Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37021

"de ha nekem van ellipszised, akkor én is bevezetk egyet, nekem is kell. a pint ellipszis definíciója: egyik félytengelye a test legnagyobb befoglaló méretének π-szerese, a másik féltengelye pedig (1-|v|)/(1+|v|)."

Húha! Ez a riposztod tetszik. Egy anyát visszavonok.

A vöröseltolódás négyzetét írtad fel. Mire gondolsz?

(1. anya)

Előzmény: pint (37013)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37020

Az ellipszisnek két fókuszpontja van.

(2. anya)

cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37019

Vektorokat adj össze, ne a kört hurcold.

Előzmény: ivivan (37018)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37018
Hát én sem értem. Még mindig azt látom, hogy szerinted a kör eltolásával ellipszist kapunk. Ugyan rajzolj már le egy lapra egy kört (ne kézzel, mert akkor lehet, hogy rögtön ellipszis lesz :-) ) és rakd át a lapot az asztal egyik végéből a másikba. Ezzel ugye kb 1m-es eltolást végeztél. Most vizsgáld meg, hogy a kör, az még mindig ugyanolyan kör-e a lapon, mint amikor rajzoltad. Na ugye, hogy ugyanolyan! Akkor miért mondod, hogy egy sima eltolás ellipszist csinál a körből?
Előzmény: cíprian (37017)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37017

Jaj, hozzád a világ összes anyja nem elég.

A specrel leíró rendszerét akarod használni egy olyan példában ahol nem alkalmazhatunk Lorentz-trafót.

Te fogod megérteni utoljára.

Előzmény: mmormota (37016)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37016

Ezt a hozzászólásodat kielemzem, hátha rájössz a hibádra. Persze a remény hal meg utoljára.

Legyen a mozgó testről kibocsátott

Legyünk precízek. Választunk egy leíró rendszert, melyben a test mozog. Az állításaink a továbbiakban ebben a leíró rendszerben tett állítások.

fény sebessége minden irányban c.

Vagyis a kibiocsátott fény (a leíró rendszerben) minden irányban c sebességgel terjed, összhangban a specrel alapposztulátumával. Hát persze.

Ha ez a test x irányú mozgást végez, akkor álló testről

W(x)=c+v és c-v sebességet látunk

Hoppá. Itt már kezdődik a zavar... C sebességű fényt látunk, megegyeztünk az előbb. Ha kiszámítjuk, hogy kedvenc leíró rendszerünkben hogyan távolodik a fény a forrásától, akkor számítunk ki c+v és c-v sebességet. DE a rendszerünkben nem látunk ilyen sebességgel mozogni semmit.

A c+v pl. alkalmas ilyen kérdések megválaszolására: milyen távol lesz a hátrafelé kibocsátott fény a forrásától t idő múlva? Válasz: t(c+v)

Ez az ellipszis nagytengelye.

Milyen ellipszis? Hol? A mi leíró rendszerünkben nincs ilyen ellipszis.

( (c+v) + (c-v) ) t = 2ct

A kedvenc fénykörünk átmérője...

Ha nem érted, bíbelődjön veled, akinek húsz anyja van.

Fogalmazzunk pontosan. Csak az értheti azt a zagyvaságot, amit előadsz, akinek minimum 20 anyja van...

Előzmény: cíprian (37011)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37015

Az ellipszis tengelyei természetesen derékszöget zárnak.

Ha a melléktengelyt akarjuk kiszámítani, akkor természetesen c nem y vagy z irányában indul el, hanem a melléktengelyhez képest olyan szöget zár be, hogy

absz(c+v)=W(y) vagy W(z) teljesülhessen.

(A húszból egy anyát elfogyasztottál)

pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37014
túl sok az elgépelés, megyek aludni
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37013
az ellipszis kistengelyei nálad szöget zárnak be? mert amit mondasz, az ezt jelenti.

a kialakuló fényfrontnak ugyanis NEM középpontja a fényforrás.

na most nem mondom, az igaz, hogy definíciónak jó, amit mondasz. szabad definiálni egy ellipszist, aminek tulajdonságai: egyik féltengelye c, másik féltengelye |v+c|. nevezzük ezt ciprián ellipszisnek. a baj csak az vele, hogy ez az ellipszis a világon nem jelent semmit sem, semmi köze a terjedő fényhez, sem semmilyen más megfigyelhető jelenséghez.

de ha nekem van ellipszised, akkor én is bevezetk egyet, nekem is kell. a pint ellipszis definíciója: egyik félytengelye a test legnagyobb befoglaló méretének π-szerese, a másik féltengelye pedig (1-|v|)/(1+|v|).

Előzmény: cíprian (37011)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37012

Ne filozófálj, inkább számolj.

Számold ki, hogy mi lesz a következő ábra sebességkontúrja:

Mozog egy test x irányban v sebességgel, kibocsát c sebességgel minden irányban testeket egy adott időpillanatban.

Mi lesz a kibocsátott testek sebességének abszolút értéke a különböző irányokban?

Előzmény: ivivan (37006)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37011

Legyen a mozgó testről kibocsátott fény sebessége minden irányban c. Ha ez a test x irányú mozgást végez, akkor álló testről

W(x)=c+v és c-v sebességet látunk. Ez az ellipszis nagytengelye.

y és z irányban W(y) és W(z) sebességek ott vannak, ahol absz(c+v)=W(y) ill W(z).

