A mai napon még a szélvihar kitörése előtt teljesítettem a KDP Odvaskő Hotel - Öreghálás szakaszt , majd a piros kereszt jelzésen lementem Csehbányára.
A jelzettségre akár azt is mondhatnám hogy kiváló ha egy helyen el nem tévedtem volna és kellett volna pár percet bolyonganom míg a régi piros jelek segítségével megtaláltam az új piros jelzéseket.
Ez ott van ahol a Szénahordó útról kiérsz egy tisztásra , balra egy nagy fán jobbra mutató jel van , el is mentem arra de sehol nem találtam jeleket , ezért visszafordultam , ez itt van:
A Tiszta-víz forráshoz vezető jelzést sem találtam meg , igaz időm se lett volna rá.
Csehbánya előtt összefutottam először egy szarvascsordával , nem számoltam de szerintem több mint 10 egyedből állt.
Öreghálásnál az épületnél a bozótost irtották , nem tudom lehet az épület is felujitásra kerül.
Csehbánya előtt találkoztam egy idősebbekkből álló társasággal akik elmondásuk szerint a Hajagra igyekeztek majd le Herendre , mondtam nekik rosszra fordul az időjárás , de azt mondták ők addigra már Herendre érnek , remélem így is lett.
Hát, ez nem árt, ha valaki a Gyöngyösi Csárda és Hévíz között tervezi a túrát!
Sajnos, a felfelé induláskor nem készült útpont, de a hely látszik.
A favágók épp "eligazítottak", hogy az, amit magam előtt látok, az hamarosan el lesz kerítve.
Az erdész kérésére a jelzett fákat nem vágták ki, de a kerítésen nem lesz kapu:-(
Az irányt tartva át tudtam "kelni" a "famentes" terepen, néhol látszott az egykori ösvény nyoma, de a fák segítettek.
A térképen jól látszik, hogy a TUHU felmérése kissé pontatlan, a 005-ös pontnál van egy elágazás, és ott élesen jobbra kell menni, később van jel is.
A tarvágás a 003-as pontig tart.
A 002-es pontnál van egy jól járható keréknyomos őt felfelé, egy darabig mentem, de inkább csak azért, hogy jelezni tudjam, itt még nem kell menni.
Utána is van jel, és az "egykori" elágazást jelző hatalmas fa is megmaradt.
Remélem, hogy az illetékesek nem csak azt tartják fontosnak, hogy új "attrakciókat" fűzzenek fel" az útvonalra, hanem a meglévő járhatóságát is biztosítják.
Feltételezem, hogy a 002-es ponttól fel lehet jutni a dombgerincre, és itt ahol a 007-es van, vissza lehet csatlakozni, de annyira nem volt fontos számomra, hogy felmérjem az esetleges elkerülő utat, ezért visszafordultam.
Meg aztán méteres pontossággal úgysem tudtam volna:-((
Az útvonal tehát nem statikus, már csak azt a mindenki által elérhető helyet kéne pontosan megjelölni, ahol az is tájékozódhat, aki nem olvassa ezt a topicot.
Ez olyan, mint az erdő maga: fönt megy a harc a fényért, lent a gyökerek meg összefonódnak a micélium által! :D Ebben az esetben akkor járnánk jól, ha mi (turisták) lennénk a micélium.
"de alul, a terepen gyümölcsöző tudna lenni a mindennapi életben."
Egyetértek, és szerencsére működik is sok helyen. Láttam már túrázó erdészt, geocachelő természetvédelmi őrt, és karón varjút :) Egybites gondolkodásra vall, ha valaki mindent csak egy szemszögből, a sajátjából vizsgál.
A nemzeti parkoknál is ez történt, meg az iskolákban, meg mindenhol... Nyilván a hatalmat gyakorolni kell valahogyan. Összefonódás: hiányzana a fékek és ellensúlyok rendszere? :) Azt már rég kidobták! Egyébként fönt én sem támogatom az összefonódást, de alul, a terepen gyümölcsöző tudna lenni a mindennapi életben.
