Keresés

Részletes keresés

aZé Creative Commons License 2005.01.05 0 0 34

 

" Fenreisz ezután megalakította Magyarország egyik leggagyibb rockegyüttesét, a Skorpiót "

 

Hát erre megszólalni sem tudok.

vlacko Creative Commons License 2005.01.05 0 0 33

Hát kár érte... Ő milyen gitáron nyomult?

A Bartáról jut eszembe, élete egyik legnagyobb pillanata volt Presser szerint, amikor a Fenreisz Károlyt kirúghatta az LGT-ből. Aztán ki is derült, ez milyen jó döntés volt, mert a Fenreisz ezután megalakította Magyarország egyik leggagyibb rockegyüttesét, a Skorpiót. Jesszusom, azok a dalszövegek!

Amúgy a Gitármániára szokott irogatni egy csákó, Mesa Gabi, aki jelenleg a Lugossi Lacika ( Beatrice, Dinamit) Gibson SG-jét birtokolja. Az a hangszer is sokat látott jószág.

By the way, Lugossinak nagyon klassz témái voltak véleményem szerint.

Előzmény: Don Valentino (32)
Don Valentino Creative Commons License 2005.01.05 0 0 32
off:
A Samuka haláláról - mint minden valamirevaló rockhérosznak - sok verzió, teória van. Van amit el tudok hinni, van amit nem. Egyet biztosan nem: hogy öngyilkos lett. Nem volt szuicid alkat, bár ezen időszakban idegileg nem állt a helyzet magaslatán, az biztos. Dehát ki áll ott, mikor családostul diszidál és egy menekülttáborban él? És nem ivott, sosem volt az a bebaszós tipusú zenész, aki alig várja, hogy vége legyen a koncertnek, még jobban bebaszhasson és farkalhassa a csajokat.
A maffiaverz a Som Lajos verziója. Som szerint Bencsik 86-87 körül elkezdett a keleti határszélen valutázni és egy idő után nem fizetett az ukránoknak, menekülni kellett, irány nyugat, elsőzör Svédország, majd Ausztria de utólérték és kidobták egy üres ház emeleti ablakán. Som azt mondja: "kisapám nekem elhiheted, én akkor mindenről tudtam." Vannak más hihető és szörnyűbb történetek, de azt inkább nem írom le.
Előzmény: aZé (31)
aZé Creative Commons License 2004.12.31 0 0 31

Szijjavaze!

 

Nincs különbség, csak az "a" betű.

A Samu nem volt részeg, és az is egy szomorú történet, de arról inkább a Csabit kérdezd /www.rockmuzeum.hu/, de itt is írt Don Valentínó vagy valami hasonló néven.

Boldog újévet Neked is.

 

 

Előzmény: vlacko (30)
vlacko Creative Commons License 2004.12.31 0 0 30

Hali aZé!

 

Boldog újév!

 

Van különbség a hangmesteres Zé és aZé között?

 

Gazz

 

u.i. A Bencsik is maffiaügybe keveredett, vagy részegen esett ki az ablakon?

 

Előzmény: aZé (29)
aZé Creative Commons License 2004.12.31 0 0 29

Az év utolsó napján nagy örömet szerzett ennek a topicnak a felfedezése, különösen hogy olyan ismerősök fordulnak meg itt akiktől ezt el is vártam. Teljesen egyet értek azzal hogy a hazai gitárosok legnagyobbjai közé tartozott, és még mai füllel hallgatva is képes ámulatba ejteni az embert. Azt gondolom, hogy soha nem fogjuk tudni megérteni és átérezni mi késztet egy ilyen zenészt arra, hogy a sikert feladva zavaros kalandokba vágjon, mert azt az időt és kort sem értjük igazán. Szomorú vége lett az Ő történetének, de amit itthagyott nekünk az mindennél többet ér.

 

(Zárójelbe írom mert nem feltétlenül ide tartozik, kedves Zakk aZért a Bélát ne bántsd, majd beszéljünk róla is)

Mindenkinek boldog újévet kívánok!

