Keresés

Részletes keresés

CinVik Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47619
0. Csacskamacka: Elmomadár és Bob a sárga (törpék), Bibi és Safranek (szenegálok)

1. metikus : Csipesz és Szirom (nimfák), Zafír (kék katalin)

2. Ulaiva : 6 fischer törpe: Csili és Pari a pár, Zsuzsi a nagynéni, Sárga,

Kék és Szüri a gyerekek.

3. sipirc : Woodoo (szenegal) es Zeusz (nemes)

4. mágnyes : Palika, v. Pálinka (barna arcú aratinga)

5. Zorka : Lali v. Lala, esetleg Lajos (kékhomlokú amazon)

6. CinVik: Lola (Kékhomlokú amazon),  Rony ( hullámos)

7. daniduke: Nimfák: Masni & Boci , Kecskék: Snidling & Mangó + 3db hullámos

8. akvamari: Béni és Pitypang (hullámosok)

9. newsi: Picurka és Artúró (hullámosok)

10. Grinci: Samuka (fehérhomlokú amazon)

11. mizo9900: Csibészke és Zizi (feketesapkás pár), Sámson cukorfalat (nemes hím), Gyuri, Sigi, Friderika, Fruzsi (kishullámosok), Dániel (tiszteletbeli tollas, háremőr és papagájfelügyelő)

12. EnciP: 1 db szenegáli (még végleges név nélkül, "Duda" köznapibban "Pipi")

13. Imolász: Kevin (jákó), Fagyi és Saci (hullámosok)

14. Gabriellas: Csippi (kecske) Lili (nemes)

15. Nonii: Csipi (feketesapis), Bibi (zöldfakú lóri ) és a "törpék"

16. Macskapecér (a.k.a. Körte): Pupu a kakadu és II. Gomez a jákó

17. Longboat: Boogie, feketesapkás (tojó)

18. Kyga: Bumi és Maszat (feketesapkás pár), Regina (sárgabóbitás kakadu), Bubu és Süsü (kék-sárga ara) + a papagájkert többi lakója

19.stiwer:Dodo és Kiki,nimfák.Plusz 7 cserfes hullámos

20. Tanuló: Madár,Lujza,Csilla(nimfák,kiderült hogy Csilla is hím) Polly és Pepe hullámosok

21. bombaba: Csupi, a szikla

22. Vezsu: Zsebi (feketesapis)

23. pesi: lolcsi (lajcsi) (kekhomloku amazon)

24. Ladybee: Kb. 100 unnamed hullámos

25. Máthé József (www.papagajaim.hu) :
-Teó & Tami Jákók + 5 név nélkül
-Tóbiás és Pici én Kék-sárga ara, nyanya zöldszárnyú ara
-Pedró & Panna Oratrix amazon
-4 kékhomlokú amazon név nélkül
-3 rózsa kakadu név nélkül
-4 nagysanyi név nélkül
-1 nemes ifjú

26.Mezoor és Timcsirke: Cook kapitány alias Vattacukor (molukken kakadu), Kokó (jákó), Dió vagy Dioni (szikla papagáj) és a komplett papagájos, fácános, mókusos, díszbaromfis, rackabirkás madárkert

27. lencsi2: Pepe (zöld Kis Sándor ) Totóka (kék Kis Sándor)

28. b50: golyo (szenegali), Moha es Pafrany (nagy sandor), 2 db rozella, 2 db barraband, 6 db kecske, 7 db nimfa, 2 db hullamos

29. Csilla09: Peekaboo, Kiki, Tuki, Baba( jakok), Chiquita,( timneh), Kongo,( feher bobitas kakadu,) Kenya, Zulu, Zoe, Chad, ( szurke feju), Elmo es Kylie( fekete sapis), es Blue habar egyenlore meg vendegeskedik, (jacint ara).

