Közvetlenül a fürdő mellett van (kb 50 m)séta. Tavaly, kb 6-8e forinttal volt olcsóbb, mint a vital, még a fürdőbelépővel is. Mi jól éreztük magunak. a konyha is jó.
Egy épületben van a gyógyfürdővel. Fürdőköpenyben lehet átmenni a hotelból a fürdőbe (fürdőköpeny a szobához jár) úgy hogy ki se kell menni az utcára. Korlátlan a fürdőbe történő ki-, belépés.
Mi is itt szálltunk meg maximálisan meg voltunk elégedve. Tiszta kényelmes.
Nyilván a minta sokasága nem mellékes, nem tudom te hány száz ilyen x és y embert ismersz... mert amig én is csak 20-30 szaunázó embert ismertem és nem volt téma, én sem tudtam róla... Aztán 3-400 fős társaságnál már akad 2-3% aki mer erről beszélni.
S szerinted melyik csoport áll közelebb a szaunaban elfogadható viselkedéshez?
X vagy Y? Ki ismeri jobban a szaunázi szokásokat és ki tartja be azokat? Nyugodtan visszamehetünk a finnekhez is... Miért ott és úgy kezdődótt és lenne az a hagyományos? Szvsz. :-)
x ismerősőm szaunázik ruhában és y ruha nélkül. A ruhások sem kaptak el soha semmilyen fertőzést. Lehet, hogy nagyobb rá az esély, de nem ezen múlik, hanem a szaunázók általános hozzáállásán.
A fertőzésveszély nem mindenkit egyformán érint uszodában és szaunában egyaránt.
De Rodrigeznek igaza van. Ha vki már átesett egy gombás fertőzésen, óvatos lesz. Van akinek szerencséje van, olyan a szervezete immunrendszere mint a vasbeton, semmi nem fog ki rajta. Főleg a ffiak között vannak ilyenek. A nők könnyebben fertőződnek (nemcsak bőrgyőgyásy, hanem nőgyőgyász tapasztalat is ez, csak ritkán nyilvános egy ilyen kényes téma).
Nagyobb az esélye, ha VIZES környezetben fürdőruhában ücsörögsz, mintha a lepedőn. A baktériumok sajna ott szeretnek a legjobban szaporodni, melegben, nedves helyen és rátapadva a fürdőruha intim részeire, ahonnan egy néhány órás szunázás uszodai tartózkodás utáni tusolás már rendszerint késő is. Ezért is jobb a fürdőruha nélküli is szaunázás és utána rögtön egy hideg tusolás, aztán a hideg merülő medencébe ugrás. A hideget a bacik kevésbé bírják.
A fokozottan érzékenyeknek feltétlen javaslom az olyan nagyméret törölközőt, melynek különböző mintázata szerint megkülönböztethető az első és hátső fele. :-)
Kultúrált viszonyok között (én ilyen Locsmándon láttam, az osztrákoknál), hogy még rád is szól a felügyelő alkalmazott, ha a szunában nem törölközőre/lepedőre ülsz és a törölköződet/lepedődet nem teszed a lábad alá is. Gyakran ugyanis nem sikerül egy szintem törökülésben vagy fekve használni a padokat.
A magyarországi viszonyokat valahogy sürgősen meg kéne változtatni, mert ez borzalmas ami nálunk van. Én nagyon örülök, ha ti itt és a gyakorlatban is minél többször ezt elmondjátok. Tudom nehéz, és gyakran kapunk olyan bunkó megjegyéseket amiről Rodrighez is ír. De csak így van értelme. A szaunákban erről beszélni kell.
A meztelen-fürdőruhás szégyenlős szaunázók problémáját pedig megfelelő propagandával szintén lehet az egészséges és kulturált szaunázók életmódjával meggyőzni.
A NaVKE talán képes erre, meg ti. Közösen . Én drukkolok nektek. Magunknak.
Rodrigez, meg ti is itt, mindenki, ha segítetek olyan tájékozató anyagot összehozni, ami alklamas a NaVKE honlapján is megjelenni és beszélni arről, ami itt, hazánkban folyik pl. én szívesen közreműködöm ebben veletek, hogy nyilvánosságot szerezzünk a bajainknak.
