Minden, ami a jogtiszta iGO navigációs szoftverrel kapcsolatos. A warezolásnak, illetve a warez linkek közzétételének ebben a topikban tiltás a következménye.
MIELŐTT MEGKÉRDEZED:
- iGO Primo kizárólag eszközre telepítve került és kerül forgalomba, telepítős változatban nem.
- Az iGO8 által támogatott készülékek listáját a http://www.igomyway.com/hu/support oldalon találod.
- A térképfrissítések a http://www.naviextras.com oldalon érhetők el.
- A navigációs készülékekkel kapcsolatos kérdéseidet a szomszédos szaktopicokban tudod feltenni.
Schaf, amig a navikhoz és számítástechnikához értők csak röhögtek rajtad, amikor azt publikáltad, hogy az IconX 410-et nem lehet feltörni, akkor mennyire hiteles az, amit mondasz? Persze Bill Gates is azt nyilatkozta anno, hogy 640 Kbyte-ba minden program belefér!
"Amíg a vevők 99%-ka hozzád hasonlóan azt sem érti mi az, hogy GPS rendszer és a TMC-t TMS-nek hívja, meglehetősen felesleges dolog fejleszteni."
Ezt a mondatodat olvasd el még egyszer, és rájössz, hogy nem igaz. A vevők nagy része nem MEGÉRTENI akarja a GPS rendszert, hanem HASZNÁLNI.
(Gondolom Te sem vagy tisztában a gyógyszer hatásmechanizmusával, amikor beveszel egyet; mégis szeretnéd, hogy hatékonyabbak, kevesebb mellékhatással bíróak legyenek az új gyógyszerek..)
Teljesen igazad van, véletlenül egyszer elírtam a TMC-t, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy "felesleges dolog fejleszteni"..
"Aki autóhoz szokot, nem fog átülni tömegközlekedésre, még akkor sem, ha gyorsabb."
Na ehhez viszont én értek, és ha körülnéznél, látnád, hogy egyre elterjedtebb a P+R rendszer. Egy kicsit túl kell lépni azon, hogy a WC-re is autóval jársz, vagy ha nem lépsz túl, majd túlléptetnek rajta a belvárosi dugódíjjal.
A reális -hosszú távú- megoldás az az, hogy Bp. környékéről bejössz kocsival egy nagy P+R parkolóig, ott leteszed az autót, és tömegközlekedéssel mész tovább, pláne a belvárosba.
Akkor nem fog beállni a város, a kocsiban egyedül ülők miatt.
>Aki autóhoz szokot, nem fog átülni tömegközlekedésre, még akkor sem, ha gyorsabb. Inkább 20 percet (esetleg 2 órát?) eltölt a dugóban. Lásd Bp. Ez nagyon OFF, úgyhogy nem szeretnék ezen a topicon erről társalogni, de ez az állításod tényszerűen nem igaz. Ezzel együtt BKV-s tervezés az iGO-ba szerintem is olyan kaliberű fejlesztés, ami reálisan nem várható el, és egészen biztosan nem hozná vissza a befektetést.
Amíg a vevők 99%-ka hozzád hasonlóan azt sem érti mi az, hogy GPS rendszer és a TMC-t TMS-nek hívja, meglehetősen felesleges dolog fejleszteni. Aki autóhoz szokot, nem fog átülni tömegközlekedésre, még akkor sem, ha gyorsabb. Inkább 20 percet (esetleg 2 órát?) eltölt a dugóban. Lásd Bp.
Kell csinálni pár látványos 3D-s képet, néhány ügyes trükköt és ez egyelőre bőven elég. A tömegközlekedéses navi csak nyűg lenne sok-sok supporttal, amit az NNG sosem akart. (mármint a supportot csinálni).
Erdekes amit irsz...igo8 orig csak akkor jelzi a hsz.kat ha nincs terv - tehat, berepulsz vagy navigalsz, nincs hsz. !! Mivel nalad van, ezert erdemes megkerdezni az 'atalakitot' a tortenetrol ! Elofordult mar massal is ilyen.... :))
Jobb híján én is a METRO-t használom, ha nincs a közelemben net, és tervezni kell. Működik az is, csak nem grafikus, hanem szöveges. Ha integrálva lenne az iGO-ba, még jobb lenne.
