Keresés

Részletes keresés

Laja73 Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17333

Már megint szaporodsz? Mindek? Revízió csak háborúval lehetséges azt mondta itt valaki.

De mondjuk 7x évesen lehet hogy én is összevissza beszélek majd ha egyáltalán megérem.

Előzmény: baratom! (17332)
baratom! Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17332

inkabb szaporodnia kellene nekunk erdelyben   persze egy bolond szervezhet rongyos gardat es terrorizalhat oda-at ha meg akar halni

baratom! Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17331

magyar volt    de     egy 500 evvel ezelotti esemenynek az egvilagon semmi koze a mai problemakhoz       felszolalhat a 64 varmegyes torockai brusszelben hogy matyas magyar volt de csak nevetsegesse tenne magyarorszagot

Előzmény: Eklatáns Béla (17330)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17330

Római volt-e Mátyás király, avagy miért nincs olajbogyó a töltött káposztában?

 

Hogyan nézett ki a Trianon előtti régészet Erdélyben, különös tekintettel a római maradványokra:

https://foter.ro/cikk/romai-volt-e-matyas-kiraly-avagy-miert-nincs-olajbogyo-a-toltott-kaposztaban/ ...?

baratom! Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17329

https://magyarnemzet.hu/velemeny/2023/12/kulcsrakesz-orszagot-kaptak     fontos cikk     orban monnyon le      torockai feher lovon vonuljon be oradeaba es legyen ujra nagyvaradf   ja es torockot is foglalja el surgosen

baratom! Creative Commons License 2023.12.08 0 0 17328
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17327
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17326
barkasarja Creative Commons License 2023.12.07 0 1 17325

Ez még ide tartozik:

Rásonyi László könyét olvasva, az is világos, hogy a krónikásaink (Anonymus és Kézai) egyáltalán nem a wlachokra gondoltak, amikor blakot írtak, nagy a valószínűsége annak, hogy ők még ismerhették a blakokat, de minden bizonnyal tudhattak arról, hogy Erdély déli, délkeleti részén egy blak nevű nép él, akiket korábban a bolgárok telepítettek Erdélybe az északi gyepűik és a sóbányák védelmére.

És nagy valószínűséggel, II.András sem tévedésből íratta az 1224-ben kiadott Diploma Ardeneumban a „silva blacorum et bissenorum” (blakok és besenyők erdeje) mondatot, mert tudhatta, hogy azon a területen valóban a blakok és a besenyők élnek, tehát az erdő is az övéké (és nem a vlachoké). És ugyanígy a „terre blacorum”, ami a Hargita északi részén fekvő Persányi-hegység területe, akkor még szintén a blakok éltek és nem a vlachok...

Előzmény: barkasarja (17324)
barkasarja Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17324

A románok a bulak, blak névvel kapcsolatban, szokásukhoz híven durván hazudnak és hamisítanak, amikor azt állítják, hogy a blakok tkp. vlachok, azaz az ő őseik.

 

Ezeket a hamisításokat egyértelműen cáfolja Rásonyi László nyelvész, turkológus a

Hidak a Dunán A régi török népek a Dunánál” (Budapest 1981) c. történelmi munkája, amiből összeszedtem egy kisebb csokrot.

 

Rásonyi hivatkozik Bodor György jogtörténész „Egy krónikás adat helyes értelmezése” c. tanulmányára, amiben kimutatta, hogy a Blac és a Vlach nevek két különböző névre vonatkoznak.

 

Rásonyi az említett könyvbében leírja, hogy a blak név a karluk–török Bulak  törzsnévből származik. A bulak jelentése M. Kasgari szerint ’széles hátú ló’. Más török nyelvekben és a mongolban ’fehér tarka ló’, a csagatáj-törökben viszont ’fehér lábú ló’.

