Keresés

Részletes keresés

Keleti gyors Creative Commons License 2010.12.01 0 0 252

Hát jól be akartam nektek olvasni, hogy igenis nekem van igazam! Elkezdtem egymás alá írni, miben nincs igazatok és azt, hogy vétózom majd meg nektek, amikor rájöttem mi(k) volt(ak) a bibi(k). 5 perccel ezelőttig nem nagyon esett le... a valóban pici különbségek. Rájöttem, miről beszéltek.

Azt hiszem rosszul kezdtem. Ha így kezdem: "Azt hallottátok-e már, hogy ökológiai szempontból veszélyes faj a Vörösfülű ékszerteknős ( Trachemys scripta elegans) 15 centinél kisebb egyedei?" Most adtam támadási felületet? :D Mocskosok! :D Azt a kekeckedő mindeneteket! A jogászok csinálnak ilyeneket!

Meg a Cites-résznél is tanultam.

De azért lenne még kérdésem! (Csak, hogy ne szabaduljatok meg tőlem olyan könnyen... :D )

Ja! Beszélgethetünk?

No! A kérdés: mi van, ha 15 centi, vagy annál nagyobb? Akkor ökológiailag veszélyes fajnak minősül, vagy kikerül ebből a skatulyából? Vagy hogy van ez? Világosítsatok fel!

Előzmény: yxc432 (251)
yxc432 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 251

Nem sértettél meg senkit, magadat járattad le.

Az írásaidból világosan látszik, hogy erszed ágában sincs értelmezni a rendeleteket vagy más irományokat, kiragadsz szavakat, amikre kreálsz magadnak egy definíciót és lekezeled a világot, hogy nem hozzád igazodnak.

Amíg ez a mentalitásod, addig nincs értelme veled kommunikálni, erre utaltak a többiek is, de csak én vagyok olyan karakán, hogy ezt le is írjam.

Előzmény: Keleti gyors (250)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.30 0 0 250

"(csak egy részét írtam ki ide..." , szóval nem véletlenül hagytam ki őket. Nem akartam ismételni. De amúgy látszik a 2 hiány. Asszem a másik felsorolásban azok szerepelnek.

Ha valakinek tetszenek a vízi teknősök (mondjuk nekem is és tartottam nem egyet, nem kettőt), akkor az minél brutálisabbat szeretne.

Az addig oké, hogy 15 cm-esig veszélyes (nem mondok semmit), de a nagyobbak szerintem "veszélyesebbek", mert többet esznek és szaporodóképesebbek is. Beszélgettem egy normális, öreg figurával, aki pecázott a Feneketlen tónál és mesélte, hogy már annyira elszaporodtak ott, megsokasodtak a vörösfülűk, hogy már az ívásnál eszik ki a halakból az ikrát és felzabálnak mindent, amit fel tudnak.  Egy ilyen csapat vörösfülű 1 év alatt lenullázná a városligetit. Max a legnagyobb halak maradnának.

És mennyibe tart, amíg a 14 centis 15 centis nem lesz? Ha már 15 centi felett van, akkor az nem veszélyes??? "Kis dolgokra nem adok, a nagy meg nem számít."  Szóval az én olvasatomban egy kalap alatt van. De ez csak én saját véleményem, ami lehet mindenkinek. Főleg ebben a fene nagy demokráciában.

Egy másik helyen arra jutottunk, hogy ezeket a szabályozásokat a nemtörödöm emberek miatt hozták és a normális embereket szívatják meg.

És, hogy komolyan veszik-e a kereskedelm ellenőrzést? A legutóbbi hüllőbörzén rendőrök voltak odabenn!

Ha megsértettem valakit, attól elnézést kérek, a többiekkel meg nem foglalkozok! :D

Előzmény: yxc432 (248)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.29 0 0 249

Én már nem ragozom tovább ezt a témát, mert úgy tűnik, kevesen értik meg a nüansznyi különbséget az itt felmerült fogalmak, kategóriák között. Mindenesetre köszönöm az igyekezetet...

Előzmény: Keleti gyors (246)
yxc432 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 248

"Vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans)"

Ez az állítás ebben a formában nem igaz.

A rendelet mellékletében szerepel a kiegészítés, hogy csak a 15 cm alatti példányokra vonatkozik.

Amúgy két teknősfajt kihagytál a felsorolásból, amelyeket érdekes módon magánszemélyek keresnek illetve eladásra kínálnak fórumokon.

Előzmény: Keleti gyors (243)
yxc432 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 247

"Van egy magyar kormányrendelet (csak egy részét írtam ki ide, nem tudom baj-e, hogy így, ebben a módban felhozom itt? vagy csak link-elnem kellett volna?)"

