"a felhasználók eddigiekkel ellentétben legálisan használhatják a környező országok átjátszóit is."
Tudom, hogy csak idéztél, de tudsz-e (vagy bárki más) valami arról, hogy miért ne lenne (lehetett) legális olyan átjátszó használata ami felmenője Magyarországon engedélyezett frekvencián van (ezen adok), lejövője viszont nem, de vehető. Egyszer felvetettem hasonló kértdést az EchoLink-el kapcsolatban is, hogy végül is olyan frekvenciákon lehet vele beszélni ami Magyarországon egyáltalán nincs kiadva. A lejövő ág ugyanis nem én vagyok, hanem egy önálló saját hívójellel rendelkező jogosult rádióállomásé ami ráadásul nem esik a magyar jogrendszer területi hatálya alá. Elsősorban a jogi aspektusa érdekel, nem a hallgatólagos gyakorlat.
Néhány szót szeretnék szólni a 2013-as tervekről. Az FNFT módosítás alapján a 70 cm-es amatőrsáv kiterjesztésre került. Ez elég régóta fennáló problémánkat tudja megoldani. Egész Európában minimális kivétellel gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlen ország, akik 70 cm-en -1,6 MHz-es shiftet használunk. A 70 cm-es amatőrsáv nem kizárólagosan a miénk, azt más felhasználók is használhatják, használják. Sajnálatosan például a nagyon nagy tömegben előforduló rádiós távirányítók (gépjárművek központizára-riasztója) pont az átjátszóink felmenő frekvenciáit használják. Ez relatíve nagy sávszélességű, ezért nem hallható a létrehozott zavar, de spektrumanalizátorral jól látható.
A 70 cm-es sáv kiterjesztésével lehetőségünk nyílik 7,6 MHz-es eltolású átjátszók használatára. Viszont ez felvet néhány műszaki kérdést, amit meg kell oldanunk. Ilyen többek között az, hogy nem minden átjátszó antennája működőképes. A rádiók azonban tipikusan képesek működni ezen a frekvencián is. Lehetőség nyílik arra is, hogy a 70 cm-es átjátszók antennarendszere egyszerűsödjön. Üregrezonátor nélkül is egy sima duplex szűrővel lehetséges a közös adó-vevő antenna használata.
Mindezen műszaki lehetőségek és kihívások megbeszélésére létrehoztam egy levelező listát, összefogva az átjátszók üzemeltetőit.
Az átállást véleményem szerint nem egységesen egyidőben, hanem folyamatában, néhány év alatt hajtanánk végre. Természetesen ezt sem érdemes kötelezővé tenni, mert az mindenképpen nem kívánt ellenálást, vitát váltana ki. Amikor már az átjátszók többsége az új sávrészt fogja használni, a többi üzemeltető követni fogja őket. Ezt a folyamatot erősíteni fogja, hogy a felhasználók eddigiekkel ellentétben legálisan használhatják a környező országok átjátszóit is.
Jelen pillanatban a szóbajöhető frekvenciák megfigyelése folyik, új rádióengedély kiadására csak a MRASZ nemzetközi frekvencia koordinációja után van lehetőség.
Rendkívüli AM vétel volt tegnap délután. A párás időben Budaörs felett 200 méteren jól hallható volt Kaposújlak reptere. Azonos frekin van LHBS-el. De elvileg nem lehetne ilyen alacsonyról "odalátni".
Attól félek, hogy ez olyan középső sávos mert 170 felett egyáltalán nem megy, 145-ön legalább ad de rendesen nem vesz. Holnap megnézem, hogy csak érzéketlen vagy egyáltalán nem vesz. Nem szívesen csavargatnám, csak ha nagyon muszály mert semmilyen alkalmazást nem találok neki.
Ez is Yaesu, csak német rendelésre készült. Echte tüchtig japán.
Sokáig gyártották a családot, elég sokféle proc panellel.
De a lényeg, hogy sikerült.
Ha érzéketlen, valszeg más sávrészre készült. Az érzéketlenség más, mint ha nem is venne egyáltalán. Erre is van esély, hogy ott már kiakad a VCO. Csak ekkor és szigorúan csak ekkor szabad ahhoz hozzányúlni!!!
A vevő bemenő tekrenceken lehet sokat javítani az érzékenységen. De pl. D sávúból soha nem lesz rendes amatőrsávos. Ahhoz hangolókondikat is kellene cserélni, ami felejtős. Általában 1 sávrésznyit át lehet húzni. Tehát C-ből B-t például.
Illik nagyon pontosan jusztírozott hangolópálcát használni a kis ferritekhez, mert biztos 2 évtizede jól belakták a helyüket.
tehát beteszed az átjátszó lejövő frekijét szimplexbe a csatornára. Ha ez megvan, beállítod a felmenőt a VFO-ban mindent úgy csinálsz mint amikor eltetted szimplexbe, de amikor villog a csatornaszám akkor nyomod a PTT-t és a memorizáló gombot.
Pedig stimmelnie kell. Nekem is volt egy Ricofunk RTH-2006-osom. 10 évig használtam. Ugyanaz mint a Yaesu FTH-2006 csak ezt Németországban gyártották. Úgy kell beletenni a frekit ahogy XANTI írta.
És azért érzéketlen, mert a VCO nem oda van optimalizálva. Szétveszed kétfelé és ott van a belső fém dobozon két csavar, a bal oldalra eső alsó csavarral tekered de óvatosan mert törékeny grafit rúd. Ezek be voltak jelölve A B C D típusokra, a tied valószínűleg a D lesz ami 160-174-ig van belőve és azért koki süket amatőrsávon. De le lehet odáig tekerni. Akkor meg a felső sávokat nem fogja venni.
Ez nem stimmel mert a fiam közben kitalálta. Ez nem olyan... :-) Mondja, hogy a HA5BRG oldalain megtalálta. Viszont ez a dög 2006 ami nem is Yaesu hanem Ricofunk de ugyanolyan az amatőr sávon ad ugyan de olyan érzéketlen mint a bot. Indítja a Galyát de nem veszi.
Külön kell beadni a vételi és utána az adási frekit a memóriába, de csak az első 6 használható erre a célra.
Először beírod a vételit egy adott fiókba. Megtanítod vele szimplexként. Utána az adásit ugyanoda, annyi eltéréssel, hogy mielött benyomnád másodszor a VFo/memo gombot a rögzítéshez, elötte megnyomod a PTT-t és nyomva tartod a memorizálás közben.
A VFO üzemben csak belső jumper átforrasztással lehet shiftet állítani. De ez zavaros, mert sokféle vez.panel és firmware van.