Szeretném,ha itt vitatnánk meg az összes erősítővel kapcsolatos témákat a lemjátszó erősitők-től a végfokig, csövest,vagy tranzistorost,fetest, együteműt ill.push-pullt,hogy melyiket és miért pont azt.
Én a Pointe Medium-ot már eladtam. Tapasztalatom szerint ez elég válogatós volt a hangfalakban, én nem is találtam meg hozzá az igazit - Sonido Nea utánépítéssel, Goodmans Magnum K-val, Alisca Orange ASP2-vel hallgattam hosszabb ideig, de igazán mind3-nak volt olyan hibája, ami miatt menni kellett. A Goodmans-szel jó volt a tömény hangzású rockzenéken, de nagyon durva, szinte faragatlan volt a kevés hangszeres kamarazenén, a Sonido pedig pont ennek az ellenkezője volt (plusz durván az ember képébe vágta a felvétel hibáit). Az Alisca pedig épp a kettő között volt, de igazán semilyen zenén nem tudta nem tudott olyan hangot hozni, mint a jelenlegi erősítővel. A Goodmans is jobban tetszik egy ősöreg Sony végfokkal (az előfok mind2 esetben egy Nikko Beta).
A tanácsom, hogy ha elszántad Magad a Pointe mellett, akkor olyan hangfalat keres, amivel tetszett a barátodnál. Ja és még annyit, hogy ha LP-ézni akarsz, a Pointe-hez mindenképpen kell külső phono elektronika. Gyárt a Pointe Analogia néven külső csöves phono-t, de nekem az nagyon jött be, bár leginkább komolyzenét hallgatok LP-n. Egy félvezetős épített phono-val hallgattam sokat, azzal nekem jobban tetszett (ráadásul töredék árú volt az Analogiához képest).
Ha jársz a Dél-alföldön, szívesen megmutatom az Alisca-t is a nekem tetsző végfokkal és a Goodmans-et is az említett Sony-val.
Én egy középkategóriás csöves cuccal beérem kezdésnek, aztán ha meg kinövi az ember, majd vált.
Első körben nem tudok nagy összeget bele ölni egy rendszerbe.
A hangfalakat még nem nézegettem, de állóra gondoltam. A házikó még nincs, csak a terv, de egy átlagos 20-25 négyzetméternyi teret kell betöltenie, ehhez nem túl nagy teljesítmény, a pointe lazán tudja.
Hallgatózni majd én is csak januárban tudok, lehet, megkereslek, merre laksz, én pesten.
A Pointe-t csak felületesen ismerem, van azon szabványos tape-monitor? Csak azért kérdezem mert magnóról is írtál hogy esetleg vennél, tehát ez egy szempont lenne esetleg.
Nagyon szépen köszönöm a tartalmas választ, valószínűleg fogok még jönni ide kérdésekkel.
Azonban. A tegnapi és mai több órás kutakodás meghozta az eredményét.
Az erősítő csöves lesz, és olyan, aminek az alaktrész ellátottsága, javítása nem ütközik problémába. És ráadásul részben magyar termék.
Egy szegedi ismerősöm csöves erősítőt használ, ez pedig a Pointe Sima.
Sokszor megfordultam nála, és minden alkalommal zene szólt bakelitről, mutatta az új szerzeményket, amik nem is akármilyen minőségben szólaltak meg az említett erősítővel.
Ott tapasztaltam meg, mit jelent, ha a zenének tere van.
Ő, sokéves tapasztalat után elég jó véleménnyel volt erről az erősítőről, és nekem is sokatmondó volt, így visszaemlékezve, ahogy a beat és rock, vagy éppen dzsessz zenék megszólaltak.
Ezekből kifolyólag arra a döntésre jutottam, hogy inkább legyen akkor 80-90 ezer az erősítő, de akkor nincs para, ha elromlik benne valami, meg aztán gyanús, hogy egy 40-50 ezres, régi sony, onkyo, maranitz stb. nem tudná megszorongatni hangzásban ezt az egyszerű magyar csövest.