Rásonyi hivatkozik Németh Gyulára, aki könyvében utal egy XVI.szd-i orosz hódítók által készített beszámolóra, amelyben megemlítenek egy kevéssé ismert török népet, akik neve bulak. Ezek a bulakok a tarka lovak országában, valószínűleg a Narim-folyó környékén laktak. Lakhelyük a baskírok földjétől, az Ural hegységtől keletre terült el. Annak idején e nép lovai messze földön ismertek, keresettek voltak. Rásonyi László szerint meglehet, hogy  ez az ország a hajdani Magna Blacia, Nagy Blakország volt.

 

Irja, hogy a bulak törzs a karluk törzsszövetségből szakadt ki és vált önálló néppé. A karlukokra vonatkozó adatokat Czeglédy Károly törökség-kutatónk fejtette ki a legalaposabban. Mint írja „a karlukok eredetileg a türk törzsek közé tartoztak. Amikor a VI. század közepén megalakult türkbirodalom 581-ben keleti és nyugati részre bomlott, a karlukok földje a két türk birodalom között, az Altaj-hegység délnyugati szomszédságában, a Fekete-Irtis és a Dzaiszan-köl vidékén terült el. A kínaiak ezt To-lo-szé-nek, Talasz-völgynek mondják.”

 

Czeglédy Károly a perzsa és arab források alapján megállapította, hogy a XI. századi harcokban, és különösen a mongol hódítás idején a karlukok szétszóródtak és majdnem teljesen eltűntek. Kilenc törzsük létezett, a hetedik neve Bulak volt.

 

Al Mukaddasi és Jakut arab író arról tudósít, hogy a Talasz-medencében,a karlukok földjén élt egy nép, amelyik nyári szállásait a bolgárok közelében tartotta. Ez a nép a bulak volt, amelyiknek egy része azután északnyugaton megalapította a tarka lovú nép országát, nagyobbik része viszont az onogundur törzsszövetséghez, majd Eszperik bolgárjaihoz csatlakozott.

 

Természetesen fölmerül a kérdés, hogyan lett a bulakból blak. Vagyis az u kiesésének kérdése. Ennek számos példáját ismerjük. Ilyenek a pl török nyelvekben a birak à brak = hagyni, qïra à qra = szántó. A bulak népnév személynévként is használatos volt, így, noha egy 520 körül élt szabir király neve Balak volt, a bizánci krónikákban néha mégis Blaknak írták. Más példa az, hogy a baskír irodalmi nyelvhez viszonyítva a köznyelvben a magánhangzó-kiesés igen gyakori. Ezzel egyidejűleg az -l előtti magánhangzó kiesésére a kazakból is van példa: Erkebulak ’csődör bulak’ helyett Erkeblak-ot is mondanak.

 

Mikor került ennek a népnek egy része Bulgáriába és Erdélybe?

 

Kobrat nagy bolgár birodalmában, az ugyancsak türk, másképp törökségi onogurok vezetése alatt több nép is élt. Így magyarok, bulakok stb. A bulak az onogur-bolgárokhoz csatlakozott nép volt. Kobrat halála után, a kazárok támadásának következményeként a birodalom öt részre szakadt. Egyik része, Bajan vezetésével elismerte a kazárok fennhatóságát és a Kaukázus vidékén maradt. Másik része Eszperik vezetésével nyugatravándorolt, és 679-ben az Al-Duna és a Balkán-hegység között letelepedve, megalapította Bulgáriát.

Csatlakozott népként a bulakok nem csak a bolgárok háborúiban, a Duna és a Kárpátok közti síkságmegszállásában vettek részt, hanem később Bulgária északi határának, az észak-erdélyi gyepűnek a védői lettek. Hogy a bolgár határ Észak-Erdélyben meddig terjedt, csak sejthetjük. Egy 1222-ből származó oklevél Erdély déli határvidékén, az Olt völgyében említi a „terra Blacorum”-ot, a ’blakok földjét’, és lehetséges,hogy ebben a hadászatilag fontos Brassó és Szeben közötti völgyben a bolgárok azért telepítették le a bulakokat, hogy őrzői legyenek a Tömösi-szorosnak és az Olt áttörésének.

