Örülök, hogy gazdira talált a spani szuka. A mi spancinakt, Dicket is örökbefogadtuk, mert el akarták altatni, pedig törzskönyvezett és tündéri jellem. Azóta sokkal inkább együttérzek a kis gazdátlanokkal - főleg, ha spanik:)
Az alábbi menhelyeken gazdit keresnek az alábbi kutyák:
Bővebb információ a megadott elérhetőségeken vagy a www.zoldmagazin.com (itt képek is vannak a kutyákról) címen.
----------------------------------
Minden kutyus be van oltva veszettség ellen. A kutyák jelenleg az ócsai Szent Ferenc Állatotthonban laknak; örökbefogadásukról Nagy Henriettnél érdeklődhetsz a 06/20/562-89-88-as, és Nagy Ritánál a 06/20/340-4274-es telefonszámon.
1,5 éves, izgő-mozgó barna-fehér spániel szuka; gazdája adta le a menhelyen
----------------------------------------------
A menhely címe: Tököl, Petőfi tanya (a börtön után 200 m-re balra)
Levélcím: Tököl, Fő u. 129. (Ágh Kálmánné, Marica)
A kutyusokért jelentkezni Grenczelné Ilcsinél lehet a 06-24/479-016-os, vagy a 06-20/ 9577-181-es telefonszámon.
Samu: 6 éves, zsemle színű spániel kan
------------------------------------
Gazdira vár a váci Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány több, mint 200 kutyája.
Levélcím: 2001 Vác Pf:233
Menhely:Vác, Külső-Rádi út
Telefon: 27-313-284 vagy 06-20-424-53-67
Minden nagyon kedves, amit szét lehet rágni !!
Tulajdonképpen játéka nincs is neki, mert mindent előbb-utóbb szétrág amit megkap -sipolós süni, etetőtálja, stb- de legjobban a kis színes gumilabdákat szereti. nagyon résen kell lenni, ha a gyerek pattogtatja, mert ha megszerzi, nagyon nehéz visszavenni tőle, mert igen jól el tud minden apróbb dolgot tüntetni a szájában. Egészen hátulról kell kihalászni !
A sláger most a karácsonyfa. Leül elé és epekedve nézi. Nagyon szereti a zselés szaloncukrot, és a mézeskalácsot is !
Hello Mindenki !
M_Anna, a mi kutyusaink mintha ikrek lennének ... :) A sipolós műanyag játékok nálunk is ugyanezt a hatást érték el. Teljes pánik. Amíg kicsi volt és "fogzott", addig a sláger a csont alakúra tekert szárított bőr volt, többet is szétrágott, de ma már nem érdekli különösebben. Ami még szintén nem hozza lázba, az a labda. "Játszani" a legjobban az igazi velőscsonttal szeret, több félig elrágott is van a lakásban különböző helyeken eltéve. Ezekhez persze nekünk nem szabad hozzányúlni, mert kissé féltékeny mindegyikre. A virslitől Pedra is teljesen bevadul. Két kedvenc kajája van, az egyik a virsli, a másik a halászlé. Ezekért sírva-remegve képes kunyerálni, persze sikerrel. Most mindkettőnek szezonja van, ez maga a kutyamenyország ! És persze ilyenkor otthon tömörül a család. Neki van a legjobb (kutya)dolga. :)))
Boldog új évet kívánunk minden spanirajongónak: KAAEL és Bp7_fan.
Egyszer vettünk neki mi is karácsonyi kutyacsomagot. Volt benne sípolós gumikutya, műcsont, jutlomfalatok, labda, stb. Ebből az egyetlen a jutalomfalat volt ami érdekelte, a többire rá se nézett. Sőt, a sípolós játéktól iszonyúan félt.
Idén kapott egy új tányérkát, benne a kedvenc virslijével! :)
Hello Mindenki !
