Sziasztok! Azután szeretnék érdeklődni hogy kinek milyen tapasztalata van a DunaX antennák gyártóival.Működik még ez a kft?A weblapjukon 2006-os fotók vannak,nem nevezhető frissnek.Szeretnék tőlük rendelni egy GPN4B - 4 sávos GP antennát,pár napja írtam nekik egy e-mailt,de eddig válasz nem érkezett.Lehet hogy már csak a weblap él?
Én ebéd után néhány napra Esztergomba költözöm, nem lesz netem. Legközelebb péntek este lesz lehetőségem benézni, addigra majd eldől, jó-e mindenkinek.
Azon a héten nekem a 14. nem jó, elég sok áramot el fogok pocsékolni :-). Hosszú hétvégén szintén. A rákövetkező hétvége szintén foglalt, de ha 2-3 nappal előbb ismert a hétköznap, akkor OK. Lőjünk be egy fix napot :-):-).
Már hatan-heten vagyunk megint a Matróz-partira, amit a márc. 11-ével kezdődő csonka hétre próbáljunk meg összehozni? Nekem a 15-16-17 ünnepi hétvége nem jó, félig-meddig rádiós elfoglaltságom lesz akkor. Az utána következő hét is jó nekem, ill talán mindenki nevében mondhatom, akik eddig jelentkeztek, mert csaknem mindenki vén f@ß, kivéve persze az xyl-eket.
Én tényleg, komolyan kalapot emeltem! Láttam már közelről néhány műszert én is, de ezzel én nem tudtam volna mit kezdeni. Mégegyszer, teljes komolysággal emelem kalapom! Ez már nem javítás, hanem restaurálás volt a javából.
Rendben, köszi! Különben én is fröccs párti lennék, ha legtöbb helyen nem "népbutítót" árulnának. Sajna hígul a szakma, nem csak a vendéglátásban, hanam mindenhol. Remélem lesz sofőröm és akkor megkóstolhatok valami jó féle "szőlő" nedűt is. Még mindig nem tudtam rájönni, honnan ismerjük egymást. Ha jó a saccom, akkor az a dícséret, amit HA7PJ barátomnak /remélem Emil nem haragszik meg/ adtál az nagy elismerés. Nem régóta ismerem, de Ő olyan, mikor mindenki lemondott a megoldásról, Ő akkor kezdi.
Régebben megépítettem ezt az rs 232-es programozót.
Hiba nélkül programozok vele kenwood kompatibilis készülékeket. Most viszont egy vertex 160-at kellene vele programozni ha lehetséges. Ha igen, elég segítség lenne csak a dugó huzalozása az ábrázolt rajzhoz,mert ennek a típusnak 4 pólusú dugója van. Próbáltam összehasonlítani a kenwood csatlakozók lábkiosztását a yaesu-éval, de inkább a számítógép és a rádió megóvása érdekében itt érdeklődök.
Előre is köszönöm a segítséget. (sima papír rajz is megfelelne az ábrán lévő dugókhoz huzalozva)
Győr, Matróz étterem. Nincs még konkrét időpont. Tavaly nyáron volt egy kellemes összejövetel, lehetne ismételni, ha van kellő számú érdeklődő. A kellő számú akár egy fő is lehet, hisz mi Szabolccsal(+YL) itt vagyunk helyben, és bármikor szívesen eszünk egy jó halászlét-túrós tésztát-cigánypecsenyét a Matrózban
A sok közül ez is egy lehetséges forma, a végleges panelkészités előtt proba, modositás
a jó működés érdekében , maradhat igy is bekeretezve , vagy a végleges változatot dobozolni. A maratott ,ültetett nyákot nem nehéz , meg kár tönkretenni.
Kedves Amator Tarsak ! Elnezest hogy ekezet nelkul irok , Olyan radios "kollegakat " vagy kis klubbot ,esetleg muhelyt keresnek ahol radioepites zajlik.Ahol lelkes kezdok ,en is ide tartozom ;profibb haladok vezetesevel egyszerubbtol a bonyolultabbakig vevot esetleg adovevot epitenek .Szeretnek tekercset csevelni, szkop hasznalatot tanulni stb stb.Egyszeru taviraszatot egyebkent rendszeresen hasznalo engedelyes amator vagyok aki szeretne az amatorkodes ezen reszebe is belekostolni.ha van koztetek olyan aki magaban is hasonlokat vegez es erez magaban indittatast ez iranyba szivesen vennem azt is . A fenti kerdes azert merult fel bennem mert konyvekbol es az internerol rengeteg kapcsolasi rajz elerheto csak eppen ha elakadok , nem mukodik a kapcsolas egyszeruen nincsen kivel konzultalnom . A segitseget elore is koszonom .Gabor. emil. guaaa29@gmail.com
A PM-100-nál is a rádióba bele kell építeni egy elektronikát és a külső kijelzőt. A bonyolultabb dolog az, ami belekerül. Ezt csak komoly szakember tudja megcsinálni.
Ha taxis vagy, keresd az ismert műhelyeket.
Külső kijelzőt sokfélét gyártanak, de ennek pontosan ahhoz a béléshez kell illeszkedni, ami beépítésre került. A különböző gyártók darabjai nem csereszabatosak.
Az én véleményem szerint jobb a forgalmazásokat hallgatni, értesz, amennyit értesz. Először kevesebbet, aztán egyre többet. A sikerélmény meghozza a kedvet. A körülötted lévő családtagok számára úgyis csak marhára idegesítő prüttyögés lesz. :-)
cq de -t hamar felismered.
rövid-hosszú,ennyi pont-annyi vonás tévút, nincs idő gondolkodni.
Az agyadnak TUDNIA kell, hogy titá=A, tátititi=B, tátátátátá=0, és így tovább.
Barátom mesélte, régen volt gyerekeknek titátáti=pipásbácsi, tititáti=Feribácsi, tátáti=Gálbácsi, titátátá=japáncsászár, titátiti=LibásMisi
Nem hiszem, hogy létezne hozzá térerő mérő. A profi FM rádiókban nem szokott lenni olyan jel ami a térerővel arányos mivel limitált jellel dolgozik. Még utólag építeni is macerás szokott lenni.
Tényleg nagyon jól működik , fontos a háromkörös bemenő sávszűrő jól behangolva, viszont az alkatrész sporolás nem volt cél, kevesebből is megvalósitható.
Természetesen semmi probléma , főleg az érdeklődés miatt , hisz azért van közölve, igen mert egyszerre akartam az egészet megmutatni, csak vevő , cserélhető fokozatokkal , hogy
ne kelljen egy komplett kapcsolási rajzot elkésziteni csak amihez van alkatrész , viszont a működés kötelező. Tehát bármelyik cserélhető egy másik működő fokozattal , igény , lehetőség
szerint. QRP adóvevő vevő része, az adó kigondolás alatt, a megvalósitott jól működő vevő , kompletten sehol nem található .
Olyan mint ha beszélni tanulnál.Eleinte fárasztó de később Természetes.
Nálam sokat megy nagyon sokat a vevő .Persze nem mindenki ad 35WPM-el de úgy hallgatom mintha az AM rádiót hallgatnám.Nem fársztó csak esetleg a szomszédoknak
de valamelyik FM csatornát bömböltetik. ellen támadásként.
Ne ABC sorrendbe tanulj, hanem a betűk statisztikus előfordulása szerint.(Na ezt jól megmondtam....)
Ha ezt a megjegyzést nekem szántad, akkor nagyon félreértettél. Tényleg érdekel ez az összeállítás. A kép elég messziről készült, ezért lehet ez egy amatőr sávvevő, vagy akár egy QRP adóvevő is. A címből ezt nem tudtam megállapítani.
Oké, most már értem hogyan és miért nem folynak egymásba a betűk. Az ABC-t hallgatom, 5x ismételve minden betűt (a a a a a, b b b b b), szövegfájlból. Közben nézem az ABC képét (az elején én még igénylem a látását). Koch Trainer; 35 WPM, 17 effektív WPM-en, pitch: 350. 3 perc után kikészül a fülem. Igaz, szar akusztikájú szóba ez. Alapvetően ti mennyi ideig tudtok morzét hallgatni összefüggően és hány Hz-en?
Igen , bármelyik önálló részegységet akármilyen okból könnyen cserélni lehet, kiprobálás ,összehasonlitás , tesztelés ,stb miatt, a Yaesuval versenyezzen az Icom és a Kenwood.
Kifejezetten egy Puxing 888-as készülék használatának csínját-bínját szeretném megtanulni Budapesten 1-2 alkalommal 4-6 órában. Természetesen djazásért, de ne Mekk mester jelentkezzen, ki-be kapcsolás, csatornaváltás, scan, alap dolgok nekem is világosak :)
Kösz. Na ebben már van csirip hajlítóeffekt, ami persze hosszú távon hülyén veszi ki magát, de valami ilyen fül számára könnyítésre gondoltam. Miért csak 2 betű van felvéve a tárba?
Meghívó! Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt 2013. március 24-én (Vasárnap) 7 órakor XIX. alkalommal megnyíló RÁDIÓS BARÁTI TALÁLKOZÓRA! Helyszín: Művelődési Ház Csorvás Petőfi S. utca 12sz. Érdeklődni: 06-20-3271856 telefonon. A helyiséget a Művelődési Ház, térítésmentesen bocsátja rendelkezésünkre! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! HG8JG Karcsi
Pedig a megoldás egyszerű. Nagyobb tempónál már hallod a jel "zenéjét" és pl. a "V" betűt nem "három pont után egy vonás"-ként értelmezed, hanem "ti-ti-ti-tá"-ként. Az agyadat arra kell megtanítani, hogy ezt értelmezze. Erre való az először nagyon hosszú betűköz, majd amikor már szépen lassan érti az agy a jeleket, jöhet a tréning, a megértés gyorsítása. A fokozatos szünet-csökkentés arra kényszeríti az agyat, hogy egyre gyorsabban fogja fel, mit is hall.
Tehát ennél a módszernél is előbb lassú, majd egyre gyorsabb a tempó, csak nem az elemi jelek, hanem az agy számára biztosított idő tekintetében.
Ha belegondolsz, a nagyon lassú jelek adásánál is ugyanez a logika, folyamatosan tréningezik az agyat az egyre gyorsabb felismerésre, csak a tanuló automatikusan el kezdi számolni a pontokat és vonásokat így azonnal zsákutcába fut.
A rögtön gyors módszernél viszont nincs lehetőség "csalásra" az agy részéről, itt muszáj a zenét megtanulni. Később már egész szavakat, komplett jeleket tudsz egyben hallani, én pl. akár 300-as ütemmel is tökéletesen veszem a "TEST" kombinációt, aminek hatására azonnal vagy átmegyek a warc sávokra, vagy kikapcsolok... :)
Azért ne essél ábrándokba az elején mert az 50WPM az már kemény!Ez távoli kitűzött cél lehet.Bár ezt Te tudod.Csak olyan lehet ez mintha valaki a hétkönapi jogosítványával a pesti forgalomba behajtana egy Lombardinivel.(Nem biztos, hogy nyerő ötlet)
A technikai háttere az 1000Hz-ek a szelektivitást biztosító szűrők oldal meredeksége de ebbe ne nagyon menjünk bele.