30. migab2:Zorka(kékhomlokú amazon)

31. siposanett: csuri (feketesapkás)

32. mano44: Puki (hullámos), Manci (hullámos)

33. Timiisz: Gyuri (nimfa), Dönci & Lulu (törpék), Kokó (jákó), Zorró (feketesapis)

34.Trompi55: Rió /kék-sárga ara/
Mangó /jákó/
Zorró /feketesapkás/
4 jákó
2 sárgahomlokú amazon
6 szenegáli
4 fischer

35. Bokor István: Rozi (kakadu), Bubó( jákó)

36. kingfisher85: Roni (szenegáli)

37. kinszky: Manó a szikla (esetenként Manci vagy "Szarzsák")

38. Zizi38: Kókusz (fehér kissándor), Dodó (szenegáli)

39.Lion70:Lizi (aki lány) és Gizi (aki fiú) huli papik

40.cs.Ancsa:Dönci(aki fiú)és Csőrike(lány,aki még lélekben mindig köztünk van)Nimfa
Imolász Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47618

szia Csilla!

Fél órája kaptam vissza a számítógépemet,próbálom utolérni magamat, mindjárt olvasom azt a cikket, amit ajánlasz nekem......

Köszi.

Előzmény: Csilla09 (47612)
Imolász Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47617

Hát esküszöm, h megharaplak Téged! :-)

Már megint azt írod, h ,,már olyan régóta tápon él".........

Nem él tápon régóta, csak két hónapja adom neki kiegészítésként, mert nem akarja enni a száraz magkeveréket. Gondolom, undort kapott tőle, mikor megavasodott és nem vettem észre időben. Meákulpá.....az én bűnöm!

De ez nem azt jelenti, h semmi mást nem eszik. Inkább a meleg pépes kajákat kedveli, azt is akkor, ha én adom neki, kanállal (burgonyapüré, húslevesből grízgaluska, rizs-husi turmix) ill. a diót és almát, meg aszalt fügét és gyümölcsjoghurtot szereti.

Alapjában véve kíváncsi mindenre és eljut addig, h mindenbe belekóstol, amit kínálok neki, de ha nem ízlik neki, otthagyja és én nem fogom erőszakkal lenyomni a torkán!

Én úgy látom ezt a dolgot (merthát, mégiscsak én látom őt minden nap és minden percben rajta van a  szemem, ha otthon vagyok) szóval, úgy látom, h ő még nagyon bébinek érzi magát és nyög-nyekereg, puszilgat engem, ha megetetem táppal. Mindent megkóstoltatok vele, ami csak madárnak adható, de szerintem a napi egy etetést addig folytatom, míg el nem fogy a táp (kb. a fele még megvan). A napi egy etetés nem árt majd a bélrendszerének és abból olyan vitaminok is felszívódnak, amiket nem visz be a szervezetébe.

Előzmény: trompi55 (47586)
Gabriellas Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47616
Válaszolni nem tudok, de ugy néz ki mérgezö:(
http://www.plannedparrothood.com/plants.html
Előzmény: Törölt nick (47613)
b_attila_ Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47615
2009. február 01. németország Wasserburg börze
2009. február 07. ausztria Wels börze

A fenti két madár-baromfi börzére keresek
mikrobusszal történő utazáshoz utitársakat.

Garantált a börze kezdete előtti odaérkezés !

Bóta Béla

30 219 5697
trompi55 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47614
Szia

Természetesen én sem veszekedésként fogom fel.
Előzmény: Csilla09 (47612)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47613

Jóreggelt!

Bajban vagyok!! Azt hiszem az egyik kis madárkám megcsipegette a jácint levelét!! Tudtommal mérgező!! 4-5 csipettől lehet baja szerintetek?? Mit csináljak?? Adjak neki vmit amitől esetleg menne a hasa h kipucolódjon?? Help me!!

Csilla09 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47612

Trompi, csak azert mert nem egyezik a velemenyunk, azert meg nem vitatkozunk. Legalabb is en nem igy fogom fel :)

Diana May kutato megfigyelesei szerint, a vadonban elo  jako fiokakat a jako csapaton beluli kis csaladok, ami 5-6 jakokbol all..akar 3 evig is nevelik/gondoskodnak feloluk. 