Pedra is szokott ajándékot kapni karácsonyra - bár az idei nemigen jött be neki -, általában szokta díjazni, hogy ő sem marad ki az osztozkodásból. Kifejezetten izgatott szokott lenni ünnepekkor ... Eddig a legnagyobb örömöt egy szárított teniszlabda nagyságú golyó okozott neki, ami valamiféle rizseshússal volt töltve, először szétcincálta, utána a tartalmát szétszórta az egész lakában, végezetül pedig az egészet "felporszívózta". Nem semmi volt :)
Ami eddig a legkevésbé vált be, az egy gumicsirke volt. Először a közelébe se mert menni, aztán jó messziről megszaglászta, végezetül látványosan utálta ... elajándékoztuk egy "hálásabb" ebnek :)
Sziasztok!
Mint kiderült, amerikai spancit találtunk.
3 napja találtunk neki egy új gazdit, remélem jól érzi ott magát,de a lelkére kötöttük a fiúnak, hogyha nem tetszik a kutyus vissza lehet hozni. 1 hét alatt egész jól összeszokott a kutyánkkal aki nemis depis volt, hanem összeszedett egy jó kis torokgyulladást,lázas lett, és attól volt levert.
Rávettem magam, és elvittem a kozmetikába, ahol mint egy kisangyal végigbírta a 2 órás fésülködést+ a tappancsai nyírását, ugyhogy le a kalappal előtte.
1 hete járunk suliba, elég jól haladunk, bár amit megtanult azt csak nekem hajlandó megcsinálni, a szüleim mintha a falnak beszélnének .Na de legalább haladunk.
üdv Zsuzsi
Örültem, hogy találtam egy csak spánielekről szóló topicot is:)
Nekünk is van egy spancink most 4 éves. Szegénynek mi vagyunk a harmadik gazdijai - de mi már nem adjuk őt oda senkinek semmi pénzért sem.
Az előző gazdijától úgy kaptuk, hogy ha nem visszük el (akkor volt kb. másfél éves), akkor elaltatja. Törzskönyvet, kosarat, mindent adott vele - csak vigyük már:(((
Azóta is nálunk él, hányatott sorsa ellenére valódi spánieljellem, mindenkit - állatot és embert imád:)))
De kiváncsi lennék a véleményetekre, esetleg a tapasztalatotokra: Dicknek csak az egyik heréje szállt le, a másik féluton megakadt. Volt olyan orvos, aki azt mondta, hogy rögtön meg kell műtettni, mert rákos daganatot okozhat, de volt olyan is, aki azt mondta, hogy vidáman el fog éldegélni vele..
Van valamelyikötöknek ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalata?
Mellékelek egy oldalcímet, ahol láthattok képet Dickről:
Talán már jó helyet találtál a kutyusnak. Különben nekem is így lett két kutyám /lakásban/.
Itt a tél. Páran kezdő spánielesek, ha nem sértelek meg benneteket, pár dologra szeretném felhívni a figyelmeteket.
Ilyenkor figyelni kell a kutya lábaira. A talppárnák közül ki kell vágni a szőrt, mert a friss hó gombócokba fagy a talpban. A kutya nehezen megy tőle és megpróbálja kiszabni. Ha sózzák az utcát, akkor a só tovább marja a talpat, ilyenkor célszerű megmosni.
Jön a szilveszter, sokan petárdáznak. Szilveszter után látni a legtöbb kutyát kóborolni. A kutyák többsége retteg a petárdától. Aki kint tartja a kutyáját, legalább erre a pár napra zárja el. Láttam már megőrült kuvaszt, szétrobbant pofájú bullmasztifot stb. Vigyázzatok a kutyáitokra!
Sziasztok!
Tegnap befogadtunk egy fekete spanciféle 5-6 éves kan kutyust.Inkább olyan amerikai spánieles kinézete van.Nagyon kedves, barátságos. Ha valaki esetleg befogadná küldjön egy emilt.Nálunk nem maradhat,mert az enyém teljesen depis lett!!
