Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2017.08.25 0 0 62325

A Csobánci Bormanufaktúra PN 2011 volt a legjobb magyar pinot ebben az ársávban, amit mostanában ittam.

Előzmény: Tybald_ (62324)
Tybald_ Creative Commons License 2017.08.25 0 0 62324

Béláim, az alábbi borok közül van-e olyan amivel mellényúlok, vagy túlárazott és van helyette jobb?

 

Rácz Miklós Tamás Plant Noble Rácz Miklós Tamás, 2015 2 850 Ft

Bencze Családi Birtok Pinot Noir              Bencze Pincészet, 2015  3 500 Ft

Anonym Pince Életjel Pinot Noir              Szövényi Áron, 2013  3 590 Ft

Wetzer Pinot Noir                                         Wetzer, 2013  4 100 Ft

Dr. Loosen Villa Wolf Pinot Noir               Dr. Loosen, 2012  4 150 Ft

Matua Pinot Noir                                         Matua, 2015  4 800 Ft

Bott Frigyes Pinot Noir                                Bott Frigyes, 2015  4 990 Ft

Máté Rosso di Montalcino                         Máté, 2015  5 990 Ft

Szent Donát Magma                                    Szent Donát, 2015  4 800 Ft

BZoltan Creative Commons License 2017.08.25 0 0 62323

" harmadik napja iszom a SAP furmintot "

Hehe :) A Takács Lajos szerint ez inkább kritika lenne. Sokan vannak akik szerint ha nem gurul le egy ültő helyben a palack bor akkor ott baj van. Mondjuk én 2-3 hétog is szoktam egy palack bort inni. De nem ritka, hogy egy hónapig is eltart. Úgy vagyok a borokkal mint a könyvekkel... van amit egy ültő helyemben olvasok el, de van mindig 3-4 könyv amit apránként olvasok akár egyszerre.

"Fahordoban erlelödött is vagy csak abban erjedt? "

 


Minden* borunk fahordóban erjed és érik. A furmint jellemzően 300-600 literes, 10-15 éves magyarfahordókban. Jellemzően a furmint kapja a legtöbb hordót, nem ritka a 12-14 hónap sem.


(*) kivéve az üvegballlonos mini tételeket és a traminit ami nagyon hamar kerül ülepítő tartályba.

Előzmény: ex perlasca (62322)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62322

Köszönöm! Most hogy emlited, eszembe kut, hogy a marciusi nagy Tokaj kostolon a Bott Hatari Furmint 2015 szanaszejjel csapta a mezönyt, fantasztikus volt. A többi nevre ra fogok nezni.

 

Megjegyzem meg hogy harmadik napja iszom a SAP furmintot (ilyen se volt regen, hiaba, az öregedes :)) es semmit sem gyengült, söt. Fahordoban erlelödött is vagy csak abban erjedt? Tavolrol egyebkent a majusban a Kiralyudvarnal kostolt erlelt, igen intenziv es megis jo aranyokkal rendelkezö, tulzasoktol mentes furmintokkal erzek nemi rokonsagot.

 

Megmondom öszinten azt is, hogy a marciusi Tokaj kostolo illetve a majusi tokaji trip utan kicsit elkzedtem ketelkedni a szaraz furmint mint müfaj jövökepessegeben, de ez a SAP hatarozottan segit visszaadni a remenyt. 

Előzmény: BZoltan (62321)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62321

Bott Judit - bármi
Bakó Ambrus - bármi 

 

2HA - Cabernet Franc (jó a Courage is nagyon, de az nem olcsó)
Szászi - bármi

 

Előzmény: ex perlasca (62319)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62320

Olyan borokkal foglalkoznak amiket szeretnek és amiket el tudnak adni. Szerintem egy vállalható meszete van náluk a magyar boroknak. Van nekik mainstream és vagány választék is szerintem.

Előzmény: kifli (62318)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62319

Van barmi ami különösen ajanlhato a kinalatukbol?

En mar reg nem követem annyira a magyar borvilagot hogy meg tudjam itelni, mit erdemes naluk venni.

Előzmény: BZoltan (62317)
kifli Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62318

kissé mainstream a kínálatuk

Előzmény: BZoltan (62317)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62317

Őket kedvelem :) Wolfgang és a Kriszta. Évente egyszer elgurulnak hozzánk és felpakolnak.

Én rendszeresen oda küldöm a németországból és más EU-s helyről érdeklődő fogyasztókat. Néha, olyan kult cuccok vannak náluk amik a magyar kereskedőknél már rég kipörögtek. 

Előzmény: ex perlasca (62316)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.24 0 0 62316

persze, itt: http://www.weinkomplott.de/catalog/index.php 

van meg egy 2012-es Harslevelüm is

Előzmény: BZoltan (62315)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.23 0 0 62315

Ha nem indiszkrét  akkor megkérdezhetem, hogy hol vetted?