Nyílván, az lenne a legjobb, ha az ember egyszerre meg tudna hallgatni néhány erősítőt, de erre elég kicsi az esély.
Tehát a döntés nagyjából megszületett: lemondok a rádiós erősítők gyönyörű fényeiről, mutatóiról, gombjairől, igényes megmunkálásukról, legyen inkább egy puritán, Pointe Sima, hiszen a hangzás a fontos, nem külcsín.
Elöljáróban: kezdők (és kevésbé kezdők) számára is a legtutibb vétel, ha komplett láncot tudsz meghallgatni és ami tetszik azt megvenni vagy összevásárolni! Külön készülékeknél kifejezetten hályogkovácsolás az olyan ajánlások tömkelege, hogy X erősítő biztos jól fog szólni Y hangfallal, mert......... és akkor itt általában következik valami légből kapott okoskodás! Egy fokkal jobb ha valaki komplett láncot, amit már hallott és tetszett neki - itt két hátulütő szokott előfordulni: 1. rövid ideig hallotta, ami a hosszútávú napi zenehallgatásra nem igazán koherens tapasztalat 2. mivel Ő nem Te, így nem tudhatodm hogy az Neked is ugyanannyira tetszene-e, ezért létfontosságú a saját meghallgatás. Ne a "hű, de qrva jól szól" hatásokra figyelj, hanem arra, hogy hallasz-e valami zavarót a hangban (ami akkor csak zavaró az 3 hónap múlva lehet hogy elviselhetetlen lesz)! Jól esik-e hallgatnod a zenéid (ne érdekeljen, hogy más mit mond, milyen zenékkel ajánlja meghallgatni, csak a saját kedvenc zenéiddel hallgasd)? Ha a saját zenéid között van olyan, amit Te szeretsz, de egyébként tudottan szarul szól - mennyire bírod elviselni az adott láncon? Ha gyorsan abbahagyod, akkor tekints el attól a lánctól - az csak idegesíteni fog még jobban a későbbiekben!
A láncnál sztem a legfontosabb az erősítő-hangfal összhangja, ha ez nem áll fenn, akkor elé teheted a legjobb forrást is, az Neked tetsző már nem lesz (persze egy rossz forrással is elbakható a jó hang)!
A kábelezés ugyan nem elhanyagolandó, de ami egy alapszintű kábelezéssel nem jó, az a drága spéci kábelekkel sem fog megjavulni, legfeljebb kicsit más lesz! ár
Ne félj a saját füledre hagyatkozni, hisz otthon már nem ülnek melletted a mindent jobban tudó megmondó emberek és a Te pénztárcád bánja a kidobott pénzt!
Vaterán (és egyéb aukciós oldalon) csak nagy tapasztalattal vásárolj, mivel ott előszeretettel összegyűlnek olyanok, akik minden áron csak eladni és sok pénzt kaszálni akarnak - elég sok a kokányolt, nem megfelelő készülék, ráadásul irtóznak attól, hogy meghallgasd azt és esetleg már ott kiderüljőn némi turpisság! inkább ezen és hasonló szakfórumokon próbálj nézelődni, tájékozodni, hallgatózni! Ha ilyen helyen valaki szívélyesen invitál meghallgatásra (főleg vételkényszer nélkül), azt feltétlen fogadd el - szánd rá az időt, pénzt, energiát, hogy minél több mindent megismerj - talán kisebb eséllyel lősz mellé vásárláskor!
A kérdéseidre:
-elektronikából általában megvehetsz régit is, az kevésbé romlik el, a mechanikus cuccokat már jobban rágja az iső vasfoga, de azért ott is sok minden javítható. Ha van konkrét cucc, akkor azt kérdezd meg itt - ha valakinek van tapasztalata az válaszolni fog! Ha senki nem válaszol, az általában azt jelenti, hogy nincs róla tapasztalás, azt akkor érdemesebb kihagyni!
-régi cuccok (általánosságban) némiképp nagyobb műgonddal voltak megcsinálva, nagyobb tartalékokkal tervezték, kevésbé spórolosan kivitelezték (főleg a saját korukban drága berendezéseket) így ezek tartósabbak, mint a mai modern "épp csak a garanciát kibírja" készülékek. Hogy aztán a hangjuk tetszik-e, az csakis a Te ízlésed?!
