Keresés

Részletes keresés

Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.22 0 0 29
Kedves Graff Zoli! Nagyon örülök, hogy te is becsatlakoztál az eszmecserébe és mondani is akarok neked és természetesen mindenkinek egy fontos tényt, aki a témát olvassa.

Felvettem személyesen a kapcsolatot dr. Boczán Jánossal, aki az emberi test hőkibocsátásait vizsgálta hosszú ideig hőkamera segítségével különböző idegállapotokban. Nos a személyes kijelentése a könyve és a publikációi alapján is és amúgy is logikus ténynek tünik, hogy a stesszes emberek kezén nagyobbak a hőkülönbségek. Ez akár 8 fok is lehet, de szélsőséges esetekben ennél jóval nagyobbat is mértek. Természetesen ezt számos kísérleti adat bizonyítja. Gondolom mindenki halott már arról, hogy a hosszantartó stresz miatt romlik a perifériás vérkeringés,illetve a hajszálerek beszükülnek, hogy több vér jusson a főerekbe.

Ebből és azt a következtetést vontam le, hogy Egely műszere ráadásul a stresszes embereknek forog jobban. Ez már számos más adat is alátámasztja. Önmagában eléggé nevetséges dolog, amire bukkantam és így a halott ember kezére már szerintem nem is lesz szükség. "azért a bíztonság kedvéért lefagyasztjuk"

Előzmény: Graff Zoltan (20)
V.László Creative Commons License 2000.10.21 0 1 28
Az előzőekben nem írtam, talán érdekes lehet a forgás kialakulásának megfigyelése, mert akkor én ezekből következtettem arra, hogy a kezem által sugárzás útján átadott hő okozhatja a forgást. A víz felszínére szórt őrölt paprika kiválóan mutatta a folyamatot: először két-három kisebb turbulencia alakult ki, és ha ezek forgási iránya megegyezett, rögtön kialakult a nagyobb közös forgás. Mindig az óramutató járásával megegyezően. Néha előfordult az is, hogy egy kis kezdeti turbulencia ellentétesen forgott, de ez végül beleolvadt a kis hezitálás után kialakuló közös forgásba. Sőt olyan is volt, ha erős volt az egyik visszafele forgó, hogy fél fordulatra magával ragadta az óramutatóval megegyező irányúakat, ennek ellenére azok megerősödtek, és visszafordították a forgási irányt. Ezekből a turbulencia jelenségekből alakult ki az érzésem ,hogy a kezem kis helyi felmelegedéseket okoz, amik azután a leírt turbulenciák kialakulásához vezetnek. Itt van azonban az az eset, hogy miért szűnik meg a forgás, ha folpack fóliával letakarom a tányérkát? Egyéb műszaki előéletemből saját méréseimből tudom, hogy a folpack azon kevés átlátszó anyagok egyike, amelyek szinte maradéktalanul átengedik az infrának a hősugárzás tartományát. Akkor meg miért nem alakulnak ki a kis helyi felmelegedések? Nem tudom. Talán mégis akad valami érdekes vizsgálnivaló a jelenségen.
Többek közt ezért is nem szeretném, ha ezek a kísérletek drasztikusan le lennének söpörve. Lehet, hogy időpocsékolás az egész, de ha egy pici új dolog is kijöhet belőle, már megérte. Nem?
Előzmény: Zyx (24)
Zyx Creative Commons License 2000.10.21 0 1 27
Hat ezt bevallom, nem tudom pontosan. Vagy a ter maga eleg gyenge, vagy szabad toltesek vagy azok aramlasa kell hozza. Lehet egy kombinalt megoldas is, a ho okozta legaramlattal szallitott toltesekkel, mar gondolkoztam ilyeneken, de feladtam. Nincsenek megfelelo muszereim az elektromos meresekre. Mast eddig pedig nem erdekelt a dolog.

A igazsag az, hogy egesz meretes akvarium is learnyekolja a jelenseget, pedig a ho okozta legaramlatnak itt mar lenne eleg helye. En rendes manipulatorban is probaltam es meg se szolalt. Elkepzelhetonek tartom, hogy a vasalos megoldas mukodne olyan nagyobb, teljesen lezart terben is, ahol kezzel nem menne a forgatas.

Előzmény: bastyaelvtars (25)
Zyx Creative Commons License 2000.10.21 0 0 26
Nincs teljesen korbeveve, a palastbol hianyzik egy darab, de pont ott, ahol nincs elotte a kez. Nem kell "bioenergianak" lenni annak a bizonyos ismeretlen energianak, amit nyakra fore keres mindenki, a sima EM ter pont ugyanugy tudja produkalni az ismert anomalias jelensegeket, persze ez a ter nem orvenymentes es nagyon nem statikus.

A Kisfaludy esete tenyleg elszomorito, en regen egesz joba voltam vele, de egyszeruen nem lehet vele kommunikalni. O a fanatikus hivo esete. Megingathatatlan a hiteben, de nala ez csak hit megtapasztalas nelkul.

Egelyvel az a baj, hogy mikozben feltetlenul hisz a dolgaiban, nem a penzert csinalja, nem akar szediteni senkit, csak tajekoztatni szeretne a hasonlo temaban kutatok szamara stb., addig a magatartasa neha ennek gyokeresen ellent mond. Azt hiszem az utobbi evekben egy oriasi bizonyitasi kenyszer vett rajta erot es emiatt egyre tobbet hibazik. Azonkivul en ugy tudom, eddig nem fogalmazott meg semmilyen tudomanyos elmeletet, van par hipotezise es slussz.

