Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Köszönöm! Sajnos az előgázzal semmit nem tudok tenni Így van beállítva.Kb.1mperc.De ha leveszem a gázt nem leszjó a védelem.Így azt nem tehetem.Ha co2-m volna leszarnám mert az olcsó de a corgont pazarolni vétek.
:)) gratulálok és jó egészséget kívánok hozzá! az én gépem talpa sem egyforma, tettem alá kétszeresen egy kis kartonpapírt úgy nem billeg. a gázelőáramláson úgy tudnál korrigálni ha 1 literrel kevesebbre állítod a szokottnál.
Tegnap megérkezett a gép.Fel is cuccoltam és kipróbálltam.Gyönyörűen hegeszt, de teljesen kihajtva max. amperon egy kicsit "sír" az előtoló.Remélem Pete-weld majd megnyugtat hogy ez ilyen.Ja és egy kicsit billeg.Egyenes felületen van vagy 2mm-es billegése.Amúgy betonerős műa burkolat,műa előtoló keret(az idő megmutatta hogy tartós) hajlékony kábelek és borzasztó erős test csipesz.
Egy kicsit pazarló a gázzal mert elég hosszú az előgáz induláskor.Pontozásnál leeszi majd a fejem a drága corgonból.Egyelőre ennyi.Majd hegesztést is mutatok a későbbiekbe.Az idő hozott egy kis családi problémát is, úgyhogy mindkettő "örömére" meg a szabadnapomra ma rettenetesen beb@szok.
Ezen a karos ollón a mozgó késnek az alsó furata mi célt szolgál?Elgondolásom szerint megemeli a kést igy az nagyobb szögben vág,igy vágható vele rövidebb de vastagabb anyag,pl 3-4-5mm es laposvas.
Nem én húztam bele, sajna errefelé tendál a világ :-(( Én is szívesen vettem volna gyárit, de majdnem félrenyeltem az árát hallván. Aztán nézegettem az egyéb, gyári pedálokat, láttam még közel 100-ért is a Millertől. Meg vannak bolondulva.
Most az előbb írtak az Ergus-tól. Jó fejek, belejavítottak a saját kapcsolási rajzomba, adtak néhány tippet, hogy mit hogyan kellene.
Ettől függetlenül szépen működik a pedál a saját elképzelésem szerinti kapcsolással is, ha így kárt nem okoz a gépben, akkor inkább hagynám.
Úgy jegyeztem meg hogy mindig a pisztolyt nézem hogy ha minusz van benne az egy egyenes vonal akkor az egyenes polaritás. Tehát akkor jól gondoltad ha pisztolyban +van akkor forditott.
Nem szeretem összeszámolni, mert akkor mindig az jön ki a végén, hogy annyiért vehettem volna egy újat is :-)
De itt talán még pozitív az egyenleg. A lepukkant gitárpedált egy zenész - hangszerboltos haveromtól ingyen kaptam. A csatlakozó 5 ezer, plusz a futár, a végén majdnem 8 ezer volt. Két potméter 4 ezer, görgős kapcsoló, forgókapcsoló 3 ezer, kábel, sorkapocs, érhüvely, tömszelence 2000, festék 1500, felirat nyomtatás, forgógombok... Kb 20 ezer. És egy csomó munkaóra, amit ha az irodában, munkával töltöttem volna... Szóval nem jö ezeket a dolgokat összeszámolgatni. Csak örülni neki és használni :-))
A gép elég masszív. Amin meglepődtem, az a szorító satu.
Öntöttvasból készült mart felületekkel, mint egy igazi satu. Szerintem a gép súlyának felét ez teszi ki.
Alu zártszelvényen próbáltam ki. A motorját valami elektronika vezérli, mert lágyindítással indul, és vágás közben ahogy tolja neki az ember úgy erősödik és gyorsul a fordulatszám. De nem értem, hogy minek kell lágyindítás egy 400 wattos motornak, ami nem is dolgozik nagy fordulaton. Nehogy leverje a kismegszakítót? :)
A konnektorban van nekem egy olyan átfolyásmérő féle, ezen keresztül láttam hogy mennyi áramot vesz fel vágás közben.
200 watt fölé nem ment, igaz hogy csak 2mm falú alu zártszelvényen próbáltam.
Ami miatt erre esett a választásom, az a nagy vágható keresztmetszet (120×120) és a 60 fokos szögbe állíthatóság.
Tegnap elkészült a pedálom. Még kap a taposófelület egy gumi burkolatot, abból a csillió forintos szürke bordázott gumilemezből, de már kész van és tökéletesen működik. A donor, egy lepukkant régi Ibanez gitár effektpedál volt, csiszolás és festés után teljesen újszerű kinézete van. A csatlakozót az Ergus képviselettől rendeltem, a többi könnyen beszerezhető elektronikai alkatrészboltban, villanyász szaküzletben. Jó vastag gumikábellel van bekötve, lehet rajta taposni a műhelyben.
Építettem bele egy görgős mikrokapcsolót is, így tudok ívet gyújtani a pedállal is, meg a pisztolyon is. Paralell működik mindkettő, ezért raktam bele egy forgókapcsolót is, ezzel ha kell, ki tudom iktatni a pedálban lévő kapcsolót, vagy mehet róla kapcsoló nélküli pisztolyos superflex kábel is. Felismeri, hogy pedál van rácsatlakoztatva, mert megoldja automatikusan, nem kell állítgatni a 2T / 4T között, felső állásból indulva bekapcsol, szépen tolja az ampert, visszalépve kikapcsol. A másik potméterrel pedig a max áramot tudom beállítani, így taposhatom ahogy akarom, nem tol több kraftot, csak amit beállítottam. Hiába állította az Ergus mérnöke, hogy nem kell külön poti, mert a gépen lévővel továbbra is állítható az amper, nálam kiiktatja a pedál a gépen lévőt. Lehet, hogy a gyári pedálban van még valami áramkör, de erről nem szólt, pedig megnézte a módosított kapcsolásomat, azt írta, hogy teljesen rendben van.
Azért jó sok meló volt, meg a végén nem is lett olyan olcsó, de ugyanazt tudja mint a gyári, ami nettó 65 ezer Ft. Kész agyrém.