Imolasz azt hiszem tetszeni fog Neked az a cikk amit leforditottam a

www.parrotland.hu -n   papagaj termeszete

Előzmény: trompi55 (47600)
newsi Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47611

Akkor jó.:)

Igen, tényleg nagyon sokan gyújtottak érte gyertyát. Emiatt is gondoltam, hogy mindenképp maradjon a listában is.

Előzmény: mizo9900 (47607)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.08 0 0 47610

Ekkisek...2005 January BirdTalk-ban most olvastam hogy ezek a madaraknak a ha'j nem a begycsont korul alalkul ki hanem belulrol hajasodnak a szervek korul. Tehat ha neheznek tunik a madar annak ellenere hogy jol kilehet tapogatni a begycsontot attol meg ugyanugy el lehet hizva.  Nagyon erzekenyek a vitaminokra, etelekben (pellets)-ben a szinezo anyagokra. Fontos nekik a furdes, szeretik a hideg vizes locsolast. A tojok a termeszetben mar tojas rakas elott is hosszu idoket toltenek az oduban igy ivar ereskor az odu hianyaban a tojo a kalitkajat fogja tekinteni a feszkenek es aggreszivan fogja vedeni. Szoval Gabriellas, csokold, imadd kis piroskat amig lehet mert lesz idoszak mikor majd jol probara fog tenni ;)

Az egyik baratomnak volt egy tojo ekkije..tunderi madar volt, mindenkinek hagyta magat hogy gyomoszoljek, simizzek..imadta az embereket. A gazdaja vitte is ot mindenhova, porazon, allandoan egyutt voltak.  Tv-nezes kozben veletlenul elaludt es rafordult a rajta alvo ekkijere...agyon nyomta.  Mai napig nem tudja megbocsatani maganak amit akaratlanul is tett, es siratja a madara't. :((((((

Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47609
koszi Zorka..nagyon tud szeretni..dehat en is szetolvadok tole.
Előzmény: Zorka_ (47606)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47608

Szia Rigobaba,

Sajos nincsen tapasztalatom hullamosok es nimfak teren.  Nekem mazlim van, nalunk csak akkor kezdodik el a hancur mikor halljak hogy felkeltem. Addig siri csend, pedig nincsenek letakarva. Hetvegen akar 10-11ig is csendben vannak reggelenkent.

Na ezzel nem sokat segitettem :)) remelem valaki majd tud jo tanacsokat adni. :)

Előzmény: Törölt nick (47605)
mizo9900 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47607
jaj, dehogynem szólhatsz!!!!! meg írjál is!! pont az jutott az eszembe, hogy a gyertyagyújtásos oldalon olyan jó volt olvasni, hogy milyen sokan szerették és talán itt is lehetne valami hasonló!!!
Előzmény: newsi (47592)
Zorka_ Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47606

Az az első kép... annyira nagyon szívmelengető! :)

Előzmény: Csilla09 (47604)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47605
Szia! Látom te otthon vagy a papeszokban. A hulikhoz is értesz?? Nekem van 5 hulim és 1 nimfám, és az a gáz h nagyon korán kelnek, és hihetetlen aktív életet tudnak élni reggelente..... minden téren.... na szóval, én mint naív gazda, letakarom őket 3 takaróval, mivel a röpdét nem éri körbe 1:D se 2:D így a 3 körbeéri úgy, h az alján hagyok ki egy kis részt, h levegő menjen be nekik, de azért sztem kellően sötét van.... erre fél8kor legkésőbb, hallom, h az egyik érkezik az újságpapírra, utána sorban pattognak le, esznek, és már mondják is, és éktelen kiabálásba kezdenek:) de, van h ezt már fél7kor elkezdik, változó náluk. Esetleg nincs ötleted, h mivel tudnék ezellen tenni?? Gondolom a biológiai órájuk ketyeg, és akármilyen sötét is van, ők felkelnek és uccu neki:D téynleg imádom őket, de valami megoldást találni szeretnék erre a bajra. Volt, h este későig égett a villany, egészen míg fent voltam, mondom hátha fáradtabbak lesznek... errre lámpánál elaludtak, síri csönd volt...  Más is küszködik hasonló gondokkal??
Előzmény: Csilla09 (47603)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47604

Nehez lefilmezni az ilyet mert mikor megjelenek akkor gep nincs kozelben vagy az ott letem megzavarja a helyzetet. 

