Ez így van. Az átlagárat növelő borok export piacán a kínálat kevés és nem a kereslet. Én például évente 2-3 ezer palackot adok el külföldre, de 20-30 ezret is el tudnék adni, ha lenne. De nincsen.
Pont ezen szoktam dünnyögni, hogy van ezermilliárd pályázat a kapacitásnövelésre, marketingre, meg minden hülyeségre. De minőségnövelésre nincsen. Ahogy foglalkoztatásra sincsen.
Nagyon csodálkoznék rajta, ha lenne olyan magyar bortermelő aki többet lobbizik az ágazat átláthatóságáért, technológiai fejlődéséért és az adminisztráció egyszerűsítéséért. De sajnos, egyedül nagyon kevés vagyok.
Amúgy az esetek többségében szerintem nem miniszteri biztos vagy államtitkár szinten akadnak el a dolgok. Én elsősorban az ágazati gitegyletek berozsdásodott és rövidlátó vezetői és a felső politikai vezetés ignoranciája a probléma.
Ha a döntéshozók végre egyszer rájönnének, hogy a hozzáadott értéket teremtő, feldolgozott mezőgazdasági terméket termelő vállalkozások a legjobb megtartó és nemzeti öntudtatformáló erők alapja akkor előrébb lennénk.
az export volumene ahogy Zoli is beírta messze nem nulla! az egységárán persze kell javítani. sokka-sokkal többet nem is tudnéóánk exprtálni, mert nincs elég bor több árkategóriában.
Hát igen. Valahogy a sógoréknak minden bejött ami nálunk nem.
A baj az az, hogy ez nem egy féloldalas pörkölt recept ahogy a magyra bor ügyét rendbe lehetne hozni. A magyar bor pontosan olyan mint az egész ország és társadalom. Nem tudjuk a saját árnyékunkat átugrani... nem is fogjuk.
Szóval, kevesebb bort termelnek, többet exportálnak, és (bár nem osztottam vissza :) ) valószínűleg az otthon maradó bort megisszák, miközben kevesebben vannak :)
És még ilyen honlapot is tudnak... Na, ezért nincs itt osztrák fizetés :)
Mondjuk szagról megmondom, hogy egy ilyen rendezett és struktúrált tartalom mögött nagyon sok szakmai munka áll. Sok profi és tisztességesen dolgozó szakember összehangolt munkája kell egy ilyen tartalomhoz. Szerintem ez és nem a szándék az ami nálunk hiányzik.
Japánul, oroszul, kínaiul, angolul minden információ, minden statisztika, minden kimutatás.
Én már sokszor mondtam, hogy az összes magyar bors gitegyletet fel kell oszlatni, az összes hatóságot bezérni, az összes szabályt és törvényt visszavonni, hatástalanítani és egyszerűen le kell másolni az osztrák rendszert.
Rendszeresen szembejön velem ez a grafikon. A legutóbbi tömegbor versus termőhelyi bor vita kapcsán is be kellett volna tennem már akkor is.
Szerintem ezt a képet kellene minden magyar bortermelőnek a falára kiraknia.
A recept egyértelműen látszik belőle. Elkezdték nyomni az eladásokat 1997-ben és vele párhuzamosan megindultak az árak felfele. Majd 2004-2006 között stabilizálódott az exportál volumen, de az árak tovább fejlődtek. Mára pedig ott tartanak, hogy ugyanazzal az export volumennel mint 2001-ben az akkori export árbevételnek a háromszorosát söprik be.
Vagyis évente durván 100 millió euróval (30 milliár) több bevétel kerül be az osztrák ágazatba idén mint 15 éve nagyjából ugyanannyi termelési költséggel.
Szentesi Nadapi Zengő 2008 Illata először a közepesnél kevésbé intenzív, benne hűvösebb karakterű, fehérhúsú gyümölcsösség, első nekifutásra lehetne reduktív fehérbor is . Szájban meglepően koncentrált, az illatban megismert ropogós gyümölcsösség folytatódik, csak jóval intenzívebb kiadásban ,mint ahogy az illat alapján várnánk, mellette itt már fellelhető valószínűleg hordó eredetű enyhe vaniliásság. Ásványosságában száraz kövesség, egy csipetnyi sósság és meszes jelleg, eleinte a gyümölcsösség mögött másodlagos tényezőnek tűnik az aromák kialakításában, idővel egyre inkább előtérbe kerül és meghatározza a bor karakterét. Savai élettel teliek, magasak, hosszúak és játékosak, utóízében diszkrét kesernye jelenik meg.Gazdag, finom, fogyasztásra ösztökélő bor, a maradékcukor bár picivel több, mégis kevésbé érződik, mint a Bátyus esetén, talán azért, mert ennek a bornak kicsit erőteljesebb ásványossága ad neki egy kis szikárságot. Nagyon szerettem ennek a bornak is a savait, de a rajnainak azt a hihetetlenül kifinomult állagát, textúráját nem nyújtotta, viszont talán közelebb visz a területre jellemző ásványos karakter megismeréséhez.Erős 7p
Sziasztok, kis segitseget szeretnek kerni. Baratom 1992-es bort keres, magyart vagy nem magyart; mindenkepp ihatot, ajandekba. (Az evjaratbol adodo kihivasok ismertek elöttem)
Van-e barkinek tippje, kinek lehet barmi hasznalhatoja amit el is hajlando adni?