 

Brassó neve bolgár eredetű, a ’szürke víz’ jelentésű bolgár Borosugból való. Szeben neve a 765–767 között uralkodó bolgár fejedelem, Szebin (görögül Szabinosz) nevéből ered. Elképzelhető tehát, hogy a blakokat a két fontos szoros védelmére még a bolgárok telepítették. Valószínűbb azonban az, hogy a magyaroktól elszenvedett vereségük és a nekik való behódolásuk után a magyarok hozták létre a dél-erdélyi bulak, blakgyepűt.

 

De hogyan csatlakoztak a blakok a magyarokhoz?

 

A honfoglalás idején Erdélyben egyedül a bolgárok gyepűvédőinek, a blakoknak volt olyan erejük, hogy szembeszállhattak a magyarokkal. A gyér szláv lakosságnak nem volt szervezett, ütőképes hadereje, a vlachok pedig – az oklevelek tanúsága szerint – csak a tatárjárás után, a XIII. század második felében tűnnek föl Erdélyben. Anonymus, a Névtelen jegyző öt fontos hadjáratot említ a honfoglalás idején. Ezek közül 896 körül a Töhötöm olvasatú Tuhutum, másképp Tétény hadjárata nyitotta meg Erdélyt a honfoglalók számára. Ellenfele, amint a Névtelen írja, „Gelou, dux Blacorum”, ’Gyelou, a blakok vezére’, kemény harc után elmenekült, de Tétény harcosai a nyomába szegődtek és levágták. A törökségi eredetű Gelou, Gyelou, Gyelu, Gyalu név Rásonyi László szerint több mint valószínű blak eredetű.

 

Gyelou eleste után a blakok, ahogy Krónikájában a Névtelen beszámol róla, „sua propria voluntate dextramdantes dominum sibi elegerunt Tuhutum [...] et in loco qui dicitur Esculeu fidem cum iuramentofirmaverunt et a die illo locus ille nuncupatus est Esculeu, quod ibi iuraverunt.”, vagyis ’önként békejobbot nyújtottak, és urukká választották Tétényt, [...], s a helyen, melyet Esküllőnek mondanak, esküvel erősítették meg hűségüket. S attól a naptól kezdve hívták azt a helyet Esküllőnek azért, mert ott esküdtek.’(Pais Dezső fordítása).

 

Írja továbbá, hogy a bulakok csatlakozása a magyarokhoz teljesen megfelel a török népek szokásainak, miszerint a kisebb népek a nagyobbakhoz csatlakoznak vérszerződés kötésével. Ezt láthatjuk a kunok későbbi csatlakozásakor is.

 

Rásonyi hivatkozik még Rubruk Willemus ferencesrendi szerzetes tudósítására is, aki  1252.04.12-én, IX.Lajos francia király levelével idult útnak a Mongol-birodalomba. Rubruk a tudósításában szintén említi a blakokat, akik a baskírok mellett élnek Nagy Bulgáriától és a Volga-folyótól keletre.

 

Nos ennyi volt, talán egy kissé hosszúra sikeredett, de rövidebben nem tudtam összefoglalni.

Előzmény: SzJ2 (17299)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17323

na latod    fiamekat a sok gyerek kesziti ki      a TE problemad is hasonlo

Előzmény: Laja73 (17319)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17322

miert NEM kezdemenyezi a mihazank ezt az orszag gyulesben      mert NEM akarlak      csak TE a NAIV

Előzmény: egy hazafi (17320)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17321

mert mert a fidesz tudja hogy REMENYTELEN LENNE      de torockai is tudja      van kepviseloje brusszelben tehat ugathatna ott de o is tudja hogy felesleges         

Előzmény: egy hazafi (17320)
egy hazafi Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17320

Én annakidején nem üvöltve aláírtam a Magyarok Világszövetsége Trianon-ellenes és revíziót követelő ívét.

Miért nem lehet ilyet csinálni kormányszinten, nemzeti konzultációval? Miért nem fog össze a kormány és a társadalom a revízióért?

