Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Termelő szféra fizet adót, azt lehet visszaosztani az állami alkalmazottaknak, így a katonáknak is. Ha egyenlő a fizetés, a versenyszféra munkaerőhiánnyal fog küzdeni, így ha mindenki katona és nincs adó e fel, nincs pénz a katonák fizetésére sem. Ez a makrogazdaság. Egyébként egy középiskolai tanar, például a húgom, 3 szakos, 45 éves gimnáziumban tanít és 212000 Ft öt keres. Tehát önkéntes és az ország gazdasági teherbíró képességéhez vannak a fizetések beállítva.
Félre értettél. Én nem azt írtam,!hogy Maroth Gáspár felel a kiképzésért, hanem a katonák, mint te is. 3 éve indult a program, szinte minden eleme megvan. Egyszerre nincs kész minden? Igaz, de te és társaid elég nagy szart hagytatok. Felújított heli kint áll? Igaz, de azért mert helyükön a felújított hangárokban az újak. PZH a képzésre októberben mennek a kezelők Németországba. Te személy szerint mit raktál a programba?
A papír sok mindent elbír Pzh. Minden eddig bejelentett fejlesztés a jövőben fog megvalósulni-ha megvalósul egyáltalán. Nincsenek új hangárok, csak hangársátrak. Nincsenek új harckocsik, csak egy pár felújított kiképző harckocsi. Még a gyártóüzem sem létezik, ahol esetleg gyártani fogják ezeket a lövészpáncélosokat. Az önjáró lövegekről elég régen hallottunk-egy darab sincs a láthatáron. Dícséretes, hogy a lerohadt tatai harckocsi színeket felújítják-eddig is karban kellett volna őket tartani. A beharangozott lövészpáncélosoknak is kellene azért valami fedett tárolóhely. A győriek is egyelőre csak az eget lesik, pedig bizonyára boldogan fogyasztanák az új eszközeik üzemóráit. Kézifegyverekből sikerült már a legutolsó katonát is felszerelni, vagy még mindig az AK-val rohangál némelyik? És szerinted a fentiek ellátási-kiszolgálási rendszere, anyagi készleteik, lőszereik megvannak már? És a legfontosabb-sikerült már feltölteni a harcoló katonák létszámát, vagy a lövészpáncélosok üresen fognak kongani?
Ezek után vessél egy pillantást a magyar forint árfolyamára, ami a leggyengébb az EU-ban, valamint vedd figyelembe, hogy jelenleg a leggyorsabban az infláció, és a munkanélküliség emelkedik országunkban, nem pedig a gazdasági teljesítmény, amiből finanszírozni lehetne ezeket a hatalmas kiadásokat. Tudtommal még nincs kifizetve egy új haditechnikai eszköz sem.
Maróth doktor pedig ha megfeszül is, akkor is csak egy amatőr lesz katonai, és haditechnikai kérdésekhez. Isten mentse a honvédséget, ha ő felel a kiképzéséért, mint ahogy te írod.
A katonákról szóló írásodra pedig nem reflektálok, mert én nem írtam a magyar katonák alkalmatlanságáról.
A jó hír, hogy az Acelkocka 200 helyére 476 fő jelentkezett. Üres pályakezdő beosztások altiszt állomány kategóriában nincs! Üres lövész beosztások nincsenek. Miről beszélgetünk? Értem én , hogy semmi nem jó, de a tények makacs dolgok.
A tények rózsaszín köd? Aláírt szerződések, repülő helikopterek felújított hangárban, Tatán hk- k épülő telephellyel, németországi képzések PZH ra. Maroth Gáspár felelős a kiképzésért? Miért is? Nem te, a felhipolt katona. NATO értékelés nem számít? Melyik Magyarország méretű állam adott 1999 óta KFOR parancsnokot? Magyar tábornok lesz 2021-2022 között. Bár tudjuk azok ne alkalmasak, csak a a NATO nem tudja. MND-C hadosztály szintű parancsnokságot a SACEUR befogadta, augusztus 01 tol 2. csillagos horvát tábornok. Ezek tények. LYNX szerződés rózsaszín köd? Tudod mit maradj meg Zsukov tbk emlekirtainál, ott elé ki a frusztrációidat.
Pzh ilyen rózsaszín ködöt akkor terítsél, amikor az eddig szóba hozott összes harcjármű, gépjármű, lövegek, repülő eszközök, és kismillió felszerelés a Magyar Honvédség raktáraiban, hangáraiban, és tároló helyein tételesen megszámolható, hadrafoghatóak, és kiképzett katona áll mellette. Eddig csak a ködös jövőbe helyezett végeredményről halottunk. Az pedig röhejes, hogy egy szaros orvos határozza meg a Magyar Honvédség technikai felszereltségét.
Mivel azt mondod, hogy a hős szovjet hadsereg a becsület mintaképe volt, itt van még egy kis anyag például Budapest kifosztásáról.
42. sz. dokumentum Sumilov vezérezredes 36 parancsa 37: Budapesten fosztogatás helyett inkább az ellenséget üldözzék NKO_SZSZSZR38 7. GÁRDA HADSEREG TÖRZSE, MŰVELETI OSZTÁLY 1945. január 6.
Amíg a szovjet katonak által elkövetett cselekmények hakapeszi maki szintű feldolgozása folyik, az MH aláírta a LYNX szerződést, amellyel egész Európa elé ugrott a harcjármű képesség területen. Válaszonline.hu szépen összefoglalja, hogy hol tárt a magyar véderő reform. Nem táblázatok, diagrammok, hanem konkrét cselekvesek történnek. Maroth Úr szidása menő, de rossz eszközt még nem szerzett be. Orvosi diploma nem jó, Waschler Tamásnak milyen volt? NATO értékelés fully alligned a képesség célokkal, más ország Közép Kelet Európában nem kapott ilyet. Szerintem itt az idő a fórum lezárására, az MH újjászületett. Ez tény, a kutya ugat a karaván halad!
Itt van Vasziljevszkij marsall nyilatkozata az általuk alkalmazott fegyelmező módszerekről kicsit kacska fordításban:
Aleksandr Vasziljevszkij , a Szovjetunió marsallója azt írta: "... Az N 227 rend a hazafias és érzelmi tartalom miatt a háború éveinek egyik leghatalmasabb dokumentuma ... a dokumentumot durva és sötét idők motiválták ... miközben olvastam, magunkra gondolkodtunk, ha mindent megteszünk a csata megnyeréséhez. "
Egyik parancsnoknak sem volt joga parancs nélkül visszavonulni. Bárki, aki ezt tette , a megfelelő szolgálati fokozatú katonai bíróság alá került .
A 227. számú végzés megállapította, hogy mindegyik fronton egy-három büntetőtalpot kell létrehozni (oroszul: штрафной батальон , átlósított . Shtrafnoy batalyon , világító büntetési zászlóalj, közismert nevén штрафбат , shtrafbat ), legfeljebb 800 középparancsnoknak és magas rangúnak . - fegyelmi problémákkal vádolt parancsnokok. A büntetőpattanákat a frontvonal legveszélyesebb szakaszaiba küldték. Mindegyik frontnak büntető társaságokat kellett létrehoznia a magánszemélyek és az NCO számára . 1942 végére 24,993 csapata szolgált a büntetőpályákon, amelyek száma 1943-ban 177 694-re nőtt. Az elkövetkező két évben a létszám 193-ban és 1945-ben 143 457 és 81 766 katonára csökkent. A Vörös Hadsereg személyzete által a bíróságok által harcművészetek által elítélt személyek száma 994 300, 422 700-at büntetőjogi zászlóaljba rendelték és 436 600-at börtönbe ítélték az ítélet beadása után. Nem tartozik ide a 212 400 lakatlan, akiket nem találtak és menekültek el a katonai körzetek őrizetéből.
A végzés azt is előírta , hogy minden hadseregnek létre kell hoznia olyan blokkoló csapatokat ( oroszul : заградительный отряд , translit. Zagraditelny otryad , rövidítve заградотряд , zagradotryad ), amelyek gyávakat fognak el vagy lőnek, és a pánikba esett csapatok elől menekülnek. Mindkét intézkedést a végzés preambulumában megemlítették, hogy a németek téli visszavonulásuk során sikeresen alkalmazták.
A keményen nyomott Vörös Hadsereg moráljának horganyozására és a hazafiság hangsúlyozására szánták, hogy ez általában káros hatású, és a parancsnokok nem alkalmazták következetesen, akik a csapatok átirányítását tekintették arra, hogy blokkoló rétegeket hozzanak létre munkaerő-pazarlásként. 1944. október 29-én a fronton megváltozott helyzet miatt a védelmi népbiztos ( Sztálin ) 349. számú végzésével a blokkoló egységeket feloszlatották .
Platon van itt egy kis anyag arról, hogy a szovjetek hány katonájukat végezték ki Sztálingrádnál, és itt van az ezt megalapozó Sztálini parancs, ami többek között a saját katonák agyonlövéséről rendelkezik.
Szerintem mantrázz tovább egyedül. Én beraktam egy sor forrást te nem, úgyhogy innentől annyit mantrázol amennyi jól esik, igazad nem lesz tőle, csak a vitaképtelenségedet bizonyítod.
A szomszédasszonynak szerencséje volt, mert a szovjetek udvariasan meghívták egy kis etyepetyére, nem pedig lerohanták. Én ismerek olyan magyarországi települést az országban, ahol a szovjetek azért nem bántották a helyieket, mert 2500 fős tábori kórház települt oda, és az odakerülő katonák éppen nem a zabrálással voltak elfoglalva, és azért nem, mert a helyiek a magyaron kívül anyanyelvi szinten beszélték az egyik szláv nyelvet, emiatt majdnem tökéletesen megértették magukat a katonákkal, akik nem igazán értették, hogy kik ezek a szlávul beszélő helyiek, és hogy melyik országban vannak ők.
Anthony Beevor nem létező NKVD dokumentumra hivatkozik, amiket rajta kívül sosem látott senki és nem is hivatkozza le a könyvében. Ezen felül olyan kedves bakugrások vannak a könyvében hogy egyetlen egy klinikai jelentésre alapozva 16 orosz apával rendelkező gyerekből tesz egy kétmilliós becslést. Ráadásul a 16 gyerekből csak 9 fogant nemi erőszakból, a maradéknak simán csak orosz apja volt, de őt az ilyen apróságok sosem zavarták.
Na most továbbra is ott tartunk hogy igérgetsz, de forrásod nincsen, bevoort pedig látványosan nem olvastad, én igen.
Ráadásul megint másról beszélsz. Nagyon örülök hogy hirtelen eszedbe jutott sztálingrád, de ugye ez csak arról szól hogy az égvilágon semmid nincsen.
Se forrás, se érdemi ismeretek a témában, csak a propaganda.
Szóval öregem egy fia dokumented sincs az állításaid alátámasztására, és ezért hablatyolsz a harvard hivatkozási rendszerről. Nem is lehet, mert az orosz levéltárak még nem egészen nyitottak ezekben a témákban. Ezért javaslom is, hogy szakadj le a szovjet hadseregről, és inkább foglalkozzál a mi kis honvédségünkkel!
Egy kis adalék. Édesanyám varrásból egészítette ki édesapám gázgyári keresetét. Szoba-konyhás lakásunkban nagy volt a forgalom, közeli, távoli szomszédasszonyok jöttek ruhát rendelni, próbálni, pletykálgatni. Engem, mint alsó tagozatos gyereket figyelmen kívül hagytak. Az egyik szomszédasszony története. A déli határ közelében voltam cseléd cselédlány egy kúrián, amikor bejöttek az oroszok. Egy általuk létesített reptér mellett voltam kénytelen elmenni amikor be kellett mennem a faluba. Beszéltem szerbül így az oroszokkal megértettük egymást. Behívtak egy repülőgépbe, hogy megmutatják belülről. Éreztem, hogy ez több lesz annál, de hajtott engem is a kíváncsiság. Ketten voltak a katonák, az egyik kétszer a másik háromszor tett magáévá. Bundzsikámtól van két gyerekem, de azt az extázist még soha nem tudta nyújtani nekem amit a két orosz ott a repülőgépben.
Nem arról van szó, hogy ne tudnék forrást hivatkozni.
(Fogok is, mindjárt.)
Arról van szó, hogy olyan forrás nem létezik, ami a te tudománytalan, világnézeti alapú megközelítésed elfogadna abban az esetben, ha az szembemegy a perkoncepcióddal.
Antony Beevor: Sztálingrád című művében (11. fejezet) 13500-ra teszi azon azon szovjet katonák számát, akiket hadbírósági eljárásban vagy anélkül végeztek ki a szovjetek a csata alatt.
Az ürügy dezertálás, gyávaság, öncsönkítás stb. volt, de a kivégzettek jelentős részének annyi volt a bűne, hogy a fronton átszökő társait nem lőtte agyon.
Ennek a könyvnek a csak a forrásjegyzéke 40 oldal; az általam most említett részek a Védelmi Minisztérium levéltárára (mint forrásra) hivatkoznak.
Ha csak minimálisan foglalkoztál a témával (biztosan foglalkoztál vele), akkor ezt a könyvet is ismered, de mivel nem az van benne, amit te olvasni szeretnél, ezért majd jól meg is magyarázod nekünk, hogy ez csak valami "nyugati fotelhuszár" stb.
Maradjunk abban hogy majd ha hoztál akár egy primer forrást is akkor segítek neked a googlizásban. Addig ha az MTA-nak jó a harvard hivatkozási rendszer, akkor neked is elég kell hogy legyen.
Helyes, ha annyira odavagy a hiteles forrásokért, akkor légyszíves mutasd be itt a fórumon az eredeti másolatát Sztálin parancsának, amit a nemi erőszak, és a rablás megtiltására hozott. Légyszíves ugyanígy bemutatni egy szovjet katonai bíróság határozatát, amit egy szovjet katona által elkövetett nemi erőszak, vagy rablás ügyében hozott.
Lehet hogy nem vagy vizuális típus, de tegnap még fényképekkel is alátámasztottam a szovjet hadsereg által elkövetett rablást, és erőszakot.
Arra még felhívom a figyelmedet, hogy ez a fórum a magyar Honvédségről szól, ezért hanyagolnod kellene a szovjet hadsereg fényezését, és mentegetését.
Tettél egy erős állítást kértem rá forrást, te meg éppen minden csinálsz csak forrást nem hozol, csak próbálsz másról beszélni. Bocsi de én ehhez nem tudok mit hozzátenni, és talán a topicot is megkimélhetnéd tőle.
Én értem hogy nem hiszel a forrásokban, de én meg igen.
Terelgetsz Platon, terelgetsz. Miközben egy feltett kérdésre sem adsz kézzelfogható választ, mint például Rokoszovszkij tábornok viselt dolgai, és tagadod a szovjet katonák Németországban elkövetett erőszakos cselekményeit, hivatkozol STAVKA parancsokra, és levelezésekre, amit egyenlőre elfelejtettél mellékelni mint hivatkozási alapot, nyomod itt az amerikai katonák által elkövezett erőszak vonalát. Írtam már, de megismétlem-most ez engem nem érdekel, mert nem ez a téma.
Érdekességképpen közlöm, hogy a saját apámat, aki gyerekként élte át a frontot, egy vidéki településen először egy kozák lovaskatona rabolta ki, még a zsebeit is kiforgatta, majd később a szovjet városparancsnok akarta agyonlőni a nyílt utcán, mert meglátta rajta a katonai lábszárvédőt.
És bármennyire is kapálózól, a szovjet propaganda arra buzdította az egyszerű katonát, hogy Németországba érve bosszulják meg a németeken a sérelmeiket. Ennek érdekében verseket, és dalokat írtak a szovjet művészek.
Persze értem én, általában úgy beszélik, meg a szalmabábozást is vágom, amikor elkezdesz arról beszélni hogy volt -e nemi erőszak miközben nem is ez volt a kérdés.
Szóval a helyzet az, hogy forrást kéne hozni az olyan erős állításokra mint hogy a szovjet bátorította a nemi erőszakot, miközben a STAVAKA 1945 Január 19. hadiparancsában ennek éppen az ellenkezője áll, ahogy jó néhány korábbiban is, és fennmaradtak a szovjet katonai hatóságok levelezései amiben részletesen leírják hogyan küzdöttek ezen - sajnos háborúban gyakori - bűncselekmények ellen.
Amennyiben forrásod nincs, úgy kérlek ne fárassz az ex chatedra bizonygatással.
Az Amerikai katonák hasonló cselekményei csak annyiban érdekesek, hogy amerikai oldalon ellenben nagyon kevés dokumentált eset maradt fenn arról hogy felléptek volna a tömeges nemi erőszak ellen, de cserébe még durván el is tusolták azokat. Kivéve persze ha "nigger" volt az elkövető.
Ezreit végezte ki.. nemi erőszakért. Azzzszuper,, csk önmagában Magyarországon a felszabadítók által elkövetett nemi erőszakok számát több százezerre teszik, a nyugati fronton a szövetségesek által elkövetett nemi erőszakok számát a történészek kb 200 000-re.
Jó pár irodalmi mű, történészi elemzés, és az elszenvedők vissza emlékezése megjelent már a szovjet hadsereg civil lakossággal szembeni visszaéléseiről, és ezen a fórumon bizonyítéknak elég ez is. És nem érdekel az amerikaiak, a britek, és a franciák által elkövetett visszaélések, mert most nem ez a téma.
Platon mesélj már arról, hogy Rokoszovszkij hol és mikor lőtt agyon egy szovjet katonát, mert arról tudok, hogy a tábornok a hites felesége mellett, a fronton tartott egy főhadnagynőt aki a "frontfelesége" volt, magyarul a kurvája, és ez a nő neki egy fiút szült!
Mond csak Platon, ebben az 55-ös számú utasításban hol van a nők megerőszakolását, és a polgári lakosság kirablását tiltó Sztálintól származó mondat? A hitelesség kedvéért jó lett volna, ha lábjegyzetben csatolod az angol nyelvű szöveg forrását.
A különbség a történelemtudomány és az ideológiára felépített propaganda között, hogy az első bátorítja a megkérdőjelezést, és forrásokat használ, a második elutasítja a szkepticizmust, és nincsennek forrásai.
Gondolkozz el azon miért is nem érzed szükségét a forrásoknak.
Igen ahol háború van ott a katonák erőszakoskodnak, ebben nem is volt vita. keleten, nyugaton,
Csakhogy te minden értelmezhető forrás nélkül azt sulykolod hogy ez sztálin parancsára történt.
