"Nem értzettél az egészből semmit , kár volt hozzászólnod."
Nocsak. Mit nem ertettem szerinted? A kerdesedre azert nem valaszoltam, mert tovabbra se latom az osszefuggest a ket resze kozott, masreszt pedig ez nem az a hely, ahol te barkit is vizsgaztathatsz. Ettol fuggetlenul adtam neked egy konyvcimet, ahol a kerdesedre megkapod a valaszt.
"Ha csillagász vagy, akkor azt mondd meg , hogy mióta ismert az a tény, hogy a 19 éves Meton ciklus többszörösét kitevő 304 évenként egy napot hátrál a holdfázis?"
Hogy fugg a ketto ossze? Ez a csillagaszattortenet egy periferikus kerdese, aminek sok jelentosege nincs.
"Más szavakkal: nem pontos a Meton ciklus és 19 év múlva nem pontosan ismétlődnek a hold fázisváltozásai , mert a ciklus hossza 1/16-od nappal hosszabb!"
Mi van ezen olyan meglepo? Egy ev nem egesz szamu napbol all, ezert kell pl. a szokonap is idonkent.
Egy kis irodalom ha erdekel:
John North: The Fontana History of Astronomy and Cosmology, Fontana, 1994, p. 65.
Gondolod, hogy ezektől akárcsak megrezeg az időhíd (általam harmadiknak nevezett) pillére? :) Jelenleg több kérdésnek fennforgása van itten. Először: - Dokumentálni kellene, hogy Niceában volt naptárigazítás, ezzel került a MEQ március 21-re. - Nem volt naptárazás, a MEQ meg csak úgy ott volt. -
A csillagászok térfelén "egy csak egy ember" válaszolhat ilyen kérdésre. Ő viszont ragaszkodik a háromszáz másodpercéhez. (Demokrata 2005 nov. 24. 65. old.)
A finnek finnugornak tartják magukat, attól, hogy megírta a Demokrata, hogy nem, még a finn tudomány, és a Finn Akadámia nem "mondta fel" a finnugor nyelvrokonságot.
Nagy kár, hogy pont ennél nem ad forrást. Caesareai Eusebius püspök (ő volt az ariánusok legfőbb szószólója a nevezett zsinaton) hivatkozott műve több linkkel is ott van a Kitalált ... topicban. Egyikben sem találtam március 21-ikét.
Ha csillagász vagy, akkor azt mondd meg , hogy mióta ismert az a tény, hogy a 19 éves Meton ciklus többszörösét kitevő 304 évenként egy napot hátrál a holdfázis? ---------- Más szavakkal: nem pontos a Meton ciklus és 19 év múlva nem pontosan ismétlődnek a hold fázisváltozásai , mert a ciklus hossza 1/16-od nappal hosszabb!
"Amúgy nemtom mit akarsz kihozni ebből, mert a két Jazdgerd/Yazdegird között majd 200 év telt el . (II. Jazdgerd/Yazdegird 438/9-457, mig III. Jazdgerd/YAzdegird 632-651.)"
Egész pontosan 200 AH! Napévben ez pár nap híjján 194 év.
Az uralkodás kezdete, de az uralkodás vége között is. "
Elmeséljem, hogy mi történt i.sz. 1079-ben, vagy magadtól is rájösz?
Gondolom sejted, hogy egy jelentéktelen III. Jazdegirddel nem kezdenek időszámítást, amelyet egy vicces "Yunus fia" is megőriz nekünk. 1004-372=632!
Akkor még AH 194-et írtak!
.....
És ott ültek az okosok, akik szóltak, hogy ez nem lehet, mert Jazdegird az majd csak Mohamed után jön, és az arabok bábja...
A spanyoloknál senki nem állította át az időt az új hidzsrára.