Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43941

Szia!

Kösz, hogy Megerősítettél!

Valóban, az a Piros négyzet a Tési-fennsík 50 teljesítménytúrán is szokott gondot okozni (a térképeken általában a régi nyomvonal van feltüntetve). Ezek szerint Közép-dunántúli Piros Túra Eplény - Várpalota szakaszán az általam említett az egyetlen eltérés: Márkus szekrénye - Vár-völgy (Bátorkő vára).

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Törölt nick (43940)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43940

...így van, van egy kis kavarás, de a Futónéhoz felmegy a piros.

http://blog.hidegfem.eu/2014/03/12/az-oreg-futone/

Előzmény: Törölt nick (43939)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43939

Szia!

Ez az információ - mármint, hogy a túra útvonala nem érinti az Öreg-Futónét - honnan származik?

Amíg Várpalotán laktam, jó párszor megtettem ezt a szakaszt (Várpalota - Eplény) és csak egy helyen volt nagyobb eltérés a forgalomban lévő térképekhez képest: Eplény - Öreg Futóné felől érkezve a Márkus szekrénye után a gerincen megy tovább az út kelet felé és egy völggyel keletebbre ereszkedik le, majd a Vár-völgy felső szakasza előtt kanyarodik vissza a régi nyomvonalra.

Annyi van még, hogy a régebben a Futóné-nyeregből (Kis- és Öreg-Futóné nyerge) Tés felé kiágazó Piros négyzet jelzés most több száz méterrel keletebbre ágazik ki a Közép-dunántúli Piros Túra útvonalából.

Táv-, szintadatok és GPS Track (2011, talán 2012 is) van - ha kell.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Pápai vándor (43937)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43938

"Magának mi a szakmája?" "Bakteriológus" "Mit fellengzősködik itt, mondja csak egyszerűen, hogy vasutas!" :)

Előzmény: rozaa (43932)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43937

Sziasztok!

Szombaton tervezem a KDP  Eplény - Várpalota szakaszt és az igazoló  füzetben az áll hogy Csőoszlopon lévő római szám feljegyzése , de az útvonal változott már nem is megy az Öreg-Futóné felé , most akkor tudja valaki hol van az a csőoszlop amin a római szám van?Vagy mégis arra kell menni?

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43936

Élveztük. A kisebbek miatt csökkentett kilométer lehetőséget ad a jobb szétnézésre.

:-)

Előzmény: HIMBALA (43935)
HIMBALA Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43935

Szép képek. Jó túra lehetett.

Előzmény: Jesper Olsen (43934)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43934

A gyerekek rögtön Rád gondoltak, csak az életkor miatt bizonytalanodtunk el.

Örülök, hogy "találkoztunk", ritkán van alkalmam, hogy "élő" fórumozókkal fussunk össze. Tegnap egyébként többen is járták ezt a szakaszt OKT-füzettel.

Ha már ennyit beszéltünk róla, álljon itt a fényképalbum megtekinthetősége is:

Dorog-Tokod OKT

Előzmény: Pápai vándor (43933)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43933

Szia!

Igen , emlékszem is rátok , még rá is kérdeztem hogy kéktúra...........

Előzmény: Jesper Olsen (43926)
rozaa Creative Commons License 2014.04.22 0 0 43932

Esetleg posztgrad lehetne politológus is, a két szakterület nagyfokú hasonlósága végett! :)

Előzmény: jzp2107 (43928)
jzp2107 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43931

És ha már Selmecbányáig eljöttünk, érdemes kicsit továbbmenni Körmöcbányára. Maga a város egy kis ékszerdoboz, emellett itt is lehet jókat túrázni, de talál érdekességet a történelmi műszaki megoldások iránt fogékony látogató is (22 km hosszú vízgyűjtő csatorna, hol sziklába vájva, hol völgyeken aquadukton átívelve) vagy aki szeret felhagyott bányákban csatangolni

jzp2107 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43930

Néhány kép a Téry emlékút selmeci szakaszáról (2009-es beszámoló az előzményre kattintva látható)

A Tanádra vezető gerinc

A Mikoviny Sámuel által tervezett mesterséges tórendszer tagjai, az itt tárolt vízzel hajtották a vízemelő gépeket (a második képen látható tó valami hihetetlenül zöld volt!)