Amúgy örülök, hogy bejött :) Szép emlékeim vannak a 2013-as évjárattal kapcsolatban.

Előzmény: ex perlasca (62312)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.23 -1 0 62314

Semmi különös, tényleg csak egy szmájlis megjegyzés a régi tapasztalatokról.

Nyilván, van jó boruk nekik is, és erre vevő fogyasztóik is.

Előzmény: ex perlasca (62312)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.23 -1 0 62313

A legnagyobb baj az ha nem tudod mit jelent egy mondat végén a szmájli :P

Előzmény: ex perlasca (62312)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62312

@dhgadol - lekopogom, fantasztikus barataim vannak, es halas vagyok ertük a sorsnak. Bar azt nem tudom, ezt igazabol miert hoztad szoba. 

@Z-vitamin - ezt sem egeszen tudom követni. Igen, a kostolt bor remes volt es igen, van sok igenytelen nemet borfogyaszto. A kettö nem tudom milyen logikai kapcsolatban all egymassal.

 

Mas: SAP Furmint 2013.

Gazdag, telt, es megis kerek, szinte selymes. Finom.

 

Sok tokaji szaraz furmintnal jobban összeall nekem.

12-13 EUR-ert igen korrekt vetel.

Talan 6p? 

 

Előzmény: Törölt nick (62311)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.22 -1 0 62311

Igényes német borfogyasztók, akik a Balatonnál is mindig az édes vöröset meg muskotályt keresték :) Kaptak is :)

Előzmény: ex perlasca (62306)
ronin s8 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62310

A Kistücsökben voltunk, Balatonszemesen. Mivel a Kislaki Bormanufaktura "Tücsök" v. "Kistücsök" nevű Rajnai rizlingje a "ház bora", ezt kértem. Teljesen korrekt, jó bor. 

A 2015-ös Pinot noir válogatást viszont vissza kellett küldenem. Silány tétel.

Helyette 2015-ös Garamvári Pinot-t ittam. Ez is gyengécske volt. Iható, de némi kezdődő illóssággal. 

 

juhosttt Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62309

24 fokos volt amit a hordóba tettem (de másnap a lecsorgó mustot + az erősen préselt törkölyt megfokoltam, 26 fokos lett, de azt megittuk must formájában). Szó sem volt róla, hogy csont száraz a cél. Csak hagyom, hogy egy adagot nem fogok piszkálni, hagyom hogy az idő döntsön róla. Mint írtam nincs tétje. Ha nagyon elöregedne akkor sincs gond, megisszuk elfogy és kész. Összesen 130 (ebből 50 liter ami még mozog) literről van szó, semmi rizikó nincs benne, csak gondoltam leírom, nem akartam én ebből olyan nagy ügyet csinálni. Amúgy is az itteni borivók akiket ismerek, a száraz/savas bor = a savanyú, rossz borral.... Ebbe se akarok elmélyülni hogy mért ilyenek... Azt is elég volt elmagyarázni, hogy cukor nélkül is lehet bort csinálni... A rokonság/ismerősök is az édes bort szeretik jobban, szóval mindenkinek jut bőven. De én kísérletező szellemű vagyok. Főleg ha nincs veszteni valóm, akkor bátran kísérletezek. Más lesz a helyzet, ha egy beállt ültetvény termése lesz feldolgozva, ott már a leendő igényekre fogok koncentrálni. De az még pár év, addig tanulok, tapasztalok, kísérletezek.

Előzmény: van_Persil (62307)
dhgadol Creative Commons License 2017.08.22 -1 0 62308

Jo barataid lehetnek:-DD

Előzmény: ex perlasca (62296)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62307

22 mustfok fölött már nehéz egy ütemben spontán erjesztéssel szárazra erjeszteni a bort, ahhoz már ajánlott a fajélesztö. Újra beindítani egy már leállt erjedést meg már-már a lehetetlen kategória, vagy alapos szaktudás kell hozzá. 

Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy 19 fokos mustból lesz 12 alkoholfok. Nem írtad, hogy mennyi volt a mustod cukorfoka, de ha egy 25 fokos mustot csontszárazra ki tudsz erjeszteni, az 16,5 alkoholfok körül lesz. A kérdés csak az, hogy ki fogja azt a bort meginni? Az ilyen magas cukortartalmú boroknál célszerübb valamennyi cukrot megfogni, pláne, ha az aszúszemek miatt a savtartalom is magasabb. Így a magas savat ellensúlyozza a cukor, ezzel harmonikusabbá téve a bort. Ha meg kizárólag száraz bort akarsz inni, akkor figyelj arra, milyen alapanyagot veszel, ne csak az árát nézd! Néha a túl jó is rossz...

