Ha 30mBar-os nyomáscsökkentő van rajta, azzal nem működik rendesen a kínai öntöttvas gázégő. Volt itt feltéve pár ezerért nagyobb nyomású (talán 170 mBar-ig), az lehet megoldaná a problémádat.
Mi az az íz, ami nem tetszik! Ep. vagy up., mert azon egy esetleges főzés, esetleg tud javítani?! Újrafőzéssel a pálinka ízkarakterén nem tudsz változtatni csak a meglevőt fogod kiherélni + jelentős mennyiségi veszteséged lesz.:(
Az, hogy ki milyen szolgáltatást nyújt, egy dolog, 3évig dolgoztam egy főzde mellett, rettenetes üzem volt. Lehessen otthon főzni, én is élek ezzel, azokat sem akarom támadni, akik kitágítják a lehetőséget, de elvárni, hogy ehhez minden érintett mosolyogjon, azt nem tartom reálisnak.
Az a legnagyobb baj a "piac legális szereplőivel", hogy kizárólagosan diktálni akarnak. Lásd bérfőzdés horror-sztorik.
Nekem is volt szerencsém egy ilyenhez. 150 liternyi magvalt, pépesített, abszolút tisztán kezelt besztercei cefrével szeptember végén bejelentkeztem egy főzdébe. - Komám, gyere vissza március 4.-én. Akkorra kapsz időpontot. Megjelentem 4.-én reggel, majd vártam még két napot, mert úgymond csúsztak egy kicsit. Majd felöntötték az anyagomat. És, hogy tele legyen az üst, a sufniból előrángattak 200 liternyi dohos-penészes-ecetes törkölyt. Jól felvizezve lefőzték. Kaptam 8,5 liter ecetes-penészízű-keserű vackot. Olyan 6 emberes pálinkát. Mondván: ennyi jár.
Tavaly 60 liter hasonlóan jó minőségű besztercei cefréből lett 8 liter kiváló pálinka, otthon főzve.
A legtöbb bérfőzde régen is szezonálisan működött. Május végén, június elején 2-3 hónapra leálltak. A főzdéseknek is ki kellett adni az évi rendes szabadságot, és az összegyűlt szabadnapokat.
Ne haragudj, de felraktál egy szemellenzőt. Nonszensz, hogy egy piacon, egy jövedékin elnézik a feketézést, az pedig megint csak az, hogy elvárod a piac legális szereplőitől, hogy ebben jól érezzék magukat.
A bérfőzés visszaesése nemcsak az otthoni és a zugfőzők elterjedése miatt van. Csak sokkal könnyebb leegyszerűsítve egy konkrét csoportra mutogatni.
A visszaesés mögött ott van a kiskerti gyümölcstermelés visszaesése is. Régebben minden falu mellett volt 1-2 "szőllőskertnek" nevezett zártkerti földterület. És ugyanúgy a városok mellett is. Ahol mindenki termesztgetett mindenfélét, döntően saját fogyasztásra. A bérfőzdékbe vitt cefre döntő hányada ezekből a kertekből került ki. Itt volt a falu/város által fizetett csősz, aki rendelkezett fegyverviselési engedéllyel, és hatósági személynek minősült. Vagy a körzeti megbízott rendszeresen járőrözött. Aztán előbb a fegyverviselési jog szűnt meg, majd a csősz intézménye. Ezzel egy időben felerősödött a terménylopás dakota-szokása. Így lassacskán a gazdák/tulajdonosok felhagytak a kertek művelésével. Szülőfalumban nagyapám halála után nem egészen egy hónap alatt még a fákat is kivágták. Igen jellegzetes módon.
A városi zártkertek még tartották magukat egy ideig. De egyre több az elhagyatott, nem művelt kert. A debreceni kertek között van olyan, ahol csak minden negyediket művelnek még. A többi vagy parlagon hever, vagy a tulajdonos "befüvesítette".
Ezekből már nem visznek főznivalót a főzdékbe.
Mindezek tetejében a legtöbb bérfőzde reménytelenül leharcolt, lepusztult állapotban van. Oda sem szívesen mennek azok, akik még főzetnének. Inkább az alternatív megoldáson gondolkodnak.
A nagytáblás gyümölcstermesztő vállalkozások sem a relatíve kis bérfőzdéket keresik. A nem piacos gyümölcsöt (léalma, lébarack, lészilva, stb.) inkább eladják gyümölcslé üzemeknek, vagy nagy pálinkaüzemeknek. Egy tételben.
Sajnos mind a kettő fél füle mögött van valami, szankciókkal kit büntetsz?
Nekem továbbra is az a véleményem mind a két tábor békében megfér egymás mellett, főzdéseknek meg van a piaci részük, otthon főzdéseknek meg van az élmény, mind a kettő tud tökéletes jó pálinkát készíteni...