Örülök az ilyen véleményeknek... Egyszer csak eljut a híre az illetékesekhez, sok helyen kellene erről beszélnünk.
De még ez sok idő... Én nemrég tettem látogatást egy fővárosi gyógyfürdőben, a szaunában megdöbbentő volt a fürdőruhások törölköző nélküli csöpögő teste... én még a törölközőt is sokaltam magamon és szenvedtem, hogy nem vethetem le (alatta ugyan nem visletem fürdőruhát... de a szaunázás hatásai így nem érvényesülnek, ha betakart testtel vagyunk odabent... a vezetővel beszélgetvén erről, csak annyit tudott mondani, hogy ez itt így, fürdőruhában hagyományos.
Sziasztok.
Sajnos a szauna kultúra Magyarországon még nagyon ismeretlen fogalom.
Sok év után elmentem a város ligetben lévő fürdő szaunájába, de amit ott tapasztaltam
enyhén szólva nem nyerte meg a tetszésemet, és az óta is nagy ívben elkerülöm, az ilyen
jellegű szaunákat.
-Ha valaki szeretne Budapesten naturista szaunát, ahol azért a többség dönti el, hogy locsoljunk vagy ne locsoljunk különböző illatot .
- Még az is természetes, hogy a szaunázás előtt és után a zuhany alá illik állni.
- Izzadt testtel nem a medencét kell először célba venni.
-Kötetlenül el lehet beszélgetni és aki naturista normák szerint viselkedik, azokat szívesen látjuk a hetente megrendezésre kerülő összejöveteleinkre egy bizonyos szűk létszám keretéig.
Legutóbb én is tapasztaltam valami érdekeset. A félműveltség, félkulturáltság esete: Az ürge száras fürdőnaciban besuhan a szaunába(Természetesen ohne törülköző). Se szó, se beszéd ráloccsant valamit a kövekre. Nem lett volna rossz az illóolaj, no de így! Senkit meg nem kérdezett, fel nem készített arra ,hogy mit fog érezni. Aztán leült gatyában a padra, csorgatta az uszoda és az izzadág levét. Tudta a manus, hogy szoktak ilyet csinálni, talán még azt is tudta, hogy felöntésnek hívják, de hogy annak kultúrája, szabályai is vannak, arról elképzelése sem volt. Slusszpoén: két-három perc múlva kirohant, hogy hívja a haverokat. Akkor elkezdődött a ki-be játék. És láthatólag piszok nagyra volt magával, hogy ő miket tud. Na onnantól kezdve kerültem a szaunát. A gőzt választottam. Ott nem is volt senki.
Voltam ma szaunázni. A szuna kultúra a következő: Rövidgatyások megérkeznek, zuhanyoznak, csurom vizesen be a szaunába. Lepedőre ül a többség. Izzadás után be a jakuzziba, üldögélés. Jakuziból csurom vizesen be a szunába stb.
Ezek után elment a kedvem a folytatástól és inkább haza jöttem.
Én pont a hétvégén megyek a Szlovákiai Tátralandiában, már voltam többször és tényleg jól megvan csinálva, és az árak is kedvezöbbek mint nálunk sok felkapott
Sok szállodában az ingyenes szolgáltatások része a szauna és/vagy gőzfürdő. A használat szabályaira sehol,senki nem hívja fel a figyelmet. Ha ingyen van a magyar kipróbálja, ha szereti, ha nem. A kultúráltabbja elfogadja, ha figyelmeztetik, hogy papuccsal ne járkáljon a padon, sőt vannak elvetemültek, akik megkérdezik, hogy hogyan szokás használni a szunát? (Eddig egy ilyen hölggyel találkoztunk). Van viszont aki nem engedi, hogy korlátozzák személyi szabadságát.
Végül is a merülő medence előtt is kell zuhanyozni, az is "zárt tér" ott sem szeretne a senki az előtte lévő zsírjában fürdeni.
Valóban sok helyen csak betóltak a sarokba egy szaunát, mert ez a trend. Az, hogy azért a szaunázáshoz hozzátartoznak olyan dolgok, mint egy kisebb pihenő tér, esetleg egy spanyolfal, amivel az egész elkeríthető. Ezek vagy a hely, vagy a kivitelezés igénytelensége miatt elmaradtak.
Mi lenne a megoldás? Nem tudom.