Az igazsag az, hogy kicsit haragszom rajuk ezert, mert engem rettenetesen gatolnak a munkamban, nap mint nap meg kell kuzdenem a hulyitesuk okozta teljesen jogos ellenerzesekkel. Raadasul en pontosan tudom, hogy azok a szerkezetek mukodeskeptelenek, azt is tudom miert, mar tobbszor megirtam a szabadenergia forumon. Viszont emiatt eleg nehez a tanulmanyozasra erdemes anomaliakat kutatgatni. Lassan mar az egesz temat vagy senki sem veszi komolyan (pedig azert vannak itt dolgok), vagy pedig a masik eset, amikor fanatikus hivok elmagyarazzak nekem, hogy miert nincs igazam (hat ez a legjobb eskuszom). Kiserletezo tarsamra mondta nemreg egy Kisfaludy hivo, hogy te vagy a Lucifer! Vooow! Szoval ne aggodj, nemcsak a fizikusok vannak lehulyezve, hanem mindenki, aki ellentmond nekik. En ugy tekintem oket, mint a krisnasokat vagy a jehova tanuit, kb annyi kozuk is van a fizikahoz.

Előzmény: Mallow (22)
bastyaelvtars Creative Commons License 2000.10.21 0 1 25
És az elektromosságot miért árnyékolja le az üvegbúra?
Előzmény: Zyx (24)
Zyx Creative Commons License 2000.10.21 -1 0 24
A vizforgatas is elektromos jelenseg. Annak idejen csont nelkul megcsinaltuk elektromos terrel ugyanakkora ertekeket merve. A kereknel az a problema, hogy nagyonon komoly ho okoz ugyanakkora forgatasi teljesitmenyt mint a kez, sokkal nagyobb homennyiseg szukseges, mint amit a kez le tud adni. Ezert gondolom, hogy a jelenseg elektromos elveken nyugszik. Raadasul igenis oriasi kulonbseg van az egyes emberek forgatasi kepessege kozott.
Előzmény: V.László (23)
V.László Creative Commons License 2000.10.21 0 1 23
Egy picit mint ha Egely-kerék fórummá kezdenénk átalakulni, távolodva Iván Gábor által feltett kérdéstől. Persze ez nem baj, amíg Ő nem kifogásolja. Ezért merészkedek előhozakodni egy általam tapasztalt dologgal, talán kicsit érthetőbb lesz az erős reagálásom is a téma ilyen radikális lezárása (mármint nevetségessé tétel) ellen. Én annak idején Déri János műsorában a N.T.T.-ben hallottam erről, Egely mondott valamit diákok közt végzett vizsgálatról amit a vízforgatással végzett. Kisméretű lapos tányérka, bele kevés víz, pár szem tört paprika. Ezt kipróbálom, semmibe sem kerül, és különben is hiszem, ha látom. Műsor után rögtön neki is fogtam. Mivel a műsorban a kéztartásról semmi nem hangzott el, először csak fölé helyeztem a tenyerem. Semmi nem történt. És azt hiszem, fontos lehet, hogy a tányérka az asztalra le volt téve. Mindenféle hókusz-pókusz mozdulat után (még szerencse, hogy a család aludt! Mit gondoltak volna.) két tenyerem élét az asztalra téve, mindkét kezemmel szimetrikusan körbefogva megindult a forgás. Ijedtség, döbbenet, öröm, kétely. Ilyet még nem láttam. Elveszem a kezem, nem forog, visszateszem, forog. Nem kicsit forog, hanem kb. úgy, mint a másodpercmutató megy az órán. Egészen biztos vagyok benne, hogy a kezemtől. És itt lényeges lehet talán az, hogy a kezem le volt téve az asztalra meg a tányérka is, tehát a levegő áramlása legalábbis másképpen magyarázandó. Még annyit, hogy a legcsekélyebb mértékben sem kellett erőlködni, vagy koncentrálni. Ahogy a tányérka köré tettem a két tenyeremet, azonnal elkezdett a víz forogni.
És másnap már nem tudtam a jelenséget produkálni. Sem harmadnap, sem azután. Hiába erőlködtem, koncentráltam, tornáztattam a kezemet. Hát fura egy érzés az, amikor az ember józan esze ismét átveszi a gondolkodást afölött, amit a saját szemével látott. Lényeg az, hogy ezután legalább fél évig nem is erőlködtem a kísérlettel, saját magam lehülyéztem, hogy ilyet csináltam. És akkor megint volt erről a témáról a TV-ben, a N.T.T.-ben tértek vissza rá. Nézem a műsort, és közben arra gondolok, hogy nekem ez megy. Konyha, tál víz, paprika. És forog. Megint csak erőlködés nélkül. Na és akkor végeztem el néhány kísérletet a magam számára, mert sejtettem, hogy másnap már nem fog sikerülni. Eszembe jutott a légáramlat, nem is a kezem által kialakított, hanem az orromon kifújt, meg a huzat kitakarása izgatott. A kezem által, úgy sejtem, ebben az elrendezésben nehezen alakulna ki légáramlat. Rátettem a tálkára üveglapot, folpack fóliát, meg mindent ami a konyhában előfordul ,és kicsit is átlátszik. A hatás azonnal megszűnt. Leveszem a takarást, újra forog. Én is arra jutottam, hogy csak a levegő lehetett, és ez kicsit elkeserített, de meg is nyugtatott, hogy mégsem vagyok para. De! Talán van mégis ilyen hatás, amit szilárd anyag leárnyékol. Hiszen száz évvel ezelőttről nézve a mi világunk igencsak para lenne. Azon már meg sem lepődtem, hogy másnap megint nem sikerül a dolog. Hiszen ezért is parajelenség, vagy nem? Többet nem is kísérleteztem ezzel, végül is a szemem engem meggyőzött, mást meg úgysem tudnék meggyőzni, hiszen be sem tudom mutatni a jelenséget.
Elnézést szeretnék kérni ezúton Iván Gábortól, mer így visszaolvasva az első reagálásaimat a téma felvetésekor, a hangvételt nagyon megbántam.
A mondanivalót azonban nem.
Köszönöm, hogy elolvastátok...!

