Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154204

Som rohasztás, magában. :-)

Előzmény: zsorsz (154203)
zsorsz Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154203

2,10 ez meg milyen cefrézés? https://www.youtube.com/watch?v=rFKiYDp5iqA

endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154202

Nem tudom hogy kell rendesen működnie, 3éve azzal főzök, 50-es üsttel, még soha nem tekertem fel maximumra.

Előzmény: evodia2010 (154201)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154201

Ha 30mBar-os nyomáscsökkentő van rajta, azzal nem működik rendesen a kínai öntöttvas gázégő. Volt itt feltéve pár ezerért nagyobb nyomású (talán 170 mBar-ig), az lehet megoldaná a problémádat.

Előzmény: Marco33 (154198)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154200

Inkább teljesítményben kérdezd, mennyi a 30 centis, mennyi a 40 centis?

Előzmény: Marco33 (154198)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154199

Üstházon van kémény?

Előzmény: Marco33 (154198)
Marco33 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154198

Sziasztok. Gondom van. A 60l fozomhoz kicsi lett a 5.5kw gaz zamoly. A ust alja 45cm. Szerintetek 40cm vagy 30cm gaz zamoly lenne a job?

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154197

Ha durván elő- vagy utópárlatos, akkor tudsz rajta javítani az újrafőzéssel. Egyéb esetekben csak rontani. :(

Előzmény: Tábori57 (154196)
Tábori57 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154196

Több főzetet öntöttem össze, ennek az eredményével nem vagyok megelégedve. Természetesen mind meggy volt.

 

Green Corner Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154195

Mi az az íz, ami nem tetszik! Ep. vagy up., mert azon egy esetleges főzés, esetleg tud javítani?! Újrafőzéssel a pálinka ízkarakterén nem tudsz változtatni csak a meglevőt fogod kiherélni + jelentős mennyiségi veszteséged lesz.:(

Előzmény: Tábori57 (154193)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154194

Nagy baj nem lehet!:) Figyelj mégegyszer az elválasztási pontokra, mi az ami nem odavaló.

Előzmény: Tábori57 (154193)
Tábori57 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154193

Sziasztok! Szeritetek mi történik ha harmadszor is lefőzöm az általam készített meggy pálszt, nem vagyok meelégedve az ízével?

endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 1 154192

Az, hogy ki milyen szolgáltatást nyújt, egy dolog, 3évig dolgoztam egy főzde mellett, rettenetes üzem volt. Lehessen otthon főzni, én is élek ezzel, azokat sem akarom támadni, akik kitágítják a lehetőséget, de elvárni, hogy ehhez minden érintett mosolyogjon, azt nem tartom reálisnak.

Előzmény: kopasz szuzukis (154191)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.27 0 4 154191

Az a legnagyobb baj a "piac legális szereplőivel", hogy kizárólagosan diktálni akarnak. Lásd bérfőzdés horror-sztorik.

Nekem is volt szerencsém egy ilyenhez. 150 liternyi magvalt, pépesített, abszolút tisztán kezelt besztercei cefrével szeptember végén bejelentkeztem egy főzdébe. - Komám, gyere vissza március 4.-én. Akkorra kapsz időpontot. Megjelentem 4.-én reggel, majd vártam még két napot, mert úgymond csúsztak egy kicsit. Majd felöntötték az anyagomat. És, hogy tele legyen az üst, a sufniból előrángattak 200 liternyi dohos-penészes-ecetes törkölyt. Jól felvizezve lefőzték. Kaptam 8,5 liter ecetes-penészízű-keserű vackot. Olyan 6 emberes pálinkát. Mondván: ennyi jár.

Tavaly 60 liter hasonlóan jó minőségű besztercei cefréből lett 8 liter kiváló pálinka, otthon főzve.

Előzmény: endrepp (154188)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.27 -1 0 154190

Ok!

 

Helyesen:

...nekem mint otthon főzdésnek meg van az élmény...

Előzmény: endrepp (154188)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154189

A legtöbb bérfőzde régen is szezonálisan működött. Május végén, június elején 2-3 hónapra leálltak. A főzdéseknek is ki kellett adni az évi rendes szabadságot, és az összegyűlt szabadnapokat.