Ezek az ellipszis melléktengelyei.

Ha nem érted, bíbelődjön veled, akinek húsz anyja van.

Előzmény: pint (37004)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37010

Számomra a legérdekesebb, hogy kézenfekvően csak kétféle eset lehetséges:

- a választott leíró rendszerben a  villanó fényforrás áll

- a választott leíró rendszerben a villanó fényforrás mozog.

Pint mindkét esetet ábrázolta, és a fénygömb mindkét esetben fénygömb. :-)

Na most, Ciprian szerint van egy harmadik eset, ahol ellipszoid. De mely rendszerben ellipszoid? Amelyikben a villanó forrás se nem áll, se nem mozog? Ez milyen eset? Mint a népmesében, fel is van öltözve meg nem is, hoz is meg nem is? :-)))

ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37009
Már az önmagában megtiszteltetés, hogy egy ilyen jó társaságban említenek, de hogy éppen az első helyen! Elpirulok :-)

Az az érdekes, hogy a vitánk nem kétoldalú, mert ugye vagyunk mi az egyik oldalon és ott vannak a további álláspontok: Gezoo az éterelmélet híve (csak nem tud róla), ciprian majdnem érti, csak valahogy ezt a sebességkülönbséget keveri bele mindenhova, ahova nem kéne, Astrojan meg már az MM kísérletet is tagadja...

És nem veszik észre, hogy egymásnak homlokegyenest ellentmondó álláspontjaik vannak szemben a mi (viszonylag) egységes álláspontunkkal. De még szerencsére nem mondták, hogy 4-en vagyunk 3-uk ellen :-)
Előzmény: mmormota (37002)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37008
a galilei trafó egy időfüggő eltolás. tehát minden pillanatban egy sima vektori összeadás, csak éppen minden pillanatban változik a hozzáadandó vektor.

x' = x0 - vt

minden más változatlan, pl az idő is

t' = t

az álló körből GaTr után mozgó kör lesz.
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37007
de jó nekem. persze én is csak apropó voltam a fizika ekézéséhez. nem is kapcsolódott a témához.
Előzmény: mmormota (37005)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37006
Nem jól emlékszem, hogy a Galilei trafó egy sima összeadás? Mert (ahogy azt pint már szépen megmutatta) az összeadás nem változtatja meg a kör alakját. De szerintem már én is mondtam, hogy az eltolás művelet (ugye ez az, amikor ugyanazt a vektort adjuk hozzá minden ponthoz) alakzat tartó...
Előzmény: cíprian (36996)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37005

Gratulálok, bekerültél az iszugyi blogba. Javul az idézettség indexed... :-)

Előzmény: pint (37004)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37004
mutass nekem egy számítást, amiben galilei transzformáció kört ellipszissé transzformál.
Előzmény: cíprian (36996)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37003

Azt már régebben tudtam, hogy kitűnően alkalmazod azt, amiről fogalmad sincs.

Nem rád vonatkozik a teszt.

Előzmény: mmormota (37002)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37002

Ez világosan kiderült az eddigi vitából. Ivivan, Mungo és Pint érti, te nem. A hozzászólásaik pontosak, a tied mindig hibás.

A villanó gömbhal pl. trükkös, de Pint kapásból jót mondott. 

Előzmény: cíprian (36999)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37001
Pl. ebből a válaszodból :-)
Előzmény: Mungo (37000)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37000

Szándékosan provokatíven fogalmazok, mert kiváncsi vagyok, ki érti a specrelt.

És ezt miből fogod észrevenni? :o)))

Előzmény: cíprian (36999)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36999
Szándékosan provokatíven fogalmazok, mert kiváncsi vagyok, ki érti a specrelt.
Előzmény: cíprian (36998)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36998

Ha harmadik megfigyelő szempontjából írjuk le az eseményeket, akkor ez több mint előjelek eltűnése.

A harmadik megfigyelő szempontjából mindig sebességkülönbséget kötelező alkalmazni. A Lorentz-trafónak itt nincs helye.

Előzmény: pint (36997)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36997
igen, az abszolút érték eltünteti az előjelet
Előzmény: cíprian (36995)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36996

A Galilei-trafó nem tartja meg a gömb jelleget, hanem éppen ez lesz ellipszoid.

Emlékeztetőül: a Galilei-trafót akkor alkalmazzuk, ha egy harmadik rendszerben írjuk le az eseményeket. Ekkor tilos Lorentz-trafót alkalmazni. Gondolom ezzel újat mondtam, jelezd vissza kérlek, ha érted.

Előzmény: pint (36992)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36995
Az értelmi különbség abszolút értékében, gondolom egyetértünk. :-)
Előzmény: Mungo (36993)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36994

A saját rendszéreben ábrázolja, hogyan terjed a fény a mozgó másiktól.

A saját rendszerében a másiktól.

Ennél érthetőbben elmagyarázni már nem lehet.

Előzmény: cíprian (36991)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36993

Olyanok vagytok, mint a száz évvel ezelőtti professzorok, akik nem értették meg, és kiröhögték Einsteint :-)

Nem túlzás ez egy kicsit? Méghogy mi professzorok...

Merthogy te mint Einstein, az más... :o))

pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36992
nem véli úgy. bemutattam, hogy miért nem. a lorentz és a galilei transzformációk mindegyike megtartja a fényfront gömb alakját.

esetleg valami számítást bemutatsz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!