Mallow Creative Commons License 2000.10.20 0 0 22
Nos, valójában azt hallottam – de erre nem emlékszem pontosan – hogy valaki konkrétan kimérte azt, amit Egely „bioenergiának” vélt és az eddigi fizikánk által tökéletesen magyarázható, semmiféle parajelenséget sem takart. Persze ez alapján nem döntheto el a kérdés, bár jobban hiszek annak, aki ezt elmondta, mint Egelynek. Mindenesetre nincsenek pontos információim a dologról. Azért megpróbálok utánajárni. Úgy rémlik –ez egyáltalán nem biztos - a dologban volt némi EM is. Ezért megnézném a kerék muködését, miközben teljesen körbe van véve azzal a fémlemezzel!

Amit írtam, tökéletesen igaz. Ez csak egy példa volt arra, hogy bizonyos emberek miket engednek meg maguknak. Kisfaludy esetében nincs szükség túlzottan nagy fizikai muveltségre, hogy rájöjjünk, hülyeségeket beszél. Vele szemben nyugodtan be lehetne vetni valamiféle lejáratást, hogy ne fojtathassa a szédítést. O tudhatná, hogy nem ért ahhoz, amit csinál, nincs joga azokat lehordani, akik esetleg még értettek is a dolgokhoz. Ráadásul pontosan tudja, hogy a csodaszerkezetei nem muködnek. Kisfaludy „tényeket” mondott, amik nem állják meg a helyüket.

Egely esetében azért más a helyzet. O valamikor még rendes tudományos munkát folytatott – aztán egyszer csak zutty. Nála már azért nehezebb felfedezni a hibákat, de aki ért a dolgokhoz, az világosan látja elmélete hibáit. Ezt néha közlik is vele, de nem hajlandó tudomásul venni. Még azt sem, amikor pl. olyan elméletre támaszkodik, amelyben számolási hiba van. Nem tudom, o maga hisz-e egyáltalán a saját dolgaiban, vagy csak a pénzért csinálja, de azt semmiképpen sem szabad megengedni, hogy szédítse az embereket és lejárassa azokat, akik komolyan foglalkoznak a dolgokkal. Amíg a tudományos életben sokan inkább komikusan szemlélik Egely ténykedését, addig az átlagember rajtuk röhög és hisz a könyveknek, amiket Egelytol olvasott.

Egyébiránt Egely nem hülye, sot, vannak egész jó ötletei is, de ettol még nem lesz elfogadható az, amit csinál.

Zyx Creative Commons License 2000.10.20 0 0 21
A balkezesek eseten statisztikailag szignifikansan mutatkozott az eltero forgatasi irany. Nem az szamit, hogy ki a balkezzel iro ember, hanem hogy melyik agyfeltekejet hasznalja, ennek eldontesere szolgal a pszichologiai teszt. Konnyen lehet, hogy bar bal kezzel irsz, de valojaban jobb kezes vagy, esetleg forditva.

Osszefuggest a kerek forgatasi sebessege es a vitalitas kozott en se tapasztaltam soha. Meg is lepodtem, amikor Egely igy nevezte el a keszuleket.

Valoban minden kulso hatas bezavar a forgataskor, ezert amikor egy veletlen rafujas, vagy egy hirtelen mozdulat megforgatja a kereket 10-12 f/perccel, kicsit indokolatlannak erzem a vasalos kiserletet elfogadni, mint cafolatot.

Ha valaki kiserletezik vele, rajohet, hogy nem a ho, nem a huzat forgatja a kereket es a mert ertek nem aranyos az illeto "bioenergiaja vagy fittsege" nagysagaval.

Előzmény: Graff Zoltan (20)
Graff Zoltan Creative Commons License 2000.10.20 0 0 20
Szevasztok!

Az Egely-kereket a Parajfalo klubbban is vizsgaltuk 1998-ban. A vizsgalatbol iromany szuletett, ami egyreszt megjelent az Elet es Tudomany 1998/16 szamban, masreszt olvashato az interneten is. Innen elerheto:
http://zotyo.hu/para/paraolv.htm

En is reszt vettem a kiserletekben. Lassuk a tapasztalataimat:

- En balkezes vagyok, a kerek forgasi iranya nem ezen mulik, hanem azon, hogy melyik kezzel probalod forgatni. Minden egyes alkalommal (szaznal tobbszor probaltam, egy hetig nalam volt otthon) ugy forgott, hogy a tenyer felol az ujjak fele. Bal kezzel probalva persze ez pont az ellenkezoje, mint jobb kezzel probalva.

