Ahogy mész ki a kikötőből, jobb oldalt a félszigeten van a világítótorony. Balra van egy sziget ahol macska cápa tojást lehet látni. Rogoznica-ról beszélek.
Egy-két hete láttam egy filmet, amiben kínai búvárok hoztak föl régi porcelánokat. Európai vezetéssel. Durva volt.
Volt egy decokamra a hajón, üzemszerűen használták deco helyett!!! Remélem nem ilyesmi lesz!
(már ha lesz, és nem a medve bundáját iszom le :))
valamiert nekem furcsa erzeseim vannak;-( de azert remelem, hogy egyutt megynuk indoneziaba kalasnyikovokat felhozni a roncsbol:-) remelem nem gyengitett uran lovedekeket kell felhozni, mert abbol eleg volt annyi amikor okucaniban dolgoztam. remelem nem patkolok el 5 ev mulva, mert akkor nem tudok tobbet merulni;-)
Képzeld milyen izgi lesz, amikor feljövünk kimerülten és mosolygós, szakállas emberek integetnek barátságosan, kalasnyikovval a kezükben. És csak elvétve ejtenének el olyan megjegyzéseket, hogy "Allah akbar" meg hasonlók... :))))
Az egyik kollega merult ott a nyaron(egyedul) es akkor talalta. Rogoznicaba, van egy Marina Frappa nevu nagyon szep kikoto, ha onnet jossz kifele hajoval,akkor ott van egy szep vilagito torony szemben, es jobbrol es balrol is egy-egy sziget. Ez a lezuhant valami, a baloldali sziget Olaszorszag felloli oldalan van. Helikopternek nez ki, de annyir szet van rongyolodva, hogy ezt csak irattarban lehetne megallapitani. Beszeltem a keresztapammal, aki mellesleg a volt Jugoszlavia haditengereszetenek az admiralisa volt, es azt mondta, hogy utananez es megmondja, hogy mi volt az.A szigeten, ami mellet a roncs van , van egy hatalmaz foldalatti bunker-halozat sok geppuska allassal, lehet hogy ehhez van valami koze a loszerrel teli roncsnak. Szo szerint ladaszam hever a sok loszer a feneken. Ha valaki elmegy megnezni, kerem nagyon vigyazzon magara, mert nem szeretnenk, ha a topic egy kedves lakoval is rovidebb lenne!!!! Na mi lesz Indoneziaval, elvisztek magatokkal????
köszönöm a kiegészítést, persze, hogy nem tűnik okoskodásnak. Én még csak nem is merülök szabad tüdővel (készülékkel szeretek), csak olvasom a különféle búvároldalakat. Jó, hogy van itt valaki, aki első kézből tud írni.
Ami a javításaid természetét illeti, persze nem a No limits kategória megszüntetésének a népszerűsítése miatt írtam a fórumba. Nem szeretem a dolgokat túlfújni, és ide is csak a dolog különleges természete miatt írtam be. A búvárkodás olyan sport, amiben benne van a baleset lehetősége, és ezt mindenkinek, aki csinálja, tudnia kell.
A "sport" és a "verseny" szó definícióján sem fogunk összeveszni, bár szerintem ha több résztvevő egymás eredményeit összehasonlítva dönti el, hogy melyikük a jobb, az verseny. A lényeg, amit szerettem volna közölni, hogy a tiltás ez esetben nem túlzó szerintem. Nem a merülést tiltják, csak a motivációt csökkentik, így várhatóan kevesebben vállalkoznak majd (nem is az igazi, ha a tied a világ legjobb nője és mindennap megkíván, ha lakatlan szigeten élsz és senki sem tudja meg soha...).
Én szerintem itt messze nem a felelőtlenség szabályozással való kiszűréséről van szó, ahogy talán Nibiru gondolta. Ezek az emberek pontosan tisztában voltak a veszéllyel, és valószínűleg akkor is merültek volna, ha előre tudják a kimenetelt. Itt inkább annak a hangsúlyozásáról lehet szó, hogy ez már a maximális óvintézkedések, és minden szabály betartása ellenére sem garantálhatóan biztonságos. A versenysportnak (bármit is jelentsen ez) pedig a megfelelő körülmények közötti biztonság fontos tulajdonsága, még ha ezek a körülmények az évekig tartó lelkiismeretes felkészülést jelentik is. Sajnos ebben a számban ez már nincs meg.
Hát ha tényleg komoly a dolog, akkor vállalkozók már úgy látom vannak :D
Jules: 160-170m-en biztosító búvár ? Az szép teljesítmény már önmagában is. Biztosításul én is olyasmit hallottam amit írtál, azért nem értem mi tartott ennyi ideig. Ha odalent gázt adott neki a búvár (azt azért kétlem hogy oxigént, mert akkor megoldódott rögtön, hogy mitől halt meg szegény lány) az meg elég érdekesnek tűnik így elsőre, nem ? Azért 170-en levegőt venni bármiből is, nem tudom hogy néz ez ki, de szerintem ember legyen a talpán aki kikalkulálja ilyenkor mi a teendő (kezdve, hogy a belélegzett trimix o2 tartalma meddig elég a felemelkedéskor, meg hasonlók).
Egyre több a furcsaság ezzel a merüléssel kapcsolatban, mostmár tényleg kíváncsi vagyok mit hoznak ki eredménynek.
Hát ezt várjuk szeretettel ... azért egy helikoptert egy repcsitől aránylag jól meg lehet különböztetni, vagy annyira szét volt rongyolva ?
Kiváncsi vagyok a képekre !
EGyébként hogy találtátok, merültetek, merültetek aztán egyszer csak ott volt ? Vagy mondták, hogy ott figyel ...
Igen, magyar származású a szervező.
Az engedélyek már megvannak, a helyi kormányzó adta ki. A terv szerint - a felvételek ismeretében - kiemelnék a hajót (vagy hajókat), de ez nagyon drága. Ha nem éri meg, akkor a búvároknak kellene felhozni amit lehet. Persze nem a vasmacskát :)))
Ami biztos: ha lesz valami a dologból, akkor még idén, mert ott januárban kezdődik az esős időjárás.
- Igen, volt lenn egy biztosítóbúvár aki 160m-ről lekísérte 170m-ig. Audrey bizonyíthatóan leért.
- Ismereteim szerint minimum 13 (de hallottam 22-ről is)búvár vett részt a biztosításban egyenlően elosztva 170m-re, azaz min. 13 méteenként egy. A no-limit merülés utolsó 20-30 méterét szabadtüdős biztosítók szokták adni (konkrét infoim jelen esettel kapcsolatban nincsenek) így a 13m tovább csökken. Ti jobban tudjátok, de szerintem volt rá esély, hogy így láthatták mi történt.
- A másik ami segíthet a szánra szerelt kamera, ami rögzítette Audrey lefelé vezető útját.
- Arról nem tudok, hogy biztosítókötéllel hozták volna fel.
- Ami sajtóban megjelent az az, hogy az egyik búvár idézem "oxigént" adott neki odalenn.
- A több mint 9 perc tényleg sok. Nem tudom mi történhetett. Loic Leferme edzésein és rekordkisérletén magam is részt vettem, az ő biztosítási rendszere más. (Az utolsó biztosítóbúvár a mélység felénél van egy nagy emelőballonnal. Ha Loic nem jön időben, megtölti a ballont levegővel = felviszi Loicot hozzá. Ő továbbadja a felette lévő bbúvárnak (45m-en) aki továbbadja a következő bbúvárnak 25m-en, aki továbbadja a szabadtüdős biztosítónak. Az egész nem tarthat tovább 1,5 percnél)
sziasztok topiclakok! Most jottem(tegnap ejjel) meg Rogoznicabol. Tegnap delutan Split-ben 30 C meleg volt. Sikerult jo idot kifognunk. Talaltunk egy lezuhant valamit(helikopter, vagy repcsi) meg mindig tele van eles loszerrel, ladaszam. A granattol kezdve a geppuska loszerig minden. Viszonylag eleg melyen van(56m), de remelem senki nem fogja magat felrobbantani. Ha keszlesznek a kepe, akkor felteszem oket valahova. Ha beferek, akkor en is szeretnek menni Indoneziaba, tudok hozni egy Sony D8-as kamarat, meg egy Nikon F70-et termeszetesen tokkal egyutt???Ugye elvisztek magatokkal?
Szerinted voltak biztosító búvárok 170m-en ? Vagy leláttak odáig szerinted ? Mert egyébként honnan tudnák, hogy mi történt ... vagy szerinted nem a végén, hanem valamikor feljövetelkor történt a gond ? De akkor meg a búvárok felhozták volna azonnal ugyi, és nem a biztosító kötéllel hozzák fel 9 perc után.
Szóval nekem homályos, hogy honnan tudnák mi történt, oszd meg elképzelésed !
Még valami, ezzel a hajókiemeléssel kapcsolatban. Engedélyek, stb.? Mert én például nehezményezném, ha néhány évet egy indonéz börtönben kellene eltöltenem... Nem nagyon hallottam még olyan országról, ahol csak úgy szabadon működik a kincsvadászat. Az iszlám országok meg amúgy sem a rugalmasságukról híresek.
Csak a pontosság kedvéért, remélem nem tűnik okoskodásnak:
- Az utóbbi időben (mondjuk az elmúlt 8 év) ez az egyetlen halálos kimenetelű, no-limit baleset. Egyébként a no-limit történelem az első, amely hivatalos rekordkísérlet közben született.
- 1994-ben halt meg Cyrill Isoardi, edzés közben.
- Néhány hónapja történt egy bénulásos baleset Benjamin Franc német búvárral, Egyiptomban.
Másról, hivatalosan nem tudunk. Ez három baleset 8 év alatt.
- A FREE csak az egyik szervezet, egyébként a legkisebb, ami természetesen semmit nem von le értékéből. Rajta kívül még létezik az AIDA és az IAFD. Ez utóbbihoz tartozott Audrey.
- Eddig csak a FREE vonta vissza hitelesítési szándékát, a másik két szervezet nem.
- 1970 decemberétől a CMAS nem regisztrál no-limit rekordokat, mint ahogy azt előtte tette.
- A no-limit merülésben soha nem rendeztek versenyeket, sosem volt versenyszám és talán sport sem. Egy kategória, melyben kizárólag rekordokat állítottak/tanak fel, sportból vagy másból, nem tudom. Bár te is írod a sportnak nem ez a lényege, épp ezért ez nem is sport.
Abban reménykedünk, hogy kiderítik a baleset okát és mindenki okul majd belőle. Hogy ki lehet -e deríteni, nem tudom. Véleményem szerint a biztosítóbúvárok látták mi történt, a boncolás pedig megmutatja az okot fiziológiai szempontból.
Még valami. Azt írod:"A szervező, aki megkért hogy szerezzek búvárokat, már járt a helyszínen, de nem merült le, csak valami radarral nézték meg. Nem bízik a helyiekben, ezért lenne hajlandó inkább itthonról kivinni az embereket."
Akkor talán mégsm urán. Kár. :))
Lehet tudni, hogy miféle dolgot kell kiemelni?
Méret, tömeg, anyag, darabszám?
Többszáz évest mondtál. Tehát korallt is kell törni.
Valami középkori kínai porcelán?
Vagy a gyarmatosítók kincses hajója? :))))
Erről eszembe jut a múltkori Frei dosszié, láttátok ? Pont egy olyan családdal foglalkozott, akik egy spanyol kincsszállító gályát hajkurásztak vagy 20 évig, aztán a végén hülyére keresték magukat - meg kihalt a család egy része a keresésben. Na mindegy, azért eltekintve a Frei "húmilyenkiba**ottgazdagokésezmennyilenneforintban" baromságaitól azért érdekes volt.
Az út kb így nézne ki:
repülő Jakarta-ba, onnan repülő Ketapangba. Ketapangból halászhajóval még kb. 6 óra az út egy kis szigetre. Az egész túra max 2 hét lenne.
A szervező, aki megkért hogy szerezzek búvárokat, már járt a helyszínen, de nem merült le, csak valami radarral nézték meg. Nem bízik a helyiekben, ezért lenne hajlandó inkább itthonról kivinni az embereket.
Még semmi nem biztos, de örülök, hogy van lelkesedés, azt hiszem nem kell tovább keresnem :))) Azért azt hozzá tenném, hogy saját felelőségre menne a dolog, főként azért, mert nekünk fogalmunk sincs, hogy milyen veszélyei vannak egy ilyen merülésnek. De nem atomtengeralattjáró :))
(több száz éves hajó(k)ról van szó)
Igazad van, tényleg nem veszélytelenek. Sőt, ezt ők maguk és a kívülállók is tudják.
Az utóbbi időben viszont sok nagyon tapasztalt szabadmerülő bajnok (is) szenvedett halálos, vagy majdnem halálos balesetet 160m alatt. A F.R.E.E. álláspontja az, hogy ez már túlmegy a résztvevők felkészültségének, bátorságának, tűrőképességének a bizonyításán... Nincs igazán ismeretünk erről a mélységről, a veszélyekről. A most meghalt Audrey Mestre sem volt éppen "kezdő". Ő tartotta a női és tandem merülés No Limits kategóriabeli világcsúcsát (a "tandem" csúcsot férjével, Francesco "Pippin" Ferrerassal, egykori férfi világbajnokkal), most az abszolút csúcsot akarta beállítani, amit egyébként a három nappal korábbi, 170m-es merülésével is beállított.
A tiltás nyilvánvalóan azért született, mert meg akarták akadályozni az öngyilkos merüléseket - ha ezek az emberek is meghalnak itt, akkor valószínűleg más is meghal majd, ez pedig senkinek sem jó. Ez már nem verseny tovább, csupán az újabb rekordok értelmetlen, egyre inkább lehetetlennek tűnő hajszolása.
Érdemes megfigyelni, hogy nem a "teljesítményt" tiltották le. Megdöbbentő eredmény például az Unassisted Constant Ballast kategória egyszerű léte is (leúszás és felúszás saját erőből, uszonyok és a kötél érintése nélkül), ezt mégsem tiltották le. Nem azért, mert ebben a számban nem lehet megfulladni (jelenlegi rekord: 157 láb / 48 méter!!!), hanem azért, mert itt nem a mélység halálos, hanem a teljesítmény óriási. Ez a szám egyébként alig másfél éve hivatalos kategória.
Én egyetértek a döntéssel. Aki akar, merülhet - ez nem tilos, csak regisztrálni nem fogják. Az ember tűrőképességének a határait ki lehet tolni, de nem bármeddig. Valószínűleg itt ilyen határba ütköztek, és inkább megőriznék a sport színe-javát más, hasonlóan kimagasló eredmények számára, minthogy értelmetlenül belehajszolják őket egy nagyon is értelmetlennek tűnő, csupán a rekordokért folyó elkeseredett és halálos küzdelembe. A sportnak ugyanis nem ez a lényege.
Nagyon beugratás-gyanús ez a dolog, de legalább felpezsdült a topic :PPPP (nem én voltam álnéven!)
Nagyon komoly passzivitást lehetett tapasztalni az elmúlt napokban !
Zsóta! Te mindig rémhíreket terjesztesz rólam, aztán meg alig győzöm kimosni magam. Mi az, hogy cserépkályha ... voltál nálunk, láttad hogy gáz konvektorunk van :D Felháborító, ilyent mondani ...
Audrey Mestre balesete kapcsán eszembe jutott, hogy elő-előfordult már olyan a világtörténelemben, hogy egy rekordkategóriát befagyasztottak. Azt hiszem, hogy ez a 170 méteres szabadtüdős merülés már régen túl van azon a határon, amikor rendeletileg értelme lenne szabályozni. Erre már olyan kevesen vállalkozhatnak... Mindenesetre nagyon sajnálom a hölgyet. Mindig kideríthető ilyen esetben, mi okozta a tragédiát?
