Keresés

Részletes keresés

Ljungberg Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6742

Mostani 442, Harmadik Félidő rovat, Petur A. kérdése: Kassai Viktor megkapja-e az Európa-bajnoki döntőt?

Kassai válasza: "A legfontosabb a teljesítmény. Ha a csoportkör alatt jól teljesítünk, esélyünk lesz rá, hogy a kieséses szakaszban is kapjunk meccseket. Ugyanúgy, mint a csapatok, a bírók is úgy juthatnak a döntőbe, ha jó teljesítményt nyújtanak. Ez nem a sportdiplomáciáról szól, nem az fogja a finálét vezetni, aki mögött erős a háttér. Számunkra magasan van a mérce, sokan várják, hogy megkapjuk a döntőt, és ha mégsem így lesz, akkor fanyalogni fognak. Akkor lennék elégedetlen, ha az egyenes kieséses szakaszban már nem számítanának ránk."

bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6741

Ez egyértelmű. Fizikailag (az emberi szem) szerintem képtelenség az ilyen helyzetet megítélni megbízhatóan.

Előzmény: Pib (6740)
Pib Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6740

Itt most nem csak arról van szó, hogy az adott helyzetben mi a helyes ítélet. Arról is szó van, hogy bebizonyosodott: a gólvonali naplopók lófaszt sem érnek. Valamilyen technikai segítség kell.

Előzmény: bohumilhrabal (6735)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6739

Igen. Ez így működne szerintem is. A Zidane-Materazzi esetet is a sokadik számú bíró nézte meg az ismétlésen és mutatta meg a főbírónak, ha jól emlékszem a történetre. Ilyenkor ugyanezt meg lehetne tenni... A leseknél is villámgyorsan lehetne ítélni, egész jó megbízhatósággal.

Előzmény: Pruzzo (6737)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6738

Túl kevés meccs van már a hibák kiküszöbölésére sajnos. Most jönnek a negyeddöntők, kiváncsi vagyok, mi lesz a legközelebbi kétes döntés.

Előzmény: merre (6736)
Pruzzo Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6737

És miért kéne szétszaggatni? Pont az a lényeg hogy a 4. játékvezető önállóan döntene és csak akkor szólna ha a visszajátszásból kiderülne valami amit a nézők is egyértelműen látnak másodperceken belül, és elég fajsúlyos eset ahhot hogy érdemes legyen azért közbeavatkozni. Például hogy benn van a labda a kapuban vagy valaki a bíró háta mögött lefejeli a másikat. Egy világversenyen összesen van 3-5 ilyen komolyabb eset.

Előzmény: Törölt nick (6733)
merre Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6736

Nem tudom, majd kiderül. Ha nincs ez az eset, és talán még döntőt is vezet, akkor azért büszkélkednénk vele. Így viszont a szégyenben is osztozni kell.

Persze alapvetően nem nagy ügy, játék, benne van a hibázás lehetősége. remélem így fogják majd fel a profik is, akik ebből élnek.

Korábban írtam, örülnék neki, ha rábíznának még egy meccset a Kassai brigádra, mert jót tett volna nekik is, nekünk is, de nem így döntöttek sajnos.

Előzmény: Törölt nick (6715)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6735

Egyetértek. A hosszú indítás, a gólpassz és a gólvonaltől másfél méter magasságban áthaladó gólt eredményező lövés egy összefüggő, gyors folyamat része, egyben kell értelmezni.

Előzmény: Steve the Great (6731)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6732

ja, biztos azért mert a passzoló játékos a saját félpályáján volt :)

Előzmény: Törölt nick (6725)
Steve the Great Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6731

Najó, újdonságot nem fogok hozzátenni, és azt hiszem meg sem foglak győzni, de:

- A szabályoknak megfelelő ítélet, hogy nem gól

- Ezt a döntést a lesnél kellett volna meghozni

- Ehhez képest két téves ítéletet is hozott a bírói gárda

- Ennek megfelelően jogosan küldték őket haza

- Collinának a konkrét esetben igaza van (viszont ezt itt senki sem vitatta), ellenben a kedélyek megnyugtatása végett a leshelyzetet is figyelembe vehette volna.

