Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.18 0 0 391
Célszerű lenne tudni, ki az a 9 "jobboldali"? És többet az ilyenekre nem szavazni, de még kopogtatócédulát sem adni nekik. Indítsa őket az MSZDSZSZMPP!
Előzmény: A krónikás (390)
A krónikás Creative Commons License 2003.01.18 0 0 390
Ment itt a vita jobb és baloldaliak között, hogy mi is a jó.

Nos az önkormányzat képviselőtestülete döntött.

37fő + polgármester = 38 fő

Baloldal: 20 fő
Jobboldal: 18 fő

Szavazott 33 fő
Igen 29 fő Magyarán minimum 9 jobboldali képviselő is megszavazta az előterjesztést!

"Felépül a fecskeház

NSZ • 2003. január 18. • Szerző: Cs. K. É.

Csütörtök késő éjszakáig tanácskozott a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pont az önkormányzati bérlakásprogram, a „fecskeház” építésének ügye volt.

Molnár Gyula polgármester tájékoztatta a testületet a program helyzetéről, a beruházás állapotáról. Ezután a képviselők 29 igen, 1 ellenszavazattal és 3 tartózkodással úgy döntöttek, tudomásul veszik, hogy a polgármester felfüggesztette a Fehérvári út 182. szám alatti bérlakás-építési beruházást. Elfogadták a polgármester azon indítványát, hogy a beruházást folytatni kell, tárgyalással elérhető jobb műszaki és pénzügyi kondíciókkal. Az önkormányzat lehetőség szerint továbbra is ebben a beruházásban felépítendő garzonházban, és az eredeti határidő betartásával szándékozik elhelyezni a már kijelölt 84 bérlőt. A képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy a szükséges tárgyalásokat haladéktalanul kezdje el, és az eredményről – a pénzügyi és költségvetési bizottság véleményét kikérve – a soron következő ülésen tájékoztassa a testületet.

Mint ahogy arról korábban tudósítottunk, az építkezés felfüggesztésének indokai között szerepelt: az új vezetés most került abba a helyzetbe, hogy pontos ismereteket szerezzen a beruházásról. Ezek után derült ki, hogy az építkezés nagyon költségigényes és pazarló, viszont a beruházásnak ebben a szakaszában még változtatni lehet ezen. A 84 bérlakás körülbelül 955 millió forintba kerülne, amely összegből a Széchenyi-terv keretében az előző vezetés 356 millió forintot nyert el pályázaton. Akkor a képviselő-testületet az illetékes alpolgármester úgy tájékoztatta, hogy a teljes beruházás az önkormányzatot összesen 338 millió forint erejéig terheli. Ezzel szemben mintegy újabb 300 millió forint szükséges a reális megvalósításhoz, de az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ekkora összeget kifizessen."


Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.16 0 0 389
Köszönöm :)
Előzmény: Görög András (387)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.15 0 0 388
Bocs hogy megkérdezem, de a kivitelező nem véletlenül a Buda-hold Kft vagy ennek jogutódja???
(Ők építettek mindig iszonyú drágán, olvastam a hirdetéseiket meg amúgy én is össze tudom hasonlítani az árakat... de ha nem ők, akkor nem szóltam, csak éppen érdekelt.)
Előzmény: Görög András (387)
Görög András Creative Commons License 2003.01.15 0 0 387
A 240e Ft/nm ár csak a tiszta építési költség. Ehhez hozzá kell adni a tervezési és bonyolítási költséget, közmű költséget valamint a telek árat is érdemes beleszámolni, hogy össze lehessen hasonlítani a piacon kapható új lakásokkal. Így az ár kb. 290e Ft/nm. (A piaci lakások esetén
az árban még a befektető haszna is benne van.)

Görög András, az "Indexre állított" alpolgi

Előzmény: Koravén Karaván (386)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.15 0 0 386
Na jó, kiegyezem azzal is, ha az "Indexre állított" alpolgi válaszol.
Előzmény: Koravén Karaván (379)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.14 0 0 385
Igazatok van (nem tudom már kinek, de mea culpa), tényleg a Fehérvári-Építész sarkán lévő Fecskeház építését függesztették fel, mert drágállották a 240e Ft/nm-árat. Csak magamat ismételve, az 1116-os irányítószámon a lakásárak 239e Ft/nm. (Forrás: www.ingatlan-online.com)

Eszembe jut egy fake választási plakát szlogenje: FIATALOK! A JÖVŐ A MIENK ÉS TI FIZETITEK!

