Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36938

Gyanítom, hogy veled szemben Gezoonak van igaza, mert tapasztalatom szerint nem ismered mikor kell alkalmazni a c+-v sebességet.

Gézoo egyébként is mindig egy harmadik megfigyelő szempontjából írja fel a dolgait, és ekkor c+-v sebességet kell alkalmazni. Csodálkoznék, ha most nem így lenne.

Előzmény: mmormota (36935)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36937
Hová is jutnánk, ha elhinnéd amit a saját szemeddel látsz... :-)
Előzmény: cíprian (36936)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36936

Mondtam, hogy nem akarom követni a vitátokat.

Ha pint a fény távolodását a mozgó tárgytól, vagy az álló megfigyelőtől írta fel akkor helyes a gömbszerű terjedés. Ha viszont a 3.) esetet akarta szimulálni, akkor nem helytálló. Könnyű eldönteni, ítéljétek meg, hiszen ti vitatkoztok Gézooval.

Előzmény: mmormota (36934)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36935

Azon kívül pedig teljesen nyilvánvaló, ha egyszer egy közös pontból indultak, és mindnek c a sebessége.

Ez már az egyszeregy szintje, hogy bírod ezt elrontani? Gondold már át, rajzold le magad, nézd az animációt vagy mittudomén, kapj már a fejedhez... 

Előzmény: cíprian (36932)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36934

Nézd már meg Pint animációját. Jól látszik, hogy c+v és c-v a forrástól távolodó pöttyök sebessége, és kört alkotnak, nem ellipszoidot... :-)

cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36933
burkológörbéje burkolófelülete
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36932

Mi következik belőle?

A 3.) esetben a megfigyelő ha különböző irányokban c+-v vektorokat felírja, akkor a vektorok burkológörbéje ellipszoid lesz. Úgy látom, hogy a több hete Gezooval tartó vitátok megoldásának ez a kulcsa.

De nem akarok konkrétan beavatkozni a vitátokba.

Előzmény: pint (36930)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36931

Ez nem ér, beesek az asztal alá a röhögéstől... :-)

Előzmény: Mungo (36925)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36930
ebben a 3. esetben valóban a különbség v≠c. megállapítottuk, hogy a specrelben ha egy bizonyos megfigyelő vektoriális különbséget képez a fény sebességvektora és egy test sebességvektora között, akkor az nem szükségképpen c hosszúságú, sőt, jellemzően nem az.

akkor most mehetünk tovább. mi következik ebből?
Előzmény: cíprian (36929)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36929

A 3.) esetben sem én számítom, hanem így kell számítani :-)

Természetesen nem Lorentz-trafó, hanem Galilei szükséges a 3.) esetben, mint ahogy írtam is: c+-v.

Előzmény: pint (36928)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36928
most már értem a különbséget, csak eddig nem ezt mondtad, vagy félreérthetően.

így már valóban három eset van. azonban a harmadik eset nem világos. számítod, de milyen módon? kivonással vagy lorentz transzformációval?
Előzmény: cíprian (36927)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36927

Itt a három eset újra:

1.) A mozgó adóról mérem a fény távolodási sebességét
2.) Álló helyzetből mérem tőlem a fény távolodási sebességét, amelyet a mozgó adsóról bocsátottak ki.
3.) Álló helyzetből számítom, hogy a mozgó adóhoz képest mi a fény távolodási sebessége.

Nem érzékeled a 2.) és 3.) közötti különbséget? A 3.) esetben az álló megfigyelőhöz képest v sebességgel távolodik az adó, és azt számolja ki a megfigyelő, hogy c+-v a fény sebessége a mozgó tárgyhoz képest.

Nehogy már ne ismerd ezt az egyszerű alaptételt, ennél jóval többet tudsz.

Előzmény: pint (36919)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36926
Hogy az autók elején és hátulján miért nem tapasztalnak Doppler effektust a saját maguk által kibocsájtott fénybem és miért csak a másik két autó esetében tapasztalják, ezt még gyakorolnom kell Gézoo fizikai alapn. :o))
Előzmény: Mungo (36925)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36925

Hát milenne?