3. az állami erdészetek vezérei 7 számjegyű fizetést kapnak, ebből akár lehetnének jó fejek is
Lehetnének, de ugye az mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ekkora cégek élére nem jófejségi, hanem megbízhatósági index alapján kerülnek a vezetők. Ugye 2010-ben volt egy kormányváltás, és hirtelen pár hónapra rá mi történt: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=324222
Ugye ezeket a vezéreket az MFB nevezte ki, és mi látható az MTSZ cikkében: ELNÖKHELYETTES: Dr. Seregi János
Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság Agrár és Turisztikai befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgató
Ha valaki dönthetne arról, hogy benyeli a kieső bevételt a turizmus érdekében, hát ő az az ember. Nem a döntésre jelölést végző ember, nem a kerületvezető erdész, és a legkevésbé sem a fakitermelő (mert itt lejjebb már az is számon lett kérve).
És én nagyon nem tartom különben jónak az MTSZ, és az erdészetek összefonódását, mert így mindkét fél ügyeiben ugyanazok lesznek az illetékesek, és nem fog senki a profit ellen kampányolni. És így mozognak hatalmas pénzek átláthatatlanul...
Igaz. Ám: az erdők hármas funkciója (fatermesztés, védelem, közjó - ebben a sorrendben) közül az első kettő a jelentősebb, míg az utolsó a hol volt, hol nem volt kategória. Most van, és több, mint bármikor. És szerintem nem feltétlenül a Kéktúrára megy a lé, hanem arra amit rá lehet fogni a Kéktúrára. Ami jó is és rossz is, de az egy másik történet...
"2. kivéve, ha éppen a turizmusból lehet sok pénzt kifacsarni - jelen eset"
Az tény, hogy baromi sok pénzt fordíthatnak most a kéktúra fejlesztésére, de ha elosztjuk az útvonalat járók vagy a teljesítők (növekedésének) számát a ráfordítással, akkor azért nem túl aczélos megtérülési mutató jön ki.
Annyi baj legyen Mászógép! Hozzászólok én is: szerintem mindkettőtöknek igaza van! Az éremnek három oldala van, hiszen egy vékony henger, és az igazság azon a vékony élen van valahol. Tehát: 1. az erdő- és vadgazdálkodás gazdasági haszna a közelébe sem ér a gyalogos turizmusból származó bevételeknek, ezért az első kettőt részesítik előnyben, 2. kivéve, ha éppen a turizmusból lehet sok pénzt kifacsarni - jelen eset 3. az állami erdészetek vezérei 7 számjegyű fizetést kapnak, ebből akár lehetnének jó fejek is 4. és igen nekünk is jobban át kéne látnunk a rendszert. Múlt nyáron a Szent Imre vándorút festésén összefutottunk az erdésszel, beszélgettünk egy jót és mellesleg megkérdeztük, hogy hol lesz vágás és mire ne fessünk, és megmondta! Lehet így is?! Azért jó együttműködni, mert külön rosszabb.
Hát, nálad meg ezek szerint a szövegértés akadozik :) Azért kellene meghagynia, hogy gesztust tegyen a jelenleg fullon ajnározott turizmus irányába. De ez csak magánvéleményem.
A csúsztatásról: bocs, de ezek szerint itt sem érted, amit mondok. Hol mondtam én, hogy azt mondtad, hogy földhöz verné őket...? Azt mondtad, hogy mások pénzével játszom. Erre reagáltam csak. Vagyis vagy nem érted a magyart, vagy pontosan azt csinálod (a hazugság egyik formáját), amit te vetsz az én szememre.
Én itt be is fejezem, úgy látszik, ma megint trollnap van, megyek inkább a Késportálra, ott vannak izgalmasabb témák is.
Rossz a kiindulópontod: Miért kellene meghagynia azt a három jelzéses fát?
Az nem érv, hogy mert össze lehet spórolni az árát.
"Nem a szakmaiságot vitatom továbbra sem, de ez, amit mondasz, nem igaz. Nem verné földhöz őket, ha a jelölések mentén meghagynák a jelölt fákat."
Ne csúsztass (az a hazugság egyik formája), én egy szóval sem mondtam, hogy földhözverné őket. És nem a "menedzsment" jelöli ki a fákat. Megint okoskodsz szokásod szerint, azt hiszed, észak felé nézel, pedig az nyugat.