üdv:Zsuzsi
Nagyon várjuk már, hogy spánieles szőre legyen. Most, hogy ilyen vizes idő van, igen hülyén tud kinézni séta közben: a lábain és a hasa alatt csupa loncs a szőre, így aztán olyan mint egy pipaszár lábakon futkározó májashurka. Persze neki minden tócsába hasig bele kell másznia...
Szia Mindenki !
Nagyon örülök az előttem szóló (Marty)véleményének, miután magam is így gondolkodom az ivartalanításról. Ezt minden gazdának magának kell eldöntenie, és szerintem erről nem érdemes vitázni, mert mindenki máshogy látja. Arra emlékszem, hogy mikor a mi szukánk tüzelt elég volt egy pillantásra nem odafigyelni, és a drága máris átrágta-fúrta-kaparta magát a szomszéd kertbe, ahol kanok laktak. A kerítést szépen megtépázta (ezt is csak normális szomszédok tűrik, mi van ha utálják a kutyánkat - pláne ha minket is...?), szóval nehéz időszak volt, nem volt könnyű döntés, de nem bántuk meg. Persze azért nekem is van némi lelkiismeret-furdalásom, de úgy általában a kutyatartással kapcsolatban, kevés ember tud igazán jó gazdija lenni bármilyen állatának... Bár azt hiszem, aki ezt a topicot látogatja, rossz ember nem lehet :)
Anzinka !
Köszönöm , hogy megosztottad a gondolataidat velünk az ivartalanítás ügyéban. Alapvetően én - és azt hiszem az itt lévők többsége - egyet ért veled . Én a 3. csoportba sorolom magam, és nagyon szeretjük a kutyut, de mégis elképzelhető, hogy rá fogom szánni magam abban az esetben, ha sok gondom lesz vele a kanosság miatt. Túl egyszerű ezt a kérdést a 8 nap odafigyeléssel lerendezni. Nem mindenki képes erre, mégha szereti és törődik is a kutyájával, mert nem tudja arra az időre elzárni a szukát, kan kutya van a szomszédban , aki átrágja magát a kerítésen stb.
Lehet, hogy még több odafigyelést igényelne a kutyatartás, de nem teheti meg mindenki, hogy napjában pl négyszer vigye sétálni a kedvenvét. Én csak egyszer viszem egy kiadós sétára, de így sincs lelkifurdalásom amiatt, hogy keveset törődnék vele.
Mivel az enyém kan más jellegűek a gondok, és egyelőre semmi bajunk , majd meglátjuk milyen lesz felnőtt férfiként.
Van egy-két friss képem a Benjiről, aki már 8 hónapos:
Játék közben
Az ivartalanítás nagyon nehéz kérdés. A topicban egy-két hozzászóló felveti, mert valakitől hallotta, vagy sajnálja az utcán kóborló kutyákat. De először próbáljuk meg az ebtartókat kategorizálni és gondolkodjunk el azon ezek közül melyik csoport fogja ivartalanítani a kutyát?
1. A kutyát használati értéke miatt tartja. Nappal láncon, este szabadon. Ha már nem tud ugatni, vagy megfogja a tyukot, akkor megy a komposztálóba, ahova a kölykei is mentek. Véletlenül elpusztul betegségben, akkor a szomszéd megmérgezte. Soha egy simogatást nem kapott.
Költenek a sterilizálásra? Biztosan nem.
2. Őrző-védő kutyások. A kutya egész nap információ szegény környezetben, hátul a kennelben. A gazdával 1-2 óra munka, ha szerencséje van, akkor jól teljesít különben mehet a "levesbe". Ezt a kifejezést tőlük hallottam. A jobbakat engedi csak szülni, ezekre van is igény, így eltudja adni.
