Rendkívüli AM vétel volt tegnap délután. A párás időben Budaörs felett 200 méteren jól hallható volt Kaposújlak reptere. Azonos frekin van LHBS-el. De elvileg nem lehetne ilyen alacsonyról "odalátni".
Attól félek, hogy ez olyan középső sávos mert 170 felett egyáltalán nem megy, 145-ön legalább ad de rendesen nem vesz. Holnap megnézem, hogy csak érzéketlen vagy egyáltalán nem vesz. Nem szívesen csavargatnám, csak ha nagyon muszály mert semmilyen alkalmazást nem találok neki.
Ez is Yaesu, csak német rendelésre készült. Echte tüchtig japán.
Sokáig gyártották a családot, elég sokféle proc panellel.
De a lényeg, hogy sikerült.
Ha érzéketlen, valszeg más sávrészre készült. Az érzéketlenség más, mint ha nem is venne egyáltalán. Erre is van esély, hogy ott már kiakad a VCO. Csak ekkor és szigorúan csak ekkor szabad ahhoz hozzányúlni!!!
A vevő bemenő tekrenceken lehet sokat javítani az érzékenységen. De pl. D sávúból soha nem lesz rendes amatőrsávos. Ahhoz hangolókondikat is kellene cserélni, ami felejtős. Általában 1 sávrésznyit át lehet húzni. Tehát C-ből B-t például.
Illik nagyon pontosan jusztírozott hangolópálcát használni a kis ferritekhez, mert biztos 2 évtizede jól belakták a helyüket.
tehát beteszed az átjátszó lejövő frekijét szimplexbe a csatornára. Ha ez megvan, beállítod a felmenőt a VFO-ban mindent úgy csinálsz mint amikor eltetted szimplexbe, de amikor villog a csatornaszám akkor nyomod a PTT-t és a memorizáló gombot.
Pedig stimmelnie kell. Nekem is volt egy Ricofunk RTH-2006-osom. 10 évig használtam. Ugyanaz mint a Yaesu FTH-2006 csak ezt Németországban gyártották. Úgy kell beletenni a frekit ahogy XANTI írta.
És azért érzéketlen, mert a VCO nem oda van optimalizálva. Szétveszed kétfelé és ott van a belső fém dobozon két csavar, a bal oldalra eső alsó csavarral tekered de óvatosan mert törékeny grafit rúd. Ezek be voltak jelölve A B C D típusokra, a tied valószínűleg a D lesz ami 160-174-ig van belőve és azért koki süket amatőrsávon. De le lehet odáig tekerni. Akkor meg a felső sávokat nem fogja venni.
Ez nem stimmel mert a fiam közben kitalálta. Ez nem olyan... :-) Mondja, hogy a HA5BRG oldalain megtalálta. Viszont ez a dög 2006 ami nem is Yaesu hanem Ricofunk de ugyanolyan az amatőr sávon ad ugyan de olyan érzéketlen mint a bot. Indítja a Galyát de nem veszi.
Külön kell beadni a vételi és utána az adási frekit a memóriába, de csak az első 6 használható erre a célra.
Először beírod a vételit egy adott fiókba. Megtanítod vele szimplexként. Utána az adásit ugyanoda, annyi eltéréssel, hogy mielött benyomnád másodszor a VFo/memo gombot a rögzítéshez, elötte megnyomod a PTT-t és nyomva tartod a memorizálás közben.
A VFO üzemben csak belső jumper átforrasztással lehet shiftet állítani. De ez zavaros, mert sokféle vez.panel és firmware van.
Nagy élmény KH vagy RH AM műsort hallgatni ISB-ben. A REV251 vevő (is) tudja azt gyárilag, hogy egy sztereó fejhallgatóra kiadja a két oldalsávot külön. Ha így hallgatjuk az amúgy monó adást az valami csoda. Még a Kossuth rádió is olyan mint ha egy óriási csarnokban hallgatnánk. A távolabbi RH műsorok olyanok, mint ha az a csarnok forogna is. Szédítő....
Nektek mennyire zavarja a számítógép/laptop a rádióvételt?
Sajnos a laptop kapcsitápja, és maga a gép is erőteljes zavaróadó 14070kHz-en, kábelen csatlakoztatva is.. Készítsek 18V-os trafós tápot toroiddal?
Szükségmegoldásként telefonnal rögzítettem a vételt, majd lejátszva dekódoltam a Digipannal a PSK31 adásokat. Tetszik, hogy ezen a frekin egész nap "zajlik az élet", és szerencsére a zaj is kicsi(ha a szgép kikapcsolt).
Én úgy gondolom, akkor lehet gond, ha az egyik adó szinte a szomszédban van. Képes elnyomni a távolabbi adásokat.
Fullra azonos frekivel adó 2 AM adót még nem próbáltam adásra kapcsolni, és nem vizsgáltam egymásra hatásukat, és az érthetőséget. Ha eltérő a 2 freki, a különbségi frekvencia megjelenik. AM vivőnél szinusz sípolás formájában. CB-n terjedéskor gyakran előfordul, azonos csatin az AM és SSB adók egy időben beszélnek. Ekkor AM rádión BFO nélkül is érhetővé válik az SSB(ha kb. frekin ad az AM-es).
Mikor még nem volt SSB-s rádióm, egy kis teljesítményű AM/FM rádiót kapcsoltam adásra műantennával. Megfelelő távolságra a vevő AM-estől szépen demodulálta az SSB-s adásokat. Túl közel hozzá elnyomta azokat. Ezt csak mint érdekességet említem, érdekes kísérlet volt.
Sőt megfelelő frekiválasztás esetén megjelent az 540kHz különbségi freki, Lajos bácsi rádiója hallható volt. :-)