Keresés

Részletes keresés

Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 121

Nem tudom, lehet-e itt írni, nevet, de én a Nagycsarnokban vettem először, igaz,most legutóbb csak egy helyen volt már, a Lehelen több helyen is láttam a múlt héten, de a legfinomabb, amit a bioboltban a Múzeum körúton vettem, ez húsosabb is, mint a másikak. Ez teljesen meglepő, hiszen a bio dolgok nem szoktak szépek lenni :))). Holnap benézek a csarnokba meg a bioboltba is, h. mi a helyzet. Jó lenne még egy adag. Sajnos, lassan megy a dolog, az én gépemnek hiába van öt tálcája, nem érdemes mind telerakni, mert akkor nem lehet kivárni, míg elkészül. 2 tálcát töltök meg, azt forgatom folyton, ez kb. 1-1,5 kg. végül aztán elfér egyre is :(((

 

Előzmény: Törölt nick (119)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 118
ügyes vagy!
Előzmény: dalma53 (117)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.08 0 0 117

Kis kezemmel........nem olyan vészes, csak időigényes.

Előzmény: TTNora (115)
Sárkány Creative Commons License 2009.09.08 0 0 116
Ez tényleg jó ötlet én is kipróbálom. Gombát már aszaltam, nagyon jó lett. Szeletekre vágtam,  többnyire vargányát aszaltam még nyár elején az esős idők után. Naagyon finom. Most nagyszemű szőlőt próbálok aszalni, kevés sikerrel. Egyszerűen nem akar száradni.
Előzmény: Ajudit1 (113)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 115
mivel tudod ilyen szép vékonyra szeletelni?
Előzmény: dalma53 (112)
TTNora Creative Commons License 2009.09.08 0 0 114

Ne tudom, a lucullus közepében, a magház által közrefogva alig van valami hús. Mint egy nagyobb szálka, kb annyi.

Előzmény: Törölt nick (109)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 113
A zöldség hámozóval vágtam vékony csíkokat a zöldségekből, tulajdonképpen addig hámoztam, míg el nem fogyott. Répa, petrezselyem, karalábé, zeller, petr. zöld, zeller zöld, póréhagyma, pritamin paprika került bele. Amikor kiszáradt, robotgéppel megdaráltam, sót egyáltalán nem tettem bele. Az arányokat szaglással és kinézetre állítottam be :))) Szép is, jó illatú is. Elég gyorsan készült. Ebben az a jó, h. nincs kötve szezonhoz, ezek a zöldek mindig vannak. Jól fog mutatni a kenyérben is. Gombát is szárítottam, azt is megdaráltam. Még nem próbáltam ki, h. milyen. Párolt rizs lesz az első, amibe belekerül, aztán a nokedlitésztába teszem.
Előzmény: dalma53 (112)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 112
Kb. masfel honapja vettem 6 db almat egy utazashoz.
Utkozben megettunk 3 db-t, de olyan savanyu volt, hogy hostett volt annak aki megette.
Hazahoztuk. Itt tologattuk, senkinek sem kellett, majd mikor elkezdett rancosodni, most penteken, egy hirtelen gondolattol vezerelve, meghamoztam, kimagoztam es vekony, majdnem atlatszo szeletekben kiraktam, haloval letakarva a napra.
2 nap alatt zorgosre aszalodott, ma meg elfogyott, mindenki aki arra jart bekapott egy par szeletet. Most nyuznak, hogy csinaljunk ujra.
Hat, ilyen veletlenekbol lesznek a "szokasok" Mar latom ez az uj slager nalunk.

Ez a zoldseg aszalas, majd ennek megdaralasa, tetszik, ki is probalom!l
Előzmény: Ajudit1 (111)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 111

Most a cukkini csipsszel kísérletezem. Az első adaghoz túl vékonyra szeleteltem (nem is én, hanem a robotgépem), de nagyon finom lett, el is fogyott hirtelen :)))

A mai adagot vastagabbra szeleteltettem, de úgy tűnik, még mindig lehet vastagabb. Amúgy meg egyre fogy még félkészen...

Aszalás közben, ahogy vizsgálgatom, hogy állnak a dolgok, mindig kevesebb lesz a cucc a tálcákon. A paradicsom eddig a legfinomabb és a sokféle zöldségből aszalt, majd darált ételízesítő. Olyan illata van a dobozban, mint egy csodás, tartalmas húslevesnek.