- Semmifele osszefuggest nem tapasztaltam a kerek forgasi sebessege es a sajat erzeseim kozt (mennyire ereztem magam fittnek). Sot, pont egy
gyomorrontas utan (hanyas, stb) forgattam meg legjobban (20-al).

- A kiserlet kozben mertuk a kez homersekletet, es a tenyer kb. 2 fokkal melegebb, mint az ujjak fele. Ettol kialakul legaramlas, amit fusttel
lathatova is tetttunk. Azt hiszem meg is van meg videon az egesz.

- Roppant ovatosnak kell lenni a kerekkel. Nagyon erzekeny. Ha a szobaban valahol barmi mozog, azt megerzi. Sot, a sajat lelegzesed is konnyen bekavarhat. Nagyon lassan, ovatosan, lehajtott ejjel, a levegot magad fele kifujva nem zavarja csak a kereket.

- A kereket nem tudtuk sosem megforgatni pl. zacskoban bent, es erosen csokkent a forgas sebessege, ha folulol egy lapot tettunk egesz kozel. Ez inkabb a hoaralmas hipotezist magyarazza, mint az elektromagnesest.

Előzmény: Zyx (18)
Zyx Creative Commons License 2000.10.20 0 0 19
Az elo szerves anyag eloallit EM teret. Ez nem egy "foszer" allitasa, hanem ismert teny, az elo anyagban rengeteg elektromos folyamat jatszodik le, azok hatasa a testet korulvevo terben is merheto.

Ami vita targyat kepezheti, hogy ezt a teret nemcsak megfelelo muszerekkel lehet merni, hanem egy kozvetito elektromagneses effektus segitsegevel az Egely kerek valamilyen modon jelzi e?

A tapasztalatom szerint, az Egely keréken mért érték nem a vizsgált tér értékével, hanem a biologiai folyamatok disszipaciojaval lehet arányos, es ezert nem lehet elmeletileg sem a vitalitas meresere hasznalni, megha letezne is osszefugges a ketto kozott és a kerék valóban ezt az EM ter hatását mérné. Ennek eldöntésére szükség lenne egy alapos mérésre, ahol az elektromágneses tér változásait is mérnénk, össze kellene vetni a kerék által mért értékekkel és korrelációs analizist végezni. Hát erre sajnos nem volt módom, megfelelő eszközök hiányában.

Azonkivul egy tudomanyos vita targyat, mindig a tenyeknek es nem a vitakozo szemelyek magatartasanak kell kepeznie. Egyeb otlet hijan mond ki, hogy az Egely is hulye, de ne altalanosits az altala nepszerusitett elkepzelesekre. Ezzel csak ugyanolyan feluletes, leszel mint ők. A Kisfaludyt meg ne keverjetek bele mindenbe, nem lehetne ot már elfelejteni? Ez olyan, mint a "minden politikus hulye, mert a Cicciolina is volt egyszer kepviselo .....". Jo hat szar a helyzet, most mit csinaljunk? Szerintem hagyatkozzunk a tényekre. A fő kérdés mindig az, hogy a hireknek mennyi a valóságtartalma.

Előzmény: Mallow (15)
Zyx Creative Commons License 2000.10.20 0 1 18
Szia Gábor

Szeretnem, ha nehany egyszeru kerdesemre valaszolnal tetelszeruen.

1. Mint mar irtam de valaszt nem kaptam : statisztikai elemzesek azt mutattak, hogy a balkezesek eseteben a kerek ellenkezo iranyba forog, mint a jobbkezeseknel. Az a teny, hogy ki a valodi balkezes egy gyors teszttel eldontheto, a pszichologia hasznalja is a modszert. Tehat kerdezem en, megismeteltetek e ezeket a kiserleteket, azok negativ eredmenyt hoztak e, vagy sikerult ezt a tapasztalatot is hoaramlassal megmagyarazni.

2. A kiserletek soran az az eredmeny adodott, ha egy 5 mm vastag hengeres femkopennyel vesszuk korul a kereket, a kerek tovabbra is forgathato allapotban marad, igaz kicsit kisebb fordulatszammal. A henger kb 15-20 cm magas, alul felul nyitott, atmeroje kb egy cm-el nagyobb a kereknel, es a palast kb 60 fokos ivhez tartozoan nyitott, mely nyilas olyan iranyba all, hogy a kez, vagy kar semmilyen resze nem lehet elotte. Tovabbi szukites, hogy a kez nem erhet hozza a kopenyhez, a kerek ennek ellenere forogni fog. Kerdes : ez az elrendezes milyen hatassal van a vasalora? Tovabbra is tudja forgatni a kereket?

3. Miert cafolja a vasalon mert 6 fordulat/perc erteke az emberi kez 20-30 f/perc teljesitmenyet? Ez csak azt jelenti, hogy a homersekletnek nagyobb a befolyasa, mint ahogy azt a feltalalo allitotta (ami logikus, hiszen az altala irt 2 f/perc nagyon kis ertek), de nem magyarazza meg a kez valodi teljesitmenytobbletet. Azt mivel magyarazod?

