60-70 fokos bojler meleg, ne egyszerre, van ott élesztő elég, majd elszaporodik! Tegyél bele élesztő tápsót (20-30g/hl) is! Csinálj egy próbát a kisebbik hordóval, szerintem azt is kettőbe kell szedned, hogy férj!
Bocs hogy belevau, de talán arról szólt a megjegyzés, nem biztos erőltetni kellene a kiforrást a többi cukorra is, bár technikailag O.K., mert annál íztelenebb lesz. Topiktárs eldönti mi a célja (mennyiség/minőség?)... Mindketten segíteni akartok neki :)
De az a cukor már benne van! Te írtad, hogy nem tud kierjedni, mert az élesztő alkoholtűrő képessége ehhez a cukor mennyiséghez kevés. Nem a pálinka ízéről akarok veled vitatkozni, hanem a kérdezőnek szerettem volna segíteni! Mert szerinted mit kellene csinálnia, hogy kierjedjen az "erősített" almacefréje?
Azért ennyi cukor alkohollá alakításához az élesztőgombáknak is idő kell... Várj még vele, megromlani biztos nem fog teljes kierjedés után sem. Meg megfagyni sem.
Szivesen segetenek. De ilyet meg nemhallotam. Egy a cukor menyiseg es masik hogy utolag meg elesztot hozza tenni. De majd ird meg mi sikerolt belole. De ha for akkor meg a cukor nemvaltot alkoholra.
Normalis, hogy a nov. 1.- en el inditott alma/birs keverekem meg mindig forr? Oke, van benne 20kg cukor, de akkor is eleg soknak tartom az idot....
12-15 C° fokos a cefre... Futve van a hordo nappal, ejszakara le csokken 7-8 fokra. Hideg elesztot kapott 1 hete. Haggyam meg igy nyugodtan? Vagy inkabb felig/haromnegyedig kiforrt allapotban fozessem ki?
Előnynek tűnik. Sokáig azt hittem spórolok. Aztán nagyon gyorsan rájöttem, hogy semmit sem. 30 perccel előbb indul, de ugyanúgy 3 óra az össz főzési idő, mintha nulláról indulnék. Tehát a metek nem játszik, hogyha valami 30 perccel előbb indul, akkor az 30 perccel előbb véget is ér. Nem ér véget, fokoló nem hazudik. Előnynek kéne legyen. De nem igazán van. Az előny az, hogy nem 1 óra 15 percesen indul meg, hanem 40 percesen. Jó nézni, ez az előny. :) 45 percesen már rendesen csurog, a második töltet, de nem vagyok előrébb, mert a vége tovább tart, gyötrelmesebb. Ugyanaddig megyek le elsőnél is, másodiknál is. A végén több a kis láng. Ugyanannyit eszik, talán picivel kevesebbet a második. De nem nagyon mérhető a különbség. 3 óra így is, úgy is. Gáz ugyanaz. Második előbb indul, de nem vagy előrébb.
Lényeg, 3 órás minden főzet. Ezt nem lépi túl, mert az 5 órás főzések anno, a halálom voltak, a kínai égővel.
Ha az első főzésed 3 óra, akkor mint írod a második is annyi? Akkor hol az előny?
Mindegy nem akarok én kekeckedni ezzel de ha 30 perccel előbb zárom el a gázcsapot akkor csak több marad abban a palackban :)
A túlméretezéshez meg hozzászólva: szerintem nem árt ha túlméretezzük az égőt, főleg ha nem kerül többe. Még mindig jobb visszavenni a teljesítményből, mint kínlódni egy alultervezett égővel.
Persze nyilvánvaló, hogy mindent megkell tenni a hatékonyságért, legfeljebb mégjobban visszaveszünk :))
Sokan megvásároljuk a konstrukció hibás főzőt, ezek után sajnos a bevitt energia mennyiséget meg kell növelni, ehhez meg kell a nagyobb teljesítmény. Nekem ezzel a túlméretezéssel 1l pálinka fűtés költsége 80-100Ft, gyümölcs függő! Viszont a nagyobb teljesítményű égőt jövőre az alma és a birs párolására is tudom használni ebben a 150-170l-es üstben, ami jövőre kap egy szoknyát. Kimondottan erre a célra lett szétvágva, megvéve a tartály!:)
Nézd meg, milyen fúvóka van benne. A kínaiban elvileg 1,4-s fúvóka van, és 1,6 a tuning méret. Nekem valami picike, nem belevaló volt, felfúrtam másfelesre, azóta remekül működik. Soha nem kell teljes gázon üzemeltetni az alap 30 mBaros reduktorral sem.