Előzmény: baratom! (17316)
Laja73 Creative Commons License 2023.12.07 0 1 17319

Én is jól keresek pedig elveszi az orbán a felét.

Ha meg a kassai barátom támogatja a szentlőrinci barátomat orbán börtönbe bassza.

Lehet még a kassait is bebaszná csak odáig nem ér el a keze de ficó bácsi segíthet

Előzmény: baratom! (17318)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17318

tudom      a fiam is El van nyomva a fidesz altal pedig jol keres      az o esete egyszeru       4 gyerek sok  MUNKA       mert anyagilag nincs baja          idegileg kikeszitik ot  is meg a feleseget is

Előzmény: Laja73 (17317)
Laja73 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17317

Én csonkahazában élek nem vagyok elnyomva csak a fidesz által de ilyen a demokrácia

Előzmény: baratom! (17316)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17316

uvolts TE    ordibalj az utcan hogy koveteled trianon reviziojat     50 evesen mar uvolteni SE tudsz ?

Előzmény: Laja73 (17315)
Laja73 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17315

Fontosnak tartottuk, hogy az amerikai törvényhozókat, illetve az adminisztrációnak a képviselőit tájékoztassuk arról, ami a régióban történik.

Inkább arról mesélt volna, mi történt 1918-ban. Ugyanaz, ami most Ukrajnában (ha eddig nehéz volt amerikai fejjel megérteni, 2022 óta tán könnyebb). Minden mai dolog abból következik, jogi értelemben pedig 1947 óta, ott még Sztálint is be lehet dobni. De mi inkább fejünket lehajtva kérünk ha egyáltalán vmi "szívességet" ahelyett hogy üvöltve követelnénk. Persze akinek ORBÁN jutott....

Előzmény: egy hazafi (17305)
egy hazafi Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17314

Szembesíteni kell az EU-t is az elveivel, meg a szomszédainkat is azzal, amivel évtizedek óta etetnek minket, hogy mondjunk le elrabolt területeinkről örökre.

Tehát főleg azzal, hogy ha itt úgyis lényegtelenek a határok és a hovatartozás, akkor nyugodtan visszaadhatják nekünk azokat az országrészeket, amelyek a miénk.

Pontosan az a lényege ennek az egésznek, hogy békésen, európai módon oldjuk meg a határkérdést ahelyett, hogy állandóan a szőnyeg alá söprik azt. Ez az egyik fő EU-s elv.

A románok, szlovákok, stb. meg ugyanúgy átjárhatnak a régi-új határokon, mint bárki más. Akkor meg miért ne mondanának le területekről az egységes EU-ban?

De ezeket mintha már említettem volna.

Előzmény: SzJ2 (17310)
baratom! Creative Commons License 2023.12.07 0 0 17313

most kene tamadni ? szoljunk a hazafiainknak hogy jelentkezzenek egy rongyos gardaba es uccu menjenek meg-halni       majd visszair hogy a zsir diszno orban miert nem tamad 

Előzmény: Eklatáns Béla (17312)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 17312

Magyarországot tekintik a románok a második legveszélyesebbnek, de csak alig több mint felük védené meg Romániát támadás esetén

 

https://kronikaonline.ro/belfold/magyarorszagot-tekintik-a-romanok-a-masodik-legveszelyesebb-orszagnak-de-csak-alig-tobb-mint-feluk-vedene-meg-romaniat-tamadas# ...

baratom! Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17311

ez utoljara igy ment Hitler es sztalin alatt , raszolt pragara es bukarestre , adjatok vissza ezt es azt budapestnek.............na es mi lett belole       2. vilaghaboru       NEM akarlak megbantani de naiv vagy ..........nemhogy brusszelnek de meg az usa-nak SE engedelmeskednek ..............2 ut van,,,,,,, haboru vagy szaporodas.............egyik SE MEGY EUROPANAK............