Előzmény: Törölt nick (384)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.14 0 0 384
NSZ » Budapest melléklet » Újratárgyalják a Fecskeház ügyét


Újratárgyalják a Fecskeház ügyét

NSZ • 2003. január 14. • Szerző: Cs. K. É.

A XI. kerületi képviselő-testület várhatóan a csütörtöki soros ülésen újra napirendre tűzi az ősszel kezdett, majd az új vezetés által felfüggesztett bérlakás-építkezés, a Fecskeház ügyét.

A XI. kerületi önkormányzat január 9-i, rendkívüli képviselő-testületi ülésén tíz ellenzéki képviselő indítványában beszámolót kért a polgármestertől a bérlakás-építési program helyzetéről. Ezt az indítványt a testület nem szavazta meg. A polgármester a napirendi vita során elmondta, hogy – amint azt már az elmúlt testületi ülésen is jelezte – január 16-án a rendes testületi ülés napirendjén szerepel majd az ügy, és akkor részletes tájékoztatót fog adni a képviselőknek.

Molnár Gyula polgármester az úgynevezett Fecskeház kivitelezőjével folytatott egyeztetés után, pénteken megállapodott abban, hogy a kerület finanszírozásában épülő és még az előző ciklus alatt jóváhagyott 84 önkormányzati bérlakás építését felfüggesztik – közölte a XI. kerületi önkormányzat sajtóirodája. Az új vezetés most került abba a helyzetbe, hogy pontos ismereteket szerezzen a beruházásról. Ezek után derült ki, hogy a ház nagyon költségigényes, és pazarló műszaki paraméterekkel készül, viszont a beruházás ezen szakaszában még változtatni lehet – fejtette ki a közlemény.

A 84 lakás körülbelül 955 millió forintba kerülne, amelyből a Széchenyi-terv keretében az előző vezetés 356 millió forintot nyert el pályázaton. Akkor a képviselő-testületet az illetékes alpolgármester úgy tájékoztatta, hogy a teljes beruházás az önkormányzatot összesen 338 millió forinttal terheli. Ezzel szemben újabb, közel 300 millió forint kellene a megvalósításhoz. Az önkormányzat – a költségvetési likviditást is figyelembe véve – nincs abban a helyzetben, hogy ekkora összeget kifizessen.

A polgármesteri hivatal keresi a lehetőségeket arra, hogy milyen módon oldja meg a problémáját annak a 84 családnak, akinek már az előző vezetés egy pályázat keretében kötelezettségvállalás nélkül garzonlakást ígért, és erkölcsi kötelességének érzi, hogy törődjön ezen fiatal családok sorsával. Molnár Gyula polgármester úgy véli, még ebben az évben mindenki megelégedésére pontot lehet tenni az ügy végére.


Törölt nick Creative Commons License 2003.01.14 0 0 383
a gazdasági érdek nem kerülhet előtérbe! ha mégis előtérbe kerül, úgy járunk, mint budaörs.
Előzmény: Anticato (381)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.14 0 0 382
Milyen mély lesz a metróalagút?
NSZ • 2003. január 9.

A Népszabadság december 30-i számában arról nyilatkozott a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője, hogy 2004 elején megindulhat a 4-es metró építése, ha a Környezetvédelmi Felügyelőség a kiegészített előzetes környezetvédelmi hatástanulmány alapján a környezetvédelmi engedélyt megadja.

Az érintett kerületek polgármesteri hivatalaiban hirdetményt függesztettek ki, felszólítva a kerület lakosságát és valamennyi érintettet, hogy 30 napon belül tegye meg a tervezett létesítménnyel kapcsolatos észrevételeit. A hirdetmény tájékoztat arról, hogy az előzetes hatástanulmány a metróvonal I. szakaszának létesítésére vonatkozik, amely a Kelenföldi pályaudvar és a Keleti pályaudvar között kiváltaná a felszíni tömegközlekedést. A hirdetmény szó szerint a következőket írja: „A főként pajzsos technológiával épülő alagút a felszín alatt 25-40 méter mélyen haladna. Az állomások építési technológiája különböző – felszínről vagy bányászati módszerrel történne.”

A metróépítés után érdeklődő lakos ebből két tanulságot vonhat le: 1. a 4-es metró a meglévő 2-essel körülbelül azonos mélységben fog haladni. (Nem igaz, sokkal magasabban.) 2. Mivel a vonal I. szakasza csak a Keleti pályaudvarig tart, és a Keleti pu. a VIII. kerületben van, ezért a VII. kerületet ez az építkezés egyáltalán nem is érinti. (Ez sem igaz!)

