Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62384

- Szerencsédre nem írtad. Így megmaradt a jó-humorú, bájos úriember imázsod. hehe

Előzmény: BZoltan (62380)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62383

"Lehet furcsán hangzik, de nekem a bor egyre inkább csak "melléktermék" ... Engem egyre jobban a föld, a növények, a rovarok, állatok, mikrobik. Az egész rendszer és az, hogy a családomnak hogyan tudok minél többet adni ebből. Egyre jobban az érdekel, hogy a gyerekeim is meglássák azt a szépséget és örömöt amit egy szőlőskert tud adni. A bor ebben az egészben csak olyan mint a kilélegzett levegő. Van egy ritmusa, van egy ciklikussága a Földnek és ezen belül a mi kertünknek is. A gyümölcsök és a bor az amit kilélegez ez a rendszer."

 

A hízelgés nem kenyerem,de a lényeget jól megfogtad,a fiamat ezek szerint próbáltam nevelni.

Előzmény: BZoltan (62381)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62382

Annak idején én is olvastam az ítéletet, csak másról beszélünk.

Nyilván nincs egy cégnek becsülete de azt kimondta, hogy gazdasági érdeke van!

Ezekután nem becsületsértés perek jöttek, hanem hitelrontási és érdeksérelmi feljelentések.

Az a fő probléma, hogy ezeket nem lehet bizonyítani utólag, nem beszélve az uram bátyám összefonódásról.

 

Te most azt akarod érzékeltetni, hogy a szerző minden borászt ledegradált, pedig éppen, hogy azokért szólt akik nem tolakszanak a médiában meg a kritikusoknál, hanem csendben teszik a dolgukat.

Mint például Szentesi úr, akit ugyan személyesen nem ismerek, elég nagy ez az Etyek Budai borvidék,  de látatlanban is tisztelek.

Előzmény: BZoltan (62374)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62381

Persze, Hamvast mindenki úgy érti ahogy akarja. Nem a szerző jogát kérdőjelezem meg, hanem az álláspontjának az ésszerűségét.

Bulváros műbalhénak tartom, azt amikor extrém trompfolást nyomat valaki, hogy kicsapja a biztosítékot... lájkpunpa, klikkvadász tempó.

A magyar borvilágo, vagy ahogy én hívom a magyar boros establishment pedig évről-évre egyre kevésbé érdekel... tele van az Lalákkal meg Jocókkal akikkel én csak szemantikailag beszélek egy nyelvet.

Nem érdekel a magyar fősodor, az sem érdekel mit és miért csinálnak. Nem érdekelnek a boraik, nem érdekel semmijük. Csak azok érdekelnek akik hasonlóan látják a szőlőt és a bort mint én.


Lehet furcsán hangzik, de nekem a bor egyre inkább csak "melléktermék" ... Engem egyre jobban a föld, a növények, a rovarok, állatok, mikrobik. Az egész rendszer és az, hogy a családomnak hogyan tudok minél többet adni ebből. Egyre jobban az érdekel, hogy a gyerekeim is meglássák azt a szépséget és örömöt amit egy szőlőskert tud adni. A bor ebben az egészben csak olyan mint a kilélegzett levegő. Van egy ritmusa, van egy ciklikussága a Földnek és ezen belül a mi kertünknek is. A gyümölcsök és a bor az amit kilélegez ez a rendszer.

Előzmény: shiraz2 (62377)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.15 -1 0 62380

Írhattam volna azt is, hogy aki így gondolja az egy ostoba, büdös gyökér.

Előzmény: lalá (62378)
loading Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62379

Szerintem van egy harmadik lehetőség is: "amiben hited van, mert te magad is meginnád otthon, és azt eladni szenvedéllyel amit persze szakmai tudás támogat"

Csak ennyi. (új Hegelek és Kantok, új görög filózófusok nélkül).

Előzmény: shiraz2 (62377)
lalá Creative Commons License 2017.09.15 -1 0 62378

- Tipikus burzsoá válasz. Nem neked írtam, de nem tehetek róla, hogy tudsz olvasni. Ja, még: hihi

Előzmény: BZoltan (62376)
shiraz2 Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62377

szerintem mindenki értse úgy Hamvast ahogyan szeretné :) sokszínűek vagyunk

 

a borvilágról az szokott eszembe jutni, hogy az ego a legveszélyesebb hozzáadott segédanyag a borban. a túlnyomó része olyan mint egy vérfertőző kapcsolatrendszer a birtoktulajdonosok, a borászok és a kritikusok között.

persze ha borral kezdesz dolgozni akkor választás elé kerülsz. vagy úgy tekintesz a borra mint minden más termékre, venni és eladni, piaci trendeket követni, mert a bornak fogyasztóbarátnak kell lennie. vagy olyat venni, amiben hited van, mert te magad is meginnád otthon, és azt eladni szenvedéllyel amit persze szakmai tudás támogat. érezni azt, hogy a bor nemcsak egy megismételhető termék, hanem egy természetművészek alkotta valami, amibe beleteszik a szívüket, vérüket, izzadtságukat és könnyeiket.

uff :)

Előzmény: BZoltan (62374)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.15 0 1 62376

Legalábbis a proli megközelítés szerint. Értelmesebb körökben nem ez dívik, tudtommal. Én legalábbis a Somlón tudok vagy tucat olyan élvonalbeli borászt aki pontosan tudja, hogy sok jobb bor van az övénél.

