Keresés

Részletes keresés

zoozi Creative Commons License 2001.03.23 0 0 55
extra.hu/orph
az állatbarátok (védők) oldala
Előzmény: glada (54)
glada Creative Commons License 1999.01.15 0 0 54
Csak igy tovabb, Cecil
Vera Creative Commons License 1998.11.06 0 0 53
Kedves Nick, Cecil és Mindenki! Syóval holnap este 22.25-kor az MTV2 Mélyvizében az állati jogokról lesz szó. A műsor előtt és alatt koncentráljátok erőiteket a Fórum/Mélyviz/Állati jogok rovatába, hogy a hozzászólásaitokat, kérdéseiteket az adásban is használhassuk. Holnap este találkozunk! Az emlitett rovatban a vita résztvevőinek névsorát is leirtuk.
nick Creative Commons License 1998.11.06 0 0 52
Mondom:ITTEN
nick Creative Commons License 1998.11.06 0 0 51
Azaz,hogy:
ITT
nick Creative Commons License 1998.11.06 0 0 50
Kedves Mindenki!
November 7-én este , az MTV2-n, a Mélyvízben vitafórum lesz "Állati jogok" címmel.A műsorba on-line be lehet kapcsolódni:
ITT
Cecil Creative Commons License 1998.11.04 0 0 49
Kedves Mindenki! Idokozben nyuztam egy kicsit szegeny Okit egy bizonyos esetre vonatkozoen, es a kovetkezo valaszt kaptam:

"Mivel jelenleg nincs ilyen jogszabály, nincsen ilyen jellegű jogsértés sem! Viszont, ha TE úgy fogadsz be
egy gazdátlan állatot, hogy a saját ingatlanodon belül tartod és ott neveled, akkor az a TE "tulajdonoddá"
válik. Innentől kezdve, ha valaki megmérgezi, vagy megöli az már balhés lehet. Itt nem arra az esetre
gondolok, hogy mondjuk valaki lejár a panellakásából a ház elé és mindennap megeteti a környék kóbor
macskáit, hanem ténylegesen a gazdájává próbál válni, annak minden nyűgével együtt, hivatalosan."

Amint az ebbol kiderulhet, a kerdesem olyan esetekre vonatkozott amikor valaki -ugyan az otthonaban be nem fogadva-,de gondjat viseli a kornyezeteben levo gazdatlan allat(ok)nak.Ez esetben nem a macskas nenikre gondoltam, akik sokszor nem eppen higienikus korulmenyeket tartanak fent a gondoskodasukkal, hanem ellenkezoleg:A torodes,etetes, allatorvosi vizsgalat biztositasa,stb.eppenseggel azokat az aldatlan korulmenyeket szamolja fel, ami jellemzo egy lakokozosseg es gazdatlan allatok kozott.Az en serelmem az volt, hogy a gondoskodas es pozitiv valtozasok ellenere sok lakotars tovabbra is el akarja pusztitani az illeto allatot. Az orokbegogadas leggyakrabban azon bukik el, hogy az allat nem akarja magat "orokbeadni",mert nem termeszetes kozege egy lakas.

Szerintetek mit lehetne ezzel a problemaval csinalni?(Ti.hogy az allat elete, epsege megmaradjon)

Pocak Creative Commons License 1998.10.30 0 0 48
Kedves Compi,

Ha figyelmesen olvasol, rajossz nem altalanositottam. Az altalad leirt Tenyeszto hazankban sajnos ritka kivetel.
A szaporitok aldasos tevekenyseget senki es semmi sem gatolja.

Cecil Creative Commons License 1998.10.30 0 0 47
Kedves compi, eppen az a baj, hogy nem az altalad emlitett Tenyesztok vannak a tobbiekkel szemben tulsulyban. Ezen kivul pedig ott a rengeteg keverek kutya is, akik csak ugy beleszulettek ebbe a vilagba, es a sorsuk valamilyen megoldasra var.
Compi Creative Commons License 1998.10.30 0 0 46
Hali Mindenkinek!
Eloszor is a legfontosabb:
Ha esetleg kell valakinek egy 3 eves gordon szetter lany (angol-belga vervonal) vagy tud valakit akinek kellene, akkor kerem keressen meg a compi@musicbox.hu e-mail cimen. Egy oreg neninel van aki apartmanba koltozott, es mar nem birja setaltatni.