3.Vannak akik társnak veszik, ők azok akik szeretik is a kutyát. Az a fő gondjuk, hogyan lehet a kutyát az ágyról leszoktatni /lásd a topic nyitót/. Vagy nézd meg m_anna (85) kutyáját. Minden alkalommal megnézem, volt ideje megöregedni a gazdája mellett, biztosan jó élete volt és egyszer sem jutott anna-nak eszébe az ivartalanítás.
A szuka évente általában kétszer tüzel, ha jól van tartva. Egy tüzelésnél 3-4 nap az , amikor hajlandó a kant fogadni.Ez évente 8 nap. Ez a 8 nap felügyeletet nem ér többet, mint az ivartalanítás és teljes értékú kutyánk van. Itt felesleges utódok nem születhetnek.
4.Vannak a tenyésztők. Ők két részre oszthatók.Az tenyésztő, akinek szuka kutyája jó minősítésú+tenyészszemlén megfelelt az elvárásoknak és már semmi akadálya az utódok törzskönyvezésének. Régen akinek valamelyik hiányzott , annak rápecsételték, hogy engedély nélküli fedeztetés, de következményei nem voltak.
a, Olyanok, akik a kutya élete során 2-3 szor leszületik a kutyát Ezek kiválasztják eredményei alapján a "legjobb" kant és befedezteti kutyáját. Tulajdonképpen ők a 3. csoporthoz tartoznak. Gondoskodnak arról, hogy a kiskutyák jó helyre kerüljenek.
b, Akik minden alkalommal fedeztetnek.Erőlködnek az eladással, az árakat csökkentik, csak vigye már el valaki. Nem fogja sterilizálni a kutyát, mert akkor nincs pénz. A szuka védekezik, csökken az alomszám végül nem szül, akkor valaki baleknak odaadja, mint tenyészszukát. De ha annál lesz utód, akkor a kölykök egy részére igényt tart.
c, Ismert tenyésztők. Ezek a kiállítások birái is egyben. Ők azok, akik meghatározzák kinek a kutyája vehető tenyésztésbe. Van egy-két szukájuk /csak szuka tulajdonos lehet tenyésztő!/, de a kan fontos a számukra, mert a kannal lehet igazán jól keresni. Egy szempont vezérli őket, a pénz. Nem tudnak olyan rossz kant venni, hogy ne nyerje végig a magyarországi kiállításokat. Külföldre nem nagyon szeretnek járni, mert ott a biró nem látja a kutyát még kitünőnek sem. Megoldják idővel ezt is, mert meghívják ide birálni, ezért jutalomból megnyeri a kutya a kiállítást, viszonzásként jutalomból a külföldi biró kutyáját megnyeretik legközelebb.
A nyerő kutyájuk lefedezi az ország szukáinak 95%-át.Egy céljuk van, hogy megszerezzék azt az 5%-ot is.
Tehát csak a 3-ik meg a 4.a tünődik el azon, hogy korlátozni kellene a szaporulatot, de azok meg annyira szeretik a kutyájukat, hogy azt a 8 napot rászánják a tüzelő tutyira.
Sziasztok
Hello Mindenki !
