Keresés

Részletes keresés

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154223

Lehet. Persze pálinkafőzésnél a kenyérsütés offtopic.

Egyszer benyúltam kézzel egy ilyen kemencébe gyorsan fordítani a kenyéren, mert úgy éreztem nem olyan vészes már a hőmérséklet. kezemnek semmi baja nem lett, viszont később érzékeltem, hogy a hajam egy része leperzselődött. Fejmagasságban (fa már nem égett) más hő volt mint kézmagasságban alul. Szerencsére szemöldök megmaradt :)))

Előzmény: vandox4 (154220)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154222

Sok fajta megoldás létezik, más területen is, szerintem ezeknél a kémény is szerepet játszik az égésben.

A tiednél hogy működik? Ne haragudj, már nem emlékszem milyen a főződ.

Előzmény: endrepp (154216)
Katyvasztó Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154221

Csak egy gyors kérdés:

Haver lent járt valahol Borsodban egy kis falu helyi bérfőzdéjében. Szilvát vittek főzetni. Rendes kétlépcsős kisüsti eljárással készült a cucc. A tisztázásnál addig engedték a párlatot, míg a vége el nem érte a 20%-ot.

Így kaptak összességében 54% körüli eredményt, amit 48%-ra hígítottak "karsztvízzel".

Azt mindja a cimbi, hogy nagyon finom párlat lett.
Kérdezem, hogy ha 20%-os lejövőig hozzáadtak mindent a cucchoz, akkor szerintetek nem lett durván utópárlatos íze?

Az én olvasatomban a karsztvíz az ásványi sókban gazdag (carbonátok stb.), ezzel hígítva nem lesz zavaros a pálesz???

vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154220

Búboskemence?

Előzmény: evodia2010 (154215)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154219

6 liter alszesz kb. 20-25liter cefréből lesz. Simán Lehet 6litert finomítani 70-es főzőben, de nem ideális.

Előzmény: evodia2010 (154213)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154218

Búboskemence.

Előzmény: evodia2010 (154215)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154217

Mondjuk elől van a kémény is, tehát van huzat, így elvezeti felfele a füstöt :)

Előzmény: evodia2010 (154215)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154216

A gázüzemű gyári üstházaknál a kivezetés a lánggal-üstfenékkel egy magasságban van, felette hőcsapda. A DES-t fatüzeléshez tervezték anno.

Előzmény: vandox4 (154214)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154215

Csak érdekességképp: a "hagyományos" (biztos van neve, de nem tudom) paraszti kemence  esetében elől megy be a zoxigén :) meg jön ki a füst is, no nem zárt térben...

Előzmény: vandox4 (154214)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154214

Abban az esetben ha valaki kültérben, vagy csak tető alatt, jól szellőző helyen használja,

akkor is azt tanácsolnám hogy egy minimális rést hagyjon a kéményen, 

hogy ne kényszerítsük a füstgázt haladási irányával szemben közlekedni. Lent a lezárt ajtón keresztül is 

tud beáramolni oxigén, felül ki a füstgáz. Nekem ez jelenti a tökéletes égést.

Előzmény: endrepp (154212)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154213

Sajnos abban igazad van, hogy nem mindegy a körülmény. És nekem tényleg nincs megfelelő üstházam (!). Meg nyomathatom neki gyorsan is, nem  mint pálinkánál, ezért preferálom a nagyobb nyomást. Mondjuk ebből lehet visszavenni, tehát nem vesztek vele. Zománcos 80 literes normál üstöm van, nem akartam gyári lemez házat venni hozzá, gondoltam vastag hordóból legyártom. Csak persze idő sosincs. Régebben egy ismerősöm otthon hordót flexezett... Felrobbant, térdkalácsát levitte meg kirepült a műhely ablakán a hordó, ablakot is kivitte. 

 

A főzőn még gondolkodom. (Sajnos?) nem iszom annyit, amitől rentábilis lenne :) Szakmailag viszont érdekel.

Azon is gondolkodtam, egy 70 literes inox üst 28 ezer, arra kupolát csinálni, nagy a párolgó felület, beállítom a 80 literes zománcosba, közé hőközlő anyag, lenne duplafalú főző... másra is használható. Nézegettem 100 literes inox lábast is, az 50 ezertől indul. A hordóim 80 literesek, 60 liter cefre belefér. Egyben ha lemenne, nem lenne hátrány. Mondjuk ha lesz belőle 6 liter alszesz, arra meg túlméretes lenne finomításra a 70 literes főző?

