Keresés

Részletes keresés

egy mutáns Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38089

Harmadik Birodalomról hallottam, de vajon mi lehet a Harmadik KoordinátaRendszer?

De félre a tréfát:

Vagyis ha A és B test között relatív sebességet mérünk, akkor C rendszerből mérve mi lesz A és B között a sebességkülönbség?

Hogyan mérjük a relatív sebességt? Ugye csak úgy, hogy A-ra vagy B-re felülünk, és elő a trafipaxot. (Igen?)

C-ből mérve viszont bármi is lehet a sebességkülönbségük bizonyos korlátok között.

Nézzük:

Legyen A és B relatív sebessége W, adott, pozitív.

A HKR-ben A sebessége VA, B sebessége VB, ezek ismeretlenek.

Keressük: VB-VA értékét. Ez lenne ugye a sebességkülönbség. (Igen?)

Tudjuk, hogy

VB=(W+VA)/(1+WVA)

Ebből: A HKR-beli sebességek különbsége:

VB-VA=(W+VA)/(1+WVA)-VA=(W+VA-VA-WVA2)/(1+WVA)=W*(1-VA2)/(1+WVA)

Ennek értéke: 0 és W között változik, mégpedig

VB-VA=0, ha VA=+/-1,

VB-VA=W, ha VA=0

Szóval az jött ki, hogy a sebességkülönbség kisebb a relatív sebességnél (amikor ez pozitív), de ezen belül bármi lehet. Kérdés tehát továbbra is, hogy mi lehet a HKR?

Ezt mondod?

1m

Előzmény: cíprian (38080)
Mungo Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38088

Értem.

De mi az a HKR?

Gézoo definíciója szerint a HKR az a rendszer, amelyiknek az origóját két egymástól 2c-vel távolodó fotonok között félúton lévő ponthoz rögzítünk. Mindezt a specrel keretein belül. Mivel azonban bármely inerciarendszerből vizsgálva a fény terjedésisebessége c, így a két foton felezőpontja bármely inerciarendszerből az a hely, ahol a fényforrás akkor volt amikor felvillant. Ez a pont pedig együtt mozog az inerciarendszerrel. (Bármelyikből is vizsgálom.) Következésképpen a HKR együtt mozog az összes inerciarendszerrel, ami eléggé abszurd feltevés.
Mondhatta volna Gézoo, hogy ezt ő az abszolút nyugalomban lévő rendszerben érti, de akkor vagy Newton, vagy Lorentz elméletről kellene beszélnie, de úgy tűnik ezek között nem tud különbséget tenni. Viszont azzal, hogy belevisz másokat a HKR-ben való számolgatásokba, totál zavart tud kelteni, hiszen lelkes rajongója ciprián is már máshogy értelmezi, mint ahogy azt Gézoo definiálta. Na most, ha a HKR-t tettszés szerint értelmezhetjük, mindenki azt ért alatta amit csak akar, akkor a süketek párbeszéde ehhez képest egy korrekt akadémiai székfoglaló.

Előzmény: egy mutáns (38079)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38087

Kösz a heccelődést, de nem hat meg egy Nevem Teve-től.

Nem vetted észre, hogy napok óta nem beszélünk abszolút sebességről. De ez ne zavarjon meg téged a heccelődésben, jó szórakozást :-)

Előzmény: NevemTeve (38086)
NevemTeve Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38086
Tudom, de mentségemre szóljon, hogy ez a marhaság tőled származik.
Nálad három fogalom kavarog összevissza (abszolút sebesség, relatív sebesség, sebességkülönbség), és ez pont elég neked ahhoz, hogy belezavarodj; ezért van az, hogy egyetlen korrekt számítást sem voltál még képes elvégezni...
Előzmény: cíprian (38085)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38085
Marhaságot írtál.
Előzmény: NevemTeve (38081)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38084

Semmi tárgyszerűt nem írtál, jó szokásod szerint.

A fröcsögésedre pedig minek válaszoljak?

Előzmény: mmormota (38082)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38083

Nem tilos, csak összekeverhető.

Ha csak A és B test van, akkor a relatív sebesség egyenlő a sebességkülönbséggel. Ezt látják csak, akik nem értik, mi a HKR. Csak C testről kiszámolva válik szét a relatív sebesség és a sebességkülönbség.

mmormota Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38082

Én teljesen tárgyszerűen megmutatom, mi az ami az adott írásodban helytelen.