OFF
A 2 Gb az a nyers AVI fileméret-korlát.
Nincs tudomásom arról, hogy NTFS-nél ez 4 Gb lenne, de nem szoktam digizni, így lehet, hogy igaz. Bizonyos programokkal a 2Gb-os AVI-kat láncolni lehet, és a láncolás után a fordítónak már nem okoz gondot, egyben látja.
ON
Én tudok egy indonéz nyelvet remekül beszélő ismerőst, az erkölcsi támogatása remélem elegendő lesz a túrához való csatlakozásom szempontjából... Félretéve a tréfát: érdekes felhívás. Nagyon. Mi van ha az a hajó -mondjuk- egy orosz uránbányából szállított mintadarabokat a Közel-Keletre?...
Azt hiszem, hogy szitipire feltétlenül szükségünk lehet most arrafelé, úgyhogy megvagyunk hárman...
De azért a fényképeket majd szivesen megmutatjuk... :))
Nem azért, de sztipi a halál okaira kíváncsi, így csak ketten vagytok a roncsra
Szóval én is bejelnetkeznék, bár tartok tőle, hogy nálam nagyobb tapasztalatúak viszik el a pálmát.
Mekkora marhaság!
Mi az, hogy nem hitelesítenek többé?
Azért, mert meghalt valaki?
Ez pont olyan, mint amikor a "skodások" miatt betiltották annak idején a pótféklámpa használatát. Aki érti, tudja mire gondolok.
Most azért nem állhat elő egy vakmerő vállalkozó egy új rekorddal, mert valaki meghalt?
Sajnálom Audrey-t, de hát a rekordok már csak ilyenek. Nem veszélytelenek.
Ilyen alapon a hegymászást is már réges régen be kellett volna tiltani.
Megyek, megyek, megyek!!!
Ő és izé, szóval az úgy van, hogy pont rám van szükség erre a munkára és egye fene vállalom, rendkívül nagy szakértő, mi több szaktekintély vagyok a kérdésben. :-))
Sziasztok!
Remélem ti tudtok segíteni, mert nekem fogalmam sincs a búvárkodásról! Keresek 2-3 tapasztalt búvárt, akik vállalkoznának arra, hogy a Kalimantan-sziget (Indonézia) mellett, egy kb. 20 méter mélyen lévő hajóroncsról felvételeket készítenek és mintadarabokat hoznak a felszínre. Az utat és az ellátást a megbízó fizeti, de valószínűleg saját felszerelés kell.
Egyelőre csak tájékozódom, de ha minden összejönne, akkor novemberben kellene indulni.
A szabadtüdős fórumról vagyok és sajnos csak igazolni tudom a hírt.
Audrey, a talán általatok is ismert Pipin Ferreras 28 éves felesége volt. Többször döntött már világrekordot ebben a kategóriában (no limit), ami egyébként nem versenyszám.
Halála érzékenyen érintette az egész szabadtüdős társadalmat. A baleset oka még nem ismert.
Okairól engedelmetekkel informállak majd benneteket.
Az eset előtt több sikeres csúcsdöntése is volt. Három nappal a baleset előtt 170m-re javította a világcsúcsot, ez előtt néhány nappal 166m (Loic Leferme következő, eddig nem törölt, hivatalosan bejelentett csúcskísérlete 165m lesz!). Audrey 170m-es eredményét halála után hitelesítették - utolsó csúcsként. A No limits (Unlimited variable ballast) kategóriát a F.R.E.E. (Freediving Regulations & Education Entity) tegnap hivatalosan törölte az érvényes versenyszámok közül. Az eddig elért rekordok érvényben maradnak. Új rekordot többé nem hitelesítenek ebben a számban.
Tényleg off:
Én úgyhallottam, hogy 1 _file_ max mérete 2Gb, tehát nem partíció, hanem egy file. DivX-es fórumokon legalábbis ezen nyüszögtek, hogy át kellett állniuk ntfs-re, mert nem tudták egybe leszedni a DVD-ről a filmet (min4Gb). Persze, még nem próbáltam és csak hallottam, szóval attól még lehet, hogy neked van igazad :D Na de ez nem búvár téma, tényleg.
on:
A balesetet én is hallottam fél füllel, csak még nem láttam sehol leírva, pl. azt se tudtam szabadtüdős vagy készülékes volt. Nagyon szomorú, nem szép halál a fulladás. Ha szerencséje volt még előtte elvesztette az eszméletet.
Ilyennel engem is szopattak anno.
Szépen kigondoltam magamban, (sőt én marha ki is fecsegtem) hogy lemegyek, csutora szájba be, majd beleülök a szerkóba, és felrakom magamra, onnantól kezdve gyerekjáték.
Erre az én felszerelésemet teljesen "összegombolták", a maszkot meg valami lehetetlen helyre tették, és akárhogyan kapálóztam, nem sikerült beöltöznöm időre.
Utána már nem "pofáztam" többet, hogy milyen ötleteim vannak. :)))
[PS: Ez volt az 5000. hozzászólásom az Indexen.
Hip hip hurrá. :) ]
Ahová majd én trervezek menni mentőbúvárira, ott le van szigetelőszallagozva a maszk, hogy ne lássál, és ki van vágva az orr-rész, hogy azért a víz be tudjon hatolni§:-)))
off topic leszek.
sajnos újabb rossz hírt találtam a mai szennylapokban, kár, hogy igaz: Audrey Mestre - szabadtüdős búvár - október 12-én belehalt a 171 m-es (saját) csúcsdöntő kísérletébe Dominikán. 9 perc elteltével a biztosító kötél segítségével húzták a felszínre a többiek és már nem tudtak az orvosok segíteni rajta.
Elvitte a nagy kékség!
Ne is mond ... csak lebeg az ember, kapaszkodik a jacketbe ...
ui.: Köszi, már nagyon kíváncsi vagyok, mit sikerül kihozni belőle ! Figyi, a FAT32 csak 2Gb-os file-ig működik, ha nagyobb rakd át ntfs-re nyugodtan a winyót.
Hát ha mindezt OWD-n adod elő, akkor ... szegény leendő búvárok nincsenek könnyű helyzetben ;-)
Nálunk az owd-n ez csak a bedobjuk a maszkot a vízbe, aztán lehet megkeresni, vízalatt felvenni+kiüríteni. Cucc levétel is volt víz alatt, de úgy, hogy lemész, megnyugszol, leveszed, magadelé rakod, felveszed.
Nem! A Szitipi nem volt stréber. Minden oktatási rendszer előírása az OWD tanfolyamon. Valamikor amikor én ezt elvégztem, X uszodai merülés után ez úgy nézett ki: Felszerelés felvétele a medence szélén (ruha nélkül). Csobb a vízbe-kisúlyozás. Vízből ki-felszerelés le. Ezután az 5 méteres medencébe cucc repül. Nesze b....meg. A tanuló meg ugrik vízbe,(szerintem azt sem tudja, hogy hol van ,úgy be van sz...va). Kotor le a medence aljára. Próbál valamilyen fontossági sorrendet felállítani. Lent kéne tudni maradni, levegőt kéne kapni, jó lenne valamit látni is. Ez egy kicsit összetett feladat. Ezt még meg lehetne fejelni ha a palackot lezárom mielőtt a vízbe dobom. Megy az anyázás, tudnak utálni rendesen, de azt hiszem, ha valaki ezt meg tudja oldani azzal talán a későbbiek folyamán nem igen lesznek problémák. Mind ezt nem azért írtam, hogy a nagy érdemű most elkezdeje ezt jobbról-balra kivesézni. Ezen úgy sem változtatok. Megnyugtatásul: Még senki nem fulladt bele a medencébe.
OK, Nagylevegő! De mennyire lehetünk ebben 100%-an biztosak. Semmi kiskapu jó magyar szokás szerint? Nem szívesen merülnék helyi bázissal. Akkor valóban nincs meg a szabadság érzet.
Én meg szeretnék egy WC-t aranyból. A korlátok minnél több pénzt szeretnének bezsebelni lehetőleg munka nélkül, és ebben igazán profik. Ha ezt bevezetik, a búvárkodásból épp az veszik el ami számomra a legfontosabb. A szabadság érzése.
Hivatalosan viszont az egész gyanús dolog ellenőrizhetővé válik. Nincs több partizán akció, csak vezetővel, csak szabványosan és szabályosan. Olyan ez mintha zárjegyet ragasztanának a tengerre, persze ez már eddig is volt, a merülési engedélyre gondolok (100 kuna). Talán csak arra volt jó hogy felmérjék, mekkora üzlet is ez.
Ne csüggedjetek, semmi remény...
Ez tényleg nem vicces... azt a gyönyürű kutyát ilyesmivel fenyegetni, anyádról már nem is beszélve, hát ez húzós... :(( írd már meg mi volt ha mást nem magánba.
Igaz, hogy ez nem hírdetési újság, de azért ha valakit érdekel egy Yamaha 380S gumicsónak 25LE Archimedes Penta motorral, az írjon a mél címemere. 2003. Aug-ig érvényes Ho-i engedéllyel, biztosítással. A csónak 3 évet használt, a motor évente szervizelve. Ár:400.000,- jó magyar Ft.
Na basszus. Egy percre kimozdul otthonrol az ember, es nem eleg, hogy kessel fenyegetik az anyukajat, le akarjak loni a kutyajat, de meg a kedvenc merulohelyet is tonkreteszik...
Az a kis adriai partszakasz egész Horvátország...:-)) Félretéve a tréfát, nekem nem hiányzik a bázisok által vezetett merülés, főleg, mert egy ilyen rendelet következményeként (ha a bázisok száma nem változik különösebben) jó kis 15-20 személyes csoportok jöhetnek össze. Ezt meg, ha lehet, kihagynám. Ha meg csak a nevüket adnák az egyéni merülésedhez, de a pénzt azért beszednék - hát ezt nem nehéz minősíteni. Én még reménykedem, és azt mondom: várjuk ki a végét. Vagy ez már tuti?
Keratella, én 10 hónappal ezelőtt voltam hasonló cipőben. Nálatok ki a többes szám?
Mi azt csináltuk (én meg 12 éves fiam), hogy a decemberi vizsga után sokszor mentünk uszodába gyakorolni, ahol még kérdezni is tudtunk tapasztalt búvároktól. Ebben ez a topic biztos segítségedre lesz (már ha bp-i vagy, vagy be tudsz menni).
Ezután nem okoztak gondot az önálló merülések a nyáron, sem hajóról, sem partról. Csak kevés volt :-(
Érdemes volt gyakorolni, mert pl. a tanfolyamon szóba sem került a felszerelés felvétele a vízben, és hát hajóról az kellett.
Misa = Raha
Írt az egyik rovatba Balival kapcsolatban itt Mindenesetre bennem ugyanazok a gondolatok fogalmazódtak meg rögtön, amit ő is leírt a merénylettel kapcsolatban.
Én azért örülnék, ha a hr. hatóság meghagyná nekem a választást, hogy akarok-e "tuti-biztos" vezetést vagy inkább magam szakállára keresek helyeket. Na mindegy, a németeknek gondolom ez nem okoz gondot, nagy bevétel meg úgysem volt a magyarokon, szóval nem hiszem hogy sírni fognak utánunk. :(
Igazán jó lenne, ha visszakapnánk azt a kis tengerparti szakaszunkat az Adrián ...
Nem tudom Misa ugyanaz-e, mint Raha, mert én csak Raháról tudtam, hogy Balin van és reggel amikor megtudtam, hogy mi történt egybol rá gondoltam,pedig nem is ismerem.
Szóval remélem jól van és örülnék ha olvashatnánk a kintiektol legalább egy szót!
Szerintem is érdemesebb szervezett túrát választani. Csak jól kell dönteni az ajánlatok között, mert bizony a túraszervezők és bázisok között is vannak különbségek. Ha pedig igaz a hír, és jövőre a horvátoknál sem lehet egyénileg merülgetni, akkor úgysem lehet megúszni a hivatalos bázisokkal való ismerkedést, mint ahogy nem nagyon lehet például a spanyoloknál, görögöknél. Nem is olyan nagy baj ez, egy helyismerettel rendelkező, felkészült, lelkiismeretes vezető, komoly bázisháttérrel, garancia lehet a jó és biztonságos merülésekre. És ez a lényeg.
Ha most végeztél mindenképpen szervezett túrát ajánlanám, de ha saját magatok szerveznétek, akkor is vezetővel menjetek bázisról az elején.
Lesz még bajotok elég, nem kell még tetézni egy esetleges szervezetlen, hiányos háttérrel. szvsz.
Tanácsot szeretnék kérni tapasztaltabb búvároktól!
Most fejezteük be az alapfokú tanfolyamot és folytatni kéne a búvárkodást. Szerintetek mi lenne a legjobb?
Szervezett túrára menni?
Magánszervezni?
Vagy eleinte szervezett túrára menni, aztán önállósulni?
(árak, biztonság stb......)
Köszi
Ez azt jelenti, hogy drágább és/vagy ritkább lesz a merülés. Gondolom a bázisok ngyon örültek neki. + 1 fő fizetése...Hmmm, lehet, hogy jó sok divemaster-re lesz szükség Kroáciában?
Ideje felgyorsítani a továbbtanulásomat... :))))
Ezt sajnos én is olvastam, de remélem nem vezetik be. Ha igen, akkor szívás vagy megy a feketézés ... ami a büntetéseket ismerve nem annyira jó módszer.
Niburu: A robbantások Kutában voltak, Misa fényévekre van onnan - de legalábbis jó messze egy kis faluban a sziget másik végén. Egyébként én is megdöbbentem, rögtön néztem is, hol történt pontosan.
23:24-kor az L-es Commandót elvitték. Nem sokat időzött az EBAY-en. Máskor előbb kell ébredjünk. Azért a képet átküldöm, hogy bosszankodj. É B R E S Z T Ő!!!
Szitipi! A mai nap folyamán felraktak 2db Buddyt a szokott helyre. Abból az egyik TD commando. Mind a kettő 6 nap múlva jár le. De!! 200-ért azonnal elvihető/db.
Misával nem tudja vki, hogy mi van?
Most hallottam, hogy volt ez a merénylet Balin, és a Misát látom, hogy nem írt semmit még ma.
Írtam neki mailt, de még nem válaszolt.
Idén 12 halálos baleset volt korlátországban, búvárkodásból eredően. Ez remek ürügy hogy végre bevezessék a teljessen ellenőrzött merüléseket. Vagyis jövőre csak bázissal és bázisos divemasterrel lehet majd merülni. A törvény még nem jött ki, de a korlát TV már foglalkozott a témával. Szóval Szitipi, lehet hogy nem érdemes gumicsónakot venni... Talán majd tavasszal.
Lehet hogy nem is olyan drága a vöröstenger?
nagylevegő
Rovid valasz: ezt en is szeretnem tudni.
De egyebkent egyszeru. Gyakorlatilag semmit nem lehet elintezni bankszamla, csekkfuzet es bankkartya nelkul. Bankszamlahoz kell diakigazolvany (hacsak nem akarsz jo sokat fizetni) es allando lakcim.
Nekem az elso heten nem volt meg az allando lakasom. Utana rogton szaladtam bankszamlat nyitni. Innentol szamitva nyolc nap volt, mig meglett a bankkartyam es a csekkfuzetem. Gyakorlatilag most kezdhetek hozza a telefonvetelhez. A berletet meg lehet venni a penztarnal, akkor 40 euro havonta, van diakkedvezmennyel, 24 euroert, azt viszont harom het, mig megkuldik postan (es ehhez is kellett bankszamla, lakcim es diakigazolvany).