Ezzel szemben talán fusd át kezdetnek Sztálin 55. számú hadparancsát, aztán rátérhetünk a későbbiekre:
Из Приказа Народного Комиссара Обороны И.Сталина 23 февраля 1942 года № 55
Красная Армия имеет своей целью изгнать немецких оккупантов из нашей страны и освободить советскую землю от немецко-фашистских захватчиков. Очень вероятно, что война за освобождение советской земли приведет к изгнанию или уничтожению клики Гитлера. Мы приветствовали бы подобный исход. Но было бы смешно отождествлять клику Гитлера с германским народом, с германским государством. Опыт истории говорит, что гитлеры приходят и уходят, а народ германский, а государство германское — остается.
Szeretném látni tőled a konkrét parancsokat. Persze olyat nem tudsz mutatni csak a jellemzően Goebbelstől átvett PR sztorikat.
Addig én is tudok betenni ilyen szaftosat az amerikaiak ténykedéséről.
The soldiers arrived at dusk. They forced their way into the house and tried to drag the two women upstairs. But Katherine W. and her 18-year-old daughter Charlotte were able to escape.
The soldiers didn't give up easily though. They began searching all the houses in the area and ultimately found the two women in a neighbor's closet shortly before midnight. The men pulled them out and threw them onto two beds. The crime the six soldiers ultimately committed took place in March, 1945, shortly before the end of World War II. The girl cried for help: "Mama. Mama." But none arrived.
The work, which came out in German on Monday, takes a closer look at the rape of German women by all four victorious powers at the end of World War II. In particular, though, her views on the behavior of American GIs are likely to raise eyebrows. Gebhardt believes that members of the US military raped as many as 190,000 German women by the time West Germany regained sovereignty in 1955, with most of the assaults taking place in the months immediately following the US invasion of Nazi Germany.
The author bases her claims in large part on reports kept by Bavarian priests in the summer of 1945. The Archbishop of Munich and Freising had asked Catholic clergy to keep records on the allied advance and the Archdiocese published excerpts from its archive a few years ago.
Michael Merxmüller, a priest in the village of Ramsau near Berchtesgaden, wrote on July 20, 1945, for example: "Eight girls and women raped, some of them in front of their parents."
Father Andreas Weingand, from Haag an der Amper, a tiny village located just north of where the Munich airport is today, wrote on July 25, 1945: "The saddest event during the advance were three rapes, one on a married woman, one on a single woman and one on a spotless girl of 16-and-a-half. They were committed by heavily drunken Americans."
Father Alois Schiml from Moosburg wrote on Aug. 1, 1945: "By order of the military government, a list of all residents and their ages must be nailed to the door of each house. The results of this decree are not difficult to imagine. ... Seventeen girls or women ... were brought to the hospital, having been sexually abused once or several times."
The youngest victim mentioned in the reports is a seven-year-old child. The oldest, a woman of 69.
A szovjet csapatok megjelenése sokaknak a felszabadulást jelentette, mások számára azonban a terror újabb hullámát hozta el. A szovjet katonák Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is tömegesen erőszakolták meg a nőket, és fosztották ki a háborús nélkülözést követően, a háború lezárultához közeledve életfeltételeik javulására számító lakosságot.
A második világháború végén az 1944. augusztus 1-jétől október 2-ig tartó varsói felkelés következtében Varsó romokban hevert. A katonailag nem volt kellően előkészített akció során a Honi Hadsereg közel 50 ezer katonája kifejezetten gyenge fegyverzet birtokában, nyugati és szovjet segítség nélkül nézett szembe a kitűnően felszerelt német egységekkel. Sztálin rájött arra, hogy számára rendkívül előnyös, ha a piszkos munkát, a polgári Lengyelország végső ellenállásának felszámolását a németek végzik el helyette. A lengyel hazafiak náci megszállókkal folytatott harca több mint 20 ezer lengyel felkelő, és mintegy 180-200 ezer civil életét követelte. A szovjetek a felkelés leverését követően folytatták előrenyomulásukat, és ezzel párhuzamosan egyre több hír érkezett a katonák brutális viselkedéséről, fosztogatásokról, a nők tömeges megerőszakolásáról.
1945 januárjában, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a tengelyhatalmak elveszítik a háborút, a francia ellenállási mozgalom Moszkvába küldte Dr. Madeleine Pauliacot, hogy a fogságba esett francia hadifoglyok hazatéréséről folyó tárgyalásokban segédkezzen. A doktornő ezt követően, 1945 tavaszán Varsóba került, ahol áprilisban kinevezték a varsói francia kórház élére. A Francia Vöröskereszt missziójának vezetőjeként a Lengyelországban ragadt franciák felkutatásával, kezelésével, valamint hazatérésük előmozdításával foglalkozott. Pauliac már hozzászokott a veszélyhez, mivel 1939-ben csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, amelyben kezdetben lelőtt pilótákat kezelt.
Bár feladata szerint elsősorban a francia nemzetiségűekre kellett volna fókuszáljon, Lengyelországba való megérkezését követően szembesült a szovjet katonák tömeges visszaéléseivel. A lengyel vidéket járva, francia katonák után kutatva számos szörnyű történettel találkozott: a szovjetek a szülőszobákon vajúdás közben, valamint percekkel a szülés után is erőszakoltak meg nőket, de találkozott olyan apácákkal is, akiket gyors egymásutánban több szovjet katona is megerőszakolt. Megszégyenítésük után nem minden nőt hagytak életben. Pauliac lehetőségeihez mérten igyekezett a meggyalázott nőkön segíteni. A doktornő 1946 februárjában tragikus autóbalesetben vesztette életét. Történetét most Anne Fontaine rendezésében, Les Innocentes (Az ártatlanok) címmel filmre vitték. Egyelőre nem tudni, hogy a magyar mozikban látható lesz-e a film.
A doktornő egy alkalommal például feljegyezte, hogy 25 nővérből 15-öt megerőszakoltak és meggyilkoltak az oroszok, és csak tíz egyenként 35-50 alkalommal megbecstelenített nőt hagytak életben. Dr. Pauliac korabeli feljegyzéseiből unokaöccse készítette azt az összeállítást, amely további kutatásaival kiegészülve a film alapjául szolgált. Öten közülük terhesek lettek, és fátyolos szemmel kérték a doktornőt, hogy adjon nekik tanácsot az abortusszal kapcsolatban. A rendező, Anne Fontaine kifejtette, a katonák nem gondolták, hogy elítélendő cselekményt hajtanának végre, mivel feletteseik felhatalmazták őket, hogy erőfeszítéseik jutalmaként ilyesfajta bűncselekményeket kövessenek el.
"Még Sztálin is az ellenkezőjére adott parancsot, pedig ő nem a humanizmusáról volt híres.
A Vörös Hadsereg több ezer katonát állított hadbíróság elé fosztogatásért a civil lakosság ellen elkövetett erőszakos cselekményeket és nemi erőszakért. Rokosszovszkij egyszer személyesen lőtt agyon egy erőszakoskodó vörös katonát."
Gyilasz tiltakozasa vagy Kopeljev konyve eleg kozismert es Sztalin erre adott valasza is. Ennek fenyeben nem tudom hogyan mondhatod hogy Sztalin az ellenkezojere adott parancsot.
......Egy nő Berlinben címmel Németországban a közeljövőben bemutatják a hajdani újságírónő, Marta Hillers naplójából készült filmet, melyben az egykori berlini zsurnaliszta leírta, miként erőszakolták meg őt és sok sorstársát a német fővárost elfoglaló szovjet katonák. A berlini esetek pedig messze nem voltak egyediek, s nemcsak német lányok, asszonyok váltak áldozatokká. Igaz, Ilja Ehrenburg szovjet író egy újságcikkben arra buzdította a Vörös Hadsereg tagjait: Erővel törjétek meg a germán nők faji gőgjét, tekintsétek őket jogos hadizsákmányaitoknak! Ám a szovjetek gyalázatosságai már a szláv Bulgáriában megkezdődtek, amikor pedig áthaladtak Szerbia északkeleti peremén, 121, általuk elkövetett nemi erőszaktétel került nyilvánosságra. A lenini bolsevizmussal később szembeforduló Milovan Gyilasz jugoszláv kommunista (!) írónak, a II. világháború alatti jugoszláv partizánháború egyik vezetőjének volt annyi bátorsága, hogy személyesen Sztálinnál tett panaszt a Vörös Hadsereg rémtettei miatt. A népek bölcs atyja viszont még csodálkozott is, hogy Gyilasz nem érti meg: az állandó életveszélyben lévő katonáknak joguk van egy kis szórakozásra. Amikor pedig Lev Kopeljev szovjet haditudósító könyvet írt arról, hogy Kelet-Poroszországban a Vörös Hadsereg fegyveresei erőszakot tettek mind az ellenséges német, mind a baráti lengyel nőkön, a Gulagon kötött ki.
Olyat, ami téged meggyőzne, nyilván nem tudok, mert olyan ab ovo nem létezik.
Aki egy kicsit olvasott a témában, de nincs ideológiai elköteleződése és ezért nem kérdőjelezi meg a nyilvánvaló tényeket, azok számára ezek ismert információk.
Az idézet nem a háború végéről való, hanem 1943 januárból, a sztálingrádi csata végén.
Ennél sokkal érdekesebb, hogy mi lett azoknak a szovjet katonáknak a sorsa, akik a már körülzárt németeknek adták meg magukat ... nem voltak hosszú életűek.
Sztálin szemében a fogságba kerülés egyenlő volt a dezertálással.
Még a saját, hadnagyként fogságba esett fiát is hagyta fogolytáborban sínylődni, pedig a németek kétszer is felajánlották, hogy fogolycsere keretében visszaadják. Először Paulus tábornagyért, amire Sztálin azt mondta, hogy nem fog egy tábornokot adni egy hadnagyért. Később Hitler valami távolabbi rokonáért akarták kicserélni, de arra is nemet mondott.
Állítólag még a fogolytáborban is meg akarta öletni. Mármint a német fogolytáborban.
Sztálin Jr. végül öngyilkosságnak tűnő szökés közben halt meg.
Ja és Vietnam és vegyi fegyver, nem Korea és biofegyver volt amit írtam, de persze ezt tudod magadtól is.
De a Koreában az amerikaiak által bevetett fekete himlő és pestis is jól dokumentált hála az olyan becsületes újságíróknak mint Wilfred Burchett. No és persze az ISC jelentés is megerősíti hogy a Japán 731 egység által kifejlesztett biológiai ágenseket vetették be az ekkor már az Amerikaiaknak dolgozó Shirō Ishii, Masaji Kitano, és Ryoichi Naito aktív közreműködésével.
Még Sztálin is az ellenkezőjére adott parancsot, pedig ő nem a humanizmusáról volt híres.
A Vörös Hadsereg több ezer katonát állított hadbíróság elé fosztogatásért a civil lakosság ellen elkövetett erőszakos cselekményeket és nemi erőszakért. Rokosszovszkij egyszer személyesen lőtt agyon egy erőszakoskodó vörös katonát.
Az USA hadserege összesen egy - mit tesz isten fekete - katona ellen indított eljárást nemi erőszakért. És az volt a nem mottó hogy “copulation without conversation is not fraternisation”
Sztalin hadparancsa alapján a civil lakosság elleni erőszak, különösen a nemi erőszak helyszínen agyonlövéssel volt megtorlandó.
Más kérdés hogy ugye erre vajmi kevés esély volt mert általában nem a komisszár szeme előtt történtek az ilyen esetek.
Az orosz tiltotta, az USA bátorította. A katonák meg erőszakoskodnak. Mindegyik. Nézd meg az ENSZ békefenntartók nemi erőszak botrányait.
Ennyi. Ráadásul az USA katonák tömeges nemi erőszak evéséről a mai napig tabu beszélni. Alig egy két tanulmány kapargatja a felszínt, ami ennyi idő után már elég reménytelen.
Azokbol, akiket (csoportosan) megfogtak. A teblabolok (akik 1segei elvesztek, feloszlottak, vagy szetvertek öket), azok probaltak az eletüket menteni, ahogyan tudtak ... es bujdostak, sunnyogtak, rejtözködtek. Pl. orosz fogsagba senki nem ohajtott esni ... azok se, akik szervezetlenül csetlettek-botlottak.
Péter (Hamburger) némi reményt ad, hogy lesz ebből a reformból valami. Én továbbra is azon aggódom, hogy Németh Szilárd a tízezredik tartalékossal büszkélkedik, közben egy szó sincs az aktív komponensben meglévő többezres békehiány felszámolásáról.
Ez igaz. Hozza kell tenni, hogy a haboru utolso honapjaiban "total kaosz" volt (szinte) mindenhol. Felig szetvert egysegek (nem csak nemet) ... koboroltak ... es pl. enni szerettek volna, meg idönkent nyugodtan aludni is ... a "masikkal" szemben erzett letbizonytalansag pedig teljes volt ... hiszen, akit fegyverrel elfogtak, azt altalaban rögtön kivegeztek ... marpedig teljes kaoszban egy koborlo katona fegyver nelkül ???
A körülzárt hadsereg haditörvényszékei január utolsó két hetében háromszázhatvannégy katonát sújtottak halálos ítélettel. Valamennyi elítéltet kivégezték. Az ítélet nélkül, a tettenérés helyszínén kivégzett katonák száma ma már megállapíthatatlan. A helyzetre jellemző, hogy a középső katlanba szorult VIII. hadtest parancsnoka, Heitz tábornok, január 29-én parancsot adott ki, amelyet katonái az egyszerűség kedvéért "agyonlövetik-parancs"-nak hívtak. Az elnevezés felettébb találó, mert nincs mondata, amelyben a sztereotip "agyonlövetik" ne szerepelne. "Aki kapitulál, agyonlövetik!", "Aki fehér zászlót tűz ki, agyonlövetik!". "Aki nem szolgáltatja be azonnal a repülőgépekről ledobott élelmiszert, agyonlövetik!" Heitz tábornok parancsa értelmében katonái tüzet nyitottak azokra, akik meg akarták adni magukat. Sok német katona életére tett pontot német golyó.
Képesek még a történelemkönyveket is betiltani, ha a tényközlést faji uszításnak nevezi valaki. Meg nem szabad majd használni a fasiszta meg a kommunista diktátor megnevezést.
Azért a másik --meg a III oldal sem volt makulátlan!
Pl; S ha már a haza pusztításánál tartunk, nem túl meglepő módon Mussolini talált egy új ellenséget: a négereket. Pedig ez addig nem volt rá jellemző, mármint a faji uszítás. Az alábbi plakátok azonban nem a semmiből keletkeztek, mert megvolt ezeknek a maguk szomorú háttere. Tudni kell, hogy az amerikai és angol csapatok mellett gyarmati katonák is részt vettek a harcokban: arabok és fekete-afrikaiak. Ezek számarányukhoz képest óriási mértékben vettek részt olasz nők megerőszakolásában. Ezt ragadta meg pl. Vittorio de Sica klasszikus filmje, az Egy asszony meg a lánya, amelyet újabban illik rasszistának bélyegezni, pedig van rá elég visszaemlékezés, hogy ez nem volt egyedi eset. (Pl. Norman Lewis Nápoly, 1944. c. könyve, amelyben az 1944. május 28-i bejegyzés így kezdődik: A francia gyarmati csapatok ismét tombolnak. Valahányszor elfoglalnak egy várost vagy falut, kíméletlenül végigerőszakolják, majd elmeséli, hogy ezt konkrétan miként szokott megtörténni. A végén ultimátumot kapott a falvak polgármestereitől: vagy eltávolítják a marokkói arabokat, vagy ők fogják elintézni őket a maguk módján.) A plakátokon tehát elkezdtek feltűnni a nemi erőszakban, harácsolásban és öncélú pusztításban érdekelt néger katonák. Elsősorban is ezt a klasszikust ajánlom az olvasók figyelmébe, ez is egy Boccasile 1944-ből:
Persze bármelyik háborúban /polgárháborúban ugyanez megy --még mindig!
At least 100,000 women are believed to have been raped in Berlin, based on surging abortion rates in the following months and contemporary hospital reports, with an estimated 10,000 women dying in the aftermath. Female deaths in connection with sexual assaults in Germany, overall, are estimated at 240,000. War historians have described it as the greatest phenomenon of mass rape in history, and have concluded that at least 1.4 million women were raped in East Prussia, Pomerania and Silesia alone.
Platon! Milyen ismereteid vannak a Berlin elfoglalását követő, a szovjet katonák részére 3 nap időtartamban engedélyezett szabad rablásról, és a berlini nők megerőszakolásáról?
Kicsit más szitu, de az oroszok kb. 10 ezer saját katonát végeztek ki Sztálingrádnál "dezertálás" miatt, amit konkrétan azt jelentette, hogy ha egységtől valaki átszökött és megadta magát, akkor kb. az egész rajt kivégezték.
És akkor nem is beszéltünk a parancs nélkül (vagy ellenére) visszavonuló katonák legépuskázásáról.
1, Az amerikaiak úgy csökkentették a saját veszteségeket, hogy a civil lakossággal nem törődve rommá lőttek bombáztak minden várost ami az útjukba került, majd még a romokat is lőtték pár napig és csak utána mentek be a városba.
2, A német hadsereg 70% a Vörös hadsereg ellen harcolt, de Berlint konkrétan 80 ezren védték, aminek a fele Volkssturm volt, szemben a durván 1-1.5 millió oroszal.
A Berlini csata volt a háború egyik legkevesebb civil áldozattal járó hadművelete.
Most emellé még tedd hozzá a partraszállás előtt az USA katonáknak osztogatott nemi erőszakra buzdító kis propaganda anyagokat, ahol részletesen ecsetelték nekik hogy egész franciaország csak egy nagy bordély, a francia nők alig várják hogy megdugják őket.
Szóval igen, jól látjuk hogy melyik fél volt az ahol a civil lakosság élete nem számított.
Hogy az emberelet mennyire nem szamitott a politikai cel elerese erdekeben azt jol mutatja hogy a Berlini csata 15 napja alatt a Voros hadsereg cca ugyannyi veszteseget szenvedett el mint a teljes europai amerikai hadsereg a Normandiai partraszallastol a haboru vegeig.
Amire az amiknak kelett cca 11 honap azt az oroszok osszehoztak 15 nap alatt. Milyen orult hajtas lehetett ott!!!??? Jozan esz felredobva a katona elete magasrol letojva ....
De, pont arról van szó, hogy Zsukov és Konyev ezt versenyeztetésnek érezte.
És azért érezte annak, mert Sztálin ezzel manipulálta őket, hogy a saját céljának elérését (ők foglalják el Berlint) kicsikarja.
Sztálin kétszer pánikolt be, hogy a szövetségesek (elsősorban Churchilltől tartott) megelőzik.
Először március 8-án, amikor megtudta, hogy az amerikaiak előző nap épen szerezték meg a remageni Rajna-hidat. Zsukovot előbb a dácsájába, majd Moszkvába rendelte és át kellett dolgoztatnia a berlini hadművelet terveit, mert hirtelen nagyon sürgős lett. Akkor úgy volt, hogy Rokosszovszkijt ki is hagyják belőle.