Az ivartalanítás kényes témájához szeretnék hozzászólni a másik oldalról is. Egy dolgot
gondoljunk végig. Tegyük fel, hogy van nekem egy szuka spániel kutyám, és én nem tenyésztő
vagyok, csak egy egyszerű "kutyagazdi". Egyéves korában "engedem" szülni őt és lesz tíz
kicsi öt fiú és öt lány a második évre. Harmadik évben az előző öt kislány szül, szintén
tizet, (öt fiú-öt lány) már van 31 kiskutya. És eljön a negyedik év, újra mindenki szülni
fog az előbbi logika szerint, az eredmény 31x5=155+31+5+1= 192 kiskutya, és már az ötödik
évnél (és még csak az ötödik gazdinál!) tartunk: (192x5) 960+192+31+5+1=1189 lány kiskutya
! (fiúkkal most értelemszerűen nem foglalkozunk ebben az esetban) Természetesen ez nagyon
elnagyolt becslés, nem mindig ennyi, vagy ilyen nemű kiskutya születik, nem mindegyi szül,
nem mindegyik egészséges ... stb).Ja és nem csak spanik születnek... Ha minden gazdi
kiállna amellett, hogy az ő kutyája csak egyszer is szüljön, az temérdek kiskutyát
eredményezne akiknek a sorsa szerintem nem biztosított .... Arról nem is beszélve, hogy egy
mezei "kutyagazdi" az nem tenyésztő, nincs meg a megfelelő szakmai tudása, ehhez a nagyon
felelőségteljes feladathoz! És ugye tenyészteni csak egészséges kutyát szabadna !!! (szerintetek ez így törénik???!!!). Ja, és persze a kutyi egy évben akár kétszer is tud szülni....ha hagyjuk. Persze lehet azt is mondani, hogy nekem csak kan kell, akkor nincs probléma, de akkor mi lesz a fent említett rengeteg szukával...És ha már az
"emberi példát" is feltétlenül bele akarjuk keverni a témába : az ember is meggondolja hogy
mikor/mennyi gyermeket vállal. A mai viszonyok között egy átlagos nő 5-10 gyermeket is
szülhetne (az anyagi lehetőségekről most ne essék szó, nem csak azért nem születnek
gyermekek, mert nem "telik rá" ), mégsem teszik.... Sajnos a kutyának sincs módja rá, hogy
a legalapvetőbb ösztöneinek engedve szaporodjanak akkor, amikor a természet hívja őket...mint ahogy nagyon sok minden nem úgy alakul a kicsi életükben, ahogy a természetes lenne. Nem mozoghatnak annyit, amennyi kéne, nem tudunk foglalkozni velük annyit és úgy ahogy kéne, nem azt és annyit kapnak enni amennyi kéne és általában nem úgy gondoskodunk róla, ahogy kéne. (persze a tisztelt olvasó természetesen kivételt képez :) ) És nekem már a "tenyésztéssel" is van némi gondom... hogy van-e rá feltétlenül szükség, hogy jó-e ez a kutyának...? Vagy ez csak nekünk, embereknek jó ???? Megpróbálok felelőséggel gondolkozni,
És még egy, a témához kapcsolódó e-mailból szeretnék idézni, amit a minap találtam a
postaládámban : (NEM spaniról van szó)
" A mellékletben nem egy kutyát, "a" kutyát láthatjátok. Két hete találtam az erdőben,
egy humánus lélek egy papírdobozban hagyta - három kutyakölyökkel együtt az árokszélen, két
kibontott kutyakaja-konzerv mellett, nehogy megéhezzenek. Nem vittem őket haza, de annyira
szarul éreztem magam miattuk, hogy másnap visszamentem értük - ez az egy volt már csak ott
...... Gyönyörű, a szívem szakad meg érte, de sírva könyörgök , vigyel el valaki ,
.......(maradt még egy csomó különböző állat) .... ha kell, Záhonyba is elviszem, csak
jó gazdája legyen. név, telefonszám, fénykép. Csak részleteket idézek.
En nem azt irtam, hogy oreg, epp az ellenkezojet.Idezem: 6 éves kutya nem öreg még akkor sem, ha őszül.
Az en kutyam mar 4 evesen osz volt.
Olasz billentyuzeten irok, azert hianyoznak az ekezetek.
Sziasztok
Anzika, bocsi, hogy beleszólok, de pl. a fülön lévő szőr őszülése a kortól független.
Vannak olyan vérvonalú kutyik, akiknek 3-4 éves korban már őszül a fülén a szőr:-))
Kálcium hiány akkor szokott csak előfordulni, ha nagy az alomszám és szoptat a kutya. Én kételkednék a diagnózisban.
6 éves kutya nem öreg még akkor sem, ha őszül.