Akkor kóstold meg a Don Olivért, abban több Irsai van, az Irsai-Chardonnay cuvée, a "sima" Budai Cuvée meg Chardonnay-Irsai (vagyis a Chardonnay a több benne).
a Nyakastól kifejezetten kedvelem nyáron a Budai Cuvée-t , abban dominál az Irsai ... lassan jönnek a hűvösebb napok , ilyenkor nagyon kellemesen tud ám melengetni egy bársonyos merlot , mondjuk az Obsessio ...
az általam kedvelt cabernet , merlot , syrah fajtákhoz képest gyenge eredményeket hoztak amiket eddig kóstoltam ...... szeretem a nagytestű , száraz , taninos vöröseket....
Még valami. A szerb-magyar pólómeccs EB döntő (a fenébe a bírókkal...) izgalmaira kinyitottam először egy üveg 2005-ös Badacsonyi Szürkebarátot a Sipos Borháztól (most hoztam Kéknyelűvel és Helikon Cuvée-vel együtt). Elléggé jellegzetes badacsonyi szürkebarát, némileg emlékeztet a Szeremley félére, de szerintem annál jobb. A Szeremleyé nekem túl fás. Ezen viszont éppen hogy csak érezni, szóval nem nyomja el a fa a bort. Kellemes. Utána a lányom (21 éves lesz, nem kell megijedni...) még nagyon izgult velem együtt, jött egy Ostorosi Cuvée (Leányka-Királyleányka, 2002). Ez már kevésbé ízlett. Van benne valami mellékíz, ami nem oda való... Persze nem nagyon zavaró, csak kicsit, de akkor is.
Már régóta akartam beírni, de valamiért mindig elmaradt... Szóval egy hónapja jöttünk meg Párizsból. Barátainkkal voltunk kint, és minden nap ittunk valamit. A végén a megmaradt üvegekből leltárt csináltunk, íme az eredmény (a barátommal közös pontozás a Művelt Alkoholista rovat szerinti skálán):
- Saint Pourcain Cuvée Rosé 4 pont
- Saint Pourcain Cuvée Rióouge de Régionnaux 3 pont (szerintem max 2,5)
- Cellier Yvecourt Sauvignon Blanc 5 pont
- Cellier Yvecourt Rosé 5,5 pont
- Chatau de la Mirandelle Bordeaux 5,5 pont
- Grand Vin de Bordeaux Caves Fleury 5 pont
- Cordier Bordeaux Superior Collection Privée 5 pont
Valamennyi bor 4-5,5 Euró közötti volt. A részletekre már nem emléxem, de a Saint Pourcain vöröstől eltekintve valamennyi kellemes emléket hagyott bennem. A S.P. rosénál a Celier sokkal jobb volt. Érdekesnek találtam, hogy a hazaiakkal ellentétben legfeljebb 12,5% alkoholtartalmúak a borok, vagyis nem cél a magas alkoho tartalom.
Most épp a Wundi Cab.Sauv.2002' iszogatom....hát mondjuk nekem is jobban tetszett a Merlot,de azért ez sem rossz. Illlatban nagyon puncsos,virágos jegyek,amit ízben is érezni,picit még buja,nyers tanninnal és fával ,szájban hosszan megmaradó utóízzel. Szerintem ez olyanoknak is ízlene,akik az "édes vörös"-et szeretik. (sajnos)pont amiatt,hogy ennyire gyümis,és nagyon illatos,persze ez szubjektív....
Ezt most azért így írtam be, mert a 302-ben arról szónokoltam, hogy a multiknál is lehet bort venni jó áron, időnként meg kifejezetten érdemes.
Más. Kóstoltam Wunderlich 1999-es Merlot-ját. Hát mit mondjak... Nagyon ízlett! Illatban-ízben meggyre emlékeztet, azt mondták barrique-olt (nem volt ráírva), mindenesetre ha igen, egyáltalán nem ült rá a fa az ízére. Elvileg még az árát is megérhetné, bár ebben a magasságban már szerintem elszakadnak az árak a valóságtól...
Ma (egyáltalán nem) kivételesen borkerskedésben vettem két sillert: egy 2004-es Günzert és egy 2005-ös Heimann Fuchslit. Hogy mikor isszuk meg, még kérdéses. Pénteken ugyanis egy baráti házaspárral együtt Párizsba repülünk egy hétre. Ott esténként francia borokat fogunk iszogatni...
-Ez szentigaz. Csak a helyzet "szőrös" voltát szerettem volna karmolászni. Aki mindent betart az nem ér rá pénz keresni. De attól én is óvnék mindenkit, hogy jövedéki bírságba szaladjon bele, mert ha nem legalább 500 millió akkor a kicsiken behajtják. Sajnos ismerek ilyen történetet. Ez nem a borkultúra része.
Igen, de ezt a bort nem adhatja el (legálisan). Azonkívül a törvény saját szőlőterületről származó termésről rendelkezik és ahogy olvastam, ő vásárolja a szőlőt. Sőt ezzel kockáztat is mert ha egy "jóakaró" jelenti a fináncoknak, igazolatlan származású jövedéki termékért elég kemény bírságra számíthat.
-De alkalmazhatsz borász szakembert, jövedéki ügyintézőt stb. is. (Vicc, de nem annyira.) Viszont:Az 1500 m2 alatti szőlővel rendelkezőket a törvény figyelmen kívül hagyja. Rájuk egyetlen rendelkezés vonatkozik:
Nagykorú családtagonként 250 liter, de legfeljebb családonként 1000 liter mennyiségig adómentes a természetes személy művelésében álló, 1500 m2-t meg nem haladó szőlőterületen termelt, saját fogyasztásra szánt bor. Ez a mennyiség egy gazdasági évre vonatkozik, egy gazdasági év alatt pedig december 1-től november 30-ig közötti időszakot kell érteni, azzal azonban, hogy az adómentes mennyiség akkor sem haladhatja meg az 1000 literes határt, ha egy családban többen állítanak elő szőlőbort.
Egyféleképpen fog menni az a verzió amit elképzelsz.
Először is be kell íratnod a vállalkozói ig.-ba a bortermelés saját* szőlőből(nyt. szám 011301) tevékenységet. (szakirányú végzettség szükséges)
Utána a jövedéki központtól egyszerűsített adóraktári engedélyt kell kérni azzal a kiegészítéssel hogy a bort közvetlenül a fogyasztónak akarod értékesíteni a pincédből. Ennek a kiadásához (többek közt) a termelői borkimérés működési engedélyt (is) kérik a fináncok, amit az önkormányzat ad ki.
Kell kérned egy működési engedélyt az OBI-tól a pincédre, mint "bor előállító hely"-re, majd a borokra is belföldi lédig forgalomba hozatali engedélyt.
*Javaslat: A szőlőt ne "megvásárold", hanem köss egy bérleti szerződést (bérleti díj=a szőlő vételára) a szőlősgazdával, (kvázi kibéreled a szőlőjét vagy egy részét, mintha te művelnéd) így már mint saját szőlődet hozhatod ki az ottani hegyközségtől (ide is be kell jelentkezned mint szőlőtermelő, ők adják ki azokat a származási bizonyítványokat, amik az OBI forgalomba hozatali engedélyhez kellenek)
Így elvileg már működhet, ha még van kedved hozzá :)