 

Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.07 0 0 110
A lukullusz paradicsom más felépítésű belül,mint a többi, annak a belseje két részre oszlik, talán a dióhoz tudnám hasonlítani. Ami megmarad az aszaláshoz, az a külső héj. A belső részt könnyen ki lehet venni és marad egy húsos burok, azt kell aszalni, a belseje mehet pl. lecsóba, érdemes akkorra időzíteni. Persze, ne számítsatok sokra, kb. 2-3 mm marad a héjon, de az isteni!!!
Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 108

Az őszibarack rosszabb, mint a sárgabarack. Kísérleteztem, mert termett - egyébként nem érné meg.

Őszibarackból a kandírozott szeletkék finomak, de túl sok vele a macera, és benne a cukor.

 A natúr aszalt őszibarack ehetetlen.

Idén kemény "gumibarackot" aszaltam keveset a kiürült tálcákon (a gép még ment, de már csak két tálcányi szilva volt benne). Narancsgerezdnyi cikkeket vágtam, hámozva. Finom, de amint elkezdett a szilva fogyni alóla, túlmelegedett, megfeketedett, nem száradt.  Most pedig már elfogyott a barackom is.

Előzmény: Ajudit1 (105)
TTNora Creative Commons License 2009.09.07 0 0 107
Igen, kiszedtem azt is. Csak a bőre alatti hús maradt.
Előzmény: Törölt nick (106)
Ajudit1 Creative Commons License 2009.09.05 0 0 105

Én lukulluszt aszaltam, az a legjobb, mert sok a húsa, a leve. Ha megnézitek az olasz paradicsomkonzerveket, azok is abból készülnek. Hosszában ketté vágtam, így a belső részét könnyen ki lehet emelni. Megsóztam, így könnyebben aszalódik, vizet veszít és finomabb. Kicsit hagytam állni, aztán kiöntögettem a keletkezett levet és - kert híján - zsupsz a gépbe. Nekem Trisám van, de gondolom a többi ugyanúgy működik. Kb. egy fél nap kell neki.  Folyton figyeltem, forgattam és rakosgattam a szemeket. Ebből a szempontból biztos jobb a napon szárítani. Ez a tegnapi adag bio boltból származott, gyönyörű szép húsos, magában is finom. Olíva olajjal öntöm fel és bazsalikomot meg fokhagymát teszek mellé. A bazsalikomot is aszalni/szárítani kell. A fokhagyma mehet aszalás nélkül bele. Leginkább kenyeret fogok sütni vele, de már így is sok fogyott belőle csipszként :)))

Azt szeretném megkérdezni, h. aki barackot aszalt, az hogy csinálta, mert nekem nem sikerült. Csináltam csak úgy, egyszerűen kimagozva. Csináltam úgy, h. nem vettem ki a magját, csak mikor már kicsit aszalódott. Csináltam kandírozva, forrázva. Nem mondom, hogy nem lehetett megenni, de nem az volt, amiért érdemes annyit vacakolni. Most még néhol lehet kapni, és az őszibarack gondolom ugyanúgy viselkedik. Előre is köszönnöm

TTNora Creative Commons License 2009.09.03 0 0 104

Tavaly én is karikákra vágtam, de így hosszában, négyfelé könnyebb kiszedni a magházat.

Előzmény: Törölt nick (103)
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 102

Ne add fel, figyeld az időjárást, ha jön egy pár napos száraz, napos idő, próbáld ki újra pár szem paradicsommal.

Működik, hidd el.

Előzmény: Törölt nick (100)
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 101
Szerintem igen, nálunk tiszta víz már hajnalban minden.
Előzmény: Törölt nick (100)
TTNora Creative Commons License 2009.09.01 0 0 99

Idén lett nekem is először ilyen száraz a paradicsom, szóval én sem vagyok szaki.

Úgy olvastam, hogy vagy üvegbe, olajjal meglocsolgatva, vagy textilzacskóban kell tartani.

Nekem olívaolaj között van üvegben, szárított oregano és bazsalikom van közte, meg egy-két fokhagyma gerezd.

 

Előzmény: dalma53 (97)
TTNora Creative Commons License 2009.09.01 0 0 98

Idén lett nekem is először ilyen száraz a paradicsom, szóval én sem vagyok szaki.

Úgy olvastam, hogy vagy üvegbe, olajjal meglocsolgatva, vagy textilzacskóban kell tartani.

