-Ez szentigaz. Csak a helyzet "szőrös" voltát szerettem volna karmolászni. Aki mindent betart az nem ér rá pénz keresni. De attól én is óvnék mindenkit, hogy jövedéki bírságba szaladjon bele, mert ha nem legalább 500 millió akkor a kicsiken behajtják. Sajnos ismerek ilyen történetet. Ez nem a borkultúra része.
Igen, de ezt a bort nem adhatja el (legálisan). Azonkívül a törvény saját szőlőterületről származó termésről rendelkezik és ahogy olvastam, ő vásárolja a szőlőt. Sőt ezzel kockáztat is mert ha egy "jóakaró" jelenti a fináncoknak, igazolatlan származású jövedéki termékért elég kemény bírságra számíthat.
-De alkalmazhatsz borász szakembert, jövedéki ügyintézőt stb. is. (Vicc, de nem annyira.) Viszont:Az 1500 m2 alatti szőlővel rendelkezőket a törvény figyelmen kívül hagyja. Rájuk egyetlen rendelkezés vonatkozik:
Nagykorú családtagonként 250 liter, de legfeljebb családonként 1000 liter mennyiségig adómentes a természetes személy művelésében álló, 1500 m2-t meg nem haladó szőlőterületen termelt, saját fogyasztásra szánt bor. Ez a mennyiség egy gazdasági évre vonatkozik, egy gazdasági év alatt pedig december 1-től november 30-ig közötti időszakot kell érteni, azzal azonban, hogy az adómentes mennyiség akkor sem haladhatja meg az 1000 literes határt, ha egy családban többen állítanak elő szőlőbort.
Egyféleképpen fog menni az a verzió amit elképzelsz.
Először is be kell íratnod a vállalkozói ig.-ba a bortermelés saját* szőlőből(nyt. szám 011301) tevékenységet. (szakirányú végzettség szükséges)
Utána a jövedéki központtól egyszerűsített adóraktári engedélyt kell kérni azzal a kiegészítéssel hogy a bort közvetlenül a fogyasztónak akarod értékesíteni a pincédből. Ennek a kiadásához (többek közt) a termelői borkimérés működési engedélyt (is) kérik a fináncok, amit az önkormányzat ad ki.
Kell kérned egy működési engedélyt az OBI-tól a pincédre, mint "bor előállító hely"-re, majd a borokra is belföldi lédig forgalomba hozatali engedélyt.
*Javaslat: A szőlőt ne "megvásárold", hanem köss egy bérleti szerződést (bérleti díj=a szőlő vételára) a szőlősgazdával, (kvázi kibéreled a szőlőjét vagy egy részét, mintha te művelnéd) így már mint saját szőlődet hozhatod ki az ottani hegyközségtől (ide is be kell jelentkezned mint szőlőtermelő, ők adják ki azokat a származási bizonyítványokat, amik az OBI forgalomba hozatali engedélyhez kellenek)
Így elvileg már működhet, ha még van kedved hozzá :)
Persze...van lehetőség a felvásárlásra, a lényeg,jó minőségű szőlőt vegyél...és nem mindegy melyik borvidékről..és milyen fajtát. A feldolgozó helytől azért ne legyen messze,már ami a szállítást illeti. Törekedj arra,hogy jó hozamkorlátozású szőlőt vegyél,különben megjárod. Ehhez is kell a hely...a hozzá szükséges felszerelések...stb..vagy már megvan?
Termőszőlőst tudnék venni Tokajhelyalján -nagyon olcsón-de sajnos az messze van .A szőlőben pedig benne kell lenni,mint ahogy az bizonyára Te és a T.Topictársak is tudják.
Inkább egy olyan verziót gondoltam,hogy megveszem a termelőtől a szőlőt-és ellentétben a felvásárlókkal és kombinátokkal azonnal fizetek- aztán én feldolgozom és borként értékesítem.Gondolom erre van lehetőség,ha a gagyibbnál-gagyibb, szőlőt soha nem látott borkereskedések is működnek valahogy.
Kb egy 70 -80 m2 -es borpincét gondoltam a kert végében .Ott sorakoznának a hordók és abból lehetne folyó borokat vásárolni.
Na majd lesz valahogy.Pedig megfogadtam,hogy nem építkezek többet:-)))).
