Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154326

Ez a rossz döntés olyan, mintha a vízi csúszda felénél gondolnád meg magad. :)

Előzmény: evodia2010 (154325)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154325

Na ezt nem tudhatom, mi van ha csak főzés előtt hígítják leégés ellen, működik-e.

Mindenesetre pont ma magyaráztam diákoknak, egy rossz döntésnél csak az rosszabb, ha ragaszkodunk hozzá makacsul.

Példának hoztam brexitet meg Medgyessy kormányt, hát nem sokat értettek belőle :)))

Nulla tapasztalattal azt képzeltem, majd elkoptatom a kb. 150 kiló (kissé erjedt szagú, üvegezésre alkalmatlan) repcemézemet valami hasonló megoldással, a végén nem használtam belőle még azt a 4-5 kilót se, ami zacskóból ment 180 liter birs cefréhez. Lehet mézbort kell majd kipróbálnom belőle (?). Vagy pár tonna mézeskalácsot sütni :) A mézbor az szerintem nagyobb kihívás, mint a pálinka, de mikorra iszom én annyit? :)

Előzmény: endrepp (154322)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154324

Kszonom avalaszt, maradhatok a + 40-50 liter viznel / hordo?

 

Előzmény: endrepp (154323)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154323

Vizet bele, ez nem kérdés, ki fog forrni.

Előzmény: Totya60 (154320)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154322

Ha a zacskóban lenne, akkor.. így viszont az üst fenekén fog karamellizálódni, majd odaégni, ha nem forr ki. :)

Előzmény: evodia2010 (154318)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154321

Szerinted, mikor bele lett téve ez a mennyiségű cukor, a topiktársnak mi volt a célja? Nem hiszem, hogy félúton megváltozott volna az igénye.:)

Előzmény: evodia2010 (154318)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154320

Igen,  tudom tulzas lett a cukor, de az okos ember sajat a hulye mas hibajabol tanul.... Vagy nem.... Rengeteg "hivatalos" fozonel utanna kerdeztem.... Mindegyiknel azt a valaszt kaptam, ha birs/alma akkor MINIMUM 10-15 % + cukor hozza.... es akkor kapok valamit....

Nyilvan cukor hozzaadasa nelkul kapnam meg a megfelelo palinkat ami izben es mennyisegben is ( 5-6 liter) azt hozza amit kell, es azzal is tisztaban vagyok, hogy a fozok a haszonra hajtanak... Minel tobb a finomitas utan, annal tobb hasznot huznak...

IGEN, en is el itelem a cukrozott palinkat, de most bele estem egy hibaba, amit mar banok.

A kerdes meg mindig azon van, hogy haggyam meg forrni ( esetleg adjak hozza meg + vizet) vagy igy 27 nap utan fozessem ki....

Előzmény: Jocó0423 (154301)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154319

60-70 fokos bojler meleg, ne egyszerre, van ott élesztő elég, majd elszaporodik! Tegyél bele élesztő tápsót (20-30g/hl) is! Csinálj egy próbát a kisebbik hordóval, szerintem azt is kettőbe kell szedned, hogy férj!

Előzmény: Totya60 (154316)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154318

Bocs hogy belevau, de talán arról szólt a megjegyzés, nem biztos erőltetni kellene a kiforrást a többi cukorra is, bár technikailag O.K., mert annál íztelenebb lesz. Topiktárs eldönti mi a célja (mennyiség/minőség?)... Mindketten segíteni akartok neki :)

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154317

Ebben igazad van:) Ha már beletette hígítani kell, nem kicsit. Különben édes marad.

Előzmény: Green Corner (154315)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154316

A forro viz ( nyilvan ha hozza teszem mar nem forr) , nem fog gondot okozni a gombanak? Vagyis a tul magas homerseklet nem oli meg oket?

Előzmény: Green Corner (154304)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 1 154315

De az a cukor már benne van! Te írtad, hogy nem tud kierjedni, mert az élesztő alkoholtűrő képessége ehhez a cukor mennyiséghez kevés. Nem a pálinka ízéről akarok veled vitatkozni, hanem a kérdezőnek szerettem volna segíteni! Mert szerinted mit kellene csinálnia, hogy kierjedjen az  "erősített" almacefréje?

Előzmény: Jocó0423 (154312)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 1 154314

Félre értettelek. :))

Előzmény: Jocó0423 (154313)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154313

? ezt meg én nem értem :)

Előzmény: endrepp (154311)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154312

Gondold csak végig :) a 250 liter cefrét felhígítjuk 400 literre.

Ebből lesz kb 35-40 liter pálinkád, ami frankó de ha cukor nélkül csinálod ez 16-18 liter.

A többi csak higgítás :) Rosszul mondom?

Előzmény: Green Corner (154310)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154311

A főzés végére..mivel ez nem bor. :)

Előzmény: Jocó0423 (154309)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154310

?

Előzmény: Jocó0423 (154309)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154309

Így igaz, így sok finom illat és ízanyag koncentrálódik :DDDD

Előzmény: Green Corner (154308)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154308

Azért kell hígítani a vízzel!

Előzmény: Jocó0423 (154306)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154307

Ennyi cukorral tavaszig is eláll.

Előzmény: kgaborovics (154305)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154306

Igazából teljesen ki se fog forrni :)

14 alkohol° felett meghalnak az élesztőgombák, leáll az erjedés.

Előzmény: kgaborovics (154305)
kgaborovics Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154305

Azért ennyi cukor alkohollá alakításához az élesztőgombáknak is idő kell... Várj még vele, megromlani biztos nem fog teljes kierjedés után sem. Meg megfagyni sem. 

 

 

Előzmény: Totya60 (154300)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154304

A 100l-hez 50, a 150l-hez 75l forróvizet adjál, próbáld legalább 15C-fokon tartani! Még biztos kell ebben az esetben is 10 nap a kierjedéshez!

Előzmény: Totya60 (154300)
Marco33 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154303

Szivesen segetenek. De ilyet meg nemhallotam. Egy a cukor menyiseg es masik hogy utolag meg elesztot hozza tenni. De majd ird meg mi sikerolt belole. De ha for akkor meg a cukor nemvaltot alkoholra.

Előzmény: Totya60 (154300)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154302

Ajjaj! Kicsit szokatlan ez a mennyiség cukorból. Ehhez nincs mit hozzászólni. Biztos finom lesz...

Előzmény: Totya60 (154300)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154301

Nem semmi mennyiség :)

Komoly mennyiségű szeszed lesz, igaz nem pálinka :DDD

Előzmény: Totya60 (154300)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154300

ket hordo van , az egyik kb 100 liter ( Ebben 15kg cukor), a masik kb 150 liter ( ebben 20 kg cukor van).

Előzmény: Dezső1959 (154299)
Dezső1959 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154299

Mekkora mennyiségről van szó?

Előzmény: Totya60 (154298)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154298

Sziasztok!

Normalis, hogy a nov. 1.- en el inditott alma/birs keverekem meg mindig forr? Oke, van benne 20kg cukor, de akkor is eleg soknak tartom az idot....

12-15 C° fokos a cefre... Futve van a hordo nappal, ejszakara le csokken 7-8 fokra. Hideg elesztot kapott 1 hete.  Haggyam meg igy nyugodtan? Vagy inkabb felig/haromnegyedig kiforrt allapotban fozessem ki?

Koszi a valaszokat :)

Törölt nick Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154297

12-es égő szerintem nekem is elég lenne, mostaninak 1/3-át, ha kihasználom. 24-est könnyebb szerezni. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (154295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!