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.30 0 0 28
...úgyrémlik egy natúrtestű Gibson LP-n (talán studió?) játszott...
z@kk(c)
Előzmény: 2ndLine (24)
vlacko Creative Commons License 2004.12.29 0 0 27

Az "Eredeti rubin"-on én is lehidaltam. Pláne hogy a Hungáriától totál nem erre számítottam. Meg ott van még azon a lemezen a "Meddig foglak még szeretni" - az szintén nagyon ász, és kőkemény hardrock.

Nem tudja valaki, a "Csavard fel a szőnyeget"-en is ő gitározik?

Szerintem egyébként a James nagy visszalépés volt az LGT-ben a Bartához képest. Olyan semmilyenek a szólói, nem emlékezetesek egyáltalán. Ellenben a Bartáéit egész kis részletekből is felismerem.

Kanadában egyébiránt volt alkalmam megismerni Sipos Pétert, a Hungária basszerosát. Mesélte milyen iszonyat sóher volt a Barta. Voltak haknizni az NSZK-ban, és a Barta sosem vett magának kaját, hanem a többiekét kunyerálta, hogy minden fillért meg tudjon spórolni.

A csajok imádták, ragadtak rá, ennek ellenére volt egy stabil nője (is), aki egy bányarém volt, viszont kitartott a Barta mellett az állandó félrekefélések ellenére is... De néha az ablakon menekült tőle, mert verte a csaj.

Meg volt egy sztori még, hogy egy zalaegerszegi turné után az egész zenekar végigmehetett a Zalatnain, a Barta elintézte.

 

D. péter Creative Commons License 2004.12.29 0 0 26

Sziasztok!

1979-ben születtem, az LGT 8-9 évesen a legnagyobb kedvencem volt.Ma is szeretem,de korántsem tartom olyan egyenletes színvonalúnak a teljesítményüket, mint gyerekfejjel. Hát, igen,Barta távozása után nagyon elkommercializálódott a zenakar-főleg a Mindig magasabbara lemzükre gondolok itt-Karácsony-noha nagyon kedvelem- nem tudta Tomit pótolni.

Nem tudtok valamit arról, melyik temetőben nyugszik?Kíváncsi lennék,hogy nézhet ki a sírja,mert ha valaha kijutok LA-be, feltétlenül fel akarom keresni.

 

vlacko Creative Commons License 2004.12.29 0 0 25

Egyszer elcsíptem egy halvány utalást arról, hogy a Laux az LGT indulásakor, a Yamahánál hajtott fel hangszereket valami összeköttetés révén, de hogy ez a Barta gitárját érintette-e, nem tudom.

Előzmény: 2ndLine (24)
2ndLine Creative Commons License 2004.12.29 0 0 24
Sziasztok!
Nem tudja valaki esetleg, hogy milyen gitár(oka)t és erősítő(ke)t használt Barta az LGT-s felvételeken ill. koncerteken?
t2jani Creative Commons License 2004.11.10 0 0 23
Igen, de pl már a Bummm! is egy picit "kommerszebb" volt az előző kettőhöz képest, de nekem nagyon bejön. Az utánna következő két lemezükön már látszik az új irány: minél szélesebb kört megfogni. Persze, semmi bajom nincs velük, az Álomarcú lány pl egy nagyon-nagyon jó szám, a többi se rossz - de nekem nagyon hiányzik Barta. Meg is hallgatom az LGT I-et!
Előzmény: Don Valentino (22)
Don Valentino Creative Commons License 2004.11.10 0 0 22
Kicsit és nem is rögtön hanem kb 3-4 év alatt átalakult az LGT Barta kiválsáa után Presser Művekké, és az már nem volt annyira szikár száraz rockzene.
Előzmény: t2jani (21)
t2jani Creative Commons License 2004.11.10 0 0 21
Hát, igen, nekem az LGT tulajdonképpen meg is halt '73 után - az már nem olyan... Félreértés nem essék: nem játszottak rossz zenét, csak mást.
Előzmény: yester (20)
yester Creative Commons License 2004.11.08 0 0 20

Nem tévedsz,
Ringasd el magad (1972), Bummm! (1973), Mindig magasabbra (1975)





Előzmény: t2jani (19)
t2jani Creative Commons License 2004.11.06 0 0 19

Szerintem a 'Ringasd el magad'-on van még egy pár zseniális mű, pl Cirkusz, Kotta nélkül, Azt hittem. De az első lemezen, és a kapcsolódó kislemezeken is zseniális dalok vannak (Szeress nagyon, Egy dal azokért.., Érints meg, Kenyéren és vizen, Ordító arcok, Hej, én szólok hozzád, stb).