Igaz, nem is erre volt példa, csak egy szélsőség, iránymutatás, hogy milyen távlatok vannak hatásfokban a 10-20kW-ot felemésztő konstrukciókhoz képest.
Az áramos kivitel másabb, mint a gázos. Hatékonyabb, közvetlenebb, akármilyen fura. Most gázról volt szó, ezzel abszolút nem tudjuk megközelíteni az áramos fűtőbetétes hatékonyságát. Ha autóknál maradunk, akkor ez kb. olyan, mint egy belső égésű vs. egy elektromos meghajtású autó hatékonyság összehasonlítása. Az elektromos nyer. 33% vs, 22%, ha jól tudom, de azóta lehet nagyobb is a különbség.
Gyári konstrukciókról, rosszul működő, fatüzeléshez kialakított üstházról, amiben az égőt elhelyezni sem lehet megfelelően a beszámolók szerint és palackról van szó, amit 2x gyakrabban kell cserélni és lefagy.
Egy konstrukciós hibát nem fogok túlméretezéssel, 2x annyi gázzal megoldani, ettől mindenki azt csinál, amit akar, én megpróbálom megkeresni a valódi választ a kérdésre, ha tudom.
Krumpli 2kW árammal finomít a 100literesben, nekem ez elég példának, nem érdekel a 156ezer hozzászólásban felhalmozott túlméretezés. :)
Szerintem ott a pont. Lassabban lehet=gyengébb égő. Gyorsabban nem=erősebb égő. Az erősebbet viszont le lehet szabályozni a "cefre időre", optimális időre,(ha minden klappol amúgy) míg a gyengébb az csak gyengébb marad=extra főzési idők, ugyanannyi gázfogyival, ami időben optimális lenne, de nem optimális az időt tekintve. Az van, amit mondasz, nincs optimális égő, mert nem optimálisak a körülmények. De erősebbel lehet optimálist teremteni, (szabályzó)míg gyengébbel sosem lesz optimális.
Nem tudjuk biztosítani az ideális állapotot, hogy teljesüljön a 10l=1KW megállapítás! Sokan azt gondolják elég, ha világít a láng alatta, vagy elég, ha a fentebb említett képlet alapján vásárolnak égőfejet. Lehet, hogy elég is volna, csak akkor a megfelelő mennyiségű gáz mennyiséget is biztosítani kellene. Befektetett energia nélkül nincs teljesítmény! A túlméretezésről annyit, hogy nem fogok kisebb égőfejjel kísérletezni, annak gyártásánál, hogy csak 30% legyen a plusszom, arra ott a gázcsap.
Még annyit, hogy mutass egy hozzászólást a 154 ezerből, ahol azért kértek tanácsot, mert túlméretezett volt az égőfej és gyorsan megindult a csöpögés!:)
Összegezve. Amit nyerek, az tulajdonképpen csak vizuális nyereség. Jót tesz a lelkemnek, a kedvemnek, hogy előbb megcsurran, ha igyekszek a cserével, de a fél órával előbbi csuri-csuri az nem azt jelenti, hogy fél órával előbb is kész leszek. Mert nem leszek kész. Sajnos. Pedig azt kéne jelentenie, sima matek szerint, meg a gázfogyiban is ezáltal a +fél órának jelen kéne lennie. De akkor is csak 3 óra lesz a 3 óra, hiába csurran fél órával előbb, és még örülhetek, mert ekkor működik minden nagyon jól, ha 3 óra alatt végzek. Van egy "cefreidő" tényező ebben a matekban.
Ha 90 C-os cefrét mernék be, akkor meglenne 1-1,5 óra alatt, de ez meg nem a gyakorlat. -5-+30C a gyakorlat. Ez meg ugyanannyi lesz. 3 óra, ha minden frankó, akármit csinálsz-csinálok.
