És az az egy deci majd leviszi, azt, amit az első 1-2 litert követő alszesz nem vitt le?:) Nem narancsra, vagy mandarinra gondoltam, azok biztos komolyabb takarítást kívánnak, azokat még nem főztem. A goldent vegyesen főztem több fajtával, nem tapasztaltam a több kozmaolajat benne, de mivel én nem választok attól még lehet. Nem hallottam még arról, hogy valaki azért dobja ki az első decit kontroll nélkül, mert a cefrefőzés kozmaolaja benne maradt a rendszerben.Te tudod, én nem dobok ki ekkora mennyiséget, amiben talán a legtöbb az íz, aroma. A komolyabb takarítás nálam a csőspirál ledugózása, felöntése 15-20%-os KOH oldattal, majd nagyon sok vízzel való átmosása. Ezt éppen a héten csináltam meg a birs leégetése után!:(
Az érett naspolya keverőszárral pépesíthető. Víz nélkül, ha felkened a falra, nem folyik le. ;) Egy kicsit érdemes hozzáadni. Sav, pektinbontó, élesztő. Elég jó a kihozatala, kb, mint egy jó almáé.
Naspolyat meg kell pucoljam? Vagy helyastol lehet cefrezni? Kb 2,5-3 almas ladanyi van belole, mar igen puhak tehat elmeletileg be ertek. Magas pektin tartalma miatt gondolom ajanlott pektinbonto hasznalata.... " Mivel ez nem egy nagy mennyiseg, igy esetleg erdemes lehet almaval "higitani" a cefret?
Mindenkinek koszonom a tanacsot a fozom 45perc alat melekszik fel es 2 ora a fozes ahogy kell. Gaz fuvoka atfurva es nyomas csokento megfelelo teljesegmenyu. Most mart elvezhetem a fozes. Meg egyszet koszi mindenkinek a jo tanacsokat.
Ki lehet pucolni. Még csak mechanikai tisztítás sem kell. Félig töltöd az üstöt tiszta (!) vízzel, a hűtőt szárazon hagyod. Felforralod a vizet, majd 20-25 percig hagyod, hogy nagy intenzitással áramoljon a gőz a hűtőn keresztül. Ezután gyorsan feltöltöd a hűtőtartályt a lehető leghidegebb hűtővízzel, és így desztillálsz még 15-20 percig. Garantáltan kijön minden mocsok.
(én, az így kimosott berendezéssel még 6-7 liter vizet ledesztillálok a köv. évi főpárlatok hígításához)