A szállodákban segíthet egy - a szobához tartozó - használati utasítás féle, meg hogy lényegesen nagyobb táblákon le legyen írva a használat mikéntje a szaunatér előtt és ~ben. Talán az is, hogy egy jelképes összeget kelljen fizetni az elkerített szauna terület használatáért. 1-2száz forint talán sok nézgelődőt távoltatana.
A Hotel Karosban is sokan csak sétáltak egyet a szaunatérben. Megállapították, hogy "b@..meg ez qrva hideg" a merülő medencéről, aztán kimentek. Esetleg beűltek a szaunába 1-2 percre, de az meg q... meleg. Ott gondoltam, ha 200 pénz lenne a belépő, meg lenne egy felügyelő féle aki takarítgat is, jobb lenne. Ha már a garázsért volt pofájuk elkérni 1000 forintot naponta, erre szívesebben áldoztam volna.
Szlovákoknál van egy Tatralandia nevű hely. Ott a szaunarész bejáratánál áll egy cerberus;-), aki a belépés előtt - ha akarod, hanem - elmagyarázza a szabályokat. Nem lehet fürdőruhát viselni, arra a lepedőre tessék ülni, amit adok, ha beül a jaguzziba, akkor viszont vegye le, tessék zuhanyozni, stb. Működik.
Gyopárosfürdőn van egy szvsz szuper jól kialakított szauna terület. van cerberus is, aki viszont egész nap olvas a kuckójában. Ott ugyi nem működik...
Véleményem a 265-ös hozzászólásomban. Más! Beszéljünk a szaunaparkok(szaunavilág, -oázis...) építéséről az elhelyezés szempontjából is! Legrosszabb tapasztalatom: Hotel Residence Siófok. Ott a szauna és a gőz ajtaja a gyerekmedencére nyílik! Persze meztelen szaunázás ezzel kizárt! De a legszebb, hogy láttam olyan ipsét, akinek a merülőmedence túl gideg lehetett, ezért a gyerekpancsikálóba zuhant bele úgy izzadtan, ahogy volt. No, ehhez mit szóltok?
No. Szeretném ezt a dolgot akkor közös (és kultúrált) vitára bocsájtani.
Nevezetesen, hogy véd-e a fürdőruha a fertőzésekkel szemben?
Szerintem ugyanis nem, sőt.
- A nedves fürdőruha mintegy táptalajul is szolgálhat a különböző baktériumoknak, és ha abba beszívodik megy a gazdájával, mint egy jól nevelt kiskutya.
- A szaunázás utáni zuhany és merülés jól lehűti a ruhát, amitől az arra érzékenyek (elsősoban hölgyek) kellemes kis felfázást tudnak beszerezni, hisz a nadrág törulközés után is hűt.
A törölközőnek, meg valóban oda kell figyelni, hogy melyik felére ül az ember. Nekem spec van egy külön szauna törülközőm, amit sokan irigyelnek. A törülköző egyik széle gumis plusz van rajta egy tépőzár. Mikor megyek ki/be nem kell tűrögetni, csak magamra suttyantom, oszt kész. (ha valki szeretne ilyet gyártani házilag)
Én kimondottan precízen oda figyelek, hogy melyik oldalára ülök a lepedőnek illetve a törölközőnek. Legegyszerűbb a szegését megnézni, és sosem téveszted el. Egy kis oda figyelés.
A legjobban azt utálom amikor az amerikai stílusú fürdőnadrágban (inkább rövid vagy forró nadrágban) jönnek be csurom vizesen. Ez szerinted a meghatározó kultúra?
Akárki akármit mond legjobb meztelenül, úgy hogy a törölközőn ill. lepedőn ülsz és nem kell bebugyolálnod magad.
Eddig én ezt csak Sárváron, a Club Tihanyban illetve Keszthelyen a Helikonban tapasztaltam.
Mert például nincs semmi bizonyos váladékok és a fa között. A lepedőt ne számold annak, hacsak nem mindig precízen az egyik oldalára ülsz (amit kétlek).
Légyszíves, mond el, hogy miért nagyobb a fertőzőzés esélye egy nem megfelelő higiéniával használt szaunában meztelenül, mint fürdőruhában. Újra olvastam egy csomó hozzászólást, de nem jött át. Lehet 7vége felé fáradok. R.