Nekem '62-ben senki sem segített és a vizsgán is úgy rugdostak át.Évekbe tellett mire kezdtem érezni, hogy megyeget a morse.Viszonylag korán tanultam meg adni elkey-vel
a lustaságomnak köszönhetően.Persze az sem ment csont nélkül.
Zsinórban építettük a W9TO keyert az akkori Handbookból.
Első nekifutásom bakelitlemez, sercegő lassú ütem, semmi segítség - teljes kudarc.
Második nekifutás automata adó (a jelenlegi Urbán-művek helyén elhalálozott rádióklub pincéjében...) 100-as ütem először 10X-es betűközzel, majd 8X-os, 6X-os és így lefelé.
Az oktatónk figyelte, kinek mi megy nehezen és azt a foglalkozás végén külön gyakoroltatta.
Két hónap múlva csont nélkül leraktam az akkori RH-C vizsgát.
Azóta is nagyon szeretek távírózni. "Fénykoromban" számokat 200-ig, vegyes karaktereket 160-ig vettem. Sok éves kihagyások után még most is megy a 100-as ütem mindenféle gyakorlás nélkül.
Hm, értem. Alapvetően céljaim vannak ezzel, magam felé elsősorban, tehát a nyelvfüggetlen verziót mindenképpen megcéloznám. Aztán majd kiderül hogy megy, meg hogy mennyi idő alatt. Mennyi idő szokott ez lenni? Nem instant-mód állok hozzá és nem gyorstalpalóként tekintek erre (sem), nem. Csak kíváncsi vagyok mennyi idő után kezdhetem bénának érezni magam?:) Mondjuk egy stabil, angolszavas 50 WPM legyen 1.5 hónap? Több? Időm van gyakorolni.
Nagyön köszönöm az infókat, jelenleg ülepítem őket fejben. Természetesen újabb kérdések merültek fel..) Ezekről később. Technikai okok alatt a zavaró háttérzajból való jó kitűnést kell érteni? Amit megfigyeltem egyébként, hogy 50 WPM felett olyan 550 Hz alá nem érdemes menni, mert a bipek összefolynak egyszerűen. Persze lehet, hogy csak azon, amin én hallgattam. Sok tapasztalatszerzés áll még előttem és ezt nagyon élvezem - van mit tanulni. Tehát akkor gondolom most egyelőre nincs más hátra, mint hallgassam ezerrel a.. betűhangképeket először vagy a szavak hangképeit? De izgalmas az is, hogy kipróbálhatja magát az ember - én egyelőre csak érteni akarásban - és nem is biztos, hogy olyan egyszerű az, mint gondolta. :) Amit látok még, hogy képküldözgetés mindenféle oldalsarja a rádiózásnak elhalni látszik - nézzünk csak rá a rádióamatőrök digimódban topikjára -, míg a klasszikus vonal, a morze az él. Legalábbis szeretném ezt hinni.
Még annyi kimaradt, hogy lehet össze-vissza kevert jelek alapján megtanulni a morse abc- és értelmes szövegeket adva is. Mindkét módszernek meg van az előnye és hátránya.
Az elsőnek az, hogy nyelvtől független és ezért ez a profi.
A második nyelvhez kötődik de ha pl. angol szavakból áll a tananyag akkor még nyelvleckének is jó mert az amatőr forgalom zömmel ezen a nyelven zajlik.
Szerény de sokoldalú kérdéseidra több órás beszélgetés lenne a válasz.Még fejben sem tudom tartani a kérdéseket de csak úgy a közepébe vágva egy-két gyakorlati választ írnék.
Szigorúan a saját tapasztalat mert egyébként belém kötnek egyesek.
>1. nehogy valamilyen emlékeztető szó hangképét tanuld meg.pl. akác== . -
2.>A betűk össz hangképét kell megtanulni és az agy külön választja a betűket akkor is ha majdnem egybe folynak.Már a tanulásnál is erős hangzavarral kell nehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy kialakuljon a szelektív hallás és az adott jelre való koncentrációs képesség.
3.>A túl lassú ütemmel való tanulás látszólag könnyebb DE! nem jó.Sokan így tanulnak és később kiváló távirászok leszenek de a rövidebb út a 80 - 100-as ütem.A lassú ütemben számolod önkéntelenül a vonásokat és pontokat.Erre semmi szükség mert beszélünk a morsén.A normál beszédben nem ábc-zünk hanem a hangokat egy sorban kimondjuk.
Ezt kell a moseban is tenni.Tehát az aaaaaaaaaaaa a morseban is aaaaaaaaaa(vagyis nem .-/.-/.- hanem ennek megfelelő rövid-hosszú sípoló hang)
csak egy más hangkép tartozik hozzá mint beszédünkben.
4>A lassú morse olyan mitha a egy szót betűnként mondanál ki.Próbálj meg így mondani valamit.Nem fog érteni senki mert kell egy minimális sebesség amikor a betűk szavakká állnak össze.
Ez nem azt jelenti, hogy a lassú morse nem használható.Használható de akkor írni kell és a leírtakat később megfelelő sebességgel el kell olvasni, hogy értsük.
5.>Az amatőr gyakorlatban a morseval szöveget veszünk azaz szavakat és ,hogy ez jól érthető lendülettel menjen 25- 45 WPM sebesség a számomra kellemes angol szöveg esetén.
Ilyenkor hallgatja az ember W1AW QTC-jét 14.047-en úgy mint ha híreket hallgatná.
Temészetesen az ilyen sebességek leírása nagy kihívás de ki akarná a híreket brahiból leírni?
6.>A hang magasság személyre szabott dolog de technikai indokai vannak a 800 - 1000Hz-nek.Ez nemtartozik jelenleg ide.
Olyan CW detektorokkal kísérleteztetek-e már, mely nem négyszögjel-hangot ad, nem sípol, hanem.. Akármi mást, amivel lehetne morzérzni? Mondjuk fehérzajhoz hasonlót, nem tudom milyen ötletek születtek az évek folyamán. Sok gyakorlás és hosszú hallgathatóság céljából kérdezem. PC-s vonal is érdekelne ezirányban. A felfutást, lefutást a jel elején, végén meddig érdemes/lehet laposítani a minél lágyabb, kopogásmentesebb megszólalás érdekében? Milyen módszerek vannak még?
Nézzétek el nekem a kezdő kérdéseket, de nagyon érdekelne pár dolog. A tanulófázisban hány WPM-mel kezdtétek? Hánnyal folytattátok? Most, mint teljesen kezdő, 40-ben maximálnám az elküloníthetőség határát. Persze nem ennyin fogok tanulni, de ezt egy reális célkitűzésnek tartom. Hasixon írtak olyat is, hogy 100-on érdemes gyakorolni, sokat hallgatni, aztán onnan lefele, ami megy. Érteni vélem a módszert, de mégsem teljesen világos ebből hogy lenne értő hallás. Most pedig a 10.000 dolláros kérdés: hogy különíthetők el a betúk? Honnan tudja a hallgató, hogy hol ér véget az egyik és hol keződik a másik, melyi bip vagy beep, melyiknek a része? Hogy nem folyik össze az egész? Ez egy rejtély. LCWO.net, gyakorlásra jó-e ez az oldal? Van-e jobb? Itt ugye magam adom meg a hangmagasságot is, de élesben. rádiózáskor ezt saját vevőn lehet-e állítani? Csak mert a 600 Hz eléggé fülgyilkos tud lenni az 5. perc után nekem már. Nem tudom, ti hogy vagytok vele. Meg aztán egyszer 300 Hz-re vágyom, máskor, egy gyorsabb ütemű kontextusban meg jobban veszi ki magát az 550. Ezért lenne fontos. A sebességet nyilván az adóóoldal határozza meg. Gondolom legszívesebben mindenki a saját sebességével közel azonos morzetárssal elegyedik szóba. Ami biztos, hogy 20 WPM alatt elég idegtépő az egész. Mint valami óvodai kornyikaverseny.
Tehát: tanulási fázis, haladó fázis, professzionál fázis. Mekkora WPM-eket adtok és vesztek/értetek meg? Versenyeken milyen sebességgel brillíroznak a profik? Egyszer mintha 120-ról olvastam volna. Azt hogy lehet abszolválni? El-keyt lehet olyan gyorsan nyomizni?
Sajnos van néhány UPS, ami csak hálózatról tud átváltani akkura, majd onnan vissza.
A fekete házas APC-k a bekapcs gomb kb. 3 másodperces megnyomására elindulnak hálózati táp nélkül is - ha van rajtuk indításkor terhelés! Elég egy 40W-os izzó. Remekül használhatók kitelepülős tápnak.
Mindenkinek köszönöm az infókat, és bocs hogy kicsit eltereltem a szót a rádiókról, majd ezt pótolom. de nem csalódtam mert az jött le rólatok hogy valódi kétkezi tapasztalatotok van.
Holnap nekilátok néhány tesztet végezni, időközben megtudtam, egyáltalán milyen típus ez, ugyanis ház nélküli volt, ezért nem egyből láttam a típust. Most már tudom hogy APC-CS-650, elég kommersz, de bevált.
Manuálja szerint "stepped sine wave", tehát próbál szinusz lenni, de csak közelítéssel. Vagyis a 3 lehetőség közül a közepes szintű megoldás. Ami érdekesebb, az a terhelési karakterisztika, ami számomra biztató, mert azt állítja, illetve nem tiltja, hogy kicsi, pl 40W terheléssel az on-battery üzemidő majdnem másfél óra, ami arra enged következtetni, hogy kis terhelésnél nem hevül túl. Ha így lesz, az nekem jó hír.
Mégegyszer kösz mindent, ha lesz eredményem, beírom majd.
A mai trapéz invertereknél nincs ilyen gond. Ott csinál kb.300 V DC-t egy nagy elkóba. Azt kapcsolgatja, szaggatja 4, 8, v 12 FET-el. Itt nincs túllövés, mert a csúcsérték max.300 V. Egyéb számottevő RC elem nincs is a kimenet felé, ami túllövést okozna. Hála a spórolásnak.
Régebben (-10év) volt nekem bazi méretű magyar szünetmentesem, 400W-os meg 1000W-os, ez utóbbi külön akku dobozzal. Ezek valóban színuszos jelet adtak, rettenetes méretű toroid trafóval. A meghajtója 2 db AEG gyártmányú darlington tranzisztor volt, ami most egy tápegységemben áteresztő tranyó ... nemrég tudtam meg róla, hogy 200A-es. Meg lehet fordítani is a technikát - nekem 230-ról leteszi a trafó 2x12V-ra, két dióda, majd a 200A-es tranyó ... nyilván teljesen új kapcsolással, átépítve az egészet.
A nem színuszos inverteremet egy 10K HUF értékű kéziműszerem bánta, amivel üresjárásban megmértem a kimenet (230V?) feszültségét 1000V-os állásban, de akkora túllövéseket csinál a négyszög elején, hogy a műszer méréshatár váltó kapcsolója áthúzzott és szétégett. Ha mérsz ilyesmit majd terhelve mérd, vagy valami békebeli voltmérővel.
Van amelyik csak akkor ad ki 220V-on feszültséget, ha előzőleg a bemeneti 220V-os hálózati kábelen volt feszültség.
A 12V-os autóakku és a UPS táplálása közé soros nagyáramú diódákat tegyél (vagy több nagyáramút párhuzamosan kapcsolva, és ezt sorosan a + szálba) .