Es most egy-ket dolgot szeretnek helyretenni a korabban elhangzottakkal kapcsolatban:

1. Azok a csunya tenyesztok... Elore leszogezem en nem vagyok tenyeszto, de mivel egy fajta megszallotja vagyok, eleg sok ilyet ismerek. Harom csoportra oszthatok:
A legrosszab a szaporito. Semmivel nem torodik, csak a penz erdekli. Meg a paroztatott kutyak minosege sem erdekli, lenyeg az, hogy utodaik torzskonyvezhetok legyenek. A tenyeszallatokat rossz korulmenyek kozott tartja, es gyakran a szukakat minden tuzelesnel befedezteti. Undorito egy fajta, nyugaton mar eleg keves van belole hal' istennek, mivel pld. szabalyozva van, hogy egy szuka milyen idokozonkent fedeztetheto.

Masodik a tenyeszto (kis t-vel) O mar a fajta megszallotja, de kisse elve'tett hangsullyal. Leginkabb a kiallitasi eredmenyek erdeklik, ezer kinosan ugyel arra, hogy a tole kikerulo kolykok minel jobbak legyenek. Ennek hatasara az altala tenyesztett fajta is javul, a hibakat igyekszik kikuszobolni, a jo tulajdonsagokat igyekszik megerositeni. Mindig ugyel arrra, hogy sajat kutyai kituno kondicioban, megfelelo korulmenyek kozott legyenek, sajnos azonban az mar nem erdekli, hogy mi lesz az altala eladott kolykokkel.

Harmadik a Tenyeszto (nagy t-vel), aki a tenyeszto osszes jo tulajdonsagaval bir, azonban igencsak erdekli, hogy mi a kutyai tovabbi sorsa, es ha valamelyik altala tenyesztett kutya bajba kerul, mindent megtesz sorsanak jobbra forditasaert, beleertve azt is, hogy amig gazda nem kerul neki akar vissza is fogadja.

Nekem jelenleg ket ir szetterem van. Az egyiket (o az elso sajat kutyam) sajnos egy szporitotol vettem, akkoriban meg semmit sem tudtam ezekrol a dolgokrol. Meg is lett az eredmenye. Az elso evben kb 100.000 forint ment el allatorvosra, es megsinylette az idegrendszerem is az allando aggodast. A masodik mar egy Tenyesztotol valo, raadasul pont egy mentett kutya, aki 1 evesen kerult vissza hozza, es 15 honapos koraban kotott ki nalam egy nevetseges osszegert, mert a Tenyesztojet csak az erdekelte, hogy a kutyanak jo helye legyen. Azota is barati kapcsolatban vagyunk, es egyetlen egyszer sem mulasztja el megkerdezni, hogy hogy van Aliz.

Szoval ne altalanositsunk.

Masik tema: MEOE
Itt is emberek vannak, az elobb emlitett harom kategorian kivul megtalalhatok meg az egyszeru tulajdonosok is, akiket az adott fajta szeretete kesztet arra, hogy belepjenek egy fajtaklubba (en ebbe a kategoriaba tartozom) Sajnos a kozponti "vizfej" nagy, a tagdijak, bevetelek nagy reszet felemeszti, keves marad a kluboknal, pedig lenne mire kolteni. Tolunk nyugatra teljesen termeszetesnek szamit pld, hogy egy fajtatiszta, bajba kerult eb sorsat a fajtaklub rendezi. Ez nalunk meg ritka, de pld az en fajtaklubomban ez mar igy van. (Ilyen a gordon szuka is)

Compi

Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 45
Lehet, hogy csak a szokasos rossz tortent;neveket megjegyezni nem eppen erossegem.Elnezest, ha ez tortent megint, bar ugy latom, hogy azert Te is kozel allsz a dologhoz.
Szoval: elhiszem, ha mondod, hogy vannak olyan menhelyek is, ahol inkabb kinzas allatokat tartani. Ez eleg baj, de hat a joindulat nem mindig ugy ervenyesul, ahogy kellene.Mindenesetre az biztos, hogy penz, biztos es jo feltetelek kellenek. En mar nem is tudom, hogy pl. a kutyaado lenne-e a legjobb megoldas. En pl.nem adoztatnam azokat, akik menhelyrol valasztanak maguknak kutyat, viszont adoztatnam azokat, akik szazezer ft-nyi osszeget is kiadnak egy kutyaert, gyakran azert, mert statusszimbolumnak szamit. Aztan az ilyen kutyak- lasdd akar a dalmata esetet- konnyen kikerulnek az utcara, ha mar "divatja multak", nincs rajuk tobb ido, kedv, energia, vagy ne adj isten, az a nyavalyas szuka nem Herrr Pedigrevel szurte ossze a levet,es eppen kolykedzo.
Pocak Creative Commons License 1998.10.29 0 0 44
Cecil,