Minimálisan a száma, megnevezése, hogy tudjuk, miről van szó. A "szomszédom kisfia látta a tévében" kategória kerülendő.

Előzmény: Keleti gyors (246)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.28 0 0 246

Van egy magyar kormányrendelet (csak egy részét írtam ki ide, nem tudom baj-e, hogy így, ebben a módban felhozom itt? vagy csak link-elnem kellett volna?), ami említ halfajokat.

Amerikában sok gondot okozott már a Kígyófejű hal és (ha jól emlékszem) ott még a Fehér busa. Szemét módon elszaporodtak! Vannak az busákról nagyon jó kis videók, hogy a motorcsónak zajára ugrálnak ki a vízből, mintha repülő halak lennének!

A vízzel kapcsolatban pedig az Ökörbékák csináltak még nagy zavart Ausztráliában, pedig csak a cukornád ültetvényeket akarták velük kitisztíttatni a kártevőktől... Hát kaptak egy még nagyobb kártevőt...

Előzmény: boxer-gs (235)
Ladybee Creative Commons License 2010.11.28 0 0 245

Csak akkor, ha most szeretnél importálni ! Olvasd el a kitöltendő rublikákat!

Előzmény: Keleti gyors (244)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.28 0 0 244

Köszönöm a segítséget!

Csak beadom és meg is kapom? :D Na jó, biztos nem így van. Gondolom kijönnek megnézni.

A krokitartás csak akkor lesz számomra reális, ha vidékre megyünk lakni. Bár a legnagyobb faluban is megoldható. ;)

Jajjj! És én voltam, aki akart tartani.

Előzmény: Wolf_01 (228)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.28 0 0 243

Veszélyes állatok (egy kis része):

REPTILIA — HÜLLŐK Testudinata — Teknősök

Chelidridae — Aligátorteknős-félék

Aligátorteknős (Chelydra serpentina)

Keselyűteknős (Macroclemys temmincki)

Crocodylia — Krokodilok

Valamennyi faj (Crocodylia spp.)

Squamata — Pikkelyes hüllők

Helodermatidae — Mérgesgyík-félék

Valamennyi faj (Helodermatidae spp.)

Varanidae — Varánuszfélék

Komodói varánusz (Varanus komodoensis)

Bengálvaránusz (Varanus bengalensis)

Óriásvaránusz (Varanus giganteus)

Nílusi varánusz (Varanus niloticus)

Pápua-varánusz (Varanus salvadorii)

Szalagos varánusz (Varanus salvator)

Boidae — Óriáskígyók

Boa (Boa constrictor)

Anakonda (Eunectes murinus)

Tigrispiton (Python molurus)

Kockáspiton (Python reticulatus)

Sziklapiton (Python sebae)

Ametiszt kígyó (Liasis amethistinus)

Colubridae — Siklófélék

Atractaspis spp. (valamennyi faj)

Balanophis spp. (valamennyi faj)

Dispholidus spp. (valamennyi faj)

Rabdophis spp. (valamennyi faj)

Thelotornis spp. nemek összes faja(i)

Elapidae — Mérgessikló-félék

Valamennyi faj (Elapidae spp.)

Hydrophiidae — Tengerikígyó-félék

Valamennyi faj (Hydrophiidae spp.)

Laticaudidae — Laposfarkú tengerikígyó-félék

Valamennyi faj (Laticaudidae spp.)

Viperidae — Viperafélék

Valamennyi faj (Viperidae spp.)

Crotaliidae — Csörgőkígyófélék

Valamennyi faj (Crotaliidae spp.)

Meg egy kis plusz:

A 41/2010 –es kormányrendelet értelmében nem árusítható az őshonos állat- és növényvilágot veszélyeztető faj. A törvény szerint ezek a következők:

Amur géb (Perccottus glehni)

Kígyófejű halak összes faja

Amerikai ökörbéka (Rana catesbeiana)

Keleti unka (Bombina orientalis)

Díszes ékszerteknős (Chrysemys picta)

Vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans)

Előzmény: boxer-gs (227)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.28 0 0 242

Bocsáss meg. Teljesen igazad van.

Előzmény: Ladybee (226)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 241

környezetre:) az embernek hatásos mert terhességi tesztnek használják több országban is:)

Előzmény: boxer-gs (240)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 240

A karmosbéka veszélyes az emberre? Tán karmol?

Előzmény: Wolf_01 (237)
T. Thick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 239

Ha van olyan nagy karmosbékád, az engem érdekelne.