Másodszor április elején, amikor azt látta, hogy hiába levelezték le Eisenhowerrel és Churchillel, hogy május második felében és Németország középső része felé (tehát nem Berlin felé) fognak egyszerre támadni (persze alapból átverte őket), mégis azt látta, hogy az amerikai csapatok szinte akadálytalanul nyomulnak Berlin felé, mert a németek részéről alig ütköznek ellenállásba.
Attól félt, hogy a németek titokban arra játszanak, hogy az angol/amerikai csapatok által hagyják elfoglalni Németországot, míg a keleti fronton az utolsó csepp vérükig harcolnak a szovjetek ellen.
Ráadásul tudott arról is, hogy amerikaiknak van egy kész tervük arra az esetre, ha a német katonai/politika vezetés összeomlana, mielőtt a front Berlinbe ér: légideszant hadosztályok várták a berlini ugrást.
Ebben a helyzetben Sztálinnak semmi sem volt drága, semmilyen veszteség nem érdekelte és ennek elérése érdekében a marsallokat is egymás ellen kijátszva versenyeztette. Azok pedig megtették, amit a híúságuk és a versenyhelyzet megkövetelt: ők sem törődtek a veszteségekkel, semmi nem számított, csak előbb érni Berlinbe, mint az amerikaiak.
En is lattam mar egy parat eloben is es sejtem mire gondolsz de az ugyben csak "postas" vagyok nem elkoveto. Az az tovaris Konyevvel kell megbeszelned a dolgot.
Én láttam közelről nehány T-34-est. Azért ezt az átkelést elég nehéz magam elé képzelni... Még ha a tornyok kilógtak a vízből, akkor is.
Persze ha a láncok voltak felfelé és folyásirányban egymás mellett, na az stabil hadihíd lehetett - persze csak ha a tornyokat beásták az iszapba, hogy ne billegjen.
Konyev emlekirataban olvastam hogy miutan eldordult a startpisztoly es megindultak a pancelos ekek akkor az egyik ilyen tamadoek joval elobb ert egy kisebb folyohoz mint a muszaki csapatok. Az eredeti terv szerint ott hidat vertek volna de vegul a parancsnoksag mashogy dontott. Belehajtattak az elso par harckocsit a folyoba es azokon kelt at a tobbi. Meg igy is le le csuszott errol az acelhidrol egy ket pancelos de ahogy Konyev irta (nem szoszerint) a feladat szent volt es az atkelo is szelesebb lett ettol.
A haboru mar meg volt nyerve a nacik mar osszeroskadtak csak gyengen emeltek kezeiket nem is hhogy ussenek hanem csak hogy haritsanak valamennyit. Ebben a helyzetben hoztak ilyen eszeveszett donteseket.
1. Konkrétan nem arról volt szó, hogy mit éreztek Zsukovék.
2. " leszarták a veszteségeket." ez így nem igaz. Komoly előzetes felkészítés után vetették be a csapatokat, a lehetséges tüzérségi támogatás maximumával.
3. Minden hátráltató tényezővel együtt, a szovjetek 5 napon belül bekerítették Berlint, és behatoltak a városba.
4. És további tíz napon belül elfoglalták Berlint.
Egy a parancsnokai hibás döntéseivel kivéreztetett hadsereg a fentieket nem lett volna képes elérni.
Versenyeztetés nem attól lett, hogy volt hivatalos versenykiírás, amit a levéltárakban gondosan meg is őriztek az utókornak, vagy hogy vitás esetben a nemzetközi sport választottbírósághoz (CAS) fordulhattak volna felek.
Versenyeztetés abból lett, ahogy fogalmaztál is, hogy Sztálin úgy tett, úgy kommunikált a két marsall felé, mintha verseny lenne.
Hogy aztán később megszivatta Konyevet, az nem változtat azon a tényen, hogy Zsukovval együtt versenyhelyzetben érezték magukat és ennek megfelelően cselekedtek: leszarták a veszteségeket.
Szerintem nem. Tavaly néztem rá a Pzh 2000 Idar Obersteini "demonstrációs" osztályára. 16, nem 24 lövegből állt. Jött egy vevő 24 lövegre a KMW-hez. A tanosztályból megvettek egy üteget (8 löveg), megkezdték a kiképzést és már kiképzetten várták mikor jön meg a 8 mellé a gyárból a további 16
A kiképzés időbe telik, most is, és 40 éve is, és 40 év múlva is időbe fog telni. Az eszközök beszerzése is idő. Ha ma bekopogtatsz 2 talicska dollárral egy hadiipari céghez, hogy neked ez és ez kell, valami kellően bonyolult eszköz, annak több év átfutási ideje van általában. (hacsak nem valami lekonzervált félretett eszközt veszel, mint anno a MiG-29-eket vette Magyarország) És akkor mire beérkeznek az eszközök, rendzsrbe állítás, kiképzés, gyakorlatok, ecetera.... És ezalatt telnek az évek, nincs mit tenni. Persze ez lehet rövidebb idő is és lehet hosszabb is, szervezéstől függően.
Ha nem értetted volna, hogy mire utalt a példa: pénz, idő, kiképzés megkerülhetetlen és összefüggnek. Főleg egy ilyen csóró ország esetén, ami sosem dúskált a pénzben!
A példa nem is tüzérség vagy valamilyen harckocsi típus bevezetése - mit tudom én, nem értek hozzá -, "csak" híradó. A troposzféra rádiórendszer, a kiépítése és rendszerbe állítása egy ütemben zajlott a VSZ-szel, kb. 20 évig tartott a kiképzésekkel együtt. Az MN legnagyobb híradó beruházása volt és a szovjet elvtársak sem adtak ingyen semmit, azon kívül csak az építőipart említve, az sem volt ingyen. Utoljára érkeztek a mobil tropo állomások. Ezekre az alap kiképzési idő hat hónap volt, a katona teljes hadrafoghatósága egy év. Öreg katonaként ezért nem kerültem tropo rádióra, mert akkor nekem már csak egy időszak, fél év állt volna rendelkezésemre, hogy elsajátítsam a megfelelő tudást.
Ezzel párhuzamosan zajlott a taliándörögdi űrtávközlési állomás építése. Még a '80-as évek elején is napi rendszerességgel jártak ki a sorállományú műszerész végzettségű katonák a szereléshez. A cikk szerint polgári célú volt, de valójában katonai volt, Moszkvával élő televíziós kapcsolatot tartott. Bezárta a Magyar Telekom, a valóságban viszont visszakerült a honvédség hatáskörébe. Ezt az is bizonyítja, hogy amikor engedélyt akartam kérni, azt hiszem tavalyelőtt egy látogatás megszervezésére a honvédséghez irányítottak. Az illetékes parancsnokság csak annyit válaszolt, hogy az objektum nem látogatható. És a szovjet elvtársak ezt sem adták ingyen. Minden kifizetést ütemeznie kellett a magyar költségvetésnek, hogy elkészüljön a beruházás, de lehetőleg minél előbb.
Kolléga, voltál te katona? Mert amit leírtam, azt csak egy volt sorállományú is tudta, tudja.
Nade, pont ez volt a kerdes. Ha valojaban ~2 ev elökeszüles elegendö lenne, ... akkor miert tart Magyarorszagon ~8-10-evig ... ugy ~2028-2030-ig? A hozzavalo teknyikat mar ~2 eve megrendeltek, 3-5 even belül megerkezik ... akkor mit csinalnak meg x even keresztül (talan adaptaljak a qkkereket az uj kihivasokra)? Illetve miert "csak" 2028-2030 tajekan keszülnek el vele?
Egész oldalas hirdetés a Nemzeti Sportban. 2020. 09. 04-én!
A dédapáink sem adták föl. Nem térdeltek le, és nem kértek kegyelmet. Talpon maradtunk és kibírtuk.
Nem mi bírtuk ki, ők bírták ki, persze csak aki nem halt bele abba a háborúba. "Talpon maradtak"...leszámítva azt a 660.000 halottat és 800.000 sebesültet.
"Aki nagy nyilvánosság előtt háborúra uszít, vagy egyébként háborús hírverést folytat, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésse
Egy kis off kiegészítés: Tamás SzeleNa, szóval ez az Alapjogokért Központ a rendszer egyik nagyon érdekes laboratóriuma, ugyanis igazából senki sem tudja, hogy mivel foglalkoznak, valamiféle koordinációs szerv és elméleti-ideológiai műhely lehet. A vezetőjük, Szánthó Miklós vezeti a KESMA-t is, minden minisztériumban van valaki, aki az Alapjogokért Központban is valami tisztséget visel, és a múltkori, zsófiapusztai COVID-party (amin azért miniszteri szintű vendégek is voltak) az ő részben jutalombulijuk, részben csapatépítő tréningjük volt, több, mint száz meghívottal. Annak az volt az értelme, hogy mivel Tusványos elmaradt és megjegyezném, mivel az egy valódi és nem politikai fesztivál, akárminek is mutassa be a magyar köztelevízió, ott Orbán nem fő műsorszám, nagyszínpadon, hanem egy mellékes, olyan kétezer fő előtt, tehát már régóta csak jobb híján mondja el ott a programbeszédeit, lehet, hogy ezek után abba is hagyja a kormány félig fedett háttérintézménye, az Alapjogokért Központ a már korábban is létező Tranzit Fesztivált gyorsan átszervezte egy tisztán politikai Tusványos bétává. Az átszervezés sikerült, az összejövetel egyszerre lehetett utolsó eligazítás bevetés előtt, jutalombuli a gyors és sikeres munkáért és némi fejtágító.Aztán a pozitív tesztek után persze a Tranzit is elmaradt, Orbánban meg benne van még mindig a beszéde, amit sehol sem tudott elmondani.
Soha sem volt Human Wave harceljárás. A glubokajával indultak, csak Sztálin kivégzett majd mindenkit aki értette is hogyan kéne csinálni. Aztán megtanulták, és még finomítottak is rajta.
De hajrá legyél kedves megmutatni ezt a harc eljárást primer forrásban.
A nyugati vagy náci propaganda pfamlettek az ugye nehezen nevezhető primer forrásnak ;)
Nézd én olvastam Konev marshall emlékiratait, de semmi ilyesmire nem emlékszem benne.
Mondjuk elég régen volt de határozottan emlékszem hogy azt írta hogy semmilyen verseny nem volt, személyesen Sztálin döntötte el hogy ki fogja elfoglalni a várost.
Berci! Kell egy elhatározás: Stryker, Boxer Patria, akármi, nem a gyártól, az országtól, nem fegyver darabra, hanem rendszer zászlóalj, dandár szinten. Toborzás nem altisztire, NKE-re, hanem konkrétan zászlóaljra, dandárra. Nyelvtanfolyam egy év, 6 hónap. Képzés az adott országban 6 hónap. Éleslövészettel egybekötött rendszerbeállító gyakorlat lehetőleg multinacionális környezetben, a végén "ready" minősítés. Nem több mint 2 év.
Az elkövetkezö evtizedekben beke lesz. Lehet/kell ugyan "keszülni" ... de nagyobb csatarozasokra biztosan nem kerül sor. Ezt alapvetöen megakadalyozza az, hogy egy erösen "halosodott", globalizalt vilagban elünk ... (ha valaki belerug a masikba, akkor az neki is legalabb annyira faj ... erre manapsag rengeteg moccer letezik ... csatarozas nelkül is ...).
Tegnap felvetettem egy kerdest. Valasz nem jött ra. Ugyhogy barki megvalaszolhatja, aki tudja ... engem ugyanis erdekelne:
"miert kell Magyarorszagnak 8, esetleg 10 ev, esetleg 12 (2018-2030) ahhoz, hogy letrehozzon egy nehezdandart?? ".
Ugye ~30 kihagyott ev utan tovabbi ~8-10-12 ev "csuszas" (meg nem tudjuk pontosan mennyi lesz) nem keves ... esetleg mast lehetne elvarni ... a közben "elköltött" ~6000-8000 milliard Ft-ert (durvan ~10 evnyi katonai költsegvetese, ami ~25 milliard $ ... ami pedig varhatoan a többszöröse, mint pl. a paksi epitkezes ...).
"Ott vagyunk a győzelem kapujában, és következő nemzedék feladata a döntő ütközet megvívása hogy Szent István koronájának minden ékköve újra ragyoghasson.
Adódjatok össze és készüljetek, minden nap készüljetek!"
Konkrétan a fotelharcosok mészárszékre küldenék a jövő fiataljait.
Nem kell ennek az országnak hadsereg, nem kell fegyver, mert itt mindig volt, van, lesz olyan elborult elme, aki a hatalmat megragadva háborúba, pusztulásba hajszolja az országot.
Az Alapjogokért Központ budapesti székhelyű, 2013 óta működő jogi elemző- és kutatóintézet. A Központ a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának a 21. század felfokozott, a jog területére is kiható globalizációs és integrációs folyamatai, technológiai változásai közepette. Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben.
"Semmilyen primer forrás nincs rá, valamelyik nyugati fotelhuszár találta ki"
Többek között Konyev marsall emlékirataira hivatkozva írják ezt a versenyeztetést nyugati, tehát ideológiai vonal követésére nem kötelezett történészek.
Hogy párthatározat erről nem született, attól még ez így történt.
Hogy végig hajtották volna az embereket Németországon, olyat nem írtam, felesleges cáfolni.
A kijelölt szektorok természetesen léteztek: Berlin külvárosáig. Sztálin onnan nyitva hagyta a kérdést azzal, hogy aki a végén kedvezőbb pozícióban lesz, az mehet rá a Reichstagra.
Ez volt a versenyeztetés és így jött össze a 350 ezres veszteség, amiből kb. 80 ezer volt a halott, a többi sebesült.
Amit egyébként -- ha kicsit komolyan akarod venni magad -- nem a teljes Vörös Hadsereg létszámához, hanem az ütközetben ténylegesen részt vevők számához. Berlin elfoglalásában kb. 1.1 millió szovjet katona vett részt, ennyien kapták meg az emlékérmet.
És Berlint a csata teljes időtartama alatt (amint a tüzérség lőtávoláságán belülre került) folyamatosan, rommá ágyúzták a szovjetek.
A latvanyos (~2018-as) megrendeles ... es a (varhatoan) ~2023-2025 körüli leszallitas eseten magyar vezetöi körökben ismeretes kell, hogy legyen, hogy a megrendelt portekat ki is kell fizetni ... akkor is, ha az nem 2 Ft-ba kerül.
Szerintem ilyen kepzett embernek, aki mindenhez is a legjobban ert, fel kellett, hogy tunjon egy olyan aprosag, hogy a szovjet harceljarasok 39 es 45 kozott folyamatosan valtoztak, es az alkalmazasuk is valtozott az eppen adott korulmenyek tukreben.
Ok, csak a pártállami vezetést, és a demokrácia elnyomását úgy visszahozni, hogy közben nem hozzuk vissza az úgymond legalább az alap létbiztonságot, azért az meredek, meg elég fájdalmas.
Valamiféle verseny csak volt a tábornokok között, úgy Sztálin módra:
Hitler az erődítmények benépesítéséhez az Odera vonalától visszavont minden harcra alkalmas egységet, beleértve több tucat hiányos állományú hadosztályt is. Szemben három szovjet front sorakozott: Zsukov marsall 1. Belorusz frontja, Rokosszovszkij marsall 2. Belorusz frontja, valamint Konyev marsall 1. Ukrán frontja. Ez a haderő összesen két és fél millió főből állt, s 41600 ágyú és löveg, 6250 harckocsi és 800 repülőgép állt rendelkezésükre. Az emberek és eszközök tekintetében ez 2,5-5-szöröse az ellenfél haderejének. A Vörös Hadsereg terve az óriási számbeli fölény kihasználásán alapult. Az oderai erődítményeket frontális támadással kívánták bevenni, hogy ezután a szovjet hadsereg észak és dél felől bekeríti Berlint és kerületről kerületre haladva elfoglalja a várost. Sztálin megígérte Zsukovnak, hogy eddigi sikereiért rá bízza Berlin bevételét. Amikor azonban a parancsnoki tanácskozáson felvetődött a kérdés a Zsukov és Konyev hadseregei közötti demarkációs vonal helyéről, Sztálin ceruzát vett elő, Berlintől mintegy 60 km-re húzott egy vonalat és azt mondta: Az veszi be a várost, aki ezen átmegy", így a két szovjet marsall versenyre kelt a III. Birodalom fővárosának meghódításáért.
Átkéne számolgatnod a veszteséget, és talán módosítanod.
"A szovjet csapatok a berlini hadműveletben végérvényesen legyőzték a Wehrmachtot, elfoglalták a német fővárost, és felvették a kapcsolatot a nyugati szövetséges csapatokkal. A hadművelet 23 napja alatt a Vörös Hadsereg katonái 300 km szélességben 100-220 km-t nyomultak előre, és saját adataik szerint 479 ezer 298 hadifoglyot ejtettek. Élőerő-veszteségüket 352 ezer 475 saját katonában, akik közül az elesettek vagy eltűntek száma 78 ezer 291 fő volt, illetve további 8892 lengyel katonában, közöttük 2825 elesettben vagy eltűntben állapították meg. A harcokban 1997 szovjet harckocsi és önjáró löveg, 2108 löveg és aknavető, valamint 917 repülőgép semmisült meg. Más források szerint a szovjetek összesített páncélos-vesztesége 2156 harcjármű volt."
Én úgy látom, hogy bármit is írunk, vagy idézünk a Sztálingrád témában, a szerzőt is megjelölve, az neked csak városi legenda. Mond csak, te egy témában képzett történész doktor vagy, vagy csak egy okoskodó hülye?
A Mamajev kurgánról szóló hozzászólásodban nincs semmi lényeges, vagy új információ, csak egy általánosságokat felvonultató hablaty, amit a Sztálingrádi csata megtörténte óta tudunk.
Sztálin megversenyeztette a marsalljait (Zsukov, Konyev)
Ugye tudod hogy ez csak urban legend? Semmilyen primer forrás nincs rá, valamelyik nyugati fotelhuszár találta ki. Valójában remekül megtervezett offenzíva volt, ahol egymással szorosan koordinálva nyomultak előre, és kerítették be a várost. Mindenkinek megvolt a kijelölt szektora és céljai.
Ja és alig 60 km re voltak a várostól amikor megindult az offenzíva, szóval az a rész is hülyeség hogy végig hajtották az embereiket Németországon.
Ja és a veszteség 80 ezer fő volt nem 350 ezer ami a 2.3 milliós haderő esetében 3,5% veszteséget jelent.
A Mamajev Kurgán volt a város kulcsa. Mind a németek mind a szovjetek ott veszítették el a legtöbb embert. A Németek naponta tucatnyi támadást indítottak, a a tüzérség lőtte minden oldalról, a luftwaffe meg bombázta. Olyan szinten hogy évekig a fű sem nőtt ott. Na human wawe az nem volt. Csak baromi véres ütközetek sora, amiben mind a két oldalnak jókora veszteségei voltak.