 

Ja, de azt hiszem, h a Ringasd el magad '72-es. '73-ban a Bummm! jelent meg. De lehet, h tévedek.

Előzmény: yester (18)
yester Creative Commons License 2004.11.05 0 0 18

Igen, ( azaz Yes:-) , mert 1973 a prog.zene varázséve ( all of the world), és ekkori az egyik magyar vonatkozású porg.kedvencem is, címe: A semmi kertje
Előzmény: t2jani (17)
t2jani Creative Commons License 2004.10.06 0 0 17
Én a Barta - Frenreisz - Laux - Presser felállású LGT zenéjére nőttem fel... Az apám óriási rajongójuk, így nekem se volt más választásom :) A két albumukat, meg a 3 kislemezüket rongyosra hallgattam (szégyen, h a Kenyéren és vizen-t nem adták ki újra!!!), nagyon sokat jelent nekem a mai napig is. Érdekes a Steve Howe-párhuzam, a Yes nekem is beugrik, főleg a második LGT lemezt hallgatva. Örülök ennek a topicnak, kár hogy nem túl látogatott. Ja, a Hungáriában is nagyokat gitározott, mind a két vele készült albumukat kiadták CD-n, kár, h a kislemezeiket nem, azok között is volt nagyon jó, pl az Eredeti rubin/Ítéletnap.
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.16 0 0 16

Mennyire igaz ez! Azt a mindenit! Barta igazi progressziv rock gitaros volt... Steve Howe-hoz tudnam csak hasonlitani... a mindenit annak a kakukkos karoranak... :)))

 

De azert nem kellene ennyire altalanositani.... Karacsony is zsenialis. Ismeritek pl. a szololemezet, az "Idon tul"-t? (ha jol emlekszem). Sajnos csak kazettan van meg, es a "Mar nem vigyazol rank" eredeti valtozata ezen talalhato.... es SOKKAL SOKKAL JOBB, mint az LGT kislemezen.... es a lemez is csodas... mindenkinek ajanlani tudom... szerelmi banatra igazi gyogyir....

Előzmény: yester (15)
yester Creative Commons License 2004.07.02 0 0 15

"Nem akarok senkit megbántani, de szégyen hogy sem Presser, sem senki más nem ismeri be, hogy az LGT addig létezett amíg BARTA ott nem hagyta Őket"

 

Egyetértek, és hozzáteszem, hogy ugyanez elmondható Bencsik Sándorról (szvsz),

behelyettesítve természetesen Pressert Schuszterrel, LGT-t  P.Mobillal. :)

Előzmény: Blue-s (6)
deus Creative Commons License 2003.07.25 0 0 14
Barta Tamásról egy amerikai rock-weben azt olvastam, hogy 1982 februárjában LA-ben lelőtték, ágyban.
Hogyan alakulhatott így az élete, mi történt vele? Rablógyilkosság volt?
Don Valentino Creative Commons License 2003.05.18 0 0 13
En magyar koncertfelvetelek gyujtesevel foglalkozom: rockmuzeum.ini.hu, de korai LGT nincs. Kesei sem. Valoszinuleg mivel volt lemez, ezert a kozonseg nem tartotta fontosnak rogziteni kismagnokkal a koncerteket. Video azert valszleg lehet, volt az a ket reszes LGT emlekfilm, abban van egy par erdekes amator 8mm-es felvetel. Meg a Visszamegyek a falumba "videoklippje".
Előzmény: Blue-s (9)
blues12 Creative Commons License 2003.05.17 0 0 12
Jól látod!
Előzmény: ipanema (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.09 0 0 11
...a PeCsa honlapján http://www.petoficsarnok.hu/nyitooldal/nyitoldal.htm
videófelvételek vannak (realplayer kell hozzá) a legutóbbi gitárpárbaj koncertről. Az első felvétel Barta Tamás emlékére az - Ő még csak 14 ...
z@kk (c)
Blue-s Creative Commons License 2002.04.22 0 0 10
Amerikába távozása utánni felvételeket próbáltam keresni a net-en de nem jött össze. Ha valaki tudja, hogy ezt követően jelentek e meg felvételei, esetleg hol és kivel, legyenszíves írja meg.
Blue-s Creative Commons License 2002.04.22 0 0 9
Én csak írigyelni tudom azokat akik élőben láthatták Bartát játszani, sajnos nekem ez nem jött össze. Van egyáltalán olyan élő koncertfelvétel /video,film/ amin Ő játszik, és esetleg meg is szerezhető ?
ke_p Creative Commons License 2002.04.22 0 0 8
Sajnos az utókor először hálátlan, azután már tudatlan.
Jó volt fiatalnak lenni, jó volt az LGT-t Bartával hallgatni, és szomorú volt mindkét távozása.

