Tavaly vettem 4 mázsa szőlőt (kb 40:60% aszu:egészséges szőlő arányban) Tolcsváról (Tokaji borvidék). Több mint 1 hónapig forrt. Átfejtettem, kapott kevés ként. Télen mukkja se volt, tavasz óta egyenletesen kotyog a kotyogó :) Az itteni "szakembörök" minden szinonímával kifejezték hogy ez milyen rossz.... Én meg úgy vagyok vele, hogy dicséretes, hogy ilyen jól bírják az élesztőgombák. Persze nem egy alulterhelt szőlősből való, de így is jobb mint a tokajban sok helyen fellelhető folyóbor. Ami viszont elkeserítő (nekem üzletileg jó, de akkor is szomorú) hogy azt a temérdek aszut 100 ft-os kilónkénti áron vettem, mert ott nem vették át a szőlőt sok termelőtől. (aki nem ül elég közel a tűzhöz.)
Pontosan erről van szó. A teknó az ő esetükben tudtommal kimerül a fajélesztővel irányított erjedésben. Nem mondom, hogy én szeretném ezt a modellt. De valóban hajlamos vagyok megbocsátani nekik cserébe azért hogy teljesen organikusan művelik a szőleiket a szomszédomban. Ja és üzemeltetnek egy tisztességes étteremet és bárt húsz perc sétára tőlünk:)
Tenuta Pule Valpolicella Ripasso 2013: lóversenypálya istállója és egy kis házi kékfrankos "szerelemgyereke". Féláron 995Ft a Lidlben. Nálam lefolyópozitív volt. A brett sehogyan sem akart eltűnni, sem illatból, sem ízből, amely utóbbi két nap után egyre vékonyabb lett.
Azért Rolls Royce, McLaren, Lambó és Ferrari tulajdonosnak lenni nagyon nem egy kaliber azzal, hogy van egy zsebkendőnyi területem a Somlón és tolunk évente néhányezer palack bort.
De én sosem mondtam, hogy én átlag borfogyasztó lennék. Legalábbis a vásárlási szokásaimat illetőleg. De mint borivó tök átlagos vagyok.
De nem ez a lényeg :) hanem sokkal inkább az, hogy mondtam neked két jó bort 2k alatt. Fussál nekik, ha érdekel és meséld el, hogy neked mi a véleményed.
Átlag Magyar Borfogyasztót én se ismerem személyesen, de úgy vélem, nem olyan valaki, aki soha, még véletlenül se vesz és iszik a nagyobb cégek max. 1500-2000 forintos (techno) tételeiből, csakis és kizárólag kistermelők/terroiristák/kézművesek stb. alapborait vagy jóval drágább tételeit fogyasztja.
Nyilván speciális eset vagy, mivel borászkodsz, de hozzád hasonlóból nem lehet sokkal több itthon, mint Rolls Royce, McLaren, Lambó és Ferrari tulajdonosból.
Ezt a rojszrojsz beszólást nem tudom mire vélni. Az biztos, hogy én nem vagyok átlag borfogyasztó, de nem azért mert olyan gazdag lennék, hanem azért mert nekem a borászatom sikeres működtetéséhez alapvető, hogy tisztában legyen a 3-5 ezer forint közötti szegmens boraival. Ha külföldről veszek bort akkor jellemzően a 15-30 eurós sávban guberálok. De mivel sokat mozgok boros körökben és sok borász barátom van akivel csereberélek, így nekem elképesztő mennyiségű borom van. Szóval nagyon-nagyon ritkán szorulok rá az élelmiszerboltok kínálatára és a drágább magyar borokért is nagyob ritkán kell pénzt kiadnom.
De én nem tudom, hogy ki az átlagfogyasztó. Azt tudom, hogy vannak akik nem hajlandóiak 600-800Ft-nál többet adni borért, de báldául a Bortársaság kínálata 1100-1300 forintnál kezdődik.
Az, hogy 2000 alatt ne lenne élvezetes magyar fehérbor az pedig simán hülyeség.
Te valami olyan lehetsz az átlag magyar borfogyasztóhoz képest, mint a pacák, aki csak Rolls Royce-ot vett eddig életében... bár gondolom, időnként adódik nem piacra való SAP-tétel, aztán azzal elfőzögettek... meg igénytelen esti bebajszintáshoz is alkalmas... :)
Mostanában azon tűnődöm, hogy már 2000 pénz körül is alig akad élvezetes magyar fehérbor. Azért ide nagy bravúr volt eljutni, alig pár év alatt... miközben az autót, amit használok, nagyjából annyiért megvehetném újra, mint 2009-ben...