Vegul a Kirlian fenykepezes, a fizika altal nem elismert modszer, nincs igazolva barmifele aura lete. Az eredmenyek legtermeszetesebb magyarazata, az exponalas kozben hasznalt elektromagneses ter es az elo ( esetleg akar elettelen) anyag keltette gyenge sajat elektromagneses ter interferenciajanak lenyomata a negativon.

Előzmény: Iván Gábor (17)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.19 0 0 17
A hozzászólásod helyénvaló volt és csak annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy a legvégén szerintem a Kirlián fotózási eljárásra gondolhattál. Ami tudomásom szerint elég jól ismert fizikai eljárás. Az más kérdés, hogy tudományos eszközök felhasználásával még nagyobbat lehet lódítani, de itt egy kicsit érdemes óvatosabban bírálni, mert az eredmények eléggé tényszerünek látszanak a részeredményekben.
Előzmény: Mallow (15)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 0 0 16
Nem akartalak megbántani. Csak kérdeztem, és szándékom szerint azt sem provokatívan. Még egyszer elnézést...!
Előzmény: Iván Gábor (14)
Mallow Creative Commons License 2000.10.19 0 0 15
Sziasztok!

Úgy gondolom, szükséges, hogy az átlagembert félrevezetô Egelyt és társait a lehetô legtöbb helyen lejárassuk! Egely sem viselkedik másképpen, amikor rendszeresen lehordja a fizikustársadalmat, mindamellett pedig megjátssza az el nem fogadott, meg nem értett tudóst (?)!
A legszörnyübb az, hogy az emberek hisznek neki.

Most jöjjön egy kedves történt, csak erôs idegzetüeknek!

Nemrég volt alkalmam megtekinteni Kisfaludynak (remélem jól írtam), Egely egyik társának szeánszát… valami iszonyat volt.
Bármelyik középiskolás megmondja az általa vázolt kimeríthetetlen energiaforrásról, hogy alapvetoen nem muködik! Sorba mutogatta mérési eredményeit – melyeken a mérési hibák végig, véletlenül, teljesen ugyan olyanok voltak – melyekkel pl. bizonyította, hogy a szimmetrikus tömegekkel körbevett fénysugár kitér, mely által mindenki beláthatja, az antigravitáció létezését vagy valami ilyesmit. Eközben megemlítette a Horváth-féle vízbontó köcsögöt, mint a sok-sok a tudomány által el nem ismert örök energiaforrás egyikét és ötpercenként elmondta, hogy még akár a szemétdombon talált trafókból is összedobható egy bármennyi energia termelésére alkalmas szerkezet. Természetesen ezalatt egyfolytában lehordta a fizika – nem csak a modern fizika – eredményeit, a konzervatív, beszôkült agyú, rövidlátó, fantáziátlan fizikusokkal együtt. Büszkén kijelentette, hogy ô nem fizikus! Ezzel az egy kijelentésével értettem egyet. Ezért szépen mennyen vissza tévét szerelni, mert ahhoz talán még ért valamit…

Nos eközben a jelenlévôk többsége tapsolt, az elhangzottakat pedig többször megerôsítette egy másik szakértô, aki valamilyen UFO magazinos fickó volt. A közönségnek – sokatmondóan - az tetszett a legjobban, amikor Kisfaludy éppen a fizikatanárokat hülyézte le. Ekkor még arra gondoltam, a hívôk kevesen vannak – remélhetoen nem többen, mint a teremben lévôk.
Néhány héttel késobb az egyik haverom azzal jött, hogy a Kisfaludy még nagyobb fej, mint az Egely, pedig már az Egely sem semmi! Persze a MESTER müveinek elolvasása után mondhattam neki bármit…

Bocs a sok szövegért!
Üdv, Mallow

(ui.: a bioenergiás dolgokról hallottam valami olyasmit, hogy egy fószer kimért valmiféle elektromágneses mezôt élôlények körül. Állítólag ez lenne a hiper-para-bioenergia)

Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.19 0 0 14
Bocsáss meg, de kezdessz egyre logikátlanabbul írni. A Vassy cikkéről beszéltem,(ez internetten is fent van, amire hivatkozom is) amelyik megjelent az élet és tudomány újságban is, ott nem csak felfelé áramló levegőről van szó.
Csodálom, hogy még nincs ilyen játékszered. Szerintem is érdemes lenne venned egyet és leellenőrizhetnéd vele Egely, Vassy én és a Te állításaimat. Ha már enyire szakértője vagy a témának, igazán adhatnál tanácsot, hogy milyen anyagon képes áthaladni a mért bienergia?
Előzmény: V.László (13)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 0 1 13
Azért annyit máris elértél, hogy biztosan többen is kíváncsiak lettünk erre a kerékre. Feltehetnék egy bevezető naív kérdést? Kössz, úgy is feltettem volna. Olvastam a zotyo.hu-t, és ott a felfelé áramló levegőről van szó. Ezek szerint a kereket kézzel nem lehet megforgatni egy olyan elrendezésben, amikor nem a hüvelykujjhoz van közelebb a kerék síkja, hanem a kisujjhoz? Tehát valahol lennt. Ott még nincsenek kialakulva azok a fránya csavarodó légáramlatok, elvileg csak függőleges lehet az irányuk. Vagy mégis meg lehet forgatni? Még a végén azt is sikerül elérned, hogy veszek egy ilyen játékszert! :-))
Előzmény: Iván Gábor (10)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.19 -1 0 12
A kéz körül mozgó levegő áramlását füsttel megjelölték és lefilmezték a Vassyék, akiket az irásomban pontosan megjelölök. Érdemes elolvasnod azt is. A jelölt cikk potosan leírja a levegő mozgását a hideg helyektől a melegebb helyek felé.
Másrészt nincs szükség a cáfolathoz a műszeren 20 csak 6 fordulat/percre az emberi kéz hőviszonyait lemodelező élettelen tárgyak esetén. A hajszárító nem hasonlít az emberi kéz hőátadására.A vasalókat meg csak kézmelegre melegítettem fel.
A készüléket közben át is építették és magasabra került a kerék és így már nagyobb értéken is tud forogni. A magyarázat egyszerű- ezzel az átalakítással szabadabbá tették a levegő áramlását.
Előzmény: Zyx (11)
Zyx Creative Commons License 2000.10.19 0 1 11
Már kipróbáltam, sokszor. A problémám az volt, hogy nem volt képes még tíz fokos különbség sem olyan sebességgel forgatni a kereket, mint az emberek esetében (20 feletti fordulat), végül nem magyarázta a balkezesek ellenkező irányba történő forgatásait.