A Russá-t használom még (túrázáshoz). Az pl. szvsz tök jó program. Lehetne azt is integrálni az iGO-ba.
Köztes megoldásnak az is jó volna, ha az iGO-ban nem csak a megállókat, hanem az útvonalakat is meg lehetne jeleníteni. (Mármint a tömegközlekedési eszközökét).
Egy bármilyen vállalkozás, kezdve a hagymatermelőtől az atomreaktorépítőig, először piackutat, hogy az, amit kitaláltak kinek kell, mekkora a fizetőképes kereslet, a belefeccolt pénz megtérül-e és ha igen mikor? Ha józanul gondolkozol, akkor szerinted hányan fizetnének többet azért, hogy benne legyen egy BKV tervező mód? Ha benne van Budapest, akkor miért nincs benne Szeged, vagy Madrid, Vagy Szingapúr? Ha valakinek ilyesmi kell, ott a METRO ingyenért. OK, nem az igazi, de a fizetős sem lenne sokkal jobb. Az a vidéki bácsi pedig, aki a Nyugatiból el akar jutni akárhová, az megkérdezi az újságost, vagy a pénztáros, vagy bárkit, aki szembe jön. Ugyan úgy, ahogy én megkérdem Debrecenben, vagy Londonban.
Én meg autós navigációrahasználom az iGO-t, és mivel úgyis nálam van, és kijelzi a BKV megállókat is, miért ne tudna egyben már gyalogos módban is tervezni..?
Érzed a különbséget az autós/gyalogos tervezés, ILLETVE a szendvicssütő/turmix párok között..?
"Ember, az volt a kiindulási kejelentésem, hogy a tömegközlekedési útcvonalak sűrűbben változnak, mint ahogy utak épülnek. "
Pontosan azt írtad, hogy _sokkal_ sűrűbben változnak, mint ahogy új utak épülnek (8955) Na most hogy hasonlítod össze az almát a körtével..?
">Szerinted miért "tragikus" ? Mert egy csomó esetben az ajánlottnál sokkal rövidebb, gyorsabb, kevesebb gyaloglással járó változat is létezik."
Akkor légy szives, add meg a mobil számodat, ezentúl ha BKV útvonaltervezésre lesz szükségem, téged hívlak fel.
(Amúgy a három dolog amit felsoroltál, mind más-más szempont: "rövidebb, gyorsabb, kevesebb gyaloglással járó változat" - mint az autós tervezésnél is van rövid, gyors, meg gazdaságos (és jól követhető) tervezés..)
Igen, erről van szó. Az szerintem egyértelmű, hogy a BKV-s (MKV-s, Wiener Linienes, MVG-s, stb.) útvonaltervezés egy elég nagy falat, túl nagy ahhoz, hogy afféle kiegészítő feature legyen az iGO-ban.
vettem egy szendvicssütőt. aztán az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne vele turmixolni is, mert a boltban láttam egy turmixgépet, és azzal is lehet turmixolni.
>Te 3 évente frissítesz térképet..? Ember, az volt a kiindulási kejelentésem, hogy a tömegközlekedési útcvonalak sűrűbben változnak, mint ahogy utak épülnek. Erre mondtad, hogy ez nem igaz. Mivel csúnyán felsültél a témában, most azzal kezdesz jönni, hogy én milyen sűrűn frissítek térképet, mintha ennek bármi köze is volna az eredeti felvetéshez.