Előzmény: lalá (62372)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62375

Én értem félre a Hamvas vonalat???

Gazda Albert már hét éve megírta a Hamvas sztorit: http://albertgazda.blog.hu/2010/12/21/a_felreertett_bela. Ez a cikk csak kicsit felspilázta ugyanazt a koncepciót.

Hogy Hamvas szatírának, komédiának írta volna ezt a művét pedig ehet állítani, de sok alapja nincsen. Azt is állíthatná, hogy kutyaápolási útmutatónak  írta, mert biztos lehetne annak is olvasni. Csak úgy semmi értelme nem lenne... ahogy viccnek sem.

A cikk pedig több sebből vérzik. Szerintem nem tud semmit a magyar borról aki szerinte ez egy jó cikk. Általánosítani szükségszerűen rossz dolog lehet csak. Ez a cikk pedig mást sem csinál.

Nézd, mondok egy példát. Bemész egy Kiskakukk kocsmába, elmész egy haverod mellett aki egyedül ül egy asztalnál és megcsap a finngszag. Kussolsz, iszol egy sört és hazamész. Majd este írsz egy dörgedelmes cikket arról, hogy a Kiskakukkban milyen büdös van és oda jár fingani a sok bunkó.

Szóval... vagy kussolni kell, vagy szólni a havernak, hogy mekkora surmó, hogy csak úgy odafingott, vagy írni egy cikket a haverodró aki fingani szokott. Eseteg arról a kocsmárosról aki tűri, hogy nála csak úgy fingjanak a vendégek. De általánosítani pontosan akkora bunkóság mint odafingani sunyin egy kocsmába.

Előzmény: ronin s8 (62371)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.15 0 0 62374

Dehogy perelnék le a gatyáját. Aki nyilvános rendezvényen teljesen tudatosandugós bort kóstoltat az nem perel be senkit azért mert ezt megírja.

Ha neked kimaradt Uj Péter "szar bor" sztorija akkor ajánlom, hogy olvass utána: http://nol.hu/belfold/nyert_uj_peter__szabad_egy_bort__szarnak__minositene-1309723

De itt a lényeg:


"A strasbourgi bíróság 2011 nyarán hozott ítéletében azt mondta ki, hogy mivel a jogi személyeknek nem létezhet becsülete, ebben az értelmezésben becsületsértés nem valósulhatott meg. Az indoklás szerint valaki becsületének, emberi méltóságának védelme jogszerű korlátja lehet a szólás szabadságának, de egy gazdasági vállalkozásnak nincs becsülete, csak legitim gazdasági érdeke. Egy cégnek nincs morális énje, így méltósága sem."


Nincsen olyan, hogy beperelnek hitelrontásért azért mert megírod azt ami történik.

A "kórkép" pedig nemhogy nem pontos, hanem egy ostoba álltalánosítás. A szőlő és bortermelő ágazat nagy, több tízezer emberes tábor. Ebben a táborban pont ugyanúgy vannak primitív seggfejek, agresszív  hülyék és alkotni képes értelmes arcok mint bármely más hasonlóméretű közösségben.

Neked például ott van a saját borvidékeden  Szentesi Józsi, aki az ország egyik legjobb borásza, aki a magyar bor hírét szerte a világban építi, aki egymaga hozott vissza a sírból gy sor régi magyar fajtát. Aztán te mit tudsz róla? Mikor kóstoltál nála utoljára? Amikor felsoroltál környékbeli jó borászokat akkor vlamiért nem említetted meg. Miért is? Na, ez a kórkép...

Előzmény: Jocó0423 (62370)
loading Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62373

Egy pozitív vélemény Lengyelországból: https://winicjatywa.pl/istvan-szepsy-najlepsze-wino-ziemi/  (a teljes cikk csak előfizetőknek érhető el, de a cím is jó.)

Ettől nem fognak jobban ízleni száraz borai, de néha az is jó, ha másnak igen.

 

lalá Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62372

- Köztudott, hogy három-féle bor van:

1. Jó bor.

2. Jobb bor

és

3. Az én borom!

ronin s8 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62371

Most nem fogunk egyetérteni semmiben.

A Hamvas vonalat egyszerűen félreérted, úgyhogy az meg nem is számít.

 

"Miféle barátok azok, akik nem tudnak együtt nevetni ugyanazon a poénon? Mert A bor filozófiájaelsősorban vicc, szatíra, pamflet, komédia. Minden, csak éppen nem imakönyv. Legalábbis az én olvasatomban, te marha – mondom."