Blue jol van...latogatom 2-3 hetente. Kb. 1.5 orara van tolem. Ha meglat mindig a nyakamba ugrik, orakig agyon imadjuk egymast es minden mas papagajt elkerget tolem ha kozelembe akar jonni. Ilyenkor a szivem szakad, mar hoznam is haza de nem erzem azt hogy jobb helyet tudok neki nyujtani mint ahol most van. Ott 3 aranak van egy kulon szolarium szobajuk ahol tavasztol nyitva van az ablak es repulhetnek ki a ropdebe ha kedvuk van. Szivem sincs megszakitani Azul es Blue baratsagat, ket jacint arat meg nem tudok normalis korulmenyek kozott tartani egyenlore :( De ha tervem sikerul es elkoltozunk..es klasszabb helyet tudok letesiteni nekik mint ami most van akkor jon Blue velem a parjaval. Itt vannak egy ismerosommel.  A szoke meg en lennek habar azt hiszem errol mar tettem kepet.

Előzmény: Gabriellas (47478)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47603
Imadom az ilyen torteneteket ahol az ember lelemenyesege miatt sikerul felepulnie a papagajnak. Ugyanugy nagyon tetszett ahogy Timcsirke rajott hogy a 12 ora alvas/nyugalom sokkal jobbra valtoztatta a kakaduja magatartasat :)  Akinek meg van ilyen tortenete, hogy sikerul megoldania problemakat..nagyon szivesen olvasnam.
Előzmény: Imolász (47502)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47602

Koszi Daniduke..de hat nekem eleg megszokottak amit ugy altalban csinalnak..csak azokat irom amin elcsodalkozom ezert azt gondolom hogy az szamotokra is szorakoztato..

Viszont szeretnek dicsekedni...van egy szurke fejum, Zoe, egyszeruen tunderi kis madar. Ilyet meg nem is lattam. Imad minden idegen embert. Ahogy bejonnek a hazba...rarepul a vallukra, ilyenkor altalaban az ember fajta lefagy es nez ram tanacskent.  En meg vigyorgok mert tudom hogy a kovetkezo az hogy Zoe nyomja a fejet az arcukhoz es elkezd cuppogni majd erthetoen mondja..puszi, puszi..adj egy puszit. Erre persze az emberke meg hihetetlenebbul nez hogy jol ertette e...mire Zoe megint cuppog, puszit ker..es errefel a baratsag ember es Zoe kozott mar el is kezdodott.

Tunderi papesz, nem fel semmitol, ha porszivozok ott himbalodzik az ingem vegen nem zavarja a zaj..mig a tobbi inkabb kerulne a porszivot. Akarmit csinalok, minden erdekli, mindent megvizsgal, tudni akarja mi a dorges. Imadni valo.

Előzmény: Törölt nick (47522)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47601

Hat ezen jot mosolyogtam. Nem olyan egyszeru hogy egy kezzel nevelt, hozzad kotodo jakonak veszunk egy part aztan upssz..mar jonnek is a kicsik :)))) Ilyen konnyen azert ez nem megy. Ha azt akarod hogy koltsenek, lekell mondanod a Ti kapcsolatotokrol es a tojoval..remelhetoleg szulo altal nevelt, osszeallitani ot es beken hagyni oket egy kulon helyen, hogy egymashoz kotodjenek. Ha Te kepben vagy, Kevin Teged fog akarni..nem a tojot. Kicsit rohejes nekem hogy dajakalunk egy papagajt..kiallakitjunk bennuk a par altali ragaszkodast magunk irant, aztan egyszer csak gondolunk egyet es na eleg..itt az igazi parod ..ehez koss, felejtd el minden ember altal tanult berogzodesedet es mostmar viselkedj ugy mint egy igazi papagaj a paroddal kapcsolatban. Jaaa..ha mar letojsz..akkor ossze ne tord a tojasokat es tudd hogy kell etetni/nevelni a kis fiokakat, mert ez van most elvarva toled :)))

ggrrrrhhhhhhhhhh.