Azt hiszem osszekevertel Pedroval, en nem vagyok bennfentes, ez egyszeri eset. Illetve volt megegy, a Marcibanyi teren talalkoztam egy "maszek" allatmentovel, o lehet az egyik, akirol Lakki is irt. Na, szoval ez az arc befogadott mindenfele kutyat, a sajat normal meretu kertjeben tartotta oket. A kutyaknak fejenkent kb. 1 nm sajat terulet jutott. Mind bolhas volt, nyilvan ivartalanitva sem voltak. Ezt azert betiltanam.
Meg egy tervrol hallottam, az egyik alapitvany tervez egy menhelyet, hasznalt epitoanyagot es minden segitseget elfogadnak, de sajnos mar nem tudom hogy melyik volt ez, meg mar legalabb egy feleve - eve hallottam.

Meg kell hogy mondjam, a jelenlegi formaban a menhelyek munkajat sziszifuszinak tartom, en nem lennek ra kepes. Amig valaki nyugodtan kidobhat egy allatot kovetkezmenyek nelkul, addig ugy erzem az allatok csak egy korforgasban vannak a menhely meg az uj gazdak kozott.

Szivem szerint bevezetnem ujra a kutyaadot, hogy legyen mibol finanszirozni a mentest, es egy ropke gondolat nyoman ne lehessen kutyat venni. A tenyesztoket jol megsarcoltatnam; a helyzet az, hogy jo reszuk csak ontja a kiskutyakat, kurvara nem erdekli, hogy a kutyanak mi lesz a sorsa (pedig a jo es a rossz gazdat felismeri meg az ember is nemcsak a kolyok), a kovetkezmenyek semmilyen mertekben nem terhelik.
Tisztelet a ritka kivetelnek, akik valoban egy fajtat nemesitenek/tartanak fenn es nem karacsonyi ajandeknak gyartatjak a kutyat.

Egyebkent a dalmata pont ennek a rohadt tenyesztesi laznak az aldozata.

Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 43
Lakki, emil megy...
Lakki Creative Commons License 1998.10.29 0 0 42
Hollandiában az emberek is félelmetes magasak, nem csodálom, hogy a macskáik is jól megnőnek. Én nagyon kedvelem a hatalmas macskákat, mert azokon van mit dögönyözni :)). Egyébként olvastam az egyik macskás könyvemben, hogy a macskáknál a kövérség pozitívum, és nem úgy van, mint az embernél. Persze gondolom az egészséges kövérségen nem a lufiszerűséget értik.
Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 41
Kedves Lakki;
macska bizony.Negy eve lett egy allatmenhelyrol egerfogas celjara kihozva,aztan az emberek jottek-mentek a lakasbol ki es be, o meg maradt, pedig mar eger sincs.Vegul is mindenki jol viselte gondjat, ezert is a terjedelem (na jo,azert a 10 kg csak koltoi tulzas, de barki elajulna, ha meglatna)Es most jon a legjobb:Az allatorvos azt mondta, hogy nem is kover. Na,ja, a holland macskakhoz kepest tenyleg nem.A mi kis magyar macskank bizony eltorpul itt az atlag mellett...
Hogy alaptemahoz visszaterjek, ez is mond valamit az allatvedelemrol itt es ott.Persze nem azt fajlalom, hogy Mo-n nem rohangalnak 10 kilos macskak;-)
Lakki Creative Commons License 1998.10.29 0 0 40
Kedves Cecil,
Én is a ketrec ellen voltam nagyon, ha van a kutyáknak elegendő helye, akkor lehet, hogy jobb neki, mint kikukázott szárazkenyéren élni, és kóborolni.
A macskánk egy csudaszép macsek lett, ő a falu lexebb és legbátrabb kandúrja :))) Az árvagyerek ott nálad az is macska? Tíz kiló?? :)
Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 39
Kedves Lakki,
Valoban, nem a ketrec a megoldas.De en ugy tudom-azt lattam, olvastam,stb.-hogy a "civilek"nel a kutyak szabadon rohangalnak az udvaron.Mivel a kutya nagyon emberhez kotodik, es ahogy lattam, egymassal is jol megfertek,meg ez volt a legjobb megoldas.Barcsak tobb penzuk lenne ezeknek a szervezeteknek, akkor biztosan meg tobb lenne az egy kutyara eso terulet.Azt gondolom, hogy egy kivert kutyanak egy udvaron elni,tehat valahova megiscsak tartozni,jobb, mintha a szeles nagy hatarban bolyongana.A kutyaknak nagy lelkuk van, es valoszinuleg bolcsebbek mint mi, emberek.Lattam oket, sokan osztoztak a helyen, de nem bantottak egymast es nem feltekenykedtek.Fajtatol es kortol fuggetlenul persze mindegyik egyvalamit nagyon igenyelt:szemelyes gondoskodast es figyelmet.De nagyon halasak voltak annak az egy-ket embernek is, akik bemenekitettek oket oda.
Lakasban, foleg panelben, olebeknel nagyobb meretu kutyat en sem tartanek.
A maccsss urhoz pedig gratulalok, a keprol ugy latszik, hogy a rossz idok emleke mar reg nem zavarja az almat.En is az utcarol mentettem egyszer macskat, aki viszont inkabb a hugomat valasztotta, ugyhogy most a baratom "csaladba behozott"macskajaval elunk boldogan.Ja, es van itt meg egy arvagyerek, ra is vigyazok ideiglenesen, apolom a lelket+etetes, pedig van vagy tiz kilo...Ha megsem jonnek erte, hat akkor Istenem,velunk marad.
Lakki Creative Commons License 1998.10.29 0 0 38
Kedves Cecil,
Nem bánnám én, ha amikor jól rálépek szegény farkára, nem nyávogna rám olyan szemrehányóan, és nem érti meg, hogy 'bocsánat, nem akartam'.

Én csak azért kérdeztem a kutyamenhelyet, mert eszembe jutott, hogy láttam már néhány ilyen úgymond állatbarát jóakarót, aki n darab kutyust tartott bezárva, szűk helyen, és nekem erről abszolút nem az jut eszembe, hogy de jó annak a kutyának. Vajon tudja é az a kutya, akit ketrecbe zárnak, hogy neki bizony most jó, mert kap enni, és kap egy két simogatást esetleg, vagy jó szót, de nem szabad? Talán ez attól is van, hogy nekem az a kényszerképzetem, hogy az állatok (is) szeretik a szabadságot. Kár, hogy nem lehet őket megkérdezni.
És az mennyire jó egy kutyának, mondjuk egy szép nagy német juhásznak, hogy 30 négyzetméteren lakik három másik emberrel, és reggel hatkor meg délután négykor kakkanthat, meg szaladgálhat? És mennyire jó az, amikor egy háromszor négyes kennelben lakik két hatvankilós kutya, és körbekörbe szaladgálnak, tele a kennel kutyagumival? Nekem EZ kegyetlenség egy kutyával szemben. A lakásba jók a háromdekás csivava vagy nemtomhogyhívják kutyautánzatok, de nem a legtöbb kutyafajta. A macskáknál más a helyzet, őket jobban el tudom képzelni egy lakásban, mert nekik a plafonig tart az életterük odabenn, ami azért kissé nagyobb.

A mi macskoszunk egyébként kóbor csontbőr macska volt, egyszer adtunk neki enni, odaszokott, és három éve ott lakik nálunk, de inkább udvari macska, bejöhet ha akar, kap enni rendesen. Gyerekkoromban többször volt nyuszink a bérházban, de nem ketrecben, hanem szabadon kalézolhatott a lakásban, és nem hülye az, csak nyúl, megtanulta mindegyik, hogy ne drazsézzon mindenfelé. Aztán mikor egyszer nyaralni mentünk, odaadtuk egy nyulas ismerősünknek az akkori nyuszit, az jól betette ketrecbe, a nyusz búskomor lett, nem evett és elpusztult..
Szóval, én nem tudom kit sajnáljak jobban..A panellakásban nyáron negyven fokban lihegő huskyt, vagy a fázó vemhes dalmatát.

Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 37
Ja,Lakki!
Remelem, az emlekezetem nem csal a csaladi viszonyokat illetoen, de lattam az uracsot,azaz a macskad.Egy tunder...Sose bandd, ha a labad ala rohangal:-)
Cecil Creative Commons License 1998.10.29 0 0 36
Hat igen... Ez ismerosen hangzik.Ugyan ebben ugy tunik, Pocak az igazi bennfentes, mert O elesben latja ezeket az eseteket,en megis valaszolnek az elozo kerdesre:
Kedves Lakki! Egy kutyamenhely ugy is nezhet ki, hogy van rengeteg kutya,esetleg egy elkeritett helyen szabadon,vagy kennelekben, es bizony az egesz hely nem egy holland allatmenhely "fittseget es nettseget"tukrozi.De engem mindig melysegesen felhaboritott, ha ebbe nehany "joindulatu"szemely belekotott.Csinalnak csak ok az egeszet,felkelni, dolgozni, etetni, apolni, szulest levezetni, penzt felhajtani ivartalanitasra, megint penz utan jarni, s kozben erezni, hogy senki sem veszi oket komolyan...
Megint egy kerdes Pocaktol:Tartjatok-e a kapcsolatot mas civil allatvedo ligakkal?Mert az jo lenne.Emilben megirom, ha akarod, hogy en mit tudnek segiteni.
Pocak Creative Commons License 1998.10.28 0 0 35
Ha jol emlexem, en egyszer a Feher Keresztet hivtam ki, ok kiadjak a kutyakat patronusokhoz, akik nehany hetig - honapig vallaljak a tartast. Van egy kutyamentojuk, aki elviszi a kobor ebeket. Ez a kutya egyebkent novemberben lett talalva, terhes volt, didergett (dalmata, valoszinuleg lakasban tartottak), a kutyakajas zacskot mar 10 meterrol felismerte.

Amire szukseg lehet: patronus, minel nagyobb hellyel, mani, allatorvos (ivartalanitasi mutetekhez es vizsgalathoz).
Sajnos ezek a szervezetek is kuszkodnek belso gondokkal, meg tamadjak is oket.

Lakki Creative Commons License 1998.10.28 0 0 34
Hogyan néz ki egy állatmenhely? Azt tudom, hogy kapnak enni, és amúgy milyen ez az egész?
Cecil Creative Commons License 1998.10.28 0 0 33
Kedves Pedro es Meggymag, kosz,hogy szoltatok.Pedro, mivel Te tenyleg benne vagy a kozepeben, elmondhatnad,hogy a penzen kivul-ami mindig kell-, milyen segitseg johetne jol?
pedro Creative Commons License 1998.10.28 0 0 32
Cecil,

Sajnos magam is érintett vagyok. Anyukám és még néhányan Árvácska néven csinálnak egy kutyamenhelyet. Nekünk is jutott 2 cica meg egy kutyus.

Meggymag Creative Commons License 1998.10.27 0 0 31
A Szent Ferenc még van, vegetál, "Kolonc" címmel egy állatvédô lapot is készítenek. Pénzük viszont nincs....

Az állatokat védô törvény hatékonyságát lemérni pedig ajánlom figyelmetekbe a POLICEHELP c. topicot...

Cecil Creative Commons License 1998.10.27 0 0 30
Pedro, tudsz veletlenul nehany civil kezdemenyezesre alapulo kutyamenhelyrol? Nekem meg az utolso infom egy Szent Ferencrol elnevezett allatvedo csapatrol van, de a torvenyeket nezve ugy nez ki, hogy sokaig nem mukodhetnek. Az alapitonak tudtommal nincs allatorvosi vagy ehhez kozelito diplomaja,sot mar valoszinuleg penze se sok, ugyhogy nem tudom...
pedro Creative Commons License 1998.10.27 0 0 29
Budapesten állítólag 4500 kóbor eb van. Döbbenetes.
kismalac Creative Commons License 1998.10.27 0 0 28
Cegíccég! Bántanak! Véggyetek meg! A Terembu-Tragifacika bánt!
Pucros Mackó Creative Commons License 1998.10.26 0 0 27
http://internetto.hu/cgi-bin/shownew.pl?971013.inc
Pucros Mackó Creative Commons License 1998.10.26 0 0 26
A hivatkozott ősi hétkérdés íme direktbe' idelinkelve. Én is sokat szerepeltem ám benne!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!