Te ezt bántó kioktatásnak veszed, mert helytelenül űgy képzeled, te nagyon is jól ismered amiről szó van, és az úgy jó ahogy mondtad, vagy esetleg csak lényegtelen megfogalmazásbeli kérdésekben van hiba, amiken nem kellene kötözködnöm.

Határozottan állítom, hogy szó sincs róla. Alapvetően és teljes egészében félreértetted a specrelt. Egy egyszerű, logikus rendszer helyett egy bonyolult, zavaros valamit gondolsz specrelnek, ami tele van bonyolult és logikátlan szabályokkal, amiket te magad se látsz át. Küzdesz ezzel a zagyva halmazzal, próbálod megtanítani másoknak is, de nem tudod megvédeni az ellenérvekkel szemben. Naponta kétszer megsértődsz, mert megmutatják a hibákat amiket elkövetsz.

Már évekkel ezelőtt megérthetted volna, akár itt a fórumon, ha nem harcolnál foggal-körömmel a megértés ellen, nem ragaszkodnál egy önellentmondásos zagyvasághoz. 

Előzmény: cíprian (38038)
NevemTeve Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38081
Segítek: cípriánnal 'abszolút sebesség' az, amit az egyik megfigyelőhöz viszonyítva adunk meg, 'relatív sebesség' az, amit a másik megfigyelőhöz viszonyítva.
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38080

HKR: Harmadik Koordináta Rendszer

Vagyis ha A és B test között relatív sebességet mérünk, akkor C rendszerből mérve mi lesz A és B között a sebességkülönbség? C testen nem lehet megmérni A és B között a relatív sebességet, csakis kiszámolni lehet. C testről ugyancsak kiszámolni lehet A és B közötti sebességkülönbséget. C testről tehát a relatív sebesség és a sebességkülönbség két különböző érték. C testhez rögzített koordinátarendszer a HKR.

egy mutáns Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38079

Ja, elolvastam, mit írtál legutóbb a Lorentz-es topikoban.

Szóval a sebességkülönbséget csak HKR-nek nevezett rendszerben szabad képezni, a többiben tilos. Ezért nem csoda, hogy nekem máé jött ki, mikor én a másikokban is kiszámoltam.

Értem.

De mi az a HKR?

1m

Előzmény: egy mutáns (38077)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38078
a külső rendszerhez képesti relatív sebesség...
Előzmény: cíprian (38075)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38077

Kedves cíprián, köszönöm.

Rendben. Vegyük a Te példádat, hátha akkor megértem, mit mondasz.

Ezt javaslod:

"A" testhez kötjük a HKR-t, emitt VA=0

(Az én esetemben ez pl. annak felel meg, amikor "A" a rendőr, HKR pedig a hozzá rögzített IR.

Eddig lényegi eltérést nem látok.)

Aztán:

Vegyük fel A testhez képest, vagyis HKR-hez képest

VB=0,4

VC=0,5

VD=0,6

VE=0,7

Én két testet vettem, Te 4-et, ez mondjuk menyiségi, de nem minőségi különbség. Sebaj, többet számolok. Nálam 0,6 ill. 0,8 voltak sebességek, 0,6 Nálad is van, 0,8 nincs. Sebaj.

Ezt még én is értem:

VC-VB=0,1

VD-VC=0,1

VE-VD=0,1

Igaz az is, hogy pl. VE-VC=0,2, ill. VE-VB=0,3, remélem, ebből nem lesz elvi probléma. Vagy ezt az esetet tilos vizsgálni?

Akkor jöjjenek a relatív sebességek:

Most figyelj, hogy jól értem-e, mert nem vagyok benne biztos.

B-hez képesti relatív sebességek, legyen a jele U:

UA=-0,4

UB=0

UC=0,125

UD=0,2631..

UE=0,41666...

C-hez képesti relatív sebességek, legyen a jele W:

WA=-0,5

WB=-0,125

WC=0

WD=0,1428..

WE=0,3076..

D-hez és E-hez képestieket ugyan ki tudnám számolni, de már így is sokat kell ellenőriznöd, ezért kihagyom.