Előzmény: Fo Goj (154179)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154188

otthon főzdéseknek meg van az élmény

 

Ne haragudj, de felraktál egy szemellenzőt. Nonszensz, hogy egy piacon, egy jövedékin elnézik a feketézést, az pedig megint csak az, hogy elvárod a piac legális szereplőitől, hogy ebben jól érezzék magukat.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154186)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.27 0 5 154187

A bérfőzés visszaesése nemcsak az otthoni és a zugfőzők elterjedése miatt van. Csak sokkal könnyebb leegyszerűsítve egy konkrét csoportra mutogatni.

A visszaesés mögött ott van a kiskerti gyümölcstermelés visszaesése is. Régebben minden falu mellett volt 1-2 "szőllőskertnek" nevezett zártkerti földterület. És ugyanúgy a városok mellett is. Ahol mindenki termesztgetett mindenfélét, döntően saját fogyasztásra. A bérfőzdékbe vitt cefre döntő hányada ezekből a kertekből került ki. Itt volt a falu/város által fizetett csősz, aki rendelkezett fegyverviselési engedéllyel, és hatósági személynek minősült. Vagy a körzeti megbízott rendszeresen járőrözött. Aztán előbb a fegyverviselési jog szűnt meg, majd a csősz intézménye. Ezzel egy időben felerősödött a terménylopás dakota-szokása. Így lassacskán a gazdák/tulajdonosok felhagytak a kertek művelésével. Szülőfalumban nagyapám halála után nem egészen egy hónap alatt még a fákat is kivágták. Igen jellegzetes módon.

A városi zártkertek még tartották magukat egy ideig. De egyre több az elhagyatott, nem művelt kert. A debreceni kertek között van olyan, ahol csak minden negyediket művelnek még. A többi vagy parlagon hever, vagy a tulajdonos "befüvesítette".

Ezekből már nem visznek főznivalót a főzdékbe.

 

Mindezek tetejében a legtöbb bérfőzde reménytelenül leharcolt, lepusztult állapotban van. Oda sem szívesen mennek azok, akik még főzetnének. Inkább az alternatív megoldáson gondolkodnak.

 

A nagytáblás gyümölcstermesztő vállalkozások sem a relatíve kis bérfőzdéket keresik. A nem piacos gyümölcsöt (léalma, lébarack, lészilva, stb.) inkább eladják gyümölcslé üzemeknek, vagy nagy pálinkaüzemeknek. Egy tételben.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.27 -1 0 154186

Sajnos mind a kettő fél füle mögött van valami, szankciókkal kit büntetsz?

 

Nekem továbbra is az a véleményem mind a két tábor békében megfér egymás mellett, főzdéseknek meg van a piaci részük, otthon főzdéseknek meg van az élmény, mind a kettő tud tökéletes jó pálinkát készíteni...

 

Szerintem még a gyümölcs termelők, pálinkafőző gyártók stb... is jól jártak az otthon főzésekkel.   

Előzmény: endrepp (154185)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154185

?? Nem rólad van szó, te nem feketén főzöl. Találkoztam nyugdíjassal Tolna megyében, aki fekete főzdében dolgozott, váltótársa volt, 24-ben főztek, azt meg sem mertem kérdezni hány üstben. Kérdezem még egyszer, szerinted rendben van, hogy semmilyen szankció nincs ebben az irányban? Még csak nem is kapiskáljuk a volument.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154184)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.27 -1 0 154184

"Egy gazdasági társaság elsődleges célja a profit szerzés, ha bemész a piacára, ráadásul feketén, akkor ugatni fog,.."

Én saját magamból indulok ki:

Amennyiben többlet bevételt, ill. hasznot generál, a eprem, bodzám, birsem, kökényem, körtém stb cukor nélkül kifőzése... (amikkel régebben elzavartak) akkor van gond, esetleg el kéne gondolkodniuk.

Előzmény: endrepp (154180)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154183

Hány dolgot tudnál jelen pillanatban felsorolni, amiről sejthető, hogy a vége nem egy finom landolás lesz? Gondolom nem ez az egyetlen. :)

Előzmény: Fo Goj (154182)
Fo Goj Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154182

Abba hagyom. Megértem, hogy nem szokott jól végződni, de sztem a végén meg nem is fog jól végződni. 

Végülis a struccpolitika is egy alternatíva.

Előzmény: endrepp (154181)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154181

Nem rezeg. Szankciók sincsenek, szerinted miért? Nem kell válaszolni, lehet, hogy inkább abba kéne hagyni, nem szokott ez a téma jól végződni. :)

Előzmény: Fo Goj (154179)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154180

Egy gazdasági társaság elsődleges célja a profit szerzés, ha bemész a piacára, ráadásul feketén, akkor ugatni fog, ezen nem kell csodálkozni. Az, hogy ez mennyi kárt okoz nekik nem tudod, senki nem tudja. Nincsenek szankciók, szerinted ez így ok?