Az igazságot megkérdőjelezők részére Sztálingrádi pillanatképek:
"A Mamajev Kurgán nevű, a város fölé magasodó hegy különösen könyörtelen harcok színtere volt, és többször gazdát cserélt. [5] Az egyik helyi ellentámadás során a szovjetek egyetlen nap alatt egy egész hadosztályt (10 000 ember) veszítettek itt. Egy gabonafeldolgozó telepen is emlékezetes harcok dúltak: az itt lévő hatalmas gabonasilóban hetekig folyt a harc olyan közelségben, hogy az ellenséges katonák egymás lélegzetvételét is hallották." Craig, William. Enemy at the Gates: the Battle for Stalingrad (angol nyelven). New York: Penguin Books [1973]. ISBN 0-14-200000-0
"Az erősítésekkel frissen beérkezett szovjet közlegények átlagosan 24 óráig maradtak életben, és a tiszteknél sem haladta meg ez a szám a 72 órát. 1942. július 27-énSztálin kiadta 227. számú hadparancsát, amelyben automatikusan haditörvényszéket rendelt el minden parancsnok számára, aki felsőbb utasítás nélkül visszavonulásba kezd. "Egyetlen lépést sem hátrálni!" volt a jelszó. A támadó német csapatok is rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek."
"A védelem kezdeti szakaszában az egyetlen harcba vethető szovjet alakulat a főleg női önkéntesekből álló 1077. légvédelmiezred volt. A légvédelmi tüzérek sem kiképzéssel, sem megfelelő fegyverzettel nem rendelkeztek földi célpontok elleni harcra, mégis kitartottak a támadó német tankokkal szemben. A 16. német pc. hadosztály rendkívül elkeseredett harcokban az utolsó ágyúig megsemmisítette az ezred mind a 37 légvédelmi ütegét."
Mert nem két forintba kerül, a költségvetésünk pedig mindig deficites, ami önmagában nem lenne baj, hiszen azért van a nemzeti bank, hogy finanszírozza. Csakhogy, ahogy látod, az árak egyre emelkednek. De kérdezd meg a feleséged, hogy a háztartási költségvetés mit enged meg és miről kell lemondani. Kicsiben pont ugyanaz, mint nagyban. Ja és remélhetőleg ki akarnak törni abból a faszságból, hogy megvesznek három löveget, két ágyút és a rendszert meg nem. De ez is modellezhető a háztartással. És még, ahogy látod, a béreket is meg kell fizetni, ami meg cash, vagyis azonnali kiadás, ezzel is számolni kell.
A szovjetek és szövetségesek már korábban megegyeztek, hogy ki meddig megy el Németországba. A szövik jóval korábban* elérték az ő részük keleti határt csehország közelében, mint hogy a szovjetek elkezdték volna a Berlin elleni támadást. A szövetséges harctéri parancsnokok mentek volna tovább Berlinbe, pár napra voltak onnan, de leállították őket
* fejből írom, az amerikaik kb 2,5-3 héttel az orosz támadás előtt már odaértek. Mondjuk nekik viszonylag könnyű volt, mert ellenállás csak szorványosan volt már ekkor a nyugati fronton.
Amikor már bezárult a gyűrű a város körül ( ez már 43 elején lehetett) az oroszok indítottak egy olyan akciót
ami nagyon hasonlított a ardenneki német támadásra( a halál 50 órája), ennek célja az volt, hogy azokat a repülőtereket
támadják meg, ahonnan a német légihíd üzemelt( ez próbálta ellátni a körülzárt németeket).
A németek felügyelte területre kellett betörnie egy gépesített alakulatnak, harcolva utat törni a repterekig a szokásos orosz télben. A végére elfogyott a lőszer az üzemanyag és nagyon kevesen tértek vissza közülük orosz területre.
A reptereket elfoglalták, lerombolták, de csak pár napig tartották, utána vissza kelett vonulniuk.
Csujkov volt a parancsnok, de egy valóságtagadó seggfej kedvéért sem vagyok hajlandó kutatgatni többszáz órányi anyagban egy mondat kedvéért, ezért meg kell hogy elégedjél s következő idézettel:
"A németek a szovjet védelmi gyűrűt áttörve szeptemberben a várostól északra kijutottak a Volgához, de a túlsó parton nem sikerült hídfőállást kiépíteniük. Az erőddé átalakított városban kíméletlen harc folyt házról házra, utcáról utcára, amelyben a németek nem sok hasznát vették tankjaiknak. Novemberre így is elfoglalták a város nagyobb részét, de a szinte emberfeletti elszántsággal küzdő védők iszonyatos véráldozat árán (volt olyannap, hogy tízezernél is több embert vesztettek) megtartották állásaikat, így a kimerült német csapatok novemberre védelembe mentek át."
Az, hogy az oroszok fogják elfoglalni Berlint, már korábban eldőlt.
Eisenhower számára Berlin "csak egy pont a térképen", hiába kardoskodott Churchill, hogy politikai jelentősége van annak, hogy ki foglalja el Berlint.
Mondjuk Sztálin volt eléggé paranoiás ahhoz, hogy azt higgye: a szövetségesek átverik őt, amikor az Alpesi Erődre hivatkozva nem Berlint tekintik a főcsapásuk irányának.
De az biztos, hogy sem Zsukov, sem Konyev nem törődött a veszteségekkel az utolsó hetekben.
De azt az egyetlen kerdest meg leci valaszold meg, hogy "miert kell Magyarorszagnak 8, esetleg 10 ev, esetleg 12 (2018-2030) ahhoz, hogy letrehozzon egy nehezdandart?? ".
A vadhajtásokat sem szabad elhallgatni! :-) Az egyik éjjel úgy gondoltuk, hogy most már inni kéne valamit. Négyen meglátogattuk a juhászt. Persze töltötte belénk a pálinkát rendesen. Reggel sorakozó. Nagy lebacás, hogy hogy képzeltük ezt az akciót, amikor kiválasztottak vagyunk, miközben a kis társaink a laktanyában helyettünk nyomják a szolgálatot. Lépjen ki az a négy marha, akik éjjel végigordibálták a legelőt. Nem léptünk ki. Rendben srácok, a hétvégén senki sem megy haza. Egy óra múlva jelentkeztünk mind a négyen, még egy irgalmatlan lebacást kaptunk a táborparancsnoktól és büntetésképpen nekünk éjjel kettőig tartott gyakorlás, szünet nélküli hírváltásokkal és áttelepülésekkel, csak, hogy érezzük a törődést és hogy éjjel eszünkbe ne jusson csavarogni. Persze aznap éjjel senki sem aludt, de sűrű röhögéseknek voltunk kitéve a válogatott szívatások közepette. Összekovácsolódott a csapat! :-)
Ilyenekre voltak jók a szakági versenyek. Pl. a híradó szakági verseny 1982-ben Tatán. Még a sorállomány is lelkesült, hogy beválasztják-e a csapatba. A versenyre felkészülési idő egy hónap volt adva. A versenyen alakulatonként egy R-140-es és egy R-142 rádióállomás vehetett részt. Minket arra az egy hónapra kivettek minden szolgálat alól, de azt az időt tábori körülmények között kellett eltölteni Szárazréten. Tényleg száraz volt, mint a Góbi sivatag, nyár volt, sehol egy fa, csak legelő rét, éjjel pedig 10°C körül. Persze nem volt az üdülés, reggel 8-tól 16 óráig folyamatos meló. Telepítés, bontás álcázással és települési hely váltással. Közlemények, táviratok adása, vétele, üzemmódváltások, beleértve a Jahta kétfiókos kulcsolását is. Felkészülés teljes frekvencia lefogásra és az alatt hogyan lehet rádiózni. És még sok egyéb más. Persze mindezt időre. Az ezeken szerzett tapasztalatokkal eredményesebb volt az újonc állomány kiképzése. A szakmai kiképzések többségében az idősebb sorállományú katonák végezték. Hivatásos csak akkor lépett közbe, ha normaidőt kellett ellenőrizni.
Hogy ez mennyire volt eredményes? Megnyertük a versenyt R-142-es kategóriában.
KOMONDOROK a Biztonságpiac.hu konferencia rendezvényén!
Időpont: 2020. szeptember 22., kedd, 9.0017.00 Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (1083 Budapest, Üllői út 82.) A konferencia fővédnökei: Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter A konferencia védnöke: Dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány
A rendezvényt a Biztonságpiac Média és Kiadó Kft. a GTTSZ és az MRTT közösen szervezi.
"ahol a rendőr simán ellopta a farkaskutyádat ha megtetszett neki, te meg kussolhattál, vagy mondjuk még Szabad Európát is jobb ha titokban hallgattál,"
Ez szent igaz így volt, de volt előnye hátránya annak a rendszernek is, és az emberek nagy része tudott is alkalmazkodni hozzá.
Alapvetően az, amit most látsz mondjuk Svédországban. Ideális esetben abba az irányba megy.
Mondok egy példát. Van egy idősotthon, ott az embereknek természetes hogy az országgyűlési választásak alkalmával ott áll felettük 2-3 emberés mutatja hogy kire KELL szavazniuk. Az ottaniak jó része elfogadja, talán egyesek morognak de megcsinálják, és csak egy pici része háborodik fel rajta.
Ugyanezt próbáld megcsinálni egy eyetemet végzett 30 évessel. Úgy értem a demokrácia az is, hogy nem félsz, illetve hpgy alapvetően nem alatvaló vagy, hanem tudod hogy érted, értünk van a hatalomszolgálat. Jó esetben. Persze nyilván ez nem fekete-fehér, de ha megézel egy finn, vagy svéd tárasadalmat, akkor látod az irányt.
Nyilván senkitől sem lehet elvárni, hogy aki a hatvanas-hetvenes években nőtt fel, ahol a rendőr simán ellopta a farkaskutyádat ha megtetszett neki, te meg kussolhattál, vagy mondjuk még Szabad Európát is jobb ha titokban hallgattál, az a rendszerváltás utáne gy nappal önérzetes demokrata lesz, és úgy tekint hortelen a hatalomra mint ami ŐT szolgálja. És ezt ki is követeli, el is várja minden pillanatban. Ehhez kell idő, meg sokminden máshoz.
Állítólag az van, hogy az egyik Kommondort felajánlották csapatpróbára az MH-nak pár évvel ezelőtt. Az MH nyitott volt a dologra. Zs. A. viszont, bár zárt körben, épp a Kommondorok miatt bírálta a honvédség vezetését. Az egyik magasrangú tábornok, aki ma is aktív, ezt meghallotta és természetesen jó alaposan megsértődött ezen, mindig fáj az igazság, és végül ezért nem rendel semmit a Gammától az MH. Tipik, magyar sztori.
Latom melyen tanulmanyoztad a hadtortenelem ezen reszeit.
Az ne zavarjon, hogy a szovjetek menet kozben fejlesztettek, alakitottak a doktrinaikat, es helyzettol fuggoen alkalmaztak tomegtamadasokat akar a haboru vegen is, ahogy mas hadseregek is.
Embertelen orosz módszer...... Milyük maradt Sztalingrádig az embereken kívül? Komplett hadseregek teljes felszerelése német kézen vagy megsemmisült, hadiipar áttelepülőben, az ország fejlettebb régiója német kézen. Zsukov szerint Moszkva alatt az ellentámadáshoz a tüzérségnek csövenként és NAPONKÉNT 1-2 lőszere maradt.
Hát igen. Emberségesen feltehették volna a kezüket. Nyugaton meg ott volt a háttérben a bődületes amerikai gazdasági kapacitás.
off, de egy mai példa a kontraszelekcióra civil életben. . Gyártócsarnokban látom, félkész teméket kézben cipeli a dolgozó, kettesével. Kérdem miért. Nincs keret? Van, de nincs kereke. Meg nincs Meg szerelőeszköz sincs. Tmk-st kérdem, hogy is ez? Mondja, hogy állvány van, három hete, raklapon, de kereket megrendelték, de nem jött. Oké. Elkérek egy 19-es kulcsot. átmegyek egy ajtóval odébb,másik csarnok, Boneyard. Kifutott termék állványáről kerék leszed, állványt úgy tervezték hogy erre nem megy fel,nem illeszkedik pontosan a kulcs.. Tmk-st megkérdem, mit lehet csinálni. Hümment, fog egy villáskulcsot, 10 perc alatt formára köszörül, így már odafér.Fölrakjuk a leszedett kereket, anyag megy, minden szipi-szuper. Engem meg lebasztak azért meg mindenkivel, nem kértem engedélyt t etc... Így megy ez- Utána nemvicc, - kifutott termék gyártosorát előszdedtük,leszedtük a monitorokat, betettük konténerbe és kidobták a selejtbe. kettő konténert.
A lényeg megint lemaradt, 94-ben a lengyeleknél, 96-ban a cseheknél láttam ezt az előrontok, nyomtalanul eltűnök produkciót Dana önjáró löveggel, TATRA alvázra telepített sorozatvetővel. Mindkettőnél másfél perc volt a normaidő. Ezt mi is a produkáltuk a BM 21-gyel.
Igazad van, nem így harcoltak a szovjetek a 2. világháborúban, hanem embertelenebbül. Kettő hete láttam a Historin, hogy a Sztálingrádi csatában a németek benyomulva a városba, majdnem teljesen kiszorították onnan a szovjeteket. A helyzetet mentendő, a Volga túloldaláról átdobtak egy 10000 fős népfelkelő hadosztályt a szovjetek, akik menetből indítottak rohamot. A rohammal visszaszorították a németeket, de a 10000 főből maradt kb. 1500 fő.
Mondjuk a második világháborúban pont nem így harcoltak a Szovjetek. Ez az első világháborús Brit/Francia stratégia volt.
Az mondjuk való igaz, hogy a Jenki doktrína az volt hogy előbb rommá lőtték/bombázták a városokat, tekintet nélkül a civil lakosságra, mielőtt beküldték a gyalogságot.
A szovjet taktika meg a kettős bekerítés volt, majd lassú de folyamatos előrenyomulás a városban. Ez utóbbit a mai napig így csinálja mindenki, az amerikaiak is.
Hogy a fenébe ne! Elmélyültem mindkét hadi kultúrában, ég és föld. Szovjet. A másodikban a Krím félszigeten addig küldjük rohamba katonáinkat amíg az ellenséges géppuska fészket eltakarják katonáink holttestei. Jenkik: addig a gyalogság meg nem indul, amíg az ellenséges állásokat szét nem bombáztuk, szét nem lőttük tüzérséggel.
Berci! Állítólag kellően keratív vagyok, voltam. Gyakorlatilag magamtól sose találtam ki semmit. Jó emlékű Siska vezérőrnagy MN RAKTÜF hónapokig dolgozott egy stábbal kiókumlálandó, hogy van az, hogy a tüzér üteg rejtőzik a susnyásban, kiront, eléri a tűzkészséget tüzel 6-8 lövedéket lövegenként, majd visszaront a susnyás más elemébe, menekülve az ellenséges ellentűz elöl. Hónapokig tartó munka eredménye: 24 perc. Elméláztam a témán, le is írtam, hogy szerintem 10 perc. Ennek a hogyanját írásban oda is adtam pénteken a tüzér osztály parancsnokának, hogy jövő hét csütörtökön egy HDS tüzér módszertanin ezt kell bemutatni vaklőszerrel. Hétfőn elfoglaltságom volt, kedden ebéd után néztem rá a bemutató csapatra. Azonnal felismertem, hogy nem csináltak semmit, közmegegyezés volt abban, hogy Kovács alezredes egy hülye. a 24 percet képtelenség 10 percre redukálni. Átvettem a parancsnokságot és mutattam, hogy mit, hogy kell csinálni. Duzzogás folyamatosan, hogy ilyen nincs, ez ellentétes a szabályzatok előírásaival. Legalább 10-szer be az erdőbe, ki az erdőből. Az idő érezhetően csökkent. Egy este 8 órai bevetés után közöltem, uraim 9 perc 37 másodperc, ez volt a cél. Öröm ujjongás tört ki. Csütörtökön találkozunk a bemutatón. Szerdán már ment az elméleti része a módszertaninak tanteremben, nem tudtam kimenni a gyakorlásra. Csütörtökön magabiztosan konferáltam be a produkciót, mindenki nyomja a stopperét 10 percen belül lesz. Én is nyomtam, 7 percnél kellett megállítanom, ugyanis a manusok maradtak az alapkoncepciónál, hogy Kovács alezredes egy hülye, meg lehet ezt 7 perc alatt is csinálni, elfogadták a koncepciót, azonnal tettek is hozzá olyan elemeket amelyek nekem nem jutottak eszembe.
Magyarul kell egy főnök (magyar vagy német), aki tudja hogy hogy. Kíméletlen terrorral keresztül kell verni az akaratot, sikerre kell vinni a csapatot. A siker melléd állítja őket. Ilyen egyszerű.
Berci! Olvasgatva a szervezeti változás-szervezetfejlesztés témában született valamidet, az fogalmazódott meg bennem, hogy teljesen dilettáns vagy ezekhez a témákhoz. Őrület, hogy miket írkálsz össze. Értelmetlen zagyvaságok, aminek semmi köze a Honvédség jelenlegi, és jövőbeni működéséhez. Hagyd abba légyszíves!
Mik lesznek az új gondolkodásmód jellemző vonásai?
Az, hogy az orszag többsege elfogadja az "europai gondolkodasmodot, normakat (erkölcsi/moralis), mentalitast ... nagyjabol mexünnek a nyelvi nehezsegek ... ugy, ahogyan azt a kereszteny gyökerü Europa (nagyjabol) elkepzeli (bar ~30 evre igen nehez valamit elörevetiteni ... talan gazdasagi jellemzöket könnyebb, de tarsadalmi folyamatokat igen nehez).
Talan veszhelyzetben (ehezes, haborus körülmenyek), ha nincs szükseg semmilyen szervezeti valtoztatasra (a "mozgositas" lehetseges ennyi idö alatt).
De jelen esetben beke van, lödörges, orientalodas hianya, (szerinted vizfej is) ... es az MH (egyik) legnagyobb "hianyossaga" valszeg az, hogy nincs konkret feladata, kihivasa ... sokan kapaszkodnak az iroasztalba ... (itt is lathato, hogy az "elhivatottsag" se teljes) ...
Ha minden kapasbol lehetseges lenne, akkor miert kell egy nehezdandar szolgalatba allitasahoz ~8-10 ev (keslekedes nelkül, hivatalosan 2028, de lehet nehany ev csuszas is). Nyilvan azert ennyi, mert jelenleg ennyire taksaljak a peremfeltetelek ... es a dandar ... megteremteset.
(Egy gyors haborusdi, villongas eseten nyilvan gyorsan "rendbeszednek" azt, amit lehet ... ami kesz van ... csak az gyakorlatilag harcolasra nem nagyon lenne alkalmas ... pedig az összes tabornok minden nap bejarna dolgozni ...)