Előzmény: endrepp (154209)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154212

Bekötve nem lehet elzárni az igaz, egy pillangó lenne ideális.

Előzmény: vandox4 (154211)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154211

Én bekötöttem egy kéménybe a sajátomat a füstgáz miatt, mert zárt helyen használom.

Nyilván lehetne rajta zárni, és akkor kisebb teljesítmény is elég, de teljesen nem zárnám el.

Egy 16-os rézcső megy be, ennek vágtam lemezollóval egy lyukat, hogy az ajtókat teljesen be tudjam zárni.

Ha nem tudnék vele a normának megfelelően fűteni, akkor leszűkítettem volna a füstkivezetést.

 

Előzmény: endrepp (154210)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154210

A kivezetés csonkját miért nem lehet elzárni?

Előzmény: vandox4 (154208)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154209

Az üstbe be kell juttatni a hőt. Ha a szél el tudja fújni, megy a nagyvilágba, mert nincs üstház, akkor számít az átmérő, távolság ilyenek, ha zárt helyet fűtesz, akkor csak a hőmennyiség az ami számít, mert az üst körüli levegőt tudod felfűteni, nagy felületen történik meg a hőátadás, nem csak ott ahol éri a láng.

Üstben nem pálinkát főzöl? Ez eretnekség. :)

Előzmény: evodia2010 (154207)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154208

DESnél nehéz annyira felemelni(nem lehetetlen) a zsámolyt, hogy érje a láng az üst

alját. Aztán amire te is gondoltál, a füstkivezetés csonkját szűkíteni kell. Némi szigetelés is jól jönne.

Elég lenne az 5.5kw, ha ezeknek eleget tenne, és bent főzne vele, nem kint a hidegben.

Tudom hogy én egy másik véglet vagyok, de azt mondom kell legalább egy 10kw-os zsámoly.

 

Előzmény: endrepp (154206)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154207

Most kapcsolok, neki a szélességgel van baja, nem feltétlenül a teljesítménnyel.

Én 80 literes üsthöz használom (nem p.főző), viaszt (sonkoly) szoktam főzni vele :) ahhoz nekem gyenge volt a gyári 30mBar.

Előzmény: endrepp (154202)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154206

8-10cm, van közötte egy vékony lemez is, hogy a feneket ne érje direkt hő.

Előzmény: vandox4 (154205)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154205

Nálad milyen közel van a láng az aljához?

Előzmény: endrepp (154202)
Jolida Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154204

Som rohasztás, magában. :-)

Előzmény: zsorsz (154203)
zsorsz Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154203

2,10 ez meg milyen cefrézés? https://www.youtube.com/watch?v=rFKiYDp5iqA

endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154202

Nem tudom hogy kell rendesen működnie, 3éve azzal főzök, 50-es üsttel, még soha nem tekertem fel maximumra.

Előzmény: evodia2010 (154201)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154201

Ha 30mBar-os nyomáscsökkentő van rajta, azzal nem működik rendesen a kínai öntöttvas gázégő. Volt itt feltéve pár ezerért nagyobb nyomású (talán 170 mBar-ig), az lehet megoldaná a problémádat.

Előzmény: Marco33 (154198)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154200

Inkább teljesítményben kérdezd, mennyi a 30 centis, mennyi a 40 centis?

Előzmény: Marco33 (154198)
endrepp Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154199

Üstházon van kémény?

Előzmény: Marco33 (154198)
Marco33 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154198

Sziasztok. Gondom van. A 60l fozomhoz kicsi lett a 5.5kw gaz zamoly. A ust alja 45cm. Szerintetek 40cm vagy 30cm gaz zamoly lenne a job?

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154197

Ha durván elő- vagy utópárlatos, akkor tudsz rajta javítani az újrafőzéssel. Egyéb esetekben csak rontani. :(

Előzmény: Tábori57 (154196)
Tábori57 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154196

Több főzetet öntöttem össze, ennek az eredményével nem vagyok megelégedve. Természetesen mind meggy volt.

 

Green Corner Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154195

Mi az az íz, ami nem tetszik! Ep. vagy up., mert azon egy esetleges főzés, esetleg tud javítani?! Újrafőzéssel a pálinka ízkarakterén nem tudsz változtatni csak a meglevőt fogod kiherélni + jelentős mennyiségi veszteséged lesz.:(

Előzmény: Tábori57 (154193)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 154194

Nagy baj nem lehet!:) Figyelj mégegyszer az elválasztási pontokra, mi az ami nem odavaló.

Előzmény: Tábori57 (154193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!