Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ma próbáltam két kipufogó csődarabot összehegeszteni (anyagvastagság kb 1.mm, igaz saválló volt),hát ahol nem ért össze rendesen simám átégettem 0,8 huzallal kb 2,5-2,5 beállítással (amper -sebesség) palást felületen néha egész jó lett.Kocsimon kéne rezgéscsillapítót (harmonika csövet) cserélni.
nem akarok kötekedni na:) csak én még úgy tanultam hogy 1 kg cseppfolyós co2 ből 540 liter gáz nyerhető, tudom hogy azt irtad hogy kb 500 liter , csak azért egészítettem ki mert nincs jobb dolgom:))
A co2 cseppfolyós halmazállapotban van a palackban, így 1kg "cseppfolyós Co2-ből lesz kb 500 liter gáz" na ebből kiindulva 20 kg co2 az 10.000 liter gáz. Ez ugye eddig tiszta. Ezt osztva a beállított átfolyással kijön a hegesztési idő, az általad említett 8l/perccel ez 1250 perc.
Argon gáz halmazállapotban van a palackban 150, 200, esetleg 300 baron. Ezt m3-re kapod. 20 literes palack általában 4,3m3. Ez 4300 liter. 8l/perc átfolyással 537,5 perc.
Nem, nem úszod meg a több palackot, ha több anyagcsoportban gondolkozol. Argonnal lehet ugyan acélt hegeszteni fogyóssal de nem lesz jó. Azt Co2-vel a leggazdaságosabb.
lemértem a palackomat digitális mérleggel, és az jött ki hogy az egész 20kg os töltetű palackból 5kg co2 fogyott el. és 15 kg huzal ment le a gépről, 3 db 5 kg os. ez mennyire számít szerinted jó vagy rossz fogyasztásnak ?
Argont hogy számolják,mert ebből kiindulva többnek kéne lenni a 20 literesnek.
Úgy látom nekem egy 10l argon palack elég lenne ha mindenre lehet használni.
"Ja egy kiló folyékony co2-ből kb 500 liter szénsav nyerhető.Ha megvan a co2 tömege és mondjuk 8liter/percel hegesztel ki tudod számolni hogy hány hegesztőpercre lesz elegendő a gázod. "
Sziasztok. TIG Gépet szeretnék venni ami AC/DC 200A teljesitményü. Az alfaws és mastro weld között gondolkodom. Tudnátok segiteni hogy melyik birjebirja jobban a gyürödést.
Értem,rendben,köszi.
Azért kérdeztem,mert találtam egy másik magyar inverter co t,és ott irják hogy awis is ,de azt nem irták oda hogy csak vasat ,és ezért nem értettem.
Amugy meg tőlem awi közben mehetne. Guns &Roses is ,az is jó. :-)
Ha awi val akarsz alut hegeszteni ahoz AC váltakozó áram kell. A mig mag gépek mint az én alfaweld 185 egyenáramú fordított polaritással működik. A + van a pisztolyban. A gépemmel lehetne acélt awizni koppintósan de jobb a direkt dc awi gép. A legjobb persze a AC DC awi.
Csak a hegesztés részére gondoltam segítség ként :)))) Úgy értem gép vásáslás terén. Apu tud hegeszteni csak még a régi trafós korban él. Így az újabb gépeket nem ismeri. Szeretném meglepni egy géppel.
A gép most lenne használva pár napot azt utána egy évig lehet semmire nem kellene vagy csak kisebb hegesztésekre .
Igazából nem Blm gépet néztem ki de agyalok a rilon gépen is viszont kérdés itt megéri a plusz pénzt a rilon vagy mint hobby hegesztők ki tudom e használni az árkülönbséget.
Mert ha a blm is teljesen jó akkor azt veszem mégis olcsóbb és a többi pénzt pl elkölteném más cuccra ,szerszámra
A fa hasogatóhoz nem értek, így ahhoz nem szólnék hozzá, gondolom valami jó bázikus pálcával fogjátok hegeszteni.
Azt olvastam hogy 16A, tehát ha biztosra kell menni akkor a 200A-es gépek nem biztos hogy számításba jöhetnek, pedig a jófogáson múltkor volt egy garanciális 200-as rilon 40-ért! (nem sokáig)
Nem tudom mennyit szánsz a gépre. Alfaweld MMA 130 a legolcsóbb korrekt alternatíva 40 alatt.. aztán kicsit fentebb BLM 1600TM 50-ig ... ettől föntebb már 60 fölé kell menni árban.
Azt mondjuk Te tudod mennyit megy a gép. Ha néha építetek ezt azt, és nem időre dolgoztok bőven elég a kis alfaweld. Az meg aki otthon iparszerűen épít mondjuk vegyes tüzelésű kazánt annak meg a 200 Rilon (BLM, IWELD, ESAB) a minimum. :-)
Lehet brutál ára van de én otthon is szeretem azt ,hogy előveszem a szerszámgépeket és tudok vele dolgozni nem pedig a hatodik szomszédba kell futni mert leég szétmegy stb
Sokan hülyének is néznek ezmiatt ,hogy itthonra hobbyra megveszem a 70ezer fts metabo fúrógépet stb.
Melóhelyen van ramaty szerszám dögivel akkor legalább itthon ne kelljen a melóval küzdeni.
Mondjuk ,hogy tény hegesztőben nem vennék 200-300ezerért mert azt tényleg nem használom ki.
Évente pár varratot készítek.
Amúgy arra amit írtam pár napja mit tudnál válaszolni ? :)))
Pénteken voltam egyébként a helyi Mester Iparcikk shopban, és épp METABO termékbemutató volt a parkolóban, hát nem semmik az új (volt a régi is, de annak nem tetszik a fogása) laposfejű sarokcsiszolóik. Sajnálom hogy nem csináltam fotókat. Voltak szögben (40-50 fok) hegesztett zártszelvények, a belső varratot lehetett velük csiszolgatni.
A 125-ös az is nagyon tuti, de a 150-es méret tényleg szinte mindenhová befér. Annyira új a széria hogy a katalógusban amit kaptam, még benne sem volt. Brutális ára van, tehát tényleg csak annak éri meg aki gyakran dolgozik ilyen feladaton, és visszajön az ára, de akkor is tetszik mint szépen megtervezett célgép. :-) Szerszám buzi lettem vénségemre .. ez van :-)
Itt ugye a fogyós szinesfém hegesztést feltételezzük (inox, alu, és CuSi keményforrasztás) 0,8-as huzallal ... szerintem 500 perc kb, spórólósan talán kicsit több
A 20 literes (argon 4,3m3, corgon 4,7) argon töltet ára kb egy ezressel több, tehát jól tudtad, csak nem olyan brutális a különbség.
Mondjuk az argonnál azért vannak különböző tisztaságok (4.5, 4.6, 4.8, 5) szépen mennek felfelé az árak ahogy ez nő. A 4.6-os tisztaságú argon töltet ára 14+áfa lett volna, az 5-ös meg 17+áfa volt.
Lassan elkészül a házam,úgyhogy költhetek kicsit a hobbira is,bár vegygépész a szakmám nem sokat dolgoztam benne,viszont otthon elég sokat barkácsolok.Nemrég vettem egy esztergát most a hegesztőgép csere következik.