A Szitnya csúcsán (talán egyszer feljutok akkor is, amikor nyitva lesz a házikó :-)

Állítólag jún-aug között van erre esély

Előzmény: jzp2107 (28876)
jzp2107 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43929

Sziasztok

Szeretnék egy kis reklámot csapni a Téry emlékút mozgalomnak.

Valamikor 2006 környékén leltem a fórumra, akkor nagyon megfogott az a változatosság amivel itt találkoztam. 10 megye, Börzsöny csúcsai, Téry út, KDP, DDP, OKT, PPU, kohász kék, partizán út, Börzsöny/Mátra várai, ez az amaz, millió változatos túraleírás.

Manapság egy ideje már szinte csak az OKT-ről van szó, ott is a szervezésről/terelésről/MTSZ ekézésről.

Ennyit az okokról, miért is szeretnék ide visszacsempészni némi változatosságot.

Tehát Téry út.

A hazai szakaszok is szép részeken vezetnek, de amiért nekem különleges ez a mozgalom, hogy egyrészt elviszi a túrázót a Magas-Tátrába a Téry menedékházhoz ahol szerintem minden turistának meg kell fordulni egyszer, mégiscsak a hazai szervezett turistaság (egyik) bölcsőjéről van szó, no és a Selmeci-hegységbe.

Most ez utóbbihoz gondoltam némi képanyaggal kedvet csinálni.

2009-ben egy alapvetően jó hangulatú, de a sűrű köd miatt kevéssé látványos túrán ezt a szakaszt már abszolváltam Tavaszi Széllel, de megfogadtam magamban, hogy ide még visszajövök egyszer "látni".

Ez most megtörtént, összekötve másik régi vágyammal: lejutni a régi bányajáratokba. Erre biztatlak titeket is, a túra mellett szánjatok 1 napot a város felszíni részére egy másikat pedig a föld alattira, megéri!

A város alatti járatok:

középkori táró 10 emelettel a Szentháromság tér alatt

selmeci hangulat:

Jópofa fantasy hangulatú dombormű az Öreg-vár alatt

na és a gyönyörű kálvária:

Szabadtéri bányászati múzeum (skanzen):

jzp2107 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43928

ha jól emlékszem, parazitológus

Előzmény: pozo (43927)
pozo Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43927

Lehet, hogy ráhibáztál:)

Szerintem ilyen írást csak orvos (mikrobiológus) vagy egy CtrlC-CtrlV bajnok tud összehozni.

Kíváncsian várom Tavaszi Széll jelentkezését.

Előzmény: rozaa (43924)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43926

Akkor lehet, hogy találkoztunk? Három gyerekkel és a feleségem unokahúgával tettük meg a Dorog - Tokod szakaszt.

Előzmény: Pápai vándor (43923)
asciimo Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43925

kepzeld el azt a maszast novemberben, 55 kilometerrel a labadban....

Előzmény: Pápai vándor (43923)
rozaa Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43924

Bocs, én csak mókáztam. Ha lehet találgatni, inkább valami állatos vonulatot érzek mögötte. Á

Előzmény: pozo (43922)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.21 0 0 43923

OKT

Tokodi pincék-Dorog

A mai napon pótoltam ezt a hiányzó rövid , ámde annál fárasztóbb szakaszt.

Sokan írták hogy kihívás nyugatról - keletre megmászni a Getét , igazuk volt.

Reggel Tokodon elég erős zápor esett féltem a sártól , de annyira száraz a föld hogy nem volt probléma , de azért így is elég kemény volt feljutni.

Jelzés szerintem végig jó , legalábbis én nem tévedtem el ,  de aki ellenkező irányban megy az figyeljen Tokod után amikor megy fel a Hegyes-kő felé , a kerítés után ne a terepjárók által kitaposott úton menjen egyenesen hanem egyből térjen rá balra egy ösvényre.

