Mindkettőnknek igaza van. A hiperekben - kevés és ritka kivételtől eltekinve - valóban nem orientálnak a választásban. Viszont ha tudom, mit akarok (pl. mert ismerem az adott bort), vagy éppen kíváncsi vagyok valami újra, akkor egyébként sem kell segítség.
Igen ott is már lehet kapni nagy borászatok borait.
De....én inkább szívesebben bemegyek egy borszaküzletbe vásárolni,mert ott szakember ad tanácsot (az én esetemben erre nincs szükség,mivel én is ezt teszem) a megvásárolandó borokról,sőt....vannak olyan vásárlók,akiknek NEM mindegy milyen bort vesz,és kiváncsi a borászra,esetleg a pincéről,ahol készítik a borokat.
Ha tudod mit akarsz venni,akkor ezzel semmi baj,mert tényleg csak leemeled a polcról. Ellentétben nincs meg az a 'filling' egy hiperben,addig,amíg egy borszaküzletben igen.
Egy Tescoban vagy egy Auchanban ki ad erről felvilágosítást?
Nem feltétlen a Tréflire gondoltam...hanem azokra az "édes vörösekre",ami nem borból készült itóka. Sok ilyen van... sajnos!
A Mandolás furmint nekem az egyik kedvenc boraim közé tartozik.
Tegnap végig kóstoltuk lent a pincében a borokat. Nagyon szépen fejlődnek,már most szép nagyon a 2005'-ös Cabernet is,és nem beszélve a többiről. Szinte most lehetne palackozni a 2 kései szüretelésű fehér borunkat,ami még fejlődik hordóban.
Nem védeni akarom a multikat (majd lásd később), de a "rendes" borok esetében gyakran olcsóbbak, mint egy vinotéka. A választék a legigényesebb a Corában és az Intersparban, utána jön a Tesco, a végén az Auchan. De azért ott is van jó bor, csak arányaiban kevesebb. Például a Corában a legtöbb vezető magyar borász és borászat képviselteti magát, pl. Bock, Gere (2), Polgár, Wunderlich, Pók Tamás, Günzer, Szeremley, Tóth István, Takler, Vida, Sárosdi, Nyakas, Weninger, Thummerer, hogy csak azt említsem, akire/amire emlékszem - Tokaj nélkül. Szendében nem vagyok egészen biztos, de úgy rémlik, az is kapható náluk.
Egészen véletlenül ma voltam a Corában, és két rosét is vettem, mindkettő 2005-ös (fehérből pillanatnyilag elég jól el vagyok látva, és ebben a dög melegben jól esik egy friss rosé is). Az olcsóbbik a Szőlőskert Rt. Mátra Hill sorozatából egy rosé (Cabernet-Kékfrankos), Bárdos Benjámin nevével és a "Selection Nagyréde" felirattal fémjelezve, 899 Ft-ért. Mivel a nagyrédeiek és Bárdosék borait is általában kedvelem, kíváncsi lettem rá. A másik egy Wunderlich rosé 1199 Ft-ért, a címkéje szerint "kadarka alapú cuvée". A W. honlapja a 2004-esről azt írja, hogy Kadarka, Kékfrankos és Cabernet sauvignon van benne. A 2005-ösről külön negyedannyit sem írnak, gondolom ez is ugyanazokból a fajtákból van összerakva. Kisker árnak 1250 Ft-ot írnak. Utánanéztem a neten, hogy a Wunderlich rosét mennyiért árulják. Az eredmény:
Krisztina Borház (Monarchia Matt International fejléccel jelentkezzik be) 1490 (!), 2004-es
Tinto Fino 1299 (2004-es)
Decanter 1150 (2005)
Esszencia (ők paksiak) 1110 (2005)
Hát ennyit arról, hogy a borszaküzlet vagy a multi az olcsó (vagy nem). Persze Tündi biztosan tudja, hogy most az 1199 sok volt érte vagy sem.
Tudja miből készül a bora , hiszen azt issza , ő dolgozik vele a metszéstől kezdve , tudja mivel permetez , tudja mivel kezeli .
(apámnak például nehezen lehetne megmagyarázni , hogy a Tündi által említett kategóriájú borok közül bármelyik is megközelíti az ő hárslevelűjét )
Arról van itt szó ( "arról van itt nagyba' szó - cc. Lovasi András) hogy évek alatt a magyar bortermelést tervgazdasági statisztikává degradálták , mindegy volt , hogy milyen lőrét termeltek , csak meglegyen a szükséges mennyiség , amit aztán vittek a Big Brother-hez a Moszkovszkoje Igrisztojéhez .....
Gimnazista éveim favoritja a Budafoki ÁG Villányi Pinot Noir - ja volt , természetesen félédes vörös - a kólához (mondjuk én már akkor is renitens voltam - magára ittam). Azt hogy abban az időben még egy szál pinot vessző nem volt Villányban , csak évekkel később tudtam meg.
A multik borforgalmazását had ne minősítsem.