A hirdetmény szövege rosszul tájékoztat, és félrevezető. Az elkészített vasúthatósági engedélyezési tervek szerint az alagút lényegesen magasabban halad a felszínhez képest, mint a korábban megépült 2-es és 3-as vonal alagútjai a belvárosi szakaszokon. Az engedélyezési tervek szerint a pajzsos alagút teteje az egyes metróállomások előtt és után a következő mélységben lenne:

Kelenföld 11,50 m

Tétényi út 10,00 m

Bocskai út 10,80 m

Móricz Zs. körtér 18,20 m

Gellért tér 28,54 m

Fővám tér 29,14 m

Kálvin tér 17,60 m

Rákóczi tér 14,34 m

Népszínház u. 13,00 m

Keleti pu. 9,60 m

A Duna alatti átvezetés kivételével tehát az egész vonal nem 25 méternél mélyebben, hanem 9,60-18,20 méter mélységben halad.

Mi lehet az oka a félrevezető ellentmondásnak?

Feltevésünk szerint az, hogy az építendő alagút-létesítmény terveit nem mellékelték a hatástanulmányhoz, így sem a Környezetvédelmi Felügyelőség, sem a kerületi polgármesteri hivatalok, sem az észrevételező szakhatóságok nem tudják, pontosan milyen mélységben lenne az alagút. Maga a hatástanulmány pedig szűkszavúan csak annyit közöl: „A vonal I. ütemben tervezett szakasza teljes hosszban mélyvezetésű.”

Miért fontos kérdés, hogy milyen mélységben halad a metróalagút?

Azért, mert az épített környezet szempontjából ez az egyik legfontosabb jellemző. A lakóépületeket és a bennük lakókat a metróépítés a következő két szempontból veszélyeztetheti és károsíthatja: az egyik, hogy az épület megsülylyed és megrepedezik. Ez a veszély annál nagyobb, minél közelebb fúrnak keresztül egy 6 méter átmérőjű acélpajzsot a ház alapjaihoz.

A másik veszély a metróüzemelés során a lakásokban érezhető rendszeres és zavaró rezgés- és zajterhelés. Ez a káros környezeti hatás annál kisebb, minél vastagabb rezgés- és zajtompító földközeg van az alagút teteje és az épület alapja közt.

Tehát, milyen mélyen halad az alagút?

Penkala Tibor
Erzsébetvárosi Társasházak
Érdekvédelmi Egyesülete"

Anticato Creative Commons License 2003.01.14 0 0 381
És a költségvetési állapotok mellett ?
Előzmény: Törölt nick (380)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.14 0 0 380
azt hiszem, semmiféle korábban zöld vagy legalább foltokban zöld terület intenzifikálása és a városi szövetbe való bevonása nem lehet cél a jelenlegi környeeti állapotok mellett.
Előzmény: Amorf (378)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.14 0 0 379
A konkrétumok elhangzottak az építkezés leállításának ügyében. Molnár Gyula pm. úr a választások előtt eljárt ide - no nem érdemben válaszolni - kioktatni földieit. Most, mint felelősségteljes polgármester, akár érdemben is reagálhatna.
Az alaphelyzet tehát az, hogy az ingatlan-online felmérése alapján a 240e Ft/nm nem oly sok ebben a térségben, hogy megérje leállítani az építkezést. :)))

Amorf Creative Commons License 2003.01.13 0 0 378
Nézd, a XI. kerület folyamatosan rosszul járt a forrásmegosztás miatt. Nyilván nem kalkulálhatnak akkora arányú saját bevételekkel, mint a II. kerület - lásd az ingatlaneladásokat.

Mellesleg a XI. kerületnek potenciálisan sok pénze lehetne, hiszen az elmúlt ciklus alatt közművesítettek egy jókora területet a Spanyolrét-Madárhegy kerületrészen - közel hozzánk. Ide - állítólag - több ezer ingatlan épülhetne fel. Hogy ennek örüljünk vagy sem, nem tudom ...

Előzmény: A krónikás (377)
A krónikás Creative Commons License 2003.01.13 0 0 377
A II. kerület mégis továbbcsinálja miközben kifizeti a béremelést is.

Lehet, hogy itt mégsem a béremelés az oka a beruházás szüneteltetésének?

