Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Túl sokat adsz nekem.Már most is néha becsurran.Különösen az olyan napokon.No itt nem az un."nőnapokra"gondolj hanem mikor mattrészeg vagyok.Pl:tegnapról mára virradóra.Bár most tiszta maradt a pelus,csak a wc környéke nem.
Azért gány bevont aluval hegeszteni mert taknyolás az egész. Attól jobb az afi. A legjobb nyilván az awi. Afinál nem nagy dolog átcserélni a görgőt. tartani kell argont egy munkakábelt pluszban amiben teflon.mindenkinek mérlegelni kell.
Csak a mobilitás miatt,hogy télire bevigyem a "nedves" műhelyből a fűtött házba.
Nem tud többet mint a formig.vele is elégedett voltam,de 50kiló.Szóval ennyi csak a változás.Meg az ára.A fidaty is megvan vagy 8 éve az Ergus is közel annyi ideje probléma nélkül.Gondoltam hogy váltok fogyósban is inverteres technikára.Bár fogyósban a szívem a trafós MAGYAR gépekhez húz.
Nagyon sokat filóztam rajta,sok ember tanácsát is kikértem, ráadásként az asszony(sárkány) is áldását adta rá,úgyhogy szavam se lehet.ha minden összejön jövő hét szerdáján meglesz.
Szerintem az Esab inverteresével ne legyen fenntartásod tuti megbízható, nem fogod megbánni. Amúgy mivel tud többet a Formig 175-től, mert árban azért jóval drágább. Nem lett volna elég a Formig? Gondolom a co-ot úgy is csak vékony anyagokhoz használod, vastagabbakhoz meg ott a Fidaty (ha jól tudom az van neked).
Faszán megy a pedál. De nekem a jó, sohasem elég jó. Szeretnék bele egy max áramszabályzót.
Jelenleg ott tartok, hogy a gépen lévő potméteren 5-200 A-ig szabályozhatok, a pedálon meg csak 22-200 A között. Ezt a 22-őt szeretném levinni 5-re. Ennek semmi értelme, de betegesen maximalista vagyok. Ha nem rakom bele a plusz potit, akkor a pedál alapon is 5-200-ig szabályoz, de nincs benne a "fék", ha lepadlózom, akkor azonnal 200-at tol. Ide raktam egy áramkorlátozó potit, amin jelenleg 22-200A között tudom limitálni a max pedálnyomásra képződő áramot.
Kipótolom,és egy esab caddy mig c160i gépre hajtok.Bár fentartásaim vannak co2 inverterek kapcsán próbálom levetkőzni ezeket.A 3 év gari jó ösztönző az esabnál.
Ez szép és jó.Mondjuk a felét se értem,hogy mit magyarázol meg nem is tudom felfogni. Akkor jelentkezz ha minden pöpec.:)))) Intézkedj:))))A hála meg megy.
persze. csak nem awi eljárással. az alfa 185 kombival 2 féle képpen lehet alut hegeszteni. alu bevont elektródával amit nem sokan használnak mert elég gány dolog. a másik eljárás meg a fogyó aluhegesztés vagyis az afi. kell a géphez aluhuzal, argon gáz, teflonbevonatú huzalvezető spirál, és egy aluhoz való előtológörgő,
Azért ez az Erguszos pedálozás mégsem olyan egyszerű ás olcsó eset, mint elsőre tűnt.
Rendesen működik, de ez a második külső potival történő áramkorlátozás még igényel egy kis kísérletezést. Három különböző impedanciájú potméterrel kísérleteztem ma délután, de egyik sem tökéletes. A legjobb eredményt a 100Kohm-os hozta, ez tudta 22A-re levinni a max áramot. Ez szerintem bőven elég lenne, mert ekkora áramon már az ív sem gyújt be, de zavar ez a 100k-s érték. A gyári ajánlás 1Kohm és 22 Kohm között van. A 47K-s 120 A, a 10K-s 160 A-re bírta csak redukálni az áramot- Végül is nekem pedálnál elég lenne a 22A-es max limit, felfelé kifut 200A-ig.
Most levelezek éppen az olaszokkal, Matteo váltig állítja, hogy normális esetben a gépen lévő potit nem inaktiválja a pedál. Nálam márpedig kiiktatja, pedig minden a gyári rajz alapján van bekötve. Azt írta, hogy az én egyedi megoldásom, a külső potméteres áramkorlátozó is rendben van (elküldtem neki a saját kapcsolási rajzomat), de olyan impedancia értékeket írt, ami meg nálam nem működik.
Ha azt mondja az Erguszos ember, hogy a 100K-s potit nyugodtan hagyhatom a rendszerben, akkor nem görcsölök tovább, nekem teljesen megfelel, ha a pedálon a max áramot 22-200 A között állíthatom, a minimum alapon 5A.
Még ha meg is lehetne gyári terméktámogatással "tuningolni" a gépet hogy vegye a pedál funkciókat (amit nem hiszek mert minden menüből vezérelhető) akkor is csak a hátán férne el max a vezérlő csati :-)