Kavics laknál és Tokodon az Aladár kocsmában is jó minőségű pecsét található.

pozo Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43922

Én úgy gondolom, hogy a túrázókat nagyon is érinti a kullancs veszély, ezért érdemes szólni róla.

Örülök rozaa hozzászólásának, mivel így tisztázódott az, amit sejtettem, hogy Tavaszi Széll orvos.

Sajnos igaz, amit előzőleg írtam, hogy az a kevés orvos, aki lyme-kórral foglalkozik, nem mindig vall hasonló nézeteket. Íme egy példa:

A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség). Ezt dr.BB írta, aki elismert kullancs szakértő.

Persze, szerintem nem ez a lényeg, a lényeg a krónikus lyme-kór diagnosztizálása és gyógyítása. A krónikus lyme-kór elsősorban azoknál fordul elő, akik nem találtak magukban kullancsot és nem alakult ki vándorló bőrpír, mégis lyme-kórosok lettek. Jól lehet a krónikus lyme-kór nem halálos betegség, mégis nagyon meg tudja keseríteni hosszú időn keresztül a beteg mindennapjait.

Sajnos több ezren szenvednek krónikus lyme-kórban, köztük szép számmal túrázók is.

Én két esetről tudok, az egyik férfi egykor  az év teljesítménytúrázója is volt, későn diagnosztizált lyme-kórja után szinte nem is hasonlított önmagára.

A másik személyes tapasztalat: Úgy két éve egy tt-n az egyik ellenőrzőponton találkoztam egy teljesítménytúrában jeleskedő hölggyel, aki két mankóval a kezében fogadott. Érdeklődtem, mi a baj? Elmondta, hogy csípőízületi gyulladása és combnyak repedése is van és rövidesen operálják. Kérdeztem Tőle, hogy elesett-e? Nemleges válaszára javasoltam, hogy nézesse meg magát lyme-kórra. Kiderült, hogy lyme-kóros! Az operáció elmaradt, a kezelés hatására rendbe jött, múltkor találkoztam Vele egy tt-n.

A bajt tehát jobb megelőzni, erre kiválóan alkalmasak a kullancsriasztó szerek, nekem a pikaridin tartalmú szerek jöttek be.

rozaa Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43921

Kullancs nyakörv a bokára?

Előzmény: Blase11 (43920)
Blase11 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43920

Az ajalott Orszagos Epidemiologiai Kozpont altal kiadott modszertani levelben is emlitik a ruhazat dietil-toluamid es permetrin hatoanyagu tartos kezelest.

Ismer valaki professzionalis modszert a kivitelezesre?

Blase11 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43919

Kullancs ugyben javaslom elolvasni a kovetkezo tudomanyos igenyu cikket:

http://oek.hu/oekfile.pl?fid=3052

olahtamas Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43918

"A kéktúra nyomvonal-változtatására magánterületi építések miatt kerül sor"

Akkor még nem építették meg a kerítést.

Szerencsés esetben talán megoldódik egyszer, hogy előbb terelnek a festők, és utána húznak kerítést...

Mindenkinek úgy lenne jobb.

Előzmény: Pápai vándor (43917)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43917

Szia!

Még minden változatlan ,  a régi nyomvonal az aktuális.

Egyébként elkerítésnek én nyomát sem láttam , azt sem értem hol akarnak elkeríteni.

Előzmény: olahtamas (43916)
olahtamas Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43916

A jelzések már az új nyomvonalon voltak felfestve Kesztölc és a Kétágú-hegy között?

Előzmény: Pápai vándor (43912)
rozaa Creative Commons License 2014.04.20 0 0 43915

Széll doki által közöltek alátámasztására. Van fönn más téma is, erdő- mezőgazdaság, érdemes átnézni.