Általában a UPS-eket túl lehet terhelni szakaszos üzemmódben.(ez próba csereszne, a túláramvédelemnek be kell kapcsolnia) Én raktam kamionba is olyat amiben 2db sorbakapcsolt 12V-os akku volt és ennek a helyére ment a kamion 24 V-ja.A 700W-os flexköszörű is ment róla!A túlfeszültségtől kell megvédeni a UPS-t, pl ha járó motorú autóban szeretnéd használni, mert ott a generátor töltésétől felszaladhat a feszültség, azt nem szereti.
Nekem ez működött. Jó 15 éve még nem volt ilyen filléres az autó inverter.
Egy lehalt aksi miatt kidobott UPS volt az autómban helyette. Jó régi klasszikus trafós. Talán 300 W-os volt. Külső méréseknél sokat járattam, volt átjátszó etetés majd 24 órán át. A Storno CQF600-at vitte.
Egy kis baja volt, kb. 20-30 W minimum terhelésre indult csak. Ezért egy 40-es asztali lámpa égett a Xantia csomitartóban, mikor csak 1 db műholdvevőt látott el. Amikor a 27 centis kisTV is ment róla, már ez nem kellett.
Semmi számottevő melegési jelenség nem volt, trapéz jelet csinált. De rendes FET-es primer és nagyfesz oldala volt, nagyon jó hatásfokkal. Bár 300 W-ra sohasem volt kiterhelve.
Ez a trapéz jel csak egy metafora, mert a valóságban egy lépcsős szögletes jel.
Amit Egonka írt, az fontos, mert az időbeni korlátozás még a kisfeszültségű résznél kell legyen. Ezt valahogy meg kell találnod, ki kell venned.
Hülye kérdés: ha trafós, akkor a 12V 50Hz szinusz-t transzformáljuk fel megfelelő áttétellel 220V 50Hz szinusszá? Mert akkor nyert ügyed van, nem nagyon van mit "simítani".
Amit írsz, hogy 230V egyen, és azt "basztatja" szinuszossá, - hát abból minden lehet.
Ami megállt a cimboránál, az a hűtés miatt állt meg.
Rádióra nem volt jó, mert 15-16V-al "böködte" az aksit, igaz csak rövid ideig. Ez volt neki a csepptöltés. :-S
Igen, ez is egy inverter, csak ugye a "rendes" inverter valóban és tartósan modellezi a hálózatot, plusz még a hálózatra visszatáplálás, biztonsági szempontok, stb.
Valóban, ha minden mást lehámozunk a problémáról, akkor a lényeg a hűtés. Hát az bizony itt nem komoly. Van 4 db, nyilván hídkapcsolású tranzisztor, ezeknek a hűtése mindössze 1-1 db alu tuskó, 40x15x15 mm, passzív, semmi ventillátor.
Ez a híd egy szemre hagyományos, lemezelt vasas trafóra dolgozik, a vasmag 97x35mm, magméret nem látszik, de tipikusan a pakettvastagság szokott lenni, tehát kb 35x35=1225 mm2 azaz 12cm2 vas. az is kérdés még, vajon négyszögjeles, vagy "modified sine" azaz valódi szinusz, utóbbi ennél az occsónál kizárt, de az előbbi lehetséges.
Amennyire tippelem, mivel PC.hez való, ami rögtön egyenirányítja a 230V-ot, szinte (???) mindegy milyen a jelalak, de elképzelhető hogy kicsivel bonyolultabban egy, a szinuszt közelítő megoldás is előfordulhat.
Ha elszakadsz az UPS-től, akkor elérkezel a 12V / 230V inverterekig. Mert tulajdonképpen 220 betáp nélkül ez egy inverter.
Arra készült, hogy 3-5 perc alatt ments mindent, és kapcsolj ki gyorsan.
Ha 300W-os, akkor egy PC, 5 perc.
Ha 30000W-os, akkor 4 PC, 5 perc.
Tehát ugyan úgy rövid ideig, de több konnektort "véd".
Hogy több ideig védjen egyet, a számodra fontos "azt az egyet" azt kell megnézni, hogy milyen hűtés van azokon az alkatrészeken, amelyek a 12V-ból 230-at csinálnak, mert a limit itt van. (de ekkor már szét kell berhelni azt a jó kis dobozt... :-(
Nagyobb borda, mesterséges hűtés,hálózat feszültség hiányát jelző zümmögés kiiktatása, és lehet hogy készen vagy.
Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy egy PC-k számára szokásos UPS, tehát szünetmentes táp alkalmas-e és miért nem :) állandó, vagy közel állandó üzemre.
Igen, tudom, hogy eredetileg csakis 10-15 perc szolgálatra van kitalálva. De mégis érdekelne, ki mélyedt bele jobban abba, hogy ha mondjuk adott egy 400W teljesítményű UPS, ami szokásos, és azt nem az ő eredeti kicsike 7Ah aksijára kötöm, hanem egy nagyobb 12V autóakkura és közel sem 400W-al hanem csak mondjuk 50W esetleg 100W-ra terhelem a 230V-os oldalon. Tekintsünk el attól is, hogy egy autóaksi tartósan ennyit sem bír.
Maradjunk csakis az UPS lehetőségénél.
Az állandó üzemet is csak úgy értem, hogy szakaszosan, esetenként fél-egy óráig terhelem 50-100W-al.
Igen , félreértettem , azt hittem szimuláciora gondolsz , igy más, viszont sokkal érdekesebbnek tartanám egy gyárit megmérni, az egy viszonyitási pont , mérőműszerrel viszont
olyant lehet előállitani ami paraméterben azt tud amire szükség van , vagy amilyet a felhasználó szeretne, ez viszont egyedi. Késziteni egyet és rámérni és ugyhagyni nem sok
Köszönöm Mindenkinek Discone-antennával kapcsolatos hozzászólását, ötletét!
Szerintem összerittyentek "valamit" a méteres hegesztőpálcákból, aztán majd meglátjuk... :)
Sajna esztergályos ismerősöm nincs, ezért nem lesz valami hűdeszép a kivitelezése a Discone antenna "nyak"-részének, majd egy lemezbe furatokat eszközlök és bele forrasztom-csavarozom a szoknya pálcáit és a végén egyszerűen csak kihajtom szögben...
A 80MHz-alatti frekiknek meg lehet kihúzok végig a kertben egy jó hosszú drótot, azt kész...
A kül. hosszúságú pálcák magyarázata nem tetszik. ez a discone szempontjából mellékszál volt
(de itt megtárgyalandónak tűnt,ezért dobtam fel)
Az általam épített discone meg nem vált be swr-re. Talán XANTI-nak lesz igaza, de ez a gondolat az én antennámnál mechanikailag nem kivitelezhető, másikat kell építeni: s nincs első helyen ez a "projekt"
(Amikor csináltam, több helyem volt a tetőn és kevés felmenő kábelem. Most inkább fordítva.
"Talán ismered a falusi házak tetején sok helyen megtalálható "földgömb antennát" (nem tudom, mi a rendes neve, de olyan, mint egy szélesség-hosszúság fokbeosztás)."
Igen, láttam ilyet. Akkora hülyeség, hogy ha él még a gyártója, szerintem megcsapkodnám :)
Jó, énnem akarok értekezéseket a Herz áramelemről, a kérdés az, hogy fülelésre milyen discone-t csinálsz.
Amit küldtem, azért küldtem, hogy ne lepődj meg, van rá példa.
Nincs azzal baj, közelíthető egy - bárhol a sávban- 3-4 elemes yagival (1 aktív elem, mögötte egy reflektor, előtte 1 v. 2 direktor):
MERT az elemek nem nulla hullámhossznyi távolságban vannak egymástól
(plusz az ellenfázisú - váltott - elemtáplálás)
Ez a sok dipól meg nulla távban van, közös táplálással
XANTI-nak igaza van, komplex rendszer.
A képzetes impedanciák kiejtHETik egymást (ez alighanem kb. meg is történik, ezért nem is említettem; bár ezt nemigen szoktuk-tudjuk mérni).
Viszont a valós tagok nem: ott bizony párhuzamos kapcsolás van, azaz a túl nagy nem számít, de a kicsi lesöntöl.
Negatív valós impedancia meg nincs. (És ahol van, ott is differenciális ell. a neve, aktív elemre, munkaponttal: más eset)
"A nem rezonáló elemről visszaverődik". Ezt a magyarázatot nem igazán szeretem.
Minden huzaldarab sugároz, nem csak a rezonáns: ld. Herz áramelem.
Azaz van neki sugárzási ellenállása (vagy impedanciája) a táppontban, iránykarakterisztikája, a kisugárzott térerőnek fázisa (mindezek azután összeadhatóak, integrálhatóak, stb.).
Tehát mind lehet antenna.
(Bár tény, hogy antennát szokás rezonanciamérővel is beállítani - de azok a rezonáns antennák)
Pl. az 5/8 lambdás antenna sem rezonáns, mégis sugároz (Tudom, illesztik, és akkor az lesz. De nem azért sugároz, mert rezonáns. Azért jó antenna, mert..., a rezonancia meg az illesztés következménye.)
Az rendben van, hogy működik, de nem értem, hogy MIÉRT. Vagyis nem tetszik a szokásos magyarázat.
Ja, és a "működik": elég sok dolgot adnak el antennaként, ez ÖNMAGÁBAN nem érv.
Példa:
Talán ismered a falusi házak tetején sok helyen megtalálható "földgömb antennát" (nem tudom, mi a rendes neve, de olyan, mint egy szélesség-hosszúság fokbeosztás). Azt is (TV) antennának adták el, valami le is jön a kábelen.
Ha kész egy jól működö antenna amivel az ellenállomás is meg van elégedve, akkor érdemes az antennákról beszélni , addig minden megállapitás , képlet , egyenlet, antenna
fantázianév csak zavar , elbizonytalanit , gátol, ugyanis mindig MONDANAK egy jobbat. PL: vidd feljebb a bal sarkát akkor az impedacia tudjuk hogy lejjebb megy , vagy forditva.
Az én ismereteim szerint nagyon nagy engedményekkel lehetne csak a különböző hosszú pálcákat önállóan rezonáló elemnek tekinteni, mert a közvetlen közelében lévő alatta, fölötte rezonáló másikak nagyon komplex egységet adnak.
Valahol akár ki is egyenlíthetnék egymás hatását. Mert egy rezonánsnál rövidebb pálca kapacitív jellegű. A hosszabb meg induktív. Mivel ezek a talppontban össze vannak kötve, így összeadódnak a bejuttatott reaktáns tényezők. Az impedanciákkal ugyanez a helyzet.
Az alsó freki eléggé egyértelmű a leghosszabb pálcához kötve. A felső frekik azért tágabbak, mert az egyes ellensúly pálcák előbb 3/4-es-ként, majd további páratlan számú tagként tudnak "ellensúlyozni".
Méréseim szerint aztán felfelé már erősen hullámzik a freki függvényében az impedancia, összevissza változó reaktív komponenssel.
Szia Emil, csak mérni lehet, modellezni nem ,azt legfeljebb egy szimulátorral , az meg csak elvileg dolgozik, én olyan alpári szempontot is figyelembe veszek antenna használatánál a
mérések , beállitások , hangolások után , hogy az ellenállomás S mérője, a mérés , beállitás , hangolás eléggé háttérbe van szorulva, ha közzéteszek egy mért eredményt sokan azt
hiszik hogy az hangolás ,beállitás nélkül lett olyan. Ha látnák hogy mit mér az ember egy miliméter pontosságal leszabott antennán , nem tételeznének fel ilyet.