Es azt mondjak, ez meg csak a kezdet. Ha el akarok menni sportolni, akkor ahhoz orvosi papirok kellenek, termeszetesen mindegyikhez kulon vizsgalat...
Aloha! :)
Az egyik:
Pali Angelus [seadancer@menanet.net]
1 éve mikrobusz transzfer $25, panorámás, menetrendszeri $14, szállás $5 - $20-ig - ki mit szeret. Nekem az az $5-ös is megfelelt, többnyire úgysem ott voltam, aludni meg tökéletes volt (Fighting Kangoroos).
Irigykedem...
Jó merülést! :)
Azon vagyok, de itt nem ugy mennek a dolgok, mint otthon. Orulok hogy ket het utan van bankkartyam, most lassan elmehetek mobilt venni (ugyanis a itt kulfoldi mobilrol az itteni halozatba nem lehet SMS-t kuldeni - szinten francia specialitas), metroberletem talan egy-ket het mulva lesz.
Nezelodok szamitogep es internet utan is, talan lesz valami, a kerdes csak az, hogy mikor.
Ezek utan gondolhatod, milyen egyszeru egy merulest osszehozni (nincs TV-m, telefonom, internetem).
De azert majd igyekszem.
Hello.
Megint belebotlottam egy internethozaferessel ellatott gepbe. Lassan kezdem megszokni az AZERTY billentyuzetet (ez egy olyan billentyuzettipus, amit franciaorszagon kivul a vilagon sehol nem hasznalnak, es minden mashol van rajta). Es talaltam egy sracot, aki buvarkodik egy kicsit, ugyhogy meg az is lehet, hogy merules is lesz belole :) (egy-ket het mulva talan, ha kiderul, mennyiert visz le a vonat Marseille-be, Montpelier-be, vagy Nizzaba)
A lampaepitessel sajnos nem nagyon haladok :)
Igazából szvsz Dahab-ba egy magyar búvárnak nincs túl nehéz dolga, én magam 2 magyar bázisról tudok (Lighthouse, Sea dancer), csak fel kell venni velük a kapcsolatot, szívesen leszervezik nektek a merülést meg a szállás+kaját, transzfert Sharm-ból, neked csak a repjegyet kell intézni.
Mindkettőről jókat hallottam, szóval szerintem kalandra fel !
Scubatom: Gondolom Ti is valahogy így csináljátok, nem ?
Scubatom! Nekem is küldhecc, vagy akár sztem ide is írhatod, és akkor aki jobbat tud, az is és végül aki menni akar, az tökjól jár, csak kiválasztja innen a legszimpatikusabbat, és már indulhat is. :-))
Scub! Irigy irigy.
Kati! Eressz meg a mélre egy telefonszámot, mert leírni egy kicsit hosszadalmas. Meg lehet, hogy nem annyira érthető.
Újvika! Te is küldj egy szösszenetet, és visszahívlak.
HA-HA-HA! Kínosan ügyeltem, hogy azt a két hozzászólást (9999,10000) Lehetőleg én tegyem meg. Ezért még nem is aludtam. Mindjárt írtam két baromságot, csak nehogy holmi jött-ment ember (BuNny), ezt a sikerélményt bezsebelhesse. Amúgy én is irigy-irigy. De csak jövő hét péntekig. Akkor indul az Egyptair járat, de már velem. A jó öreg BuNny meg itthon gubbaszt, a cserépkályha mellett.
Bár ehez a számhoz nagyban hozzájárultak az ilyen egy soros hozzászólásaim :D
Na a lényeg, nincs a fórumon ember aki vagy ismerőse jár a Csehekhez ? Emberi számítások szerint kb. 40e pénzből ki lehetne hozni azt az 50w-os sopras lámpát, ami azért nem rossz dolog, csak hát oda kéne menni érte, úgy meg drága. Meg persze előtte ki kéne próbálni is :D
A forrás:
Thank you for your email! FULMINE 50W cost 7,200Kč. But I can offer you our
coupon for a 1,000Kč dicount if you buy before the end of the year! Costoms will return you 16%
Nem is igaz, én is csak egyszer voltam ! ;D Csak azért az tény, hogy Hurghada a leglelakottabb része a vörös tengernek, szóval ha hasonló áron el lehet menni Sharm-ba, és Dahab-ba akkor már inkább oda szvsz. Amíg azt is le nem pusztítják, bár ott természetvédelmi rész van (Sharm-nál) szóval lehet, hogy arra jobban vigyáznak az arabok.
Már korábban megjelent itt a fórumon is a címük,de a Búvárinfóban is benne vannak:
Diving Island
IV.ker Fiumei u.25
Tel:0630 9774076
emil:srichy@freestart.hu
Igaz nyitvatartásuk nem nagyon van,én is inkább elötte telefonon beszéltem velük.Szerintem érdemes megnézni.
Most látom a pesti piacban, már nyomják a Sharm-i utakat közvetlen charter-rel, szóval tényleg beindult. Örüljünk feleim, örüljünk, végre elszakadhatunk Hurghadától !
Az ólomsörét piac beszűkülni látszik. Most beszéltem az alfa és omegával a gyártás már rég teljesen leállt. De a készletezésnek is vége van rövidesen, mivel most söprik ki a raktárt. Sajna az ólom ettől nem lett olcsóbb 610 Ft+ÁFA kilója. (Bár ha valakinek van ott ismerőse, akkor ki tudja? ;) ) 1,8-as és 2 mm-es átmérőjű van még biztos, egységes 11 kg-os dobozban.
A cég egyébként a Budapest IV. kerület Labdarúgó utca 4-ben található meg. Tel: 1/369-6433 A raktáros hölgyet kell kérni.
off:
Jól leült megint a fórum engine. Másik off. Láttátok már a generali biztosító reklámját, amiben az oroszlán kavar a víz alatt ? Szvsz. hihetetlen jó.
submarine!A seac-al kapcsolatban én jártam a Nautilusban,de nem voltak túl szivéjesek hozzám.Majd eljutottam Újpestre a Diving Islandhoz akik kizárólag seac-al foglalkoznak és az előbb említett boltnál lényegesen olcsóbbak.Ott szerintem bővebb felvilágosítást is tudnak a kérdéses mellényről.Nekem ugyan volt lehetőségem kipróbálni egy ilyet és nekem nagyon bejött.Kényelmes,minden hevederzete(vállheveder is)állítható,jól kezelhető...és az ára sem túl borsos a hasonló kategóriákhoz képest.
Wicktor, Szitipi:
Koszi az elso ajanlatot. Olyan gep kellene, amit hasznalni is tudok; ez sajnos azt jelenti, hogy kell bele legalabb 256M ram es egy 20 gigabyteos merevlemez (korszeru operacios rendszerek, grafikus felhasznaloi feluletek, meg ilyesmik). Az sem art, ha egy felig-meddig epkezlab videokartya van benne, de enelkul meg valahogy megvagyok (maximum nem jaccok).
Az emailemhez egyelore nem nagyon ferek hozza, mivel itt SSH-rol meg az informatikusok sem hallottak, de fo a biztonsag alapon azert blokkoljak a tuzfalon a 22-es portot, ugyhogy addig is a blackthorne_the_merciless@yahoo.com cimre irhattok. Ez a helyzet remelem nemsokara megoldodik.
Ha tudtok valamit, irjatok. (meg egy megoldando kerdes, hogy hogy jut el hozzam a gep, de ezek mar igazan csak reszletek)
És, hogy hogyan szállítják: általában a nagyobb csomagküldő szolgálatokkal küldik el. A körülbelüli árat kiszámolhatod a www.dhl.hu -n a fuvardíj számítás alatt.
Az eladó csak a belföldi szállítás költségeit állja, a többit Te fizeted. Arra kell még vigyázni, hogy sokan csak kp-re adják a cuccot, aminél úgyis valakinek ott kell lennie, tehát abban az esetben a hazahozatal megoldott.
Hát mostanában nem fogok merülni, szóval jó lesz az majd valamikor nagyonsokkalkésőbb :D Vigyed nyugodtan, viszont jövőhét p-ig majd talizni kéne, majd kereslek telcsin.
Ketszer fogok tudni hazarepulni maximum, egyszer december 20.-an, egyszer meg valamikor aprilisban. Persze hetvegi turak nincsenek kizarva, innen kozeli orszagokba eleg olcsok a repulojegyek (pl. london 25 euro).
OFF
nem tud valaki jo laptopot olcson es gyorsan?
ON
Giovánni várunk vissza merülni.
Gratulálok a meleg vizhez, bár ugy gondolom a nyáron volt hol edzened a kinti körülményekre, és mivel még mindig élsz igy ugylátom sikeres volt a felkészülés.
T.topic lakók! Egy párszor már próbáltam felhívni a figyelmet a www.ebay.de honlapra, ahol a szögtől a repülőig mindenre lehet licitálni. Ezt most csak azért írom mert most hoztam el 341 EURO-ért egy vadonat új Buddy Commando-t. A mai nap folyamán el lehetett volna hozni 335 EURO-ért egy Mares HUB avantgard-ot is. Az itthoni ára az ABYSS-nél 350.000,-Ft. Mielött vásárolnátok itthon, érdemes ezen a lapon csemegézni.
Legközelebb gyere vissza AU-ba, ott európaibbak a körülmények mint a franciáknál ! :D Már az első héten volt net kapcsolatom, meg prepaid kártyám, hoppá, kicsit ?!
Na sok sikert, aztán mesélj lelkesen, legyen min röhögnünk ezeken a szürke őszi napokon (merülés nélkül).
Hello :)
Itt nyomulok a csigazabaloknal. Van itt sok kuriozum, amihez ritkan jut az ember, ilyen az aram es a melegviz :)
Anikor meg internetrol erdeklodtem, azt hittek valami bajom van. Az SSH-rol mar ne is beszeljunk :)
Azt meg nem tudom, merulni mikor fogok, de majd nagyon igyekszem
Félreértés ne essék én se szeretnék egyedül merülni (pl. pont a közös élmények miatt), csak nem értek egyet azzal, hogy bárkit is korlátozni kéne az egyedülmerülésben.
Én azt tanultam az oktatómtól, hogy nem csak a biztonság miatt érdemes párban merülni, hanem azért is, mert mikor feljössz, akkor van kivel megbeszélni, hogy mit láttatok, és mi is történt.
Kicsit olyan a szóló merülés, mint a maszturbálás, jó-jó, de ha van egy JÓ társad, akkor sokkal jobb (a szex, és nem a maszturbálás§:-).
"In some diving locations diving solo is prohibited by local ordinance, eg. Laguna Beach California, and deciding to dive solo can result in a fine or arrest."
Hát én erre gondoltam. És én részemről a bázisokat sem cseszegetném jogilag a szólózás miatt. Már csak azért sem, mert itt a topikban is n+1-szer előjött, hogy a nagyhíres Buddy-rendszerben úgy eltávolodnak egymástól az ipsék, hogy az már majdnem szólózás. Annyi különbségel, hogyha szólózni mész, akkor eleve arra készülsz fel, cuccilag és agyilag és eleve nem számítasz segítségre, és vállalod, hogy a baj és a felelősség is csak a tiéd.
Most voltam a Divexnél. Teljesen korrektek voltak, segítőkészek, rendesek. A fiú még a raktárból is kihozott egy bontatlan uszonyt, hogy ne a kintlévőt vegyem meg.
Részemről 5-ös osztályzatot kaptak.
Szijjja Karka,
a múltkor mi is láttunk ilyent kedvenc Jahodnai teleregényes helyünkön: épp egy "akvárium"-nak becézett hely előtt gyönyörködtünk ezernyi halban és pár csukában, mikor szembejött a víz alatt a vadászó madár (vöcsök?), és kishalat rabolt. 2-3 alkalommal volt szerencsénk látni - kissé mókás látvány volt.. pláne utána a merülési naplóba beírni a víz alatti élővilághoz, hogy: halak és madarak... :)
A tavalyi év során 100 millió(!!!) cápát öltek/-tünk meg a SRI adatai alapján... Én már egy ideje nekik szurkolok, bár minden tiszteletem az eszkimóké! Bocsi!
Tengermély tisztelettel:
Karka
PS: Rövid jelentés: Pag szigeténél a múlt hétvégi Bora-s kétnapot követően csodaszép idő volt a héten, 25-30 méteres látótávolság a vízben, különböző halrajok, sőt víz alatt vadászó búvármadár-látvány gyönyörködtette a szerencsés apneisták szemét/szívét...
Azért egy kicsit elemezve a "sok az eszkimó, kevés a fóka" helyzetet: beláthatjuk, hogy a cápák természetes szabályzóként avatkozhatnak közbe - kevés fóka lévén (függetlenül a hajuk rendezettségétől :), áttérnek az eszkimókra, és voila - probléma megoldva. :)
A D-bolthoz csatlakozóan: nekem még nem volt negatív tapasztalatom, bár már sokat hallottam már ilyet. A helyzetet orvoslandó a bolt a mostani akciós ajánlattal küldöt egy kérdőívet is, amiben találhatók az ilyen esetekre vonatkozó kérdések is( sőt le is tölthető). Ha valaki úgy érzi, szíve joga, hogy beírja az észrevételeit és visszaküldje a vezetőségnek. Talán épp ezért vannak ilyen kérdések....
Én meg olyat láttam múltkor az Animal Planeten, hogy egy bazi nagy polip egy ujjnyi vékony csövön préselte át magát. Vicces volt. Készítettek egy konditermet direkt polipoknak, csomó jópofa játékkal. :-)
Jee! Értettem én elsőre is, nem vagyok szőke... :-))
"...ők is elég agressivan támadták a búvárt a vizalatt."
Ha kiúszott volna a búvár a ketrecből, akkor nem lett volna semmi baj. Ha Te óriás tintahal lennél, és egy vízalatti életre alkalmatlan egyed bottal bróbálna arrébbtuszkolni, miközben egy ketrecben lennél, Te is beleharapnál.:-)
Ha fokák közelsége aktivan vonza a nagy fehéret. Lehet, hogy félős vagyok, de egyelőre a Nagyfehéret nem szereném közelről megismerni. A szirti stb, Cápa fajjal megvagyok azzal nincs baj.
Volt egy film az oriás tintahalakról nem tul régen a TV-ben, ők is elég agressivan támadták a búvárt a vizalatt.
A www.techdiver.hu oldalon Szebeni Lehel jóvoltából két cikk olvasható. Az első búvárbalesetek leírását tartalmazza, a második a vizes rekompresszióval foglalkozik.
Pirinyót tovapörgött a topik, +késve (nem késelve!) a válaszom:
Ott eszkimó is? Vagy ez nem az a mondás? ;-) Szóval én a cápákra gondoltam, (és azok közt is a legbarátságosabb fajtára).
Az eszkimók esetleg annyi veszélyt okozhatnak, hogy megszigonyozzák a mit sem sejtő búvártat. :) (a többit már részletezte Vanek úr :)
Nem t'om, nekem pont ott vannak negatív tapasztalataim. Nem nagyon voltak segítőkészek, amikor csak úgy bementem, tök kelletlenül válaszolgattak, miután 5 perc toporgás után végre félbe tudtam szakítani a haveri fecsegését a srácnak. Kénytelen voltam közös ismerőssel visszamenni, hogy végre emberszámba vegyenek.
Azóta azért jóba vagyunk, szóval ez szvsz tényleg az átlagmagyar jellemzője, nem konkrét gond.
Aki meg mindig rendes, azt meg kell becsülni :D
Egyébként elvonatkoztatva most az adott bolttól, én az ilyeneket a régi mondás alapján kezelem, mégpedig, hogy "amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten". Aki bunkózik, azzal én is, aki kedves azzal én is. Így aztán nem nagyon izgat, ha tapló egy eladó, vagy pincér. Persze rosszul esik azért.