- kapható a Tesco-ban , ha jól emlékszem 170 Ft körüli áron fehérbor , üvegben , parafadugóval . Számoljunk ! Mennyibe kerül egy üveg ? Min 20-30 Ft. Mennyi egy parafadugó ? Na jó , ne a legjobbat nézzük , a legolcsóbb sem lehet 10-15 Ft nál kevesebb ! Cimke ? Nagy tételben is min.20-25 Ft . Az áruház haszonnal dolgozik , pénzbe kerül a szállítás is . Tettek ebbe az italba (szándékosan nem bort írtam) csak egy szem szőlő levét is? Szerintem nem .....
De mégis forgalmazzák , mert az emberek megveszik.
- ugyanitt - zömmel a 2004 es vagy korábbi rozék vannak a polcon .
Zömmel bebarnult hagymahéj színü palackok , vagy a 2-3 évesen is világospiros (szerintem szinezett ) verziók ..... 1000 Ft körüli áron .
Ehez képest egy 2005ös (kiválló) Szende rozé a pincében 900 Ft , egy palack friss Müller rozé 950 Ft pl. a pécsi Hordó vinotékában.
Egyedül a SPAR ban van tisztességes borválaszték ( a JT Siraz sokáig itt volt a legolcsóbb ) , de nem olcsóbb , mint egy vinotékában , a szaktanácsadás , a segítség pedig sehol ....
-Elég sommás megállapítás. Mármint ami a borkultúrára vonatkozik. Nem tudom, hogy az a több százezer ember, aki szőlőtermeléssel, borkészítéssel, borforgalmazással foglalkozik, nem beszélve a fogyasztókról, mit szól hozzá.
Tegnap este fehérboros alkalom volt , a legihatóbb a 2003as Mandolás furmint volt , de barátságos volt még édes bor létére a Demeter hárslevelű és a 2002es Szepsy cuvée is .....
Elnézést ...lehet itt félre érthető volt,amit írtam.
Az utolsó mondatomat nem a Béres Furmintra véleményeztem,mert hát az egy száraz bor természetesen. Független a Furminttól gondoltam,amit leírtam,a kései szüretelésű Cuveéjükre és a Hárslevelűjükre értettem az édest.
A magyaroknak még nincs igazából borkultúrájuk,szinte nem is ismerik a fajtákat,és szinte a bort sem. Éppen ezért van,hogy egy (édes vörösre sajnos) azt mondja,hogy milyen jó bort ivott. (Ami nem is bor) Ezek a "borok" nem drágák,ha azt vesszük,hogy bemennek a Tescoba vagy a Corába,és leemelik a polcról a 400-500 vagy max.1000 ft-os borokat,amit már sokall. Viszont annál inkább fejfájósan ébred másnap....és akkor sorolhatnám a többi tényezőt is...
Az a baj,hogy a magyarok sosem fognak elérni egy olyan szintet,mint a franciák..vagy éppen az olaszok. :(
Érjük be annyival,aki Magyarországon ismeri a borokat,és tud is véleményezni róla,az ilyen embereket meg kell becsülni,mert ezek azok az emberek,akik tisztelik,szeretik a bort és ezt próbálja tovább adni másnak,hogy megszerettesse vele,megismertesse vele a még nem nagyon létező borkultúrát.
Hát ez az, édes bor meg eleve "nincs is"csak a tokaji aszú,dehát az más technológia..
Kifejezetten a száraz ,félszáraz borokat szeretem,öntök is a feneketlen bendőmbe rendesen.Na persze csak annyit amennyit a boroskönyv megenged, sőt ajánl.Napi 6-7 deci , decinként, nem egyszerre ,mint az állat.
Miért van az,hogy a közízlésnek az istenadtának az édes-horribile dictu-vörösbor kell?
Na mindegy ,én mindenesetre már két szőlősgazdát versenyeztetek Tokajhegyalján mintegy 15 mázsa furmint szőlő felvásárlásának ígéretével./Kapitalizmus-farkastörvények :- ))))/Meg vagy 5 mázsa kékfrankost veszek .Végre szereztem bogyozógépet is így nem kell kézzel bogyózni.Mondjuk a végére általában midig bekávéztunk..
Béres Furmint 2003' már kifutott a piacról...de szerintem jellegzetes..nálunk van még pár palack... Vak teszten egyből felismertem....de próbáld ki a hárslevelűjét,vagy a cuveét.. Mondjuk szép.....de szerintem nem a mi világunk..mert nem az édes borokat szertjük....
Fehér borban én nem a testet keresem , az nekem már sok.
Pl. a Béres-Furmint pazar , ha jól tudom 30 fölötti extrakttal , csodálatos olajos ital , de én nem ezt várom a fehérbortól , ha nagy ritkán iszom .....
Vannak akik csak tartályban érlelik,és utána palackozzák. Mi tartályban erjesztünk bizonyos fajtákat,amit a késöbbiekben áttöltünk tölgybe,és ott érleljük tovább. Így a boroknak megmarad a friss,gyümölcsös jellege,és ugyanakkor lesz egy teste is.
Gyűjtői szempontból (tartósság) preferálom az oxidatív technológiát. Volt évekkel ezelőtt egy kisebb gyűjteményem, mely tragikus módon semmivé lett. Megittam. :-)