Nem tudom, miért zárkózik el az Egely. Szerintem nem vesz komolyan. Amig nem mutatsz neki mérési jegyzőkönyveket igy is fog viselkedni. Ha utána is igen, és gondolod, beszélhetek a fejével én is.

Látom szilárd az elképzelésed, hogy hő okozza a jelenséget. Az én tapasztalatom szerint a hőhatásnál jelentősebb annak huzatnak a hatása amit a kéz - vagy bármi amit melléraksz - mint terelőlemez felerősít. Ez sok gyenge eredményü kisérletet egyszerüen elnyom és ez az oka a hirtelen felpörgéseknek is. Hat fordulat/perc simán lehet a huzat is, ha körbe van rakva a kerék valamivel. Persze tudom, hogy Egely erről nem beszélt, de attól még igy van.

Le tudnád irni dióhéjban, hogy képzeled az áramló levegő útját, ami meghajtja a kereket a tenyértől az ujjakig mutató irányba? Ha a tenyér melegebb, mint az ujj, akkor a tenyérnél gyorsabban emelkedő levegő egy az ujjaktól a tenyér felé mutató légáramlást hoz létre. Ez pont ellentétes a kerék forgásával (kivéve a balkezeseknél, ott megegyezik).

Elképzelésed szerint a kereken levő tüskék mozgatják a kereket. Akkor viszont lényegesen jobb eredményt érnél el a forgatásnál, ha a tüskéket átalakítanád lapátszerüen a forgási sikra merőlegesen sugárirányba állítva, mint a gőzhajó lapátja.

Mitől ilyen fontos ez a kerék neked? Az emberek nagy része úgyse vette komolyan soha és nem is érdemel több figyelmet, mint egy játékszer. Az hogy a fittséghez semmi köze, az első pillanatban ugyis látszik.

Végül még egy kérdés, a kereket egy hajszárítóval is meglehet forgatni, méghozzá nagyon magas fordulatszámmal, mit bizonyít ez? Az én kezem se olyan meleg, mint egy vasaló.

Előzmény: Iván Gábor (10)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.19 -1 0 10
Most beszéltem néhány perce az Egelyvel telefonon és nem igen közeledtek az álláspontjaink. A cikk amit olvastál populáris stilusban irtam és jelenleg folynak az előkészületek egy tudományos igényű cáfolat megírásához, amelyben sok új dolog is fog szerepelni. A vasalós kísérletet bárki kipróbálhatja otthon saját maga így te is.
Előzmény: Zyx (8)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 0 1 9
Nagyon nehéz helyzetben van az, akinek úgy kell dönteni, hogy nincs saját tapasztalata a dologról, és csak mások elmondásából kell leszűrnie egy számára elfogadható állásfoglalást.
A nyilvánosság ilyen, hiszen a nézők közül relatív kevésnek lesz saját tapasztalata, ezért az általad kívánt cél viszonylag könnyen elérhető.
Tudod , attól félek, hogy ha egy pici kételkedés is maradna valakiben az igazságod helytállóságában egy ilyen műsor után, az a következő harminc évben biztosan nem fog teret kapni véleménye kifejtésére, mer automatikusan nevetségessé válna ő is.
Saját tapasztalatból mondom, hogy egy ilyen nehezen megfogható jelenséget legritkább esetben lehet visszavezetni egy okra. Ha viszont a jelenséget több dolog is befolyásolhatja (arról nem is beszélve, ha mindegyik nehezen követhető külön-külön is nyomon), hát akkor talán nem is lehet bármit objektív módon leszűrni. Biztos vagy benne, hogy csak egy okot kell kizárni, és ezzel el van intézve? Nehogy a fürdővízzel egy gyereket is kiöntsünk! Én nem tudhatom mi az igazság ezzel kapcsolatban, csak félek a végleges igazság kinyilvánítástól, különösen az ilyen módon kinyilvánítottól. Akkor már inkább a további bizonytalankodásokat és vitákat választanám, ha lehetne. Remélem észrevetted, hogy nem az Egely-kereket védem, jól megvagyok nélküle. Szerintem sokkal fontosabb dologra próbállak rábeszélni.