Végig gondoltam, hidd el. Az órát jobban ismeri még nálam is. Előbb megindul, de nem ad többet, a végéig ugyanannyi az idő. Előmelegített cefre gyorsabban elindul=de nincs kész hamarabb. Mert a cefrének, (cefrefőzésnek) van egy ideje, ami fix. Így gondolom. Ha meg van egy fix minimum ideje, az elválásoknak, az gázban is annyi lesz, akármit csinálok. Mindenhol a 3 órát olvashatod. Ha menne hamarabb, akkor írnának 2,5- 2 órákról is, de nem. Ez nem véletlen, szvsz.
Igen. De hogy másodszorra miért nem kevesebb a fogyasztás, az rejtély. Miért ad viszont 30 perc idő előnyt, ugyanekkor, ez is rejtély. De ad, kevesebbet viszont nem fogyaszt. Legalábbis nem igazán mérhető, nem számottevő. Lényeg, ad idő pluszt, ha gyors vagyok cserekor, a miértjét nem tudom, csak az előnyt használom ki, akkor, amikor ki lehet használni. Aztán, az is igaz, hogy a második főzés sincs meg 3 órán kevesebből, csak előbb megindul, meg többet van kis lángon. Idővel átverem, de gázzal nem. Ha előbb jön a csuri-csuri, az viszont kellemes. Időt be tartja, csak az indulás van meg hamarabb.
Szerintem ö átlagról beszél. Egy palack gázzal x mennyiségű cefrét tud kifőzni. És így elfogadható az érvelése, mert egy kicsi elő fűt, meg ez, meg az.
Sőt, ha már az első adagot úgy öntöm be, hogy picike lángon üresen 5-10 percet szolidan előmelegítem az üstöt, akkor is nyerek 30-40 percet, annak a nagyon kis láng 10 percnek köszönhetően.
Én sem értem. Cefre nem melegebb, ugyanúgy kintről jön. Lefő, kiöntöm úgy 20 perc alatt, fáknak jó kis zöld trágya, nem pont a törzs mellé, hanem kicsit kijjebb téve. Óriásokká vannak nőve. Csak az időjárás nem kedvez évek óta a kajsziknak...:( Ahogy az utolsó adag is ki van vödrözve, már ott van 2 veder friss cefre, mindjárt bele burítva, már akkor alapjáraton égetve, újragyújtva alatta. Mégsem fogy kevesebb gáz, csak idővel lehet átverni, gázzal nem, ez a tapasztalat. Nem vagyok fizikus, fogalmam sincs, miért nem kevesebb a fogyi, de tényleg nem tapasztaltam fogyasztás csökkenést.
Pedig volt, hogy egész palack, sőt, 2 palack is így ment el. (17 liter hőközlő olaj a töltet, ez amennyit át ad, annyit ad át, lehet ez a kulcs)
Az lehet, de te sem veszel 100 Nm kiskertedbe 600 Le traktort. Meg mindennek van egy optimális terhelés ahol a legjobb a hatásfoka, az alatt vagy fölött romlik. Lehet hogy nagyobb üsthöz érdemesebb nagyobb égőt venni.
Ezt én sem értem. Melegebb a vas, vagy a cefre? És miért nem fogy kevesebb gáz? Vagy dupla falú, és a közlőanyag meleg? De akkor is kevesebb gáznak kel fogyni.
Talán azért nem észlelek, ez még bejátszhat, mert gyorsabban átveszi a hőt, (idő), de viszont ennek sem kell kevesebb gáz, mint az elődjének. (Nincs keverőm) Ha lenne keverőm, tuti csökkenne a fogyasztás a másodiknál. De nem lesz, jó ez így. (Vagy csak, berúgtam megint, ez is lehetséges) :)
Nem észlelek érdemi fogyasztás csökkenést. Lehet, van valamennyi, de nem nagyon észlelhető egy palack gáznál. Lehet, van, de inkább annak a 20-30 perc plusznak örülök, meg a gyors megindulásnak. Olyan jó, amikor ilyen hamar csurog. :)
Őrzöm én.:) Kínain sem volt lángőr, meg egyiken sem. Őrizni kell. Részegen is megőrzöm. :)
Ha netán, valami tuti automatikus láng erősség szabályzó lenne már ezekhez, amiken semmit nem kell állítani és minden féle cefrét el tudna kezelni, akkor érdekes lehetne. De kell rajta állítani párszor menet közben. Olaj hőmérsékletet figyelni kell, 130 C fölé nem mehet, soha. Ez a határ.
