Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81745

Kérdés, hogy a Diam mennyire mondható még parafának:

"A kiindulópont a kiváló minőségű természetes parafa. A kéreg lehántása és a hat-tíz hónapos érlelési idő után a parafaréteget tiszta vízzel lemossák és finom granulátummá őrlik. Majd a szabadalmazott „Diamant-eljárás” keretében szén-dioxid segítségével eltávolítják a parafa azon összetevőit, amelyek a bor ízében eltérést okozhatnak – a parafa így teljesen semleges ízűvé válik. Mikrokapszulákat, vagyis apró, megduzzadásra képes részecskéket adnak hozzá, amellyel optimális homogenitás és rugalmasság érhető el. Végül egy nagyon tiszta élelmiszeripari kötőanyagot raknak bele, a granulátumot formába öntik és gőzben megfőzik."

Előzmény: Daeril (81741)
joskabacsi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81744

ez pl. egy 4 éves (ha jól emlékszem 14-15ezer ft körüli) bor: 

 

 

 

 

 

Előzmény: joskabacsi (81742)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81743

Az extra hosszú az hány mm? Te honnan veszed a dugót?

Előzmény: Daeril (81741)
joskabacsi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81742

Egy közepes minőségű csavarzár simán kibír 4 évet.

A jobbak többet is. A parafát - miután mi bevallottan a 3. osztályú nyersanyagból készült  dugókat kapjuk (igen, a drága is abból van) - lassan el kell felejteni. Alternatívaként még szóba jöhet a préselt cukornád, a mikro-oxidációs képességei kb. megegyeznek a parafával.

 

Előzmény: BZoltan (81736)
Daeril Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81741

Nem tudom milyen rossz véleményt hallottál a Diamról de szerintem éremes egy próbát tenned vele. Mi magunk palackozunk és a diam tömörségben és homogenitásban mindent vert amit eddig próbáltunk. Az extra hosszú opció sem mérhetetlen drága, bár jó előre be kell rendelni... 

Azzal egyetértek, hogy az üveg alkalmatlan. A csavarzár pedig spéci feltételeket igényel, amivel nem rendelkezünk.

Előzmény: BZoltan (81736)
Hepci Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81740

Addig csavarom be, amíg a menet az utolsó félfordulatot leszámítva eltűnik a dugóban - ez a te dugódnál azt jelenti, hogy a húzó hegye max. 3-4 mm-re van a dugó végétől.

A tegnapi Kükép-dugó katasztrofális minőségű volt, nem is tudtam visszatenni a palackba, kidobtam.

Az alap előző évi juhfarknál nem volt ilyen baj, megtaláltam az utolsó dugót az asztalon, hibátlan.

Előzmény: BZoltan (81738)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81739

De amúgy simán lehet, hogy ezek a dugósok már megint csúsztattak egyet az alapanyag minőségen és így kénytelen vagyok a kétszer annyiba kerülő dugóra ápgrádelni, hogy megkapjam ugyanazt a szintet mint az eddig használt dugókkal.

 

Nyilván ilyenkor szétbasz az ideg és legszívesebben leüvölteném a dugósok haját... nyilván ha 7-10 ezer forintos boraink lennének mint a menő labancoknak akkor röhögve rendelném be az egy eurós dugókat. De azért valahol abszurd, hogy nettó palackárunk hetedrésze a dugó legyen.

Előzmény: Hepci (81737)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81738

Az Amorimtól veszem a 45x24 mm-es Natúr Extra parafa dugókat. Nem ragaszkodom hozzájuk és nem is azért veszem tőlük a dugót mert olcsók lennének. Nagyon szívesen elefogadok javaslatot, akár labancot is.

 

Nem tudom, hogy te meddig csavarod bele a dugót és hogyan húzod ki. Nekem SAP dugó utoljára a 2008-as évjáratnál szakad bele a palackba, pedig évente párszáz palackot azért bontok ki a saját borainkból. 