...és valamilyen vétel mindig lesz egy darab dróttal is, a vevő nem megy tönkre a rossz antennától de az antenna ettől még nem jó. Adás esetén a rosszaság az adó végfok meghibásodását is okozhatja de ha nem megy tönkre a végfok még az még nem jelenti azt, hogy az antenna sugárzása (és vételi képessége) jó lenne.
Egy dolgot végre meg kéne érteni: az esetek 99,9%-ában nincs olyan, hogy csak vevő antenna vagy csak adó antenna. Nyilván SWR-t mérni egyszerű módszerekkel csak adás alkalmazásával lehet de ettől még amelyik antenna rossz adásra az vételre sem lesz jó igazán.
Ezt a frekvencia függvényében nézd.Attól, hogy különböző méretű pálcák vannak egy pontra kötve
még semmi talpponti ellenállás nincs.Csak akkor lesz ha gerjesztjük pálcákat akár adó,akár vétel oldalról.Mindig az adott frekveniára rezonáló pálca határozza meg a talpponti ellenállást.A többiről visszaverődik a jel a rezonáns elemről nem.
Ha 3 félhullámú dipólt kötsz össze párhuzamosan és a középsőt gerjeszted az adóval akkor a dipól végén ég a glimm mert fesz.max. van.A rövideb és hosszabb dipóloknál nem ég a glimm mert ott nincs fesz.max. a végeken.
Az egymás mellett lévő különböző hosszúságú egy pontból induló sugárzókat , horizontálisan és vertikálisan, nagyon sok helyen alkalmazzák ,amatőr viszonlatban is nem kis sikerrel,
adás-vételre természetesen. Gyakorlatilag nem söntöl semmit semmi, a mérések szerint .
20-30-szoros frekiátfogás irreális. A "szoknya" állásszöge nem fogja számottevően befolyásolni az alsó határfrekit. A hegesztőpálca megteszi erre a célra, de az 1 méteres hossz valóban valahol 70-80 Mhz-es alsó frekit predesztinál.
Ez felvet több érdekes kérdés , miért pont a pálcák dőlésszögével változtassunk és miért csökkentsük a méretet ha már egyszer csak venni akarunk. Többek között azt is meg kellene
vizsgálni hogy nem a vezetőképességéről hires hegesztőpálca ezen a magas frekin hogy viselkedik ugye. Valószinű kicsit vastagabb vörösrézcső jobb lenne .
Egy gyakorlati kérdés: mennyire felel meg ellensúlyként egy kétsávos (VHF/UHF) mágnestalapas antennához egy 2 m hosszú, 40x20 mm-es armata-csőből készített loggia-korlát?
Segítséget szeretnék kérni Discone antenna építéséhez.
Egy tervező programmal ezt számoltattam ki:
A számok cm-ben értendőek és a prog. szerint a kezdő freki ~83MHz.
Amit tudok szerezni: 2mm-es 1méter hosszúságú réz hegesztőpálcákat, van itthon 50 Ohm-os koax, forrasztó, csavar, miegymás...
Namost, amire nem találtam megoldást:
- a pálcák hossza adott és nem is szeretnék ennél már nagyobb antennát, DE: a pálcák dőlésszögének változtatásával lehetne-e pl. lejjebb vinni a kezdő frekvenciát?
Továbbá, esetleg csökkenthető lenne tovább az antenna mérete úgy, hogy a "szélessáv" megmaradjon? (kb. 25-30MHz-től kellene, hogy füleljen 8-900MHz-ig és csak hallgatózásra, adás nem menne róla.)
Köszönöm a hozzászólásokat a provokatív beszólásaimra. Sokat okultam belőlük. Csupán annyit jegyeznék meg ismételten, a tervezetet elolvasva, hogy egy olyan szerveződés hozhat etikai döntést amelynek a többség nem tagja. Következményként pedig a hatóság bevonja (nem bevonhatja!) az engedélyt. Jogos a felháborodás, hogy milyen jogon szólok bele olyanok belső ügyeinek látszó dolgába, aminek én nem vagyok tagja. Csakhogy, a jogszabály nem egyes személyekre vagy szerveződésekre értelmezendő, hanem az egész társadalomra. A jövőre tekintettel pedig tervbe vettem, hogy én is hívójeles leszek. Amennyiben ebből a tervezetből kimarad a MRASZ fennhatósága. Ha meg nem, akkor így jártam, nem leszek hívójeles. Egyéni szoc. probléma. Ezzel a magam részéről lezártam az ügyet, továbbra is maradok a műszaki témáknál. Mivel ennél jobb hely nincs, ha megengeditek, akkor köztetek.
Megmég a hatóság sem találkozott ennyi szabotőr , dezertőr , ellendrukker, állami közlekedést veszélyeztető terrroristával, a közbiztonságot veszélyeztető c tipusú ,, fiatalokról ,, nem is
beszélve. A szabadság , egyenlőség , testvériség országában ezt frappánsan megoldották , ma este bemutatja a tv. Szabadon élhetnek : a rácsok és szögesdrótok mögött,
Igen , ezen csodálkozom én is - kis naiv, hogy topikcimben szereplő rádioamatőr szó, személy láttán sokakat kiver a viz , mégsem lehet innen hat ökörrel sem elvontatni.
Van ahol meg hatalmas pénzeket adnak a semmiből gründolt "érdekképviselet" részére.
Bár ki tudja mi a jobb. Ha egy töketlen, teszetosza "képviselet" kap hatósági jogköröket, vagy egy totál kívülálló minisztériumi osztályvezető, aki még életében nem látott az adott hobbi művelői közül élő embert.
Nem példa nélküli, ha a hatalom a nehézségekkel, pénztelenséggel és torzsakodásoktól hangos civil ágat "lepasszol" egy ilyen szervezetnek. Részéről a gond letudva.
Ez kb olyan, hogy legyen szlovák rendszámunk, mert akkor lehet gyorshajtani, rokkant parkolóban helyet foglalni.
Ez így, ebben a formában.
Lehet valamivel élni és visszaélni. Ahogy a rokiparkolóbót jogosulatlanul használó autót elszállíthatják és csak a bírság+stb. megfizetése után adják ki.
Egy baltával lehet fát vágni meg gyilkolni is, a használó(k) lelkiismeretén múlik.
Ugyanígy nyakon lehet csípni (bemérni) a kirívóan szabálytalankodó renitenset, hírközlési bírság stb. - de ez tisztán a hatóság bulija!
Viszont jól kivédhető, hogy bosszúból bevonatják az adóengedélyt, mert pl. fújnak páran a "mocskos szemét" amatőrtársra, mert nem adja ki az antennahangoló PIC-ének a forráskódját, amivel hónapokon át ő szívott, debugolta, tesztelte - és más húzzon hasznot belőle.
Ez mostanában divatba kezd jönni, hogy talán pénz hiányában hatóságinak tűnő jogköröket osztogatnak a legkülönbözőbb szerveknek. Nyilván attól nem árverezik el valakinek a házát, hogy esetleg bevonják az amatőr engedélyét de ez rossz vért szül. Az valószínű, hogy ezt a tervezetet ilyen formán csak akkor fogadják el ha igazán senki nem veszi a fáradságot és végigolvassa. Ha viszont tényleg elfogadják akkor aztán akad valaki valamelyik "érdekképviseleti" szervnél aki majd osztja az észt és a tényleges hatóságoknak a legkisebb gondjuk is nagyobb lesz, mint hogy holmi amatőrök torzsalkodásával foglalkozzanak.
Tisztelettel kérdezem, hogy akkor milyen alapon szólnál bele a mi hobbink szabályaiba?
A MRASZ valóban egy kisebb részét képviseli a dolgainknak. Abban egyet értek veled, hogy lehet alapítani másik rádióamatőr szervezetet. Ahogy sok hobbinak van több képviselete.
De ezt belülről lehet csak. Előbb rádióamatőrnek kell lenni.
Ha jó újat szerveznek, abban lehet dolgozni. Ha többen vannak benne, a hatalom is talán elismeri és kikéri a véleményét. (Bár a mai úgysem kéri senkiét).
El vagy tévedve a "sok perkástól hemzsegő" gondolataiddal.
Azt neked is látni kell, hogy az a rendszer, ami most kialakult, hogy a lovak közé dobták a gyeplőt, nem vezet jóra. A hatóságnak sem ereje, sem politikai felhatalmazása nincs a szabályok betartatására sajnos. Ami mocsok ma az éterben megy az nem normális.
Bizonyára volt sok vadhajtása annak idején, hogy a /K-sok felügyelték kicsit a sávokat. De szerintem jelentős visszartó hatása volt a sok meggondolatlan vagy tudatlan ökörséggel szemben. (Magam is voltam eltiltva, de utólag belátva is igazuk volt. Bár akkor ifjúi hévvel nagyon csípte a szemem.)
Az jó nagy badarság, hogy idegenben vizsgázásra, idegen hívójel megszerzésére buzdítasz. Ez kb olyan, hogy legyen szlovák rendszámunk, mert akkor lehet gyorshajtani, rokkant parkolóban helyet foglalni.
Valamilyen képviseleti szerv kell a rádióamatőröknek a hatalom felé/ellen. Az, hogy a MRASZ nem elég erős, agilis, az lehet.
Lehetsz valódi rádióamatőr nélkülük is és AZTÁN csinálj egy jobb érdekképviseletet. Aki jobban tud pénzt szerezni a céljainknak. Elég erős ahhoz, hogy a kalózokkal szemben védje az amatőröket. (Hivójel bitorlás!!!). Aki betartatja a forgalmazás szabályait akár a saját embereivel szemben is. Nem baj, ha a 2-3000 amatőr akár 3-4 képviseleti lehetőséggel is bír.
Csinálj a mostaninál jobbat. Szerencsére a törvényben (jelenleg?) nincs nevesítve, hogy az csak a MRASZ lehetne. De ne adjunk tippeket....
A magam részéről azt a már felvetett lehetőséget látom, hogy szervezetten tegyünk vizsgát Ausztriában vagy bárhol, ahol a hatóság erre nyitott.
Minek? Ha CEPT-es vizsgabizonyítványod van, az érvényes egész Európában!
Így minden további nélkül kérhetsz OE, OL, OM hívójelet a vizsgabizivel, náluk nem feltétel, hogy az adott ország állampolgára legyél!
Igaz, kicsit macerásabb versenyezni HA/OE-akárhány-xyz/P-ként, de ez nem sokakat érint...
Max. ha sokat forgalmazol /M módban, csináltatsz egy hiteles fordítást az adóengedélyről (bár hozzáteszem, tőlem se rendőr, se NKH-s még nem kérte, pedig jópárszor futottam bele igazoltatásba mind a saját, mind a céges gk.-al)
Nos, akkor 2012.-ben Magyarországon 3000 fő rádióamaőr volt. Így 2000-2500 fő fölött akar befolyást gyakorolni egy 500-1000 fős létszámú szervezet. És ebben persze partner egy demokratikus kormány szervezete. Haha, röhög a vakbelem!
Illetve van egy másik megoldás, hogy másik rádióamatőr szövetséget alapítunk. Na, meglátjuk, melyiknek lesz hamarabb több tagja! Hoppácska! Ezzel nem számoltak, mi?