"Fogyasztót segítő aplikáció bolti vásárlásnál a VIVINO."
A nagyvilágban mindenki ezt az appot használja. Szerintem a komolyabb bortermelőknek már külön embere van arra, hogy meghekkelje a Vivino besorolásokat és értékeléseket :D
Évekig ittam a Nyakas pincészet termékeit, azért, mert a piacon nem volt közel-távol hasonló minőség, csak jóval drágábban. Értsd: ha nem volt kedven 5 ezer forintot kiadni egy borra, akkor nem sok választások volt.
Az akkori idők hasonló árfekvésű kínálatának prominens nevei a Hilltop és a Varga pincészetek. Ezek mellett a Nyakas Irsai, Aligvárom és esetenként a Chardonnay mérföldekkel volt jobb, mint a konkurencia hasonló termékei...
Miután már évek óta nem ittam (érdekes módon a gyomrom miatt, ami nem bírja a teknót), nincs összehasonlítási alapom a mai kínálattal, és őket sem ismerem már. Néha balesetként így nyár derekán be-becsúszik egy-egy teknó rozé, Sauska, Frittmann, Dúzsi, Takler, Kajmád. Egyikből-másikból pár pohárnál többet nem lehet inni még fröccsnek sem, mert a vegyszer az vegyszer... Azt azonban csak a vak nem látja, hogy a teknó világ is fejlődött, a mai laborok már képesek az akkori Nyakas szintjét hozni...
A Danubiana talán a legnagyobb kibocsátó, az ozmózis géptől kezdve az összes technológiai varázsszer birtokosa. Legnagyobb piaca Németország, ahol - fájdalom - nem a 18 eurós német Riesling a menő, hanem a Piroschka 6 euroért...
És ebben a világban csak azt nem értem, hogy egy Teleki vagy Hilltop balfaszt miért nem lehet meginni...?? Hol maradtak ezek az ökrök..?
Nézd, a Nyakas technológiát nem ismerem, de megnyugtatlak, a Danubiana is vegyészkedik vitézül. Hogy milyen szőlőket vásárol azt pedig látom a környéken ...
Az árképzést tekintve egy évi 2 millió+ palackot előállító nagyüzem nyilvánvalóan alacsonyabb áron tud bort adni, mint egy kisebb.
Én tényleg fű vagyok ebben a szegmensben. Gyakorlatilag húsz év is elmúlhatott azóta, hogy én ilyen borért pénzt adtam volna. Néha vendégségben és egyszerűbb házibulikban sikerül ilyen bort inni.
Egy ilyen bor piaci sikere mögött hatékony kereskedő állhat. Azt tudom, hogy a Nyakas a BT-vel is dolgozik és ők kilóra megveszeik nagyon sok étterem itallapját. Egy borhűtő, poharak, meg hasonló és már övék is az itallap.
A Nyakas irsai valamiféle etalon a "könnyű, illatos nyári fehér" kategóriában, rengeteg vendéglátóhelyen látom a borlapon, de soha nem kóstoltam. Gondolom, a minőség nagyjából évjáratfüggetlen...
Múlt héten kikértem valahol, hát, szerintem katasztrófa: íztelen, vizes vacak, még illata se sok van.
milyen jó lenne, ha rá kellene írni minden fontos infót a palackra, pl: tartalmaz-e olasz mustsűrítményt, agyonkezelték-e (savtompítás...) gyomirtózott volt-e a terület, vagy ökölógiai gazdálkodás .... Mennyivel egyszerűbb lenne a választás."
Na itt van a megoldás, tökéletesen írod. CSAK hosszú évek óta van erről szó legalbbis európai szinten, de a nagy piaci szereplőknek ez nem tetszik. Minden más élelmiszerre rá kell sokmindent írni, a borra nem. Ezért gondolják legtöbben, h minden bor a természet ajándéka. Persze nincs így.
Az alapfelvetés az volt, hogy milyen tényezők miatt elehet elfogadható a többlet ár ugyanazért a minőségért. Értelem szerűem a gyenge minőséget semmilyen extra hozzáadott érték nem kompenzál.