Ott kell lenni, mese nincs. Ha én nem, akkor az asszony, de valakinek ott kell lenni mellette. (bár, most csak én vagyok, elmászkálás nincs, ha főzés van, mert a kis trónörökös leköti az asszony figyelmét, maximálisan.)
Miért nem szabad túlméretezni? Azért van a csap rajta, hogy szabályozzuk, ha nagyobb üstöt veszek, akkor vegyek másik, nagyobb teljesítményű égőt is? Nem azért gyártanak 200km/h-s sebességű autókat, hogy annyival kötelező menni!:)
"de a 60-as alatt is elfér a 15KW" Ne butáskodjunk már! Nem szabad háromszorosan túlméretezni valamit! 60 litereshez bőven elég az 5 kw-os égő! 15 kw élég egy 100 m2 lakás fűtésére -20 fokban és nem egy fazékhoz! Ha átgondoltan van köpenyezve 5 kw égővel, 1 palack elég 8 x 50 liter cefre kifőzésére!
Még, csak annyit, hogy ha mondjuk több cefrém van és gyorsan cserélek, a második adag 40 perc múlva indul. (gázban így is ugyanannyi lesz, nem hatékonyabb, csak időben lesz kevesebb picivel)
Így van. Nekem a 85 literes dupla olajos indul 1 óra 15 perc alatt, de ha épp nem nyomatom annyira, mert teszek-veszek közben, akkor másfél óra alatt indul, de a lényegen nem változtat az a 15 perc, mert gyújtástól számítva 3 óra alatt minden lenn van, így is-úgy is. 30 mb-os hagyományos tűzhely reduktor, 24 kw olasz beretta égő. 300 litert bír egy palack, plusz egy nagy finomítást, vagy 2 kisebbet. A palack utolsó negyedig ha csökken, akkor langyos vizes 20 literes vödörbe van téve. Persze, üstház, kéményszelep fontos opció, ezek nélkül tuti nem lenne meg a 3 órás főzési idő.
Múltkor bolhapiacon vettem még egy ugyanilyen égőt, szinte vadi újan. (legyen tartalék, vagy majd eladom, pár idom, pb-fúvókák, szelep, aztán még egy ilyenem van, bevált.)
Most már látom, hogy 60l-es, 100l-esbe gondolkodtam, de a 60-as alatt is elfér a 15KW-os. Én a 100l-est 25KW körül nyomatom, abból lehet visszavenni. Olyan nincs, hogy 60l-t ne lehessen felfűteni max. 1 óra alatt. Annak az égő, vagy a kevés gáz az oka!
Nemcsereltem le csak vette hozza meg egyet. A 17esel nincs semmi gondom csak mart zavart hogy ha van 300l pl alma cefrem nagyon sok idobe kerult a kifozes foleg amikor meg higitani kell a cefret. Idom azert van de anyi megse nincs. Es 15kw gaz nem vilany :-)
Meg is érdemled! Én nem is cserélném le a kis 17-esemet. Indukciós főzőlap, 1 óra 1600 W. 2 óra 1000-1200 W , (a külső hőmérséklettől függően) és kész. 15 KW? Többe kerül a káposzta mint a hús.
Ugy nez ki megvan a gond. Neztem a kepeket a ego dobozan es amit nemadtak hozza az a 2 ple darab gondolom a levego szabajozasahoz. Gyartok magamnak valami ra aszt remelem jobb lessz.
Lehetséges, hogy nem utópárlatos. Mondom LEHETSÉGES.
A régebbi építésű bérfőzdékben külön helyiségben volt a hűtő és a szeszmérő. Ezeknél nem ritkán 8-10 méter hosszú volt a rendszerint 76mm átmérőjű páracső. Ez pedig már felér egy pisztóriusszal.
A karsztvíz a 48-50 alkohol fokos pálinkánál még nem szokott üledéket képezni. Errefelé artézi vízzel hígítottak, és az sem zavart be.
