Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37028

A mérésünket virtuálisnak mondja a specrel.

A Lorentz-elv szerint nagyon is valódi a mérés.

A mérés is modellfüggő? A mérés sem olyan objektív, mint amilyennek hisszük?

Előzmény: cíprian (37027)
cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37027

"Ha ez a test x irányú mozgást végez, akkor álló testről

W(x)=c+v és c-v sebességet látunk

Hoppá. Itt már kezdődik a zavar... C sebességű fényt látunk, megegyeztünk az előbb. Ha kiszámítjuk, hogy kedvenc leíró rendszerünkben hogyan távolodik a fény a forrásától, akkor számítunk ki c+v és c-v sebességet. DE a rendszerünkben nem látunk ilyen sebességgel mozogni semmit. "

Erre konkrét példával válaszolok. A példában mély filozófiai kérdés rejlik, hogyan értsük a mérést?

A mérés ugyanis nagyon pontos meghatározásokat kell tartalmazzon. Miben különbözik a mérés a számítástól? Lehet-e számításnak bélyegezni azt az eljárást, ami nem a modellünkbe, hanem a rivális modellbe illeszkedik? Egyáltalán a mérés modellfüggő?

A mérés a következő:

Előtted elmegy egy sugárforrás v sebességgel, közöttetek a merőleges távolság elhanyagolható, amikor éppen eléd tér. Amikor előtted van kibocsát egy fénysugarat feléd, és hátrafelé. A hátrafelé kibocsátott fénysugár felvillanását észleled egy tőled hátrafelé elhelyezett ernyőn. Tőled az  ernyő x távolságra áll. Amikor visszaér hozzád az ernyőn a felvillanás, azalatt a tárgy tőled vt utat tesz meg. Az adatokból kiszámítod, hogy a tárgy és a fény közötti sebességkülönbség c+v.

A filozófiai kérdés, hogy ez mért vagy számított sebesség-e? A kérdést bonyolítja, hogy a sebesség nincs az alapvető három mértékegységünk között.

Nos? Mi az állásfoglalásod, miként minősítsük a mérési eljárásunkat? Ez maga a mérés, vagy csak számítás. Mi a különbség mérés és számítás között, ha az eljárásunkat nem minősíted mérésnek?  

Előzmény: mmormota (37016)
cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37026

Kedves ivivan!

Nem stílusom a kioktató modor, és távol áll tőlem az mmormota féle kinyilatkozás is.

Rövid mondataimat ne vedd kérlek modortalanságnak, inkább  hiányosságom ez, hiszen egyetlen egy újjal pötyögtetetek, kérlek nézd el nekem.

A hétköznapi életben más vagyok, mint amit az írásaim tükröznek.

üdv. cíprian

Előzmény: ivivan (37024)
cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37025

"akkor ezt tetszőleges (x,y) vektorral eltolva egy olyan ponthalmazt kapok"

Ne told el, hanem add össze a vektorokat.

Előzmény: ivivan (37022)
ivivan Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37024
Már nem azért, de a hozzászólásomban nem szerepel a "transzformáció" szó. És semmi ilyesmi sem. És pontosan a vektoros összeadást vezettem le neked. Mi volt benne szerinted a hiba?
Előzmény: cíprian (37023)
cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37023

Ne transzformációnak fogd fel, hanem egyszerű vektoros összeadásnak.

Sokszor mondtam ezt, miért akarsz ennek ellenére transzformálni?

Előzmény: ivivan (37022)
ivivan Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37022
Hát nem tudom mit változtat az, hogy egy (x,y) párost vektornak, vagy pontnak tekintek?

Ha van egy (x1,y1)...(xn,yn) ponthalmazom (amik történetesen egy körön vannak, azaz létezik olyan r, hogy xk2+yk2 = r2 minden k-ra), akkor ezt tetszőleges (x,y) vektorral eltolva egy olyan ponthalmazt kapok, amelynek minden elemére igaz, hogy xk' = xk+x és yk' = yk+y. Ezt végig vezetve igaz az, hogy létezik olyan r, hogy minden k-ra (xk'-x)2+(yk'-y)2 = r2, ami történetesen éppen egy x,y középpontú kör egyenlete.

Hozzáfűznivaló?
Előzmény: cíprian (37019)
cíprian Creative Commons License 2007.05.21 0 0 37021

"de ha nekem van ellipszised, akkor én is bevezetk egyet, nekem is kell. a pint ellipszis definíciója: egyik félytengelye a test legnagyobb befoglaló méretének π-szerese, a másik féltengelye pedig (1-|v|)/(1+|v|)."

