Míg otthon voltam kicseréltem a szélgenerátor csapágyait.
Sajnos volt egy kis probléma az egyik szimeringgel és befolyt az esővíz, minek következtében
mindent berozsdásodott bent, a csapágyak használhatatlanná váltak és nyikorgó kukorica-darálóra kezdett emlékeztetni a gép.
Ezt egy kiváló lóbalzsamos dobozzal és akril tömítő pasztával orvosoltam. Így már hermetikus a vég, illetve az orr, amíg felkerül a generátor.
Még egy érdekesség:
Hiába balra forog a gépem (tolató üzemben épp ráhajtja a jobbmenetre a rotort), kis szélben képes széliránnyal szemben szemben forogni és megpróbálkozik lehajtani a rotort a tengelyről. Ez addig fajult, hogy a biztosító M6-os csavart kihajtotta a furatból a rugós alátét és a menetrögzítő ellenére.
Most ezen is javítottam és M8-as erősebb csavart kapott a rotor biztosításként.
A "bicikli dinamó" gaetz egyenirányitással ..ehhez nagyobb áttétel a jó szél/fordulat fügvényében 1;14 vagy feletti.
A második fokozat az a generátor ehhez kell a kisebb áttétel 1;4-------8 ig
Ennek nem jó az autó gerjesztője , házilag célszerű vmi alie...,eba... stb kapcsoló üzemű tápot venni .s azzal gerjeszteni... Feszültség és áram határolás is ! mert a generátorod megfogja bármekkora szélben is a lapátot!Ritkán kell a 100 W!
Persze még akárhány féle megoldás is elképzelhető/kivitelezhető ..........
Sehol se jó beruházás. Csak világvége esetére. Ha mindene jól működik, akkor is pár hónap az élettartama. Direkt hajtású lassú járású állandó mágneses generátorral már sokkal jobb lenne. csak három csapágy kellene hozzá.
Sajnos háztartási méretben, kis hazánkban nem megtérülő beruházás a szélenergia. Azért jó móka, és inkább mint a kocsmában ülni. Én sem adom fel a kisérleteket, a tervezgetést...
Ez főleg dísz és játék. 2m átmérővel olyan 100 wattot tudnia kellene. Ez a #3 változat. Készül a #4 nagyobb lapátokkal. Ha kézzel megtekerem, értelmes fordulatszámon akkorát fékez a generátor,...
Olyan 120/perces fordulaton kapcsol be, és a 21W indexizzó viágítani kezd.
Azt látom hogy sokat dolgoztál a géppel,tegyél rá egy néhány wattos léptető motort,előrébb leszel vele! Az legalább termelni fog kis szélben is. Ekkora átmérő amúgy is csak néhány wattot tud átlagos szélben. És arra kell építeni,nem a ritkán előforduló erős szelekre.
Igen, próbálom belőni. Van még pár trükk a tarsolyomban. Azt próbálom elérni, hogy kisebb szélben is elinduljon. Ehhez kellenek a nagyobb lapátok.
A gerjesztő biciklidinamón most csak egy dióda van egyenirányítónak. Ha rendes négy diódás egyenirányítót teszek rá, máris kétszer nagyobb lesz a gerjesztő áram. Ha a dinamót a második ékszíjra teszem, kétszerese lesz a fordulatszáma, és előbb éri el a három wattot.
15xös áttételem van a Moszkvics generátorhoz. A forgórészt nem alakítom át, de egy biciklidinamóval gerjesztem, amit az ékszíj hajt. Most ott tartok, hogy az 1.6m átmérőjű kerék még nagy szélben se forgatja meg. Most készül a 2.1m átmérőjű 12 lapátos.