- 150-200 ezerért már összerakhatsz egy jó hangú láncot (LP-játszó-integrált erősítő-hangfal) és még egy pici maradhat kábelezésre is. A lemezek az persze más tészta, ne is próbáljuk meg idekeverni!:)))
Indulásra nem is érdemes és nem is szabad ennél többet rászánni, de ha ennél olcsóbban vásárolsz (kevés tapasztalattal), akkor könnyen megvezetnek és az olcsó lesz az igazán drága!
Ha módod van, akkor ismerőstől vásárolj, az talán kevésbé ráz át, hisz tudja, hogy megtalálod! Ismerősöd lehet ezen az oldalon is, ha olvasgatsz bennünket, kérdezel, hozzászólsz, kérsz, stb!
Csöves erősítőbe ismeretlenül beleugrani nem szabad, célszerű tapsztalni, hallgatózni előtte és eldönteni, hogy az Neked tetszik-e illetve ami tetszik és megfelelő a Te zenéidhez az számodra megfizethető-e?
Mindenre biztos nem feleltem, de majd megteszi talán más illetve én is ha kérdezel és van rá válaszom!:)))
Szerintem ilyet ne várj ezen a fórumon. Ha van valami elképzelésed, vagy kinéztél magadnak több készüléket, és nem tudsz választani közülük, akkor ilyen esetben szívesen segítenek neked az ide írogatók. Konkrét ötletekre lehet reagálni, általánosságokra nem.
Így a 30-as éveim közepén elérkeztem arra a pontra, amikor lassan lesz egy kertes házam vidéken, és én oda bizony egy korrekt, zenehallgatásra alkalmas szettet akarok beállítani.
Szeretem a hangszeres zenét, ill. csak azt szeretem, és eljutottam hoszas vívódás után oda, hogy ha minőségben akarok zenét hallgatni, akkor csak kell a lemezjátszó a cd helyett, a régi deck, a nagynevű erősítők, hangfalak.
Tegnap a vakerán nézegettem elsősörben az erősítőket, és meglepve tapasztaltam, milyen nagy választék van a régi, nagy márkák olykor gyönyörűen megmunkált, szálhúzott, műszeres, mutatós erősítőiből: sony, jvc, sharp, philips, onkyio, harman kardon, technics, akai, blaupunkt, maranitz, dual, stb.
Mivel nem értek hozzá, (még) így felteszem a kezdők naív kérdését?
- Szabad megvenni ezeket a olykor lenyűgöző darabokat?
- Milyen élethosszra számíthatok? Milyen hangminőséget produkálnak?
- A mai, modern erősítőkhöz képest mivel, miben másabb a hangjuk, ha az?
- Javíthatóak?
- Mely márkák darabjai ajánlottak, vagy éppen elkerülendőek?
- Mennyit szánjak rá?- 30-40ezer reális?
- Ennyiért már kapok olyat, ami egy közepesen jó hangminőséget ad, megfelelő kábelekkel, lemezjátszóval, lemezekkel?
Minden értelmes választ szívesen fogadok, ha lehet, vélemény kifejtéssel együtt,, mi miért jó, vagy nem.
Sajnos nem engedhetek meg magamnak egy 100.00 ezer körüli csöves erködőt, így maradnak ezek az úgymond hagyományos, "retro" erősítők.
A jól megválasztott és megfeleleően összerakott "zenahallgató berendezés" vitathatatlan előnyeit volt szerencsém megismerni, egy barátom kb. 200ezerből összerakott cuccon hallgatja a 60-as évek legjobbjait,- bakelitjei csodálatosan és tisztán szólalanak meg a magyar csövesen és az álló jamo hangfalon.
Sikerült megfertőznie! Itt az idő, hogy kedvencem, a pszichedelikus rock zene, végre bakelitről szólaljon meg, rendesen kihangosítva- pénztárcától és a lehetőségektől függően persze.