Berci! Az átálláshoz napok kellenek. Voltak olyan magyar(?) iparmágnások a német lágerekben, akik előző héten még a leveses tányér előmelegítettségét kifogásolták a Gundelben, alig telt el egy hét és beszálltak a krumplihéjért folyó közelharcba. Amikor egyesült a két ország és a Bundeswehr kiterjesztette fennhatóságát a keleti területekre, akkor cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezés volt. A Bundeswehr keleti alakulatai 1,5-2 év alatt Bundeswehr nívón voltak. Nálunk a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezés hiányzik. Nálunk lehet jönni a nemzeti sajátosságokkal, a keleti és nyugati hadi kultúra szimbiózisáról doktorit írni, stb.
- minimum 6 hónap kell az intézményi rendszerváktáshoz (pl. jogilag, nem tanácsok legyenek hanem önkormányzatok, stb)
- minimum 6 év kell,a gazdasági rendszerváltáshoz
És tudjátok mennyi idő kell a társadalmi rendszerváltáshoz, hogy az emberek gondolkodásmódjáig, a napi szintű cselekedeteikhez, döntéseikhez, értékítéletéhez, lecsorogjon a rendszerváltás?
Szerintem egy uj (mas gondolkodasu, mas preferenciaju mas moralis beallitottsagu ...) szervezetet a jelen esetben ugy lehetne a legcelszerübben letrehozni, hogy kialakitunk egy uj csirat, uj emberekkel, uj mentalitassal (max. nehanyszaz fö).
Ha ez megvan, akkor azt a csirat kell növeszteni, apolgatni ... mig a lemerevedetteket szepen tovabb lehet fonnyasztani (akkor is, ha mindez csak a szemelyzet kivalasaval törtenhet ... pl. azok, akik az "elmútt" rencörben teliszajjal tamogattak az "akkorit", a rencörvaltas utan pedig az "mostanit").
Aztan, valamikor (remelhetöleg nem tart tul sokaid) a csira kikel, szarba szökik ... es ellatja mnden funkciojat annak, ami a feladata (pl. alkatreszek raktarozasa, kikepzesi ismeretek atadasa ...). A meglevö (elöregedett) területeket, funkciokat pedig addig kell redukalni, amig vissza lesznek nyesve az alapfunkciokra (pl. területvedelem logisztikaja, optimalt keritesörizgetes, annak a logisztikaja ...).
Ha a fejlödes, atallas, transzformacio eleg gyors, akkor eleg a folyamathoz ~8-10 ev ... es maris elöall az, ami ~40-45 even keresztül NEM LETEZETT.
Soha ilyen mértékű lojalitást nem várt el a katonai és politikai vezetéstől a miniszterelnök. Hende Csabát hogy hidegre tette. Államtitkárokat, helyettes államtitkárokat cserélget. A honvédelem ügyében korlátlan hatalommal ruház fel teljesen kívülállót ld. Maróth Gáspár. Egzisztenciális kockázat ma tábornoknak lenni, így tábornokainktól ne várjunk semmi innovatívat, semmi kockázatosat.
Pontosan azt kell(ene) követniük, amit a mai helyzetben követniük KELL. Probaljak meg "masoktol" atvenni azt, amit azok közvetiteni szeretnenek ... Egyszerü nem lesz, mert szinte minden alaposan megvaltozott ...
A multi probalja ugyan a sajat cege "lehelletet", kulturajat, hagyomanyait tolmacsolni, közvetiteni, talan atadni is ... de, ha az elkepzelesei ~90%-nak nincs foganatja ... Hasonlo lesz mindez a Leo2, PzH2000, helikopterek, NASAMS, ... eseteben is ...
Szóval a struktúraváltáshoz nálunk is több, mint 10 év kellett. A honvédség esetében nehezebb a helyzet, nem egy egy telephelyes gyárról van szó. A gazda is mindig cserélődik, kormányok jönnek, kormányok mennek. Az is hiba, ha nincs koncepciójuk, mint pl. a Gyurcsányéknak, az is, ha van, de időnként ellentmondásba kerül saját előző koncepciójával, ilyen a mostani. Akkor mégis mit várjunk pl. a tábornoki kartól? Tegyenek maguk alá? Mert ugye az a tipikus eset forog fenn, hogy az szar van, ha van sapkája, meg az is, ha nincs. Legyn bátor katona és álljon ki, hogy mögöttem bizony évtizedek vannak és diplomáim vannak, tudom, mit beszélek. Másnap kinyírják.
Ma már bizony az átlag melós is tudja, ha megváltozik a cég termékszerkezete, termelési struktúrája, korszerűsítéseket végeznek, akkor bizony ő is fölöslegessé válhat.
Egészen elképesztő dolgot fogok leírni. A főnököm kérte, hogy aki teheti, ne sajnálja magával vinni az okos telefonját és jó minőségű képeket készíteni az elvégzett munkákról, dokumentáljunk! Aztán kisvártatva ki is derült, miért van erre szükség. Egymással rivalizáló vezetők azzal vádolnak meg más vezetőket, hogy a te embereid nem csinálnak semmit, ezért fordulhatott elő ez meg az az üzemzavar. Ekkor már mi is kénytelenek voltunk venni a lapot. Ma már több GB-nyi tárterületet foglalnak el az elvégzett munkákat bizonyító fénykép dokumentumok. Ezzel együtt minket is hazugsággal vádoltak, mert szerintük amit nap mint nap a papíros és az SAP dokumentumokban leírtunk, leírunk, az "népköltemény", hazugság.
"Az átlag kétkezi melós szerint mindenki aki felette van, az fölösleges, ingyenélő, semmihez se értő élősködő, akinek a pénzét ő termeli ki. Ezt anno a főiskolán egyik tanárunk, elmondta, jegyezzék meg és vegyék tudomásul, hogy a melós így fog magukra nézni a termelő üzemben."
Ez érthető az ő szemszögéből nézve.
A kalapácsgyárban a melósnak 10-ből 10 hibátlan kalapácsfejet kell esztergálnia.
Ha egy értékesítő 10 leadből 7 üzletet csinál, akkor már baromi jól végzi a dolgát.
A vezetők, akik döntéseket hoznak, szükségképpen hoznak rossz (utólag annak bizonyult) döntéseket is.
Könyvelés, munkaügy, jog stb. egy csomó magas fizetésű ember, akik valójában az állam számára dolgoznak, de a kalapács bevételéből kell az ő fizetésüket is kitermelni.
Hát miért ne gondolná úgy a melós, hogy ezek mind rajta élősködnek?
Több ezres létszámú szervezeteknél, pl. egy mára multi tulajdonúvá vált régi magyar nagyvállalatnál nem is csekély mértékben. Mindeddig azt hitték, hogy jól el vannak bújtatva, fentről láthatatlanok. De nem!
Az új HR RMS meg mindenféle külföldiül megfogalmazott beosztású igazgató, szóval a fő személyzetis rájuk talált. Általánosságban igaz, hogy mindenki látta, látja, mennyire fölöslegesek. De most jött az álhumánum a szakszervezet részéről és ideig-óráig keresztbe tudott tenni az átszervezés köntösébe öltöztetett leépítésnek. Tehát, ahogy mondod, ilyen szempontból nem jobb a civil szektor, mint a katonai.
Az átlag kétkezi melós szerint mindenki aki felette van, az fölösleges, ingyenélő, semmihez se értő élősködő, akinek a pénzét ő termeli ki.
A melosoknak IS tanulniuk kell. Pl. a következöket ...
Jelen pillanatban ugy nez ki, hogy a mezögazdasagban dolgozik nehany % , az "arutermelesben" (arugyartas) olyan ~15-20%, mig a többi ~80-85% a szolgaltato szektorban (igaz abba az is beletartozik, aki egy csötöres eseteben a törött csövet kiassa).
A "szabad gazdasagban" a nem odavalok (a financialis szerencse hianyanak okan) automatikusan kihullanak.
Dehogy hullanak ki, maximum a mesében, mert a valóságban aligha. Bár ki szerint nem odavaló? Az illető szerint ő odavaló. Az átlag kétkezi melós szerint mindenki aki felette van, az fölösleges, ingyenélő, semmihez se értő élősködő, akinek a pénzét ő termeli ki. Ezt anno a főiskolán egyik tanárunk, elmondta, jegyezzék meg és vegyék tudomásul, hogy a melós így fog magukra nézni a termelő üzemben.
Persze hogy az. Itt van a Zrínyi 2026 terv, hozzá korábban soha nem látott mennyiségű pénz, szerzik be az új technikákat, de az 1db magyar és egyben a magyar állam többségi tulajdonában álló járműipari cégnek még morzsákat sem adnak. Persze, nem ez a vezér hobbija. Meg nem valamelyik csókos haverja a főgóré a cégben.
A kínai határ mellett békésen szántogató szovjet traktorokat kínai önkéntesek megtámadták. A traktorok viszonozták a tüzet, majd folytatták a serény mezőgazdasági munkát a nagy szovjet nép dicsőségére és boldogulására.
Pl egy átlagos multi magyarországi szekciójában lévő kontraszelekciót összehasonlítjuk a nem civil szektoréval, őszintén szólva nagy különbséget nem látok, ...
Ha az "átlagos multi magyarországi szekciójában lévő kontraszelekciót összehasonlítjuk" ... Hat abban a "magyar" cegben nem magyarok dolgoznak, vagy megiscsak magyarok ...?
Ugyanis, ha annal a multinal az alkalmazottak >95%-a magyar, akkor ott automatikusan a magyar "jatexabalyok" ervenyesülnek ... nem pedig pl. a sved ...
Pl egy átlagos multi magyarországi szekciójában lévő kontraszelekciót összehasonlítjuk a nem civil szektoréval, őszintén szólva nagy különbséget nem látok, nagyon hasonló a mértéke. Magyarul nem érzem azt hogy kijelenthető hogy a civil szektor jobb ilyen szempontból mint a katonai.
Külföldön is problémás, de itthon egyenesen tombol.
Az nincs kizarva, hogy a nagyvilagban talalhato sok millio vallalat egy kis %-nal "tombol" a korrupcio, iroasztalvedelem, alulinformaltsag, tudas hianya ... De ez azert nem altalanosan jellemzö. Az ember inkabb "jo", mint "rossz" (ha teheti, különben nem lehetne pl. fejlödes, ha mindenki mindent "lehuzna"). Csak ahol sarokba van szoritva, kenytelen "kiskapuzni, a dolgokat okosba´ megoldani" ... ott all elö jelentös "elteres", amely sok szervezet letet valoban megkerdöjelezi.
Igen, szépek a mai tápszeren kigyúrt izomagyúak, de semmi állóképességük. Szó szerint se, hiszen egy órát egy helyben állva sem bírnak ki, ha úgy kívánja a munkában a helyzet. De a mobilt simogatni akkor is bírják.
Borzalmas ez a cikk. A lemorzsolódást nemzedéki problémákból levezetni elképesztő. Ismételjük fényestekintetű hasanagy közlését:A vírus elleni küzdelemben rendelkezésünkre áll 10649 olyan emberünk, aki öt éven belül szerelt le. Ez évente 2130 főt jelent 2015 és 2020 között. Nem kellene a teljes humán szolgálatot a határra száműzni? Nem száműzik, kitüntetik: évnyitó a NKE-n:
A tanévnyitó ünnepség végén Rektori Kitüntető Okleveleket és elismeréseket adták át. Elismerésben részesült - többek között - dr. Békési Bertold alezredes is, aki a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának javaslatára vehette át Rektori Kitüntető Oklevelét, valamint dr. Kanyó Mária és dr. Krizbai János nyugállományú ezredes, akik szintén a kar javaslatára vehették át címzetes egyetemi tanári címüket. Krizbai Jánost még abból az időből ismerem amikor a szocialista hazafiságra nevelés elméleti alapjait rakta le.
Ez rendszerfüggetlen, és mióta ismerem a Honvédséget ez van.
Ilyesmi csak egy "kontraszelektalt" szervezetben tud letrejönni ... (olyanban, ahol NINCS automatikus belsö "tisztulas", ill. a kenyszer rea) ... esetleg egy lepukkant, lefagyott nagy allami (szolgaltato) vallalatnal, mint pl. MÁV. A "szabad gazdasagban" a nem odavalok (a financialis szerencse hianyanak okan) automatikusan kihullanak.
Nem artana vegre a XXI. szazad 3. evtizedeben megtanulni, hogy "az innovacioban (es a motivacioban) van az erö" (mindig is abban volt, ... csak ez most domborul ki igazan). Ahol nincs innovacio, vagy azt elnyomjak ... hat ott csak vergödes lehetseges.
(Motivacio/innovacio nelkül a Leo2, vagy a PzH2000 se sokat segit ezen ... hiszen a rendszer (össz)ertekenek nagy resze a zemberekben "koncentralodik". A technikai szinvonal meghataroz ugyan sok mindent, de nem helyettesiti az innovaciot, amelyet NEM LEHET a vasakkal helyettesiteni.)
Micsoda szerencsém volt, hogy áprilisban vonultam be, és csak egy hétig kellett fűteni olajkályhával, aztán júliusban a kiképzés után olyan épületbe kerültem amit azévben márciusban adtak át.
Központifűtés, állandó melegvíz, nyolc /vagy tizenkét/ személyes körletek, emeletes epedás, ágyneműtartós heverőkkel, beépített szekrényekkel.
Azóta rendészeti szakközép lett, de láttam róla fotókat, 1978 óta lelakták rendesen.
Új fegyvernem? A fene sem gondolta volna! Miért nem haderőnem, hamár....?
A fegyvernemi napjuk alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelét.
Miért? A Rábába is bevásárolta magát az állam, többségi tulajdonos, mégse ad neki annyi megrendelést, hogy a fent tudja tartani a katonai járműgyártást legalább valamilyen szinten, konkrétan semennyit. Esetleg még pár állami cégnek szintén rendelhetne, úgy mint tűzoltóknak, közútkezelőnek. Nyomták a szöveget akkoriban mikor megvette az állam a részvénycsomagot, hogy stratégiai ágazat, meg nemzeti járműprogram blablabla. Aztán semmi.
RM-es propagandaanyagok már hónapokkal ezelőtt azt sugallták, hogy mi leszünk az első vevő, de ezt sokan azért nem vették komolyan, mert annyira biztosak voltak a Pumában (és a Boxerben)
Berci ha tudnád, hogy nekem hány elöljáró mondott olyanokat, hogy nem érdekli hogy hogyan, de oldjam meg a feladatot. Legtöbbször nem tudták a végrehajtás feltételeit biztosítani, és be voltak tojva, hogy föntebbről számonkérik tőlük a végrehajtást. Ez rendszerfüggetlen, és mióta ismerem a Honvédséget ez van.
Én már nem emlékszem hol, talán a szolgálati szabályzatban, vagy a tűzvédelmi utasításban olvasgattam valaha, hogy a kályhákat takarodókor ki kellett oltani.
... mert például kontraszelekcióval jutott a posztjára, ő maga soha nem dolgozott olyan beosztásban mint a beosztottja, vagy nincs meg a megfelelő szaktudása, és tapasztalata.
Innye. Ilyen körülmenyek között köll rencört reformalni? Ha mar evtizedekkel ezelött se tudta, hogy mi a megoldas, akkor MA honnan tudna azt, hogy a 202x-es evekben mire lesz szükseg (nomeg mi az elvaras)? :-(
Ami a tábori hírváltásra megmaradt, az a megbonthatatlan és örök szovjet-magyar barátság rendzsereket és kormányokat átívelő jelképe, az R-142-es rádióállomás. Amelynek a felújítgatásaiból elég szépen zsebelnek egyes cégek.
Csak beleolvastam az anyagba, és az alábbi kiemelésben leírtakra reagálnék.
"Ma a vezetőállomány már nem kíváncsi a mit miért nem lehet megoldani felvetések-re, válaszokra, hanem egyértelmű megoldási javaslatokat vár el beosztottjaitól."
A vezető állomány talán azért nem kíváncsi a fenti felvetésekre, és azért vár el megoldási javaslatokat a beosztottaktól, mert ő maga nem tud a megoldásra választ adni, mert például kontraszelekcióval jutott a posztjára, ő maga soha nem dolgozott olyan beosztásban mint a beosztottja, vagy nincs meg a megfelelő szaktudása, és tapasztalata. Olyan is lehetséges, hogy elégtelen előfeltételek ellenére-aminek bitosításaz elöljáró feladata, akarja végrehajtatni a feladatot.
Az alapvetés az, hogy az elöljárónak tudni kell a választ a megoldásra.
Azt írja, 2001-ig. A második részen sem lepődnék meg, ha korszerűtlenségről, koncepciótlanságról, pénztelenségről szólna.
Mert mi történt 2002-ben? Vettek egy halom VHF rádiót a Kongsbergtől, ami a meglévő(?) hazai, nyilván korszerűtlen rendszerhez nem volt illeszthető. Gondolom, a készülékek ma is ott csücsülnek valahol a polcokon. Ugyanis a jó magyar szokás szerint, akkor sem rendszert vettek meg, csak készülékeket.
1982-ben már volt zárt - sávfordítós, T219 - alapú vezetékes hálózata legalábbis az 5. HDS-nek. Ez a fehérvári Münnich laktanya hírközpontjában volt, de mint a típus mutatja, már akkor korszerűtlen.
Másrészt abból kiindulva, hogy az ellenségnek mi az elsődleges célpontja? A kommunikáció megszüntetése. Hát nem lett volna nehéz dolguk, mert az 5.HDS parancsnoksága amúgy is célpont volt.
Ma szerintem nincs is rendszer, hanem a mobil kommunikációs cégek biztosítják a megfelelő vonalakat a honvédség részére. Ez nem zárja ki, hogy digitálisan kódolt rendszerek lennének. Legjobb tudomásom szerint a Magyar Telekom rendszerét használják - talán. Mivel a honvédség dolgozói díjcsomagot is ők állították össze: https://www.telekom.hu/static-la/sw/file/Honvedsegi_tajekoztato_2020_aprilis.pdf
AEG Ü, szobaparancsnok felelősek voltak a kályhák kioltásáért. Ha bukta volt, kihallgatás és nem mentek haza fél évig. Ezt úgy szövegezték meg, hogy két hét laktanya hat hónapra felfüggesztve.
Cegléden napos voltam, így hívták az ügyeletes helyettest. Az ÜTI-h jött pár perccel takarodó után. Sötétben elemlámpával bóklásztunk a 60 fős körletben, nagy nehezen elszámoltam a létszámmal. Pár lépésre voltunk a kijárattól, amikor a dugig megrakott szenes Kalor enyhe robbanás keretében ledobta a tetejét, kicsapta az összes ajtaját. Villany fel, a kályha felett gombafelhő gomolygott. A zajra a KISZ klubból előkódocott három mániás levélíró, így a létszámelszámolásom is hamisnak bizonyult. Ébresztő, szellőztetés, kályhaajtók bezárása, mire megszabadultunk az ÜTIh-tól a kályha már kívülről láthatóan is pirosan izzott. Rendes volt az ÜTIh, hogy nem oltatta ki a tüzet, pedig kötelessége lett volna.
