Nemigen halmozódott fel itt erre tapasztalat. Az indulás egy dolog, a cél, hogy a középpárlatot ki tudd nyerni megfelelő töménységben. Majd kitapasztalod.
Meddig tart, amíg megindul és onnan az UP elválasztásig a főzés?
76-78 fok körül indul meg
Ez alkohol fok? Alkohol fokokat kéne írnod, abból látni valamit. Hol indul, kp jellemzően hol jön tól-ig, Up mikor...ilyesmit. Tányérban hány fokos a víz, az nem túl érdekes adat.
hideg vízbe -a pohár oldalán csurgatva- beengedtem a párlat első 3-4 x fél decijét.
Az első fél deci szinte mindig opálos, a második többnyire opálos, a többi szinte mindig "tiszta".
Ettől kezdve nálam az "ötpoharas" verziónál (megjegyezve, hogy az előbbi módszert nagyjából pont annyira tartom "pontosnak", mint a "szerb" módszert) az első szinte lényegtelen, hogy belekerül, vagy nem.
Azon a második fél decin - 5 liter feletti nyers párlatról beszélünk, tehát 1% alatti mennyiség - aztán semmi sem múlik .... főleg úgy, hogy több gyümölcsfajtánál az "íz" kialakulásában az UP közeli részek is jelentősen dominálnak.
És az az egy deci majd leviszi, azt, amit az első 1-2 litert követő alszesz nem vitt le?:) Nem narancsra, vagy mandarinra gondoltam, azok biztos komolyabb takarítást kívánnak, azokat még nem főztem. A goldent vegyesen főztem több fajtával, nem tapasztaltam a több kozmaolajat benne, de mivel én nem választok attól még lehet. Nem hallottam még arról, hogy valaki azért dobja ki az első decit kontroll nélkül, mert a cefrefőzés kozmaolaja benne maradt a rendszerben.Te tudod, én nem dobok ki ekkora mennyiséget, amiben talán a legtöbb az íz, aroma. A komolyabb takarítás nálam a csőspirál ledugózása, felöntése 15-20%-os KOH oldattal, majd nagyon sok vízzel való átmosása. Ezt éppen a héten csináltam meg a birs leégetése után!:(
Az érett naspolya keverőszárral pépesíthető. Víz nélkül, ha felkened a falra, nem folyik le. ;) Egy kicsit érdemes hozzáadni. Sav, pektinbontó, élesztő. Elég jó a kihozatala, kb, mint egy jó almáé.
Naspolyat meg kell pucoljam? Vagy helyastol lehet cefrezni? Kb 2,5-3 almas ladanyi van belole, mar igen puhak tehat elmeletileg be ertek. Magas pektin tartalma miatt gondolom ajanlott pektinbonto hasznalata.... " Mivel ez nem egy nagy mennyiseg, igy esetleg erdemes lehet almaval "higitani" a cefret?
Mindenkinek koszonom a tanacsot a fozom 45perc alat melekszik fel es 2 ora a fozes ahogy kell. Gaz fuvoka atfurva es nyomas csokento megfelelo teljesegmenyu. Most mart elvezhetem a fozes. Meg egyszet koszi mindenkinek a jo tanacsokat.
Ki lehet pucolni. Még csak mechanikai tisztítás sem kell. Félig töltöd az üstöt tiszta (!) vízzel, a hűtőt szárazon hagyod. Felforralod a vizet, majd 20-25 percig hagyod, hogy nagy intenzitással áramoljon a gőz a hűtőn keresztül. Ezután gyorsan feltöltöd a hűtőtartályt a lehető leghidegebb hűtővízzel, és így desztillálsz még 15-20 percig. Garantáltan kijön minden mocsok.
(én, az így kimosott berendezéssel még 6-7 liter vizet ledesztillálok a köv. évi főpárlatok hígításához)