Lehet. Persze pálinkafőzésnél a kenyérsütés offtopic.
Egyszer benyúltam kézzel egy ilyen kemencébe gyorsan fordítani a kenyéren, mert úgy éreztem nem olyan vészes már a hőmérséklet. kezemnek semmi baja nem lett, viszont később érzékeltem, hogy a hajam egy része leperzselődött. Fejmagasságban (fa már nem égett) más hő volt mint kézmagasságban alul. Szerencsére szemöldök megmaradt :)))
Haver lent járt valahol Borsodban egy kis falu helyi bérfőzdéjében. Szilvát vittek főzetni. Rendes kétlépcsős kisüsti eljárással készült a cucc. A tisztázásnál addig engedték a párlatot, míg a vége el nem érte a 20%-ot.
Így kaptak összességében 54% körüli eredményt, amit 48%-ra hígítottak "karsztvízzel".
Azt mindja a cimbi, hogy nagyon finom párlat lett. Kérdezem, hogy ha 20%-os lejövőig hozzáadtak mindent a cucchoz, akkor szerintetek nem lett durván utópárlatos íze?
Az én olvasatomban a karsztvíz az ásványi sókban gazdag (carbonátok stb.), ezzel hígítva nem lesz zavaros a pálesz???
Csak érdekességképp: a "hagyományos" (biztos van neve, de nem tudom) paraszti kemence esetében elől megy be a zoxigén :) meg jön ki a füst is, no nem zárt térben...
Sajnos abban igazad van, hogy nem mindegy a körülmény. És nekem tényleg nincs megfelelő üstházam (!). Meg nyomathatom neki gyorsan is, nem mint pálinkánál, ezért preferálom a nagyobb nyomást. Mondjuk ebből lehet visszavenni, tehát nem vesztek vele. Zománcos 80 literes normál üstöm van, nem akartam gyári lemez házat venni hozzá, gondoltam vastag hordóból legyártom. Csak persze idő sosincs. Régebben egy ismerősöm otthon hordót flexezett... Felrobbant, térdkalácsát levitte meg kirepült a műhely ablakán a hordó, ablakot is kivitte.
A főzőn még gondolkodom. (Sajnos?) nem iszom annyit, amitől rentábilis lenne :) Szakmailag viszont érdekel.
Azon is gondolkodtam, egy 70 literes inox üst 28 ezer, arra kupolát csinálni, nagy a párolgó felület, beállítom a 80 literes zománcosba, közé hőközlő anyag, lenne duplafalú főző... másra is használható. Nézegettem 100 literes inox lábast is, az 50 ezertől indul. A hordóim 80 literesek, 60 liter cefre belefér. Egyben ha lemenne, nem lenne hátrány. Mondjuk ha lesz belőle 6 liter alszesz, arra meg túlméretes lenne finomításra a 70 literes főző?
Az üstbe be kell juttatni a hőt. Ha a szél el tudja fújni, megy a nagyvilágba, mert nincs üstház, akkor számít az átmérő, távolság ilyenek, ha zárt helyet fűtesz, akkor csak a hőmennyiség az ami számít, mert az üst körüli levegőt tudod felfűteni, nagy felületen történik meg a hőátadás, nem csak ott ahol éri a láng.
Ha 30mBar-os nyomáscsökkentő van rajta, azzal nem működik rendesen a kínai öntöttvas gázégő. Volt itt feltéve pár ezerért nagyobb nyomású (talán 170 mBar-ig), az lehet megoldaná a problémádat.
Mi az az íz, ami nem tetszik! Ep. vagy up., mert azon egy esetleges főzés, esetleg tud javítani?! Újrafőzéssel a pálinka ízkarakterén nem tudsz változtatni csak a meglevőt fogod kiherélni + jelentős mennyiségi veszteséged lesz.:(