Szerintem még a gyümölcs termelők, pálinkafőző gyártók stb... is jól jártak az otthon főzésekkel.
?? Nem rólad van szó, te nem feketén főzöl. Találkoztam nyugdíjassal Tolna megyében, aki fekete főzdében dolgozott, váltótársa volt, 24-ben főztek, azt meg sem mertem kérdezni hány üstben. Kérdezem még egyszer, szerinted rendben van, hogy semmilyen szankció nincs ebben az irányban? Még csak nem is kapiskáljuk a volument.
"Egy gazdasági társaság elsődleges célja a profit szerzés, ha bemész a piacára, ráadásul feketén, akkor ugatni fog,.."
Én saját magamból indulok ki:
Amennyiben többlet bevételt, ill. hasznot generál, a eprem, bodzám, birsem, kökényem, körtém stb cukor nélkül kifőzése... (amikkel régebben elzavartak) akkor van gond, esetleg el kéne gondolkodniuk.
Egy gazdasági társaság elsődleges célja a profit szerzés, ha bemész a piacára, ráadásul feketén, akkor ugatni fog, ezen nem kell csodálkozni. Az, hogy ez mennyi kárt okoz nekik nem tudod, senki nem tudja. Nincsenek szankciók, szerinted ez így ok?
Ne legyünk vakok. Ez számokról szól, utána lehet nézni. Míg a legtöbb főzde pár éve teljes kapacitással éjjel-nappal füstölt heti hat nap, addig ma a legtöbb szezonálisan van csak nyitva.
Én csak arra próbálok utalni, hogy a magánfőzés léce rezeg, vagy belátjuk ezt, vagy vigasztalódunk pár normális, minőséget főzni tudó és akaró, békés főzdetulajdonos véleményével. Ettől függetlenül ezek a kollégák is foggal-körömmel harcolnak az otthonfőzés intézménye ellen.
Én sosem értettem, mikor a főzdések hibáztatják az otthon főzőket, hogy kevés a munkájuk, szerintem ezt csak félelmükben mondják.
Jó pár főzdéssel beszéltem, és ők mondták nem tudnának többet főzni, mert le vannak terhelve, akkor sem ha nekünk tilos lenne.
Örülnek, hogy nem b@szogatják őket a kis tételekkel (20-100 liter cefrékkel).
- Van olyan főzdék, melyek magas minőséget állít elő, folyamatosa teljes kapacitással dolgoznak.
- Van olyan főzde mely beállított pluszba egy 100 literes főzőt és a kis tételeket folyamatosan főzi rajta, állítólag 1 év alatt megtérült a beruházása.
- Van főzdék melyek világ versenyeken komoly eredményeket érnek el.
Stb..
Ezek miért nincsenek felháborodva?
Lehet, hogy ők már rájöttek, hogy nem a másikban kell az ellenséget keresni, csak minőséget kell előállítani!
Van olyan otthonfőző aki megkínál és nem kérek többet, és van olyan akitől az egész üveggel elkérném.
Továbbá, a haza pálinkaversenyeken miért nem egy csoportban indulnak az otthon főzők, és a főzdék?
Mi a különbség a párlat és a pálinka között, amennyiben ha magyar gyümölcsből készül.
Miért is nem árulhat az otthonfőző, amennyiben mindenféle adót egyebeket befizetne?
Véleményem szerint a két tábor jól megfér egymás mellet, akkor ha közös a céljuk, és nem egymást szapulják!
A közös célnak, minél magasabb minőségű pálinka, párlat előállítást kéne kitűzni.
Vasutas ismerős nélkül sem titok, hogy Magyarországon sok kukoricaszeszt iszunk meg, és az sem, hogy az Unicum is abból készül (még a reklámanyagában is benne van/volt). Olcsó munkaerő sem kell hozzá, ha belegondolsz, hogy egy szeszfinomító mennyi szeszt tud kitolni naponta és milyen kevés ember munkája kell ehhez. Itthon is sok kukoricaszesz készül, több szeszgyárban is. Az más kérdés, ha a Zwacknak Ukrajnából olcsóbb/egyszerűbb/jobb. Persze, hogy jó üzlet olyan szeszből dolgozni, ami üvegenként 100 forint, de ezért is olyan magas a szeszadó(+neta), hogy a filléres finomszeszt ma már 37,5%-on se lehet 3800Ft/L alatt a polcra tenni.
A konkurencia a többi rövid ital. Azt elérni, hogy valaki ne vodkát vegyen 7 ezerért vagy gint, hanem pálinkát, ez a feladat. Megbízható ár-érték arány pedig nincs a polcokon, így nehéz. Azt gondolom, ha egyszer elkezdik szankcionálni a fekete főzőket, annak nem a főzdék lesznek az igazi nyertesei, hanem a kommersz szesz gyárak.