Előzmény: Amorf (375)
Amorf Creative Commons License 2003.01.13 0 0 376
Ezekután végképp nem értem kedves baloldali kartácsunk felháborodását.
Előzmény: Koravén Karaván (374)
Amorf Creative Commons License 2003.01.13 0 0 375
Van egy olyan érzésem, hogy a bérlakások építését a szűkös költségvetésnek tudhatjuk be. Magyarán a tavalyi 50%-os béremelés fedezetére nem megfelelő forrást biztosító központi költségvetés okolható ezért.
A lyukakata ilyenkor be kell tömni, tehát a beruházásokat vissza kell fogni. A kormányzatnak pontosan ez a legnagyobb hibája: a beruházások ösztönzése helyett azok visszafogása, illetve ellehetetlenítése önkormányzati szinten (is).

Van egy olyan érzésem, hogy országszerte jelentkeznek majd hasonló problémák, amikoris az önkormányzatoknak választaniuk kell, hogy mondjuk bérlakást építenek/utat aszfaltoznak/közműveket fektetnek vagy az 50%-os béremelést finanszírozzák. Igazából nincs választásuk, hiszen a béremelés kötelező, emiatt nagyon sok beruházás el fog maradni országszerte. Erre példa a kerületi bérlakások építésének leállítása is.

Előzmény: Törölt nick (372)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.13 0 0 374
Tudtommal a Fehérvári út déli részén, a Fecskeház épül (a Fehérvári-Építész sarkán), ami korábban idézett cikk szerint fel is fog épülni. Egyébként az ottani irányítószám: 1116.
Előzmény: Amorf (373)
Amorf Creative Commons License 2003.01.13 0 0 373
A Fehérvári út déli részén, az irányítószámát nem tudom.

Előzmény: Koravén Karaván (371)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.13 0 0 372
Miért, gázáremelést ígértek? Nem, azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés. És mi van most? Gázáremelés!
Előzmény: Amorf (370)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.13 0 0 371
Idézet a törzsasztali albertfalva topikból:

Újabb adalék a www.ingatlan-online.com-on megjelent egy felmérés alapján, ami Budapest egyes részeit állítja sorrendbe irányítószámok szerint a lakásárak (ezer Ft/négyzetméter) alapján.
"Íme a XI kerületi ir.számok - nm árak - helyezések:

1111 235e/nm 46
1112 321e/nm 12
1113 259e/nm 32
1114 248e/nm 37
1115 210e/nm 78
1116 239e/nm 42
1117 237e/nm 43
1118 312e/nm 15
1119 225e/nm 53

A teljességhez hozzátartozik az is, hogy Budapesten 160 db irányítószám van. Azt kell mondjam, a kerület eredménye nem rossz :)))

(Gondolom, új lakások árairól van szó...)"

Vajon hol van a leállított építkezés, ahol annyira drága a 240 ft/nm ?

Amorf Creative Commons License 2003.01.11 0 0 370
Szemelvény a XI. kerületi MSZP-programjából:

"4. Szociális lakásprogramot valósítunk meg, növeljük az önkormányzati bérlakások számát. A panelházak tovább nem halasztható felújítását a kormánnyal együttműködve segítjük, megteremtve a jogi és anyagi hátteret."

Tény: A bérlakásépítés leállítása.

Elvtársak, nem ezt ígértétek!

Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.10 0 0 369
Mondok én is adalékot a lakásárakhoz:

"A csepeliek a II. Rákóczi Ferenc út–Karácsony S. utca–Gerinc út–Tanácsház út által határolt, úgynevezett Rákóczi tömbben szándékoznak több ütemben, összesen körülbelül 300 lakást építeni. A beruházás csaknem nyolcszázmillió forint értékű, amelyből a kerületi önkormányzat mintegy 450 milliót a Széchenyi-terv pályázatán elnyert támogatásból biztosít. A munkálatok idén ősszel kezdődnének, s egy éven belül befejeződnének. A lakások bruttó négyzetméterára 190 ezer forint körül lesz."

Forrás

Aki ismeri a környéket, az tudja, hogy ez a terület a gyártelep szomszédságában van, keletről a HÉV-vonallal és a már most túlterhelt II. Rákóczi Ferenc úttal, nyugatról a hamarosan megépülő kamion- és teharautó elvezető úttal határos 190 ezer Ft/négyzetméter.
Az építkezés javában zakatol a Széchenyi-terv keretében és úgy néz ki, tartják a tervet. Ennyit a drága/olcsó-polémiáról.