>Érdekes, én eddig mindenhová odataláltam vele. Én ezt nem vitatom, elfogadom, a BKV útvonaltervező az esetek nagyon nagy többségében valós, létező útvonalat ajánl. Tehát, ha csak ez a cél, hogy legyen valami, ami nagy valószínűséggel járható, és el lehet vele jutni az úticélhoz, az tényleg viszonylag egyszerű. Igaz, ha én kereskedelmi cég lennék, akkor nem vállalnám fel, mert nem szimpatikus dolog, amikor megírja 8 blog, amiből 3 nagy látogatottságú, hogy az útvonalterveződ sok pénzért valami kerülőutat ajánl, vagy olyat, ahol 3 jeggyel többet kell lyukasztani, mint amivel minimálisan meg lehetne járni az adott útvonalat.
>Szerinted miért "tragikus" ? Mert egy csomó esetben az ajánlottnál sokkal rövidebb, gyorsabb, kevesebb gyaloglással járó változat is létezik.
"Nem? Hány olyan buszjárat van ma Budapesten, amelyik ugyanazzal a számmal, ugyanazon az útvonalon jár, mint 3 évvel ezelőtt?"
Te 3 évente frissítesz térképet..? Bakker, NEGYEDÉVENTE frissül a térkép, tehát a járatoknál is a negyedévente frissítés a reális. (Magyarul: ne hasonlíts össze egy negyedévente frissülő valamit egy három évessel, azaz egy kölyökelefántot egy felnőtt hím struccal..)
"És 3 év alatt hány új út épült a városban?"
M0 elkerülő ?
"A többség véleménye nem ez (mellesleg szerintem is tragikus)."
Érdekes, én eddig mindenhová odataláltam vele. Indulás előtt BKV útvonaltervezés, aztán kinyomtattam. Szerinted miért "tragikus" ?
Tudsz jobb alternatívát ?
Három _tipikus_ eset: (mindkettő megtörtént, a közelmúltban)
1.) Beérkezik a vidéki emberke vonaton a Nyugatiba, és el kell jutnia a Kútvölgyi kórházba. A metrólejáratnál lévő papírtérkép (hány éves is..?) félig le van tépve. Nem az a gond, hogy melyik útvonal hosszabb 5 perccel, vagy hogy fél-e a trolitól, hanem hogy egyátalán hogyan jut el..?
2.) Kocsival be a Budafoki P+R-be, és újpestre kéne mennem. Tudom, hogy az M3 arrafelé jár, de odáig hogyan ? Onnan hogyan..? Kérdezősködjek..?
3.) Idegen ország fővárosában elindultam sétálni, várost nézni; elkeveredtem. GPS-en látom, hogy itt vagyok, és ott a szállás, de hogy milyen tömegközlekedéssel tudok visszamenni, azt nem.
Értitek, nem az abszolút tökéletes, legrövidebb, legkényelmesebb, legolcsóbb, legszebb útvonalmegoldásra van szükség, hanem egy használható útvonaltervezőre.
A rákgyógyszerek sem lesznek soha 101%-ban tökéletesek, mégis fejlesztjük őket, mert 90% több mint 80%, és sokkal több, mint 0%.. pedig ezzel a logikával neki se álljunk..?
Viszont egy autós program, amiben megvannak a gyalogos tervezéshez is a lehetőségek és utak, tudna ilyen esetben dönteni a megállóktól a célig, starttól a megállóig és a megállók közti gyalogosan megteendő utak alapján, nem légvonalban a legközelebbihez tervezve.
Na igen. Legutóbb busszal mentem az autómért a szervizbe, amely a Keresztúri úton található. A BKV tervező azt mondta, menjek busszal a Pesti úton. Aki nem ismeri, ezek nagyjából párhuzamosak, legalábbis az érintett szakaszon, köztük viszont forgalmas vasúti sínek találhatók, kerítéssel elzárva. Leszálltam a buszról a BKV tervező által megadott megállóban. A szerviz nagyjából szemben, mindössze két kerítés és 4-6 sínpár választott el tőle. Hogyan tovább? A megoldás egyszerű, pontosan 1 megállónyi séta és gyalogos aluljáró. De akkor miért nem abban a megállóban szállított le a tervező? Megértem, hogy ez rettenetesen nem tervezhető paraméter, de ott az esőben nem esett jól...