Úgy tudom, az új hazájában hivatalosan még mindig öngyilkosként kezelik és a hatóságokat cseppet sem zavarta az a tény, hogy valószínűleg ő volt a kriminalisztika történetében az első olyan ember, aki KÉTSZER lőtte fejbe magát, gyors egymásutánban.

Emigrans14 Creative Commons License 2002.04.21 0 0 7
Az utolso neveloig mindenben egyetertek es csatlakozom az elottem szolohoz, es nagyon boldogan reszt vennek egy ilyen vallalkozasban.
Előzmény: Blue-s (6)
Blue-s Creative Commons License 2002.04.18 0 0 6
Üdv Mindenkinek !

A legnagyobb meglepetésemre és a legnagyobb örömömre megtaláltam ezt a fórumot. Évek óta foglalkoztat engem is, hogyan kellenne Barta Tamásnak méltó emléket állítani. Szégyen hogy a "szakma" alighanem féltékenységből és írigységből nem mondja ki : Barta Tamás /jobb kifejezést én sem tudok/ minden idők legjobb magyar gitárosa volt.

Nem akarok senkit megbántani, de szégyen hogy sem Presser, sem senki más nem ismeri be, hogy az LGT addig létezett amíg BARTA ott nem hagyta Őket. Nélküle egy más zenekar lett, a régi LGT-nek a nyomába sem léphet. Bartát nem lehetett pótolni.

Olyan egyéni izű gitárjátéka volt, s ráadásul olyan egyéni technikával bírt, amit más még
utánozni sem tudott.

De nem csak a gitárjátéka, hanem a muzikalitása is szenzációs volt. Az LGT lemezek, a dalok sikere Barta gitárjátékának köszönhető.

Halgasson megbárki egy régi LGT nótát,lehetőleg olyan dalt /pl. mint a Kékasszonyt/ melyben könnyen el lehet különíteni azokat a részeket amelyekben nincs még gitárjáték, és a következő versszaknál bejön a gitár. És ekkor megszólal a zene, mintha egy másik dal szólalna meg, pedig csak diszkréten egyedi stílusban kísér, és a szólóig még el sem jutottunk.

Hangsúlyozom ismét, hogy nem akarok senkit megbántani, de a mai legjobb gitárosoknak kikiáltott "NAGY ÖREGEK" -nem akarok senki egyébként általam is nagyra tartott gitárosokat megnevezni- a nyomába sem léphetnek.

Nekem már évek óta van egy elképzelésem, hogy mivel múlik az idő és senki sem lessz fiatalabb, még most kellenne Barta Tamásról egy emlékfilmet készíteni, amíg a régi zenész társai el tudják mondani róla a jó és a rossz emlékeiket.

Azt nem várnám hogy méltassák, hiszen ezt eddig sem tették meg, de jó lenne emléket állítani annak, hogy volt egy Barta Tamás nevű nem mindennapi magyar gitáros, akinek egy nagy hibája volt, hogy rossz helyre született.

Kérem, ha valaki tud segíteni a egy ilyen film elkészítésében jelezze, vagy ha valaki fel tudja válalni, úgy tegye meg.

Üdv G.

aranyszáj Creative Commons License 2002.03.24 0 0 5
Én csak lemezekről ismerem, nagyon jó gitáros volt, Az LGT első felállása (vagy még a Somló-s) a valaha volt legjobb magyar rockzenekar volt. Bartát a maiak alig ismerik, én sem nagyon, de a régi LGT számok (CSavargók angyala) nagyon bejönnek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!