A KRESZ-ben pedig az lesz, hogy a hatóság visszavonja a vezetői engedélyt a gokartosok érdekképviseleti szerve ( Magyar Gokart Szövetség, http://mgsz.net/ ) által etikai vizsgálat során hozott elmarasztaló határozat alapján.
(2) A hatóság az amatőr engedélyt visszavonja, a) bíróság jogerős döntése alapján, b) a rádióamatőrök érdekképviseleti szerve által etikai vizsgálat során hozott elmarasztaló határozat alapján;
Kedves Rádióamatőr Barátaim!
Ezek után úgy döntöttem, hogy továbbra sem lesz rádióamatőr engedélyem.
Úgy tűnik, zsák a foltját megtalálta. A MRASZ mindig is egy hatalomhoz törleszkedő szervezet volt. 1990. után a kivételezett helyzetük megszűnt. Próbálják valahogy visszaszerezni és a legjobb időpont a mostani, amikor is a hatalom megpróbál minden kis szabadsággal rendelkező személyt, társaságot az ellenőrzése alá vonni. Miként is teheti ezt meg a rádióamatőrökkel? Ismét jogot ad a szívből utált, volt perkásoktól hemzsegő befolyástalan, béna klikknek.
A magam részéről azt a már felvetett lehetőséget látom, hogy szervezetten tegyünk vizsgát Ausztriában vagy bárhol, ahol a hatóság erre nyitott. Külföldi engedélyt magyar hatóság úgysem vonhat vissza, még akkor sem, ha a MRASZ hátulsó testrészbe lihegői a fejükre állnak.
Az, hogy a jelenlegi gittegyletet olyan kvázi hatósági jogkörökkel ruházza fel, amelyek definíció szerint minden rádióamatőrre vonatkoznak, függetlenül attól, tagok-e vagy sem.
Ha egyszer alanyi jogon lehet adóengedélyt kérni, akkor milyen jogon szól bele ezen emberek életébe egy társadalmi szervezet?
A tervezet szerint, ha etikai vizsgálatot tartanak valaki ellen és elmarasztalják, az NMHH automatikusan bevonja az illető adóengedélyét. Érdemi vizsgálat vagy bármilyen bírósági végzés nélkül. Nem durva ez kicsit? Az adóengedély megszerzési feltételei között nem szerepel, hogy el kell fogadni ezen szervezet etikai előírásait. Akkor hogyan lehet azok ellen véteni? Definiálva vannak azok a magatartásformák, amelyek elkövetése az adóengedély bevonásával járnak. Ezek korrekt dolgok, bár betartaná azokat a hatóság. De egy semmilyen módon nem definiált etikai kódex alapján egy semmiféle jogkörrel nem rendelkező gittegylet döntése alapján is bevonni engedélyt, hát ez kicsit sok.
Gondolom a tervezetet valamelyik jelenlegi főkolompos dolgozta ki és mivel a hatóságnál nem igazán mentek bele ebbe a számukra marginális kérdésbe, így ráhagyták. Jellemző és egyben árulkodó, hogy a tervezetről és a véleményezhetőségről síri csönd van, szinte véletlenül derült ki. Ebből sem a jószándék vezethető le.
Írni fogok egy hosszabb levelet a hatóságnak, részletesen megindokolva a kifogásaimat, összevetve a gittegylet alapszabályával és a társadalmi szervezetek jelenlegi tövényi szabályozásával, jogállásával is. Ha nem lesz foganata, akkor a kihirdetés másnapján állampolgári jogon meg fogom azt támadni, legalább a saját lelkiismeretem tisztántartása érdekében nem hagyom, hogy teljesen idiótát csináljanak belőlünk már megint.
Az említett pont olyasmi egy jogrendszerben, mint mikor döglött macskát dobnak a kútba - nem baj, nem én fogok belőle inni. Végül is nekem ez így ahogy írva van teljesen megfelel, se nem támogatom, se nem ellenzem, mert a végén majd az derülne ki, hogy az én javaslatomra lesz olyan amilyen.
Egyébként ki hallott már olyant, hogy valakinek bevonták az engedélyét?
Pedig ha jól belegondoltok, amit egy-két rádióamatőrnek látszó tárgy művel, simán be lehetne vonni. Gondolok itt a nyomkodókra és az egyéb műsort készítőkre. De szerintem még ilyen nem volt.
Hol lehet hozzászólni a "tervezethez"?
A SÓ-hivatalban, a kályhacsőbe belemondhatod az igényeidet, kb úgy hallgatja meg a törvényhozás.
Talán a demokráciában előfordul, de ilyent még nem hordott a föld a hátán.
Csak gondoljatok végig, a CEPT szabványról ki kérdezte meg a CB-s társadalmat, amikor bevezették, bocs, hogy ilyen példát hozok.
Az a rengeteg adatbázisod, amit voltál szíves nekem ajándékozni, sajnos részleteiben elveszet! Így többwk között ez az utalásod is!
Kérlek szépen, hogy amíg replikációid nyugton hagynak, (mint engem is szoktak néha) toljad a linkeket, ahol is ilyen remek adatbázisokat lel az ebör fia!
Amikor azt olvastam, hogy egy érdekvédelmi szervezet etikai vizsgálata alapján bevonhatják az engedélyemet, olyan érzés fogott el, minha az Autóklub döntése alapján bevonnák a vezetői engedélyemet. Jönnek ám vissza a régi szép idők :-)
Nem. amivel játszottam és pozitív jeleket mutatott, az a szoknya és a korong távolságának kijátszása. A szoknya egy kb 60 fokos kúp volt vékony lemezből kunkorítva. Mindez nemes egyszerűséggel a megblankolt koax végére forrasztva.
De ragyogóan teljesített egy helikopter alá lógatva és bármerre is forgolódott a pilcsi, mindíg stabil jel volt a földön. Analóg video jel 2,4-en 1 W-al kb. 4-5 km-re stúdió minőséget adott. (RTL aug. 20 élő tüzijáték közvetítések).
Legkisebb discone antennám 2,4 GHz-re készült egy amcsi leírás alapján. Az amatőr egy Cisco WiFi antennát belezett ki és rajzolt le. 12 éve még nem volt boltban olyan gyakori.
Ott pont avval hirdette a Cisco, hogy beltérben a plafonról lelógatva, fejjel lefelé (!!!), teljesen homogén térerőt ad nagy helységben is.
Az 1/4-es átmérőjű koronggal és szintén 1/4-es alkotójú kúppal 1:2 körüli SWR-t adott 2-3,5 GHz között.
Egy h-155 koax végére forrasztottam a vékony fehérbádog lemez alkatrészeket, max 30 perc alatt.
Helyesek a tapasztalataid.A szélessávú antenna szerintem nem lehet jó SWR-ű hanem
mindehol nagyjából egyformán "rossz".
Egy gyári discon konstrukcióhoz még nem volt szerencsém.
Egy gyári mérővevőnek a szélessávú dipolját szétszedtem (kellett a 6x1-es alucső).
Ez olyan volt mint két varsa és 50-150MHz-ig működött.Oldalakként 35 db 6x1-es alucsőből volt elkészítve.
Volt egy nagy diagram ahol le lehetett olvasni egy korrekciós szorzót ami meg sem közelítette az 1-et a tartományon belül.Ez a szozó kellett a térerő megállapításához mikrovolt egységben.Úgy gondolom, hogy ha lett volna olyan hely ahol az SWR 1:1 akkor az antenna a tényleges térerő adta volna a vevő bemenetére(x1).Ilyen eset pedig nem volt annak ellenére, hogy a konstrukció profi volt.
Ez nagyszerű. Szerintem van értelme, sőt mindennek amit az ember jó szándékkal csinál. Én, az általam elkészített /elég lassan/ szerkezeteket is nosztalgia szerűen nézegetem, használgatom. Még a munkámban is örültem annak ha valamit sikerült úgy megoldanom, ahogy a megrendelőnek tetszett. Tudod, az idézet szabadon: Kicsi is savanyú is, de a miénk.
További jó szerelgetést, bővebben majd email-ben, de jelenleg gyengélkedik, csak fogadni tudok, írni nem. Holnap talán jön a segítség.
A fázishelyes összekötést még meg lehet tenni frekiföüggetlenül: minden antennához ua. hosszú koaxkábel
A gond ott lesz,, hogy a discone iránykakteriszikája irányfüggő.
A kúpos szélessávú dipól (monopól) - amiből szerintem a discone is levezethető - meg bizonyos frekin meg pont a hossztengelyében fölfele ad sugárzási maximumot; legalábbis nekem így rémlik az Istvánffy Edvin könyvből
(Rothammel nem ír a discone iránykarakterisztikáról)
Egy discone-t építettem bicikliküllőkből, mondjuk 70-500MHz tartomány környékére (csak a tárcsa, függ. pálca nélkül, meg alul a "szoknya"), de nagyon csapnivaló lett már az SWR is (3-3,5 -nél seshol sem volt jobb), a komplex tagot el sem tudom képzelni.
Lehet, hogy a danamid rúd volt a "hibás", ami az egészet tartotta. Pedig nem ázott meg, csak 1 db "on-air" mérést csináltam.
Vagy a koax árnyékolás csatlakozása a "szoknyához"...
Micsoda szerkezet ez? Az előbb érkezett rézhuzal selyemszövésű, két féle méret. Az egyik átmérője 4,5 mm a másik pedig 3 mm. Szerintem végfok tekrencbe jók. Nem túl sok, de fele a Tiéd.
Köszi az infót. Sajnos ilyen adatokkal nem illik bele egyetlen projektembe sem. Azért meg hogy csak itt álljon semmi értelme. Láttad hogy úgy is mennyi cucc áll itt halomban. Különben tényleg érdekes szerkezet. Valami projektet kellene köré tervezni.
Azért köszönök Neked mindent. További jó búvárkodást.
Sőt lehet, hogy a harmincdolláros marhaságnál többet ér egy ötméteres MKH villanydrót 45 fokba kihúzva, "valamit vesz valahogy" alapon, adni úgyse akar vele.
Kitört belőlem a "kis technológus" és át is terveztem egy kicsit. Nem túl szép rajz, de az elvet jól mutatja. Kb ugyanazt tudja mint az eredeti, csak sokkal rondább - de lézervágó nélkül:-)
Bizony, igaza van nyunyukának, lehet az antennákat csereberélni, sávtól függően. Úgyse akarod egyszerre a 0-3 GHz sávot hallani, vhf-uhf sávokra könnyebb filléres antennákat gyártani, mintha egyetlen antennával akarnád lefedni egyenáramtól wifi-ig az egészet, arról nem beszélve, hogy így kevéssé kompromisszumosabb antennáid lesznek. No, majd kialakul!
Igaz, sosem voltam jó angolból, tehát nem mozgatható, hanem a 800MHz re külön fókuszálva - gondolom, hogy 26 és 1200 MHz között elfogadhatóan, 800MHz-en meg lényegesen jobban dolgozik az antenna.
Lehet igazad lesz és kibelezek egyet, majd még alszom rá... :)
Azt írja, hogy szélessávú, meg hogy 800MHz-re van külön még optimalizálva egy "mozgatható alkatrésszel" benne...
