Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Nincs semmim, amivel lemodellezhetném, sajnos. De ha lenne, sem biztos, hogy képes volnék rá, mert eddig én sosem foglalkoztam excellel. Nem volt rá még szükségem.
Akkor a további kérdések:
1. Kimutatás-varázslóval konzisztencia-vizsgálatok nem végezhetôk.
igaz vagy hamis
2. Pivot-kimutatásokban a mértékegységek a sor-, oszlopfejlécbe integrálhatók.
igaz vagy hamis
3. Pivot-jelentésekhez tetszôleges bonyolultságú tér-idô-jelenség aggregációs szintek nem kapcsolhatók (pl. napok, hetek, hónapok, évek).
igaz vagy hamis
4. Idôsoros pivot kimutatásokban, ahol az idô az oszlopfejlécen van ábrázolva, alapvetô hiba, ha egy mértékegységre való szűrés következtében idôszakok nem tűnnek el.
igaz vagy hamis?
5. Klasszikus órarendek az Excel kimutatás-varázslójával automatikusan elkészíthetôk.
igaz vagy hamis?
6. Egy objektum-attribútum-mátrix pivot-táblázatként kialakítható "egy-értékoszlopos" termékkatalógusokból kiindulva.
Szia Robbantomester! Ne haragúdj, hogy megint téged zargatlak az esetleges megoldással kapcsolatban. :( Eddig minden tökéletesen müködik, amit mondtál (még1x köszi), sajnos felmerült még egy kérés/probléma, amire nem igazán tudom a megoldást :( Pl. Amennyiben beírok nevet, és arra vagyok kíváncsi, hogy az illető a héten mely napokon volt bent az iskolában akkor, mit kell tennem???
Hát akkor íme a következő kettő:
1. Pivot táblázatokban végzett átlagolások esetén lehetséges eltérô darabszámú elemet elfogadni a darab-nézet alapján kontrollálva.
Igaz vagy hamis?
2. A sor- és oszlopösszegeket mindig számíTTATNI kell a kimutatás-varázslás során, hiszen ezek ellenôrzô összegként funkcionálnak.
igaz vagy hamis?
Köszi. Üdv.: A.
Szívesen. Igaz, én már nem ülök itt mindig éjszakának idején, de azthiszem ez a topik épp arra való, hogy éjjel-nappal bárki feltegye a kérdéseit. Valaki aztán mindig akad, -a nem is azonnal- aki megválaszolja, vagy segít a kérdés megoldásában. Nem csak a kérdező okulására! Szóval bátran. Jöhetnek azok a kérdések, legfeljebb nem és -mert nem tudok- válaszolok rákuk. :))
Milyen fura, hogy ez nem fordozható a nyelvi verziók között.
Ha a magyar Excelbe beírom, hogy =CELLA("filenév"), majd ezt betöltöm egy angolba, ott =CELL("filenév") lesz belőle, ami nem fog műkodni, csak ha kijavítom =CELL("filename") értékre.
Mondjuk, alapból ki vagyok bukva a függvénynevek magyarításán, sosme ismerem ki magam a darabteli, meg a kis.betűs függvények között.
Gazdasági informatikát tanulok (?) de sajnos a tantárgy tematikájában megjelölték, hogy meg kell tanulnunk használni az Excelt annak a Súgója segítségével. Hát nekem ez így nem megy. De sajnos különböző tesztkérdésekre kell válaszolnom, szám szerint 9 db van ebben a témakörben.
Egyet fel is teszek:
"Egy pivot-kimutatás számot tartalmazó mezôjére kétszer kattintva megkaphatjuk a háttérben figyelembe vett adatsorokat aktív autoszűrôk mellett."
Igaz vagy hamis?
Ha valaki tud és hajlandó nekem erre és további 8 db hasonló kérdésemre válaszolni, hát az megmentheti az életemet.
Remélem a kérésem nem ütközik senkinek az etikai értékrendjébe. Megnyugtatásul: a tanár azt mondta, hogy igénybe vehetünk bármilyen segítséget...
Üdv.: A.