Lesz egy mindhárom autótól független fénygömb. Ez a fénygömb az abszolút álló térhez képest terjed, ami természetesen nem azonos az éterelmélettel, hanem színtiszta specrel.

Előzmény: pint (36924)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36924
akkor talán választ adsz arra a régi kérdésre, amire gézoo nem volt hajlandó.

mi van akkor, ha van három autó, az egyik jobbra megy, a másik balra, a harmadik áll. középen pont összetalálkoznak, és ebben a pillanatban mind a három villant egyet.

gézoofizikai választ várok természetesen
Előzmény: Mungo (36923)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36923
Na látod. Ugye, hogy értem én a Gézoo fizikát is. :o))
Előzmény: ivivan (36922)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36922
Ne cikizz :-) utána írtam, hogy nem vettem észre, hogy nem Gezoo írta, hanem te :-)
Előzmény: Mungo (36921)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36921

A specrellel ellentétbe kerülsz, ha mindkét esetben gömbhullámot tételezel fel.

Mert a specrel szerint ugye van olyan IR, amiben a fény rerjedési sebessége anizotróp és a fénysebesség nem minden IR-ből ugyan az a c érték... :o))

(Ivivan-nak a figyelmébe ajánlom, hogy most nem felejtettem el a szmájlit...)

Előzmény: cíprian (36917)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36920

Asszem nem érted: az alsó ábra a felső Lorentz transzformáltja, tehát ott semmi feltételezés nincs csak számolás.

Hmm... Azt hiszem most te értetted félre. Igaz a tippelésem végéről lemaradt a szmájli. :o))

Én arra tippeltem, hogy Gézoo valószínűleg ezekkel a kifogásokkal fog élni és egyenlőre tartom. Vagyis arra tippelek, hogy  Gézoo nemfogadja el helyesnek pint egyébként hibátlan animációját.

Előzmény: ivivan (36910)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36919
még mindig nem értem, hogy a két eset miben különbözik. hagyjuk most, hogy van-e észlelt különbség, stb. már eleve azt nem értem, hogy a két szituációban mi az eltérés. rögzítsük, hogy ki mér, milyen módszerrel, ki mozog, stb.

a 2. esetben van egy test, ez áll (mihez képest, nyilván magához képest, vagy a szilvafához, tökmindegy, ezt tekintjük állónak). és van egy lámpa, ami mozog. a kérdés, hogy én mekkorának látom a fény sebességét, például úgy mérve, hogy a lámpa pont mellettem villant, felírom az időt. van nekem egy fotocellás detektorom is, kicsit odébb. hát odasétálok, és megnézem, hogy a detektorba mikor ért a fény. a távolságot ismerem, leléptem, az óráink szinkronizáltak. kiszámolom a fénysebességet.

a 3. eset ... az nem ugyanez? én ugyanezt látom leírva ott is. én állok, a lámpa mozog, és a fény terjedését mérem.
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36918
Már nem azért, de ettől még fénygömböt látsz (ugye ilyenkor a 2, érvényes). Ha átmész a fényforrás IR-jébe, akkor pedig 1, szerint újra csak fénygömb lesz. Hol is van az az ellipszis?
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36917

2.) Milyen sebességűnek látják a fény eltovolodását álló tárgyról, ha a fényt mozgó tárgyról bocsátják ki.
3.) Milyen sebességűnel látják álló tárgyról, hogy a fény a mozgó adóhoz képest a különböző irányokban hogyan távolodik."

Ez a két eset úgye?

A specrellel ellentétbe kerülsz, ha mindkét esetben gömbhullámot tételezel fel.

A 2.) pontban ugyanis c a fény terjedési sebessége.

A 3.) pont azonban már számított érték a fény eltávolodása a mozgó tárgytól, és itt  c vektorhoz hozzá kell adni a v vektort. Ha pl. 1D-ben szemléljük, akkor az ismert c+-v sebességkülönbséget kapjuk a v sebességű mozgó tárgy és a fény eltávolodása között. Mindezt ha 3D-ben vektorosan szemléltetjük, akkor a különböző iránnyú c+v vektorösszeg ellipszoid felületet ír le.   