Előzmény: Tavaszi Széll (43914)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2014.04.19 0 0 43914

A Lyme-kór nem a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség (zoonózis) Európában, hanem a leggyakoribb kullancs terjesztette zoonózis. A campylobacteriosis vagy a salmonellosis jóval gyakrabban előforduló zoonózisok. Az éves esetszám azonban csak egy mérőszám a sok közül. A lényegesen ritkábban előforduló állatról emberre terjedő betegségek közül pl. az alveolaris echinococcosis jóval súlyosabb megítélésű betegség bármely kullancs terjesztette ágensnél.

A Lyme borreliosis okozta letalitás szubminimális. Egy, az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) által végzett felmérés alapján az USA 45 tagállamában 1999-2003 között összesen egy ember halálát okozta egyértelműen ez a betegség. Valószínűleg neuroborreliosis lehetett a kórkép. A másik jelentős, hazánkban előforduló kullancs terjesztette betegség, a TBE (tick borne encephalitis) esetében beszélhetünk alacsony szintű (kb. 1%-os) mortalitásról. E kórokozó előfordulási gyakorisága azonban egyre alacsonyabb hazánkban.

A Lyme-kór első leírása 1976-ra, a kórokozó (Borrelia spp.) első izolálása 1982-re datálható – az USA-ban. Egy alig 30 éve ismert kórokozó, amelynek európai „történelme” még rövidebb, esetében a „terjedő”, „növekvő jelentőségű”, „emerging” jelzők hangzatosak. De: a modern diagnosztikai módszerek érzékenysége is látványosan megugrott az elmúlt három évtizedben, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kórokozó terjed, csak tudjuk, hogy mit és milyen módszerekkel keressünk. Persze, az utóbbi véleményt nehezebb publikálni, vagy pályázati pénzek elnyerésére használni.

A krónikus Lyme-kórnak ma még nem megoldott a gyógyítása!

Mint ahogy pl. a kissejtes tüdőráké sem. A két betegséget azonban ne is próbáljuk egy lapon (incidencia, prognózis, stb.) említeni egymással.

Ezzel együtt természeten nem szabad lebecsülni a kullancs terjesztette betegségek jelentőségét. Nem is áll szándékomban. De túlértékelni sem. Számomra nagyon visszatetsző, amikor anyagilag érdekelt személyek (pl. a gyógyszeriparból) tudományos álarc mögé bújva, komor arccal, önjelölt ószövetségi prófétaként jövendölik meg a médiában a kullancsok okozta Armageddont. De ez már tényleg nem a topik témája. És a kullancsok is csak szőrmentén.

Előzmény: pozo (43905)
looksharp Creative Commons License 2014.04.19 0 0 43913

Két éve hárman jártuk be a szakaszt, térképpel elnavigáltunk, néhány elágazás örökre megmaradt... Kütyüket nem használok, a mobiltelefon is szükséges rossz, ki nem állhatom...

Előzmény: Törölt nick (43910)
Pápai vándor Creative Commons License 2014.04.19 0 0 43912

Sziasztok!

OKT

Dorog-Piliscsaba

A mai napon teljesítettem a Dorog-Piliscsaba távot , minden simán ment , csak majdnem elcsaptak a vágtázó lovasok az erdőben:)

A jelzettség mindenhol tökéletes és a különösen a Kétágú hegy oldalában lévő szintútról nagyon szép a kilátás a dorogi medencére .

Dorogon a vasútállomáson a szolgálati iroda ajtófélfáján továbbra is  megtalálható a Dorog 2511 pecsét.

Klastrompusztán a Tölgyfa vendéglőben szintén nagyon jó pecsét található , és nagyon finom sajtos hot-dog baráti áron.

Piliscsabán a vasútállomáson már nem volt időm pecsételni mert jött a vonat , majd legközelebb , de hogy az mikor lesz ki tudja.......

Az időjárás is kegyes volt hozzám csak szemerkélt az eső de semmi durva.

Aztán amikor Esztergomban beléptem a lakás ajtaján leszakadt az ég , ha az az erdőben kap el azért durva lett volna......

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!