Előzmény: 1zsakkrumpli (154178)
Fo Goj Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154179

Nem fér el.

Ne legyünk vakok. Ez számokról szól, utána lehet nézni. Míg a legtöbb főzde pár éve teljes kapacitással éjjel-nappal füstölt heti hat nap, addig ma a legtöbb szezonálisan van csak nyitva.

Én csak arra próbálok utalni, hogy a magánfőzés léce rezeg, vagy belátjuk ezt, vagy vigasztalódunk pár normális, minőséget főzni tudó és akaró, békés főzdetulajdonos véleményével. Ettől függetlenül ezek a kollégák is foggal-körömmel harcolnak az otthonfőzés intézménye ellen.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154178)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.27 -2 2 154178

Én sosem értettem, mikor a főzdések hibáztatják az otthon főzőket, hogy kevés a munkájuk, szerintem ezt csak félelmükben mondják.

Jó pár főzdéssel beszéltem, és ők mondták nem tudnának többet főzni, mert le vannak terhelve, akkor sem ha nekünk tilos lenne.

Örülnek, hogy nem b@szogatják őket a kis tételekkel (20-100 liter cefrékkel).

 

- Van olyan főzdék, melyek magas minőséget állít elő, folyamatosa teljes kapacitással dolgoznak.

- Van olyan főzde mely beállított pluszba egy 100 literes főzőt és a kis tételeket folyamatosan főzi rajta, állítólag 1 év alatt megtérült a beruházása.

- Van főzdék melyek világ versenyeken komoly eredményeket érnek el.

Stb..

Ezek miért nincsenek felháborodva?

 

Lehet, hogy ők már rájöttek, hogy nem a másikban kell az ellenséget keresni, csak minőséget kell előállítani!

 

Van olyan otthonfőző aki megkínál és nem kérek többet, és van olyan akitől az egész üveggel elkérném.

 

Továbbá, a haza pálinkaversenyeken miért nem egy csoportban indulnak az otthon főzők, és a főzdék?

 

Mi a különbség a párlat és a pálinka között, amennyiben ha magyar gyümölcsből készül.

 

Miért is nem árulhat az otthonfőző, amennyiben mindenféle adót egyebeket befizetne?

 

Véleményem szerint a két tábor jól megfér egymás mellet, akkor ha közös a céljuk, és nem egymást szapulják!

A közös célnak, minél magasabb minőségű pálinka, párlat előállítást kéne kitűzni.

 

 

 

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154177

Egy ismerősöm elégedetten mesélte, most vett 2 liter barackpálinkát 5 ezerért. Erdélyből hozták...

Szabadkai piacon nem tudom mennyi lehet épp a szesz, de amikor Belgrádban voltam 700-800 Ft körül volt 1 liter 98%-os etil alkohol.

cloaked Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154176

Vasutas ismerős nélkül sem titok, hogy Magyarországon sok kukoricaszeszt iszunk meg, és az sem, hogy az Unicum is abból készül (még a reklámanyagában is benne van/volt). Olcsó munkaerő sem kell hozzá, ha belegondolsz, hogy egy szeszfinomító mennyi szeszt tud kitolni naponta és milyen kevés ember munkája kell ehhez. Itthon is sok kukoricaszesz készül, több szeszgyárban is. Az más kérdés, ha a Zwacknak Ukrajnából olcsóbb/egyszerűbb/jobb. Persze, hogy jó üzlet olyan szeszből dolgozni, ami üvegenként 100 forint, de ezért is olyan magas a szeszadó(+neta), hogy a filléres finomszeszt ma már 37,5%-on se lehet 3800Ft/L alatt a polcra tenni.

Előzmény: zsorsz (154173)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 1 154175

A konkurencia a többi rövid ital. Azt elérni, hogy valaki ne vodkát vegyen 7 ezerért vagy gint, hanem pálinkát, ez a feladat. Megbízható ár-érték arány pedig nincs a polcokon, így nehéz. Azt gondolom, ha egyszer elkezdik szankcionálni a fekete főzőket, annak nem a főzdék lesznek az igazi nyertesei, hanem a kommersz szesz gyárak.

Előzmény: zsorsz (154174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!