Tapasztalatbol mondom neked hogy ez nem igy van. 4 jakom..ket fiu ket lany, abszolut nem erdeklik egymast, habar Tuki es Kiki egy kaliban vannak, megvannak egyutt de en vagyok mindegyiknel a szent..ok engem akarnak.  Ha vennel egy tojot, Kevinnek, jot tesz neki hogy van meg egy magabeli eloleny a hazban ha nem vagytok otthon de az hogy jol kijojjenek egymassal ...az lutri.

Előzmény: Imolász (47552)
trompi55 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47600

A természetben mire a fióka egy éves addigra a szülei már másik fészekaljat nevelnek.
Nem szeretnék tovább vitázni erről mert felesleges kb te is azt írod,hogy csak ezen nem élhet. De különbözőek vagyunk különböznek a véleményeink is.
Előzmény: Csilla09 (47597)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47599

Viszont abban teljesen egyet ertek Veled hogy egy 1 eves jako ne csak tapkajan legyen tartva.

Előzmény: trompi55 (47595)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47598

Szépestét!!

Van ám jócskán hsz:) Szóval:

Daniduke: de nagyon örülök a szegedi címnek, de azért szétnézek más portékán is:) Sajnos nekem elég fontos lesz az ár, ugyanis ma töriórán osztottam szoroztam, és ha 40 egy kézzelnevelt annak kéne kalitka is, ráadásul fém, mert tudtommal nagyon faevő... ráadásul azt olvastam 58cm... ezzel nem is volna baj, de ekkorka madárnak nem volna helye rendesen repkedni a szobában, márpedig ő szigorúan szobai madár lenne. Persze nyáron kimennek kalitba, de a hulik meg kikerülnének. Egyébként tegnap meghánytuk-vetettük faterral a dolgokat, és a 6 madár itt bent mostmár hangosak nagyon.... lehet túllőttem a célon. Imádom őket, tényleg lassan belehülyülök a szeretetükbe, de a pihenés se árt a családnak, és ők meg hajnaltól estig mondják.... kint meg kedvükre mondhatnák:) Téliesíteném ezt a röpdéjüket, és a kerti kisházunkba kimennének. Szuper helyük lenne. Bentre pedig egy nagysanyit mondom fater, mert az tetszik neki, de sztem nem tudta a méretét:D de folyamatosan nézelődök, osztok szorzok, h a madárnak is jólegyen, de nekünk is. És igen, valszeg költözök, de ha őket nem vihetem akkor maradok addig míg velem nem jöhetnek. Valahogy megoldom úgyis:)

És igen, valószínű, hogy a kis bestia menni fog.... valszeg elajándékozom vkinek, nem tudom még kinek, de lehet neki egyedül volna a legjobb... nem tudom miért ilyen. Vagy egy tenyésztőnek is odaadnám, hogy ha sokan vannak hátha máshogy viselkedik, meg ott nem hobbímadár, hanem végülis tenyészmadár. De egy kis gyagya cseszegeti a többieket, velem is vad, ha vmilyen útonmódon kapcsolatba kerülünk, vagy ha közeled hozzá fél.... ami nem is volna valahol gond, de bántja a többieket, és most Sanyira szállt rá... ő pedig nekem a favorit, ő érte bármit megtennék, ő olyan mint a kisfiam, pedig egy kis szaros csak:)

Olyan jó olvasni, ahogy Imolász imádja Kevint:) én sajnos nem értek a Jákókhoz, pedig szerelmes vagyok beléjük... lehet hólyeség amit mondok, de úgy nem lehetséges az átszoktatás, h a pempőbe belekevered a magot, és az arányt folyamatosan változtatod? Elsőnek kevesebb mag, majd védül sok mag kevés pempő, és így hozzászokna a maghoz, és szépen elhagynátok a pempőt. Tényleg nem értek hozzá csak egy tipp.