Hát a magyar ember már csak ilyen ... boltos, pincér, tök mindegy. Valószínű én is, csak én legalább nem megyek emberek közé :DDD
Kártyával úgy tudom lehet fizetni, de én még soha nem próbálta, de rémlik a leolvasó. Esetleg egy telefont megér, a weblapjukon ott van, hadd ne keressem meg.
A d- ben van egy kb 30-40 közötti úr az Ő stílusára ismerek ebből a lekezelő, flegma viselkedésből. Nekem is többször sikerült vele ilyen kontaktusba kerülni és mindig rossz szájízzel jöttem el. Az idősebb hölgy néha a pénztárban üldögél neki is érdekes a vevőkhöz való viszonya.
A fiatalabb eladokkal nem volt bajom azok teljesen rendesek, normálisak voltak.
Sajnos tisztában vannak vele, hogy nem igazán vannak rászorulva a kis emberek pénzére, forgalmára ezért engedi őket ennyire szabadjára a vezetőség.
A rolanddiver1 álltal irt dolgot több boltban is tapasztaltam régebben és az is jelentösen érezhető volt, hogy minnél többet vásároltam annál kedvesebbek lettek az emberrel.
Szerintem ez magyar átok féle amikor azt hiszi az eladó, hogy érte vannak a vevők. Több külfölditől is hallotam már, a magyar eladok ill. étermekben a kiszolgálok furcsa hozzá állását.
Bunny! En szandekosan nem irtam nevet, nehogy sertodes legyen belole. De neked nem rokonod veletlenul Nostradamus????Ezekat a cuccokat, Fehervaron is meg tudom venni a Nautilus-ban, meg jobb aron, is, csak tegnap jartam Pesten, es gondoltam, akkor elintezem ezt is es akkor nincs ra gond.
Én úgy tudtam, hogy a kiskereskedelmi árak között semmi különbség nincs, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre nekem is voltak már ott rossz tapasztalataim a kiszolgálást illetően, az már más kérdés, hogy a körülményekből adódóan mégis oda járok leginkább. De mit tegyek, én sem veszek magamnak kéthetente új reduktort, ruhát, stb.
Leírásodból én a békásmegyeri D..x boltra tippelek. Hát náluk ki kell fogni, lekopogom velem eddig rendesek voltak mindig, lehet hogy csak rossz napjuk volt, ami persze nem mentség, az ember ha szolgáltató iparban dolgozik legyen mindig kedves a vevővel.
Ha nagyon nem szimpik, a cuccaikat máshol is árulják (búvárakadémia pl.) némi felárral.
Iborli!
Akkor nekem a múlt héten sikerült tisztességtelent hánynom. Csak egy szalámis zsömle volt benne, mert merülés előtt nem szoktam sokat enni. :)) Szóval a múlt héten Trogirban voltunk, de nagyon vacak, esős, viharos időt sikerült kifogni. Öszesen kettőt merültünk, abból is a második részemről totális tengeri betegséggel végződött. A szél meg nem volt hajlandó elállni, a part mentén teljesen felkavarodott a víz, úgyhogy onnan nem volt érdemes merülni, hajóról többet nem mertem, ennyi lett a tervezett 6-8 csobbanásból. :(( Az utat egyébként magunk szerveztük, egy helyi búvárcentrumból indultunk (www.tel.hr/trogir-dc/). Ez egy családi vállalkozás, viszonylag jól felszereltek, kölcsönözni is lehet, van két saját hajójuk (bár nem volt igazán megnyugtató, hogy a bérelhető - egyébként elég jó állapotú - cucchoz nem volt octopus). Angolul, németül jól lehetett mindenkivel kommunikálni. Nagyon szimpatikus volt, hogy a merülés előtti eligazításon egy füzetből előkeresték az adott hely vázlatát, és nem csak szóban, hanem a rajzon is elmagyarázták, mit lehet látni, mik a tájékozódási pontok, az útvonal, stb. Amennyire két merülésből látni lehetett, viszonylag gazdag az élővilág, a szokásos szivárványhalon, sügereken kívül szép gorgóniákat, nagy polipot többféle blennyt (magyarul talán géb?) és egy nagy, jó mázsás tonhalat láttunk. (Ja, az utóbbit a kikötőben egy talicskán, de ott sem lehet mindennapi látvány, mert az egész környék összeszaladt megnézni.)
Tisztelt Buvar Urak! Voltam az egyik buvarboltban vasarolni. Van nekik nagyon jokepu Aqualung kesztyujuk. Megprobaltam,azt ami ki volt rakva, de el is volt szakadva, meg kicsi is volt. A kirakott (3db) kesztyuk fole ki volt irva, hogy "Aqualung 5mm L" ebbol en naiv azt gondoltam, hogy mind a harom L-es meret. Odmentem a pul mogott ulo fiatal eladohoz, es megkerdeztem, hogy " Elnezest zavarhatom egy pillanatra?" erre or ramformedt, hogy"NEM"Odajott egy idosebb holgy, hogy megtudja, mi a banatom. Megkerdeztem tole, hogy "Csak ez az egy meret van a kesztyubol, ami ki van rakva" erre or halal flegman megkerdezte, hogy "ki mondta nekem azt, hogy mind a harom egy meret?"Es megmutatta, hogy BELE VAN IRVA A MERET A BELSEJEBE!!!!!!!Erre en megmutattam neki, hogy ki van irva a sor fole, hogy L-es meret. Ezekutan, megmertem kerdezni, hogy van-e atlatszo maszkpant, erre a valasz az volt, hogy nincs. En naiv megkerdeztem, hogy fekete maszkpant van-e? "NIIIINNNNNCSSSS volt a valasz(erdekes hangnemben).Fizeteskor, a penztarnal az ur megkerdezte hogy,"CSAK ENNYI????"Tudom, ok is azt szeretnek, hogy mindenki egy komplett felszerelessel tavozzon a boltbbol, de ha bunko modon megkerdezed a vevot, hogy CSAK ENNYI? attol meg nem fog tobbet vasarolni, csak maximum nem megy be oda tobbet.Ugy ereztem, hogy bocsanatot kellene kernem, amiert be mertem jonni vasarolni. Tobbet az eletben nem megyek hozzajuk. Hat csak ezt akartam megosztani veletek, es a hozzaszolasom celja(Isten latja lelkemet) nem antireklam volt, csak nagyon felhaboritott,ahogy hulyenek neztek es meg voltak sertodve, mert kerdeztem valamit. Es ez sajnos nem az elso eset volt, hogy ugy erezetem, semmi keresnivalom itt.
Ez sem KÖTELEZ, csak AJÁNL (ld: recommend, promote). Az pedig, hogy ki hogyan hal meg, nem teljesen "magán"ügy, - gondolj csak a jogi procedúrákra. Ha én bázisvezető lennék, én sem hagynám a szóló hobbimerülést, mint ahogy az uszodai úszómester sem hagyja a mélyvízben fuldoklót megfulladni. Ha elhagyott partról valaki egyedül merül - tegye! Viszonylag hamar befejeződik majd az eljárás, az ex-búvárt (ha megvan)azonosítják, a felszerelését csekkolják és majdnem mindenkit békén hagynak, míg ha bázisról teszi valaki ugyanezt - "előveszik" az egész bázist.
Szóval szerintem nem "normális megoldás", hogy a bázis hagy egyedül merülni.
Dehogynem, dehogynem! Ha jó leszel, kölcsönkaphatsz egy fésüt :-))
Szólómerülésről:
Nem teljesenértem, hogy miért kell beleavatkozni abba, hogy ki mikor és hogy akar meghalni, mert szerintem ez mindenkinek a tiszteletreméltó magánügye.
Különben pedig egész nygodtan úszhatsz (megfulladhatsz) palack nélkül egyedül, szörfözhetsz és megdögölhetsz egyedül, akár vitorlázhatsz és meghalhatsz egyedül, akkor miért pont búvárkodás közben ne adhatnád be a kulcsot egyedül?
Szerintem a normális megoldás az, hogy ajánlani a társrendszert, de hagyni bárkit egyedül merülni.
Felvetette Bunny a szóló hobbimerüléseket. Íme a NAUI legfrissebben deklarált álláspontja:
NAUI will continue to require that divers be taught to use the buddy system, and current published supervisory guidelines state, "Buddy-system - a diving companion is strongly recommended"
...
Diving alone is a personal choice for which an experenced diver should agree to take full responsibility, preferably in writing. But dive operators beware: "The standard of care in the diving industry requires buddy diving"
...
NAUI doesn't promote or recommend diving alone because we don't believe it to be superior or wise for the diver or the sport.
...
In some diving locations diving solo is prohibited by local ordinance, eg. Laguna Beach California, and deciding to dive solo can result in a fine or arrest."
El Che! Ez nekem szólt?
Nem most, hanem aztán. Jössz? Van 2 hely a kocsiban... Más is jöhet ám!
(Az András most fog vizsgázni, én meg jól elkísérem. Bocs, őt csak Che ismeri.)
Irigy-irigy! Helyes! :-))
Hoppá ! Lehet, hogy mégis megyek idén vagy év elején Egyiptomba ?
A divex cuccot mindjárt berántom, és felrakom az oldalamra. Asszem írok én nekik, hogyvalami nagykerár-10% -os kedvezményt vagy valamit adhatnának ezért ...
Szevasztok.
Új hirem van Dahabról. Beindult a Budapest-Sharm charter járat. Vége a tiz órás buszozásnak Cairótol Dahabig. Sharmtol az út 1 óra Dahabig.
Egy tiz merüléses túrát ki lehet hozni 170 ezer forintból.
nagylevegő
Bár nincs részesedésem a Divex-ben (sajna), de jelzem, hogy október 1-től őszi akció van. Ruha, jacket, lámpák, táska (pont amit vettem :( ),reduktor, stb. sőt némi hátizsák is a felső szintről ... Nem tudom van-e valami a weblapjukon, de most megyek haza, ha nagyon nincs bescannelem a 2 oldalas levelüket ha kell.
Na szép, ennyit ér a diákhitel... Akkor viszont jövőre sem lesz könnyű összehozni. Galapagos, nem sok magyar búvár tehette arra tiszteletét eddig. Bár az Antarktisz sem lehet rossz, és oda is rendszeresen szerveznek utat.
Legalábbis Hurghadába, azért a távolabbi helyekre ez nem vonatkozik 100%-ra ! Meg persze, függ attól is, hogy hányat akarsz merülni, stb. De nagyságrendileg ide lehet tenni.
Ha még nincs cél Hurghadát én sem javallanám, Dahab, Sharm azért szebbek. Viszont H-ba megy közvetlen repcsi :D
Nocsak, gyűjtöd a pénzt? Én is, csak mindig elköltöm korábban, a végén soha nem jutok el messzebb az Adriánál... Egyiptom pedig jó lehet. Szóba került itt már Hurghada, Dahab - és mondjuk Safaga, Marsa Alam milyenek?
Köszi-köszi!
Még nemtom hova, kivel, meg ilyenek, de akikkel megyek, lehet, hogy már tudják... Azért én is tájékozott akarok lenni! :-)
A 200 alatt, az jó hir, kicsivel többem lesz erre, ha minden jól megy.
Ha először mégy Egyiptomba, a magam részéről Dahabot ajánlom. Érveim:
1. Nincs lepusztulva a partközeli rész sem, a "házi zátonyok" is élőek még. Hurghadában a part mentén már szinte minden halott.
2. Partról is elérhetőek nagyon szép helyek, változatos merülőhelyek találhatóak egy órányi autóúton belül.
3. Több olyan, viszonylag védett hely van, ahol nagy szélben is lehet merülni.
4. A kifejezetten nyíltvízi állatok (pld. nagy cápák) kivételével minden hal, korall fajta megtalálható, megnézhető parti merülésből, ami honos a Vörös-tengerben.
5. Viszonylag jó az ellátás, többféle kategóriájú szállásból lehet választani, de nem olyan drága, felkapott hely mint pld. Sharm el Sheik.
Mi tavaly októberben a Lighthouse-ban voltunk, interneten egyeztettük előre a programot (www.dahabdive.com), merem őket ajánlani. (Remélem tavaly óta nem cserélődött lényegesen a társaság és még érvényesek a kedvező tapasztalataink.)
Úgy gondolom, hogy aki nem ragaszkodik a hajós "unlimited" merüléses szafarikhoz, annak érdemes Dahabba mennie.
Nem mondtad hová mész, de gondolom Hurghada. Parti merülések azért nem annyira nyerők ott, a házi zátonyokon egynél többet ne nagyon merülj. Napi hajós túrát ajánlom én is, az hogy mit látsz a cégtől függ, vannak baromi szar helyek és vannak szépek, szerintem szerencse kérdése hová visznek. Ha nemzeti park, az már jó jel.
De ha még nem voltál trópusi vízben, akkor biztos baromira fogod élvezni még azt is, amire én azt mondom tök kihalt. Azért az nem gyékényes, sőt nem is adria.
Átlagos kötségeket nem tudok most fejből, de bőven 2K alatt meg lehet úszni cakk-pakk az egész utat.
Na akkor itt egy téma, a koránkelők meg is válaszolhatják, mire holnap beérek... :-)
Aki először megy Egyiptomba, annak mit ajánlotok, mi az, amit feltétlenül látnia kell? Egy nagyjából átlagos, nem speces, de lelkes búvár számára hova a legcélszerűbb menni, és mit gondoltok, átlagosan milyen költségekkel érdemes számolni?
(Tudom, az attól függ, stb, de mégis!) :-)
Ugy tudom a padinál is van erre valamilyen kezdeményezés, de a minimum a 100 merülés, pontosabb hiteles informáciom nincs.
A technikai mélymerüléseknél a szerintem sincs értelme, hiszen gondolj bele, igy is néha 8 palackkal merülnek, gondolj bele a mentéshez lehetne 16 palackot vinni mondenkinek, hogy a társ mentést végre lehessen hajtani. Elég extrém a dolog.
Én speciel nem szeretek /pedig volt már rá példa/ 100 %-osan egyedül merülni, de megértem azt aki ilyet tesz, meg van annik is a varázsa és csak magadért kell felelned. Viszont nincs aki segítsen, ha baj van.
Egy ismerősöm szerint valahol a mátrában (?) van egy bányató, ahol egy komplett bánya (mindenféle gépek) található, tiszta a vize, és rendszeresen halnak meg arafelé (ráugranak az éles roncsokra, beszorulnak (???))
Nagy a csend, nagy a csend. Most jöttem haza a sokat emlegetett tározótól. Elvileg nálam van az engedélyügyben illetékes elvtárs száma, de holnapra úgyis elhagyom.
Amúgy 14 fokos a víz és pont most fordul(t) át, úgyhogy semmi értelme nem lenne merülni. Viszont fogtunk egy csomó kishalat csak úgy főzőpohárral, amik azóta az egyik kolléga akváriuát díszítik.
Hát igen, pangás van rendesen. Dobjunk fel valami vérforraló témát :D Tessék, vitázzunk pl. a szóló merülésről ! Ki mit mond ? Raha oldalán olvashatókkal én eléggé egyetértek, én is merültem már úgy - sőt, megvallom egyre inkább úgy merülök - hogy a társ túl messze van ahoz, hogy adott esetben elérjem egy társ lélegeztetésre. Ez nem jó, és érzem is, hogy vissza kéne állni a szorosabb buddy rendszerre, de ha egyszer engem is más érdekel, meg a társat is, akkor én önfejűen elindulok. Az ilyen esetben tényleg csupán hamis biztonságérzet a társ, semmi több, tehát ez kvázi szólózás. Viszont ha az ember pl. beakad, beszorul, stb. - tehát nem azonnali életveszélyben van- akkor ilyenkor még mindig segít a hamis társ is, míg egy tök egyedüli merülésnél ott döglesz meg, mint az egyszeri búvár akit behúzott a hal a résbe, és nem bírt kijönni.