- Az előremutató megoldás a videóbíró lenne, bár ezt is jól ki kell dolgozni (pl. minimum 1-1 kamera a kapu két oldalán), mert láttunk olyan eseteket, ahol sokadik visszanézésre sem egyértelmű, hogy bent volt-e a labda. Amúgy erre az NFL-ben az az alapelv, hogy a pályán született döntést kell megcáfolni a videózással. Ha az nem egyértelmű, akkor marad a bírói döüntés.

Magam részéről én nem rágódom többet a témán.

Előzmény: merre (6711)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6730

Ok. Örülök, hogy neked ez segítene. Másfél méterre a földtől és másfél méterre a felső léctől, mindezt ilyen baromi gyors játék mellett én biztos nem tudnám megmondani, maximum érzésre, úgy, hogy kb heteken át naponta ezt gyakorlom. Kiváncsi vagyok mi lett volna, ha két játékos takarja a labdát mind két oldalról. Persze a videó után kurva könnyű okosnak lenni, mert felülről is van kamera már.

Előzmény: Fradista Utazó (6720)
Fradista Utazó Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6728

Magyarul bebizonyítottuk, hogy Vad II elsősorban azért hozott rossz döntést, mert nem megfelelően helyezkedett. Ez pedig egyértelműen hiba. 

Nem tudom megítélni, hogy miért oda állt, ahová, mivel nem vettem részt a felkészítsen, oktatáson, nem tudom, hogy ott mit mondtak nekik; de a rossz döntés alapvetően a hibás helyezkedésből fakad, nem pedig elháríthatatlan körülményekből. 

Előzmény: Törölt nick (6712)
Pib Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6727

Azért azt elég nehezen tudom elképzelni, hogy ez a vonalbíró vagy mi a tök pont olyan helyen állna, ahol a kapufától nem lát. Persze, ostobák az UEFA illetékesei, de ennyire azért talán mégse. 6-7 méterre áll a kapufától, nem 20 centire.

Pruzzo Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6726

Persze sokkal egyszerűbb lenne egy rögzített kamera, amit monitoron néz a 4. bíró. És egyéb súlyos tévedésekkel együtt rászól a vezetőbíróra. Mondjuk nem lenne szükség rá talán csak minden tizedik meccsen egyszer-egyszer. Dehát a túl kézenfekvő megoldás túl egyszerű lenne.

Előzmény: Pruzzo (6722)
bohumilhrabal Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6724

Nem az esés szöge a lényeg, hanem hogy a föld felett volt a labda, amikor a gólvonal húzta elméleti falon ment át és nem a földön, mint Cassano eseténél. És ilyenkor sokkal nehezebben tudsz viszonyítani bármihez is, ergo nehezebb megítélni, hogy gól vagy nem gól. Nyilván merőlegesen nem eshetett elméleti okokból. Azt meg azért írtam, hogy az ukránok kint sincsenek, ha nem rendezik, mert különösebben nem sajnálom a kiesésüket, oké hogy ez nem érv, de az sem túl erős, hogy ez a gól okozta a kiesésüket. Egyrészt mert ha megadják, akkor meg azért baj, mert les volt, másrészt, döntetlennél nekik kellett volna rúgniuk egy másikat, amit elnézve a három meccses teljesítményüket, igen nagy odsszal adtak volna a fogadóirodák. Ezért nincs miről beszélni igazából. Persze hibázott a bíró, rövid időn belül háromszor is (az első lesnél Milevszkij fejes), és a harmadik végzetes volt. De korántsem befolyásolta annyira továbbjutást, mint egyesek állítják.

Előzmény: Peppo vagyok (6714)
Peppo vagyok Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6723

Összezavarod! :)

Előzmény: Fradista Utazó (6720)
Pruzzo Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6722

És itt amúgy centiméterekről van szó a fejtartásban, minél közelebb áll a vonalbíró annál kevesebb eltérés kell hogy ne legyen pontos a rálátás. Nem is sima sámli kéne ide hanem fejtámlás, vagy becsavarozni a fejét egy keretbe hogy egyáltalán ne tudja mozgatni.