A hibát továbbra is passzolom, itthon is és a cégnél is tökéletesen megy. Új excel verzió segíthet talán?
'cella értékétől függő makróindítási lehetőség': Erre pont jó a Worksheet_Change event. Például:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) If Cells(1, 1) = "1" Then Cells(1, 2) = "egy" If Cells(1, 1) = "2" Then Cells(1, 2) = "kettő" If Cells(1, 1) = "3" Then Cells(1, 2) = "három"
End Sub
Ha az adott munkalap 1. sor 1. cellája = 1, akkor mellé kiírja hogy egy, stb.
VBA nyelve az angol, magyarul nem igazán beszél :(. A rögzít és némileg módosít az kezdetnek jó. Ez egy jó magyar nyelvű könyv: http://www.computerbooks.hu/Exprogramozas/
jogos a 2 pont.Nem hittem el, utananztem en is :)magyar helyesiras szabalyai, 11. kiadas:"Kétezeren felül – ha az ezres után még más szám is következik – az összetett számnevek írásában kötőjelet használunk: ötezer-nyolcszáztíz, tizenegyezer-huszonnyolc stb. [Vö. 289. a)]"
Ezeket látom az első futásnál. De még időm nem nagyon volt nézelődni.
Viszont volt nekem itt egy kérdésem régebben, egy adott cella értékétől függő makróindítási lehetőseggel kapcsolatban. Amit most említettél, az talán pont ilyesmire ad lehetőséget? NA azért a válasznál vedd figyelembe, hogy amatőr vagyok, magyarnyelven kommunikálok a számítógépemmel csak. A makróimat elsősorban rögzítem, s némileg módosítom... Szóval.... :) vagy inkább :(
A T-vel kapcsolatban amit irsz az nem egeszen igaz, mert pl ha a B2 cella tartalma egy szam, akkor a T-nel csak egy ures cellat latsz. En sosem hasznaltam ezt a fuggvenyt, meg nem is ertem, hogy mire lehetne hasznalni. Szrtem felesleges... a sugo is azt irja, hogy:
Általában nincs szükség a T függvény használatára a képletekben, mivel a Microsoft Excel automatikusan konvertálja az értékeket, ha az szükséges. Ez a függvény más táblázatkezelő programokhoz nyújt kompatibilitást.
A hibát nem értem, Office 2003-as angol verzióval megy ha engedélyezted a makrók futását. Esetleg küld el mailban a hibaüzenetet, talán rájövök miért nem megy.
A rejtett 'számláló' azért kell, mert az automatikus frissítést a 2. sheeten valamilyen eseményhez kell kötni - esemény / event az, amit a vba eseményként fog fel - és az autofilter változásához nem kötődik ilyen (legalábbis én nem tudok róla) viszont a kalkulációhoz igen. Ebbe most jobban nem mennék bele. Ha érdekel, akkor ezt nagyon szépen összefoglalták nálam sokkal okosabb emberek: http://www.cpearson.com/excel/events.htm
Hogy miért kell egy autószűrőnek egy másik lapon hatnia azt én se tudom, leginkább azért mert az eredeti kérdésfeltevő ezt nem közölte :)
Kipróbáltam, de az eljárás első futásakor hibával megállt. De mondjuk nem egészen értem miért is kell egy autoszűrésnek a másik lapon hatnia. Nem egyszerűbb egy lapot az irányított szűrőnek használnia, szedve a kívánt adatokat a másik két lapról?
De azért a leírt eljárások érdekesek, legalább is számomra. De minek is az a rejtett számláló a C1-ben?
Köszönöm az 5leteket. József megoldásában az a jó, hogy a dátumformátumot szabadon alakíthatom. Illetve ha értékként beillesztem és (véletlenül :) ráenterezek, nem ugrik vissza dátum formátummá.
Rájött valaki azóta a megoldásra? (dátumot szöveggé)
Most SOS kellett volna. Úgy oldottam meg, hogy elmentettem „szöveg (tabulátorral tagolt)”-ként, majd újrafelismertetésnél szövegként határoztam meg a dátum mezőt. Viszont így az összes képlet elveszik.