Na ezt nem tudhatom, mi van ha csak főzés előtt hígítják leégés ellen, működik-e.
Mindenesetre pont ma magyaráztam diákoknak, egy rossz döntésnél csak az rosszabb, ha ragaszkodunk hozzá makacsul.
Példának hoztam brexitet meg Medgyessy kormányt, hát nem sokat értettek belőle :)))
Nulla tapasztalattal azt képzeltem, majd elkoptatom a kb. 150 kiló (kissé erjedt szagú, üvegezésre alkalmatlan) repcemézemet valami hasonló megoldással, a végén nem használtam belőle még azt a 4-5 kilót se, ami zacskóból ment 180 liter birs cefréhez. Lehet mézbort kell majd kipróbálnom belőle (?). Vagy pár tonna mézeskalácsot sütni :) A mézbor az szerintem nagyobb kihívás, mint a pálinka, de mikorra iszom én annyit? :)
Igen, tudom tulzas lett a cukor, de az okos ember sajat a hulye mas hibajabol tanul.... Vagy nem.... Rengeteg "hivatalos" fozonel utanna kerdeztem.... Mindegyiknel azt a valaszt kaptam, ha birs/alma akkor MINIMUM 10-15 % + cukor hozza.... es akkor kapok valamit....
Nyilvan cukor hozzaadasa nelkul kapnam meg a megfelelo palinkat ami izben es mennyisegben is ( 5-6 liter) azt hozza amit kell, es azzal is tisztaban vagyok, hogy a fozok a haszonra hajtanak... Minel tobb a finomitas utan, annal tobb hasznot huznak...
IGEN, en is el itelem a cukrozott palinkat, de most bele estem egy hibaba, amit mar banok.
A kerdes meg mindig azon van, hogy haggyam meg forrni ( esetleg adjak hozza meg + vizet) vagy igy 27 nap utan fozessem ki....
60-70 fokos bojler meleg, ne egyszerre, van ott élesztő elég, majd elszaporodik! Tegyél bele élesztő tápsót (20-30g/hl) is! Csinálj egy próbát a kisebbik hordóval, szerintem azt is kettőbe kell szedned, hogy férj!
Bocs hogy belevau, de talán arról szólt a megjegyzés, nem biztos erőltetni kellene a kiforrást a többi cukorra is, bár technikailag O.K., mert annál íztelenebb lesz. Topiktárs eldönti mi a célja (mennyiség/minőség?)... Mindketten segíteni akartok neki :)
De az a cukor már benne van! Te írtad, hogy nem tud kierjedni, mert az élesztő alkoholtűrő képessége ehhez a cukor mennyiséghez kevés. Nem a pálinka ízéről akarok veled vitatkozni, hanem a kérdezőnek szerettem volna segíteni! Mert szerinted mit kellene csinálnia, hogy kierjedjen az "erősített" almacefréje?
Azért ennyi cukor alkohollá alakításához az élesztőgombáknak is idő kell... Várj még vele, megromlani biztos nem fog teljes kierjedés után sem. Meg megfagyni sem.
Szivesen segetenek. De ilyet meg nemhallotam. Egy a cukor menyiseg es masik hogy utolag meg elesztot hozza tenni. De majd ird meg mi sikerolt belole. De ha for akkor meg a cukor nemvaltot alkoholra.
Normalis, hogy a nov. 1.- en el inditott alma/birs keverekem meg mindig forr? Oke, van benne 20kg cukor, de akkor is eleg soknak tartom az idot....
12-15 C° fokos a cefre... Futve van a hordo nappal, ejszakara le csokken 7-8 fokra. Hideg elesztot kapott 1 hete. Haggyam meg igy nyugodtan? Vagy inkabb felig/haromnegyedig kiforrt allapotban fozessem ki?