Szóval szerintem szólózni lehet, de csak akkor, ha van körülötted búvár, aki néha-néha odafigyel mi van veled. Nem szoros társ merülés, de ha már 5 percenkén megnézik mi van veled, vagy legalább azt tudják, hogy bementél már 1.5 órája de semmi jel - szóval azért szerintem a szólózásnél is kell valami háttér.
Ne is annyira a bázisnak írj köszönő levelet, mert igazán a zuhanyzó felett nem sok ellenőrzésük van szerintem; Péter volt az, akinek eszébe jutott, hogy a te ruhád lehet az, amikor említettem neki, mit láttam a zuhanyzóban. És a "magyaros" jelölés végképp feltűnő volt. Mellesleg azt hiszem egy Beuchat Labrador volt.
Hi!
Az a helyzet hogy a márkáját nem tudom mert kölcsön ruha.De: két részes ez a régi fajta alúlról gombolós amit két patental lehet becsatolni, kapucnis azt hiszem kék színű,5 mm-es ,az alsó ujjatlan,a felső zippzárja egész az arcig csukódott,ja és a karján és bokánál nem volt zippzár.A Lorenc bázissal ha szemben állunk akkor a bal oldalon van férfi és női zuhanyzó a férfiben hagytuk,a földön bal oldalt a zuhany alatt.A mérete nem tudom milyen, de a 180/65 méretű fiamra pont jó volt.Ha ezt hoztátok valami elérhetőséget írj már, hová mehetek érte,meg a bázisnak is írnék egy köszönő levelet.Azért örülnék ha az lenne,mert nem elég hogy nincs ruhája még a bérelt ruhát is kifizethetném és ugyanott lennénk ahonnan elindultunk.Vagyis sehol
LECSO
A tizedik búvár már nem ajánl semmit. :)
Hacsak nem a szabadtüdős merülést propagálja, ahol is nem igazán érdemes merülés közben levegőt venni, bezzeg előtte és utána annál inkább. :)
En csak szombaton voltam, az ido nem volt valami szuper, de a merulesek nagyon jok voltak. Elso Neufeldi merulesem volt, de szeretnek meg menni :)) Tetszett! THX.
Miki
Mit kell ezt így túlbonyolítani?
Szerintem marha egyszerű: merülés közben folyamatosan levegőt kell venni és még utána is egy pár évig. Ha valaki így csinálja, az tuti nem fog meghalni búvárkodás közben. :-)
Ez forum és nem technikai, vagy egyébb tanfolyam. Senkinek nem irtam, hogy kötelezö lenne bármi is. Akit érdekel az kiszámolja, vagy megtervezi softvarrel.
Mindenkinek van oktatoja, akinek nincs az is megtudja nézni, utánna tud kérdezni, ha akar.
9863,9854 hozzászolásokban leirtakat a következö oktatoktól tanultam.
Mácsai Endre
Czakó László
Dr Göbl Anna
Fazekas Tibor
Soltész László
Bakti József
Bartók János
Valamennyit utánna olvastam és valamennyi saját tapasztalat.
A technikai részt nagy részben Bartók Jánostól tanultam.
A fentieken kivül még 2 oktatótól kaptam kártyát, de öket nem szeretném megnevezni, mert nem érzem ugy hogy kaptam volna tudást tölük.
A Deco softvarek használatára, hogy a tanuloknak szoktasuk rá a használatukra azt töled tanultam IANTD oktatói tanfolyamon az tény, eddig kb 20 olyan tanuló végzett nálam eddig, aki meg is kapta a ZIP Plannert, az is tény.
A 50-es és 100-as gáz használatáról amit irtam az ellenörizhető a softvarekkel és, ha valakinek van hozzá végzettsége akkor a megfelelő tanfolyamon tanultakkal kiegészitve eldöntheti, hogy mit merül.
Nem lenne baj, ha egyes szám első személy helyett odaírnál egy "-jelet és hogy kitől idéztél, illetve azt, hogy akitől idézel az felhívta a figyelmed, hogy ez csak egy teória, amit kevés tapasztalat támaszt alá.
A decó nem egyszerűen hit vagy táblázat kérdése.
De 6m-ről 6 perc alatt - szerintem ez nem egy egyszerű mutatvány, még nagyon ügyes búvárok számára sem. +-1-2m-t (főleg hullámzásban) könnyen mozog az ember. Minél lassabban a deco vagy biztonsági megálló után, de hogy mindezt 1m/perc-es sebességgel....
Ha a colás üveget kinyitod hirtelen és előtte még munkát is végez /felrázod/ akkor sokkal gyorsabb lesz a kiáramlás, de a gyors kiáramlás fokozott mikrobuborék képződéssel jár, ami ha a vérből a tüdőben nem tud elég gyorsan kiáramlani akkor feltorlodik és már nem mikro buborékok lesznek.
A deco gyorsítása csak az oxigén százalék növelésével lehet ideállisan csökkenteni, ott viszont figyelni kell a központi idegrendszer/ CNS/ és a pulmanális /UPDT/ mérgezésre.
A merüléseknél azt is figyelembe kell venned ilyenkor, hogy mennyit nyersz mondjuk, ha 21 m-től 50-es gázt használsz vagy csak 6 -en kezdesz 100 -as gázzal. Soksszor jobb ha 21-en kezdesz 50-essel, mert a nitrogén beáramlást a lassú szövetekben igy jelentösen 1/3-al csökken.
Én a tanuloimnak ez miatt javasolom, hogy használják az igyenesen letölthető zipplannert, vagy, ha van pénzük 89 usd akkor a deco plannert és gyakorolják a kezelését is. Egy időmulva egyre többen Nitrox tanfolyamra és ott rájönnek, hogy a veszélyeket lehet jelentösen csökkenteni, ha valaki azt ésszel csinálja.
A másik dolog, hogy mostanában a tanuloknak 6 méterről való feljövetelnél mindenkinek a 1 m/perc emelkedést javasolom, mert ez viseli meg a szervezetet a legkevésbé. Igy még lassab, de folyamatos desaturáciot érsz el, a legfontosabb szakaszban ahol a legnagyobb a nyomás változás.
Hát ezekszerint a dekókötélen lógva ha fát vágsz tutira jót teszel magadnak :D De tényleg, ezzel a fáradtságos módszerrel lehetne csökkenteni a dekót, illetve csökkenteni nem (mert ugyi semmi se tudja, hogy épp dolgozol) de mondjuk biztonságosabbá lehet tenni a merülést ???
A szív nyugalmi állpotban kb 1 perc alatt forgatja meg a véred teljesen, ez erős fizikai munka hatására 2-3 szorosa is lehet ennek, így értelem szerűen több nitrogént tud kiszállítani.
Te sztp ! Lehet, hogy hülye kérdés, de ha az ember munkát végez pl. dekózás alatt, akkor nem távozik több nitrogén a véredből ?
Más. Neufeld-et most ki fogom hagyni, túl sok mindennel kell most foglalkoznom a lakás miatt, és szükségem van nyugira, hogy átgondoljam. Nagyon dekoncentrál vagyok az utóbbi napokban, nem hiszem hogy értelme lenne lemenni. Nagy gazemberek ezek a bankok magunk közt szólva ...
Egy esetben nem leszel deko-beteg, akarmilyen tablazatot es akarmilyen komputert hasznalsz, ha nem merulsz:-( na jo ez csak vicc volt. Ket het mulva megyunk Rogoznicaba merulni. Csonakkal elerheto helyeket tudok, de ha nem tudunk kimenni akkor is kellene valami jo parti merulohely. azt hallottam, hogy ciovo szigetenek Olaszorszag feloli oldalan vannak barlangok? Tud errol valaki? Ha esetleg van valami mas tapasztalat, mindent szivesen fogadok! Elore is koszonom mindenkinek.
Teljesen igazad van, és ezek jó részét most már tudom, de ezekre az OW tanfolyam nem tér ki ilyen részletesen, szerintem azért, mert egy nincs annyi idő, kettő minden kezdőt elriasztana.
Nekem is mondták OW-n, hogy minden komputer és táblázat úgy kezdődik, hogy senki se garantálja, hogy használatával nem lesz deco betegséged, de valahogy ez nem tudatosult bennem, főleg a mai világban, hogy mindenki mindenre ráír mindent, nehogy perelhető legyen.
Ezt a decos dolgot annak példájaként hoztam fel, hogy azért nem merek határozott véleményt alkotni oktatási ügyben, mert lehetnek olyan hibák, amiket azért nem látok, mert fogalmam sincs róla, mint pl. OW tanfolyam után a nitrogén leadás és felvétel folyamatáról.
Vadász: Minden oktatási könyv, komputer leirás, táblázat feliratai tartalmazzák ezt a figyelmeztetést. Ki van irva, mindenütt, hogy ha a határ értékeket betartod akkor is lehetszt deco beteg.
A táblázatok és a normál komputerek sok olyan dologgal nem számolnak aminek nagyon sok köze van a merüléshez.
A Nitrogén inert gáz, a sport búvárkodásban ez okozza a föbb nehézséget hiszen a szervezett nem használja fel ezért Henry törvénye alapján ez a gáz oldodik a szövetekben. A nitrogén ez mellet még zsirban jól oldodó gáz is.
Azt kell még figyelembe venni, hogy a vér áramlási sebbesége függ a végzett munkátol és nagyban befolyásolja a nitrogén be és kiáramlást is. A gáz szaturácioja és desaturáciojának a Chares gáztörvényeket figyelembe véve jelentös köze van a hőmérséglethez is. A tudő kapacitása, pedig függ az egyén egészségi állapotátol és a életvitelétől.
Amit még figyelembe kell venni, hogy az egyén előző napi tevékenysége szorosan összefügg a nitrogén érzékennységgel.
Amit leirtam még nem teljes, mert néhány aproság még befolyásoló tényező lehet.
A fent leirtakból következi, hogy nem lehet minden adatot pontosan figyelembe venni egy táblázatnak vagy egy komputernek, néhány merülés tervező szoftvare több dolgot enged figyelembe venni, de még azok is durva közelitéssel dolgoznak.
Leirok néhány emberi tényezővel kapcsolatos problémát.
Tulsulyos - sovány ember: A tulsulyos emberben könnyeben oldodik a nitrogén viszont sokkal később kezd ez fázni igy nehezebben lesz hypotermiás. mindjárt két dolog a törvények közül a hőmérséglet és az oldhatóság.
A fizika munka végzésének aktivitása / ki mennyit uszonyozik, dolgozik/. A fenéken végzett munka nőveli a beáramlást a felszinen végzett munka növeli a mikro búbúrékok kialakulását. Ez mellé lényeges szintén a hőmérséglet hiszen a viz és felszini munkavégzés hőmérséglet tartománya nagyon nagyon nem mindegy. A felszine 18 C-on, vagy 40 C-on végzett munka alkalmával más lehet a desaturáció.
A legtöbb enyhébb decobegeség kialakulásának az egyik fő tényezője pl. folyadék bevitel. Az izzadással a vizeléssel sok vizet vesztünk és ezt folyamatosan potolni kell, hiszen ha kevesebb a folyadék akkor tultelitetté váloik az oldat /az ember/ és ujból jöhetnek a mikro búborékok.
A széndioxidos üditök, sör fogyasztása szintén csökkenti a normális gázcserét és CO2-t jutatt feleslegesen a szervezetbe.
A napi többszöri mondjuk kb 1 héten át tartó merülésnél a lassabb szövetek is egyre méllyeben telitödnek ez is nagyban hozzá járul az érzékenységhez, a táblázatok 24 óra után kinullázodnak, de ez azért az emberi testre egyáltalán nem igaz.
Ha előző nap jó zsiros pörköltet evett az ember akkor a szervezetben lejátszodó égési folyamatok miatt megint változni fog az ember gáz cseréje.
Ha pillangos növényt evezz és aktiv a gázképzödés akkor nő a bél barotraumájának veszélye és megint változik a gáz csere, hiszen a búvár légzés teljesen megváltozik a gázképzödéssel járó kényelmetlenségek miatt.
Az átmulatott éjszak szintén fokozottam befolyásolja a nitrogén viselkedését a tesben és a búvár viselkedését is igy a gáz fogyasztását is.
A stressre és a narkozisra is fogékonyabb lesz, igy megint változik a gáz fogysztás.
A merülési környezetrő még nem is beszéltün ami szintén komolyan befolyásolja a gázfogyaztást és ezálltal a desaturációt. Hullámzás, új környezet ismeretlen merülö társ, ismeretlen felszerelés, stb.
Stress helyzetben vagy fokozott munkánál már kissebb hyperventilácionál is csökken a tüdő vitál kapacitása igy megint megváltozik a desaturáció.
Ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed akkor rögtön rájössz, hogy nincs az a táblázat, komputer amely képes lenne ennyi adatattal számolni. A tervezök probálnak közeliteni az ideálishoz, de és ha azt elérnék akkor lehetne ilysmit irni, hogy ha betartod a szabályokat akkor nem lesz semmi bajad addig viszont nincs sennki aki ilyesmiért felelöséget merne vállalni.
Ez mondjuk teljesen így van, nehéz megtalálni bármit is így. Bár nekünk van halradarunk, ami gps-sel kombinálva azért elég használható, de ha ilyen mélységekben van akkor szvsz. tárgytalan.
Azt hiszem BuNny már felajánlotta, hogy a WEB lapján ott lenne az információk helye.
Én gyűjtögetem is azt a kettőt, ami eddig jött :-(
jjjj(?)judit küldött nagyon jó leírást, erre emlékszek, és még valaki, de az másik gépen van archiválva.
Újra csak mondom, ha nekem elkülditek, én összeszedem, pontosíttatom, stb, és átadom valakinek, aki a köz kincsévé teszi az információkat.
En adok neked nehany helyet, ha csinalsz egy site-ot ahol ezeket mindenki elerheti es a site egyertelmuen kozcelu. Vagy talan csinalhatnank egy Merulohelyek topicot. Egyszerubb lenne...
SNovaljara. Komolyan: irjam le hol van az elsullyedt soszallito 50m-en es alatta a halaszhajo 60m-en? Ha leirnam a GPS poziciot akkor se lennek nyugodt, hogy biztonsagban megtalalod a homokos lejton. Nem titok hol van, sokan ismerik es merulik is: de inkabb menj eloszor olyannal aki mar volt ott. Itt nem magamra gondolok.
-Egy nekem sem mondta el az illető, hogy melyik iskoláról van szó.
-Kettő, ha elmondta volna se hoznám nyilvánosságra, mert nem velem történtek meg, így nem tudnám egy vitában megvédeni az állításom.
-Három nagyon kicsi búvár vagyok én, hogy oktatási dolgokba beleszóljak nyilvános fórumon. Ha valaki magánba megkérdez, elmondom neki, hogy ahol én tanultam, ott színvonalas oktatás folyik (szerintem), és lelkiismeret furdalás nélkül ajánlom neki, de persze lehetnek olyan hiányosságok, amit nem látok, mert nem is tudok róla, hogy létezik.
Jó példa erre a mostani OFA tanfolyam, ahol elmondták, hogy miért nem igaz az, amit OW tanfolyamon mondtak, miszerint, aki betartja a megfelelő szabályokat, határokat, azzal nem történhet baj. Sőt azt is mondták OFA-n, hogy aki tovább képzi magát, később megtanulja, hogy miért nem teljesen igaz az, amit itt tanulunk.
Eddig abban a hitben voltam, hogy bőven a nodecos tartományon belül merülve, nem fellőve a felszínre nem igazán kerülhetek deco kamrába.
Oszt mégis.
