Nagy élmény KH vagy RH AM műsort hallgatni ISB-ben. A REV251 vevő (is) tudja azt gyárilag, hogy egy sztereó fejhallgatóra kiadja a két oldalsávot külön. Ha így hallgatjuk az amúgy monó adást az valami csoda. Még a Kossuth rádió is olyan mint ha egy óriási csarnokban hallgatnánk. A távolabbi RH műsorok olyanok, mint ha az a csarnok forogna is. Szédítő....
Nektek mennyire zavarja a számítógép/laptop a rádióvételt?
Sajnos a laptop kapcsitápja, és maga a gép is erőteljes zavaróadó 14070kHz-en, kábelen csatlakoztatva is.. Készítsek 18V-os trafós tápot toroiddal?
Szükségmegoldásként telefonnal rögzítettem a vételt, majd lejátszva dekódoltam a Digipannal a PSK31 adásokat. Tetszik, hogy ezen a frekin egész nap "zajlik az élet", és szerencsére a zaj is kicsi(ha a szgép kikapcsolt).
Én úgy gondolom, akkor lehet gond, ha az egyik adó szinte a szomszédban van. Képes elnyomni a távolabbi adásokat.
Fullra azonos frekivel adó 2 AM adót még nem próbáltam adásra kapcsolni, és nem vizsgáltam egymásra hatásukat, és az érthetőséget. Ha eltérő a 2 freki, a különbségi frekvencia megjelenik. AM vivőnél szinusz sípolás formájában. CB-n terjedéskor gyakran előfordul, azonos csatin az AM és SSB adók egy időben beszélnek. Ekkor AM rádión BFO nélkül is érhetővé válik az SSB(ha kb. frekin ad az AM-es).
Mikor még nem volt SSB-s rádióm, egy kis teljesítményű AM/FM rádiót kapcsoltam adásra műantennával. Megfelelő távolságra a vevő AM-estől szépen demodulálta az SSB-s adásokat. Túl közel hozzá elnyomta azokat. Ezt csak mint érdekességet említem, érdekes kísérlet volt.
Sőt megfelelő frekiválasztás esetén megjelent az 540kHz különbségi freki, Lajos bácsi rádiója hallható volt. :-)
Rádiófüggő, hogy az erősebb AM adás alatt mennyire hallható a gyengébb. [nagyjel tűrés, AGC konstrukció, stb.] Mivel az AM a gyakorlatban jól bevált, nem nagyon noszogatták a fejlesztőket gyökeres változtatásokra. Épp'hogy sőt, (szerintem) a költségek miatt. Szemben a költséghatékonysággal, műszaki érveket nem olyan nehéz találni mellette vagy ellene. A hivatkozott "capture effect" sem más, mint a több felhozott érv egyike.
Ámbár:
Egyszer valaki véletlenül rátette az utazótáskáját az adást indító lábpedálra. Elég sokáig blokkolta így a frekvenciát, de az azonos körzetben, hasonló teljesítménnyel indított adások mégis többé-kevésbé érthetően "lejöttek". (későbbi rádiókban lehetőség volt 1-3 perces adásidő korlátozásra, részben a hasonló "beragadt PTT" esetek, részben a túlmelegedés elkerülésére)
Ez az elment gyakorlatban annyit jelent hogy egy leadott közlemény rádion akkor van , volt leadva ha azt az ellenállomás betű szerint visszaismételte, magnóra ment, valamint be-
tű szerint leirásra került. A magno egyik csatornájára a pontos idő rögzitődött mindennel párhuzamosan. Valamint az összes leirás időrögzitéssel szignózva. Itt kezdődik a forgalmazás.
Minden rádiórendszer olyan jó amilyen a leggyengébb pontja: rendszerint az ember. Huszonév hallgatódzásának a tapasztalata szerint a mentősök nagyon fegyelmezetten, korrektül rádióztak. A tűzoltóké is elment. A rendőrök hááááát...
Emléxem, volt egy szellemes megoldása, hogy az AM vivőre rászinkronizál (PLL) a vevő BFO-val, majd az alsó és felső oldalsávot külön-külön demodulálja egyféle "sztereo" vevőként. Nagyon tetszett és kacérkodtam a megépítés gondolatával, de a lustaság és az idő .... bár még nem késő.
A gyakorlat az , ha a rendőrt kiküldik autóval egy helyszinre pl . tűzeset , akkor rácsapja az ajtót a rádiora és elmegy bámészkodni, hivhatja őt az üti , amig meg nem unja a
bámészkodást. Emiatt ha az ütinek tájékozodni kell valami miatt akkor a tűzoltó hirközpontot hivja , lévén ott a rádioforgalmazási fegyelem nagyságrendekkel jobb. Ezt a mindenkori
rendőr üti közölte ha rákérdeztünk hogy miért nem a kintlévő rendőröket hivja.
FM-nél az összenyomásnak érthetelen katyvasz a vége. Nemrég épp láttam a Légikatasztrófákban, hogy az erősemm AM adó elnyomta a gyengébbet. Nem hallották meg, emiatt sokan odavesztek.
"Ha viszont az lenne a feltétel, hogy ha a rendőr csak egyszer is nem tud kapcsolatba lépni az ÜTI-vel akkor agyonlőnék akkor már kevés élő rendőr lenne és elég hangosan tiltakoznának a változtatás ellen."
A rendőrt, vagy az ÜTI-t? :-)
Úgy értelmezhető a mondatod, mintha a rendőrök könyörögtek volna a Tetra rendszerért a régi FM-es frekik helyett. A régi féltégla rádiók "intézkedés eredményességét elősegítő eszköz"-ként is használhatók voltak. :-D