Vannak tisztességes operációs rendszerek és van a Windows. Mivel a soros port kezelése meglehetősen szabványos (CCITT vagy ITU-U Orange Book V.24 és V.28 fejezete), ezért a chipgyártók helyzete egyszerű: ezt a szabványt kell tudni, vagy legalább ennek subset-jét, az RS232-t. A Windows - állítólag védelmi megfontolásokból - nem engedi, hogy a felhasználói programok közvetlenül hozzáférjelen a portok regisztereihez (8250,-51,-55, stb. regiszterei). Ettől persze még hozzá lehet férni, csak "ki kell cselezni" a kölünböző Windows verziókat. És itt kezdődnek a kompatibilitási problémák...
Tehát amelyik gépen csak win3.11 fut, az nem korszerű?? 8-()
más megközelítés: ma már nem lehet legálisan XP-t vásárolni (legfeljebb valami tripla feláras rendszer mellé).
nézz szét a boltokban: akár online akár bevásárlóközpontban. Csak W7-8 -al lehet PC-t vagy laptopot venni (vagy freeDOS-al a Linuxosoknak) XP-vel nem.
(és most haggyuk ki azt a verziót hogy valaki LOP hozzá crackelt XP-t, és azt is hogy tripla áron vesz valami 'ultimate' verziót, ami mellé legálisan lehet XP-t telepíteni - mert home verzióhoz nem adnak ilyen licenszet.)
tehát az utóbbi években (és a jövőben) várárlókra (köztük magunkra is) gondoljunk..
Jó hogy mondod. most elolvastam az alapkérdést, mert eddig csak a programokról esett szó, a driverről nem:
"..kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?"
Win XP-7-8 -on is mindenhez kell driver. a sima soros porthoz is, a különbség az hogy vannak egységes perifériák, amihez az oprendszer már eleve tartalmazza ezen drivereket. ilyen az alaplapi soros port és a képen mutatott DeLock USB-soros átalakító is. nem kell hozzá CD, még a gyártótól (delock) se lehet letölteni, mert a win beépítve tartalmazza (vagy önállóan letölti a netről a whql drvt).
Természetesen az XP-mód és hasonló emulátorok semmilyen hatással nincsenek a (periféria) driverekre, így nem lesz jobb tőlük az előző oprendszerre írt (=működésképtelen) driver..
a kínaiak csak azért spórolnak hogy olcsóbb legyen, ne kelljen kifizetni a jogdíjat - ezért inkább hamisított chipet szerelnek be. nyilván az eredeti Yaesu kábel drágább (mint a kínai) de legalább működik és van support.
A sima soros kábelhez már nem kell driver - Mert elvileg a PC azt már tartalmazza. De az USB kábelben levő USB/soros fordítóhoz már kell. Ilyen van a programozókábelekben is.
HibaA(z) "Címzett" mezőben lévő orion9391@gmail.com. címet nem ismerte fel a program. Kérjük, győződjön meg arról, hogy minden címnek megfelelő a formátuma.
azért vannak emberek akik nem akarnak retro öreg gépen dolgozni, vagy ismerősnél, kitelepüléskor 'felsülni', mert ott korszerű W7-8 gépek vannak csak..
és ha vesznek új PCt, laptopot (Az új gépeket az XP képtelen kiszolgálni mert a gyártók már nem írnak eszközillesztőket csak Win7 Win8-hoz) akkor ne kelljen a rádiós kábelt kidobni, újjat venni - ahogy én jártam.. jobb előre gondolkodni, vagy legalább tudni a dolgokról.
új gépre laptopra ilyen soros portot vettem mostmár ami W7-8 kompatibilis:
ebbe bedugható a soros portos rádió- programozó/CAT kábel...
625-ön, AM-ben az UVB76 most is megy (meg mindig is...), leveri a rádiómat. Félelmetes.
Ne is mondd, hétvégén kivittem a "vadonba" a 326-ost (mindenféle QRM-generátortól jó messzire), a csapattársak is ezt a frekit emlegették. Kb. olyan erővel szólt, mintha a szomszédban lett volna.
Igen, ez így van. Ha írsz mailt a címemre ott megbeszéljük a mixw-t. Nekem fülre a legjobban a ROS üzemmód tetszik, de nem tudom dekódolni.
Azért én bízombenne, hogy még sokáig lesz mit hallgatni. Ha más nem az amatőrök és utility állomások körében biztos maradnak "analóg" üzemmódok is. Sajnos a műsorszórásban egyre több a DRM adó. A rádiókba egyre többen szerelnek olyan kimenetet aminek segítségével számítógéppel dekódolni tudják a DRM-et, de abban semmi élvezet nincs.