Előzmény: Hepci (81737)
Hepci Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81737

Nem sokat értek a dugókhoz, de elég sokat kihúzok belőlük. :)

A tieddel és a Gérókkal kapcsolatban pl. nincs túl jó minőségérzetem. Ez a Gérónál nem baj, az nem is drága, nálad már erősen határeset. Ez a dugó valahogy olyan nyúlós érzetű húzás közben (van többféle félautomatánk is, de pincérhúzót használok), mindig azon jár az eszem, hogy nehogy elszakadjon. Belül túl puha és valószínűleg nem is elég homogén.

A tegnapi Kükép-palackkal kapcsolatban alaposabb kóstolgatás után oxidáció-érzetem alakult ki, kissé fáradtnak tűnik, pedig a dugó nem volt átázva.

Nem akarlak cukkolni a labancokkal, de pár hete húztunk dugót pár 20-30 ejrós erste lagéból és egyiknél se merült fel bennem egy pillanatra sem, hogy a dugó nem fog egyben kijönni.

Előzmény: BZoltan (81736)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.03 0 0 81736

Változik a juhfark, az nem kérdés. Szerintem nem tűnt el belőle a primőr gyümölcsösség, csak kezd a Somló egyre agresszívabban előjönni belőle. Én inkább azt mondanám, hogy a Kükép és az alap juhfark egyre közelebb vannak egymáshoz. Én nem szeretem a saját borainkat nyilvánosan elemezni. De ha muszáj akkor én egy fenyőgyantás jegyet vélek újdonságként felfedezni ami a barack-birs vonalat leuralja.

 

A dugó pedig egy örök probléma. Én a diamról is hallottam nagyon lesújtó véleményeket. De az nem kérdés, hogy a természetes parafadigó minősége évről-évre folyamatosan romlik, miközben az ára pedig emelkedik. Szóval folyamatosan keresgélem a tökéletes megoldást. Egy időben mindenki az üvegdugóra gerjedt rá és nem volt progresszív vagány aki nem üvegdugózott. Kipróbáltam én is és egy kalap szarnak tartom. Jelenleg amúgy nekem a csavarzár tűnik a legmegbízhatóbbnak, de az meg nem bírja a koccanást. Nákunk pedig sokat vannak pakolászva a palackok mire eljut a kedves fogyasztóhoz.

Előzmény: Hepci (81735)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81735

Sajnos én nem tudom, milyen volt korábban, eddig csak őrizgettem őket. Most érzetre idősebbnek gondolnám a valóságnál, de lehet, hogy ez a palack egyedi problémája volt.

Az alap 2018-as juhfark is viszonylag sokat változott nyár óta, a primer gyümölcsösség nagyobbik része szerintem eltűnt. Erről Zoli tudna pontosan nyilatkozni, hogy ő mit érez, illetve milyen gyors változás tekinthető normálisnak.

Sokan azt mondják, a Diamban is előfordul dugósság, ezt nem tudom, én nem találkoztam ilyennel, de általában sokkal kevesebb dugós borral találkoztam, mint amit mások beszámolói alapján feltételezni lehet (nálunk a jól érzékelhető probléma 1% alatt lehet, évi max. 1 palack). Viszont Diamnál fizikai problémával (szétfoszlás-puhulás-áteresztés) nem találkoztam soha, mint az SAP- és Géró-borok dugóinál vagy éppen a Naturokork Twin Topnál.

Előzmény: naivkezdo (81733)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81734

Amúgy én végül itteni többlet szavazatra diamot vettem, alapvetően tetszik és tényleg mokányabbnak tűnik, mint a nemjuteszembe féle.

Előzmény: Hepci (81732)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81733

Arra gondoltam, hogy öregszik, oxidálódik és ez érzetre tud könnyedebb, légiesebb bort okozni.

Ha ez teljesen fals, akkor sorry.

Viszont valamitől a fasza FARNEHEZ kükép megvaltozott annyira, hogy már neked sem az.

Előzmény: Hepci (81732)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81732

Könnyedebb miként lenne attól, hogy esetleg vacak a dugó? Ha netán gyorsan öregszik, attól a beltartalom még megmarad.

A most bontottban egyébként a dugó elég vacak volt, szinte szétfoszlott kihúzás közben, de ez egyedi baj lehet, eddig ilyet nem tapasztaltam a SAP-palackoknál.