Én nem látok az eredeti angol szövegben semmiféle mozgó hangolóelemre történő utalást: Antenna covers 26 to 1200 MHz but has separate elements inside, one element focusing and enhancing the 800MHz Trunking (Analog Or Digital) band.
Egy kb. 70 centi hosszú műanyagcső - mi férhet bele? Nagy titok nemigen. Marketing az van... Műszaki adat már kevesebb.
Én nem fűznék hozzá túlzott reményeket, de ha neked nem túl sok pénz az a 34 $, próbáld ki! Háromnegyedes műanyagcső itthon is kapható minden jobb sarkon, szétszedés - kíváncsiskodás - fotózás után visszaállítható az eredeti állapot.
Ez elég profin hangzik köszönöm de gondolom, hogy erősen pénztárca "szagú" is - ennyi szűrő, vevő, stb... :)
Nekem most egy low cost project-hez kellene valami "jó" antenna, SDR- szkennerhez, nagy frek. átfogással.
Ajánlották már a Discone típusút, meg láttam jóféle gyári szkenner antennákat is pici pénzért de úgy gondolom, hogy azért valamit csak ki lehet hozni otthon is a sufniban, lényegesen kevesebb pénzből. Hely is akad bőven, tehetem a padlása, tetőre de akár a kertben is van hely...
Sajnos :-))) igen fiatal voltam amikor ezeket a met. szondákat árulták az amatőrboltban, de tény hogy szerettem volna venni ilyet. :)
Hadd kérdezzelek mint szemtanútól: mekkora légvonalbeli távolság volt tipikus egy akkori rókaversenyen, amikor ilyen 1 csöves szupreg vevők voltak divatban? Tekintsünk el a versennyel járó cikcakkoktól ami az irányméréshez kellett.
A fülelőknél úgy van, hogy egy antenna jelét rákapcsolják egy nagylinearitású, nagyjelű erősítőre, és annak a nagyobb szintű jelét adják több vevőnek, megfelelő elválasztó-szűrő fokozatokon át.
A linken látható antennának milyen lehet a felépítése? Azt írja, hogy szélessávú, meg hogy 800MHz-re van külön még optimalizálva egy "mozgatható alkatrésszel" benne...
A felépítéséből adódóan lehet, hogy egy dipol antenna műanyag csőbe rejtve (de mivel hangolja külön)?
Gondolom valami rém egyszerű dologról lehet szó, márcsak az árát tekintve is... :)
"Ahhoz képest hogy milyen primitív, szédületes amit csinál."
Főleg amikor közeli adónál megszűnik a szupreg-zaj...
A legkisebb rókavevőmben egy meteorológiai szonda szubmini csöve működött, és egy tatabányai versenyen elsőnek találtam meg a rókaadót, miközben a "nagymenők" sokcsöves szupereket és R-20-as anódtelepeket cipeltek:-))
Nem 2*, hanem 5* akárhány pF, a forgó fegyverzet ezek között sétál. A motor aszinkron, felirata szerint "kalickás szervomotor", 12V/400Hz-es. A másik motorszerű valami pedig egy miniatűr szelszin, a szögadója.
A "seggén" lévő doboz egy igen precíz homlokfogaskerekes lassító áttétel.
Jé, éppen ezt építettem meg nem régen, mert van a szupregben valami ami másban nincs. Ahhoz képest hogy milyen primitív, szédületes amit csinál.
Csak nekem nem volt 957-es csövem. De kipróbáltam 3-4 féle csővel, ECC85, 6C1P (orosz), EC92, EC93. Utóbbi volt a legjobb, pedig ez egy ősrégi lestrapáltnak tűnő cső volt egy leselejtezett wobbulátorból.
Régi Rádiótechnikákban mindig volt egy kis rovat a Rádióamatőr Bolt újdonságairól, többek között az otthon házilag összeszerelhető pillangóforgóról. Másnap elözönlöttük a boltot :-))
A különböző katonai antennák nem voltak egymással összekötve azért, hogy nyereségesek legyenek.
Mindig azt használták amelyikkel jobban érték el a kívánt eredményt.
Egy antenna rendszeren belül voltak öszzekötött antenna csoportok(lokátor,VHF relé)
de ezek komplett rendszerek és egy adott frekvencia tartományban üzemeltek.
Elvileg összegezhetők a külön antennák jelei de a gyakorlatban csak viszonylag keskeny sávban kivitelezhetők.Ez azért van mert ha két antennával veszünk egy adót akkor a vett jelet azonos fázisban kell összeadni.Az összegzés nem azt jelenti, hogy egyszerűen összekötöm a két antennát hanem a két antenna jelét egy teljesítmény összegző áramkörre vagy ennek megfelelő tápvonalra kell vezetni fázis helyesen.Ezt a szélessávú discon antennával nem lehet biztosítani.
Előre is elnézést a "láma" kérdésért de: össze lehet kötni és pontosan hogyan, mivel több azonos antennát?
pl. mint a radaroknál vagy a katonaságnál a fülelő antennákat, tehát csak és kizárólag szkennelésre, hallgatózásra érdekelne a technikai megvalósítás. pl. egy adott területen vegyünk vagy 10-20 Discone típusú szélessávú antennát és ezek összekapcsolásáról lenne szó...
Megoldható egyáltalán, "érdemes"-e vele foglalkozni vagy nem lesz annyival jobb a vétel?
Valahol a napokban láttam a rajzát is, de most nem tanálom! Ha Valakit érdekel, megrajzolom a kütyüt, mert cselleng egy darab valahol a műhelyemben!
Az a lepke, ami itt a kittben szerepel a képben túl jó volt egy 60 pár voltos csöves rókavevőben! :-) Ilyen komoly forgót egy monnyuk végfok 1000 V anódfeszes körébe raktunk! :-)
Mondom tovább: Öreg Csókaként ilyen kittet én nem láttam! (Hátrányos helyzetű Borsodban éltem!) Mi a lepkeforgót csináltuk. Szakadt Remix potiból. A sarkain lefurtuk a bakelló hordozó lapját. Helyére méretes plexi lapocska kerűlt rajta szigetelten a jobb, és baloldali állórészlemezecske. A tengely méretere csinálása után furtunk bele egy M2.6-os menetet, amire a lepke forgórészt csavaroztuk.
Szelszint meg a MÁV-nál is lehet keresni, ráadásul az 50 Hz-s, nem 400-as. A V43 villamosmozdony fokozatkapcsoló állásának a vezetőfülkébe való visszajelzésére szolgál(t).
Legyen szerencséd, hogy valakinek megvan a másik fele!
Ez ugyanis csak párban jó, pár nélkül egy kalap hóvirágot sem ér, hisz épp az a szerepe, hogy állásjelző; egyik helyen lévő tengelyszöget átvisz másik helyre.
A szelszin más nevén villamos tengely. Elfordulás, szöghelyzet távoli átvitelét jelenti. Pl. egy irányjel átvitelét több kijelző műszerre is akár. Felépítése egy motor és egy trafó törvénytelen gyereke tulajdonképpen. Mivel váltóáramú, fázishelyzet alapján müxik. Így vezetékhossztól függetlenül pontos.
Szia Emil , igy van , gyakorlatilag nincs végállás , tehát a helyes meszólitása a kedvesnek : szelszin motorhozvaló potméter, mindenkinek köszi a segitség , ha valaki rájött hogy nem
Szia, nem heli, hanem nagy linearitású (0,25÷0,5%) 360 fokos poti. Negyedik kivezetése az elektromos középpont. Ivánék használták analóg számítógépeikben, szervókban/híd rendszerű műszerekben. Nincs felütközője, úgyis letörne, hi. Évtizedek óta várja a forgatómban, hogy életre keltsem... Egyet ismerek közelebbről, a rep. magasságmérő kijelző műszerének szervóját "hidalta".
A szelszin nem poti, hanem egy speciális transzformátor. A forgórésze is egy tekercs, illetve az állórészében több tekercs is van, ezek összeköttetésben állnak egymással.
Köszönöm , akkor nem heli hanem szelszinpoti, én csak kérdeztem , velem lehet alkudni , még jó hogy ott volt a kérdőjel . Szelszinpoti , leágazásos, érdekel valakit ?
"Igaz, igaz ... mintha csak magam mondtam volna". Bár mostanában rádióépítő fílingben vagyok inkább. Eztet találtam valamiben:
Nem csalás, nem ámítás, ez egy FM301 belseje, 80MHz-es. Az IC típusa az érdekes, meg hogy kétszer transzponált, 10.7MHz és 455 kHz-el. A bemenete roppant egyszerű, gyakorlatilag pár óra munka átcsinálni 50 vagy 70 MHz-re ... persze egy új lokál oszcillátor kell (első lépésben VFO?) A kép tetején látható izé egy nagyon jó bemenő szűrő, ami 70MHz-re behúzható, bár 50-re nemigen. Amúgy megcsinálható lenne akár CB-re is.
A készülék kiírja, hogy ERROR 54, sajnos ez nem tudom, hogy mit takarna.
Illetve nem tudom, hogy a frekvenciát, hogyan lehetne beírni úgy, hogy azt utána hangolni is tudjam a hangoló gombjával.
Még egy utolsó, ami talán megoldaná a gondomat, egy full resetet, hogyan lehet csinálni benne, az akku egyik pólusát lekötöttem, de semmi változás, az akku full jó.
Segítségeket a ha4023@gmail.com-ra várnék, köszönöm.
nekem a scanian a hatso antenna megy 21.5 mega folott valamivel, de ott is valszeg nemcsak a palca rezeg, hanem egyutt rezeghet talan a kasztnival, egyeb elemekkel, mivel cb antennanak keszult... van is ott s9es zaj rendesen, hallani az elektronikat is.
Szerintem a vevőantennát is azért jó illesztve lehozni, hogy a kábelköpeny ne legyen aktív. Ha részt vesz a rezonanciában, akkor szed is össze guzmit útközben.
OK, köszi. 5GN-t majd megnézem, rémlik, hogy a hasix-en is okosakat írt
Impedanciát is akarok illeszteni.
Hallgatózáshoz viszont a balun és a zavar kérdése fontosabb*.
A darab hosszú drót meg mindent összeszed (nem vált be), ezért árnyékolva kell kimásznom a "zavarfelhő" (elektroszmog) fölé.
A kültéri tuner nekem nyűgösnek tűnik, ezért inkább szélessávú trafóznék.
(Adáshoz meg adott sávra antenna, rezonáljon, nincs meddő komponens**. Bár a T2FD és "lw" antennákkal sem ördögtől való adni. Az longwire-t azért előbb kimérném...)
Na, majd meglátjuk, mit tudok megvalósítani belőle.
*Ui. valahol olvastam azt az állítást, hogy a rosszul illesztett (SWR, ill s) antenna vételben kb. a zaj megnövekedésével írható le (nincs védendő adóvégfok, meg adási hatásfok téma).
Viszont erre levezetést sehol sem olvastam (lévén, nem fontos téma, ill. sokan a durván rosszul illesztett antennát is megfelelőnek tekintik vételre). Nem tud valaki leírást, könyvet? Nekem Istvánffynál sem rémlik, a Rothammel&co meg definit módon nem foglalkoznak vele.
