Szóval az jött ki, hogy a sebességkülönbség kisebb a relatív sebességnél (amikor ez pozitív), de ezen belül bármi lehet. Kérdés tehát továbbra is, hogy mi lehet a HKR?
Gézoo definíciója szerint a HKR az a rendszer, amelyiknek az origóját két egymástól 2c-vel távolodó fotonok között félúton lévő ponthoz rögzítünk. Mindezt a specrel keretein belül. Mivel azonban bármely inerciarendszerből vizsgálva a fény terjedésisebessége c, így a két foton felezőpontja bármely inerciarendszerből az a hely, ahol a fényforrás akkor volt amikor felvillant. Ez a pont pedig együtt mozog az inerciarendszerrel. (Bármelyikből is vizsgálom.) Következésképpen a HKR együtt mozog az összes inerciarendszerrel, ami eléggé abszurd feltevés. Mondhatta volna Gézoo, hogy ezt ő az abszolút nyugalomban lévő rendszerben érti, de akkor vagy Newton, vagy Lorentz elméletről kellene beszélnie, de úgy tűnik ezek között nem tud különbséget tenni. Viszont azzal, hogy belevisz másokat a HKR-ben való számolgatásokba, totál zavart tud kelteni, hiszen lelkes rajongója ciprián is már máshogy értelmezi, mint ahogy azt Gézoo definiálta. Na most, ha a HKR-t tettszés szerint értelmezhetjük, mindenki azt ért alatta amit csak akar, akkor a süketek párbeszéde ehhez képest egy korrekt akadémiai székfoglaló.
Tudom, de mentségemre szóljon, hogy ez a marhaság tőled származik. Nálad három fogalom kavarog összevissza (abszolút sebesség, relatív sebesség, sebességkülönbség), és ez pont elég neked ahhoz, hogy belezavarodj; ezért van az, hogy egyetlen korrekt számítást sem voltál még képes elvégezni...
Ha csak A és B test van, akkor a relatív sebesség egyenlő a sebességkülönbséggel. Ezt látják csak, akik nem értik, mi a HKR. Csak C testről kiszámolva válik szét a relatív sebesség és a sebességkülönbség.
Én teljesen tárgyszerűen megmutatom, mi az ami az adott írásodban helytelen.
Te ezt bántó kioktatásnak veszed, mert helytelenül űgy képzeled, te nagyon is jól ismered amiről szó van, és az úgy jó ahogy mondtad, vagy esetleg csak lényegtelen megfogalmazásbeli kérdésekben van hiba, amiken nem kellene kötözködnöm.
Határozottan állítom, hogy szó sincs róla. Alapvetően és teljes egészében félreértetted a specrelt. Egy egyszerű, logikus rendszer helyett egy bonyolult, zavaros valamit gondolsz specrelnek, ami tele van bonyolult és logikátlan szabályokkal, amiket te magad se látsz át. Küzdesz ezzel a zagyva halmazzal, próbálod megtanítani másoknak is, de nem tudod megvédeni az ellenérvekkel szemben. Naponta kétszer megsértődsz, mert megmutatják a hibákat amiket elkövetsz.
Már évekkel ezelőtt megérthetted volna, akár itt a fórumon, ha nem harcolnál foggal-körömmel a megértés ellen, nem ragaszkodnál egy önellentmondásos zagyvasághoz.
Segítek: cípriánnal 'abszolút sebesség' az, amit az egyik megfigyelőhöz viszonyítva adunk meg, 'relatív sebesség' az, amit a másik megfigyelőhöz viszonyítva.
Vagyis ha A és B test között relatív sebességet mérünk, akkor C rendszerből mérve mi lesz A és B között a sebességkülönbség? C testen nem lehet megmérni A és B között a relatív sebességet, csakis kiszámolni lehet. C testről ugyancsak kiszámolni lehet A és B közötti sebességkülönbséget. C testről tehát a relatív sebesség és a sebességkülönbség két különböző érték. C testhez rögzített koordinátarendszer a HKR.
Ja, elolvastam, mit írtál legutóbb a Lorentz-es topikoban.
Szóval a sebességkülönbséget csak HKR-nek nevezett rendszerben szabad képezni, a többiben tilos. Ezért nem csoda, hogy nekem máé jött ki, mikor én a másikokban is kiszámoltam.
Rendben. Vegyük a Te példádat, hátha akkor megértem, mit mondasz.
Ezt javaslod:
"A" testhez kötjük a HKR-t, emitt VA=0
(Az én esetemben ez pl. annak felel meg, amikor "A" a rendőr, HKR pedig a hozzá rögzített IR.
Eddig lényegi eltérést nem látok.)
Aztán:
Vegyük fel A testhez képest, vagyis HKR-hez képest
VB=0,4
VC=0,5
VD=0,6
VE=0,7
Én két testet vettem, Te 4-et, ez mondjuk menyiségi, de nem minőségi különbség. Sebaj, többet számolok. Nálam 0,6 ill. 0,8 voltak sebességek, 0,6 Nálad is van, 0,8 nincs. Sebaj.
