Van is az udvaron két 80 centis sínvas.... Cak hogy biztos sima legyen. De lehet hogy nyújtani sem kell, csak egy határozott mozdulattal rátenni a tésztára.
Az én tásztanyújtómasinámon 9 fokozat van. Cérnának a 9-esen nyújtom, szélesmetétnek(mákostészta, túróstészta, krumplis, miegyéb) 7-8-ason. Lasagnénak én 7-ig mennék kb.
Ha már kaják: én most ugye 40 napos nagyböjtön vagyok, húsvét hétfőig. Jelenésünk volt anyámnál, csinált nekem külön zöldséges tésztát. (csigatészta, mirelit zöldségkockák vajon párolva, rá tán oregánós vagy milyen tejszín, tetején sajt, összesütve,semmi faxni). Mondanom se kell, a fiam is, de főleg Feri párom szinte csak azt akarta enni, mikor ott volt nekik a rántotthús, sült csülök sav.káposztával, mifene. Hát már azt hittem, nem marad nekem semmi! És azóta nyúz, hogy milyen finom volt, ilyet én is feltétlen csináljak, de ne variáljak bele semmit, ahogy szoktam. Jól nézünk ki (nekem nem is volt akkora nagy szám az a kaja, de hát . Na mindegy, nem lehet ezeken a pasikon kiigazodni, mindig mondom)
Tojás, liszt, nyújtófa, digitális tolómérő. De ha felpöndörödik már megint, akkor annyi lebbencs lesz otthon hogy ihaj! És akkor marad az, hogy lasagne csak friss tésztából készül. Mint eddig is. Mind az egyszer.
:)))) Gegergő nem foglalkozik ilyesmivel, hogy kivel emberkedjen, ssssssimán beszól bárkinek, de tudom, hogy szeretetből:))) Meg ti is...
Egyébként nem volt éjjel már kedvem véknyabbra nyújtani, de ha formában vagyok, akkor véknyabb nekem is. Csak történt velem valami, ami fölött nem tértem napirendre, és betegecske volt a lelkem, míg meg nem beszéltem magammal, hogy nehogymáááá. Így aztán vastagabb a tészta, mint szokott lenni, mert valamin ki kell tölteni a mérgemet, ugye, kutyába nem rúgunk, a tyúkok tabu, macsek nincs, de ha volna, se, így maradt a lelketlen tészta, hogy így maradsz, wazze....
Mert nem hagyod benne a sütőben egy órára lekapcsoltan, hogy ideje legyen átszívni magát. :))) Aztán meg lehet szórni sajttal és rápirítani. Nincs vastag tészta, csak nem megfelelő metodika a sütés-főzés során....
Hát ha Inmi így csinálja akkor így kell. És mielőtt túl boldog lenne a dícsérettől ezt azért írtam, mert (lehet hogy magától is tudná) olyan de olyan profi konyhai kiképzője van!
;)
Bátor vagyok a címem nem tudja, így nem jön engem kergetni a sodrófával. Gergőgábor már biztos nem mer emberkedni, mióta egy diós trükkel megszerezte a címét.
Lehet úgy is, hogy harminika szerűen pakolom be egy vékony terítőbe, majd ráhelyezek egy könyvet súlynak, úgy is szépen beszárad alakra töredezés és hullámosodás nélkül. Ilyenkor érdemes kicsit várni vele, hogy bele ne ragadjon a terítőbe, tehát szabadon előszárad egy órácskát.
Íme a megoldási lehetőség egyike arra, hogy ne töredezzen, ne hullámosodjon a lasagna tészta.
A felvágott tészta darabokat helyezd zsír vagy sütőpapírra, hajtsd rá két oldalt a papírt úgy, hogy teljesen befedje egyik és másik oldalról is a tésztát. Határozott mozdulattal fodítsd meg a tésztát papírostól, és úgy helyezd el vízszintes felületre, hogy a papírok összehajtogatott, szabadon lévő része alulra kerüljön. A tészta papíros teteje felül zárt. A tészta saját tömege nyomja alul a papírok széleit, amely így nem enged teret a hullámosodásnak, ugyanakkor kellő szellőzés biztosít a száradáshoz. A töredezettség biztosan elkerülhető úgy is, ha megfelelő vastagságra nyújtod a tésztát.
Drukkoljál, hogy ma legyen kedvem gyúrni.... tojás már összegyűlt vagy 50 darab, muszáj felhasználni.... a fiam a múlt héten nem tudott jönni, így erre a hétre tettük át... ha igaz...
Várom a képet és a technológiát, mert nekem nem a konyharuhát, de amire tálcát raktam, még azt is felemelte és összepöndörödött. Meg repedezett is lett.
Én is keresek egy lasagne-tésztát. Egy olasz kislánytól (cserediák) kaptam ajándékba egy nagy cipősdobozzal lasagne tésztát. Az hajlékony, puha volt, s még hetek múlva sem száradt ki. Csak azt nem tudom, hogy milyen alapanyagokból készült.
Le lehet azt súlyozni:))) Szépen ráterítek egy vékony terítőt, és megszárad az, csak persze: lassabban, és nem pöndörödik fel. Most majd, ahogy csinálom, lefotózom, hogy is gondolom.
Akartam már korábban is kérdezni(csak most rátaláltam erre az írásodra). Szóval ha lasagne-tésztát csinálsz , azt mindig frissen-nyersen használod fel? Mert én is szoktam, de nem tudok előre legyártani, mert ahogy szárad, mindig összepöndörödik. Lesúlyozni meg nem lehet, hogy lapos maradjon, mert akkor eg nem tud száradni. Van valami trükkje vagy csak nyers tésztával megy?