Előzmény: Wolf_01 (237)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 238

a félelem bennem is megvan de nemérdekel:D amugy meg kertesház?...:D ukkmukkfukk:D

Előzmény: boxer-gs (236)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 237

halaktól nem nagyon tartanak az emberek:S kár pedig ami még furcsa h. az afrikai karmosbéka nincs a besorolásban:S olvastam cikkeket rola h. inváziojuk nagyon durva ráadásul  nekem itthon 7 felnőtt példányom van az egyiket tegnap majdnem bib..tam ugyanis a 10 centis cápaharcsáját páromnak ugy nyelte el mint az a bizonyos kacsa a nokedlit....:D

Előzmény: boxer-gs (235)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 236

Félek börzére menni, mert megint elkap a gépszíj és még hazahozok valamit. :-)

Pedig most nincs helyem. Jövőre kertes házba költözöm és amint rendbe tesszük a telket, kijelölöm a kerti tó helyét és kis idő múlva jöhetnek újra a vízi teknősök.

Előzmény: Wolf_01 (234)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 235

Igen, ezeket tudom és értem. Mindössze felkaptam a fejem arra, hogy a vörösfülü teknős immár a veszélyes állatok közé sorolandó. Bizonyos tekintetben persze igen, de akkor egy picit máshogy írjuk körül.

Érdekes egyébként, hogy az általam az imént linkelt felsorolásban nem szerepel a korlátozás alá eső veszélyes állatok között egyetlen halfaj sem.

Előzmény: Wolf_01 (233)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 234

'99-es rendelet:D van benne ráció egyébként jövőhétvégén lesz a hüllőbörze gyere el nézz szét érdeklődj:D legutobb is volt kint két csörgőkígyó kifejlett egyedek  boák senki egy papírt nem kért és nem is kér a vevőnek kell elintéznie a papírmunkát ha akarja:D bemész egy boltba ahova én járok rendszerességgel szinte csak tekikkel foglalkoznak és egyszer nem akartak még cites papírt a kezembe nyomni:D

bár egyszer kacagtunk h. egy emberke görögteknőskölyköket hozott be eladásra papírok nélkül... a bolondja még az állatkerti poloját sem vette le h. honnan vannak a teknősök:D

Előzmény: boxer-gs (232)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 233

elképzelhető tartása nem minősül veszélyesnek viszont a tenyésztését tiltják már és a bolti forgalmazását is lekorlátozták.

Mivel főként teknősökkel foglalatoskodom igy értesültem rola. Cites papírt amugy bármilyen állatra lehet igényelni nem árt ha van pláne ha házi enyészetet akar az ember nyitni. A pápaszemes kajmán keselyűteki aligátorteki árusítása tenyésztése is elvileg korlátozva van mert ezek neve miatt is veszélyesnek tűnnek és avatatlan kezekben igenis megharapnak kárt okoznak de ugyanigy van egy kutyával is.... a matamata teknős lágyhéju teknősök még nincsenek korlátozva pedig ezek is vannak olyan haraposak mint a fent említett fajok:D piranjat is lehet még vásárolni pedig (nekem csak 10 centis példányaim voltak) azok is tudnak ám harapni pedig alapvetően félénk állatok.

elírtunk egymás mellett de a cites az cites :D tartasa nem veszélyes aláirom visont fokozottan oda kell figyelni minden állatnál mit vállalunk be

Előzmény: boxer-gs (231)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 232

Itt látható például a veszélyes állatok köre, melyek csak engedéllyel tarthatóak:

http://www.pecel-hivatal.hu/ppmh/kornyezet/0202601.htm

Előzmény: Wolf_01 (230)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 231

No, ezek nem a veszélyes állatok engedélyhez kötött tartásáról szólnak, tehát szerintem egy picit elbeszélünk (írunk) egymás mellett.

A tartásukat tekintve veszélyesnek minősülő állatok körébe szinte biztosan nem tartozik bele egyik ékszerteknős sem. Az más tészta, hogy a szabadon engedett, megszökött példányok az őshonos mocsári teknős életterét veszélyeztetik. Ez két külön téma.

Előzmény: Wolf_01 (230)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 230

van abban minden:D

tudom csak nem akartam 20 helyre irni....http://www.bioport.hu/allatvilag/hullok/trachemys_scripta.htm itt a vorosfulut cites 2-be sorolják

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000041.KOR ez pedig kormanyrendelet kontroll f-el keress ra az ekszerteknos szora kidobja

"Az ország őshonos növény-, illetve állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes fajok"

Előzmény: boxer-gs (229)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 229

Olyan oldalt tudsz linkelni, ahol a vörösfülű hivatalosan be van sorolva a veszélyes állatok közé? Mert én egyelőre nem találtam és addig fenntartással kezelem ezt a hírt, ugyanis az említett problémának (mármint a természetbe kiszabadult idegen teknősfajok hazai térnyerésének) szerintem vajmi kevés köze van a "veszélyes állat", mint jogszabályi kategóriához.

