Találtam a cuccaim között egy "reform" mákos mufli receptet, íme:
1 bögre kukoricaliszt, 1 bögre darált mák, 1 pohár kefír, 1 bögre méz, 1/2 bögre olaj, 2 ek szódabikarbóna, 1 ek fahéj, 1 citrom reszelt héja és leve, 2 marák mogyoró durvára vágva. A hozzávalókat összekeverjük, a legvégén tesszük hozzá a citromlevet, majd közepes tűzön sütjük meg.
Nem próbáltam, de elég jól hangzik, csak a mézet találom picit soknak.
ribizli
Készítesz egy egyszerűbb alapmuffint (alap, mogyorós, kakaós, stb. ízlés szerint)
Ha kihül kivájod annyira a tetejét, hogy pici pereme legyen. Az így kialakított
helyre egy gombóc fagyi/jégkrém jön, szóval csak annyira mély a lyuk, hogy ne csússzon le, de a gombócnak ki kell púposodnia. A fagyit megszórhatod mazsolával,
dióval, esetleg aszalt gyümölccsel - pl. papaja nagyon mutat. Ha direkte karácsonyi,
akkor meg lehet szórin a végén porcukorral - ugye, hogy jó havas legyen.
Szilveszterre lehet színes dekor cukor, vagy csoki, na meg sokféle színű kapszli vegyesen.
HA fekete, akkor tényleg nem zománcos, hanem tapadásgátlós.
A muffin tésztáját a világ legegyszerűbb dolga összekeverni! Ezé' szeretjük. :-))
Egyik edényben összekevered a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket, majd villával összeforgatod a kettőt. Ennyi. Mégcsak nem is kell alaposan összekeverni, azt mondja a legtöbb szakácskönyv. Nem kell tojásfehérjét habbá verni, még a robotgépet se kell elővenni. Kezdők számára ideális pálya. :-)
Bocs, lehet, hogy tapadásgátlós, nem tudom pontosan. Fekete az egész, és vajjal kell kikenni a lyukakat. Egyébként az Europarkban vettem.
Újabb kérdés: a hozzávalókat csak össze kell keverni, vagy a tojásfehérjét fel kell verni habnak? Én csak összedobáltam mindent, de találtam olyan recepteket is, hogy a tojással kicsit macerásabb volt. Ti hogy csináljátok?
Szuper a sütő! Az első adagot kb. 20 percig sütöttem, a mait 15 percig, de szerintem 10 is elég lesz az én takaréklángot nem ismerő ócska sütőmben. Az íze viszont csodás :)
Az a kérdésem, normális-e, ha a sütés után kívül-belül puha, porhanyós, de egy idő után a külső burok kicsit megkeményedik. Az élvezeti értéke nem változik, a belseje így is puha marad, de nem az igazi. Tényleg, milyen az "igazi" állagú muffin :)?
Ma vettem Sparban zománcos formát, 12es, és 1290 pénz volt. Még nem tudom, melyikkel kezdjem, de asszem, valami alap-egyszerűbb csokis lesz. Csak félek egy kicsit, mert a sütőm elég vacak, pl. a takarékláng is elég erős, de remélem, nem ég oda. Majd beszámolok :)!
Szevasztok!Mielőtt a tésztát elkészitem,kivajazom a formákat és a mélyhütőbe teszem.Ennélfogva tökéletesen kijön sütés után.Kapszli felesleges.Csak dekorativ.
A 3190 a "rendes" ára, akkor biztosan ugyanolyan, mint az enyém. :-)
Ebbe való kapszlim nincs, csak nagyobb, meg jóval kisebb (pl. pralinéhoz). De nem ragadt bele ez a sajtos. Van egy kis ecsetem, azzal szoktam kiolajozni az alját és köröskörül az oldalát is. Ha nem akar elsőre kijönni, nekem az a trükk vált be, hogy egy picit megpróbálom megforgatni a muffinokat. Akkor nem szakad bele. Általában 20 perc alatt készen van 180 fokon.
Köszi a mindenféle segítséget mindenkinek, úgy tűnik, lesz minimuffin tepsim, a Margit körúti vasedényben telefonon azt mondták, elteszik nekem. 3190 Ft, és még van két darab. (A többi Vasedényben már elfogyott).
Zitka, ahhoz a gyönyörű sajtos-sonkás minihez használtál papírt, vagy anélkül is kiszedhető? És mennyi ideig sül kb. egy ilyen?
nekem van szilikonosom, 6 hatalmas luk, 2 db 6-os normal.
en megorulok attol, h nyaklik!!! kulonbozo trukkokkel varazsolom be a sutobe, de mikor mar bent van akkor az utolso pillanatban a racson megbillen es a szelso sor kifolyik ...
lattam olyan szilikonos sutot aminek a szeleben egy fem keret van.
olyat akarok csinaltatni az emberrel, mert pereme van ahova tokeletesen passzolna a keret.
en logatva tarolom, ugy semmi zsirnyom, meg ilyenek.
A szilikonosról meg a Tupperware oldalon olyat olvastam, ami miatt elment tőle a kedvem :( Idemásolom:
"Az alapanyagból adódóan a forma hajlékony, így ajánljuk, még üresen tegye egy vágódeszkára vagy a sütõlapra a formát, hogy a beleöntött élelmiszerek nehogy kiboruljanak a formából, miközben azt a sütõbe vagy a hûtõszekrénybe helyezi.
A Szilikon formák furcsa tulajdonsága – ez különleges anyagukból adódik – hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. Ez biztosítja a Szilikon formák nagy elõnyét, hogy az étel könnyen kijöjjön a formákból. Így azonban elõfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsíros nyomot hagy a polcon. Javasoljuk ekkor a mosogatógépben való mosogatást.
A Szilikon formák nehezen foltosodnak – ehhez azonban fontos, hogy ne tegyük ki a formákat túlzott hõhatásnak, azaz mindig csak a sütéshez szükséges hõfokon használjuk! Fontos az is, hogy a sütõben a hõmérséklet egyenletes legyen. Gázsütõk esetében vigyázzunk, hogy a forma ne legyen túl közel a hõforráshoz! Egyes élelmiszerekkel, így a csokoládét, paradicsomot vagy nyers krumplit tartalmazó ételekkel különösen óvatosnak kell lenni!"
Nincs mosogatógépem, gázsütőm van... Félek ettől. A teflonosba biztos beleragad?
Vasedényeket hívogattam tegnap este, azt mondták, nem is ismernek több mint 12 lyukút:(