Előzmény: pint (36916)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36916
"2.) Milyen sebességűnek látják a fény eltovolodását álló tárgyról, ha a fényt mozgó tárgyról bocsátják ki.
3.) Milyen sebességűnel látják álló tárgyról, hogy a fény a mozgó adóhoz képest a különböző irányokban hogyan távolodik."

én például nyilván az összezagyválók közé tartozom, mert nem is értem, hogy mi a különbség a két eset közöt. mindkét pontban azt mondod, hogy vagyok én, és van egy hozzám képest mozgó fényforrás.
Előzmény: cíprian (36913)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36915

A helyes megoldás:

Az 1. és 2. pontokban gömbhullámot észlelnek, a 3. pontban azonban ellipszist.

Pint animációja szerinted hibás? :-)

ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36914
Őőőőő, ezt most nem értem.

1, c sebességgel

2, c sebességűnek látják

3, c+-v sebességűnek látják

De ettől még a 3. esetben is gömböt látnak, hiszen a 2, miatt hozzájuk képest c-vel terjed a fény. Tehát látnak egy olyan fénygömböt, aminek a közepéből kimozog a forrás.
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36913

Vigyázz, kinek a gondolátát utánzod le.

Moomrmota és talán még van egy-két hozzászoló három egymástól különböző kérdést kever össze:

1.) Milyen sebességgel távolodik fény a mozgó adótól, ha az adóról mérjük meg.

2.) Milyen sebességűnek látják a fény eltovolodását álló tárgyról, ha a fényt mozgó tárgyról bocsátják ki.

3.) Milyen sebességűnel látják álló tárgyról, hogy a fény a mozgó adóhoz képest a különböző irányokban hogyan távolodik.

Úgy látom, hogy itt a topikban igen gyakori a 2. és 3. pont összezagyválása még a hozzáértők részéről is.

A helyes megoldás:

Az 1. és 2. pontokban gömbhullámot észlelnek, a 3. pontban azonban ellipszist.

Előzmény: ivivan (36887)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36912
Nyilván "balra" fog elmozdulni a csíkozat.
Előzmény: Astrojan (36908)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36911
Hehe, olyan Gezoo-s lett a hozzászólásod, hogy nem is olvastam el, hogy nem Gezoo írta :-) Ezért előre válaszoltam Gezoo kritikájára :-)
Előzmény: Mungo (36909)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36910
Asszem nem érted: az alsó ábra a felső Lorentz transzformáltja, tehát ott semmi feltételezés nincs csak számolás.

Valahogy úgy képzeld el, hogy tervezett egy jelenetet a házak rendszerében azután minden pontot szépen Lorentz transzformált az autó rendszerébe.

Mit értesz azon, hogy "... a fénygömbök nem ugyanazon része halad az utcákon"? Pint még direkt meg is sűrítette ott a fény pontokat, hogy látszon, ugyanazok a pontok mennek be az utcába. Láthatod, hogy ugyanazon a ponton mennének neki a házaknak is. Hol látod az eltérést? Az ne zavarjon, hogy nem lesznek egy vonalban: erről szól az egész Lorentz... Az egyidejűség relatív...

Szerintem egyébként hihetetlenül jó lett az ábra. Köszönet érte pint-nek!
Előzmény: Mungo (36909)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36909

Megöl a kíváncsiság, hogy Gézoo milyen hibát talál majd ebben - mert valamit biztos találni fog.

Hagy tippeljek:

... A felvillanásokkor a fény a fényforrástól és a detektortól is függetlenül terjed, tehát minden foton mindkét rendszerből nézve ugyanott ugyanúgy, ugyanakkor...

...Az álló autó esetében nem lehetnek a fénygömbök koncentrikusak, hiszen látható ez esetben, hogy a fénygömbök nem ugyanazon része halad az utcákon. A fény pedig nem terjedhet kétféleképpen...

Előzmény: Caledoni (36907)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!