Erre a sávra nemigen vannak műszerek. Legalábbis az internetet kutatva nem nagyon találtam. Műszerezettség nélkül pedig nem sok értelme van belevágni. Nemde?
Nem rossz az RH munka, sokkal inkább rádióamatőr tevékenység, mint az átjáátszókon a gazdakör. Nálam sajnos nem játszik az RH, QTH adottságaibl kifolyólag.
23 centi: sok pénzt és energiát nem fektettem bele, csak kipróbáltam, "ha már" ott van a kézirádión. Kiderült, pár amatőrtársnak van 23 centis cucca, kicsit játszottunk oszt ennyi.
(A "CB szökevényen" meg még mindig jókat röhögök :-D.)
Hm. MGM és DV is van? Szimpatikus! Azt hiszem elkezdek aktívabban keresgélni ebben a témában.
Ami a szomszédokat illeti...nos az IQ messze több, mint 10. Normálisnak is mondhatnám őket, egészen addig amíg valami számukra ismeretlenről nem esik szó :)
Egyébként 2m / 70cm-en találkozott már valaki DV módokkal a simplexeken? Mert ahogy láttam, oda lettek kiosztva. De síri csend és hullaszag honol. Nemhogy DV :)
A digitális üzemmód nekem már régóta csábító és már régóta kísérletezgetek vele alacsonyabb frekiken. Elgondolkoztató. Érdemes lenne parabolatányért venni? Na vajon a szomszédok mit szólnának hozzá :)
GHz feletti sávokban a nagysebességű és nagy sávszélességű (akár több MHz) adásoknak van értelme. szerintem. packet és hasonló. nagy irányítottságú (pl. parabola) antennával. IARU bandplan. a Profi rádiózásban sincs már mikrohullámon analóg kommunikáció, de egyre általánosabb a nagysebességű (pl. >Mbps adatsebesség <256QAM moduláció) adat. ATV-t is említhetném de retro hangulatot árasztana miután a profik idén vezetik ki mint elavult és sávszélességpazarló technológiát az éterből.
Ugyanígy halott a 2m is. Ha nem beszéled meg előre a QSO-t vagy nem írod fel az aktivitást valamely fórum SOTA-témafalára, kicsi az esély, hogy válaszol valaki.
(leszámítva a hajnali kör-QSO-t valamelyik átjátszón)
És van valami dokumentációd, tananyagod, akármid a terjedésről? Jó lenne kicsit tanulmányozni. Esetleg emailben megosztanád velem? Milyen üzemmódok engedélyezettek 1,2 GHz-en?
Kicsit hasonló a 400 megához, ez is egyenesen terjed, mint a fény... de jóval kisebb méretű dolgokról is hajlandó visszaverődni, szeszélyes ls vicces dolgokra képes.
Csináltak már QSO-t utasszállító repülőgépről visszaveretetett hullámokkal. Amíg elment a repcsi, létrejött az összeköttetés.
SHF versenyeket leszámítva, ne számíts túl nagy aktivitásra.
Leginkább a terjedés érdekelne a Gigahertzes tartományban. Pár amatőrtárs és én már egy ideje ilyesmin törjük a fejünket, hogy magunk mögött hagyjuk a 70cm világát is és magasabb frekik felé lépnénk.
Azonban vajmi kevés dolgot találtam erről a neten. Akár magyar vagy angol oldalakon.