Annyit került már szóba az, hogy kinek, milyen sztorija van, és mit kell belőle közzétenni... Én most már azon az állásponton vagyok, hogy inkább ha feltűnik itt vagy máshol egy kezdő, akkor nem a vállam vonogatom, hanem ajánlok neki olyan oktatót, akit megbízhatónak tartok. Így aztán én is érzek némi felelősséget azért, hogy akit ajánlok, valóban minőségi oktatást csináljon: figyelünk hát egymásra, megmarad a kapcsolat, szóval tiszta haszon.:-)
Teljesseggel egyet ertek veled Szitipi! Szerintem is az ilyen onerzet nelkuli oktatokat fel kellene fedni. ha valaki vallalja , hogy gyorstalpalokon ongyilkosjelolteket kepez ki, az inkabb menjen Palesztinaba oktatni, ott ezert fogjak fizetni:-)Ugy gondolom, hogy okos ember hallgat a kritikara, es ezaltal lehet, hogy ra lehetne o(ke)t iranyitani a helyes utra!!! Meg 1998-ban merultem, olyan buvarral, aki a hajoroncsbol a felszinre erve kicsapta a konzoljat a gumicsonak oldalara, es azt mondta a bent uloknek, hogy"igy kell ezt kiszivni" ...10 Bar-t mutatott a nyomasmero oraja. O most egy BP-i oktato!?
Egyet értek veled. Nem feltétlenül jó a maximális hallgatás, embereket menthetsz meg vele. A palack elzárás remek rescue gyakorlat, Ön mentésre, pánikra, a gömbhal biztosan jót nevetne rajta.
Szerintem a 40-es merülést is nyugodtan leirhatod, az se biztos, hogy rosszul veszi ki magát, /hát ha Én voltam az:))))))/.
Meglehetne adni a jogot, az uj tanuloknak, hogy tanuljanak az esetekből, az oktatonak, hogy elmondja Ő is a saját verzioját, természetesen abban az esetben amig ezt kulturált formában tudja megtenni.
A tanfolyamokon és a merüléseken akinek már kicsit több merülése van, elég gyorsan rájön arra amit már elég sokat vesézgettünk itt a forumon, nem rendszer hanem oktató függö a tanulók képzettsége.
Van olyan tanuló akinek fogalma sincs hogyan kell a gázfogysztást kiszámolni, vagy olyan aki még nem hallot a tüdö tágulásos sérülésekről és a deco betegséget is csak halványan emlitették neki.
Üdv Hatásvadász! ''egyesek viccesnek tartják a védekezésképen felfújódott gömbhalat késsel kiszúrni, mert jópofa, ahogy leereszt.''
Talán az ilyennek picit el kellene zárni a csapját, és valószínűleg igen vicces és jópofa dolog lenne amit ezután művelne.
/Egyébként mostanában már találnak késsel kiszúrt búvárokat is./
Úgy tűnik az oktatás már annyira felhígult, hogy az ilyen gyorstalpalók ontják magukból a szép (?)új kártyával és sok esetben mesterségesen generált hamis biztonságérzettel bíró, potenciális ''ujsághíreket''. Ezért nem értem, ha 100%-ig tudjuk, tudjátok valamelyik klubbról, oktatóról, hogy az ott végzettek közül csak azért nem halt meg (még) jó néhány mert szerencséje volt, vagy mert nem merült, akkor ugyan mire ez a nagy álszemérem?? Olvastam valahol, '' Bűnösök közt cinkos aki néma''.
Kócosfóka, úgy tűnik, hétfőn megyek Bp-re, és tán még egy kis időm is lesz. Holnap privátilag megkereslek. De ha megírnál egy telefonszámot addig is a mélemre, hívnálak.
Egyszer azért nem mentünk el Neufeldre, mert Giovanni a neten bóklászva kiderítette, hogy borzalmasan gyatra idő lesz. Otthon ültem és néztem a hétágra sütő napot, és hallottam, hogy jó volt az idő Neufelden is, és arra gondoltam, hogy többet ez nem fog befolyásolni, se jó, se rossz irányba...:-)
Oxigénes elsősegély tanfolyam PADI rendszerben, előfeltétele a Rescue (mentőbúvári) tanfolyamnak, legalábbis annál az iskolánál, ahol én akarom majd csinálni.
Az a baj, hogy a hajózási térképek igen szerényen vannak elengedve útjelzésekkel :-(
Próbáltam, de leltem olyan utat, ami a térképen rajta volt, de a valóságban nem volt járható, s úgy találtam, hogy az utak jó része sajna nincs rajta a térképen.
Még mindig tartom azt a véleményem, hogy segíthetnénk egymásnak, ha pl. a neten lelt hajózási térképekre bejelölnénk a jó helyeket és az oda vezető utakat.
Ja, az más. Mikor és mennyi időre mentek ? Ha jó idő lesz (nem fagypot körül és szakadó eső) és beférek hozzád, akkor lehet, hogy mégis lemegyek. Vállalom a vezetést, egye fene. De csak ha mutatsz rescue dolgokat :D
Tegnap voltam OFA tanfolyamon, ahol hallottam érdekes dolgokat.
Például egy nem túl régóta praktizáló oktatóról, akinek hajóról beugrott a tanítványa a vízbe, de nem volt felfújva a mellénye, így elsüllyedt, azok pedig fentről nézték és csodálkoztak, hogy milyen sokára jön fel a lány. Ezután elkezdték a túrát, és ez a leányzó 19-en bepánikolt, elkezdte levenni a cuccot magáról. Az oktató próbált intézkedni, így az ő maszkja és csutorája is lekerült a fejéről. Végeredmény, együtt lőttek fel a felszínre 19 méterről.
Másik történet, a nyár folyamán több túra alkalmával találkozott összesen 3 frissen végzett OW-vel, akik nem tudtak maszkot üríteni, így különböző mélységekből lőtték fel magukat, mind hárman ugyanabban az iskolában végeztek, olyan iskolában, ahol egy bizonyos c(d)emély§:-) által preferált módszereket alkalmazzák, olcsón, gyorsan sok OW-t kiképezni.
A harmadik, amin nagyon kiakadtam, hogy egyesek viccesnek tartják a védekezésképen felfújódott gömbhalat késsel kiszúrni, mert jópofa, ahogy leereszt.
Ja és meséltek olyan oktatóról is, aki OW vizsgás nyaraláskor jutalom képen levitte a nebulókat 40 méter mélyre.
Örülök, hogy a vakszerencsém nem az ilyenekehez sodort annak idején, mikor kitaláltam, hogy búvárkodni szeretnék.
Könnyű neked, Bunny, most jöttél haza az Adriáról, de nekem még ez a platózás sem hangzik rosszul... Lehet, hogy jó ideig nem is lesz másra lehetőségem, ráadásul jól is érzem magam Ausztriában.
Sziasztok,
7vgn a Rovinjban a bázis előtti betonút ca. 60 centis vizében elhagytunk egy rendszámtáblát (első). Ha esetleg valamelyikőtök ismeri a tábla "begyűjtőjét", légyszi értesítsen! Köszönöm...
Nem platozni megyünk. El Che néhány gyakorlatot szeretne megcsinálni, Én is IANTD gyakorlatok gyakorlása miatt megyek, van néhány Rescue, Haladó Nitrox, Dive Master gyakorlat ami uj és ezek gyakolása miatt akarok menni.
Nálunk ez a dolog a következő képpen zajlik, a recept:
Végy egy hajózási térképet, keress rajta szimpatikus pontot (50-es fal kezdetnek jó lesz) majd nézd meg vezet-e oda út. Ha igen, és az nem egy kikötő akkor neki lehet vágni. Mindezt rakd rekurzív ciklusba, és ismételd addig, amíg kellő mennyiségű helyet nem találtál.
Másik lehetőség, hogy keresel egy bázis, elmész velük merülni és közben kifaggatod az ipsét a parti lehetőségekről.
Nagyban megkönnyíti az ember életét egy csónak, amivel 1-2 kilométerrel ki lehet tolni a merülési helyek keresését akár a nyílt víz felé, akár oldalra. Ilyenkor keress jó helyet könnyű bejutási ponttal a közelben (mint pl. nekünk Pag-on a kikötő) és sipirc. A lényeg, hogy egy hajózási térkép feltétlen kell a dologhoz.
Szitipi: Annyira most nem vágyok Neufeld-re, hobbi merülésnek elég egy évben egyszer nyáron, de ha indul MFA, O2 akkor szólj. Hideg van már nekem Neufeld-en ahoz, hogy megnézzem a platókat ötödszörre :D
Ezt mire válaszoltad a pag-i hídra vagy s. novaljára ? Milyen roncsról tudsz egyébként ? Ha vannak koordináták vagy valami az érdekelne a barlangokhoz is meg a roncshoz is ... tudod, tavasszal megyünk megint :D
Van ott roncs, tobb cseppkobarlang, rengeteg ureg es 60-as falak... Par szazat el lehetne ott merulni...
Partrol csak 1 helyre lehet terepjaroval lemenni a szemkozti falnal, de a SN-ai oldalon ki lehet menni egy kis szigethez ahol nagyon szep fal van akar szemelyautoval is. De a szemben levo fal sokkal szebb.
Már nem tudom, hol vettem, de körülnézek.
Stara Novalján a kikötőből merültünk. Tudod, ott, ahol az a tábla van egy búvárral és rajta egy piros X.:-)
Csapatszervezés volt, mi csak élveztük a megszervezett kirándulást. Bár csütörtök éjjel 1-kor nagyobb feladat volt szállást találni, mint hittük, de végül sikerült.
Öt merülés volt, mindegyik partról.
A többi megy mailben.
Fido
Kéne venni, hol vetted és mennyi ?
Stara Novalján hol, bázisnál vagy ti szerveztétek ? A hajózási térkép szerint a szemközti falak igencsak ígéretesek ! Akkor most nem tudom meg, mit hagytam ki a hídnál ? Affene. Egyéb ügyben mél megy.
Rakd bele egy szoveetzsakba es tuti nem lesz baja. En mar probaltam de felesleges. Langyos mososzeres vizben aztatva es kijon belole a kellemetlen szag...
Láttam már valahol ezt a mosógépben ruhamosós ötletet, de nekem valahogy nem szimpatikus. Ráadásul a búvárruhának a felületét mosod csak, nem? Egy gyapjúgatyánál nyilván más az alaphelyzet. Szóval, ha rendszeresen, zuhany alatt mosom a ruhám, alkalmanként neoprén samponnal, olyan nagy baj csak nem lehet - szerintem.
Én még nem próbáltam, tehát a módszer "jó ötlet" szintjén van, de így mosnék neoprént mosógépben:
Belecsomagolva valami laza zsákformába, hogy a kilógó részek nem tudjanak össze-vissza húzódni.
Szerintem kutya bajuk nem lesz, de sok értelme sincs. A szörfruhám (szintén neoprén ugyibár) már van vagy 7-8 éves és semmi baja, pedig csak zuhany alatt mostam. És nem csak édesvízben használtam, hanem tengerben is.
Mosott már valaki neoprém ruhát/zsizmát mesógépben ? No nem a keverőtárcsás hajdura gondoltam, hanem automatára ?! A Horvát srác aszonta, ő úgy szokta. Végül is szvsz egy gyapjúprogram olyan kímélő, mint állat de azért érdekelne a véleményetek. Gondoltam így a főszezon végén (lakásberuházás előtt) kimosnám rendesen a gönceimet.
Emberek mi a helyzet lámpafronton? Mindenki a csöndes téli estékre halasztotta a lámpafaragást?
Én már beszereztem a 12V 7,2 Ah-s (majdnem teljesen) zárt ólomakkut :-)
Szívesen megtenném, de nem vagyok olyan jó viszonyban vele, igazából közös tanfolyamon végeztünk, akkor mesélte.
Ők csináltak egy klubbot és van egy megállapodásuk a Divex-vel, hogy évente x millió ft felett kell vásárolniuk, és ebben az esetben kapják ezt a kedvezményt.
Szóval szervezz klubbot, és olcsón tudsz vásárolni, bár azt nem tudom, hogy ezt minden klubb megkaphatja-e, vagy valami csók is kell hozzá?
Ez azért durva, ismerek olyat, aki 30% kedvezménnyel vásárolhat a divex-ben, így egy új vyper 70.000-ből kijön, míg itt egy használtat kapsz 64.000-ért.
Kvázi a divex a saját beszerzési árán adja oda a használt cuccot.
Cobra nincs véletlenül? :-)
A hüJjJe szitipire baromi dühös vagyok ám, mert a tanfolyamon egy kobrát adott és nagyon-nagyon megtetszett és olyat szeretnék magamnak, csak az piszok drága. Tényleg szitipi, hogy egy kicsit jóvátedd a bűnödet, te nem tartasz ilyen akciót nekem? :-))
Viszont ahogy néztem egy árlistát, a vyper meg a kobra között kb. egy nyomásmérő + mélységmérőnyi árdifi van és nekem úgy tetszett a levegőintegrált cucc!
Mi is úgy tudtuk, hogy ez a kétféle a főként honos rájából, és egyiksem az a háziállat típus, azért nem is maceráltuk túlzotttan.
Egyébként Zsóta majd beszéljünk telcsin, ha nem lesz ilyen mocsok idő este, átugornék a cuccokkal.
Szia Szitipi! Sajnos volt szerencsém egy közelebbi randevút kieszközölnöm egy zsibbasztó rájánál. A találkozás MEGRÁZÓ élmény volt a számomra. Fél napig a bal odalam le volt bénulva. Pedig rá volt írva, hogy tilos simogatni.
Nincs. De az igéretemhez híven a lista. Elnézést, ha hosszúra sikerül.
Palack 12l.mono szelep,talp,háló: 44.000,-
12l.dupla szelep,talp,háló:49.000,-
15l.mono szelep,talp,háló: 48.000,-
15l.dupla szelep,talp,háló:53.000,-
Reduktor (1.+2.lépcső): 22.000,-
Octopus: 12.000,-
Nyomásmérő: 9.900,-
Búvárruha: 19.000-34.000,-
Jacket: 29.000-49.000,-
Uszony(pántos): 8.900,-
Csizma: 3.900,-
Ólomöv: 1.900,-
Suunto Favor S: 39.000,-
Vyper: 64.000,-
A felszerelések kizárólag I D É N voltak használva. Az előző hozzászólásomban rosszul írtam. Nem tanfolyamos cuccokról van szó, hanem bérlésre használt feleszerelésekről.
Hi Vanek! Október 1-től a Divex az idén használt tanfolyamos cuccait fogja elkótyavetyélni. PL.: Suunto Favor cca.38.000, Suunto Vyper cca.68.000,. Lemegyek, a kocsimból kiveszem a listát, és majd egy-két apróságot majd felteszek ide. BuNny! Ezekből már nincs kedvezmény!!!!!! Amúgy üdv. újból idehaza. Ráját mi már többször láttunk az Adrián. Igaz csak 2 fajtát. A tüskést ill. a zsibbasztót.
Akkor most kérhetnénk egy hosszabb beszámolót is? :-))
A Szevapcsicsa általánosabban megszokott neve: csevapcsicsa, vagy csevapcsicsi, de hogy a különböző tájszólásokból eredő félreértéseket elkerüljük, mi egyszerűen csak szevaszpicsának szoktuk becézni :-))
Elkészült a beszámoló, próbáltam rövidre fogni. Íme:
2002. szeptember, Mandre
A tavaszi sikeres Mandre-i látogatáson felbuzdulva - miszerint Antun, a házigazda, a hajója és az apartmanja is tökéletes számunkra - ismét ide terveztük az őszi rendes Adria túránkat.