Húha! Ez a riposztod tetszik. Egy anyát visszavonok.

A vöröseltolódás négyzetét írtad fel. Mire gondolsz?

(1. anya)

Előzmény: pint (37013)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37020

Az ellipszisnek két fókuszpontja van.

(2. anya)

cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37019

Vektorokat adj össze, ne a kört hurcold.

Előzmény: ivivan (37018)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37018
Hát én sem értem. Még mindig azt látom, hogy szerinted a kör eltolásával ellipszist kapunk. Ugyan rajzolj már le egy lapra egy kört (ne kézzel, mert akkor lehet, hogy rögtön ellipszis lesz :-) ) és rakd át a lapot az asztal egyik végéből a másikba. Ezzel ugye kb 1m-es eltolást végeztél. Most vizsgáld meg, hogy a kör, az még mindig ugyanolyan kör-e a lapon, mint amikor rajzoltad. Na ugye, hogy ugyanolyan! Akkor miért mondod, hogy egy sima eltolás ellipszist csinál a körből?
Előzmény: cíprian (37017)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37017

Jaj, hozzád a világ összes anyja nem elég.

A specrel leíró rendszerét akarod használni egy olyan példában ahol nem alkalmazhatunk Lorentz-trafót.

Te fogod megérteni utoljára.

Előzmény: mmormota (37016)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37016

Ezt a hozzászólásodat kielemzem, hátha rájössz a hibádra. Persze a remény hal meg utoljára.

Legyen a mozgó testről kibocsátott

Legyünk precízek. Választunk egy leíró rendszert, melyben a test mozog. Az állításaink a továbbiakban ebben a leíró rendszerben tett állítások.

fény sebessége minden irányban c.

Vagyis a kibiocsátott fény (a leíró rendszerben) minden irányban c sebességgel terjed, összhangban a specrel alapposztulátumával. Hát persze.

Ha ez a test x irányú mozgást végez, akkor álló testről

W(x)=c+v és c-v sebességet látunk

Hoppá. Itt már kezdődik a zavar... C sebességű fényt látunk, megegyeztünk az előbb. Ha kiszámítjuk, hogy kedvenc leíró rendszerünkben hogyan távolodik a fény a forrásától, akkor számítunk ki c+v és c-v sebességet. DE a rendszerünkben nem látunk ilyen sebességgel mozogni semmit.

A c+v pl. alkalmas ilyen kérdések megválaszolására: milyen távol lesz a hátrafelé kibocsátott fény a forrásától t idő múlva? Válasz: t(c+v)

Ez az ellipszis nagytengelye.

Milyen ellipszis? Hol? A mi leíró rendszerünkben nincs ilyen ellipszis.

( (c+v) + (c-v) ) t = 2ct

A kedvenc fénykörünk átmérője...

Ha nem érted, bíbelődjön veled, akinek húsz anyja van.

Fogalmazzunk pontosan. Csak az értheti azt a zagyvaságot, amit előadsz, akinek minimum 20 anyja van...

Előzmény: cíprian (37011)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37015

Az ellipszis tengelyei természetesen derékszöget zárnak.

Ha a melléktengelyt akarjuk kiszámítani, akkor természetesen c nem y vagy z irányában indul el, hanem a melléktengelyhez képest olyan szöget zár be, hogy

absz(c+v)=W(y) vagy W(z) teljesülhessen.

(A húszból egy anyát elfogyasztottál)

pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37014
túl sok az elgépelés, megyek aludni
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37013
az ellipszis kistengelyei nálad szöget zárnak be? mert amit mondasz, az ezt jelenti.

a kialakuló fényfrontnak ugyanis NEM középpontja a fényforrás.

na most nem mondom, az igaz, hogy definíciónak jó, amit mondasz. szabad definiálni egy ellipszist, aminek tulajdonságai: egyik féltengelye c, másik féltengelye |v+c|. nevezzük ezt ciprián ellipszisnek. a baj csak az vele, hogy ez az ellipszis a világon nem jelent semmit sem, semmi köze a terjedő fényhez, sem semmilyen más megfigyelhető jelenséghez.

de ha nekem van ellipszised, akkor én is bevezetk egyet, nekem is kell. a pint ellipszis definíciója: egyik félytengelye a test legnagyobb befoglaló méretének π-szerese, a másik féltengelye pedig (1-|v|)/(1+|v|).

Előzmény: cíprian (37011)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37012

Ne filozófálj, inkább számolj.