Előzmény: BZoltan (62369)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62370

Azt mond meg, hogy mit írhatna le konkrétan? Hogy lepereljék a gatyáját is hitelrontásért? Ugyanmár. Mit tudna bizonyítani? Te viccelsz.

Viszont a kórkép amit leírt az nagyon pontosan ül.

Előzmény: BZoltan (62369)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62369

És mivel a cikk szerzője maga sem mert konkrétumokat leírni így maga is részese lett ennek a rendszernek.


A Hamvas vonal egyébként teljesen vakvágány. Soha, sehol, senki nem állította, hogy a Bor filozófiája c. könyv az egy szakirodalom vagy kóstolási útmutató lenne. Mindenhol szépirodalomként hivatkoznak rá.

Előzmény: loading (62365)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62368

Kimondottan rossznak tartom ezt a cikket. Persze szépen van megírva, mert a József jó tollú író.

Előzmény: ronin s8 (62364)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62367

Korrekt cikk ! Erősen vissza kéne venni az arcból sokaknak.

Előzmény: ronin s8 (62364)
ronin s8 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62366

Frankón ez van. Tökéletes helyzetjelentés... És az újak is megkapják a magukét. 

Előzmény: loading (62365)
loading Creative Commons License 2017.09.14 0 0 62365

Egy-két szereplőre ráismertem. Vagy legalábbis ráismerni vélek.

Az uram-bátyám az mindenütt van, sajnos.

Előzmény: ronin s8 (62364)
ronin s8 Creative Commons License 2017.09.14 0 1 62364
juhosttt Creative Commons License 2017.09.09 0 0 62363

Sziasztok!

 

Olyanokhoz szólna a kérdésem, akiknek van horizontális (fekvőkosaras) szőlőprése.   

A nyomólap amikor a prés széléhez ér (lazítási irány), akkor egy végálláskapcsolót nyom meg, amely a mágneskapcsolót megszakítja. Ez eddig okés is lenne.

Viszont a présen 2 db végállás kacsoló van, de mind2 ugyanazon a végen helyezkedik el.

Az egyik kapcsolón csak egy ág van bekötve (nyomáskor megszakítja az áramkört), a másik kapcsolón pedig nyomáskor megszakít és egy másik 2 vezetéket pedig összezár.

 

A kérdés: Miért van egy végén 2 végállás kapcsoló?

 

Esetleg a komplett működés is érdekelne, amikor a prés a végálláshoz ér, hogy csak megáll vagy elkezd ellenkező irányba forogni. Szóval minden infó! Köszönöm!

BZoltan Creative Commons License 2017.09.07 0 0 62362

Igen, olyasmi :)

Előzmény: Hepci (62361)
Hepci Creative Commons License 2017.09.07 0 0 62361

Az olyan, mint amikor a Topor Csaba teniszt "elemez"?

Előzmény: BZoltan (62360)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.07 0 0 62360

A csapda az amikor a néző azt hiszi, hogy sportközvetítést hallgat miközben csak egy szurkoló van felhangosítva :)

Előzmény: Hepci (62359)
Hepci Creative Commons License 2017.09.07 0 0 62359

Időnként felüti a fejét a meg nem értés Octopus és én közöttem... a csapdát nem látom...

Előzmény: BZoltan (62358)
BZoltan Creative Commons License 2017.09.07 0 0 62358

Hepci :) Látom a gumilón beleszaladtál a géniusz polip csapdájába :)

loading Creative Commons License 2017.09.04 0 0 62357

Nekem a '12-es jutott szombaton. Egy kis pinot, annál kevesebb nagyság volt benne. Shirazzal egyszer leleveztük, hogy nem teljesen azonos az ízlésvilágunk. És a Csobánci BM is benne volt, amiben nem értünk egyet.

Ismétlésként: nekem nagyon jó tapasztalataim voltak, főként a pinot noir-ukkal. Azonban a 2010-es évjárattól egyre több borukat nem tudom értékelni, sem minőségben, sem árban.

 

Hogy PN on topic legyek: nem rossz pannon típusú PN a Vitis 2012-es Pinot-ja (Tolna -1990Ft).

Előzmény: Hepci (62355)
loading Creative Commons License 2017.09.04 0 0 62356

azért nem teljesen, bár nagyrészt

Előzmény: Törölt nick (62349)
Hepci Creative Commons License 2017.09.04 0 0 62355

Pinot Grande: Kató András (Shiraz) nagyon dicsérte, képes vagyok elhinni neki, hogy jó. Korábban már volt balszerencsém egy hibás palackhoz (Várkút), de tavasszal vettem újabbat, azt még nem nyitottuk ki.

Nekem egyébként a Csobánci alap (birtok) pinot (2011) is más világ volt (jobban tetszett), mint az Etyeki Kúria bármelyik évjárata...

Előzmény: loading (62348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!