A terv az volt, hogy Anté egyik haverjának Ist szigeti apartmanjába kihajózunk szerdán (ez kb. 3 órás út) és onnan a külső szigeteket látogatjuk végig. Sajnos az időjárás közbeszólt, és a kedd este 10 óra óta tartó embert próbáló éjszakai utazás után reggel 9-kor Anté azzal fogadott, hogy péntektől tuti szar időt jósolnak, mi legyen?
Tanakodás, most menjünk ki 2 napra, és ha előbb jön a rossz idő hogy jövünk vissza (a kis motorcsónak négyünk cuccaival megrakva nem hullámbiztos egy cseppet sem) . . . végül a maradás mellett döntöttünk, végül is Mandréból is rengeteg szép helyet el lehet érni egy órás hajókázással. Így is lett, de ha már reggel ott voltunk és az idő is szép volt, kifutottunk merülni.
Első napi két merülésünket a már ismert és szeretett Koranski porat öböl környékén nyomtuk le. Láttunk polipot, rengeteg korallt és szivacsot a gyönyörű 20m feletti látótávolságú 20 fokos vízben. Második merülésen rengeteg szemetet találtunk a tengerben, valószínű felborult valami hajó, mert papírok, edények, ruhák, és egyéb használati cuccok hevertek mindenfelé.
Este Anté meglepett minket helyi ételspecialitással, ami az általunk tervezett zacskós tészta és leves menüt kellemesen feldobta. A Szevapcsicsa (ha jól írom) vegyes husiból készült spéci fűszeres húsrudacska pirított kenyérrel, és a nagy kondér fekete kagyló nassolása mellé elfogyott természetesen sok bor, sör, vilmos körte, ahogy kell - fantasztikus bevezető az őszi túrához.
Másnap reggel szeles idő fogadott. Becuccoltunk a Lastavicába, de 10 perc rodeó után Anté visszafordult, túl nagy hullámok voltak. Az előző napi alvás nélküli éjszakás utazás, a merülések hatására kómás kis csapatunk megpróbált parti merülő helyet keresni, de végül feladtuk - az eső elől az apartmanba húzódtunk, és vagy fél napot átaludtunk. Este az eső elállt, meleg volt, ki is aludtuk magunkat - így lementünk a kikötő mellé, és nyomtunk egy éjszakai merülést. Rengeteg polipot láttunk a homokos részen, remete rákokat csigaházakban, lepényhalat, szóval pezsgett az éjszakai Adria.
Az éjszakai merülés előtt Anté mentő ötlettel állt elő. Felajánlotta, hogy a vadiúj Yamaha 380 motorcsónakját felavatja, és azzal a keressünk fel olyan partmenti helyeket, ahová gyalog nem lehet lejutni - de kikötőktől, öblöktől csak pár perc hajóútra vannak. Elmentünk körbenézni lehetséges helyeket, végül a kompkikötő tűnt legalkalmasabbnak. Harmadnap a motorcsónakot beraktuk az autójába, és elrobogtunk a Zigljen-i kompkikötőbe. Éppen befejeztük a csónak összerakását, amikor a rendőrség megjelent - idén sem úsztuk meg ellenőrzés nélkül. Miután felfogta, hogy a csónak azért van mert nem a kikötőben akarunk merülni, és a papírjaink is rendbe voltak békén hagyott minket a rend éber őre. A kikötő öble védett volt a hullámzástól, és mindkét oldalán pár száz méterre falat sejtető mélységvonalak voltak a hajózási térképünkön, így pár per csónakozás után már vetettük is be magunkat egy közeli öbölbe. Gyönyörű sziklák, buja élővilág és brutális látótávolság fogadott minket, rögtön megkedveltük a partvidéket, így az elkövetkezendő napokban az éjszakai merüléseket kivéve itt maradtunk. 20-30m-es falak bőven elláttak kutatni valóval minket, és ha feltámadt a szél vagy az eső - márpedig feltámadt - 10 percen belül a parton voltunk. Láttunk ráját egy üregben - az Adrián ez ritkaság, cápatojásokat, amiben az élő embrió ott ficánkolt, csak mögé tettük a lámpát és már látszott is belül minden - ritka látvány. Találtam egy hatalmas angolnát egy mély üregben, és persze rengeteg halat százas rajokban. Láttunk apró meztelen csigákat gyönyörű színekben pompázni, sőt kalmárokat is az első éjszakai merülésen.
Volt extrém élményünk is, amikor is az induláskor még gyenge eső verte, de sima tengert 30 perc múlva a vadul zuhogó eső, és villámok változtatták viharossá. Szerencsére a gumicsónak viszonylag jól viselte, bár felemelkedve a felszínre Anté arcát látva rögtön tudtuk, itt komoly a helyzet. Valószínű rekordot döntöttünk, amikor 2 perc alatt mind a hárman a csónakban voltunk, még a kötelet is behúztuk - csak a vasmacskát nem bírtuk, mert beakadt egy üregbe és a hullámokon rángatózó csónak úgy beszorította, hogy képtelenek voltunk fentről kiszedni - a macska maradt, másnak mentünk vissza érte. Innentől kezdve nem volt olyan kijövetelünk, hogy ne ázzunk el. Szerencsére a levegő meleg volt, és a fürdőgatyában az embert nem nagyon izgatja, hogy az eső veri a hátát - legalább édesvízben kimosta a felszerelést.
Utolsó nap megnéztük Anté által mutatott Caska öblöt, merthogy állítólag az ott lévő római kori romok a víz alatt folytatódnak - és azért romokat merülni - hát szóval engem nagyon érdekelt a dolog. Be is mentünk a hatalmas átlag 2m mély zavaros vízbe, ahol aztán 30 perc keresgélés után némi szabályos alakot mutató kőrakás személyében felleltük a romokat. Többet várunk kissé, de levezetésnek elment - legalább könnyebben tudtunk elszakadni az Adriától, azért az a látótávolság, ami kinti vizeken fogadott nagyon lenyűgöző volt, komolyan.
Az utolsó két éjszakai merülésen Andé kérésére némi polipvadászatot rendeztünk, minek következtében a fogott 2-2 polip az utolsó este a házigazda szorgos kezeinek köszönhetően vacsoraként a tányérunkra került - hát, humanitás és állatbarátság ide vagy oda, a polip bizony nagyon finom étek, tudom ajánlani!
Összefoglalva az eső kicsit keresztül húzta a számítást, de hálistennek a csapat nem tört le, és az esőre fittyet hányva azért 10 merülést csak elkövettünk. Sok szépet láttunk, jól éreztük magunkat, és tavasszal újra megpróbáljuk a külső szigeteket -de ha nem sikerül, most már van tervünk a rossz időre is !
Kőbánya ? Hát rémlik ... deákon meg max átszálok :D Sorry ... Amúgy meg bemész a boltba, csukott szemmel elhadarod hogy: kérekszépenegyszábmarintittapénzrakjaakezembeköszönömsziabocsholazajtó - és már meg is úsztad.
Hátkéremszépen (itt rögtön kérek engedélyt meghunyászkodni) az úgy van, hogy így is állandóan esz a penész egy búvárcuccért, a bemegyek egy búvárboltba, akkor tuti végleg beledilizek, hogy jelenleg az anyagi "erő"forrásaimat ennél "hasznosabb" célokra vagyok kénytelen fordítani... Vagyishát izé, pénzhiány, vagy miaszösz.
De ha tudtok esetleg egy jókis szezonvégi leárazásról, csak szóljatok bátran, egy ruhára még az asszonypajti is áment mondana, asszem. Legfeljebb neki is kéne venni egyet...
Deák tér környéke? Esetleg Kőbánya, ha tudod, hogy az merre van? :)
Én eddig kettőt szereztem be, Astoria környéke: Broadway mozi előtti stand, plusz a Rákóczi, Károly sarkán a Keleti felé bal oldalon egy másik. Búvárboltokban szintén eséllyel indulsz...
Kösz az infot, mi Lun-ban fogunk megszállni - anno Húsvétkor is itt Akadémiáztunk -, ami a sziget legészakibb csücske és az öblében volt szerencsénk delfineket is látni... (de ezt a sztorit olvashatja a T. Nagyérdemű a Submarine-ban is.) Csónakkal fogunk közlekedni megint, de tavasszal is úgy mentünk, hogy az éppen aktuális széljárástól függően nyíltvízi, vagy belső oldalra - horvát edzőnk/vezetőnk huszonéve merülget a helyen, azt hiszem nyugodtan rábízhatjuk magunkat! ;-)
De azért a rája és a cápatojások GPS koordinátáját megadhatod! :-D
Mandé-ba szoktuk megszálni egy mostmár mondhatom ismerősnél, onnan indulunk portyázni.
Remélem nem lesz esős időtök, bár nem gond az sem, csak figyelni kell ha csónakkal akartok menni, hogy a sziget melyik oldala a szélcsendes.
Ja, és ajánlom az adriainfo.hu -n lévő térkép tanulmányozását, ahol a 20-50-es vonal szinte összeér az nem rossz hely ... és van sok.
Láttunk egyébként rengeteg búvár bázist Stara Novalja környékén (északi csücsök felé keresd), ha megnézed az öböllel szemközti oldalat kicsit észak felé rájössz miért - állat helyek vannak ott, ha nincs hová mennetek, eseteleg nézzetek el arra. Vagy 5 bázis tábláját láttam arrafele.
Mostanában amúgy helyet tuti kaptok, már vége a szezonnak, tök kihalt volt Mandre is pl.
Nálunk az integráltban nem sörét van, hanem ólom rudak. Tök jól beváltak, az más kérdés hogy öntetni kell, szóval nem könnyebb a beszerzése mint a sörété. Csak gondoltam megjegyzem :I
Nekünk is ez volt az első az Adrián (a vörösön azért nem akkora nagy szám), bent dekkolt egy üregben. Próbáltuk kicsalogatni, de nagyon ragaszkodott. Sajna a farka a homokban volt, így nem tudtuk azonosítani, de gondolom tüskés lehetett, így aztán nem nagyon erőltettük a dolgot ...
Sörétólom: IV. ker Sörétgyár u. (minő meglepő fejlemény) Egyébként az üzlet a sörétgyár mintaboltja volt, amíg a gyár működött. Úgy kérd, hogy kevert méretű, maradék ólomsörétet szeretnél 8-10 kilót, mondjuk 2-4mm átmérőig. Ne lepődj meg, ha tiszta grafitporos amit kapsz, jól át kell mad mosni. 610 Ft kilója ha jól emléxem. Kicsit kunyizni kell, hogy megmozduljanak a dologért, de érdemes próbálkozni.
BuNny mester! Csak írjál még szorgosan, de arra figyelj, hogy csupa ilyen jókat! Mi most pénteken indulunk Pag-ra, bő 1 hétre! :-) Fel lettem dobva e rövid kis szösszenettől!
Üdv a csapatnak ! Tegnap érkeztem vissza az adriáról, szűk egy hetet töltöttünk lent Pag-on négyen, haverok. Sajna az idő hasonlatos volt, mint itthon - esett az első nap kivételével - viszont legalább meleg volt, és ott volt a tenger. A külső szigetekre terveztünk túrát, de az a tenger hullámzása miatt sajna kútba esett, így viszont egy kis yamaha 380-assal körbenéztünk pár partközeli helyet a szigeten. Összességében azért nem volt rossz, 10-et merültünk, 2 éjszakai is volt szép helyeken. Ami extra volt a szokásos adriai élővilágon felül, az az, hogy láttunk ráját, hatalmas harcsát, szép csigákat és olyan cápatojást, amiben mozgott az embrió ! Ja, és utolsó este ettünk polipot. Nyami ... Látótávolság brutális, 22m-ről még láttam a felszínt hullámozni, vízhő a kb. 28m-es határ felett 20-22 C, alatta 19, sima 5-ös hosszúban merültünk, éppen elég volt. Majd még írok, de most be kell pótolnom az elmúlt hetet (email olvasás, netes újságok, ja és ha mindezzel végeztem esetleg dolgozom is egy kicsit :D )
"Sajnos nincs tudomásom arról, találtak-e vajon egy búvárruhát a férfi zuhanyzóban. Ha leadnak egyet, értesíteni fogom Önöket. Milyen ruháról van szó?
Üdv
Andrea"
Sziasztok!
Jól jönne valaki aki nálam sokkal jobban tud németűl,ezt lefordítaná. Az előzmény az hogy Neufeldben felejtettünk egy bérelt ruhát pénteken és én gyorsan írtm nekik emilt hogyha megtalálják tegyék félre és majd valaki(Szitipi) hazahozza. Namost ezt válaszolták amibe szerintem az van hogy sajnos nem volt ott.Azért nem ártana pontosan lefordítani, ha valaki tudja.
"Guten Tag
leider ist mir nicht bekannt ob ein Tauchanzug in der Herrendusche gefunden wurde.Wenn einer abgegeben wurde werde ich sie benachrichten.
Um welchen Anzug handelt es sich ?
lg Andrea"
Előre is köszi!
Szia. Az enyémet a lövőház utcában csinálták meg. Valahol a 10-14 sz. környékén lakozik az illető. Ha többet megtudok, akkor küldök egy mélt. GIOVANNI: pukkadj meg. Pedig a hozzád hasonlókat Grönlandon várják.
Valamikor olvastam, itt a forumon, hogy valaki tudja, hogy hol lehet soretolmot venni. Ha ismetelten megosztanatok velem az infot, azt nagyon megkoszonnem, es akkor nem kellene vegigolvasnom a topicot az elejetol kezdve. Jo merulest ma ejszakara
Sziasztok nagy gondban vagyok. Már évek óta álmodoztam egy kameráról. Nyaralás előtt vásároltam egy sony digitális kamerát, máltai nyaralásunk második napján sikeresen elvágódtam a kamerával a kezemben az algás parton. Bevertem a kamerát és felfröccent rá a víz(ez volt a nagyobb baj).Egész nyaralásra rá is nyomta a bélyegét. Hazaérve beadtam a sony szervízbe, ahol 3hét után azt mondták nem javítható. Ha valaki tud egy megbízhtó lelkiismeretes szakembert kérem szóljon!
Kedves mindenki.
Most egy idore eltunok a forumrol, mivel holnap reggel indul a gepem Parizsba. Elkepzelheto, hogy egy ido utan gephez jutok, talan elmegyek neha merulni, akkor majd irok beszamolot.
Addig is, egy ev mulva ugyan itt :)
MEGHIBÁSODOTT A HELIUM ANALIZÁTOROM 26-ÁN INDULNÉK EGY PERUI BARLANGI TURÁRA (45nap) TUDNA VALAKI SEGITENI? Természetesen kauciot fizetek a kölcsönkapott analizátorért.
Hi!
Tegnapelőtt este írtam nekik mailt,viszont még nem válaszoltak,remélem ott lesz a ruha azt írtam nekik hogy legyen ott a Lorenc bázison és majd magyarok érte mennek.Még telefonálni is próbálok nekik.Remélem meglesz mert bérelt ruha.
Köszi:LECSO
Ebben az esteben azért lehetnek nehézségek, mert nem nagyon terveztük a Bécsbe való bejutást. A modelezős cégem viszont rendszeresen szállit árut Bécsből, meg nézem mikor megy autó, vagy Neufeldben postázzuk, ha az jó neked.
A bolt valahol Becsben van, a pontos cime most nincs a gep kozelben, de ha kell megirom. Egy Buddy Ranger TD rendeltem Auto Air-val es kispalackkal. Igy lesz 509 euro a helyi AFA nelkul. Ez szerintem nem rossz ar, mert amig magyar honban lehetett kapni, addig mindenki ilyen 200 penzekrol beszelt. Van a Divex-ben egy Buddy Trident, mar megvan nekik vagy masfel eve, eddig 199 penzert vesztegettek, de a nyaron mar le volt arazva 149-re, kispalck es Auto Air nelkul, nembeszelve rola, hogy az L-es meret egy kb 110 Kg -os buvarnak lenne jo.I gy kenytelen vagyok kulfoldon beszerezni. Eddig is egy Buddy Slimline-om volt, de ket terdmutet utan sikerult egy 13kg fogyni, es igy a jackey kicsi lett ezert eladtam.