A városligeti tóban élnek teknősök?

Krokit nem én akarok tartani, az valaki más volt.

Előzmény: Wolf_01 (228)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 228

cites engedély kérelem: http://www.vadaszutak.hu/files/downloads/3/1_CITES%20enged%C3%A9ly%20k%C3%A9relem.pdf

A vörösfülű ékszerteknős azért lett veszélyes állat mert rengetegen csinálták azt h. a megunt kedvencet kibaszarintották a szabadba ezért is volt lehetséges az h. mikor Thick a Bükkben halászott akkor egy közel huszonx méretű vörösfülűt fogott a garadnában. A vörösfülű teknős kiszorítja az őshonos magyar mocsári teknőst de ott fenn a hegyekben inkább a sebespisztráng faunára veszélyes meg az őshonos békákra szalamandrákra...

A krokit nem tudom hol akarod tartani de min kertesház és min betonmedence....majd keresek hozzá irott anyagot.

mit akartam még....nemtudom:D

Hja ha már városligeti tó:D nem fogott ott mostanság vki ivarérett merevmellű sisakteknős nőstényt? esetleglágyhéjubol ugyanezt.:D vagy közönséges pézsmateknős kislányt?:P

mééég esetleg valakinek feleslegbe ezek közül?:P

Előzmény: boxer-gs (227)
boxer-gs Creative Commons License 2010.11.27 0 0 227

"veszélyes állatnak minősül most már a Vörösfülű ékszerteknős"

Ez milyen rendeletben szerepel? Én eddig csak az alligátorteknősről és a keselyűteknősről tudtam ebben a relációban. Nem kevered a veszélyeztetett állatok körével?

Előzmény: Keleti gyors (225)
Ladybee Creative Commons License 2010.11.27 0 0 226

"aki szintén rendelkezik az említett irattal." Ilyen nincs, az állat tartozéka a CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) engedély. Bővebben itt:http://hu.wikipedia.org/wiki/Washingtoni_egyezm%C3%A9ny

Előzmény: Keleti gyors (225)
Keleti gyors Creative Commons License 2010.11.26 0 0 225

:) Akkor légyszíves írd le, hogy lehet olyan könnyen beszerezni Cites papírt és mi szükségeltetik hozzá, mert nagyon odavagyok a krokikért.

Én úgy érzem, többen tartanak engedély nélkül, mint engedéllyel állatokat Magyarországon. Vannak olyan kis hülyék is, akik csak azért tartanak veszélyes állatokat, hogy kérkedjenek velük: "Megmar-meghalsz!" Ehhez nem is fűzök hozzá semmit, mert csúnya dolgokat írnék. Külföldön (szerintem) sokkal előrébb jár a minőségi állattartás és szabályozás.

A figura nem említett papírt és szerintem kellett volna, vagy illett volna (?). Elég fontos az is, hogy olyannak adja el, aki szintén rendelkezik az említett irattal. Erre sem írt semmit.

Meg nem utólsó sorban nem is oly rég keményedtek az állattartási- és kereskedelmi szabályok. Például veszélyes állatnak minősül most már a Vörösfülű ékszerteknős (is), meg még tudnám sorolni a sok, furcsa változtatásokat.

Előzmény: Wolf_01 (224)
Wolf_01 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 224

CITES papírt semmiből nem tart szerezni és bátorságnak se tartom árulni őket:D

Inkább az a bátorság amikor védett hazai fajokat pakolna fel eladásra de van egy oylan emberke is aki elektromos halfogot árul potom 20E HUF-ért.

Legyen az az ember aki megveszi és miközben haználja többmillios büntetésre számíthat.

Az országban kb. 2-3 embernek van engedélye ilyen jellegű halászati eszköz használatára, de nekik is csak tanulmányi, kutatási célokból.

A lajmánok krokodilok tartásárol csak annyit minnél nagyobb területű víz szárazföld és töménytelen mennyiségű csirke:D

Gyerek, kutya elfelejtve;)

Előzmény: Keleti gyors (221)
bodro23 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 223

Hello mindenkinek, látom már meg van a városligeti topik, már több mint 2hónapja. Lessz majd miről irogálni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!