Keresés

Részletes keresés

morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160894

"panírozó lisztbe kevernék pl. őzláb port"

 

Van ilyen jellegű tapasztalatod? Bő olajos sütésnél kezelhető, pl. kissé alacsonyabb hőmérséklettel? Kis időbe beletelt, mire rájöttem, hogy a héj nélküli morzsát azért szeretem jobban, mert könnyebb homogén aranybarnára sütni. Épp grissini-t akarok készíteni, különféle belekevert szárított gomba őrleménnyel / forgáccsal, csak tartok tőle, hogy piruláskor megégnek a felszínen lévő szemcsék.

Előzmény: nagypapi51 (160893)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160893

Gombával nem kísérleteznék, persze szíved joga, én maradnék a rántott (marinírozott) pontynál...

Hogy gomba is legyen, a panírozó lisztbe kevernék pl. őzláb port.

Előzmény: szentimrei.agnes (160892)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160892

köszönöm mindenkinek az ötleteket!

Sejtettem, hogy az állaga miatt a kívánt verzió nem lesz nyerő, így panírozva mentek a fagyasztóba.

Viszont annyira rá vagyok kattanva az ecetes-hagymás rántottra... ma reggel géva és pisztric jött velem haza, azokból esetleg?

Csiperkével olvastam hogy lehet, 1 hét múlva ehető, hogy meddig áll el, arról nincs info.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160891

Már a Hírbalatonon is osztják az infókat :)

homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160890

ja, hogy ilyen szosz. szerintem sokaig nem allhat el meg a hutoben sem.

Előzmény: Bencuc (160886)
homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160889

gombaszoszt ozlabbol? kinek jutott ez az eszebe? a sutesen kivul max gombapornak jo, de arra meg hasznald a tonkjet.

Előzmény: Bencuc (160886)
homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 2 160888

nem, mert ha elazik a sult gombad, akkor is hullampapir lesz belole. en a helyedben paniroznam oket, majd talcan lefagyasztanam. ezutan lehet zacskozni, be a fayoba. felhasznalaskor kiveszel annyit, amennyi kell, es meg fagyottan teszed a zsiradekba kisulni. semmi felolvasztas.

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160887
Bencuc Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160886

Csinálhatsz belőle gombaszószt is, ami üvegben eláll:

https://www.youtube.com/watch?v=cnRl40c5NSs

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
Cazador88 Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160885

Háát, közép észak 6-9mm. Majcsak lesz valami..

 

Sikerült elkapni egy óriás bocskorost. Régebben rendszeresen láttam városi környezetben, pusztuló nyárfákon, sajnos ahogy fogy az élőhelye, egyre ritkábban találom 

 

Előzmény: stark_100 (160881)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160884

Sztem nem, szárítsd le, remek gombaporod lesz.

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160883

El lehet készíteni a rántott őzlábat is a szigetközi ecetes ponty alapján?

Kicsit sokat szedtem, és így még bő egy hétig rájárhatnék... 

Jani111111 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 160882

Köszönöm az értékes hozzászólásokat! Valószínű a nagy döggomba volt az.

Előzmény: homerx (160878)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 160881

Elég szépen kapjuk az égi áldást most. Remélem fagy nem lesz a következő pár hétben még.

Előzmény: Cazador88 (160879)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160880

+1

Előzmény: homerx (160878)
Cazador88 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160879

Szépen elkapta a fonalat az a régió. Jó hosszú szezon lehet főleg ha kap mostan esőt, a hőmérséklet már optimale. Ezek a 700+ ok ha nekilátnak, abból csak jóság sülhet ki 

Előzmény: stark_100 (160869)
homerx Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160878

ha kezben lenne, akkor egyertelmu. igy csak kb 99% nagy doggomba. ha erzel szagokat, akkor ez esetben a jellegzetes liszszagot kell erezni, mig a szurke tolcser eseten eros parfumillatot. foleg, hogy ez friss gomba.

Előzmény: Jani111111 (160875)
beetee Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160877

Olyan lábonaszott Nagy döggombásan, vagy olyan lábonaszott Szürke tölcséresen? ;)

Előzmény: öreg_néne_b (160874)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160876

...Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata...

Ha döggomba (lenne), annak jellegzetes lisztszaga van

Előzmény: Jani111111 (160875)
Jani111111 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160875

Lehet hogy csak a fotó teszi, de a valóságban halvány vajszínűek voltak a lemezei. A begöngyölt szél kemény volt és merev. Egyeltalán nem aszott. Már nincs meg, így nem tudok keresztmettszet fotót csinálni, de vastag volt a kalaphúsa és fehér. Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata.

Előzmény: öreg_néne_b (160874)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160874

Nekem kicsit sárgásak a lemezei. Olyan nagy döggombásan.

Előzmény: beetee (160873)
beetee Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160873

Ebben az állapotában nem biztos a tuti.

Meg... voltál Covidos mostanában? Az illat miatt kérdem.... Első tipp a Szürke tölcsérgomba lenne, vagy hogy hívják mostanában..(Sz. tölcsérpereszke???) 

Második az mérgezős párja a Nagy döggomba lenne. 

Inkább az első.

 

Egy keresztmetszet se sokat segítene, amilyen aszott... a döggombának sokkal vékonyabb a húsa a kalapban.

Előzmény: Jani111111 (160871)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.24 0 1 160872

Sztem pereszke faj

Előzmény: Jani111111 (160871)
Jani111111 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160871

Sziasztok,

 

A napokban kimentem ismét a terepre megnézni mi a helyzet gombafronton itt a Bükkben.

Sajnos nagyvadakat nem találtam, de sikerült szednem 2-3 kiló arany és nemezestönkű tinórút. Egész szép, egészséges, kukacmentes példányokat.

A fajgazdagság nem volt nagy, ellenben találtam egy olyan gombát amit nem sikerült azonosítanom. Segítenétek benne mi lehet ez? Masszív vaskos tönk és kalap. Vajszínű lemezek és fehér kalaphús. Illatra semmi különleges. Csatolok fotókat.

morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160870

Valamiért egy mindent is hasznosító ismerősöm jutott az eszembe. Egyszer dicsekedett a vadi új "üvegedényével", amiben az ecetes salátát kínálta. Előző héten egy elöltöltős mosógépet bontott szét. A dobból tárcsa tartó / bogrács tűztér lett. Recycling lvl 99. :)

Előzmény: beetee (160867)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.23 0 0 160869

Köszönöm. Luc inkább 700-800 között. De 600-as déli lejtésű bükkösök is működnek. Északias bükkösre 700 on nem volt idő, de úgy tudom onnan is van találat.

Előzmény: Cazador88 (160868)
Cazador88 Creative Commons License 2025.09.23 0 0 160868

Szép zsákmány,  bravissimo!:) 600-750 ről vannak ők is? 

Előzmény: stark_100 (160864)
beetee Creative Commons License 2025.09.23 0 0 160867
Előzmény: morel_whisperer (160865)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.23 0 0 160866

Köszi! Végre a barna tinóruk is mutatkoznak. Régebben sokat szedtem, főleg mert tovább el szokott tartani az ideje, de mostanában kevesebbet láttam.

Előzmény: morel_whisperer (160865)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.23 0 0 160865

Uhh... az a jénai! Gratulálok!

Előzmény: stark_100 (160864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!