Bár hozzáteszem, nekem a Diam szimpatikusabb, annál nem látok hasonló fizikai problémákat.

Előzmény: naivkezdo (81731)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81731

Na ez az, ezt találtam én is érdekesnek, hogy könnyedebb lett.

 

Lehet aggódni a dugók miatt?

Előzmény: Hepci (81730)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81730

Éppen vizsgálom... ez a Kükép nem brutálisan farnehéz, hanem éppen olyan, amit szeretek.

Érdekes módon (túl) fiatalnak se érzem, már most is nagyon jó inni, és feltehetőleg jó lesz 2025-ben is, csak akkor már nem lesz. :)

Előzmény: naivkezdo (81720)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81729

Elfelejtettem;)

Előzmény: BZoltan (81728)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81728

A tüskevári polgi borászata és a tüskevári kocsmába termelik a boraikat. A boraikról értelem szerűen én itt nem nyilatkozhatok.

 

Honnan hallottál róluk?

Előzmény: kifli (81727)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81727

Minden:)

Előzmény: BZoltan (81726)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81726

Persze, hogy tudok róluk. Mi érdekel?

Előzmény: kifli (81725)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81725

Zoli, tudsz/hallottál errről a somlói pincéről valamit?

 

https://www.facebook.com/molnarpinceszet/

Előzmény: BZoltan (81718)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81724

Nekem nem rémlik ilyesmi tihanyi kékből, de lehet nem figyeltem erre. 

Előzmény: Hepci (81723)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81723

Maci_P 2017-es tihanyi kékjéből kaptam homeopátiás mennyiséget, megkóstoltam tízóraira és tényleg rózsaborsos, nagyon finom. Hamarosan nyitok egy kontroll palackot (Szentesi), hogy kiderüljön, megrózsaborsozta-e ő is. :D

Nekem ez meg a tarcali kék izgalmasabbnak tűnik, mint a csóka.

Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81722

Azt még nem nyitottam ki, most fogom majd az elsőt jövő héten, és megkínálok vele 3 kedves nőt is, már természetesen a páromon kívül (aki szintén kedves).

Tehát ilyen közösségi kóstolásféle lesz a házunkban, remélem, nagy sikerrel.

Előzmény: naivkezdo (81720)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 1 81721

Nézd, bár bizonyos aspektusból nézve 1 faszkalapnak tűnsz, de ebben teljesen biztos voltam. :)

 

Tehát megkóstolom mostanában, aztán majd tavasszal is, és ha akkor még mindig nem nagyon tetszik, leboltoljuk valami másra.

Előzmény: BZoltan (81718)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81720

Küképet mikor nézted?

Mert mi most, sokkal könnyedebbnek tűnik, mint régebben!

Mármint olyan értelemben, ami talán neked jó hír.

De még mindig magasan a legjobb.

Előzmény: Hepci (81717)
lazaridi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81719

A Bukolyi Marci PN-ből nem vettem, de két fehéret igen. A 18-as Riesling jóivású és hibátlan, persze nem farnehéz (12%) nálam olyan 5 pontos bor, amit bármikor szívesen innék.

Előzmény: Maci_P (81707)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81718

Mivel én nem vagyok akkora nagy sztár mint mondjuk a Demeter Zoli, ezért én értelem szerűen bármikor, bármelyik borunkat egy az egyben cserélem másmilyen borunkra :)

Előzmény: Hepci (81715)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81717

Esetleg párosával összeöntöm őket: 1 Kükép + 1 Ragalja. :)

Azért kíváncsi vagyok, hamarosan nyitok egyet megint.

 

A normál juhfark (2018) is "elegánsodott" kicsit, már nem olyan direkt gyümölcsös, mint nyár elején.

Előzmény: naivkezdo (81716)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81716

Ragaljáról sokszor blogoltam, nekem az túl korai (tech preview) és/vagy elegáns volt. Abban a stílusban a somlói vándor somlóvásárhely-borszörcsök (ha jól emlékszem) jobban bejött, abból rendeltem is.

A kükép az ver mindent nálam.

Előzmény: Hepci (81715)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!