Ha borkereskedést szeretnél,ahhoz különböző engedélyek szükségesek,elég macerás és hosszadalmas dolog. (céget kell alapítanod,vám,ANTSZ,Tűzoltó,és mindehhez kell rendelkezned egy raktárral is,mert különben nem nyithatsz addig üzletet.)
A kérdés,hogy írtad szeretnél gazdálkodni,(borokat forgalomba hozni).
A gazdálkodás nem egyszerű,ehhez is kellenek bizonyos engedélyek. Pl.,ha szeretnél telepíteni szőlőt,arra megint kell engedély,ugyanis ma már Magyarországon van egy törvény,a Földművelésügyi Minisztérium adta ki ,ami azt hiszem tavaly jött létre,aki telepíteni akar,annak szőlőtelepítési jogot kell vásárolnia.(persze csak,ha piacra szeretné dobni a borokat). Ez azért van,mert különben oly módon elterjedne a szőlőtermesztés,hogy telített lenne a piac. Na már most ez a vásárlóknak sem jó,és a bortermelő,-kereskedőnek sem,ennek eredménye lenne a túlzott bortermelés,ami a minőség rovására menne.
Nekem van területem,1 hektár,azon a területen nem szeretnék termelni szőlőt,mert a talaj viszonyok nem kedvezőek.Viszont szeretném eladni a telepítési jogot,ha érdekel jelentkezz mailben.
Eddig csak a család részére készítettem bort ,de az utóbbi években a baráti -ismerősi körben is híre ment a háziboraimnak.Borvevők is lennének de idáig nem adtam el,mert nincs annyi mennyiség.
Arra gondoltam,hogy a kertben építek mégegy, a meglévőnél nagyobb pincét és megkezdem a saját előállítású borok forgalmazását.Mivel egy borvidékektől távoleső alföldi városban lakom-ahol nincs borpince minden utcában,mint pl.Tokajban-, feltételezem lenne kereslet az igazi borra.Sőt a városban egy ilyen borkereskedés sincs.2-3 magánpince van és néhány sufnis borosgazda.Ahol a sufniban télen -10 ,nyáron 32 fok van .Ezekben is csak magáncélú borászkodás folyik.
Természetesen nem a kannásboros lumpen elemek lennének a megcélzott vevőközönség,hanem inkább a dolgozó alsó-közép-felső osztály.
Vagy inkább hagyjam az egészet,mert a népnek úgyis a tescós-kannás-édesvörös kell?
Rendőrtisztként dolgozom,és másodállásban vállakozó is vagyok.Milyen +engedélyek kellenek egy borkereskedéshez--ahogy ezt az országot ismerem jó sok és drága:-(( -ahol csak eladás történik,helyben ivás kizárva.
Lehet...de én akkor is szívesen elbeszélgetek vele a borokról,mert szeretem,ha "eszmét" cserélünk. És aki tényleg tudja mit akar venni,az is biztos szívesen elcseverészik...
Mindkettőnknek igaza van. A hiperekben - kevés és ritka kivételtől eltekinve - valóban nem orientálnak a választásban. Viszont ha tudom, mit akarok (pl. mert ismerem az adott bort), vagy éppen kíváncsi vagyok valami újra, akkor egyébként sem kell segítség.
Igen ott is már lehet kapni nagy borászatok borait.
De....én inkább szívesebben bemegyek egy borszaküzletbe vásárolni,mert ott szakember ad tanácsot (az én esetemben erre nincs szükség,mivel én is ezt teszem) a megvásárolandó borokról,sőt....vannak olyan vásárlók,akiknek NEM mindegy milyen bort vesz,és kiváncsi a borászra,esetleg a pincéről,ahol készítik a borokat.
Ha tudod mit akarsz venni,akkor ezzel semmi baj,mert tényleg csak leemeled a polcról. Ellentétben nincs meg az a 'filling' egy hiperben,addig,amíg egy borszaküzletben igen.
Egy Tescoban vagy egy Auchanban ki ad erről felvilágosítást?
Nem feltétlen a Tréflire gondoltam...hanem azokra az "édes vörösekre",ami nem borból készült itóka. Sok ilyen van... sajnos!
A Mandolás furmint nekem az egyik kedvenc boraim közé tartozik.
Tegnap végig kóstoltuk lent a pincében a borokat. Nagyon szépen fejlődnek,már most szép nagyon a 2005'-ös Cabernet is,és nem beszélve a többiről. Szinte most lehetne palackozni a 2 kései szüretelésű fehér borunkat,ami még fejlődik hordóban.