A nagy becsben tartott tapolcai rakétadandár legénységi körleteibe is ennyi jutott, még a legvadabb téli időben is. De a kályhát takarodó előtt, fél tízkor ki kellett oltani...csak nem volt mit, mert addigra magától is kialudt.
Hát igen, ez így szokott lenni, ha valamit megbontanak, az már nehezen áll újra össze, legyen az a gép/jármű a honvédségnél, BKV-nál, Volánnál, MÁV-nál vagy egy Tsz-ben.
Csak lestem mikor főiskolán járműfenntartás órán egyik öreg tanár szájából hallottam valamelyik motorvonatra, hogy ezek többsége ma már bányagép. Mondom magamban, mivan, milyen bánya??? Aztán ahogy folytatta a mondókáját, kiderült hogy a félreállított és megbontott, alkatrészbányaként funkcionáló járműveket nevezik így.
Aah, ne is törödj vele, hiszen keptelen normalis valaszra ... ha kepes lenne, akkor nem kellene a minuszpontot "kezelnie" ... hanem egyszerüen leirna a velemenyet.
Benkő nem őrült meg, hogy a miniszteri nyugdíját veszélyeztesse azzal, hogy nyilvánosságra hozza miért is kóvályognak a Honvédség repülői egzotikus nyaralóhelyekre, vagy borvidékekre. Még másfél évig kell neki csöndben maradnia, és utána közel 1 millió forintos nyugdíj üti a markát.
Több nagyon öreg nyugállományúval beszélgetve többször előjött, hogy milyen nehéz volt szolgálni például a 60-as években. Amikor vitába szállok velük, mert nekem az a véleményem, hogy nekik megvoltak a feltételek a munkájukhoz és csak dolgozni kellett, és elmondom nekik, hogy a rendszerváltás után úgy kellett volna hozni a hadrafoghatóságot, hogy szinte semmi feltételt nem biztosított hozzá az elöljáró csak követelőzött, akkor nem igazán hiszik el. Annyira nem volt például alkatrész, hogy az alakulat állománytáblájában szereplő Maljutkát kellett szétszedni azért, hogy a másik gép üzemképes legyen. Ez a szétszedett gép három év múlva is szét volt szedve, és a kannibalizálásra parancsot adó haditechnikai főnök letagadta a saját parancsát, amikor kezdett melegedni ez a dolog.
De beszélhetnénk olyanról is, hogy a katonák esténként elindultak a laktanyában körbe tüzifának való anyagot keresni, mert a a körletekben széntüzelésű kályhák voltak, csak éppen az alakulat nem kapott tüzelőanyagot, ezért szinte nem is volt fűtés. Az én irodámban olajkályha volt, oda adtak kb. 3 liter fűtő olajat 24 órára.
Igen, nagyjából így. Ha diagnosztizáltak egy gépjárműves problémát és kiderült, hogy nincs a raktárban alkatrész, máris indult egy autó Devecserbe az alkatrészért. Ha rakétatechnikai probléma volt, és helyben nem tudtuk megoldani, Nyírteleken már ültek is be a kocsiba és jöttek segíteni. A 100%-os hadrafoghatóság alapkövetelmény volt.
Kijavítva adták vissza az alegységnek, vagy amilyen állapotban volt a nap végén? Mert ha kijavítva kellett visszaadni, akkor az villámgyors munkát, sok javítót, és teljes raktárkészletet jelentett.
Mondjuk a törökök ezt úgy tanulják, hogy testvérharc volt, és igazából jó nekünk ez így is. (megjegyzés a margón, a magyar nyelv nagyon komoly türk réteget
tartalmaz, ezért is gondolnak ránk úgy, mint a legnyugatibb türk törzsre).
Szerintem nem hadtáposoknak kellene elmélkedni a haditechnikai eszközök technikai kiszolgálási eljárásain pl. Pohl, hanem leválva tőlük egy összevont fegyverzeti-technikai szolgálat foglalkozna a technikai, kiszolgálási, és az ezekhez kapcsolódó ellátási kérdésekkel.
Nocsak, felébredtek. Az az igazság hogy ez a terület nem olyan látványos, mint amikor be lehet mutatni egy új tankot. Én eddig is azt mondtam, megvenni valamit sokkal könnyebb, mint üzemeltetni.
Ahhoz képest hogy a HTI utódszervezetében dolgozik a jóember, és jelenleg a Phd. fokozat megszerzésére hajt, rohadtul nem tudott semmit még januárban a közelgő Lynx szerződésről...
Ennyit a hosszú távra, tervezhető módon történő beszerzésekről...
A HM-nek és az egészségügynek ugyanaz a baja a rendszerváltás előtti időktől napjainkig. Kecskére bízzák a káposztát, vagyis az egészségügyet a hiánygazdálkodásban érdekelt paraszolvenciás orvos elitre bízzák, a HM-ben meg a vízfej burjánoztatásában érdekelt vezérkarra.
96-ban jártam Kecskeméten. A Mig 29-esek 93-ban jöttek. Megdöbbentett, hogy az ország tele olyan repülőterekkel, ahol a gépek atombiztos fedezékben tárolhatók, Kecskeméten meg a szabad ég alatt tároljuk őket. A rendszeresített légiharc rakétákat meg kitűnő, egy réteges ukrán pala védte az ellenséges behatásoktól.
Őszintén szólva a Szenesnek feltett kérdést, hogy 'nem e lenne jobb... egészségügy, oktatás...'nekem is feltették már sokan.
Hozzáteszem az egészségügy pont legalább akkora, sőt, jóval nagyobb rendszer mint a katonaság. És ugyanúgy jellemző rá hogy magában a világ minden pénze se elég rá, mert az hogy sokat költünk rá az egy dolog, de rendszerszinten jónak kell legyen.
Na de visszatérve.
Igen, egy ideje erősen gondolkodom egy igen válaszon.
- Magyarorszagnak Europaban NINCS ellensege, tamadastol NEM KELL tartania ... es erre nem is kell szamitani.
- Az oroszok 2014-es "trükközese" miatt a NATO ismet ugy gondolja, hogy konvencialis eszközökkel kell/lehet megallitani a modernizalt orosz hadosztalyokat.
- A varosi harc visszaszorul (bar ezt nem ertem teljesen), ami asszimetrikus hadviseles eszköze.
- Ezert, gyakorlatilag az oroszok ellen keszül az orszagban 3 db dandar. A nehezdandar szolgalatba allitasanak idöpontja ~2028, a közepese meg bizonytalan (a gepesitett szallito jarmüvek sem ismeretesek), vagyis talan nehany evvel kesöbbi datumrol van szo. A könnyüdandar egyelöre a "szobeszed" kategoriaja.
- A kijelentesekböl egyertelmü, hogy Magyarorszag EBBEN az evtizedben nem tud aktiv szerepet jatszani a NATO kereten belül se.
- Az is kerdes volt, hogy ezt a penzt (~3500 milliard Ft-t, aminek ~harmada az eszközök vasarlasa) nem lenne-e jobb oktatasra, egeszsegügyre forditani? A valasz az lett, hogy "köllenekadandarok".
Vagyis egyelöre ugy nez ki (ha csoda nem törtenik), hogy az orszag ~1985-2030 között gyakorlatilag vedtelen lesz/marad (es csak a szövetsegi rendszer MÁS tagjaira szamit6, ha vedelmi gondjai lennenek). Az pedig összessegeben mar ~45 ev.
A belarusz államfő szerint a NATO hadgyakorlatot kezdett a határaik közelében.
A diktatorok kedvenc szorakozasa, hogy a "veszelyhelyzetre valo tekintettel" a haccseregeiket mozgositjak ... hiszen ilyen helyzetben a "hös" diktator beavatkozasara van szükseg ... (es ez valamennyire a sajat nepet is összezarja).
Mindekozben a cenzura ellen tunteto ujsagirok helyett az RT- bol es szabaduszo orosz ujsagirok erkeztek, hogy tudjon mukodni tovabb Lukasenka propagandaja.
Ugyanakkor egy meg nem erositett hir szerint zsoldosokat toboroznak a Donbaszon Lukasenko vedelmere.
Ha elfajulnak a dolgok, akkor ujabb intervencio tanui lehetunk majd, es fogadhatjuk a belarusz menekulteket.
Pont ez a lényeg hogy ez nem jobb, vagy rosszabb kérdése. Ez egy objektív nemzetközi jogi tény.
Vagy jogszerűen vagy ott, vagy nem. Ha nem jogszerűen vagy ott, akkor agresszor vagy, ami az ENSZ alapokmánya szerint tilos, és a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumának 8 bis cikkelye alapján bűncselekmény.
Két okból lehetsz egy független állam szuverén területén legálisan:
1, Az adott állam ENSZ tagsággal és képviselettel bíró kormányától erre engedélyt kaptál.
2, Az ENSZ BT erre expressis verbis felhatalmazott.
Az amerikaiaknak egyik sincs meg. Éppúgy agresszorok Szíriában is mint szinte minden háborújukban ebben az évszázadban.
És ez független attól hogy ki kit tart jobbnak, ami egy szubjektív fogalom. Ez egy objektív tény.
Ezzel nem tudnak a Zoli féle propaganda harcosok mit kezdeni, és ilyenkor jönnek a bezzeg az oroszok panel és a többi propaganda toposz.
Ami már csak azért is vicces, mert az oroszoknak éppen van felhatalmazásuk a szír kormánytól.
Nyugodtan vitázzatok, melyik a jobb. Mindazonáltal - csak a történelmi hűség kedvéért - leszögezném, hogy 1848-at nem az amerikaiak verték le, 1956-ot sem az amerikaiak verték le, és nem ők állomásoztak itt ideiglenesen 40 évig. A két világháborút most kihagynám.
Bár jelenleg ezügyben mismásolás zajlik, elég arra utalni, hogy már csak együtt éltünk 150 évig a törökökkel, szó sincs hódoltságról.
Megérjük még - lásd Türk Tanács-, hogy anno a tatárok is rokonlátogatáson voltak itt...
Az miert nem magatol ertetödö, hogy az, aki ejszaka valahol "portyazik", szolgalatban van, nem kivilagitott helyen maszkal ... annak kell az ejjellato ... akinek meg nincs szüksege ra (pl. a szakacsnak, vagy aki krumplit pucol, vagy aki irodaban ücsörög) ... annak meg nincs ilyesmire szüksege?
(Magyarorszag eseteben azert BIZTOSAN LENNE nehany ezer fegyverre szerelhetö ejjellatora igeny ... ami mar nem a csomagküldö szolgalatok nagysagrendje.)
Tehát akkor megállapíthatjuk, hogy nincs minden amerikai katona fegyverén éjszakai irányzék, csak akinek a feladata igényli. Pedig szerinted a digitális korban minden katonának kellene, hogy legyen a fegyverén. Kérdezem én, hogy minek? Egy drón vezérlő termében ücsörgő bakának, aki több száz kilométerre tartózkodik harcmezőtől, annak minek?
Az a baj Berci, hogy túl sok lövöldözős játékot láttál az interneten. Hogy a valóság is szóba kerüljön, még az egyik legmodernebb hadseregben, az amerikaiban sincs minden katona fegyverén éjszakai irányzék, és a gatyát is kézzel számolják a raktárban.
Minden szerencsétlen raj- vagy szakaszparancsnok (legyen az műszaki, lövész, vagy helikoterparancsnok) rendelkezik távcsővel.
Jo nekik. De mostanaban "uj szelek" fujdogalnak, ... a qkker mar messze nem eleg ...
A 202x-es evekben nem csak tajolos qkkerrel kellene rendelkezniük, hanem (van iccaka is) pl. maradek feny-erösitövel (mondjuk minden katona fegyveren is ... különben nem tudnak ejszaka a sötetben lüvöldözni), infra-erzekelökkel, helymeghatarozokkal/GPS-rendszerekkel, celmeghatarozokkal, tavolsagmerökkel, kommunikacios eszközökkel ... mindez minden fegyvernemnel ... lévén egy modern hadseregröl van/lenne szo ... amiket NEM a Rheinmetall, vagy a KMW szallit ... erre ök nem is kepesek ... ezek mind (relativ uj) digitalis eszközök (az elmútt 10, max, 20 ev "talalmanyai") ... ha ilyeneket nem szereznek be, akkor az nem a hk. gyarto hibaja ... ilyesmivel kezdetben legalabb az "elitebb" csapatoknak kellene rendelkezniük ... (a hozza tartozo kikepzessel, gyakorlassal).
Valahol teljesen elfelejtettek volna, hogy a XXI. szazadot a "digitalis hadsereg" jellemzi (minden szinten, ami nem csak a "löveg", meg a "hk.") ... es mindössze nehany "nehez-vasat" rendeltek volna +?
(Abban teljesen igazad van, hogy különbözö referenciarendszerek hasznalata NEM lehetseges. Ugy az együttmüködes "masokkal" se müködhet. De, gondolom, ilyesmi kiderülne az elsö közös gyakorlaton.)
Most beszéltem az OMSZ illetékesével. A Vaisala a szondázó berendezést, ami eddig működött, bérbe adta az OMSZ-nak szem előtt tartva, hogy ő a szondák és egyéb hozzávalók kizárólagos szállítója. Most, hogy az OMSZ megvette az automata szondázót, a régi kikerül a rendszerből, de vissza kell adni a gyártó cégnek, így a tataiak továbbra is meteo nélkül készülnek a Brave Warriorra.
Nem ismered te a sereget, jóember, +nem is akarod megérteni, amit írtam.
a,. NEM LESZ szükseg, ~50 eves kivenhedt eszközök ujra-takolasara
eszembe se jutott ilyesmi, jóember, nem is írtam hasonlót. (Mellesleg bárcsak 50 éves fiatalka lenne némelyik helyett....).
b., A regi hobelevanc, meg annak feltetlen szüksegessege felejtös.
Ezek szerint a fejlett (immár újra rohadó) nyugaton a katonák nem használnak távcsövet? És nem csak a tüzérekre gondolok....
c., PzH2000 rendszere MINDEN-nel rendelkezik (illetve beszerezhetö), ami >2020-ban szüksegeltetik
Csak egyetlen forrást adj (copyright by Éhesló), ami nem 24 db löveg, hanem tüzérségi rendszer vásárlásáról szól....
d.,(a hideghaboru evei alatt a NATO orszagok kinkeservesen azert elboldogultak volna felujitott, atbuheralt orosz tavcsövek nelkül is) ...
Szövegértésem már nem a régi. Hogy került ez ide?
De nekifutok mégeccer, mert jól sikerült a lecsó befőzése.
Minden szerencsétlen raj- vagy szakaszparancsnok (legyen az műszaki, lövész, vagy helikoterparancsnok) rendelkezik távcsővel. Egy sor olyan (nem tüzér) felderítőeszköz van rendszerben, amit tájolni kell. A felsoroltak bármelyikétől származhat céladat, melyekre a majdani PZH-nak lőnie kéne. Namost vagy kicserélik mindet (FELÚJÍTÁSRÓL SZÓ SEM LEHET), vagy beprogramoznak a rendszerbe egy cirka 7% hibalehetőséget. ÉN TUDOM, hogy ez számolással kiküszöbölhető, de vajon Rambo 12. Jánosnak - miközben lőnek rá - jut-e eszébe? És a tüzérnek mindig eszébe fog-e jutni, hogy faszikám ez most a 6000 vagy a 6400? És ki fogja tudni - miközben az adat 10 lépcsőn ment keresztül - hogy akkor most a 10 lépcsőből hány büszke magára, hogy a hülye beosztottja helyett ő bezzeg átszámította?
A tied is. NEM LESZ szükseg, ~50 eves kivenhedt eszközök ujra-takolasara, hiszen ~10 k$-ert (az pl. a PzH2000 beszerzesi aranak az ~1%-a) adjak azt hozza, amire szükseg van. A regi hobelevanc, meg annak feltetlen szüksegessege felejtös. A PzH2000 rendszere MINDEN-nel rendelkezik (illetve beszerezhetö), ami >2020-ban szüksegeltetik (a hideghaboru evei alatt a NATO orszagok kinkeservesen azert elboldogultak volna felujitott, atbuheralt orosz tavcsövek nelkül is) ...
Amikor kipróbálásra kaptunk GPS vevőket, mindet megtanítottuk a Gauss Krüger vetületi rendszerre. A kipróbálás a csapatpróba előírásai szerint történt, erről a jegyzőkönyveket mindig felterjesztettük. Katonai GPS vevőkről lévén szó, ez teljesen feleslegers volt, hiszen ezeket az USA-ban MIL Stanag szerint már minősítették. Pénz sose volt rá. Erre 2001-ben ellátták a dandárt civil Garmin vevőkkel mindenféle csapatpróba nélkül közelébe nem voltak a Gauss Krüger vetületi rendszernek HTI, Für Gáspár(ZMNE) geoinformációs tanszékvezető tárták szét a karjukat.
Vagy Gauss-Krüger, vagy UTM, nem lehet vegyíteni, ugyanez vonatkozik a vonásbeosztásra is. 83 decemberében próbáltuk ki a Magellán GPS vevőket. Volt benne vagy 50 koordináta rendszer, a G-K nem volt benne. Közvetlenül a GPS szolgáltatótól kellett megkérni a korrekciós adatokat, hogy G_K-ben is működjenek a vevők. Ugyanez volt néhány év múlva a Rockvell-Collins vevőkkel is. 98-ban kaptunk kipróbálásra egy Rockvell-Collins VIPER lézertávmérőt elektronikus busszollal, GPS-sel összekapcsolva. Ott már nem is kísérleteztünk Gauss-Krűgerrel, volt a Térképészeti Intézet által előállított UTM alapú térképünk, azon dolgoztunk. Az alkalmazási bemutatón megjelent a RC európai képviselője is. Negyjaink természetesen nem tudtak 12 ezer USD-t előkeríteni a megvásárlására. Később a műszakiak megvették a műszaki felderítő járműbe, abba nagyon kellett. Most mintha már Tatán is lenne egy VIPER, vagy annak továbbfejlesztett változata.
esetleg olvass egy kicsinyég a témában, ki mindenki adhat a tüzérnek célokat, ill. mi mindent jelenthet egy tüzér a felderítő rendszerben. Még mielőtt bárki lőtt volna....
Nehogy megmagyarázd, hogy a Leo A7 rendszeresítéséhez elengedhetetlen az A4 közbeiktatása. Jó az hogy Maróth med univ diszponál a hadügyminiszter felett a VBŰ Zrt.-n keresztül Z 2026 ügyében?