Kiprobaltam megvettem kicsit mas de lenyege ugyan az. Igaz jobb lett sokkal mind a 30baros de meg igy is masfel ora felfutes felet voltam es a fozes is nagyon sokaig tartot vagy az normal 6orat fozni 50l cerfet? Szerintem valamit rosszul csinalok
Kiprobaltam vettem egyet de valahogy valami veget nemjol mukodot nalam. Igaz jobb lett de meg mindig a 1 es fel ora felfutes felet voltam. Es a fozes is sokaig tartot. Bisztos valamit nemjol csinalok
60literhez 15kW fűtés kell? Basszus mekkora házat lehet azzal befűteni? A Hal főzőjén szoktam közreműködni ismerősnél, az olajoson, 60liter cefre, a kínai 5kW zsámoly 1óra 20alatt fűti fel elsőre, utána 50perc körül van. :)
Ha az eladóra kérdezted, akkor nem!:( Ő eladni tud, pálinkát főzni nem! De a 70%-s alszesz sem normális. Fűtésen erősíts, legalább 15KW fűtésteljesítményű égővel, de nem baj, ha ez több is, nem muszáj maxon nyomatni!
Es meg ami nagyon furcsa volt nekem. A elado mondta hogy fozest 80-85 fokon tarcsam. Hat tartotam de nemjot semmi. 90foknal csepeger es 94foknal mart gyengen csurgot. Es amit meg a eco fozomnel nemeltem at hogy a alszesz majdnem 70% volt. Ez normalis?
Az oxigén bekeverés az égő nyelében történik, ha a kémény lezárása miatt elaludt, akkor a bekeverés nem történik meg kellő arányban. Mekkora a láng kék és sárga része?
En csak aszt hidtem hogy az elarusito aki adta a tanacsokat hogy ert hozza. Mondtam neki hogy mindent agyon a fozohoz ha hazaerek Insbruckba gond mentes fozest akarok. Kerdezte hol fogom fozni megmondtam. Ere hogy kemeny nemkel es eleg a 5.5kw zamoly igy meglessz a 1ora futes es 2 ora fozes. Hat ez valahogy nemjott ossze. Es csak itt tudok tanacsot kerni mert itt nemtudok senkit aki fozne es megbizhato is lenne es nemkopne be a hatosagnak.
Számítás szerint 60liter cefre (víz) 7ooC/1 óra emeléshez 4.9kW szükséges, ha te ezt 10kW-al oldod meg, akkor a hatásfokod 49%-os, tehát 51% energia ment az üst mellé, ennek nagy részét a kémény rántja ki. Én nem használom ki a zsámoly teljesítményét, van benne tartalék, talán 3/4-en mehet.
Bocsi keves infot adtam nektek. DES a palinka fozo usthaz van zart hideg hejsegbe foztem. Megvettem a nyomas novelot na ez segitey anyit hogy mart nem 8 ora volt a fozes de 6ora. Kihoztam belole a maximumot mert ha fejeb tekertem volna meg akkor mart elaludt a lang a hangja mart olyan volt mind a hegesztonek. Kemenyt nemtetem a kivezeto csore mert az nincs de megprobaltam betakarni de ugy egybol elaludt a lang. Gondolom keves oxigen. A 30cm 10.85kw a 40cm 15.5kw mindkero 2koros palea gazzamoly amit most nezegetek.
Kipróbáltam minden verziót, nem játszik szerepet a kémény. Ha nem kell elvezetni az égésterméket, nincs rá szükség, jobban kell fűteni, kb. ennyi a különbség.
Lehet. Persze pálinkafőzésnél a kenyérsütés offtopic.
Egyszer benyúltam kézzel egy ilyen kemencébe gyorsan fordítani a kenyéren, mert úgy éreztem nem olyan vészes már a hőmérséklet. kezemnek semmi baja nem lett, viszont később érzékeltem, hogy a hajam egy része leperzselődött. Fejmagasságban (fa már nem égett) más hő volt mint kézmagasságban alul. Szerencsére szemöldök megmaradt :)))
Haver lent járt valahol Borsodban egy kis falu helyi bérfőzdéjében. Szilvát vittek főzetni. Rendes kétlépcsős kisüsti eljárással készült a cucc. A tisztázásnál addig engedték a párlatot, míg a vége el nem érte a 20%-ot.
Így kaptak összességében 54% körüli eredményt, amit 48%-ra hígítottak "karsztvízzel".
Azt mindja a cimbi, hogy nagyon finom párlat lett. Kérdezem, hogy ha 20%-os lejövőig hozzáadtak mindent a cucchoz, akkor szerintetek nem lett durván utópárlatos íze?
Az én olvasatomban a karsztvíz az ásványi sókban gazdag (carbonátok stb.), ezzel hígítva nem lesz zavaros a pálesz???