Számold ki, hogy mi lesz a következő ábra sebességkontúrja:

Mozog egy test x irányban v sebességgel, kibocsát c sebességgel minden irányban testeket egy adott időpillanatban.

Mi lesz a kibocsátott testek sebességének abszolút értéke a különböző irányokban?

Előzmény: ivivan (37006)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37011

Legyen a mozgó testről kibocsátott fény sebessége minden irányban c. Ha ez a test x irányú mozgást végez, akkor álló testről

W(x)=c+v és c-v sebességet látunk. Ez az ellipszis nagytengelye.

y és z irányban W(y) és W(z) sebességek ott vannak, ahol absz(c+v)=W(y) ill W(z).

Ezek az ellipszis melléktengelyei.

Ha nem érted, bíbelődjön veled, akinek húsz anyja van.

Előzmény: pint (37004)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37010

Számomra a legérdekesebb, hogy kézenfekvően csak kétféle eset lehetséges:

- a választott leíró rendszerben a  villanó fényforrás áll

- a választott leíró rendszerben a villanó fényforrás mozog.

Pint mindkét esetet ábrázolta, és a fénygömb mindkét esetben fénygömb. :-)

Na most, Ciprian szerint van egy harmadik eset, ahol ellipszoid. De mely rendszerben ellipszoid? Amelyikben a villanó forrás se nem áll, se nem mozog? Ez milyen eset? Mint a népmesében, fel is van öltözve meg nem is, hoz is meg nem is? :-)))

ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37009
Már az önmagában megtiszteltetés, hogy egy ilyen jó társaságban említenek, de hogy éppen az első helyen! Elpirulok :-)

Az az érdekes, hogy a vitánk nem kétoldalú, mert ugye vagyunk mi az egyik oldalon és ott vannak a további álláspontok: Gezoo az éterelmélet híve (csak nem tud róla), ciprian majdnem érti, csak valahogy ezt a sebességkülönbséget keveri bele mindenhova, ahova nem kéne, Astrojan meg már az MM kísérletet is tagadja...

És nem veszik észre, hogy egymásnak homlokegyenest ellentmondó álláspontjaik vannak szemben a mi (viszonylag) egységes álláspontunkkal. De még szerencsére nem mondták, hogy 4-en vagyunk 3-uk ellen :-)
Előzmény: mmormota (37002)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37008
a galilei trafó egy időfüggő eltolás. tehát minden pillanatban egy sima vektori összeadás, csak éppen minden pillanatban változik a hozzáadandó vektor.

x' = x0 - vt

minden más változatlan, pl az idő is

t' = t

az álló körből GaTr után mozgó kör lesz.
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37007
de jó nekem. persze én is csak apropó voltam a fizika ekézéséhez. nem is kapcsolódott a témához.
Előzmény: mmormota (37005)
ivivan Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37006
Nem jól emlékszem, hogy a Galilei trafó egy sima összeadás? Mert (ahogy azt pint már szépen megmutatta) az összeadás nem változtatja meg a kör alakját. De szerintem már én is mondtam, hogy az eltolás művelet (ugye ez az, amikor ugyanazt a vektort adjuk hozzá minden ponthoz) alakzat tartó...
Előzmény: cíprian (36996)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37005

Gratulálok, bekerültél az iszugyi blogba. Javul az idézettség indexed... :-)

Előzmény: pint (37004)
pint Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37004
mutass nekem egy számítást, amiben galilei transzformáció kört ellipszissé transzformál.
Előzmény: cíprian (36996)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37003

Azt már régebben tudtam, hogy kitűnően alkalmazod azt, amiről fogalmad sincs.

Nem rád vonatkozik a teszt.

Előzmény: mmormota (37002)
mmormota Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37002

Ez világosan kiderült az eddigi vitából. Ivivan, Mungo és Pint érti, te nem. A hozzászólásaik pontosak, a tied mindig hibás.

A villanó gömbhal pl. trükkös, de Pint kapásból jót mondott. 

Előzmény: cíprian (36999)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37001
Pl. ebből a válaszodból :-)
Előzmény: Mungo (37000)
Mungo Creative Commons License 2007.05.20 0 0 37000

Szándékosan provokatíven fogalmazok, mert kiváncsi vagyok, ki érti a specrelt.

És ezt miből fogod észrevenni? :o)))

Előzmény: cíprian (36999)
cíprian Creative Commons License 2007.05.20 0 0 36999
Szándékosan provokatíven fogalmazok, mert kiváncsi vagyok, ki érti a specrelt.
Előzmény: cíprian (36998)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!