Ezt még én is értem:
VC-VB=0,1
VD-VC=0,1
VE-VD=0,1
Igaz az is, hogy pl. VE-VC=0,2, ill. VE-VB=0,3, remélem, ebből nem lesz elvi probléma. Vagy ezt az esetet tilos vizsgálni?
Akkor jöjjenek a relatív sebességek:
Most figyelj, hogy jól értem-e, mert nem vagyok benne biztos.
B-hez képesti relatív sebességek, legyen a jele U:
UA=-0,4
UB=0
UC=0,125
UD=0,2631..
UE=0,41666...
C-hez képesti relatív sebességek, legyen a jele W:
WA=-0,5
WB=-0,125
WC=0
WD=0,1428..
WE=0,3076..
D-hez és E-hez képestieket ugyan ki tudnám számolni, de már így is sokat kell ellenőriznöd, ezért kihagyom.
Mi jön ki ebből?
Pl. B rendszerében a sebességkülönbségek:
UC-UB=0,125
UD-UC=0,1381
UE-UD=0,1535
Pl. C rendszerében a sebességkülönbségek:
WC-WB=0,125
WD-WC=0,1428
WE-WD=0,1648
Látható, nem 0,1-ek a sebességkülönbségek.
Mit értesz az alatt, hogy a sebességkülönbségek abszolútok?
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de szerintem félreérted a Lorentz elvet. A Lorentz elv is relatív sebességekkel dolgozik, amiket a külső rendszerhez viszonyít. Ezek a sebességek is relatív sebességek...
Csak azt hagyod ki, hogy a Lorentz-elv sebességkülönbséget alkalmaz relatív sebesség helyett. Próbálj felállítani egy fizikai modellt sebességkülönbségre, és meglátod, hogy a klasszikus mechanika szabályait fogod alkalmazni, és nem a specrel szabályait.
Így már érdekes ugye, hogy a Lorentz-elv egyenértékű a specrellel?
A Lorentz elv pontosan ugyanazt alkalmazza, mint a specrel. Ugyanabban az esetben ugyanazokat a képleteket kell alkalmazni. Egyébként a spec rel is egy IR-en belül megtartotta a klasszikus fizika szabályait, csak az IR-ek közötti váltáshoz kell Lorentz, ahogyan a Lorentz elv esetében is...
Ha egyetlen rendszerhez mérsz mindent, akkor is alkalmazható a spec rel. Sőt, alkalmazni is kell, ha valami olyan mért értéket akarsz használni, amit nem abban az egyetlen rendszerben mértél. Csak ugye egy ilyen fizika nem tudja megválaszolni az olyan kérdéseket, hogy "mit látna az autós, ha..."
írdmeg légyszí a cyprian kukac index pont hu címemre, és én beteszem a topikba, amíg szórakoznak veled. (azért írom így, hogy a gépi kereső ne találjon rám)
A HKR-re és sebességkülönbségre a Lorentz-elv épül.
A relatív sebességre épülő specrellel egyenértékű a Lorentz-elv. A Lorentz-elv pedig a klasszikus mechanika szabályait alkalmazza, ez az érdekes benne.
A sebességkülönbségeket egyetlen origóhoz mérd. Ekkor látod, hogyha állandónak veszed a sebességkülönbséget, akkor a relatív sebességek el fognak térni egymástól.
Csak tőled függ, hogy állandónak vedd a sebességkülönbséget. A példád erre teljesen alkalmatlan, mást kell választani.
Pl.
"A" testhez kötjük a HKR-t, emitt VA=0
Vegyük fel A testhez képest, vagyis HKR-hez képest
VB=0,4
VC=0,5
VD=0,6
VE=0,7
Összeadó-képlettel számítsd ki a következő, 0,1 értékű sebességkülönbségekre milyen relatív sebességek lesznek:
VC-VB=0,1
VD-VC=0,1
VE-VD=0,1
Amint látod, úgy választottuk, hogy a sebességkülönbség HKR-ben mindenütt 0,1 legyen.
Azonban a relatív sebességek eltérőek lesznek, ha kiszámolod a relativisztikus sebességkülönbséget. A relativisztikus sebességkülönbség esetünkben azonos a relatív sebességgel!
Nagyon egyszerű ez, aki akarja megérti. Ne hallgass azokra, akik csak hőzöngeni járnak a fórumra, ők nem is akarják használni a fejüket.
Én is úgy értettem, amit Ciprián mondott, ahogy Te látszol érteni, és veled értek egyet, azaz, hogy nagyon is relatív a sebességkülönbség. Viszont hasonló számítást többen próbáltunk már mutatni, csak valamiért kevésnek bizonyult a meggyőző ereje.