Énis beakarok kerülni a listára!!! Jómultkor néztem, aygaltam rajta h lehetne felkelrülni, de nem mertem megkérdezni, nehogy tolakodásnak vegyétek....:)

Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47597
Trompi..1 eves jako meg nem felnot papagaj...hiszen ezek elelnek akar 60+ evet is. A termeszetben egy egy eves jako meg mindig a szuleit koveti es tanul toluk. Ha az igenye a tapkaja meg..1x feltetlenul adnek ahogy irtam mar, ok jobban erzik mikor keszek atallni az onallo taplalkozasra...a szulo segitsegevel :). Mindegyik papagajomat ugy etettem hogy ok toltak el tolem a tapkajat..van amelyik korabban van amelyik kesobb..de elobb utobb mind eltolta. 
Előzmény: trompi55 (47595)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47596

Nem magnak kene lenni a papagaj foeledelenek amugy sem. Fel kell benne ebreszteni az izek, stb. kulombozo kajak iranti kivancsisagot. Jo otlet a zoldseg, gyumi darabok felfuzese.  Ha esztek fozelek felet, kinalj belole, pepes, meleg dolgokat szeretik a papagajok. Ha megkostol mas kajat, dicserd meg. Amit szeretned hogy egyen, csinald ugy mintha Te is enned, cuppogj hozza, mond hogy uuuu de finom. Ha kivancsian nyul feled hogy kapjon akar heccelheted..mintha feltened a kajat es mind magadnak akarod..had akarja megjobban.  Ne a szadbol etesd!!!! Meleg zoldseges barna rizs..edes krumpli purevel osszekeverve.mmmmmm...nincs olyan papagaj amelyik ne imadna.  Szerintem a legfobb gond a Te hozza allasod. Szerintem tul felted es erzi a szorongasod az etetessel kapcsolatban. Ezt o erzi es ugyangy reagal ra, mivel hihetetlenul empatikus madarak. Hany eves most Kevin?

Előzmény: Imolász (47557)
trompi55 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47595
Szia

Az a helyzet,hogy lassan egy éves a madár.A gyomorsorvadást attól lehet kapni ha a madár nem eszik elég szilárd ételt.Ezt nem én találom ki!! Egyébként imolász ahogy elmondja egyáltalán nem eszik magot tehát a két etetés közben sem enne. Szerintem egy felnőtt jákó egészséges táplálása nem pepővel történik.
Előzmény: Csilla09 (47593)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47594
Azt meg akartam irni hogy a termeszetben is a szulok meg 1 eves kortol tul is neha megetetik a fiokajukat. Ha Kevinnek ez pszhihologiasan meg igenye....csinalja. De ne csak a tapon eljen.
Előzmény: Csilla09 (47593)
Csilla09 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47593
En nem ertek ezzel egyett..szerintem Imolasz ha szereti etesd, addig is legalabb megkapja a szervezete azokat az anyagokat amik kellenek neki. Erositi a kapcsolatotokat. 3x mondjuk nem etetnem,  hogy napkozbe, igenis egyen magatol, de reggel, este..de inkabb csak este feltetlenul. Egy ido utan o eldonti hogy kell e mar neki. Nem jellemzo hogy a jakokat el lehet kapatattni a bebi tap etetessel..inkabb a kakaduk hasznaljak ki ezt a kenyeztetesi format.
Előzmény: trompi55 (47586)
newsi Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47592
Ez most ugye nem azt jelenti, hogy én ne szóljak bele, ... mert nekem nem volt a barátom?!?:(
Ugye csak rosszul értelmeztem a mondatod?
Előzmény: mizo9900 (47591)
mizo9900 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47591
Köszönöm Gabriellas!!!!! Megbeszélem a többiekkel, akik Kyga barátai voltak!!!!
Előzmény: Gabriellas (47550)
Gabriellas Creative Commons License 2009.01.07 0 0 47590
Köszi szépen :)
Előzmény: birdlove (47584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!