Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Van ilyen jellegű tapasztalatod? Bő olajos sütésnél kezelhető, pl. kissé alacsonyabb hőmérséklettel? Kis időbe beletelt, mire rájöttem, hogy a héj nélküli morzsát azért szeretem jobban, mert könnyebb homogén aranybarnára sütni. Épp grissini-t akarok készíteni, különféle belekevert szárított gomba őrleménnyel / forgáccsal, csak tartok tőle, hogy piruláskor megégnek a felszínen lévő szemcsék.
nem, mert ha elazik a sult gombad, akkor is hullampapir lesz belole. en a helyedben paniroznam oket, majd talcan lefagyasztanam. ezutan lehet zacskozni, be a fayoba. felhasznalaskor kiveszel annyit, amennyi kell, es meg fagyottan teszed a zsiradekba kisulni. semmi felolvasztas.
Sikerült elkapni egy óriás bocskorost. Régebben rendszeresen láttam városi környezetben, pusztuló nyárfákon, sajnos ahogy fogy az élőhelye, egyre ritkábban találom
Szépen elkapta a fonalat az a régió. Jó hosszú szezon lehet főleg ha kap mostan esőt, a hőmérséklet már optimale. Ezek a 700+ ok ha nekilátnak, abból csak jóság sülhet ki
ha kezben lenne, akkor egyertelmu. igy csak kb 99% nagy doggomba. ha erzel szagokat, akkor ez esetben a jellegzetes liszszagot kell erezni, mig a szurke tolcser eseten eros parfumillatot. foleg, hogy ez friss gomba.
Lehet hogy csak a fotó teszi, de a valóságban halvány vajszínűek voltak a lemezei. A begöngyölt szél kemény volt és merev. Egyeltalán nem aszott. Már nincs meg, így nem tudok keresztmettszet fotót csinálni, de vastag volt a kalaphúsa és fehér. Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata.
Meg... voltál Covidos mostanában? Az illat miatt kérdem.... Első tipp a Szürke tölcsérgomba lenne, vagy hogy hívják mostanában..(Sz. tölcsérpereszke???)
Második az mérgezős párja a Nagy döggomba lenne.
Inkább az első.
Egy keresztmetszet se sokat segítene, amilyen aszott... a döggombának sokkal vékonyabb a húsa a kalapban.
A napokban kimentem ismét a terepre megnézni mi a helyzet gombafronton itt a Bükkben.
Sajnos nagyvadakat nem találtam, de sikerült szednem 2-3 kiló arany és nemezestönkű tinórút. Egész szép, egészséges, kukacmentes példányokat.
A fajgazdagság nem volt nagy, ellenben találtam egy olyan gombát amit nem sikerült azonosítanom. Segítenétek benne mi lehet ez? Masszív vaskos tönk és kalap. Vajszínű lemezek és fehér kalaphús. Illatra semmi különleges. Csatolok fotókat.
Valamiért egy mindent is hasznosító ismerősöm jutott az eszembe. Egyszer dicsekedett a vadi új "üvegedényével", amiben az ecetes salátát kínálta. Előző héten egy elöltöltős mosógépet bontott szét. A dobból tárcsa tartó / bogrács tűztér lett. Recycling lvl 99. :)
Köszönöm. Luc inkább 700-800 között. De 600-as déli lejtésű bükkösök is működnek. Északias bükkösre 700 on nem volt idő, de úgy tudom onnan is van találat.