Mi jön ki ebből?

Pl. B rendszerében a sebességkülönbségek:

UC-UB=0,125

UD-UC=0,1381

UE-UD=0,1535

Pl. C rendszerében a sebességkülönbségek:

WC-WB=0,125

WD-WC=0,1428

WE-WD=0,1648

Látható, nem 0,1-ek a sebességkülönbségek.

Mit értesz az alatt, hogy a sebességkülönbségek abszolútok?

Vagy mit nem értek én?

1m

Előzmény: cíprian (38063)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38076
...amelyik ott a ül tárgyon?
Előzmény: cíprian (38075)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38075

Hogy a fenébe lehet relatív egy harmadik rendszerben felírt sebesség?

Relatív sebesség: milyen sebességet mér az a pupák, amelyik ott a tárgyon?

Előzmény: ivivan (38074)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38074
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de szerintem félreérted a Lorentz elvet. A Lorentz elv is relatív sebességekkel dolgozik, amiket a külső rendszerhez viszonyít. Ezek a sebességek is relatív sebességek...
Előzmény: cíprian (38073)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38073

Csak azt hagyod ki, hogy a Lorentz-elv sebességkülönbséget alkalmaz relatív sebesség helyett. Próbálj felállítani egy fizikai modellt sebességkülönbségre, és meglátod, hogy a klasszikus mechanika szabályait fogod alkalmazni, és nem a specrel szabályait.

Így már érdekes ugye, hogy a Lorentz-elv egyenértékű a specrellel?

Előzmény: ivivan (38072)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38072
A Lorentz elv pontosan ugyanazt alkalmazza, mint a specrel. Ugyanabban az esetben ugyanazokat a képleteket kell alkalmazni. Egyébként a spec rel is egy IR-en belül megtartotta a klasszikus fizika szabályait, csak az IR-ek közötti váltáshoz kell Lorentz, ahogyan a Lorentz elv esetében is...
Előzmény: cíprian (38068)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38071
A képletet Lorentz trafónak hívják. Mit kell ehhez még hozzátenni?
Előzmény: Idomann (38064)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38070
Ha egyetlen rendszerhez mérsz mindent, akkor is alkalmazható a spec rel. Sőt, alkalmazni is kell, ha valami olyan mért értéket akarsz használni, amit nem abban az egyetlen rendszerben mértél. Csak ugye egy ilyen fizika nem tudja megválaszolni az olyan kérdéseket, hogy "mit látna az autós, ha..."
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38069

írdmeg légyszí a cyprian kukac index pont hu címemre, és én beteszem a topikba, amíg szórakoznak veled. (azért írom így, hogy a gépi kereső ne találjon rám)

Előzmény: Nem_tudom_ka (38067)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38068

A HKR-re és sebességkülönbségre a Lorentz-elv épül.

A relatív sebességre épülő specrellel egyenértékű a Lorentz-elv. A Lorentz-elv pedig a klasszikus mechanika szabályait alkalmazza, ez az érdekes benne.

Előzmény: Caledoni (38065)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38065

Ahá. Tehát a sebességkülönbség definíció szerint lesz abszolút nálad. Mondhattad volna... :)

Ha így számolunk, az használható valamire?

cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38063

Jajajajaj!

Rendesen elbonyolítottad.

A sebességkülönbségeket egyetlen origóhoz mérd. Ekkor látod, hogyha állandónak veszed a sebességkülönbséget, akkor a relatív sebességek el fognak térni egymástól.

Csak tőled függ, hogy állandónak vedd a sebességkülönbséget. A példád erre teljesen alkalmatlan, mást kell választani.

Pl.

"A" testhez kötjük a HKR-t, emitt VA=0

Vegyük fel A testhez képest, vagyis HKR-hez képest

VB=0,4

VC=0,5

VD=0,6

VE=0,7

Összeadó-képlettel számítsd ki a következő, 0,1 értékű sebességkülönbségekre milyen relatív sebességek lesznek:

VC-VB=0,1

VD-VC=0,1

VE-VD=0,1

Amint látod, úgy választottuk, hogy a sebességkülönbség HKR-ben mindenütt 0,1 legyen.

