Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154313

? ezt meg én nem értem :)

Előzmény: endrepp (154311)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154312

Gondold csak végig :) a 250 liter cefrét felhígítjuk 400 literre.

Ebből lesz kb 35-40 liter pálinkád, ami frankó de ha cukor nélkül csinálod ez 16-18 liter.

A többi csak higgítás :) Rosszul mondom?

Előzmény: Green Corner (154310)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154311

A főzés végére..mivel ez nem bor. :)

Előzmény: Jocó0423 (154309)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154310

?

Előzmény: Jocó0423 (154309)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154309

Így igaz, így sok finom illat és ízanyag koncentrálódik :DDDD

Előzmény: Green Corner (154308)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154308

Azért kell hígítani a vízzel!

Előzmény: Jocó0423 (154306)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154307

Ennyi cukorral tavaszig is eláll.

Előzmény: kgaborovics (154305)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154306

Igazából teljesen ki se fog forrni :)

14 alkohol° felett meghalnak az élesztőgombák, leáll az erjedés.

Előzmény: kgaborovics (154305)
kgaborovics Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154305

Azért ennyi cukor alkohollá alakításához az élesztőgombáknak is idő kell... Várj még vele, megromlani biztos nem fog teljes kierjedés után sem. Meg megfagyni sem. 

 

 

Előzmény: Totya60 (154300)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154304

A 100l-hez 50, a 150l-hez 75l forróvizet adjál, próbáld legalább 15C-fokon tartani! Még biztos kell ebben az esetben is 10 nap a kierjedéshez!

Előzmény: Totya60 (154300)
Marco33 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154303

Szivesen segetenek. De ilyet meg nemhallotam. Egy a cukor menyiseg es masik hogy utolag meg elesztot hozza tenni. De majd ird meg mi sikerolt belole. De ha for akkor meg a cukor nemvaltot alkoholra.

Előzmény: Totya60 (154300)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154302

Ajjaj! Kicsit szokatlan ez a mennyiség cukorból. Ehhez nincs mit hozzászólni. Biztos finom lesz...

Előzmény: Totya60 (154300)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154301

Nem semmi mennyiség :)

Komoly mennyiségű szeszed lesz, igaz nem pálinka :DDD

Előzmény: Totya60 (154300)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154300

ket hordo van , az egyik kb 100 liter ( Ebben 15kg cukor), a masik kb 150 liter ( ebben 20 kg cukor van).

Előzmény: Dezső1959 (154299)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154299

Mekkora mennyiségről van szó?

Előzmény: Totya60 (154298)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154298

Sziasztok!

Normalis, hogy a nov. 1.- en el inditott alma/birs keverekem meg mindig forr? Oke, van benne 20kg cukor, de akkor is eleg soknak tartom az idot....

12-15 C° fokos a cefre... Futve van a hordo nappal, ejszakara le csokken 7-8 fokra. Hideg elesztot kapott 1 hete.  Haggyam meg igy nyugodtan? Vagy inkabb felig/haromnegyedig kiforrt allapotban fozessem ki?

Koszi a valaszokat :)

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154297

12-es égő szerintem nekem is elég lenne, mostaninak 1/3-át, ha kihasználom. 24-est könnyebb szerezni. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (154295)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 154296

mellett

Előzmény: 1zsakkrumpli (154295)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.28 -1 0 154295

Én az állítható nyomáscsökkentőket nem értem.

Minek?

20-25 mbar - 12 kW-os égővel mindig fel tudom fűteni a 100 literes főzőmet, pedig nekem van rézfelületem bőven :)

Soha még nem fagyott le a palackom, fűtetlen térben nyitott garázsajtó mellet főzők.

 

Minek ennél nagyobb teljesítmény, ill. nyomás, azért, hogy lefagyjon a palack?

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154294

 Előnynek tűnik. Sokáig azt hittem spórolok. Aztán nagyon gyorsan rájöttem, hogy semmit sem. 30 perccel előbb indul, de ugyanúgy 3 óra az össz főzési idő, mintha nulláról indulnék. Tehát a metek nem játszik, hogyha valami 30 perccel előbb indul, akkor az 30 perccel előbb véget is ér. Nem ér véget, fokoló nem hazudik.   Előnynek kéne legyen. De nem igazán van.  Az előny az, hogy nem 1 óra 15 percesen indul meg, hanem 40 percesen. Jó nézni, ez az előny. :) 45 percesen már rendesen csurog, a második töltet, de nem vagyok előrébb, mert a vége tovább tart, gyötrelmesebb. Ugyanaddig megyek le elsőnél is, másodiknál is. A végén több a kis láng. Ugyanannyit eszik, talán picivel kevesebbet a második. De nem nagyon mérhető a különbség. 3 óra így is, úgy is. Gáz ugyanaz. Második előbb indul, de nem vagy előrébb. 