Volt Mig 29-esünk, mit tettünk vele? 93-ban rendszeresítettük, 96-ban már kanibalizáltuk. A Mistral egész életpályája során sosem volt hadra fogható sem Nagyorosziban, sem Győrben. 2016-ban még IFF-et szereztek be hozzá.
Már többször leírtam, hogy Pzh-t lehet venni úgy, hogy bemegyek a dubalyi C+D-n a KMW pavillónnyába, és mekkérdezem, hogy hogyé aggyák darabgyát. A másik változat, hogy Idar Obersteinben felsorakoztatom a komplett Pzh tanosztályt lövegestűl, lőszerestül, tűztámogatókkal, tűzvezető központokkal, radarral, drónokkal, segélyhellyel, stb.-vel és erre kérdezek rá, hogy ezt az egészet hogyé aggyák. Nálunk szerintem Meróth Gáspár Dubajban kötötte az üzletet: -drón nem kell, van az a Bornemisszának. radar se.... mert....
Azért engem érdelenének olyan apróságok is, hogy kicserélik-e az összes távcsövet, stb. 6400 vonásosra, vagy a PZH2000-eket szerelik 6000 vonásosra.... Az új Leo-k nevében lehet, hogy ezt jelenti a HU?
... egyszer csak összeállnak valami működőképessé, ...
Nagy valoszinüseggel letezik egy terv is, amely (megfelelö mertekben) koordinalja a tevekenysegeket. Ha ez nem igy lenne, akkor a "vizfej"-et jogosan ehetne semmittevessel vadolni ...
Amikor a 94-es választásokra Wachsler Tamást készítettük fel honvédelmi miniszterré, minden dokumentum elkészült, ami alapján Tamás egy haderő reformba kezdhetett volna azonnal a hivatalba kerülése után, ez a reform 96-97-re alkalmassá tette volna a haderőt a NATO tagságra
Volt a kezemben a Juhász féle 2003-as reformterv nem nyilvános változata. Gannt diagramok sora mutatta kit, mikor számolunk fel, kihez mikor érkeznek a német Dingók, évente ennek mennyi a költségvetési vonzata, stb. Ha mindjárt az elején nem vonják meg az összes pénzt, akár végrehajtható is lett volna.
Ennek a Z2026-nak az a baja, hogy nincsenek diagramok, menet közbeni ötletelések vannak, várjuk a csodát, hogy az ötletszerű beszerzések, a bizonytalanság ködébe vesző toborzások egyszer csak 2026-ban (na egye fene 2030-ban, vagy 2036-ban) egyszer csak összeállnak valami működőképessé, melynek hatására tapsviharban tör ki a szövetség.
Volt valamikor itt egy cikk belinkelve a Lynx fejlesztéséről, hogy elég sok probléma van vele és valami 60 oldalas hibalistát küldött Rheinmetallnak a Bundeswehr. Nincs meg valakinek az a link, vagy cikk?
Volt egy nagy gyakorlat, amelyen először vehetett részt az amerikai nagykövet asszony. Mi egy tüzércsoport parancsnoki figyelőponton dekkoltunk, amikor elvonult előttünk a VIP: nagykövet asszony Mórocz, stb. Kollégám szól, figyeld azt az ezredest, fogadjunk, hogy valami NESZOF-os. Miből gondolod? Hátul van az antant szíjának a csatja. Tévedsz, ő nem NESZOF-os, hanem ő X Y professzor a honvédség regionális környezetvédelmi hivatalának a vezetője, egyből ezredessé léptették elő, intézete a volt Karádi villában van, a múlt hónapban voltam ott egy hetes tanfolyamon.
És mégegy megjegyzés ezzel kapcsolatban lehet hogy nincs igazam de szerintem erre is kihat a korkedvezményes nyugdij eltörlése.Miért? Mert 2012 előtt 25 év szolgálati idő után ( szorzokkal 20 év) nyugdijba lehetett menni., ezzel sok tiszthelyettes-zászlós és tiszt élt is vele.
A beosztások igy viszonylag rövidebb idő alatt cserélődtek,a végrehajtó állomány között nem fordult elő,ritkább volt általában az hogy pl. egy 23-26 éves fiatal hadnagy dirigált volna egy 50...65 éves öreg zászlósnak(mivel korábban már nyugdijba ment). A tisztek...főtisztek meg fokozatosan léptek előre ki-ki mikor,milyen beosztásban vonulhatott nyugdijba-volt az a beosztás amikor még nem akart menni a főtiszt nyugdijba sem.
A mostani helyzetben viszonylag stagnálni fognak a beosztások és a rendfokozatok sem sűrűn változnak..Pl. egy őrmester kb, 8..9 év mulva lessz törzsörmester stb. utánna lehet nézni.
És adódik ebből mindegy hogy honvédség,rendőrség,bv - honnan tudja a vezető hogy alkalmas -e(persze szakirányu átképzésre elküldik az illetőt)azzal nincs semmi baj mint a régi rendszerben elvégzi a katonai- rendőr főiskolát és utánna hadnagy lessz majd fokozatosan előrelép.-csak ha magasabb beosztás nincs rendfokozatban nem nagyon lépkednek előre.
A mostani rendfokozati rendszerrel pont ez a baj , a csillagot az adott beosztásra kapja, pl. volt olyan , hogy civilből jött és egyböl főhadnagy vagy százados lett ,de volt olyan aki közalkalmazott volt és őrnagy lett stb. ez a tiszthelyettesi beosztásokban is jelentkezik pl, rendörségnél,Bv-nél hogy még nem "szagolt puskaport" és egyből zászlós, főtiszt.
A bv.-nél nemrég egy jó dolgot kitaláltak csak ugy mehet szakirányu főiskolára(bv.s szakra) ha előtte 2 évig tiszthelyettes lessz.-legalábbis ismerősök ezt mondták.-ettől függetlenül ha bármilyen főiskolád van és jelentkezel ha van beosztás tiszt leszel.
Ha komolyan veszem az előmeneteli rendszert, akkor a századosi rendfokozat azt jelenti, hogy akár egy lövésszázadnak is parancsolhat, ami 50-100 embert is jelenthet, nem beszélve a technikai eszközökről. Most komolyan, ez a jurátus doktor mi a fenét tudhat akár egy szakasz katona irányításáról, kiképzéséről, és még lehetne sorolni. Itt még olyan sincs, hogy hülye a parancsnok, de a jól képzett beosztott parancsnok nélkül is tudja a dolgát, mert az önkéntes tartalékosok nem a jól képzett beosztott kategóriáját képviselik.
Diplomája- jogi van, ergo az érvényes szabályok szerint, kaphat rangot, asszem, max századosit? Lemil facebook oldalán valki feltette a paragrafust a kommnetek közé, előkereshetem.
Van benne igazsag is. Pl. ott van, hogy minden merkozes addig tart, amig meg nem nyerjuk. Es nem igy van? Lassan mar kezdunk nyeresre allni Muhinal, meg Mohacsnal.
Viccet felreteve, olyan benyasom volt, hogy valahogy messzebb gurult a pirula.
Tényleg érdekes a dolog, mert a tavalyi esküjén Szolnokon már főhadnagyi rendfokozat volt a sapkáján. Ezt a videót később törölték a Szolnok TV anyagából, de az interneten megtalálható. Most akkor minden évben ki fogják állítani avatandónak?
Nem tudom, nem emlékszem rá. Gondolod, hogy a don kihagyott volna egy ilyen nagy propaganda értékű lépést, hogy a miniszterelnök fiát a Kossúth téren avatják tartalékos tisztté? Úgy kell nekik minden pozitívan bemutatható esemény, mint egy falat kenyér. A gazdasággal mégsem dicsekedhetnek, mert az úgy bezuhant a nyáron, hogy a miniszterelnök kiadta az ukázt az összes gazdasági szakembernek, hogy szeptember közepére találjanak ki valami csodálatos gazdaságmentő programot. Miért nem a gazdasági minisztere foglalkozik ezzel?
Most is ott volt egy rakás tartalékos körítésnek a Kossuth téren. Tudtommal O. Gáspárnak jogi diplomája van, mint az apukának. De egy katonatiszt, az nem attól katonatiszt, hogy tiszti rendfokozatot kap, az csak egy része a tiszti létnek.
Tudtommal az Excalibur nem gyárt, csak forgalmaz kardokat. Nem kell bemutatni a péceli kovácsot, nem most hallok róla először. Nekem úgy teljesen mindegy, hogy milyen fegyvereket, és milyen technológiával gyárt, de azt kötve hiszem, hogy az acélbugából ő maga kovácsolja ki a kardpengét. Rémlik valahonnan egy riport, ahol bemutatta a kardgyártást, és ott a kiinduló anyag hengerelt laposacél volt. Ha nem így lenne, akkor nem 100000 Ft körüli áron készítené a honvédségi szablyát, hanem csillagászati áron. Amikor valaki például az OBI-ban kovácsolt kerítést vásárol, az sem kovácsolt kerítés, csak hengerelt és húzott anyagokból összeállított vaskerítés, amit itt-ott megkalapálgatnak a hihetőség miatt. Mielőtt valaki nekem ugrana, szerintem ez a fiatalember még nem is élt, amikor én már melegüzemi kovácsolásokkal, és hőkezeléssel foglalkoztam profi szinten.
A szemfülesek észrevették O. Gáspárt az eskütételen és ebből levonták azt a következtetést, hogy "Tisztté avatták Orbán Viktor fiát, Gáspárt A miniszterelnök fia is letette a tiszti esküt a Kossuth téren augusztus 20-án".
Mivel ő is gyakorlóban volt és korábban az ÖMT-s esküdözők is oda lettek terelve tömegnövelés céljából, arra gyanakszom, hogy ő sem lett tiszt, csak tett valami esküt. Nameg valami diploma sem ártana ahhoz, hogy tiszt legyen. Tévedek?
Az Excalibur díszkardokat gyárt. Az említett úr pedig olyan kardokat, amelyekben full páncélban full contact vívást csinálnak. Annyira minősül kezdőnek,
Arra is tanulság a történelem, hogy kis országoknak lehetnek nagy álmaik, aztán jön egy globális konmfliktus, és igen gyorsan el kell dönteni, ki mellé állnak, és mit tudnak hozzáadni a szövetség erejéhez. Nekem az az érzésem, bár nagy a nosztalgia a régi típusú hidegháborús ellentétek iránt, a valóság inkább arra tendál, hogy Kína igen gyorsan szuperhatalom lesz, és ha jobban megéhezik, egykori ellenfeleknek is valószínűleg össze kell fogniuk. És hát előfordult már olyan is, hogy középhatalomból szuperhatalom vált, vagy egykori birodalmak is estek vissza középhatalom szintjére...
Nem mondtam hogy kiverte, csak azt hogy sem a háborús ligasorsolás nem fair, a háború mint olyan meg főleg.
A XXI. szazad 3. evtizedeben elünk. Ha valaki NEM RENDELKEZIK valamilyen fegyvernemmel, akkor kar egy csörtebe belevagnia, mert a "hianyossagai" miatt lesimazzak ... az az idö elmult, amikor bajuszt pödörtek es mindent meg lehetett mutatni ...
Általában az a történelmi tapasztalat, ...
A törtenelmi tapasztalatok azert váltak lenyegtelenne, mert olyan idöket elünk, hogy egy komolyabb összecsapas sorsat a rendelkezesre allo technologiai (high-tech) eszközök döntik el (az összecsapas elsö 1-2 napjaban). A törtenelmi tapasztalatoktol teljesen függetlenül (gondolj pl. az asszimetrikus, nem konvencionalis haborukra).
... hogy a letolt gatyával háborúval szembenéző országok sokkal rosszabbul szoktak járni mint a félig, negyedig talán felkészültek.
A letolt gatya kompenzalasara manapsag (XXI. szazad) a szövetsegek szolgalnak. Aki szövetsegben all szemben a "masikkal", hat annak rendelkezesre allnak a szövetseg összes lehetösegei. Ami a letolt gatya jelentöseget relativizalja, hiszen vannak területek, ahol a gatya allapota is rendben van.
nem az orszag verte ki öket az erös, "mindenre kepes" hadseregevel az orszag területeröl, hanem "azok" a tulterjeszkedes utan (es egyeb, altalaban gazdasagi okok miatt) visszahuzodtak.
Érdekes volt pár évvel ezelőtt, amikor ezeknek a kardoknak az eredeti gyártóját, és a forgalmazóját kigolyózták ebből az üzletből (Excalibur), és jött helyettük ez az emberke. Rémlik, hogy volt csodálkozás, mert elég kezdőnek minősült a szakmában.
A kard értékét, legyen az szalonkard, vagy harctéri kard, a penge minősége nagyban befolyásolja, éppen ezért a tisztek a viselési céltól függetlenül mindig is igyekeztek márkás pengével készíttetni a kardjaikat. A magyar tisztek is vagy jónevű magyar kardkovácsokkal, vagy például Solingeni pengével rendelték a kardjaikat. Azokhoz képest most, a végzettek falra akasztható díszt kapnak.
Nem néztem. Valaki mintha azt mondta volna hogy ez nem díszfegyver lesz. Nem tudom. Meg kellene nézni. Mert tud rendes full kontakt lra alkalmas kardokat is csinálni.
Nem mondtam hogy kiverte, csak azt hogy sem a háborús ligasorsolás nem fair, a háború mint olyan meg főleg.
Általában az a történelmi tapasztalat, hogy a letolt gatyával háborúval szembenéző országok sokkal rosszabbul szoktak járni mint a félig, negyedig talán felkészültek.
Mivel ez egy díszfegyver, nem pedig olyan, amit bármire is használni fognak. Ha "rendes" fegyvereket szeretnél, az említett fegyverkovács azt is készít (sőt, főleg azt)
amelyet rendes vívásra (Buhurt, HEMA, viking vívás) használnak, illetve merev, vágásra alkalmas kardokat is. Meglepő módon ezek nem laposvasból, hőkezelés nélkül
készülnek...
Ez egyszerűen biznisz, az megrendelő pont azt kapja, amiért és amennyit fizet.
Azóta van Medina 500 méterrel a Zengő szintje alatt, a Zengőhöz képest 10%-nyi lefedett területtel, ezért nem lehetett felszámolni a jutai, kupi régi orosz radarokat, most buherálják őket, hogy a légtérfelügyeleti központba továbbítható digitális adatokat nyerjenek ki belőlük, fenntartásuk évi több 10 milliárddal terheli a HM költségvetését. Mi ez, ha nem a Fidesz által szervezett hazaárulás?
Lehet, hogy +lep, de bekekutatassal nem lehet haborut nyerni. :-)
Max. a vilagot felvilagositani a haboru ertelmetlensegeröl (közel ~8 milliard ember, a nagyvilagban nehany ~10 gennygoc) ... azaltal, hogy arrol MINDEN relevans (leleplezö) adatot összegyüjtenek es az 1 kezböl megkaphato ... Pl. Magyarorszagon IS mindenki elerheti azokat.
Nagyszerű, és eddig a tevékenységükkel hány háborút, népírtást, exodust, országok romba döntését sikerült megakadályozniuk? Vagy ezt még kutatgatják a békés Svédországban.
Ha a hidegleleseden sikerül urra lenni, felhivnam a figyelmedet, hogy a sved intezmeny nemzetközileg igen elismert ... es infoi alapjan semleges. Az evkönyvük nem ajandek, de ezen iromanyok igen ...
Feladatköre szerint a vilag "gennygocainak" elemzeseivel (is) foglalkozik.
Nekem hideglelésem van a mindenféle "kutató"intézettől-amiből kis országunkban is található egy pár, mert jó pénzért a végtelenségig tudják kutatni az adott témát.
Ebben a szablyában semmi különleges nincs. Egy péceli, magát fegyverkovácsnak mondó kisiparos, átlagos minőségű laposvasból, kovácsolási és hőkezelési lépéseket mellőzve reszelgeti ezeket a kardokat. A penge minősége talán egyenrangú az Obiban kapható bozótvágó késsel. Nekem személy szerint nem tetszik ez a szablya-nem is értem miért ezt választották annak idején, mert egy jellegtelen, órmótlan, eredetileg is tömegtermelt gyalogtiszti kard.
Voltak ennél sokkal szebb kardok, mint például a huszár, vagy tüzértiszti kardok, de voltak külön kardjaik a ma a logisztikához sorolt tiszteknek is.
A török birodalom, az osztrák birodalom, vagy az orosz birodalom se volt kicsi.
Mindharom akkor hagyta abba az orszag hoditasat, akkor vonult ki az orszag területeröl, amikor "kifulladt". Az egyik 150 even keresztül birta, a masik ~300 even keresztül, mig az utolso mar ~40 ev utan (felgyorsult idö/fejlödes) feladta. Nem, nem az orszag verte ki öket az erös, "mindenre kepes" hadseregevel az orszag területeröl, hanem "azok" a tulterjeszkedes utan (es egyeb, altalaban gazdasagi okok miatt) visszahuzodtak. Van, amikor a terjeszkedes tünik jo 5letnek, ... de van, amikor a "visszahuzodas" az.
Ja, és ez alapján nem azt kell mondani hogy, hú, ez nem fair, kicsik vagyunk.
A történelem nem fair játék alapon működik.
A török birodalom, az osztrák birodalom, vagy az orosz birodalom se volt kicsi. Mondjuk utóbbival nem is hadakoztunk főleg nem formálisan, csak éppen hogy, ideig-óráig.
Magyarorszag szerepet azert nem szabad tulbecsülni, mert valojaban (az USA hadi költsegvetese nelkül is) a NATO katonai költsegvetesenek talan a ~2%-t tudja vedelmi feladatokra forditani (Europa lakossaga ugye ~40-50-szer nagyobb, mint Magyarorszage ... ezzel aranyos "masok" katonai költsegvetese is).
Monnyuk nem teljesen uj (2015-ös, vannak valtozasok), de azert nagyjabol lehet latni rajta az aranyokat (fejenkenti katonai kiadasok):
Ha konkrétan a jelenlegi középtávra készülünk akkor talán az a legreálisabb hogy a legproblémásabb oldal számunkra az orosz és a kínai.
Egyszerüen kizárásos alapon.
Kevés olyan ország van amely NATO szövetségi rendszerrel szemben is fájdalmas tud lenni. Ehhez méret kell, és olyan ország amely máslr most láthatóan kicsit másik oldalon ácsorog.
Persze azért a naton belüli burkolt ellentéteket se érdemes szűnyeg alá söpörni. Nem tudhatjuk mi lesz a natoból, és mennyien, hogyan lesznek benne, 5, 10, 15, 20 év múlva.
Bármi előfordulhat a jövőben, és annak az ellentéte is.
Ez jo erv a fegyverkezes, a militarizmus mellett, hiszen minden lehetöseget nyitva hagy.