Mondjuk pl. rajta van a rajzon. Az adott részletből az derül ki, hogy eddig nem volt az, de ha már beépít egy IEC aljzatot, akkor célszerű átalakítani. A 60-as években gyártott ilyen kütyük általában nem voltak azok. Mo-on a háztartásokban sokáig nem is volt kötelező a földelt aljzat. De máshol sem. A zavarok csökkentése érdekében is célszerű ezt megtenni.
Mérd meg az áramfelvételét! A maximális érték ~1,5 szeresére biztosítsd! Ha van hely a hátuljában, akkor tegyél bele beépíthető bizti aljzatot. Azokhoz rendszerint elég egy kerek furat. A konnektor állások közül az egyiknek jobb a hangja. Ha ezt beazonosítottad, akkor nézd meg melyik szálon jön be a fázis, azt kell biztosítani. Viszont ha cserélgeted a kábeleket, akkor figyelni kell, hogy mindegyiken ez legyen a sorrend. Ezt lehet egyszerűsíteni, ha a nulla és a védő közé beteszel egy 230V-os glimmet. Ha rossz a konnektor állás, akkor világítani fog. Ha jó, olyan, mintha ott sem lenne.
Rosszul emléxel tündérkém. Én arról meséltem, hogy ha lecserélik a hálózati kábelt, és vastag kábelt rak be az ember, akkor nagy valószinüséggel egyik bekapcsolásnál el fog füstölni a hálózati trafója.
Utána nényleg nem fog műxeni. De itt most másról van szó, egy matuzsálemről. Ez még abból a korból származik, amikor még nem is gondoltak "lágy indításra" már ami a házi alkalmazásokat illeti.
Spacc egyszer mesélt egy olyan Technics erősítőről, amihez direkt vékony tápkábel volt tervezve, és aki ezt lecserélte többé nem tudta bekapcsolni a készüléket.
Az IEC csatlakozó nem három fázisú! A mostani drótot kösd be a csatlakozó két szélső érintkezőjébe, a középső az a védőföld lesz, azt a hálózati trafó közelében kösd a sasszéra. A biztosítékra továbbra is szükség van. Miután nálunk a dugvillát kétféleképpen is be lehet dugni a konnektorba, elvileg mindkét ágba kellene.
segítséget kérnék. Van egy erősítőm 1962-ből és a gyári olcsószériás tápkábelt szeretném kicserélni modern IEC konnektorra, jobb kábelek kipróbálása, rendszeroptimalizálás stb. miatt.
A háromfázisú kábelt hogyan kössem be ide? A biztire szükségem van? (elvileg annak a helyére tervezem az ajzatot beszerelni..
Ez német piacra rendelt de japán gyártású gép kb a 80-as évek elejéről.Ez egyáltalán nem baj,ugyanis ha nincs szétpiszkálva akkor van egy szépen megépített,érzékeny rádiód egy a maiaknál körökkel jobb hangú erősítővel. Mivel európai piacra készült ezért DIN szabványúak a csatlakozók de ez nem katasztrófa,jobb alkatrészboltban kapsz ilyeneket. Sanghaj-külsőn a szorgos kínai kezek ezrével gyártják.A pc-t is rá tudod kötni mert van nagyszintű bejárata (a jobb szélső kapcsoló "cass"állásában. Ehhez olyan kábel kell aminek egyik vége 3,5mm-es sztereo jack dugó a másik pedig 5 pólusú tuchel dugó.A jel menetiránya pedig a jack-ből a tuchel felé. Ezt elmondod az alkatrész boltosnak,tudni fogja,hogy mit adjon. Ja és kell két DIN szabványú hangszóró dugó is amivel csatlakoztatni tudod a 8 ohmos hangszórókat. Látatalanban mondom a 8 ohmot mert ezek az öreg gépek általában ezt szeretik. Ha 6 vagy 4 ohmos hangszóróid vannak az sem gond csak ne bömböltesd velük mert megsül a végfok.Az már nagy gond... Ha sokat állt akkor érdemes még bekapcsolás előtt alaposan megjáratni a potmétereket meg a bemenetválasztó kapcsolót.