Előzmény: juhosttt (62305)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.22 0 1 62306

En ezt keszseggel elhiszem es elfogadom.

Csak azt kivantam leirni, hogy a bor nagyon rossz, es nezetem szerint nem kicsit rombolja a Tokaj markanevet ha ilyen borok kerülnek ki onnan az aruhazak polcaira.

Zarojelben jegyzem meg, hogy ma mar a (Nemetorszagban kaphato) 2-3 euros borok is elernek egy bizonyos ihatosagi szintet, a kostolt szamorodnihoz hasonlo minöseg fölött egyszerüen eljart az idö, nem hiszem hogy tartosan meg fog maradni nemet polcokon.

Előzmény: Hepci (62297)
juhosttt Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62305

Nem kell flegmázni, nem csodálkoztam, csak leírtam. Ha zavar lépj túl rajta, vagy tiltsd le a hozzászólásaim. Más legalább érdemlegeset is tudott hozzászólni...

Előzmény: van_Persil (62304)
van_Persil Creative Commons License 2017.08.22 -1 0 62304

Aszút vettél és csodálkozol, hogy édes maradt, meg újra erjed? No comment...

Előzmény: juhosttt (62298)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62303

Akkor kénezd le a bort, várjál ameddig letisztul aztán szűrd le és mehet a kancsóba :)

Előzmény: Jocó0423 (62301)
juhosttt Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62302

Egy 50 literes tételt mindenképpen hagyok a lehető legszárazabbra erjedni, mert kíváncsi vagyok a végeredményre. A többi lassan előkerül, mivel csak a baráti/családi eseményekre van, nincs kilátásban semmi komoly szándék vele. 

Előzmény: csite (62299)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62301

Én nem szeretem ha másodszor is beindul a borom mert az még soha nem vezetett nálam jó borra :)

Valahogy ezek a másodlagos beindulások mindig elvitték a "magasabb alkohol de gyengülő ízek zamatok" felé. Igaz csak vörösborral van tapasztalatom, a fehér elfogy egy év alatt :)

Tényleg érdemes lenne megmérni az alkoholt.

Előzmény: BZoltan (62300)
BZoltan Creative Commons License 2017.08.22 0 0 62300

Ahogy a csite is mondja, ha van cukor a borban és kellően alacsony még az alkoholtartalom akkor az erjedés bizony minden tavasszal újra be fog indulni. Ez nem baj, ez teljesen természetes.
Érdekes lenne tudni, hogy szesz-cukor viszonylatban hol tart a borod.

Előzmény: juhosttt (62298)
csite Creative Commons License 2017.08.21 0 0 62299

Nem kell csodálkozni, ha erjed, hiszen jó eséllyel rengeteg maradékcukor lehet még a borban.
A kérdés, hogy mi a célod vele?
Teljesen kierjesztgeted szárazra avagy letöltöd sterilen a maradékcukorral.

Előzmény: juhosttt (62298)
juhosttt Creative Commons License 2017.08.21 0 0 62298

Tavaly vettem 4 mázsa szőlőt (kb 40:60% aszu:egészséges szőlő arányban) Tolcsváról (Tokaji borvidék). Több mint 1 hónapig forrt. Átfejtettem, kapott kevés ként. Télen mukkja se volt, tavasz óta egyenletesen kotyog a kotyogó :) Az itteni "szakembörök" minden szinonímával kifejezték hogy ez milyen rossz.... Én meg úgy vagyok vele, hogy dicséretes, hogy ilyen jól bírják az élesztőgombák. Persze nem egy alulterhelt szőlősből való, de így is jobb mint a tokajban sok helyen fellelhető folyóbor. Ami viszont elkeserítő (nekem üzletileg jó, de akkor is szomorú) hogy azt a temérdek aszut 100 ft-os kilónkénti áron vettem, mert ott nem vették át a szőlőt sok termelőtől. (aki nem ül elég közel a tűzhöz.)

Hepci Creative Commons License 2017.08.21 0 0 62297

A Szent István Korona a Törley (Hungarovin) egyik (alsópolcos) márkaneve - ezek a borok kb. a Hilltop alapborainak vetélytársai.

Előzmény: ex perlasca (62296)
ex perlasca Creative Commons License 2017.08.21 0 0 62296

St. Stephen's Crown Tokaji Szamorodni 2013

Nemet hiperben vettek barataink, kiprobalni. Cimken arany, kiralyok itala stb stb.

Olcso volt.

Es nagyon rossz. Hig, bizonytalan, üres, mintha több rossz bor lett volna összeöntve - lelketlen tömegbor.

2p.

 

Egyebkent a hatcimken valami Törley ceg is megjelenik; hat gratulalok.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!