Előzmény: Iván Gábor (7)
Zyx Creative Commons License 2000.10.19 0 1 8
Kedves Gábor!

Nos úgy vélem igen, szükséges mindenféle fórumon lejáratni Egelyt a kerekével kapcsolatban. Ugyanis rászolgált és másból nem fog tanulni, sőt szerintem azután is hinni fog a kerekében. Szóval ne add fel, most mar csináld végig, amit elkezdtél.

Amit az Egely szemére lehet vetni az az, hogy a kerék ebben a formában valóban nem alkalmas emberek bioenergiajanak mérésére. Nem lenne szabad ilyen cimen forgalomba hoznia szerintem se.

A kerékkel kapcsolatban megtettél mindent, ami szükséges. Közölted a cáfolatod. Elolvastuk. Rendben. Köszönjük szépen, hogy dolgoztál rajta. A többi már valóban személyes támadás lenne. Szerintem innen már támaszkodhatnál az emberek józan itélőképességére, ha biznál az igazadban.

Szeretném felhivni a figyelmed, hogy tévedsz és nem voltál elég körültekintő. Egyszeruen nem vizsgáltad eleg alaposan a kereket. Vannak lehetőségek, kisérletek végzése, statisztikai elemzések stb, melyekkel a parakutatoktol megszokott modon te sem éltél eleddig.

A kerék azonnal is lathato meggyozo mukodéséhez szükséges egy dolog, amiről kicsit elfelejtkeztél, ti. egy nagyon magas potencialu, szignifikansan es stabilan jelenlevo erőtér amit mér. Képzelj el egy GM számlálót sugárforrás hiányában és bizonyitsd be róla, hogy nem is mér egyfajta titokzatos (a hivők által csak radioaktivnak nevezett) sugárforrást. Ugye milyen könnyű lenne.

Enélkül csak statisztikai módszerek maradnak a mérések feldolgozására, de abból amit írtál, úgy látom, ez az út nagyon macerás a számodra.

Próbálj meg több mérést és statisztikai számitásokat végezni és ezeket közlöd végül egy publikációban, mert amiket felsoroltál a cikkedben, komolytalan, mérés nelkül osszehordott egyedi jelensegeken alapulo állitások voltak. Nem láttam sehol a Gyuri által részletesen megadott mérések, mérési sorozatok, statisztikai számítások megismétlésének az eredményeit. Ha cáfolni akarsz, először ezeket a méréseket ismételd meg, a vasalós megoldásoddal. Szóval kicsit tudományosabb cáfolatot várnék tőled, ha lehetséges. Ezek csak allitasok mindenfele bizonyitek nelkul. Ettől nem fog meghátrálni az Egely, de mas a tenyekre alapozo kutato se.

Ez igy NEM egy TUDOMANYOS cafolat!!!

Szivesebben hinnek inkabb konkret hiteles mérési adatoknak, mint annak, hogyan bolondoztatok mérés címén egy magat parafenomennak vallo egyénnel. Ez nem "parasztvakítás"?

Mellesleg gondoltál e arra az egyszerü dologra, hogy a kerék valójában elektromos elven működik és mindenféle bioenergia, meg paralószar nélkül is objektiven jelzi egy szervezet kimerültségét, pusztán a bőrt körülvevő elektromágneses tér állapotából következtetve. (egyebkent nem is azt jelzi, de itt mindegy). Mert az eddigi allitasaidban ez a lehetőség is benne van, te is tévedhetsz, nemcsak az Egely.

Ez szvsz egy elektromos jelenseg. Lehet hogy talán nem mér semmiféle "bioenergiát" (mint pld. szerintem biztosan nem), de hőáramlással magyarazni a kerék forgását teljesen komolytalan. Viszont mint említettem, mér egy tanulmányozásra méltó dolgot, csak hát, az egy elektromos jelenség aminek talán van valami köze az "élő" szerves anyag keltette elektromagneses térhez (es paravalamihez talan inkabb nem), de ez még további kutatást igényelne. Kerdeses tovabba, hogy van e koze a "vitalitasnak" ehhez a ternek.

Azt gyanitom, hogy esetedben, egy a kiserleteiben csalodott es ezert a felhasznalt "muszer" gyartoja ellen fordulo indulatrol van inkabb szo, mint realis, elfogulatlan meresi tapasztalatrol.

Ja és várom a vasaló konfigurációdat, mely stabilan husz folott forgatja a kereket. Erre en is kivancsi lennék.

zyx

Előzmény: Iván Gábor (-)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.19 0 0 7
Ha egy megfeléelően felmelegített, levágott halott emberi kéz fogja magas értéken forgatni Egely életenergia mérőjét az mennyire lesz tárgyilagos és meggyőző.
Előzmény: V.László (3)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 0 0 6
Más fórumon kellene megbeszélnünk, ide csak az eljárás párhuzamba állítása miatt citáltam. De nagyon szívesen beszélgetnék még róla, pont a téma abszurd vége miatt.

Még egy megjegyzés: a nevetségessé tétel csak ritkán lehet olyan elegáns kivitelezésű, hogy tárgyilagos tudjon maradni. Ebből fakad a lényege.

Előzmény: Dr. Lecter (5)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.10.19 0 0 5
soha senki rá nem mert kérdezni,

Nosza, kérdezzünk rá!