Előzmény: Törölt nick (6712)
imoT Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6721

valóban, Kassai egy hős :)

Előzmény: tom55 (6709)
Fradista Utazó Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6720

Segítek egy kicsit: ott a kapufa. Ahhoz lehet viszonyítani. Elég magas. Ha a labda annál magasabban van, az biztos nem gól. 

Előzmény: bohumilhrabal (6690)
imoT Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6719

Valóban, meg kellett volna adni, mert, ha már elengedték a leshelyzetet, akkor ez attól független esemény. Viszont, ha megadják, akkor az angolok lettek volna ugyanígy felháborodva, hogy egy lesgóllal egyenlítettek az ukránok, mert az onnantól már lesgól. Sajnos a partjelző hibája volt az első a sorban, ha az nincs, akkor most nincs miről beszélni.

Előzmény: merre (6711)
FaberK Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6718

ez a lényeg sztem

Előzmény: Törölt nick (6672)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6717

nagyot kockáztattak, amikor elengedték a lest, de bejött

Előzmény: tom55 (6709)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6716

szerintem, itt a pillanat, hogy a saját igazad biztos tudatában emelt fővel itthagyd ezt a sok barmot.

Előzmény: merre (6702)
Peppo vagyok Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6714

"ívbe hulló labda"

Basszus, te is... Elméletileg eshetett volna merőlegesen is, tény.

"Az ukránok rendezés nélkül kint sincsenek"

Ez nem befolyásol semmit, évek óta tudjuk, hogy itt lesz az EB.

"Ha a gólt megadták volna, akkor az a gond, hogy méteres lesről született, ördögi kör."

Igen, mindenki tudja, hogy az lett volna a legjobb, ha befújja a lest. Msst már mindegy.

Előzmény: bohumilhrabal (6706)
maribor Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6713

Nem ad rá okot és a törzsközönség eteti. Minden topiknak van egy saját hülyéje. És amíg a helyi brigád válaszokkal legitimálja, addig nem nagyon van mit tenni.

Előzmény: Veszpremi (6710)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6712

"A kapufa meg egyenlő széles a gólvonallal, tehát ha a labdát teljes egészében látja a kapufa mögött, akkor gól van, mást nem kell néznie."

Ez teljesen igaz, de ha túl közel állsz a kapufához és rosszul helyezkedsz, akkor a közelebbi kapufa egy részt kitakar előled. Így előfordulhat, hogy nem látod gólnak azt, ami már teljesen bent van. Ezért kell úgy állni, ahogyan valaki írta, kicsit hátrébb és a gólvonal belső (háló felőli) éléhez igazodni, nem a kapufa közepéhez, mint Vad tette.

Előzmény: Törölt nick (6672)
merre Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6711

Attól jobb lenne? A másik két ilyen esetben jól látott a gólbíró, tehát hasznos volt.

Egyébként meg a játékvezető felülbírálhatja a segítői jelzését.

Az a helyzet, hogy ha már egyszer egy lest elengedtek, akkor az utána szabályos körülmények között született gólt már meg kell adni, ezért nem igazán értettem, miért hivatkoznak itt egyesek lesgólra.

Úgy tűnik, nem annyira veled van vitám.

"Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetőinek szakmai főnöke azt mondta szerda délután: "emberi hiba történt, aminek nem lett volna szabad bekövetkeznie. A gólt meg kellett volna adni.""

Előzmény: Steve the Great (6707)
Veszpremi Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6710

A trollt miért nem szórják ki innét? Aki képtelen megérteni, értelmezni egy normális mondatot is.

tom55 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6709

Lehet hogy Kassaiék a feláldozhatók és feláldozták magukat, karrierjüket hogy megbosszulják amiért az EB rendezést nem mi kaptuk, igen fiatal barátaim.

ommany Creative Commons License 2012.06.20 0 0 6708

Sőt.

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a partjelző is benne van a Kassai-buktatásban!

Előzmény: ommany (6694)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!