Előzmény: SzJ2 (17310)
SzJ2 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17310

Nem kell ezt túlkombinálni. Az a fold a mienk volt es annyi. Adjak vissza , úgy ahogy a romanoknak odaadtak , aztán majd kitaláljuk mi lesz. Mi is adunk nekik egy határidőt amíg elkoltozhetnek az anyaországukba , utánna kötelező kitelepítés lesz.Aki meg maradni akar az maradjon , es csendben legyen.

Előzmény: egy hazafi (17307)
baratom! Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17309

fogd mar fel hogy putyin revizionista haborut folytat minimalis sikerrel       mert meg-dogleni SENKI SE akar

Előzmény: baratom! (17308)
baratom! Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17308

max olyan revizionistak vannak kozottuk mint TE vagy en         hogyne kene revizio      es ezt akar tucatszor leirjuk ide es le-zsir-disznozzuk az orbant    mert............???????????/ magunk SE tudjuk miert      pedig gondolkodhatnal hogy mi a faszert NEM tudja szet-kurni ukrajnat putyin pedig mintha erosebb LENNE              mehetnel TE Minden hetvegen brusszelbe pofazni triano0nrol de eredmeny NEM LENNE         mellesleg ha LENNE revizionista igeny mar Regen felvonult volna a karmelitahoz egy csapatuk

Előzmény: egy hazafi (17307)
egy hazafi Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17307

1,5 milliósnak mondta az ottani magyar közösséget az MR1-Kossuth rádió ma. Ez nem kis szám, ha legalább valóban ennyi.

Vajon mennyi a revizionista közülük? Mennyien költöznének vissza elszakított szülőföldjükre, ha az hazatérne a magyar anyaországhoz? Hozzájárulnak-e a magyar igazság propagálásához az USA-ban? Elvárják-e ezt a magyar vezetőktől?

Előzmény: baratom! (17306)
baratom! Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17306

kanadaban es az usa-ban tobb a szekely mint erdelyben      nyugodtan elhiheted nekem mert 1985-ben kerultem oda

Előzmény: egy hazafi (17305)
egy hazafi Creative Commons License 2023.12.06 0 0 17305

A napokban járt amerikai körúton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke:

https://maszol.ro/kulfold/Kelemen-Hunor-Amerikai-figyelmet-a-romaniai-magyarsagnak

 

"Az RMDSZ elnöke többnapos washingtoni látogatáson vett részt, amelyen az erdélyi magyarok kisebbségi jogairól ad tájékoztatást. Fontosnak tartottuk, hogy az amerikai törvényhozókat, illetve az adminisztrációnak a képviselőit tájékoztassuk arról, ami a régióban történik. (...) Az RMDSZ elnöke Washingtonban az amerikai külügyminisztérium, a szenátus és a képviselőház munkatársaival egyeztetett. Arról tájékoztatta őket, hogy Romániában újra és újra vannak politikai törekvések arra, hogy a már megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek, ezért újra és újra meg kell erősíteni ezeket a jogokat. Azt is mondta, hogy a biztonságpolitikai szempontokat a mai amerikai adminisztráció is sokkal inkább megérti, mint hogyha pusztán elvont emberi jogokról lenne szó."

 

Vajon beszélt-e nekik ha legalább titokban is arról, hogy az USA támogassa az ottani magyarság autonómiatörekvéseit? Vagy megkérdezte-e azt, hogy az USA mikor váltja be 2. világháború utáni ígéretét, és segít igazságosabb magyar-román államhatár megállapításában?

Vagy ez az egész látogatás csak amolyan szokásos "nesze semmi - fogd meg jól" eredményű kirakatpolitizálás?

Ilyenkor van lehetőség arra, hogy tudassák a világgal a magyarság sérelmeit annak jóvátétele érdekében - miért nem teszik akkor?

Eklatáns Béla Creative Commons License 2023.12.06 -1 1 17304

These [Vlachs] are, in fact, the so-called Dacians, also called Bessians

 

Mán nemcsak dákok, de besenyők is...?!

Előzmény: SzJ2 (17299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!