Előzmény: V.László (3)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4
Sok múlik a műsor tárgyilagosságán. Ha egy picit is ad a tárgyilagosság látszatára, én már nem megyek hányni, amikor mindenki Egely-n röhög.
Én mint TV-néző nem tudhatom, hogy az elmúlt 10 évben a tudományos élet mi mindent elkövetett a cáfolattal. Ha csak be nem mutatják a műsorban. És utána Egely elmondhatja, hogy miért sz@rta le a többiek vélenményét. Lehet, hogy családi oka volt rá, de az is lehet, hogy orvosi igazolása van róla. Ez így volna rendjén.
Előzmény: bastyaelvtars (2)
V.László Creative Commons License 2000.10.19 -1 0 3
Végül is lelked rajta, hogy milyen módszerekhez nyúlsz igazad, vagy vélt igazad bizonyítására. Mert ha tökéletesen is biztos vagy az igazadban, az összes érv melletted szól, akkor is tévedhetsz! És egy TV-műsor ha jól van megszerkesztve olyan mint egy kivégzés, többé nem lehet visszacsinálni. Igaz, hogy na és akkor mi van? Egy Egely-vel kevesebb, ha ügyes vagy. De tévedhetetlen akkor sem leszel. Rohadt érzés lehet ilyen módon kiütni valakit, és utána valamikor egy hajszállnyit is elbizonytalanodni az igazunkban. Tényleg nincs más módszer? Csak sejtem, hogy Egely nem lesz ot az adásban. Vagy igen? Mert akkor hajrá, adj neki! Had védje csak magát, ha tudja!

Ha ilyen jól informált vagy gabonakörökből, szívesen váltanék majd néhány szót a témáról, mert én többször is láttam a köröket (nem véletlen a többesszám), és maradt a mai napig néhány nyitott kérdés, amire azután soha senki rá nem mert kérdezni, pont az emlegetett műsor miatt. Félre ne érts, szinte biztos vagyok benne, hogy egy jó tréfa volt, de akkor miért nem úgy volt felvezetve, ahogy a valóságban én láttam? És pont ez a hiányérzetem teszi számomra lezáratlanná az egészet. Igaz, azért még aludni tudok miatta... :-))

Előzmény: Iván Gábor (1)
bastyaelvtars Creative Commons License 2000.10.18 0 0 2
"Ha van benned józan ítélőképesség és főleg önbecsülés, emiatt az 1% miatt ne használd ezt a becstelen módszert!"

Ki volt becstelen, ha nem Egely? Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a tíz év során egyszer sem merült volna fel benne, hogy a cáfolók bizonyítékai esetleg valósak, hogy megvizsgálja őket, hogy érdemben reagáljon az ellenérvekre, hogy újramérje a vitatott kísérleteket. Lehet, hogy hisz a dolgaiban, de a módszerei kétség kívül saját részre hajlóak, a mérései kozmetikázottak, és ezzel pontosan tisztában van. Ki tehát a csaló? Arról nem is beszélve, mennyi pénzt kaszírozott ezekből a szélhámosságokból tíz év alatt. Miért ne érdemelné meg a szellemi lincselést? Rászolgált.

Előzmény: V.László (0)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.18 -1 0 1
Szerintem megadtam az Egelynek minden lehetőséget a méltó visszavonulásra, de úgy érzem nem kíván élni vele. A mai napban is megjelent rövídítve az írásom és ezután már csak a TV lehet a következő lépcső. A gabonakörös leleplezésért a fiúk kaptak 300 dollárt az egyik szkeptikus társaságtól díjként. Nem pályázom erre a pénzre és az Egelyt sem akarom nevetségessé tenni. Többször figyelmeztettem személyesen is tévedésére, így már majd egyedül magát okolhatja csak egy "búzakörtaposó fiúk" helyzetért.
Előzmény: V.László (0)
V.László Creative Commons License 2000.10.18 0 1 0
Kedves Gábor!

Örülök ennek a lehetőségnek, hogy megkérdezted. Az én véleményem a nevetségessé tételről (bárki esetében) hasonló, mint a népszavazásról:
az általad tökéletesen befolyásolható laikus közönség végleges, letörölhetetlen döntést hoz olyan ügyben, amihez csak kevesen értenek olyan fokon, ami alapján dönteni lehetne. Egy ilyen nevetségessé tétel szerintem szellemi LINCSELÉS!
Még ha igazad is van, akkor is tisztességes, törvényes (tudományos) eszközökkel szabadna csak bebizonyítanod az igazadat oly módon, hogy az ellenfél tudjon védekezni, és a védekezésre felkészülni. Utoljára ilyen igazi szellemi lincselést a gabonakörökkel kapcsolatos Friderikusz műsorban láttam, talán Te is láttad, és akkor tudod és érted, hogy mitől borsódzik a hátam. Biztos, hogy az emberek 99%-a hangos ovációval pajzsra emel, de a maradék 1% elfordul, és kínjában a sarokba okád, úgy felfordul a gyomra a módszertől. Ha van benned józan ítélőképesség és főleg önbecsülés, emiatt az 1% miatt ne használd ezt a becstelen módszert! Erre szépen kérlek! Viszont egy tisztességes bizonyítást szinte kötelező megtenned, ha bizonyítékod van rá, hogy tévedett (vagy szándékosan megtévesztett) valakit is Egely. Kötelező megtenned a 99% miatt!
Bízom benned, hogy jól fogsz dönteni.

V.L.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!