**Ez a rezonálás dolog is egy jó filozófiai kérdés.
Az antenna talán nem is kell, hogy rezonáljon, a hertz-áramelem is sugároz. "Csak" a meddő komponenst nem szeretjük az illesztéskor (ill. kompenzálni kell azt IS az illesztés részeként)
Az első képen szereplő autotrafós impedanciatranszformátor valóban nem balun, a legkevésbé sem az. Ebben a bekötésben értelemszerűen aszimmetrikus a bemenete és a kimenete is. Kiválóan használható pl. long wire antenna végére.
A szimmetrikus antennák normális táplálására viszont valóban szükség van balunra, ha csak nem szimmetrikus az egész tápláló rendszer. Az viszont nem egyszerű, hiszen tyúklétrát lakásba bevinni problémás, nem beszélve a szimmetrikus tunerről....
Az első eldöntendő kérdés, hogy csak szimmetrizálni, vagy impedanciát illeszteni is akarsz-e?
A második, hogy az antenna a használt sávokon nagyjából rezonancián van, vagy pedig teljesen véletlenszerű és esetleg szélsőséges talpponti impedancia várható.
Ezeknek megfelelően kell feszültség- vagy árambalunt választani a megfelelő (1:1, 1:4, 1:9) áttétellel. A recept a konkrét antennához adható meg leginkább, bár ebben a kérdésben egyszerűbb szépnek lenni mint okosnak.... :)
Melegen ajánlom HA5GN ezirányú publikációit, érdemes rákeresni.
Segítségképpen leírom, nálam hogyan van:
Egy 2X21m szárhosszúságú inverted V antennám van, középen 10m, a végein 2.5-3m magasan. Erről egy 13m hosszú tyúklétra jön le a teraszra. Itt van benne egy 1:4 áttételű balun, onnan pedig 50 Ohm-os koax kb. 4-5m. Ez megy bele az ATU-2012-be, ami 160m-en nem túl jól, a többi 8 sávon viszont tökéletesen leilleszti az antennát. Ezzel QSO-zom egészen elfogadható eredményekkel. Próbából kivettem a balunt, már 10W-nál is szétcsapta a világot, mindent zavart ami csak árammal működött. Vele viszont 100W-nál sincs semmi zavar, pedig az antenna fele a ház fölött van.
Persze ez így egy erősen kompromisszumos megoldás, de erre volt lehetőségem. Most készül egy kültéri tuner, aminek szimmetrikus kimenete is lesz, ezzel korrektté válik a rendszer, ráadásul lesz benne antenna átkapcsoló is, így tudok majd feltenni több antennát.
Hm, akkor talán a papírkondenzátor, ha tettek olyat a revekbe.
Az ellenállás talán nem nyúlik meg a hosszú álláskor (nem savas, párás környezet): tudtommal az 1980-as évekre a szénréteg-ellenállások kimentek a divatból, legalábbis katonai készülékekben, a többi meg nem olyan tragikus.
A kvarc: hát, tudja a csuda
Ha baj lesz megint, kiderül - ami működik, nem javítom, jelen esetben
A csepptantál az biztosan nem gyógyul magától. Vagy jó, vagy örökre zárlatos. De lehet gyengén rezgő kvarc, megnyúlt ellenállás valahol. Vagy szivárgó elkó vagy más kondi bárhol. A papírelkók hosszú állás után szoktak szivárogni, aztán szép lassan újraformázódnak és megint évekig dolgoznak. A következő hosszú állásig.
érdekes parajelenséget tapasztaltam, mikor bekapcsoltam a rádiót (ML REV-251), pár év után.
Valószínűleg nem ment az oszcillátor (fehérzaj szerű sistergés a hallgatóban, számbillentyűzet beüthető, AFC ledek nem égnek, Kossuth 540 kHz-n nem hallható)
Eddig rendben, elromlott, ez van.
Viszont olyan 2 óra "járatás" után elindult, stabilan megy azóta is (kikapcs, másnap bekapcs.). Ütögetés nem volt, még csak különösebb mozgatás sem
Miért? Talán regenerálódtak holmi elkók vagy csepptantál kondik?
Nem venni szeretnék - csak kérdezek, hátha az okosabbaknak van ötlete a miértre.
Mitől lenne balun egy autotrafós impedanciatranszformátor? Merthogy a neten annak mondják, nem csak a berakott képek.
(Még ha a tekercsleágazás közepébe a koax köpenye, mint föld menne, és a szélére a melegér: akkor esetleg. Ez nyilván kevesebb mozgásteret engedne az áttétel dolgában, 1:4 körülit, de sebaj)
S hogy miért kell balun: koaxkábellel szeretnék mindent táplálni.
1. mert az megvan, be van húzva
2. Nem szed össze zavart, mint az árnyékolatlan szimm. kábel.
(Tudom, van árnyékolt is a boltban...)
3. Viszont az RH antennák zömében szimmetrikusak, kivéve a "long-wire" (L antenna, T antenna) - utóbbiakhoz jó lehet a sima, szimmetrizálás nélküli autotrafós illesztés.
Miért kell szélessávú: mert szélessávú antennát tennék fel, ill csak széles sávban használtat.
T2FD, V antenna, longwire antenna (ténylegesen csak egy hosszú vízszintes drót), de ha meggondoljuk, a W3DZZ-nél is indokolt lenne.
Ez a '7AZ-féle, a 3 utód közül a "legemészthetőbb" :-).
Ma a börzén kint volt a sok vihart kiváltó antennatuner főtervezője, jó volt meghallgatni azt az álláspontot, amit Csák Norisz nem engedett...(forráskód stb.)
Rosz helyre címeztem azt a "menhetten" technikás linkemet. Bár ajánlom minden olvtársnak, leginkább "Meduza"-nak címeztem volna. Azt hiszem a link iljen gépi fordítos magyarítása a BESZÉDES KÉPEK mellett talán mégis csak valami segtség. Magam is az elégtelen angol tudásom okán ezt mentettem el a kedvenceim közzé. Használja mindenki egészséggel, és tudása szerint is. De leginkább maga örömére! :-)
Ez egy jó impedanciatrafó: 1:4-ben megcsináltam (kb 8 bifiláris menet toroid ferritmagra), ki is mértem még régebben (éve), valami 40MHz-ig ment (az analizátor aljától, de mondjuk 0.5-1MHz -től).
Mostanában, elővéve a projektet, kicsit nézegettem (1:9-re gondoltam áttekerni), de rájöttem, hogy ez egy "sima" autotranszformátor.
Nem szimmetrizálhat.
(ill. ha 50Hz-en ennek megfelelően: nem lesz földfüggetlen, ill nem biztosít galvanikus elválasztást - de az egy kicsit más, itt a galvanikus elválasztás nem jön szóba. Mindegy)
Ez egy Guanella-transzformátor, a bement párhuzamos, a kimenet soros
ha 1 van belőle, akkor sima bifiláris tekercselés, de 1:4 esetén 2 toroid, 1:9 esetén 3 toroid kell, stb!
Másik probléma a sávszélessége
irányszámként hullámhossz egynegyede (egytized és háromnyolcad közt bármi) a tekercshuzal hossza Rothammel szerint. Ez kb 1:4 sávátfogást jelent.
Anno kísérleteim szerint kb ennyit vagy kevesebbet tudott átfogni (légmagos egyenes tekercs, "szolenoid" 1:4 -re tekerve, 120ohm névleges hullámimpedanciájú érpárból; tehát NEM az ábra szerinti többmagos tekerés).
Szerintetek:
Lehet ezt szélesebb sávra csinálni? Pl. drasztikusan rövidebb tekercshuzallal.
Meg lehet-e valahogy úszni a több toroidmagot?
3 ilyen már nagyon súlyos lenne a huzalantennához, 1 még kezelhetőnek tűnik
Csak úgy ötletadásnak! Jómagam, már a rajzolgatás macerássága okán (szem romlás), meg a vegyszerezés pacsálása okán, ma már ezt favorizálom. Egyedi munka során szuper! Ajánlom mindannyiotoknak!
Mi a nagyobb, és miért négyszögletes, ez a kérdés. Bevált módszer a kör alakú szigetek készítésére a ,,kiherélt" fafúró: ki kell köszörülni ügyesen a közepét, és akkor lehet vele előállítani a fúró névleges átmérőjének megfelelő kör alakú szigeteket a nyákon. Forgással nehéz négyszöget csinálni (tudjuk: vannak sokszögesztergák), ha fontos a négyszög-formátum, lehet, hogy a kézi rájbolás marad. Vagy a manapság egyre könnyebben elérhető CNC.
Igen , a forgatógomb és a kondenzátor közé , a tengely ki-be 5 mm és sebességet vált, a finom és mégfinomabb hangoláshoz. Csere is BAO- antenna csatlakozó ,stb...
Az nagyon rossz anyag volt akkor mert biztosan megérte keszhelyre is elküldeni .Biztos bukta az egész meg mi köze van a PJ nek az én anyagomhoz ?Nagyon elfontátok ezt a kalácsot meegint gratula hozzá!!!
Akkor a keszthelyi kollégánál is biztosan van másoló és lehet másolgatni!!!!Én meg azt mondtam neked annó ,hogy ha levizsgázól utána jó lenne ha vissza kerülne az anyag !!! A posta is jó lesz nekem de minnél hamarabb!!! Ja amint az emailban irtad kifizeted de ezt nem szokták fizetni csak segiteni a másikon és kölcsön adják vagy lemásolják !!! Üdv HA3TT.
Bocsánat, hogy nem jeleztem vissza azonnal, inkognitóban akartam küldeni egy levelet Neked, s mindenki másnak is, aki segített, akár a legegyszerűbb alkatrésszel is.
Nem ül már rajta! :) Szerencsésen megérkezett, ezúton is köszönöm.
Na, szerencséjük! Azért visszajelezhettél volna, hogy ne aggódjon az ember!
Tudod, én még úgy tanultam, hogy az úttörő ahol tud, segít, azóta is ezt vallom, és alkalmazom. Nehogy küldjél vissza valamit, nem azért kaptad, hanem azért, mert tudtam adni. Én a minap kaptam ferrittekerő litzét valaki mástól, valaki megintmás meg tőled kap majd valami megintmást :-) Így van ez jól.
az 5bk-t igazolja, szakmai elismerését öregbíti...
Szeretve tisztelt Laci papánk ( mi csak így hívtuk a klubban, amikor még bejárt :-), idén még sikerült vele találkoznom a burabun ) biztosan nem reklamál érte, esetleg a jogtulajdonos szerkesztőség.
Dehát bonyolult dolog ez, a kőtábla-vésnökök is kihaltak már, a mikrofilm-technika is jócskán alábbhagyott, a digitalizálás nagyfokú terjedésével szépen átrendeződik majd minden. Jó kis diszkusszió volt erről a hasix-fórumon, sok értékes gondolattal. HA5BK szakmai elismerése több generáción átnyúlik, na ilyet produkáljon egy sz@rházi politikus!
Jut eszembe. Valaha a Videotonban gyártottak merev alu hangszóróvázakat. Annyira más hangzása volt, hogy fülre is meg lehetett különböztetni a későbbi "rugózós" acélvázas hangszóróktó, hiába volt azokon gumimembrán, a basszust nem tudták olyan kevés torzítással átvinni, mint az aluvázasok.
Nem ül már rajta! :) Szerencsésen megérkezett, ezúton is köszönöm.
Illetve jövőhéten küldök valamit vissza Nbeked is, és mindenkinek, aki küldött szűrőt. Veled együtt hárman vagytok, amit ezúton is tisztelettel köszönök. Jövőhéten megkapom a nyákokat is.