De akkor egy Magyarorszagnak csak az (lehetne) ERRE a FELTEVESRE a valasza, hogy mindenre felkeszül es mindenki ellen. Ez menne? Ez realis?
(Aztan csak mellekesen kerdezem, hogy Magyarorszag hogyan venne fel a "harcot" pl. egy europai közephatalommal (legyen az Nemetorszag, Franciaorszag, Anglia, Olaszorszag, Spanyolorszag ...? Esetleg azt lehetne gondolni, hogy Europaban valaki majd Rambo modjara viselkedik ... es a közephatalmak csak egykedvüen nezik az esemenyeket ... chips es cola tarsasagaban?)
A csehek ugyanezt csinaltak a Pandurral, es nem bontottak a gyarakat le.
Karbantartas es upgrade szuksegszeru lesz a jovoben is, atalakitasok specialis feladatkorokre szinten lehetnek. Mondjuk asszem a cseh gyaraknal a portfolio nem csak a Pandurbol all. Valoszinusitem, hogy Magyarorszagon is ha felepul a gyar, akkor alkalmassa teheto pl. a tgk karbantartasara, meg egyebb jarmuvek karbantartasara.
Francia átépítés, TEKnél legalább 2018-óta rendszerben, könnyű ballisztikus páncélzattal itt-ott, SWAT és túszmentő akciókhóz, lényegében gyorsan mozgó "létraállvány":)
Tegnap kérdezték hogy honnét veszem, drága lenne a cucc. ausztrálok azt írták hogy úgy számoltak a Boxer költsége a teljes ciklusra kivetítve, 25 millió dollár per darab, ennek kb fele a beszerzési ár. Legyen a ciklus 39 év Legyen a beszerzési ár, 12M akkor marad 13 millió dollár a 39 évre, évente 333 333 dollár. Árfolyam ma: 292. a magyar gazdaság erős, ennél rosszabb soha nem lesz. 97 333 336 forint, évente, darabonként. Per definitionem a lánctalpasok kohóba küldésének fő oka volt mindenhol hogy kerekes fenntartása olcsóbb...https://www.defenceconnect.com.au/.../5108-two-for-the..
Magyarorszagot vagy nagyobb, vagy erösebb (NATO) orszagok veszik körül? Ki kezdemenyezne es ki ellen egy (NATO) belsö (tamado) haborusdit (tamadashoz kellene vagy ~3:1 tulerö)? Aki nem NATO tag, az Ukrajna, Ausztria, esetleg indirekt modon, ~800 km-rel arrebb tolodva Oroszorszag. Ugyhogy tovabbra is ... "tschak pavatanc" a realitas.
(Persze ilyen körülmenyek között nehez es maceras egy uj "kepzödmeny" felallitasa, motivacioja, elhivatottsaga ...)
Szerintem ilyentől jó ideig nem kell tartani, OV egyáltalán nem buta, hogy háborúskodjon.
Ez tökéletesen beleillik a pávatánc politikába, mutassunk erőt a jobboldalnak, adjunk hamis reményt a szélsőjobbnak, mutassuk meg a NATO-nak, hogy teljesítünk, a szomszédok és Európa pedig vegyen komolyan minket, mert egyre erősebbek vagyunk. Amíg vannak zsíros rendelések nyugatról, a demokrácia állapota sem annyira zavar senkit. Az viszont aggasztó lehet, hogy OV után megmarad a feltápolt hadsereg, és ki tudja, ki lesz utána és mik a céljai.
Az időtényező sem lényegtelen. Ha leadsz egy megrendelést egy működő üzemnek, az max 2 éven belül leszállítja a megrendelt mennyiséget, lehet kezdeni a kiképzést. Ebben az esetben minimum öt év mire az első legördül a gyártó sorról, aztán ha legyártotta a szükséges 200 darabot, lebontjuk a gyárat?
Agy pohár tej miatt nem szokás tehenet venni. Az oroszoknak a hadiipart a háború miatt kellett az Uralon túlra telepíteni. Szerintem olcsóbb lett volna elmenni Brnoba, megrendelni 20 ezer puskát, mint idetelepíteni egy teljesen bizonytalan jövőjű üzemet. Ugyanez érvényes hatványozottan a lövészpáncélos gyártására is. És akkor még nem is számoltunk a korrupcióval átitatott környezet hatásaival.
Hát, kíváncsi leszek rá, meg arra hogy hol csinálják meg. Most csak így villámgyorsan rákerestem, elég komoly és modern cuccnak tűnik. Nem akarom bagatellizálni a gyártását, de a fejlesztése volt az igazán komoly munka, a kész harcjárműben elég sok beszállítóktól származó egység lesz (mint általában minden járműnél), amit egy helyen készre kell szerelni, meg esetleg a páncéltestet elkészíteni, persze ez is komoly munka, minőségben megcsinálni. Azért ha van egy állami jármű és járműalkatrészgyártó cég, meg nemzeti járműipar, meg stratégia meg akármi, akkor arra is lehetne alapozni. Na mindegy, majd úgyis jönnek a további hírek róla szerintem. Végülis azért jó ha az országban fognak megcsinálni egy ilyen beruházást, úgyhogy hajrá!
2019ben az Eurosatory-n még a KMW nagyon azt reklámozta, hogy készek megállapodni a gyártással a csehekkel. A német vállalatnak több hadiipari cége is van ott. Ebből lett hirtelen ez az üzlet....hmm.....
Egyébként ha még Boxer: jelenleg úgy áll a dolog, a BW nagyon elégedetlen vele, átlag 30 százalék a használható. Ezért msot kap még egy esélyt a gyártónak az év végéig el kellene érni, hogy a tipus 50 százaléka, legyen működőképes. Felmerült a cseréje CV 90-re....
Kíváncsi leszek, hogyha lesz belőle valami, akkor hol fog zajlani a gyártás. Építenek-e egy szerelőcsarnokot valahová, vagy esetleg a Rába lesz a partner. egy meglévő gyárral könnyebben el tudnám képzelni, ahol azért mégiscsak van valami infrastruktúra, szerszámgépek, esetleg még valami szakember maradék, van tapasztalat járműtervezésben, gyártásban, fémszerkezetgyártásban. Vagy inkább a Gamma, BM Heros ilyenolyan Zrt lesz a partner.
Eszembe jut a Boxer IFV. Az se semmi, de mégis khmm szerényebb siker lett, mint tervezték, ugyanis nálunk jóval pénzesebb országok (Hollandia ) se bírták beszuszakolni a költségvetésbe az eredetileg tervezett mennyiségek. Észteknél,,na aj az üzemeltetés a drága, minimális raktárkészlettel fut a Boxer, ha nagyobb gond van, leáll amíg német cég leszállítja, (rosszabb esetben legyártja a kellő alkatrészt)
Aztan majd latjuk, hogy ha a bevasarlasra szant milliardok elfogytak, akkor a kikepzesre, uzemeltetesre tartalekok kepzesere valo 2-3x annyi milliard is meglesz-e, vagy jo szokas szerint majd lerohad a vilag legmodernabb technikaja.
Es mar csak annyi kerdesem van, ez most igy eszembe jutott a cikkeket olvasva, hogy az uzemeltetok azok minimalberes kilatastalansagbol ideiglenesen Honvednak menekulo emberek lesznek? Vagy uzemeltet majd az a kb. 10 000 generalis meg fotiszt es tiszt, akik a rendszerben vannak? Termeszetesen a partaktivistakbol tartelekos ezredesnek berukkolo hazafyakkal egyutt.
A jövő hadviselése ugyan itt van a nyakunkon, de egyelőre a hagyományos hadseregek ezt nem képesek felismerni.
Egy ilyen kicsi orszag (az adott, ill. elvart költsegvetesevel) NEM TUD minden területen 6ekony lenni ... valasztania kell, hogy mit forsziroz ... a többi területet masra kell hagynia. A magyar kepessegek az EU kepessegeinek max. ~2%-a lehet, több nem ...
Valóban bizonyos jelekből lehet arra következtetni, hogy zsarolásra/kompromittálásra felhasználható adatok magánszéfekben is előfordulnak és talán nem csak belföldön...
A 168 óra riportjával kapcsolatban annyi megjegyzésem van, hogy egy régi történet fölmelegítése során előfordulhatnak mandinerek, ez benne van a hasonló paklikban.
Azért jeleztem, hogy majdnem hiteles a beszámoló, mert egykori elemző-értékelőként a valós adatokkal gazdálkodtam, Dr. M. Károly a Magyar Rendőr és a Belügyi Szemle újságírója a kész anyagot próbálta meg "szépirodalmi" köntösben publikálni, de még úgy sem engedélyezték neki.
Aztán később Vég Antal és még mások -filmesek is- ügyeskedtek több-kevesebb sikerrel a téma körül.
... és ugye azon alapul hogy nyugatról jöhet támadás, és nyugati (délnyugati) irányba érdemes támadni ... ez az az egész a nato tagsággal kvázi megfordult, ...
Amúgy diszlokáció kapcsán az is elgondolkoztató, hogy ugye a helyőrségek alakulatok helye a szovjet időkben lett frissítve, és ugye azon alapul hogy nyugatról jöhet támadás, és nyugati (délnyugati) irányba érdemes támadni.
Aztán ez az az egész a nato tagsággal kvázi megfordult, de ugye egyes laktanyák földrajzi helyére ez semmilyen hatással nem lett. Nem akarok konkrét példákat mondani, de párat mindenki ismer.
Ám ez nem minden, ugyanis a program folytatásaként, a tavaly év végén elfogadott keretszámok szerint 2021-2035 között ugyanezen célokra összesen 524 milliárd zlotyt körülbelül 133 milliárd dollárt szán Varsó.
Ezzel szemben a magyar kiadasok a Z2026 kereteben ~1,2 milliard $. Abbol lesz a 2 dandar ...
Nem az újsgá találta ki, egy résztvevő elbeszélése.
Ugyan mitől lenne ez hiteltelenebb -- pláne ennyi év után, tét nélkül -- mint az utóbb a pártállami szervek által belső terjesztésre készített "hiteles" verzió?
Egy iráni (önmaga szerint: perzsa) sráccal jártam a kilencvenes években a Miskolci Egyetemre, infó szakra. Ő akkor már gépészmérnök volt. Előtte az irak-iráni háborúban behívták, és mivel volt (gépészmérnöki) DIPLOMÁJA, beosztották sebésznek. True story.
Neked van beosztásokkal kapcsolatban ilyen hasonlóan érekes történeted?
A felvételen szerintem nem az látszik, hogy az ernyőkbe belekapó rotorszél törte volna ketté a fát; elég lottyadtanak tűnt, legalábbis ami a videón ebből látszik.
De ezt majd elemzik a szagértők.
Viszont érdekes amit az ipse mond még ezen kívül.
Egyrészt, hogy leginkább nem kellett volna helikoptert küldeni, másrészt hogy azóta is volt már pár fára szállás és a 112 most már őket értesíti (a hivatalos protokolt megkerülve) és nem jön helikopter. Meg is oldották mind, probléma nélkül.
Na akkor: ma reggel az RTL-en nyilatkozott egy ipse erről a balesetről. Nem a rotorszél volt az ok illetve csak áttételesen. Az egészet az okozta, hogy az áldozat siklóernyője+hasernyője NYITVA lógott a fákon, és azokba kapott bele a rotorszél. Ezek aztán vitorlaként működve akkora erőt fejtettek ki, hogy eltörték az adott fát.
Ergo (SZVSZ) az volt a hunyó, aki a földről irányította a helit, neki kellett volna az első pillanatban elhajtania onnan.
Az nagyjából rendeben van, hogy a rotorlapát kerületi sebessége nagyobb a rotorvégen, mint a lapátok tövében. De az már kitaláció, hogy elég lenne csak a rotorlapát vége, mert úgyis csak ott keletkezik felhajtóerő. Ha így lenne, akkor a helikopter teste a földön maradna, a rotorlapát vége pedig felhajlana. A rotorlapát egész hosszán ugyanolyan felhajtóerőnek kell keletkezni, hogy a szerkezete elbírja a helikopter súlyát.
Raktam ide egy videót víz feletti manőverezésről, mert szépen mutatja a lefelé áramló levegő útját. Nincs ott semmiféle üres luk, hanem mindenütt áramlik a helikopter alatt.
Lombkoronával rendelkező fa ágán levő mentendő személyt, ha csak nem húzódik ki az ág szélére (akkor meg letörik) nem lehet kötéllel elérni a fölötte levő lombkorona miatt, de, ha valami furmányos módon le is kúszik oda a kötél, az arra rögzítettet függőlegesen felhúzva a fölötte levő lombkoronán keresztül nem lehet felhúzni, mert az minimum lesodorja róla, vagy extrém esetben a helikopter zuhan le? Mondom ez csak két perc elmélkedés utáni agyalgás.
Nem megy a szövegértés úgy látom. :) :) :) Pedig elég érthetően fejeztem ki magam szerintem. Benne van a szövegben, a rotorszélnek nem néztem utána, amit állítottál előtte.
Lehet hogy elméletben működne amit írsz, de a gyakorlatban meg nem lehet kivitelezni.
Minek akarsz utananezni? A fizikanak (a rotor vegenek a (vektor)sebessege linearisan valtozik a hossz függvenyeben ... miközben a felhajtoerö a sugar (legalabb) negyzetevel ... ami a rotor dölesszögenek függvenye is)?
(A helikopater alatt van olyan ~15-18 meter atmeröjü felület, ahol a szel normal keretek között marad. Ugy is ki lehet fejezni. hogy eleg lenne, (nagyjabol) ha CSAK a rotor utolso metere letezne egy ruddal ... )
Az erdőben a fák sűrűn egymás mellett szoktak lenni, ha az egyik mozog, az szinte mozgatja a másikat, mert hozzáér.
Ezt a szemelyzetnek is kellett volna tudnia ... hiszen mentesi akcioban vettek reszt ...
... hogy ha te képzett, helikopterpilóta, és légimentő szakképzettséggel a tarsolyodban mondasz véleményt az teljesen rendben van. De ha ilyennel nem rendelkezel, és úgy mondasz véleményt akkor ez csak egy dilettáns okoskodása.
Eleg lett volna, ha ilyen kepzettseggel rendelkezö szagemberek a helikopter fedelzeten lettek volna ... akkor talan nem fujtak volna le a szerencse nelkülit a keltett, orkanszerü szellel ...
A te okfejtésed szerint a rotor utolsó métere csinálja a "szelet", ami letörte a fát amin a kimentendő személy ült. Szerinted ez úgy küszöbölhető ki, hogy jó magasan kell a helyszínt megközelíteni, hogy a rotorszél ne mozgassa meg nagyon a fákat, majd pontosan a mentendő személy felett kell leereszkedni, végig középpontosan, hogy nehogy a rotor szélei (utolsó métere) által keltett szél bezavarjon. És ha felvette a kötélre az embert, akkor kb. ugyanilyen pontosan is kellene kiemelni, mert a kötélen lógó embert még ugyanúgy agyonütheti egy letört fa (ezt már csak én teszem hozzá, de ez következik az előzőekből).
Ebben csak 2 problémát látok, úgymond laikusként, nekem ugyanis nincs repülési képzettségem vagy tapasztalatom, szerintem neked sincs, de javíts ki ha tévedek.
1. Szerintem ezt ilyen pontossággal nem lehet megcsinálni. Felteszem igaz amit a rotorszélről írsz, de nem néztem utána.
2. Az erdőben a fák sűrűn egymás mellett szoktak lenni, ha az egyik mozog, az szinte mozgatja a másikat, mert hozzáér.
Annyi az ellenvetésem, hogy ha te képzett, helikopterpilóta, és légimentő szakképzettséggel a tarsolyodban mondasz véleményt az teljesen rendben van. De ha ilyennel nem rendelkezel, és úgy mondasz véleményt akkor ez csak egy dilettáns okoskodása.
Mi az ellenvetesed (persze §-okon, elöirasokon ... es a nalad olyannyira szent rendeletböngeszeten kivül) ... (159995ös pont)? Vagy csak ugy "az elö faba is belek5ünk, különösen a multban vajkalva, rendeleteket firgolva, mert mink mindent ugyis jobban tudunk" vezerel? Hol latod a technikai "hibat", esetleg mellefogast?
Emlékszem, hogy a délszláv válság kapcsán Egerág részeit elvitték a Villányi hegység déli oldalára, a hegy lábához a kukoricásba, nem mondjuk a Tenkes-hegy, vagy a Szár-hegy tetejére. A keszthelyiek voltak tervezve, az ő tűzvezető radarjaikat viszont a Pécs-Pogányi reptérre telepítették volna. Pogány kilátását délről pont a villányi hegység akadályozta talajközeli megközelítés esetén, magyarul, amikor a távolfelderítők átadták volna az adatokat a tűzvezetőknek, akkor következett volna be a _Látod? Nem látod? Na látod szituáció Márkus Jóska legnagyobb örömére.
Más oldalról megközelítve, mivel a modern légvédelmi rendszerek TELAR szinten is hatékonyak, rosszul működő, szervezett, irányított rendszerekben veszélyesek. (BUK DonBasz-ban, TOR Iránban, AEGIS a Perzsa-öbölben)
Lehet hogy így van ahogy írod a rotorszel, de egy erdős területre be is kell repülnie, ami alatt letörhet fákat, mint ahogy le is tört. Azért írtam hogy nem ugyanaz a körülmény a videókon.
Ha nincs normális légtérfelügyeleti rendszer, szart sem érnek a rakéták. Ma a medinai radar 10%-át tudja a zengői radarnak. Orbánnak Zengő fóbiája van, az ő tüntertésvégrehajtói akadályozták meg a mecseki radar telepítését. Amíg Orbán van hatalmon, a Zengőre nem kerülhet radar, addig van évi több 10 milliárdért Juta meg Kup, buherált orosz radarokkal. Zengő nélkül nincs légtér felügyelet, feleslegesek a rakéták.
A két betett videód teljesen más környezetben van, nem lehet a szóban forgó esethez hasonlítani.
Azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy helikopater rotorjanak "csak" az "utolso metere" produkal szamottevö szelet (altalaban mas szinüre is van festve). Azert lehet pl. gond nelkül logni egy kötelen, vagy akar ejtöernyös müugrast is csinalni MI-8-bol.
A kérdésedre a választ én sem tudom. Valószínűleg a következő években jogászok oda meg vissza fogják rágni, hogy ki miért volt felelős.
Már a legelső riportban megdöbbentő volt, hogy annak ellenére hogy stabilan ült a fán, semmi baja nem volt, kommunikáltak vele, úton volt a mentés, kérték hogy ne próbálják helikopterrel, mert majdnem hasonló rosszul elsült mentesz már volt, aztán mégis.
A két betett videód teljesen más környezetben van, nem lehet a szóban forgó esethez hasonlítani.