Manta! Van egy iroda a Fillér utcában, ahol horvát ingatlanokat kínálnak, és elintézik a papírügyeket is, és rengeteg ház, lakás közül válogathatsz. Annyit tudok, hogy Horvátországban nagyon alacsonyak az árak a mieinkhez képest.
Ezenkívül hallottam egy eladó házról Senj környékén. Ha nem titok, mi a terved vele?
Egy pár millió (dollárban)...
Vagy az állam vagy egy hatóság ad erre pénzt, vagy lazán eladják a "hirdetési felületet" odalenn. Mondjuk felszerelés reklámra ennél jobb helyet?
MARES: "Just add water" helyett:
Already added water
SUUNTO:
"Simple, just look at your wrist"
SUBAL: Take a shot here.
Vagy Evian: Sokkal kevésbé sós, de tiszta mint itt. :-)
Vagy behatolásnál: Belépés csak klubtagoknak (TDI)
Horvátországban letartóztattak két cseh búvárt, mert azzal gyanúsítják őket, hogy az Adriai-tenger partján, egy vízalatti barlangban meggyilkolták harmadik társukat.
A szokatlan helyszínen elkövetett gyilkosság öszesen két emberéletet követelt, mert vízbe fulladt egy fiatal horvát rendőrbúvár is, akinek elfogyott az oxigénje az áldozat keresése közben.
A 31 éves Miroslav Kuklist két nappal eltűnése után kezdték keresni és meg is találták holttestét egy vízalatti barlang mélyén, a Splithez közeli Solta szigetén. A férfi mellkasán mély szúrt seb tátongott és a tengerfenéken megtalálták a kést is, amellyel feltehetően megölték.
Az áldozat az est beállta után ment búvárkodni a soltai vízalatti barlangba, társai pedig valószínűleg utánalopództak és megölték. Az ügyben érintett személyek mind jómódú cseh üzletemberek, akik ugyanazon a jachton üdültek az Adrián.
A gyilkosság áldozatának és a szerencsétlenül járt 25 éves mentőbúvárnak a holttestét 60 méterrel a felszín alatt találták meg - jelentette a dpa.
A horvát tengerparton nem ez az első eset, hogy külföldiek követnek el "környezetbe símuló" gyilkosságot. 1999-ben egy 29 éves magyar üzletembert vádoltak azzal, hogy az Adriai-tenger partján anyagi haszonszerzés céljából egy szikláról a mélybe lökte feleségét.
MTI
Kellene veni egy apartmant Horvátországban, nem túl messze Rijekától.(búvárszempont figyelembevételével ).
Tanácsot kérek töletek hátha valaki járatos ebben.
SZiasztok Buvar Urak!Van valaki, aki megy Kaposvar kornyekerol megy Neufeldbe. El kellene vinni 250 Euro eloleget, a Tauchprofi nevu boltba, mert a kedves sogorok addig nem rendelik meg a Jacketemet amig nem kapnak egy kis lozsot. Nem igazan van kedvem ketszer elmenni Becsbe egy mellenyert. Tudna valaki ebben nekem segiteni?
Helló!
Egy nagy szivességet kérnék tőletek ha mentek Neufeldbe jövő héten.Ebben a pillanatban értünk onnan haza, és a fiam bérelt ruhája a Lorenc bázis melletti férfizuhanyzóban meradt,amit csak most itthon vettünk észre. Én most küldök a bázisnak egy mélt és megkérem őket ha reggel megtalálják tegyék félre a bázison.A szivesség abban lenne hogy haza kéne hozni Pestre én meg érte mennék.Ha tényleg mentek jövő hét végén válaszoljatok már hogy hazahozzátok-e? Jó itt a topicon is, vagy 06-20-934-9942.
Előre is köszi!
Lecso
Láttam fél éve kb egy filmet, ami épp erről szólt, hogy a kanadaiak a Nagy tavaknál csináltak ilyet, egy kivénhedt csatahajóval. Tanulságos volt. Kipucolták teljesen a hajót, kiszedtek minden vezetéket, motort, üza tartályt,stb, szóval minden olyat, ami szennyező lehet. KISUBICKOLTÁK, a fa alkatrészeket impregnálták. Elhelyeztek benne emléktáblákat, MEGTERVEZTEK utakat, amin a víz alatt majd bejárható lesz a hajó, végigrakták a vezetőköteleket, megcsinálták a bejáratokat a hajótesten. (Csak úgy érdekességképp, kivágták a lukakat, majd lesorjázták, raktak rá gumiperemet, nehogy vmi bajt okozzon.)
Megtervezték hogy hova rakják a tölteteket, volt nagy csinnadratta, majd elsüllyesztették. Egy év múlva már kezdett megtelepedni az élet rajta.
Sziasztok! 2 napja 1-folytában ezt a topicot olvasom, sok a hasznos info, és látom, hogy remek társaság jött össze. Én sajna nem vagyok olyan tapasztalt mint sokan közületek, sőt. 6 éve merültem először, Dél-Spanyolo.-ban végeztem el egy 1 *-os tanfolyamot, és ott merülgettünk párszor, azóta sajnos nem, de szeretnék ismét. Az a baj, hogy ott eléggé átvágtak, és az igazolványt azóta sem küldték meg :o( Gondolom újra el kellene végeznem valamit, ami nem is lenne gond, mert bele kellene jönnöm ismét. Abban kérem segítségeteket, hogy hová forduljak, néztem itt a neten pár helyet, de szeretnék valami megbízható, jófej oktatót, tanfolyamot találni (Budapesten), ahol jó a társaság is, és szerveznek utakat. Köszi előre is. Katka
Szerintem vegyük meg a bkv-tól a régi villamosokat, amiket a hanovery nice-okra cseréltek, és valamelyik bányatóba velük.
Hátha hamarosan polip is lesz bennük.
Ha tiszta roncsokat kerünlek a vízbe, akkor jó hatással van: mesterséges zátonyként működnek, ahogy áááááávadász is írta. Pont emiatt több mint egy tucat kiszolgált metrókocsit (tisztán) köldtek a vízbe, ha jól emlékszem valahol az USA partjai mellett. Jó élőhelyet biztosít nemcsak koralloknak, hanem mindenféle állatnak, növénynek is.
Jóreggeeeelt!
Már megint vmi hülyeséget kell kieszelnem, h megszólaljon vki végre? :-)
Najó, úgyis eszembe jutott ez már régen, most aztán jól megosztom veletek.
Az nem minősül szerintetek a tengerek szennyezésének, hogy csak a mi szórakoztatásunk végett elsüllyesztenek hajókat, csónakokat a roncsmentes öblökbe?
(Lehet, hogy nem, ne támadjatok rám, ez csak kérdés!) :-)
Hm, most már nem állom meg...
Szal volt egy hülye film, ahol egy srác állandóan egy kézi habverővel (olyan tekerős izével) kergette/tette boldoggá a barátnőjét, amúgy vibrátorilag... Szóval csak óvatosan a konyharobotról álmodással, mert még perverznek titulálnak :-))
Szeretném jelezni a tisztelt buborékoló vízalatti világnak, hogy a társtopikban közzé tettünk egy felhívást (ld. 2960. hozzászólás), ami nyitva áll minden érző szívű, kreatív polockos pógár előtt is.
Azt is lehet, de akkor már érdemesebb Hvarra menni. Bracs inkább szörfözni jó, mint búvárkodni. Én tudom, mert Brácson már szörföztem, viszont Hvaron nem búvárkodtam, igaz Bracson se... :-))
Bár aszongyák hogy szörfözni Korcsulán is jó és búvárkodni is jobb Balin, mint a Balatonban. :)
Asse rossz! :-)
Untam, hogy senki sem ír semmit, és gondoltam ezzel borzolom a kedélyeket. :-))
(Amúgy a barátom mesélte egy éjjelen, amikor felszólítottam, h meséljen. Erre futotta Neki, de megbocsájtottam, Ő nem búvár.) :-)
Egyszer volt, hol nem volt, egy szép nyári napon elindult két magyar búvár az Adriára merülni. Ahogy ott merülgetnek, meglátnak egy óriási amforát, és - bár tudják, hogy ezt tiltja a merülési szabályzat - elhatározzák, hogy felszínre emelik, mitöbb: hazaviszik.
Így is tesznek, de a parton észreveszik, hogy egy óriási polip lakik az amforában. Sehogy sem tudják kiszedni belőle. Törik a fejüket nagyon, mitévők legyenek, majd egyiküknek eszébe jut, hogy szerencsére jól felszerelkeztek konyhai eszközökkel. Az autójából előszed egy kézimixert, és azzal jó sokáig darálja a polipot. Így aztán darabokban kiöntik belőle szegény állat maradékait, és hazaviszik a szép nagy amforájukat.
Azóta is boldogan élnek, ha meg nem haltak.
Sziasztok! NEKEM is van egy eledó új ALADIN PRO ULTRA búvárkomputerem. Ára csak :89000 Ft
bocsi hogy itt reklámozom, de hátha valaki pont egy ilyet hajkurászik és ez azért jóval a bolti ár alatt van.
ide írj ha érdekel:
berkes.denes@freemail.hu
Kéremszépen, ez már az oktatók felelőssége, hogy megtanítsák, hogy a búvárkodás része a kellően bugyi- és melltartómentes öltözködés, illetve a gyors és teljeskörű vetkőzés. (Az meg pláne az ő felelősségük, hogy megállapítsák, hogy kinél kötelező a vastag öltözék és kinek tilos levetkőznie).
Úgylátszik az az ébresztő mindenkire mély benyomásokat tett... Bár hogy ébresztőnek, vagy altatónak készült-e azt nem tudom biztosan... :-))
A szaunadolog lehet hogy azért nem működik, mert a műszálas fürdőruha ráolvad a női hölgyekre. Szerintem sokkal praktikusabb kihagyni a szaunát, végülis már a medencében is meg lehet szabadítani a kolleginákat a felesleges rongyoktól :)
Ha nem futsz, akkor nem kigyurt tetkos mumajer leszel, hanem *beles* tetkos mumajer. A belek meg ugye nem kell reszletezzem mivel jarnak :D (tobbi kempingezo tapintatlan felebresztese reggel, etc. )
Bar amig mumajer vagy, addig tulajdonkeppen mindegy :)
Az autójának elég jellegzetes hangja van, már ismerik arrafelé. Amikor mi mentünk arra, mindenki a légópincékben tartózkodott. :)
Egyébként meg pont arra az autóra tervezték azokat az utcákat. Ki se tud csúszni oldalra. :)
átöltözés, a medence és a fürdőző közönség szemrevételezése, majd laza kocogás a büféig, szív és gyomor erősítés, laza visszakocogás, merülés, kontrollált vészhelyzeti hányás, kezdőknek reduktorba, profiknak reduktor nélkül, zárás után szorgalmi feladatként uszida takarítás :)
Szaunázni azért jó, mert ott mindenkinek melege van, kamerák sincsenek, mint a nagytesó házában, és szegény lányok inkább levetnek 1-2 ruhadarabot, ugye a gond csak az, hogy a fürdőruci az egyetlen ami levehető :)
Ugye, hogy nem is olyan rossz a szauna?:))
Bár ez nem az erotika topic :)))
Tetszik az edzőprogramod: kis bemelegítő futás a legközelebbi kocsmáig (max. 50 méter), ott egy kis szíverősítő program a Zwack-házból, aztán csobbanás a vízbe, ahol egy szexis leányzóval rendes gyakorlatok a vízben, aminek a végén félvér félmeztelen leányok szintidőn belül uszonyon hozzák a koktélokat, utána újra egy kis satöbbi a leányzóval. De ki a fene akar a végén szaunázni???
A hungaroringes pályaautós kör az semmi se volt ahhoz képest, mikor Brac-ban 80-100 km/h sebességgel csalinkáztunk a "széles, egyenes, jól kivilágított és néptelen sugárutakon". (értsd: olyan széles, hogy a két visszapillantó szinte súrolja a két oldalon emelkedő kőfalakat, kb 20 m-enkén 40-90 fokos kanyarokkal tűzdelt, a falu elején meg a végén 1-1 lámpa, az úton véletlenszerűen feltűnő birka- és helyi lakosok nyájai)
Illetve szitipi vezetett, én óóórdítottam, a kocsi meg csalinkázott :)) Másodjára már élveztem. :)
Egyébként az uszis edzésekhez ki lehet dolgozni egy komplett edzésprogramot, bemelegítő futás, kis erősítés, oszt utánna lehet csobbanni, vízben is rendes gyakorlatok, szintidőre uszonyozás, stb, majd szauna, hogy én is élvezzek vmit a végére :)
Már úgy gondolod, hogy gyorsabban futunk, mint Szitipi? Hát ha jatagán van a fogai között, akkor bizonyára. Egyébként futhatsz velünk te is, hogy ne csak egy kigyúrt tetkós műmájer legyél! :-))
Hat azert megneznem, ahogy Szitipi futoedzest tart nektek (bar az meg belefer, hogy megy mellettetek az autoval, es mondja, hogy egy-ketto, egy-ketto) :PP
Húú, de baromi régen jártam erre, no hiába, az "olonyos rém" a búvárcuccost hol ténylegesen öltönyre, hol meg kórházra cserélte. (gerinc mellől kipiszkált dagadó rulez :) )
Beletellt kis időbe, míg végig olvastam a 4-5 hónap termését, látom a színvonal szerencsére a régi!
Kérdésem volna: mikor lesz az ősszel Dorogon, vagy Lupán szemétszedési akció?
Szitipi indulhatok én is az SSI magyar oldalra kiírt pályázatodon? :)
Igenis kéremszépen! Fiatal vagyok még, élni szeretnék. :-))
Ma reggel voltunk uszodában. Ez még nem baj önmagában, a baj az, hogy már alig tudok úszni. Úgyhogy miattam kár edzened, elég, ha bedobsz a vízbe...
Kösz a képeket nagyon király és olcsó is, de nekem sony digital van. De még úgy is megéri ha valaki vesz bele egy kamerát magának. Próbáld meg a vízalatti topikban is, biztos el fog kellni.
Igen Bodrum Törökországban van.Ami a helikoptert illeti azt én sem nagyon hiszem,de nem is lényeges.
Ami fontosabb lehet az a nyomáskamra a hajón ez pedig nem túl gyakori.A masodik túránk egy kisebb
hajóval mentünk kevesebb buvárral és még barátságosabb vezetőkkel.A helyszint ugy választottuk ki ,
hogy lehetőleg sok érdekes halat láthassunk pl.: barracudákat.A srácok mutogatták az előző napi képeket
mikor milyen érdekest dolgot láttak de garanciát nem vállalhattak a láttottakra.
A helyszin egy aquariumnak is nevezett hely volt tele buvárhajókkal és halakkal amik főként a
rendszeres etetésnek köszönhetően szoktak oda szerintem.Ezenkivül lehetett látni murénát es valami 70-80
cm hosszu nagyon karcsú halakat amik allátólag ez évben járnak arrafelé először lévén trópusi faj.Sajnos a
neveket nem tudom,ha tud valaki a neten valami oldalt ahol van valami fényképes halismertető az szóljon,és megnézem.
Sok fajnak ök is csak a török nevét tudták .Adrián még nem merültünk csak snorkeloztunk különbség nehezen
meghatározható szerintem csak kicsit gazdagabb a hal és a kagylo világ de csodákra nem kell számitani itt sem.
Végül barracudát csak a halpiacon sikerült élőben látnunk.