Mostmár "csak" a korabeli tv tekercseit kéne begyűjteni. Minek után tapasztalom az amatőri és baráti hozzáállást, segítségnyújtást, kezdek bizakodni, vagy inkább úgy fogalmaznék, merek reménykedni...
De... A helyzet az, hogy nem lett elhallgatva a szerző neve, kiléte, nem sajátként tüntettem fel az anyagot, így talán a haszonszerzés vádja alól felmentenek majd. A teljes cikk egészében, módosítás nélkül (az eredeti szerző említésével) került "közkézre". A nyákok nagy felbontásban, ici-pici módosítással kerültek fel, a mai alkatrészekhez igazítva. Nem tudom, ki hogy látja, de ez csak az 5bk-t igazolja, szakmai elismerését öregbíti...
Persze ez az én véleményem, de ha az én konstrukcióm idestova 20 év múlva is ilyen népszerűségnek örvendene, kifejezeten szívmelengető érzéssel töltene el, nem pedig haraggal...
Keresem a Fülei István nevű amatör kollégát aki elkérte amatör vizsgára az anyagomat ,hogy szedje össze és adja vissza mert már régen levizsgázott és másnak is kellene !!!! Emailom nyilvános .........Köszönőm!!!!
A bíróságon úgy mondják, hogy te vagy az ügy ura - te döntöd el, hogy mi legyen letölthető, én csak technikai segélyt nyujtok. Ha mindent elküldesz, akkor minden letölthető lesz.
Fel tudom rakni, de úgy lenne szép, hogy kapcsolási rajzzal együtt, mert azt nem mindenki ismeri - én sem. Írok egy mailt, küldd el (csak ideiglenes cím, de most figyelni fogom)
Nem vagyok sportoló, de mintha láttam volna olyan nyilatkozatot versenyjegyzőkönyvön, mely szerint a rádiós versenyző betartja a rá vonatkozó szabályokat ( teljesítmény, üzemmód ) . Lehet diplomakiírásban is ily kitétel.
A diploma adott QSO szám és szorzók eléréséhez van kötve. Ad absurdum kezdő fokozattal is lehet gyűjteni. Tudtommal ha igazolod ezeket, nem kérdezi senki milyen papírod van. Nyilván ha valaki kezdővel indul a multi CQ WWDX-en az irreális.
A meglévő RIG nyilván nem felesleges. Ha te magasabb fokozattal csinálod, akkor nyugodtabban alszol.
Ha valaki már komoly teljesítményre képes (sok diploma) és mégsem csinálja meg a HAREC fokozatot, az nagy marhaság nyilván. Ő baja.
De a te teljesítményedet nem csökkenti, ha nyomod.
A diplomát mindenki megkapja, aki teljesíti a feltételeket.
A forrást be tudnád linkelni? Ugyanis nem egy ismerősöm vígan gyártja a diplomákat RH-n, (100 - 200 db diploma),a régi URH-A vizsgafokozattal,ami most a novice.Akkor most hogyan is van? Én is most ruháztam be nem kis összeget (FT-897 + FC30 - TD4 készítés).Ezek szerint minden mehet a levesbe.És akkor hogyan kapják a diplomákat? Vagy nem kérik a vizsgafokozatot?
Motorolás kérdes bárkihez. Az adásvétel topikban Greg2012 olvtárs ajánl egy GP300-sorozathoz való programozót, ami tök olyan minrt egy akkumulátor. Láthatóan van soros csatlakozója és tápfesz csatlakozója is.
Kérdésem: Lehet-e a hátlapi érintkezőkön keresztül programozni a rádiót (az enyém GP380), mert eddig az oldalsó acessories csatlakozón tettem szenvedve mert nincs rávaló csatlakozóm. Másik: az akkum érintkezőin ki van vezetve a + és -, de a középsőn elég stabil +2V-ot mérek a testhez képest. Mi ez ?
Csak lazán, fiatalosan, mindössze két lépcsőt kell megmászni...
Korábban türelmesen végigcsináltuk sok társammal a megfigyelőszám után az RH A-B-C-t, URH A-B-C-t, nyelvvizsgákat, oszt' a hosszabbításnál csak egy CEPT-et kaptunk...:-))
"...Érdekes, ha valaki a kedvenc hobbijában kezdő akar maradni."
Maradjunk annyiban, ha már annyi hibát vétetettem az előzőekben, hogy így lenne pontosabb a megállapítás:
Érdekes, ha valaki az egyik kedvenc hobbijában kezdő akar maradni.
Ugyan miért lenne különösebben érdekes, ha valaki, netán a már meglévő B kategóriájú jogosítványa mellé nem akar beszerezni C, D vagy E kategóriájút is, avagy itt nem inspirálja semmi 1.000 W kimenővel felhívni magára a figyelmet, nem akar mindenféle üzemmódban ténykedni? Miért lenne fejlődésben visszamaradott valaki csak azért, mert megelékszik például a novice kategória lehetőségeivel, tudomásul véve azt, hogy bizonyos játszóterekre jogszerűen nem teheti be az antennája jelét?
És visszatérve a PSK-31-re.
Ugyan mi lehet a közérthető és elfogadható indoka annak, hogy ha egy - szerintem - nehezebben kézben tartható tartományban lehetővé teszik egy üzemmód használatát, akkor azt nem engedélyezik a könnyebben kezelhető frekvenciasávokon?
Ez kb. olyan, mintha lehetővé tennénk az A1-es kategóriával és a hozzátartozó eszközzel az autópályán a közlekedést, de kitiltanánk a járgányt a vezetőjével együtt a kisforgalmú ország- vagy összekötőutakról.
"... nem lehet mindenkinek cél a CEPT fokozatú engedély megszerzése. Motiváció lehet..."
Nekem például a motiváció az volt, hogy egy kihelyezett vizsgán meglegyen a létszám :)
Szerintem a jogalkotónak is, nekem is az az érdekem, hogy minél képzettebb és tudásukat sikeres vizsgával bizonyító amatőrök legyenek. Lám lám éppen az RH PSK31 használatának igénye teszi szükségessé a HAREC vizsga letételét.
Ebből a rosszul leírt kérdésből: "...akkor mi indokolja az amúgy is erősen csökkentett teljesítményszint mellett az általuk használható RH sávokon az ilyen üzemmódú forgalmazást?" kimaradt a leglényegesebb szó. Helyesen így szól a kérdés: akkor mi indokolja az .... az ilyen ümemmódú forgalmazás tiltását?
Volt, aki az első mondat alapján, ennek ellenére helyesen értelmezte a kérdést és megadta a választ is rá: csak, mert a jogalkotó így gondolta.
És ha már szóba került a logikus gondolkodás. Az URH-n történő próba sikeressége szerintem sokkal több előképzettséget, tudást igényel, mint mondjuk a 80 méteren. És nem csak azért, mert valószínűleg átjátszó igénybevételére is szükség lenne hozzá.
Kawabiker hozzászólásával nem tudok mit kezdeni, az csak egy tüske. A többivel nagyjából egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy nem lehet mindenkinek cél a CEPT fokozatú engedély megszerzése. Motiváció lehet a használható frekvenciasávok kiterjesztése és a felhasználható teljesítmény növelése. Ehhez meg alapvetően nem többlet tudás szükséges.
rövidhullámú terjedést ki tudja próbálni távíró vagy fónia üzemmódban.
A Novice csak egy közbenső állomás, ami arra való, hogy az amatőr már részt vehessen az amatőrszolgálat munkájában akkor is, ha tudása még nem elég mély. Csak addig az átmeneti ideig kellhet, amíg önképzését folytatva HAREC vizsga alapján CEPT engedélyt nem kap.
Ugyanakkor megjegyzem, akik a logikus gondolkodást mívelik fizikusnak, villamosmérnöknek tanul(t/n)ak, míg akik nem, azok jogásznak.
Például az indokolná, hogy szeretne ebben az üzemmódban egy DX-et csinálni, pl 28, 21, 7 vagy 3.5 MHz-en. Az engedélyezett teljesítmény több mint elég hozzá, a mások zavarásának esélye sem nagy. Tulajdonképpen semmi általam ismert ok nem szól ellene a "csak"-on kívül. De ezen nem is érdemes tűnődni, mert úgy van a jogszabály ahogy van, oszt jónapot.
Már csak egy kérdés van: ha a kezdő 2 méteren vagy a novice 2 méteren és 70 centiméteren forgalmazhat PSK-31 üzemmódban, akkor mi indokolja az amúgy is erősen csökkentett teljesítményszint mellett az általuk használható RH sávokon az ilyen üzemmódú forgalmazást? (A kérdés gg630504-nek is szól.)
Nalam a legutolso RAT a 7/2011-es (lehet, hogy van azota uj), de a J2D szerepel a 70centis savban is a NOVICE engedelyesek szamara. A kezdoknek csak 2m
A régebbi, hordozható VHF-UHF mérővevők lokál oszcillátorában használták (R&S, Kathrein, Hirschmann...)
Az EF 80 pentóda tranzitron-oszcillátor kapcsolásban 500 MHz-ig rezdül, a jó kis 6J6 kettőstrióda a hőskorban az egyik legjobb 70 cm-es QRP-adó lelke volt...
Itt van a kezemben egy BRG FM320 vevőpanel. Ebben van egy kisméretű 10,7-es filter. A következők vannak rajta: MCF 10,7 15C meg a dátum.
Sávszélességét nem tudom, talán valaki ismeri. Ennek van utána 455-ös KF és abban a normál piezo szűrő. A rádió 25 kHz-es FM-re készült.
Nem tudom ez érték-e számodra? A Szűrő mérete: 12x15 mm alapterület, kb 15 mm magas. A panel komplett, a tekercsek is rajta vannak. Vevőbemenet, lokál sokszorozó, 1. keverő, kristályszűrő 10,7-re, MC3359 2. KF keverővel, 455 kerámia szűrő. Hangfrekis erősítő TBA820-al.
A módositás nem feltétlenül jobban tudást jelent , inkább alkalmazkodás a rendelkezésre álló alkatrészekhez, a jó végeredményhez sajnos nem garancia a teljes azonosság.
Tegnap az világosodott meg, hogy bontáskor talán a legjobb a szűrő mellől kiforrasztani az eredeti meghajtó tekerintést is és az esetleges lezáró tagokat is - utóbbiak Titánnál 22pf és 820 ohm. Ki is forrasztottam őket, majd szet-ben így ajándékozom el őket a szűrővel együtt (+ kvarc-diszkriminátor, hátha FM-re is kell, bár ma már célszerűbb egy MC3361-es IC oda)
Ok , rendben a 10.7 ahhoz mindent be lehet szerezni, nem lepne meg ha filter nélkül is kiválóan működne, 10,7- es kf trafók vannak csak kissebbek mint az ajánlott,
ha valakinek ezen múlik felbélyegzett válaszboritékban küldök amennyi szükséges.
Vélemény : egy megépitett dolog ezerszer többet ér mint 20db rendkivül kiváló terv. Mivel van benne fm demodulátor valóban ki lehet terjeszteni felfelé egy két megával.
A szuper együttfutás gyakorlati megoldására kiváncsi leszek. A mechanikai megoldásokon áll vagy bukik a dolog. A hangfrekis résztől visszafelé haladva érdemes éleszteni , hangolni.