Nekem olívaolaj között van üvegben, szárított oregano és bazsalikom van közte, meg egy-két fokhagyma gerezd.

 

Előzmény: dalma53 (97)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 97
Vegul en is kitettem meg a napra, aztan meg szaradt egy kicsit, zorgosre. Most egy csavaros uvegben a spejzban van. Csinaljak meg vele valamit? vagy jo igy?
Előzmény: TTNora (93)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.31 0 0 94
Mármint friss, lédús paradicsomot akarsz olajban nyersen eltenni? Azt nem lehet, megromlik.
Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 93

Biztos aszalógép függő a dolog, de nekem tavaly nem jött be. Amit ráírtak, hogy hány óra, az nagyon kevés volt, nem is sikerült a paradicsom sem.

Egész nap zúgott, fogyasztotta az áramot, idén az olcsó nappal gyönyörűre sikeredtek.

Előzmény: Törölt nick (87)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 92

Így egyben én inkább fagyasztani szoktam. Úgy teszek el minden évben lecsónak valót, hogy összevágom a paprikát, zacskóba teszem és melléteszem a szükséges mennyiségű paradicsomot is egyben.

 

Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 91

kivetted a magházát? illetve azt kocsonyás belsejét? éjszakára behozod?

 

Nekem az utóbbi adag - elég nagy lucullusok voltak - 3 nap alatt lettek kész. Egy pár darab maradt kicsit puhább, azt behoztam szombatra a lakásba, vasárnap újra ki és kész is lett.

 

Előzmény: Törölt nick (86)
dalma53 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 89

Biztos lehet, de rengeteg olaj kell hozzá, és ha olivát használsz, az nagyon megdrágitja.

 

Ti már most olajba teszitek az aszalt parit?

Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 85
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 84
Az alma, körte nálam is ragadós maradt, gondolom a cukortól.
Előzmény: Törölt nick (81)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 83

Én addig hagyom a napon, amíg nem "zörög". :-)

A múlt héten én se lucullusból csináltam, az kb 2 nap alatt kész lett, de elég kicsik voltak.

Most lucullus van a napon, ezek nagyobbak, a harmadik napja. Szerintem estére az is jó. Ha nem, marad kint tovább.

Spórolok a fagyasztós hellyel, mert még sok másnak kell majd oda beférnie.

Szerintem fontos a sötét tepsi, nagyon átforrósodik a napon, az még alulról is süti őket.

Előzmény: Törölt nick (81)
dalma53 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 82

Tőletek  kedvet kapva a hétvégén én is aszaltam.. A kerek, hagyományos pari még csak-csak elment, de a lucullus, hát..... csak a héja maradt. Az enyém sem egészsen zörgös.

Most probából kitettem a napra 3 szem kimagozott szilvát. Lesem a fejleményeket!

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.25 0 0 80

Tényleg jól néz ki az az aszaló - meg az ára. De abban is túl lapusak a tálcák.

Én most szilvával bajlódok - akkorák (kaptam őket, de a szilva többnyire mind túl nagy ), hogy akkor sem férne el a tálcán, ha felezném. De nem felezem, mert akkor sok leve elfolyik. Próbáltam úgy is valamelyik évben.

Úgyhogy a szilva negy része rácson, leszúnyoghálózva a napon várja, hogy sorra kerüljön - a gépbe csak minden második polcot tudom betenni. Így persze dupla annyi energiát pazarolok rá, mint amennyi egy normális tálcamagasságnál kellene.

Nem csak a szilvával van baj, a sárgabarackkal is volt, pedig azt feleztem. Tavaly a fügét is alig bírtam belelapogatni. Legközelebb, ha aszalógépet kell venni, erre is figyelni fogok.

Előzmény: y*4 (78)
TTNora Creative Commons License 2009.08.24 0 0 79

Elkészültek hétvégén a paradicsomok! :-) Nem raktam alá rácsot, de csak azért, mert nem volt annyi rácsom, ahány tepsim. Nem nagyon engedett levet, elég jó, húsos paradicsom volt. A második nap estére el is készült, zörgősre száradt.

Beraktam egy befőttes üvegbe, olíva olajjal, szárított bazsalikommal, oreganóval, és fokhagyma gerezdekkel.

Nagyon köszi! Szerintem csinálok még egy adagot én is, a hétre még jó időt mondanak.

Előzmény: Anikó48 (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!