Azonban a relatív sebességek eltérőek lesznek, ha kiszámolod a relativisztikus sebességkülönbséget. A relativisztikus sebességkülönbség esetünkben azonos a relatív sebességgel!

Nagyon egyszerű ez, aki akarja megérti. Ne hallgass azokra, akik csak hőzöngeni járnak a fórumra, ők nem is akarják használni a fejüket.

Előzmény: egy mutáns (38052)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38057

Van az adott inerciarendszerben két test, mennek vés vb sebességgel. Most azt mondod, ezek sebességkülönbségek?

Szerintünk sebességek, és úgy tűnt, az ilyet nevezed relatív sebességnek. A különbségük meg a sebességkülönbség. Beszédes elnevezés, nemde?

Előzmény: cíprian (38055)
cíprian Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38055

"Ezek cíprián fogalmaival az én rendszerembeli relatív sebességek."

Itt a félreértés. Ezek nem relatív sebességek, hanem sebességkülönbségek.

Olvass vissza többet légyszíves, mert rendkívül fontos, hogy a sebességkülönbséget és a relatív sebességet meg tudjuk különböztetni egymástól.

Caledoni Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38053
Én is úgy értettem, amit Ciprián mondott, ahogy Te látszol érteni, és veled értek egyet, azaz, hogy nagyon is relatív a sebességkülönbség. Viszont hasonló számítást többen próbáltunk már mutatni, csak valamiért kevésnek bizonyult a meggyőző ereje.
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38052

álljunk meg egy pillanatra, mondanék egy példát.

Van az intergalaktikus sztráda, amihez rögzíthető inerciarendszer. Az ebben mért sebességek jele v.

Én vagyok a rendőr, posztolok kocsimmal a leállósávban. Látom jönni Gézoot a külső, és cípriánt a belső sávban. A trafipaxommal bemérem őket:

vG(ézzo)=0,6, vC(íprián)=0,8

Persze az én sebességem vR(endőr)=0

Amikormellettem elhúznak, belátok a kocsijukba, látom, a sebességmérő órájuk is ezeket mutatja.

Ezek cíprián fogalmaival az én rendszerembeli relatív sebességek.

A sebességkülönbségek:

vG-vR=0,6-0=0,6

vC-vR=0,8-0=0,8

vC-cG=0,8-0,6=0,2

Gézoohoz is lehet inerciarendszert rögzíteni. Az ebben mért sebességek jele w.

Állítom:

wR=-0,6

wG=0

wC=0,3846...

Ezek cíprián fogalmaival a Gézoo rendszerbeli relatív sebességek.

A sebességkülönbségek:

wG-wR=0+0,6=0,6 ugyanaz, mint az enyémben

wC-wR=0,3846+0,6=0,9846 más, mint az enyémben

wC-wG=0,3846-0=0,3846 más mint az enyémben, de ugyanaz, mint gézooéban.

cípriánhoz is lehet inerciarendszert rögzíteni. Az ebben mért sebességek jele u.

Állítom:

uR=-0,8

uG=-0,3846...

uC=0

Ezek cíprián fogalmaival a cíprián rendszerbeli relatív sebességek.

A sebességkülönbségek:

uG-uR=-0,3846+0,8=0,4154 más, mint az eddigiek 

uC-uR=0+0,8=0,8 ugyanaz, mint az enyémben, és más, mint gézooéban

uC-uG=0+03846=0,3846 ugyanaz, mint gézooéban, és más, mint az enyémben

Látható, hogy a sebességkülönbségek sem maradnak ugyanakkorák, helyesebben mikor igen, mikor nem, ellentétben azzal, amit cíprián tanít, ha jól értem.

Nincs tehát a sebességkülönbségre alapozott modell, csak specrel van, abban mindefélét ki lehet számolni.

Aki egyetért a fentiekkel, "tegye fel a kezét".

Aki nem, írja be a szerinte helyeset, vagy, hogy jól értem-e, mit mond cíprián.

1m

Előzmény: cíprian (38038)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38051
Hol láttad ebben a mondatban azt, hogy "áll"?
Előzmény: Gézoo (38047)
ivivan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38050
A megfigyelő sebességének függvénye. De minek mondom, úgyse fogod megérteni...
Előzmény: Gézoo (38045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!