Előzmény: Amorf (357)
Campobasso Creative Commons License 2003.01.09 0 0 368
Személyeskedünk? :(
Előzmény: gyulahut (367)
gyulahut Creative Commons License 2003.01.07 0 0 367
Campobasso jobban tetszik?
Előzmény: Koravén Karaván (366)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.07 0 0 366
:)
Gyula néven ideírni legalább is gyanakvást szül :)
Előzmény: gyulahut (365)
gyulahut Creative Commons License 2003.01.07 0 0 365
Na akkor egy kicsit pontosabban, hogy mi van abban a másik topicban:

gyulahut 2002-12-06 10:25:53 (2857)

A tegnapi testületi ülés szerintem leglényegesebb döntése volt a Lajos utcai lakásépítés kivitelezőjének kiválasztása a közbeszerzési eljárás lezárásaként. A döntés négypárti egyetértéssel született meg. Az SzDSz nem támogatta a beruházás megvalósítását.

Campobasso 2002-12-06 11:37:33 (2858)

"Az SzDSz nem támogatta a beruházás megvalósítását"

Ez igy nem teljesen korrekt:
Póta Gyula módosító inditványt tett, miszerint az Önkormányzat anyagi helyzete miatt nem engedheti meg magának, hogy a jövő évben megvalósuljon a beruházás. Ezt az inditványt a 7 jelenlévő SZDSZ képviselő támogatta.
A határozati javaslatban szereplő javaslatokat azonban már a 7 jelenlévő képviselőből 3 támogatta. Vagyis az SZDSZ frakció megosztott volt a beruházás megvalósításával kapcsolatban.

Előzmény: A krónikás (361)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.07 0 0 364
A költségvetési koncepció a költségvetési szándékokat jelzi, a keretszámokat a részletes költségvetési vita előtt szokás taglalni. Olyankor van az, hogy erre ennyi arra annyi, és ha valakinek módosítási indítványa van (módosítani akar rajta), annak meg kell mondani, hogy amit valamihez plusszban hozzá akar tenni, azt honnan vonják le, vagyis akkor mi az, ami viszont kevesebbet kap.
Előzmény: Koravén Karaván (363)
Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.07 0 0 363
Újbuda: vita a szakrendelő átvételéről
NSZ • 2003. január 6. • Szerző: Cs. K. É.

Hiányosnak és a kerület vezetőinek nyilatkozataival ellentmondásosnak tartja a XI. kerületi ellenzék a költségvetési koncepciót. Abban ugyanis nem szerepel a Fehérvári úti szakrendelő átvételének százmilliós költsége, pedig a városrész új polgármestere határozott ígéretet tett erre.

A XI. kerület 2003-ban hosszas halogatás után tényleg átveszi a Fehérvári úti szakrendelőt a fővárostól – tudatta egy korább interjúban Molnár Gyula XI. kerület polgármestere. A rendelő már 1993 óta gazdátlan, mert a főváros már akkor átadta volna, de a kerület újra meg újra elhalasztotta a valódi átvételt. Így aztán az utóbbi években a főváros már, a kerületi pedig még nem költött az épületre. Az átadás-átvétel költségeire százmillió forintot terveznek, a Fehérvári úti rendelő fejlesztése és felújítása várhatóan ennél nagyobb beruházást igényel.

A decemberi testületi ülésen a képviselő-testület többsége elfogadta a költségvetési koncepciót. A vita során Riedel René fideszes önkormányzati képviselő, a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke azonban felszólalásában többek között kifogásolta, hogy a költségvetési koncepció nem utal a megígért, és a jövő évben várható legjelentősebb önkormányzati tranzakcióra, a szakrendelő átvételére.

A vitatott dokumentum költségvetési koncepció, amelytől – a valós keretszámok ismerete híján – nem kérhetők számon sem a konkrét tényszámok, amelyek a részletes költségvetésben lesznek, sem az önkormányzat négyéves programja – válaszolta lapunk kérdésére Molnár Gyula polgármester. A szakrendelő átvételét a második fél évben tervezik, a mintegy százmillió forintos költség a félmilliárd forintos általános céltartalékot terheli majd. Ez az összeg itt valóban nem szerepel, mint ahogy a többi sem, mivel a koncepciónak nem része a költségvetési sorok részletes megnevezése, értelmezése. A részletes ígéreteket és ráfordításokat a költségvetésen kell majd számon kérni. Ennek megalkotására és testületi tárgyalására azonban csak a konkrét keretszámok, például a fővárosi forrásmegosztás ismeretében kerülhet sor.

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.05 0 0 362
nem tudjátok, komolyan gondolta demszky apánk vagy ez a molnár nevű kommcsi, hogy értelmes dolog az osztyapenkónál, a buszmegállóban azon a csöpp területen P+R parkolót nyitni?

tényleg, vannak itt politikusok is talán, miért nem lehet most a politikai visszarendeződésnél, mikor végre neosztálinista vezetése van a kerületnek is, visszaállítani a hős osztyapenkó et. szobrát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!