>Az iGO8-ban mindenféle okosság volt, errefelé svájcibicskának szokták hívni, a primo-ban már nincs benne minden apróság Lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de még sehol nem láttam összefoglalót arról, hogy mik azok a feature-ök, amik a 8-asban benne voltak, de a Primóból már kikerültek.
>Ezért gondoltam, hogy a járatok sűrűsége és az átszálláskori várakozási idő is szempont lehet a tervezésnél. Persze, ez egyértelmű. A tömegközlekedési útvonaltervezők (pl. az, amit a BKV most használ) adatbázisában benne van az összes járat teljes, tételes menetrendje, tehát, hogy a 173E busz Etele térről indul 7:03, 7:06, 7:09, 7:12, stb. 3 peces követésnél persze ez majdnem mindegy, de 20 percesnél már nem. És ha elküldöd a usert egy buszhoz, ami ugyan 2 perccel rövidebb menetidőt fut, de 18 percet kell rá várni, az nem túl kellemes. Annyiban persze jó, hogy aki teljesen ismeretlen helyen megy, azt elég nagy valószínűséggel elviszed az úticéljához (feltéve, hogy éppen akkor nincs valami terelés, ami miatt a villamos nem jár, vagy a busz elviszi valahová máshová), de egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb útvonalon.
>Tele van olyanokkal, hogy leszállítja őket a buszról, hogy menjenek 3 megállót metróval, és utána visszaszálljanak ugyanarra a buszra, vagy éppen egy másikra, amivel amúgy az előző busznak van közös megállója. Meg Igen, a BKV-s is így működik :-) Iszonyú nehéz JÓ tömegközlekedési útvonaltervezőt csinálni. Állítom, nagyobb meló, mint megcsinálni A-tól Z-ig az autós navigációt.
>A BKV útvonaltervezője mégis jól használható. A többség véleménye nem ez (mellesleg szerintem is tragikus).
>A fenntiek ellenére mégis létezik ilyen program, a BKV útvonaltervezője, ami MŰKÖDIK, és használható. Ja. Végülis annyiban működik, hogy az esetek 98%-ában az útvonal, amit kiad létezik, és járható. Az viszont elég ritka, hogy tényleg az lenne a legjobb. És az is előfordul, hogy a jelzett járat egyáltalán nem jár. Pedig a BKV útvonaltervezőjét egy nagyságrenddel sűrűbben frissítik, mint ahogy az autós navigációkat szokás.
>>Ezzel az a baj, hogy a tömegközlekedési útvonalak sokkal sűrűbben változnak, mint ahogy új utak épülnek. >Áhh. Naponta 2 órát járok Budapesten tömegközlekedéssel, és nem így van. Nem? Hány olyan buszjárat van ma Budapesten, amelyik ugyanazzal a számmal, ugyanazon az útvonalon jár, mint 3 évvel ezelőtt? És 3 év alatt hány új út épült a városban?
Hát, az autós meg gyalogos dolgok tévedése között nagy különbség van. Ha kocsival kerülni kell, néha észre sem veszed. Ha gyalog történik, lejárod a lábad. :-) Ha 90%-ban jó, akkor minden tizedik útnál.
Ha felmerül a BKV tervezés kérdése, majd mondom a megfelelő részlegnek, hogy feltétlenül nézzék meg azt a programot/oldalt. Kösz!
Új vagyok itt... el kezdtem visszaolvasni mielőtt kérdeznék, de nem sikerült az utóbbi 100 hsz ben választ találni a kérdésemre. Megköszönném ha valaki segíteni.
Kérdés1: hogyan és honnan tudnék betenni új autó ikont, vagy saját képet esetleg tud-e valaki arról, hogy autólistában szerepel-e már az új Fiat Bravo?
Kérdés2: Hangok? Léttezik-e egyáltalán más hang és ha igen honnan lehet megszerezni? Az alapok megvannak Mohabá, Vajda, Isti meg a csajok vagy 3, robot, meg kisgyerek. De ezeken kívül vannak még hangok?