   Lényeg, 3 órás minden főzet. Ezt nem lépi túl, mert az 5 órás főzések anno, a halálom voltak, a kínai égővel.

   

Előzmény: Jocó0423 (154292)
Marco33 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154293

Koszi holnap furom is :-)

Előzmény: öreg_néne_b (154289)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154292

Némi ellentmondás van ebben :)

Ha az első főzésed 3 óra, akkor mint írod a második is annyi? Akkor hol az előny?

Mindegy nem akarok én kekeckedni ezzel de ha 30 perccel előbb zárom el a gázcsapot akkor csak több marad abban a palackban :)

A túlméretezéshez meg hozzászólva: szerintem nem árt ha túlméretezzük az égőt, főleg ha nem kerül többe. Még mindig jobb visszavenni a teljesítményből, mint kínlódni egy alultervezett égővel.

 

Persze nyilvánvaló, hogy mindent megkell tenni a hatékonyságért, legfeljebb mégjobban visszaveszünk :))

Előzmény: Törölt nick (154278)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154291

Komoly ez az edény. Nekem a hobbi része a hatásfok hajszolás is, már biztos megfigyelted. Természetesen ér a legrövidebb utat választani. :)

Előzmény: Green Corner (154290)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154290

Sokan megvásároljuk a konstrukció hibás főzőt, ezek után sajnos a bevitt energia mennyiséget meg kell növelni, ehhez meg kell a nagyobb teljesítmény. Nekem ezzel a túlméretezéssel 1l pálinka fűtés költsége 80-100Ft, gyümölcs függő! Viszont a nagyobb teljesítményű égőt jövőre az alma és a birs párolására is tudom használni ebben a 150-170l-es üstben, ami jövőre kap egy szoknyát.  Kimondottan erre a célra lett szétvágva, megvéve a tartály!:)

 

Előzmény: endrepp (154286)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.28 0 1 154289

Nézd meg, milyen fúvóka van benne. A kínaiban elvileg 1,4-s fúvóka van, és 1,6 a tuning méret. Nekem valami picike, nem belevaló volt, felfúrtam másfelesre, azóta remekül működik. Soha nem kell teljes gázon üzemeltetni az alap 30 mBaros reduktorral sem.

Előzmény: Marco33 (154249)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154288

Igaz, nem is erre volt példa, csak egy szélsőség, iránymutatás, hogy milyen távlatok vannak hatásfokban a 10-20kW-ot felemésztő konstrukciókhoz képest.

Előzmény: Törölt nick (154287)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154287

Az áramos kivitel  másabb, mint a gázos. Hatékonyabb, közvetlenebb, akármilyen fura. Most gázról volt szó, ezzel abszolút nem tudjuk megközelíteni az áramos fűtőbetétes hatékonyságát. Ha autóknál maradunk, akkor ez kb. olyan, mint egy belső égésű vs. egy elektromos meghajtású autó hatékonyság összehasonlítása. Az elektromos nyer. 33% vs, 22%, ha jól tudom, de azóta lehet nagyobb is a különbség.

  

   

Előzmény: endrepp (154286)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 1 154286

Gyári konstrukciókról, rosszul működő, fatüzeléshez kialakított üstházról, amiben az égőt elhelyezni sem lehet megfelelően a beszámolók szerint és palackról van szó, amit 2x gyakrabban kell cserélni és lefagy.

Egy konstrukciós hibát nem fogok túlméretezéssel, 2x annyi gázzal megoldani, ettől mindenki azt csinál, amit akar, én megpróbálom megkeresni a valódi választ a kérdésre, ha tudom.

Krumpli 2kW árammal finomít a 100literesben, nekem ez elég példának, nem érdekel a 156ezer hozzászólásban felhalmozott túlméretezés. :)

Előzmény: Green Corner (154283)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154285

 Szerintem ott a pont. Lassabban lehet=gyengébb égő. Gyorsabban nem=erősebb égő. Az erősebbet viszont le lehet szabályozni a "cefre időre", optimális időre,(ha minden klappol amúgy) míg a gyengébb az csak gyengébb marad=extra főzési idők, ugyanannyi gázfogyival, ami időben optimális lenne, de nem optimális az időt tekintve. Az van, amit mondasz, nincs optimális égő, mert nem optimálisak a körülmények. De erősebbel lehet optimálist teremteni, (szabályzó)míg gyengébbel sosem lesz optimális.

Előzmény: Green Corner (154283)
Jolida Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154284

"túlméretezett volt az égőfej és gyorsan megindult a csöpögés!:)"

 

Itt van egy!

Volt már, hogy 3l borzadályt -kaptam, ihatatlan volt- raktam fel a -előző tisztázástól még meleg- 100-as üstben. :-)

Mire kettőt pislogtam -na, jó, töltöttem egy sört- már folyt.

Meglehet, hogy gyertyával kellett volna fűtenem? :-ppp

Előzmény: Green Corner (154283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!